Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

3393 Megén 2004-07-30 12:42:46 [Válasz erre: 3392 Sesto 2004-07-30 11:45:06]
Köszönöm a beszámolót, főleg a személyre szabott részt. Fontos, hogy egy tenor át tudjon élni egy ilyen traumát, főleg akkor, amikor még hanganyaga és technikája van. Persze nem szabad elvárni tőle már egy Traviata-t vagy egy Othello-t a maximumon, de eltemetni sem lenne jó. Visszafelé vonulásnak - gondolom első lépcsőként - egész jó megoldásnak tűnik ez. Én azért szurkolok neki, hogy meg tudja ezt az egészet - hosszabb távon is - emberileg oldani. Már csak azért is, mert abból a hármasból őt találtam emberileg a legszimpatikusabbnak. Persze mindenki szubjektív az ítéletében, én is.

3392 Sesto 2004-07-30 11:45:06 [Válasz erre: 3391 Megén 2004-07-30 08:11:31]
...úgy hogy az \"Öreg\" izig-vérig PROFI(!) és mint a Phoenix madár hamvaiból új életre kelt: nekem éppen ezért, emberi oldala miatt volt nagy élmény,...a darab \"bár nem bánt senkit\", s kissé \"lopkovic-stilusban\" lett megirva: elvégre vannak benne szinte Puccini-verizmo \"idézetek\", DE akadtak pillanatok, ahol szinte-na persze erös túlzással és fantáziával, \"tristan-i\" sötétség is megszólal, vagy akár majdnem \"musical-es attitüd\"-summa summarum a darab felejthetö, de mégis egészében \"könnyen emészthetö\", Domingo igy is nagy élmény volt! A kompozicióra szépen ráhúzható terminológia az \"italo-amerikai-neo-verizmus\": vagyis vhol \"nesze semmi fogd meg jól\"-vannak azért Menotti-nak ettöl fajsúlyosabb alkotásai! Nyilván a cimszerep is Domingo hangjára lett komponálva, mig a klasszicizmusban és aztán az olasz Belcanto idejében inkább \"primadonna-operákról\" beszéltüünk, ime Menotti operája esetében újra feltámadt a \"tenor-opera\" ! Mig a többi szólam inkább karakter funkcióval bir, vagyis a többi szerep a cimszereplö köré lett \"pakolva\"!

3391 Megén 2004-07-30 08:11:31 [Válasz erre: 3390 Sesto 2004-07-29 20:00:50]
Örömmel olvastam ezt a hírt, kiváncsi voltam, hogy tért vissza Bécsben P. D. Már emberi szempontból is, hogy tud valaki egy ilyen trauma után felkelni és címszerepet elvállani.

3390 Sesto 2004-07-29 20:00:50
Tegnap este sikerült eljutnom a Theater an der Wien-be, ahol Menotti \"Goya\" c. operája volt müsoron: az italo-amerikai komponista azon müve, amely egyenesen PLACIDO DOMINGO számára lett komponálva!... Mivel most rohanok, elöljáróban csak annyit, hogy a mü annyira érdekfeszitönek mutatkozott, hogy az utolsó felvonást önként és dalolva otthagytam, DE(!) \"aki temetni jött a királyt\", az nagyon pofára eshetett, mivel Domingo az elsö két felvonás során nagyon jó, egyenletes teljesitményt nyújtott, úgy hogy néha-néha pl. az elsö nagy monológban a \"régi nagy Domingo is felcsillant\", ezzel is megalapozva az est elsö nyiltszini tapsát!... :-))) Örömmel konstatáltam, hogy a szinházban nagyon sok magyar nézöt lehetett látni-mögöttem pl. kapásból 5 magyar látogató ült!... :-)))

3389 Sesto 2004-07-28 09:50:11 [Válasz erre: 3385 Búbánat 2004-07-27 13:56:38]
Köszönet a szines beszámolóért, kedvet kaptam hozzá, hogy \"újra elöbányásszam a CD-polc mélyéböl\" a CPO-felvételt: Nicolai Gedda, Edda Moser és Kurt Moll közremüködésésvel! :-)

3388 Megén 2004-07-28 08:56:32 [Válasz erre: 3387 Búbánat 2004-07-27 14:41:21]
Köszönöm az infot, de tegnap este vízóra ügyben mindenkinek otthon kellett maradnia. Legközelebb Vajdahunyad várban tudok csak feltűnni. A Bartókon viszont hallottam a beharangozót és a nyitányt is, felkeltette az érdeklődésemet. Sajnos ez most kimaradt, ezért volt olyan jó olvasni róla.

3387 Búbánat 2004-07-27 14:41:21 [Válasz erre: 3386 Megén 2004-07-27 14:32:15]
Ma még Te is részese lehetsz ennek, ha este elmész a Várba.

3386 Megén 2004-07-27 14:32:15 [Válasz erre: 3385 Búbánat 2004-07-27 13:56:38]
Ez nagyon élvezetes volt. Köszönjük az élménybeszámolót.

