Bejelentkezés Regisztráció

Társművészetek


Téma ismertetése: film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc

2371 Edmond Dantes 2021-03-23 07:57:44 [Válasz erre: 2370 lujza 2021-03-23 00:32:42]

Nem nézett a tükörbe.


2370 lujza 2021-03-23 00:32:42 [Válasz erre: 2369 Búbánat 2021-03-22 13:27:38]

Egy dolog kimaradt, az, hogy nem mellesleg az SZFA kuratóriumának is a tagja Rátóti Zoltán.


2369 Búbánat 2021-03-22 13:27:38

Új EmberMértékadó – kulturális melléklet

2021. március 8 - 14.

„Először nekünk kell tükörbe néznünk”

 „A színházról, a jövő színészeiről beszélgettünk Rátóti Zoltánnal”

Hogyan vélekedik a ma színházának feladatairól és a jövő ifjú színészeiről Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színésze, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, aki szeptembertől a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színész osztályának tanára lesz? A Jászai Mari-díjas színművésszel, érdemes és kiváló művésszel a Rómeó és Júlia próbáinak szünetében beszélgettünk.

https://ujember.hu/wp-content/uploads/2021/03/210307_mertek_.pdf

/1-3. oldalon található a teljes interjú/

[…]

Szeptembertől tanítani fog a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színészi osztályában. Mi az álma a jövő ifjú színészgenerációjáról?

– Szarvas Józseffel közösen indítunk osztályt, az ő segítője leszek. Mindketten ugyanazoktól a tanároktól tanultunk, Kapás Dezsőtől és Horvai Istvántól, az ő pedagógiájukat képviseljük a színésznevelésben. Úgy gondolom, először a kölcsönös bizalmat kell kialakítani, személyes odafigyeléssel. Minél inkább meg kell erősíteni az ifjú színészt, hogy bátran kinyíljon, és megmutassa az adottságait, amelyeket már a felvételin láttunk, éreztünk, megsejtettünk benne. A személyes odafigyelés segít, hogy rávezessük a hallgatót arra, mi az, amit tud. A szigor viszont elengedhetetlen. Nem a büntető, keménykedő szigorra gondolok, hanem a konzekvens és rendszeres munka megkövetelésére, ami ellen, tudom, mi is lázadtunk diákkorunkban. De jövője csak annak van, ha megtanítjuk a diákokat, hogy dolgozni akkor is érdemes, ha a munkának azonnal vagy rövid távon nincs elismerése. A főiskolás éveimre visszagondolva emlékszem, milyen nagy volt bennem a várakozás, milyen izgatott voltam, hogy mit fogunk itt kapni, mi fog itt történik velünk. Ez a várakozás ma is ott él a fiatalokban, ezt kell beteljesíteni, ennek kell megfelelni.

Felkészíthető-e a hallgató a művészlét megpróbáltatásaira, amilyen például a színpadfüggőséget kialakító flow és az azt követő hullámvölgy?

– Nem tudom, hogy erre föl lehet-e készíteni valakit. Elmondhatjuk, hogy ez így lesz, számítani kell rá, de mindenki a saját bőrén fogja megtapasztalni és a saját habitusa szerint fogja ezt megélni. Próbáltam felidézni, milyen feladataink voltak főiskolásként, hogyan nevelt minket a két mester. Rá kellett jönnöm, hogy ők sem tanítottak meg minket arra, hogyan lehet átvészelni egy-egy nehéz időszakot. Egyvalamit hangsúlyoztak, és ez alapvető mondat volt: „Tanuljanak meg egyedül dolgozni, mert sokszor magukra lesznek hagyva.” Igazuk volt. Amikor először mondták ezt, még nem értettem, csak később eszméltem rá, milyen mély tartalma van ennek a mondatnak. Bár a darabban együtt játszunk, a szereppel és néha sok minden mással is magamnak kell megküzdenem. Egy ideális társulatban nincs nagy versengés, pontosabban egészséges versengés van, ahogyan minden színészi közegben. De a színész nem mindig kapja meg a megfelelő segítséget, és az éles helyzetekben a küzdelmet neki magának kell megvívnia.

[…]

 


2368 Edmond Dantes 2021-03-22 09:53:38

78 évesen és bő 30 évvel a rendszerváltozás után -jobb későn, mint soha- újabb jeles művésznek, András Ferenc filmrendezőnek is eszébe jutott, "hogyan és miért büntette meg, éveken át, a kommunista hatalom, mit gondol arról, amikor idén támadni kezdték, mert elvállalta az új (sic! - ED) Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező osztályának a vezetését, hogyan változtak meg ezek után emberi kapcsolatai, és persze terveiről is beszél." Memóriafrissítésre jó gyógymód az SZFE szétverése átszervezése. Már ezért megérte. Teljes cikk itt.


2367 Búbánat 2021-03-20 11:18:12

Fél év múlva látogatható az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában

Augusztus 20-ától lehet megnézni a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet. A különleges látványosságnak és a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatait befejezte a Várkapitányság. A következő hetekben elkezdődik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása. Az épületrész és a legendás terem újjászületése a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósul meg.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza, és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra.

A Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukcióját egy évvel ezelőtt, az épületegyüttes déli összekötő szárnyának helyreállításával, és a benne található Szent István-terem újjáépítésével kezdte el a Program megvalósításáért felelős Várkapitányság. Mára az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik. A különleges helyszínt a nagyközönség 2021. augusztus 20-ától újra eredeti szépségében csodálhatja meg.

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák, a terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, és a terem falát burkoló díszes diófa fal. A helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig. Az új kulturális és turisztikai látványossághoz kapcsolódóan kiállítás is bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát, és lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók hosszabb időt töltsenek el az épületben.

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósítása során az értékteremtés mellett az értékmentés is kiemelt feladat. A déli összekötő szárny munkálatai alatt már többször találtak értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket. Ezek könnyebbé teszik a múlt felidézését, az eredeti állapotok még pontosabb visszaállítását. Az épületrészben 2019 végén indult falkutatás, amely során a többi között értékes Anjou-kori töredékek, Hauszmann-kori oszlopok és faldíszítések kerültek elő. A tárgyi emlékeket a Várkapitányság szakemberei biztonságba helyezték. A leletek közül több az építkezés befejezése után, eredeti helyén újra látható lesz.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása.

A fejlesztésekkel kapcsolatos legfrissebb hírek megtalálhatók a Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y

https://drive.google.com/drive/folders/118wHYx6imTCvzq8R551VwhE6Ka5GCR7y


2366 Edmond Dantes 2021-03-19 17:07:34 [Válasz erre: 2365 Amalgám 2021-03-19 08:15:04]

"Ügyes": "Ez a bejegyzésem semmiféle állásfoglalást nem képvisel..." és "..nem jelenti azt, hogy a konfliktus bármelyik szereplője ellen vagy mellett szeretnék véleményt megfogalmazni", szól a felütés... a beírás pedig kb. 100%-ban 99%-ban a FREESZFE ekézéséről szól. Szabad, csak nem értem, miért kell a semlegesség hangoztatása mellett nagyon is egy oldalról szemlélni és kommentálni a történéseket. Az orvosképzést nem hasonlítanám össze a színészképzéssel. Műteni, boncolni pl. elég komplikált (lenne) az online térben, színielőadást tartani könnyebb. Remélem, érthető. Megnyugtatásul: az online oktatás sehol nem fog az idők végezetéig tartani: se a FREESZFE-n se a Semmelweis Egyetemen se máshol. Erre utal a lenti közlemény egyik mondata is, ide másolom, ne kelljen keresni: "A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térünk vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keressük."


2365 Amalgám 2021-03-19 08:15:04 [Válasz erre: 2350 Edmond Dantes 2021-03-17 10:55:42]

Elég sokat hallani mostanában innen-onnan arról, hogy napjainkban a civilizáció felbomlása zajlik, de ez már végképp az. Ez a bejegyzésem semmiféle állásfoglalást nem képvisel az SZFE körüli harcokkal kapcsolatban, és nem jelenti azt, hogy a konfliktus bármelyik szereplője ellen vagy mellett szeretnék véleményt megfogalmazni. Nem szeretném bántani az SZFE-t elhagyó hallgatókat sem, mert objektív értékelés szerint is nehéz élethelyzetbe kerültek, és ennek megállapításakor szintén teljes mértékben mellőzöm annak a vizsgálatát is, hogy ez kinek a felelőssége. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy ebben a konstrukcióban olyanokat juttatnak felsőoktatási oklevélhez, akik lényegében nem vesznek részt felsőoktatási képzésben, még ha hallgatói jogviszonyba kerülnek is egy egyetemmel. Igen, valóban „formálisan” veszi át őket egy másik egyetem. Már amennyiben tényleg jól olvasom, hogy a Magyarországon működő Freeszfe Egyesület magyarországi képzési tevékenysége alapján külföldi felsőoktatási intézmények oklevelet állítanak ki. Tudom, hogy a kreditrendszer, a távoktatás, a nem formális és informális tanulás eredményei felsőoktatási befogadhatóságának, a gazdasághoz közelebb eső képzési területeken a felhasználói és munkaadói szféra bevonásának  stb. fogalmai, vagy akár még a járvány alatt bevezetett rendhagyó oktatási megoldások is sok mindenre lehetőséget adnak, de erre azért szerintem nem. Egy ilyen konstrukció felveti a kérdést, hogy mégis mire való az egyetem mint olyan, ha a tevékenysége ennyire behelyettesíthető egy egyesület munkájával - vagy esetleg bármivel. Lehet, hogy az SZFE körüli vita eddig a felsőoktatás autonómiája körül forgott, de én úgy látom, hogy rövid idő alatt sikerült szintet lépni, és amiről most szó van, és amiről beszélni kell, az a felsőoktatás lényegének a sérelme. Ebben az értelemben ez a mostani fejlemény túlmutat az aktuálpolitikai jelentőségén, és felveti a kérdést, hogy a felsőoktatási autonómia mit is véd valójában, és kell-e bármilyen autonómiával védeni egy olyan intézményrendszert, amely a jog és a hagyomány által körülbástyázott, közmegbecsülésnek örvendő, minőségében számos intézkedés által védett és hitelesített tevékenységét ilyen módon tartja kiszervezhetőnek. Sokkal hangsúlyosabban vetődik fel a kérdés, ha felmerülhet a gyanúja annak, hogy erre a kiszervezésre tisztességes, transzparens eljárások helyett személyes kapcsolatrendszerek útján kerül sor, és még ennél is nagyobb súllyal merül fel, ha szóba jöhet a lehetősége annak, hogy az intézkedés valamilyen értelemben politikailag motivált vagy politikai állásfoglalást jelent a társadalom olyan intézményei részéről, amelyekkel szemben hagyományos követelmény a politikától való mentesség. Meg vagyok döbbenve. Azt hiszem, hogy a felsőoktatási autonómiáról szóló vita során éppen most sikerül kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket is, mert nem lehet a felsőoktatási autonómia mellett úgy állást foglalni, hogy közben megsemmisítjük a felsőoktatás integritását. Meglehet, az SZFE-ről távozó hallgatók és a Freeszfe Egyesület ezzel a furcsa lépéssel eljutottak arra a pontra, amikor a tevékenységükkel egyértelműen nagyobb társadalmi kárt okoznak, mint amekkora hasznot próbálnak hozni. Amit most csinálnak, pont az az, ami összeegyeztethetetlen a felsőoktatás lényegével. Úgy tudom, a távozó hallgatókat senki nem küldi el az SZFE-ről, és bár az Egyetem átszervezése és új vezetése elfogadhtatlan a számukra, mégis meg kellene fontolniuk, hogy összeszorítják a fogaikat, és az eredeti intézményükben fejezik be a tanulmányaikat, mert a most kirajzolódó konstrukcióban ők, az Egyesület és a fogadó egyetemek a legbanálisabb módon járatják le a felsőoktatást mint olyant, nem pedig az autonómiáját védik. Azt hiszem, valójában senki nem fogja bántani őket, eredményesen befejezhetik majd a tanulmányaikat, és Bologna sem megy a lefolyóba a speciális partnerintézményiséggel és a kreditbefogadással való játék közepette. Lehet hogy az SZFE körüli konfliktus sok résztvevője háborús pszichózisban ég, de a pártatlanságra törekvő külső szemlélő nézőpontjából megítélve a dolgot azért jelezném, hogy nincs háború – 1945-ben véget ért –, békeidőben pedig ne nagyon számítsanak annak az erkölcsi elfogadására, amit egyetemi oktatás címén most próbálnak összehozni. Még egyszer szeretném leszögezni: ez a bejegyzésem nem politikai állásfoglalás a konfliktusban érintett felek valamelyike mellet vagy valamelyikével szemben, a célja pedig a felsőoktatás integritásának távlatosabb védelme, mert azt az ilyen módszerekkel pillanatok alatt le lehet rombolni, és kívül lehet helyezni azon a körön, amelybe a társadalom által védett értékek tartoznak. Ezen a fejlődési úton vajon mi lesz a következő lépés az európai felsőoktatás számára? Orvosi diploma a rektor volt évfolyamtársaival hat esztendőn át folytatott esti sörözés után egy távoli kocsmában, lehetőleg egy másik, messzi-messzi kontinensen?              


2364 Edmond Dantes 2021-03-18 13:53:49 [Válasz erre: 2360 lujza 2021-03-18 03:33:42]

Attól tartok, kedves Lujza, hogy -első mondatoddal- a lényegre tapintottál :-) ... vannak, akiknek pont az lelkesítő, amit abban a mondatban írtál. Ők azok a bizonyos -szavaddal élve- rátelepedők. A Társművészetek társutasai.


2363 Corvette 2021-03-18 11:17:17 [Válasz erre: 2361 lujza 2021-03-18 04:02:38]

Az Aldiban akciós a szárított paradicsom. Ez is jó hír.


2362 Búbánat 2021-03-18 10:58:04

80 éves korában meghalt Szersén Gyula színművész.

Életéről két éve Sztankay Ádámnak adott interjút, amelyet itt olvashat az Origón.


2361 lujza 2021-03-18 04:02:38

Ez ugyan nem művészet, de nagyon jó hír: Lovász László Ábel díjat kapott! Ha Nobelnek nem lett volna gondja a matematikusokkal, akkor most lenne még egy Nobel díjasunk! :))


2360 lujza 2021-03-18 03:33:42

Kezdek nagyon undorodni az egésztől! Már más sincs, mint emberek gyalázása, és nagyhatalmú urak, akik rátelepednek egy-két-három művészeti ágazatra, és fellengzős terveket szőnek.

Nem írnátok inkább arról, hogy mit láttatok-hallottatok mostanában on-line? Színház, mozi, kiállítás, netán egy jó könyv, valami lelkesítőt! :))


2359 Búbánat 2021-03-17 19:30:26 [Válasz erre: 2357 joska141 2021-03-17 16:54:31]

Bizonyosan elő lehet bányászni további "szembesítő" cikket a mútból - ütköztetve a "jelen"-nel...


2358 Klára 2021-03-17 18:24:39 [Válasz erre: 2357 joska141 2021-03-17 16:54:31]

Tempora mutantur.......


2357 joska141 2021-03-17 16:54:31 [Válasz erre: 2351 Búbánat 2021-03-17 13:37:22]

Tisztelt Búbánat! Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet Sztankay Ádám jelen „interjújára”. Sztankay Ádám művész életrajzait mindig élvezettel olvasom (jó lenne egyszer kötetben is látni), tárgyilagosak, sosem tolakszik az író előtérbe. Ez jellemzi a mostani írást is.

Ablonczy László számára a mai forrongó kulturális életben biztos nem volt aktuálisabb téma, mint újra és újra leleplezni a Major Tamás, Aczél György fémjelezte borzasztó, vészterhes, csak túlélésre játszó időszakot. Remélhető, hogy az új SZFE könyvtárából is kidobják az ebben a korszakban keletkezett műveket.

Az így szükségszerűen felszabaduló helyre ajánlok egy kötetet, 1975-ből, tehát már nem az ÁVH-s verőlegények korából.

A címe: Emelkedő úton. 25 éves a hajdúnánási Micsurin TSZ. Írta (társszerzővel) Ablonczy László. A cím már tükrözi a tartalmat, amiből a szerzőre tekintettel, inkább nem idézek.


2356 Edmond Dantes 2021-03-17 16:47:21 [Válasz erre: 2355 joska141 2021-03-17 16:41:19]

"Kétfrontos harcot vívunk, elvtársak!" ... eddig beérték az egyfrontossal.


2355 joska141 2021-03-17 16:41:19 [Válasz erre: 2354 Edmond Dantes 2021-03-17 16:05:13]

Kedves gesztus Demeter Szilárdtól, hogy válaszadás ürügyén rút egyet a szerzők által sehol, semmilyen fórumon nem említett Parti Nagy Lajosba.


2354 Edmond Dantes 2021-03-17 16:05:13 [Válasz erre: 2353 Edmond Dantes 2021-03-17 15:46:51]

BRÉKING! BRÉKING!

Válasz Szakács Árpádéknak (forrás: mandiner.hu)

2021. március 17. 12:43
DEMETER SZILÁRD
Vendégszerző

Lettlégyen Szakács számszeríjba oltott helikopter, akkor se mondja meg, hogy mit csináljak. Ehhez gyakorlatilag csak a miniszterelnöknek és az EMMI miniszterének van joga.

Demeter Szilárd válasza Szakács Árpád és Grób László írására

 

„Szakács Árpád filippikáiban sok részigazság szokott lenni. A balliberális oldal valóban egyoldalúan és részrehajlóan döntött, amikor hatalmon volt, és kétségem sincs afelől, hogy amennyiben ismét hatalomra kerülnek, ugyanezt a gyakorlatot fogják visszahozni. De ha a nemzeti oldal hasonlóképpen viselkedik, akkor mitől lennénk mi jobbak? Az egy láb akkor is csak egy láb, legyen bal, vagy jobb, ugyanúgy kibillenthető az ember. Sérelempolitikából nem születhet nemzeti kultúra.

Ugyanakkor jót tehet Szakács kirohanásainak, ha nem csak kioktat, hanem tájékozódik is (a nemzeti névtér például egy többéves projekt, a könyvtárosokat sem vágnám szájon így visszkézből stb.).

De ami a legfontosabb: ha hagynám, hogy Szakács Árpád vagy Parti Nagy Lajos hozzon helyettem döntéseket, akkor nem érdemelném meg sem a fizetésemet, sem a pozíciómat.

Nagyon nem szeretem, ha helyettem bárki döntést akar hozni. Javaslatot tehet, észérvekre hallgatok, mert nem gondolom, hogy tökéletes lennék, vagy nálam lenne a bölcsek köve.

De lettlégyen Szakács számszeríjba oltott helikopter, akkor se mondja meg, hogy mit csináljak. Ehhez gyakorlatilag csak a miniszterelnöknek és az EMMI miniszterének van joga. Tudomásom szerint Szakács egyik pozíciót sem tölti be.

Úgyhogy bocs, Árpád, nem vagy a főnököm, a véleményed egy a sok vélemény közül, és sajnos, nem a legokosabb. Ugorgyunk.”


2353 Edmond Dantes 2021-03-17 15:46:51 [Válasz erre: 2339 Edmond Dantes 2021-03-16 10:34:50]

BRÉKING!

Demeter Szilárd koncepcionális tévedései (forrás és teljes cikk: mandiner.hu)

2021. március 17. 12:04

SZAKÁCS ÁRPÁD | GRÓB LÁSZLÓ
Vendégszerzők

A koncepció alapján sajnos az látszik, hogy Demeter Szilárd viszonya a magyar kultúrához olyan, mint egy csónakosé a Széchenyi híd alatt a Dunán, aki azt hiszi magáról, hogy ő irányíthatja folyamot – pedig legfeljebb a hullámokat lovagolja meg.

„Demeter Szilárd, a magyar kultúrpolitika hangadója a Mandiner oldalán hosszas cikket írt, melyben ismerteti elképzeléseit/programját, benne különösen nagy terjedelemben a magyar könyvkiadás megújítására vonatkozóan. Mint a konzervatív oldal immár komoly múlttal rendelkező könyvkiadói, az elmúlt 11 évben természetesen egyáltalán nem vártuk el, hogy velünk bárki bármiről konzultáljon a konzervatív kultúrpolitika részéről, szakmai kérdésekről pedig végképp nem. Így a néhány éve kinevezett Demeter Szilárdtól sem vettük rossz néven a „mellőzést”, és a most lefektetett szakmai koncepciójához sem szóltunk volna hozzá, ha az nem egy lelkes műkedvelő kevéssé átgondolt próbálkozását tükrözné, ami sajnos inkább romboló, mint építő elképzeléseket tartalmaz. Igaz, az elmúlt 11 év után már nem nagyon van mit rombolni, hiszen ez a terület olyan, mint a régi zsidó viccben Kohn bácsi beteg libáinak esete a bölcs rabbival: az állatok mind megdöglöttek, pedig a rabbinak még annyi jó ötlete lett volna a meggyógyításukra. 

Nem a teljesség igényével ugyan, de néhány pontban nézzük D. Sz. szakmai koncepcióját:

1. „Létrehozunk egy könyvközpontot, amely az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) szoros együttműködésben a magyar könyvkultúra jobbítását célozza. Ennek is többes cél- és feladatrendszere van. Könyvszakmai képzéseket támogatunk, mert a magyar kiadók szükségét látják ennek.”

Nos, az OSZK több mindenre alkalmas lehet, de hogy piaci környezetben működő cégek „jobbításában” közreműködjön, arra semmiképpen....Könyvszakmai képzésekre meg, köszönjük, de - álláspontunk szerint - nincs szükség...

2. „Szeretnénk egy olyan pályázatot, aminek keretében főként fiatal tudósok tudományos ismeretterjesztő művek megírására kapnak ösztöndíjat.”

Ez remek új ötletnek hangzik, csakhogy eddig is voltak ilyenek (pl. NKA), a kérdés már csak az: ki fog dönteni? Az eddigi tapasztalatok alapján garantálni lehet, ennél is teljesen mindegy, hogy most vagy a jövőben milyen kormány lesz hatalmon.

3. „Tovább erősítenénk a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat”.

Tovább? Eddig erősítette bárki? Leszámítva a balliberális oldal hálózatának támogatását? De arra mindig ráfér egy kis erősítés. 

4. Néhány további jámbor óhaj: „Támogatjuk a hangoskönyvek gyártását is” – „Újragondoljuk a közkönyvtárak funkcióit”, „Folyóirataink szellemi műhelyek – arra találtunk ki kormányprogramot, hogy kiszabadítsuk ezt a szellemet”.

Rokonszenves, kedves gondolatok Demeter Szilárdtól. Alaposabb megfontolás után viszont csak egy szimpla közhelygyűjtemény. (Azért az Ezeregyéjszakát érdemes lenne tanulmányozni, mielőtt ebbe a szellem-dologba nagyon belelovaljuk magunkat…)

5. „Elviekben már sikerült összefésülni a tartalomipari fejlesztéseket a közgyűjteményi digitalizálási stratégiával. Az OSZK-ban közel vagyunk egy olyan keretrendszer véglegesítéséhez, amely lehetővé teszi a kulturális adatvagyonra épülő gyors, felhasználóbarát fejlesztéseket. A nemzeti névtér élesítésre kész.”

Ezt annyira azért nem sikerült megértenünk, különös tekintettel a „névtér”-re. (Lehet, hogy „névtár”, csak elírták, de az sem javít sokat rajta.)

Ezt meg, bocsánat, de kellemetlen és kínos leírni is, főleg akkor, amikor az OSZK digitalizálása gyerekcipőben jár....

És ha már ennyire belejöttünk az önzetlenségbe, itt is tegyük hozzá azt, amit már jobbító szándékkal sok helyen leírtunk, elmondtunk a magyar könyvkiadással/könyvszakmával kapcsolatos tennivalókról:

1. A könyvterjesztést decentralizálni kell...

2. El kellene felejteni államigazgatási szinten, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a magyar könyvszakma reprezentánsa...

3. Létre kell hozni a jobboldali kultúra működőképes hálózatát:...

4. „A kultúra felől nézve nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben. A kultúra tehát nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés.” 

Filozófiai alapon megközelítve ez kissé aránytévesztés: magyar kultúra igenis van és lesz...De hogy nem elsődleges kérdés, ki kormányozza az országot? Tényleg nem? Tényleg nem! ...

5. Ami meg a Demeter Szilárd bevezetőjében említett általános (kultúr)politikai megfogalmazást illeti, érdekes, hogy megint mi kezdjük az „árokbetemetés” utópisztikus mantráját hangoztatni, ami a valóságban úgy látszik, mintha a ballib oldal felé lenne egy felszólítás, egyenesen a Gyalog-galoppból: „Jól van, egyezzünk ki döntetlenben!”

A közzétett nagyívű koncepcióról egyértelműen ki lehet mondani, hogy az  egy frázisoktól hemzsegő világmegváltó kulturális tervrendszer, amely önmagában nagyon ingatag lábakon áll, következetlen, esetleges véghatásában konzerválja a ballib oldal kulturális hegemóniáját, és fantazmagória abban az értelemben is, hogy hiányzik a működtetéséhez szükséges szellemi háttér a konzervatív oldalon...Az egész koncepció alapján sajnos az látszik, hogy Demeter Szilárd viszonya a magyar kultúrához olyan, mint egy csónakosé a Széchenyi híd alatt a Dunán, aki azt hiszi magáról, hogy ő irányíthatja folyamot – pedig legfeljebb a hullámokat lovagolja meg.”

Grób László                                        Szakács Árpád
 Attraktor Kiadó                                 Kárpátia Stúdió Kiadó
   ügyvezető                                       ügyvezető igazgató


2352 Edmond Dantes 2021-03-17 15:08:20 [Válasz erre: 2351 Búbánat 2021-03-17 13:37:22]

Valamennyien -Vidnyánszky Attilát, Ablonczy Lászlót és másokat is ideértve- megnyugodhatunk: jelenleg kb. 150-160 hallgató és doktorandusz a 2350 alatt idézett cikkekben olvashatóan kiszabadul abból a fertőből (az SZFE-ről), ahol, Ablonczyt idézve, "Babarczy László és szellembaráti köre zavartalanul átrektorkodta az elmúlt harminc évet." Tényleg fontos intézmény az Emergency Exit ... néha nem csupán tűzbiztonsági-tűzrendészeti szempontból. 


2351 Búbánat 2021-03-17 13:37:22

Múltbeli tébolyok, az Aczél György-világ besúgási üzemmenete és a jelenkor felbujtói

SZTANKAY ÁDÁM

2021.03.15. 18:34 Origo.hu

Ablonczy László József Attila-díjas újságíró, publicista, színházigazgató, aki 1991 és 1999 között állt a Nemzeti Színház élén, az Országút című internetes orgánum közölt tőle többrészes cikksorozatot, Déryné hol van? címmel. Írásaiban részben a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltása kapcsán kialakult helyzetre reflektál, valamint feltárja azokat az 1945 utáni eseményeket is, amelyek olykor máig hatóan meghatározták az intézmény működését.

Az Origo újságírója, Sztankay Ádám a cikksorozat kapcsán felvetődött kérdéseit - a járványhelyzetre való tekintettel – írásban küldte el a szerzőnek. Ablonczy László ugyancsak írásban válaszolt, s bár hozzájárult válaszai közzétételéhez, olykor személyesen az újságírónak címezte a gondolatait – az időnként esszészerű, ugyanakkor olvasmányos, a szélesebb nyilvánosság számára is egyértelmű, egyben tanulságos válaszokat. Nem is próbáltuk megszüntetni a személyességet. Ablonczy László és Sztankay Ádám írásos beszélgetése.

(Öt folytatásos részben)


2350 Edmond Dantes 2021-03-17 10:55:42

Emergency Exit - FREESZFE

Európai egyetemek menthetik meg a hallgatók diplomáit.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait. Öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Hónapok óta dolgozunk az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnunk, tizennégy SZFE-s osztály átvételéről. Az egyéni hallgatói szerződések aláírási procedúrája folyamatban van, így egyelőre nem lehet tudni az átjelentkező hallgatók pontos számát.

A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n. Többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az egyetemek: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat – tehát a képzések eredményeit – többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói gárdája. Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja. Közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolása a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) jóvoltából lett megoldva.

A járványügyi helyzet súlyosbodásával az egyesület digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartjuk, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztjük. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térünk vissza – a bázist jelentő épületet továbbra is keressük. Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítjuk. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik.” Forrás itt és itt.


2349 Edmond Dantes 2021-03-17 08:23:47 [Válasz erre: 2347 Hangyász 2021-03-16 22:40:49]

off ("csak" történelem) Savonarola nem volt barom. Önjelölt prófétaként apokaliptikus lánggal égett és égetett, ostorozta a fennálló állapotokat, teokráciát akart. Mai szóval es ténylegesen is megosztó személyiség volt. Kezdeti sikereit észlelvén átlépte azt a bizonyos "vörös vonalat", saját főnöke(i) ellen fordult. Sorsa ismeretes. Vannak, akik ön- vagy mások által jelölt-fölkent prófétaként óvatosabbak, a takarójukon nem nyújtóznak túl, elkerül(het)ik Savonarola sorsát: földi életükben óhajtanak tartós jólétben, hatalommal/ban élni, olykor visszaélni és nem holtukban megdicsőülni, mint a firenzei előd...vagy ott sem. Kiderül egyszer, kinek-kinek hogyan alakul a sorsa, ki lép -időben- hátrébb, ki pottyan le az uborkafáról, ha és mert túl magasra mászott.


2348 Edmond Dantes 2021-03-17 08:08:20 [Válasz erre: 2346 Hangyász 2021-03-16 21:38:04]

off Elnézést, elkerülte a figyelmemet. Válaszolok :-)


2347 Hangyász 2021-03-16 22:40:49 [Válasz erre: 2340 joska141 2021-03-16 11:06:47]

Demeter egy barom. Pont.


2346 Hangyász 2021-03-16 21:38:04 [Válasz erre: 2269 Edmond Dantes 2021-02-25 13:30:13]

Írtam is neked privátban február 22-én.


2345 macskás 2021-03-16 14:34:55

2345


2344 Edmond Dantes 2021-03-16 14:13:32 [Válasz erre: 2340 joska141 2021-03-16 11:06:47]

2317-ben kimaradt a listá(m)ból Demeter Szilárd. Komoly mulasztás részemről, elismerem. Mivel a legfrissebb törvényjavaslat a megszavazása esetén lehetővé tenné bármilyen épület vagy más beruházás bárhol történő megvalósítását, miért is ne kerülhetne sor operaelőadásokra, sőt: akár erre alkalmas további épület(ek) felhúzására is pl. a Városligetben? Sokak szerint a törvényjavaslat egyik kiemelt célja, célpontja úgyis a Városliget beépítése = az eredeti, de 2019 ősze óta -eddig- részben blokkolt tervek mindenáron történő megvalósítása. Koncertek régebben is voltak pl. az Állatkertben, aztán már majdnem készen van a Magyar Zene Háza és a sohanapján elkészülő Biodíszletdóm is hasznosítható lehet operai célra. Nem beszélve a szintén  a Liget-projektbe álmodott Ifjúsági Színházról. Egyik hely jobb mint a másik és logisztikailag mindegyik jobb, mint a kőbányai kocsiszín. Meg aztán a Baán László irányítása alatt lévő két projekt (Liget és MÁO-felújítás) jól össze(f)érne a lombok alatt.


2343 Edmond Dantes 2021-03-16 13:56:10 [Válasz erre: 2342 eccerű 2021-03-16 13:41:17]

Flashmob ide, flashmob oda: a Rádió Zenei Együtteseinek hamarosan költözni kell. Roma locuta, causa finita.


2342 eccerű 2021-03-16 13:41:17 [Válasz erre: 2341 Klára 2021-03-16 11:38:45]

Majd az lesz, amit pár éve kellett a Rádió Zenei Együtteseinek csinálnia: flashmobokat köztereken. Már szinte látom lelki szemeimmel, ahogy az Emke aluljáróban felcsendül Kiss B. hangján, hogy "Hazám, hazám.." miközben a zenekar zenészei szép sorban érkeznek fel a mozgólépcsőn a metróból és beszállnak a produkcióba. Sőt, össze lehet kapcsolni a kellemest a hasznossal, ha például az Operakórus tagjai HÉV szerelvényeken énekelnék a Szabadságkórust és ezalatt ellenőriznék az utasokat, érvényes jegyük, bérletük van-e.


2341 Klára 2021-03-16 11:38:45 [Válasz erre: 2340 joska141 2021-03-16 11:06:47]

Könyörgöm, hova akarják vinni? A vurstliba? A mozdonyszínbe? És mi az, hogy "komfortzóna"? Kb 5-6 éves lehettem, mikor először vittek az Operába, matiné balett előadásra, mert akkortájt vasárnap délelőtt matiné-elöadások voltak. Még fel sem ment a fügöny, de már el voltam bűvölve, a hangulat, a zsongás, a miliő, a bordó függöny, bársonyszékek, szépen felöltözött emberek és gyerekek - megvolt az alaphangulat. Ahogyan később a színházlátogatások alkalmával is! Ami a felnőttkorig elkíslért, és elkísér mindenkit, akár bevallja, akár nem! Aki ezt nem ismeri el, az hazudik. Aki pedig ebbe belerondít, akár csak függöny nélküli, nyitott színpaddal, az egyéb aljasságokra is képes!


2340 joska141 2021-03-16 11:06:47 [Válasz erre: 2339 Edmond Dantes 2021-03-16 10:34:50]

Hosszú interjú, de az is érdekes, amiről nem nyilatkozik.

Kínosan kerüli Baán László érdekeltségeit, azokkal történő valamilyen kapcsolódását. A nagyívű tervek között erről egyetlen szó sem esik.

Egy árulkodó félmondat azért található benne:

„Ha kivisszük az operaelőadást a komfortzónájából, biztos találunk rá közönséget”

Nem biztos, hogy sietni kellene az Operaház felújításának befejezésével.


2339 Edmond Dantes 2021-03-16 10:34:50 [Válasz erre: 2336 Búbánat 2021-03-15 10:32:44]

Ha a Kossuth-díj (idén még) nem is érkezett meg Demeter Szilárd számára, aggodalomra semmi ok. "A gettólogika gyengíti a kultúrát" címmel friss nagyinterjú index.hu-n

"Demeter Szilárd főigazgató és miniszeri biztos. Hozzá tartozik a PIM, a Nyelvek Háza, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, valamint a könnyűzene felvirágoztatása. Ösztöndíjakért felelős számos műfajban: irodalom, könnyűzene, képzőművészet, fotó, tánc, formatervezés, komolyzene. Megkérdeztük, miért fontos ez számára.

Magyarországon legutóbb a nem szép emlékezetű Aczél György kezében összpontosult ennyire a kulturális élet. Mi a véleménye erről a párhuzamról?" .....

"..kormánydöntés értelmében több mint 60 milliárd forintot fordíthat az önhöz kapcsolható Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapja a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt is. Nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására. Miért így történik, és miért maga csinálja?" ...

"Néhány napja voltam egy megbeszélésen, ahol az új OSZK-épületről is beszéltünk. Körvonalazódik az a fejlesztési terv, amelynek értelmében az új Széchenyi Könyvtárat meg lehet építeni kiemelt beruházásként.

Ez lesz a Magyar Nyelv Háza?

Ez volt a munkaneve annak a projektnek, amelyen belül az Országos Széchenyi (sic! - ED) Könyvtár, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, illetve ezek csatolt intézményei egy helyre kerülnének."....

"Tehát készül egy kulturális Olümposz, ahol az illetékes istenek, nimfák, félistenek gyűlnek össze, illetve olyan halandók, akiket bebocsátást nyernek?

Egy olyan bőséges közönségkapcsolati térrel rendelkező ingatlanegyüttesben gondolkodunk, ahol az Olümposzról leszállt fél- vagy egész istenek találkoznak a halandókkal."..


2338 Edmond Dantes 2021-03-15 15:43:24 [Válasz erre: 2336 Búbánat 2021-03-15 10:32:44]

Picit még várnia kell. Idén az erdélyi irodalmi vonulatból Orbán János Dénes a soros kitüntetett.


2337 Edmond Dantes 2021-03-15 15:40:39 [Válasz erre: 2335 Klára 2021-03-15 10:28:48]

Gondolom elírta. Talán így helyes: "Kurzustól és pártpolitikai nézetektől tökéletesen függően." A friss névsor(ok) láttán legalábbis és minden bizonnyal így van.


2336 Búbánat 2021-03-15 10:32:44 [Válasz erre: 2335 Klára 2021-03-15 10:28:48]

És még akár Kossuth-díj is lehet(ett) a jutalma!


2335 Klára 2021-03-15 10:28:48 [Válasz erre: 2333 eccerű 2021-03-14 15:58:37]

Azt hiszem, ez mindig íg volt, így van és így is lesz! Kurzustól és pártpolitikai nézetektől tökéletesen függetlenül!


2334 Edmond Dantes 2021-03-14 19:33:44 [Válasz erre: 2332 Búbánat 2021-03-14 15:09:04]

Március 15-e alkalmából javaslom Demeter Szilárd kezelésébe adni a Petőfi-hidat, Petőfi-laktanyát, a Petőfi Sándor Gimnáziumo(ka)t, a Soproni és a Veszprémi Petőfi Színházat és minden intézményt, ami az EMMI irányítása alatt áll és Petőfi Sándor nevét viseli. Van annyi közük a neves irodalom-történelem-pop-rock szakos kultúrpápáharcoshoz, mint a PIM-nek a Petőfi Rádióhoz és TV-hez. Várjuk továbbá más,Petőfi nevét viselő kult.intézmények jelentkezését.


2333 eccerű 2021-03-14 15:58:37 [Válasz erre: 2331 Edmond Dantes 2021-03-14 14:03:17]

Lefordítom magyarra: Elvtársak, alkossatok remekműveket! Meg is fizetjük - ha megfelelő módon tálaljátok a megfelelő témát, sőt, akkor nem is kell remekműnek lennie!


2332 Búbánat 2021-03-14 15:09:04

Átalakul a Petőfi Rádió

"A tervek szerint a Petőfi Rádió igazi kulturális adó lesz, sokkal több magyar zenével, az A38 hajó pedig otthon ad a projektnek."

"Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtóeseményen megjegyezte, hogy Petőfi egyértelműen egy szimbólum, az ő korában született meg a modern magyar nemzet. Együttműködő partnereket kerestek a projekthez, a közmédia felvállalta ezt a feladatot, és nagyon örül a Petőfi Rádió újrahangolásának."

"Béli Ádámot az M5 csatorna műsorvezetőjeként ismerhették a tévézők, ő április 1-től irányítja a Petőfi Rádiót és a Petőfi Tévét és ezek online felületeit....

... tévés szakember szerint ritka az a tévé és rádió, amely egy hajóról üzemel (amely egyben magasan jegyzett kulturális tér), ráadásul a Dunáról, amely Európa köldökzsinórja. A hajón minden technika adott a megfelelő színvonalú műsorok elkészítéséhez, a projekt Petőfi, a rocksztár címen fut. "

"Galambos István, az MTVA program-főigazgatója kiemelte, hogy Petőfi Sándor életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra része, alkalmas arra, hogy még jobban megszólítsa a fiatal korosztályt. „Az MTVA minden lehetséges módon, minden platformon igyekszik támogatni ezt a kezdeményezést" – jegyezte meg, majd megköszönte a két korábbi csatornaigazgató munkáját, rájuk más területen számít a közmédia."


2331 Edmond Dantes 2021-03-14 14:03:17

Demeter Szilárd gázkamrázás miatti szilenciuma véget ért hosszabb írásban tudatta: "nem egyszerűen csak időt, hanem jövőt kell nyernünk... Nagy munka vár ma reátok. Nagy munka vár ránk.. A kultúra felől nézve nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben. A kultúra tehát nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés... ahhoz, hogy a magyar nemzeti kultúrát megerősítsük, néhány alapelvet rögzítettünk a magunk számára. Egy: nem fogadjuk el a véleménymonopóliumokat. Senkinél nincs ott a bölcsek köve, vagyis nem lehet az abszolút igazság birtokosaként kinyilatkoztatni. Keresztény emberként tudjuk, hogy nem a tökéletes világot építjük, de azt is tudjuk, hogy az, hogy nem vagyunk tökéletesek, annak a lehetőségét tartja nyitva, hogy jobbá tegyük a világot. Kettő: véleményünk szerint a támogatás, ösztöndíj nem alanyi jogon jár. Nem az a dolgunk, hogy az adóforintokat ilyen- vagy olyanoldali konjunktúralovagoknak adjuk, hanem a tehetséges magyarok számára kell lehetőségeket biztosítani. Három: a szekértáborok logikáját meg kell tudnunk haladni...Az erőt tettekben mérik. Ezért egy olyan ügynökség létrehozására tettünk javaslatot, amely egységbe szervezi a Kárpát-medencei magyar kulturális teret. Középtávú célunk a tágabban értelmezett Kelet-Közép-Európa egyfajta regionális központjaként a közép-európaiság gondolatának tartalommal való feltöltése...A kormány ezt elfogadta, és döntést hozott arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség többletfeladatokat és ehhez mért többletforrásokat kapjon."

A pénz nyelvére Magyarra fordítva és röviden a lényeg (hvg.hu): A kormány...döntést hozott arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség többletfeladatokat és ehhez mért többletforrásokat kapjon. "Az irodalmi ügynökség mellé felállítunk egy könnyűzenei központot, amely a tavaly napvilágot látott könnyűzenei stratégia megvalósításáért felel. Közösen a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangoljuk a tágabban értelmezett magyar popkultúrát"..."A világraszóló popkulturális és társművészeti központot" Óbudán, a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében hozzák létre. 


2330 ladislav kozlok 2021-03-13 07:23:04 [Válasz erre: 2329 lujza 2021-03-13 02:24:32]

;-)


2329 lujza 2021-03-13 02:24:32 [Válasz erre: 2328 ladislav kozlok 2021-03-12 11:26:57]

Nálunk pedig a magyar tv mellett a besztercebányai adót is tudtuk fogni, édesapám nagy örömére, mert ott remek jéghoki közvetítések voltak.


2328 ladislav kozlok 2021-03-12 11:26:57 [Válasz erre: 2327 Klára 2021-03-12 11:08:17]

És amikor má TV-énk volt, nekunk Rimaszobatiaknak 2 ado volt  MTV és ČST. Eleinte Budapest hétfon nem  sugárzott, ekkor néztuk ma már legendás  szlovák TV-játékokat és filmeket/ még csehek is imádták ezeket/  és   ha jol emlékszem , kedden rendszeres elokozvetítések voltak a legjobb magyar  szíházakbol. 

Sokat tanultam ezekbol. Boldog  vagy, hogy megismerhettem a nagy színesznoket, színészeket. 


2327 Klára 2021-03-12 11:08:17 [Válasz erre: 2325 ladislav kozlok 2021-03-12 09:21:10]

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor mindent rádión hallgattunk, már akinek több adó vételére alkalmas rádiókészüléke volt! Ez nem a Noé bárkája korszak, hanem az ötvenes évek második fele, majd a hatvanas évek eleje!  Meg kell mondanom, több színházi és hangverseny közvetítés volt, mint manapság a 100-nemtudomhány tv csatorna kínálatában!

Akkori első komolyabb készülékünket megleltem a Postamúzeum web oldalán! https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=522084

 


2326 Búbánat 2021-03-12 10:02:57 [Válasz erre: 2320 Héterő 2021-03-11 11:48:27]

Remek lehetőség, szemléletesen is,  egybevetni az opera librettójának magyar szövegfordításaival.  Nagyszerű!


2325 ladislav kozlok 2021-03-12 09:21:10 [Válasz erre: 2323 Edmond Dantes 2021-03-12 08:20:07]

Mon cher Edmond. koszonom  szépen ezt a felvételt. Kiskoromra émlékeztem vissza. A hatvanas évek elején még nem volt TV-énk, szuleim pedig nagyon szerettek  színházi kozvetítéseket radion keresz tul hallgatni. A mai fiatalok ezt alig tudhatják elképzelni.  

 


2324 ladislav kozlok 2021-03-12 08:26:09 [Válasz erre: 2322 lujza 2021-03-12 03:01:19]

Nem hiába formutársunk nick neve  Hétero  ;-)


2323 Edmond Dantes 2021-03-12 08:20:07 [Válasz erre: 2322 lujza 2021-03-12 03:01:19]

A Radó-féle 1913-as fordítást én is megtaláltam, a klasszikussá vált és ma is használt  Vas István-változatot nem. Ellenben egy másik csemegét ezennel megosztok éspedig a lejjebb említett, képpel illusztrált vígszínházi előadás hangfelvételét, itt:

http://misogaeva.weebly.com/radioszinhaz/category/don-carlos-1984


2322 lujza 2021-03-12 03:01:19 [Válasz erre: 2320 Héterő 2021-03-11 11:48:27]

Mondja valaki, hogy nem jó hely a Momus! Találhat az ember ilyet másutt?

Hálás köszönet!


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.