3385 Búbánat 2004-07-27 13:56:38
Végre megértem azt is, hogy testközelből figyelhettem egy súgó munkáját operaelőadás alatt. Pedig, amikor tegnap este nem sokkal kezdés előtt helyet foglaltam a legelső sor közepén, mert csak ott találtam szabad helyet, még semmit nem gyanítottam. Örültem, hogy jó helyen ülök, mindent remekül látok és hallok. Ráadásul egy nagyon csinos lány ült a balomon. Az első gyanús jelekre akkor figyeltem fel, amikor a hölgy ölében észrevettem egy nyitott kottát meg egy szövegkönyvet mindenféle bejegyzésekkel. Aztán elkezdődött az előadás, és nemsokára rá, minden megvilágosodott előttem, ahogy működésbe lépett mellettem az „emberi gépezet”: halkan, de jól érthetően folyamatosan súgott a három énekesnek (hol németül, hol magyarul – hiszen egy singspiel volt az est tárgya), a kamarakórusnak és az összekötő szöveget magyarul mesélő, szintén nagyon szép és bűbájos mosolyú színésznőnek, valamint a két tehetséges gyermekszereplőnek (egy fiúnak és egy lánynak). Sőt, időnként a kezeivel is egyértelmű mozgásokat végzett. Mondhatom, nagy élvezet volt mellette ülnöm, és a teljes másfél óra alatt, amíg az előadás véget nem ért, kénytelen-kelletlen a szomszédom munkáját „élveztem” a produkció alatt, de inkább helyette. Ezek után essék szó, hogy mit láttam. Carl Maria von Weber 1811-ben komponált korai zsengéjét, az Abu Hasszánt. Tíz év választja el ezt a művet A Bűvös vadász bemutatójától (1821), de már ebben a kis egyfelvonásos meseopera zenéjében is felsejlenek a német romantikus opera megteremtőjének, első igazi mesterének később kibontakozó értékei, kvalitásai, újításai. Maga a történet kissé bugyuta, kiszámítható klisékből álló olyan „ezeregyéjszaka”-i komédia, amely a mesebeli időkben játszódik Bagdadban, egy kalifa uralkodása alatt. A főhősök: egy fiatal házaspár, Abu Hasszán (tenor) és Fatima (szoprán), akik állandó pénzzavarban vannak, és teljesen eladósodtak. És ott van Omár (basszus), egy vén kéjenc, aki tele van pénzzel, sőt felvásárolja a hitelezőktől a váltókat, és felajánlja cserébe Fatima kegyeiért. Fatima azonban túl jár az eszén, s végül bezárja őt a féltékeny Hasszán elől egy szekrénybe… Hasszán és Fatima a Kalifa és Kalifáné – Zobeida (mindkettő: próza) előtt eljátsszák, hogy a párjuk meghalt, és ezért özvegyi díjat kérnek a költségeikre, amit meg is kapnak. De az uralkodói pár gyanút fog és személyesen eljönnek meggyőződni a történtek valóságáról. A történet vége könnyen kitalálható….A turpisság kiderül, hiszen, amikor Hasszán és Fatima értesülvén, hogy kik jönnek a házukba, mindketten halottnak tettetik magukat. Ám, amikor a Kalifa ezer aranyat ígér annak, aki megmondja, hogy ki halt meg előbb, Abu Hasszán az összeg hallatán azonnal felugrik és bejelenti: „Én, én haltam meg először!” A kalifa érti a tréfát, megbocsát az életre kelt „holtaknak”, Omár pedig néhány napig büntetésből a szekrény foglya marad. Haramza Lászlót, a szépreményű fiatal tenort eddig még komplett operában nem láttam. Ebben a blődségben remekül játszik, jól mondja a szöveget, és szépen énekel, de ez utóbbiban még van mit fejlődnie. Pérchy Kornélia viszont minden tekintetben kiváló alakítást nyújtott. Omár szerepében Cserhalmi Ferencnek nem sok dolga volt, egy tisztes középszerű munkát végzett. A BM Duna Szimfonikus Zenekart és kamarakórust jól fogta össze Rózsa Ferenc. A nem unalmas rendezés Paróczay Balázs érdeme. Különben az előadás a zuhogó eső miatt több mint félórás késéssel kezdődött, de nem a HILTON Dominikánusok udvarában, hanem a szálló báltermében. Talán nem is baj. Ez a változás tette lehetővé, hogy alapos betekintést tegyek egy súgó munkájába, aki miatt azt sem bántam, hogy nincs felettem csillagos égbolt, és Bagdad helyett inkább Budapest közelségét éreztem magamhoz…..

3384 Búbánat 2004-07-24 13:27:34
Olvasom a RTV Részletesben, hogy a Rigolettó bemutató előadását felvételről, augusztus 7-én 20:40-től leadja az M2 csatorna.

3383 frushena 2004-07-24 10:32:16 [Válasz erre: 3382 WiseGentleman 2004-07-24 08:58:41]
Nem ártana, mert ez így azért kicsit gáz, hogy nem tudni kivel is beszélgetsz! Jó lenne az a jelszó! :)

3382 WiseGentleman 2004-07-24 08:58:41 [Válasz erre: 3380 frushena 2004-07-24 00:09:47]
Ezzel kapcsolatban már javasoltam volt a jelszavas regisztrációt.

3381 karnagy 2004-07-24 08:26:07
Kedves Bulvár Kund, köszönöm az előző hozzászólásodat; az ál-kund bejegyzése ugyanis kissé kiakasztott. Jómagam is támogatom a regisztráció gondolatát - egyébiránt elég ritka az, hogy egyesek más neve alatt írnak a fórumon. Nem is emlékszem, hogy volt-e erre példa korábban.

3380 frushena 2004-07-24 00:09:47
A névkalózkodás ellen lehetne ám tenni valamit, mert azért ez elég kellemetlen félreértésekre adhat okot Tisztelt \"szerk\" !

3379 Bulvár Kund 2004-07-23 23:45:45 [Válasz erre: 3367 karnagy 2004-07-23 02:06:05]
Kedves karnagy! Sajnos most két dolog miatt nem találok szavakat. Az egyik,hogy tegnap más írt a fórumon a nevem alatt, a másik Kleiber halála. Mindenesetre én szívesen írnék 5 nevet,ha tudnék. Kolonits művésznőről (na jó,egy mondat kivételével) egyezik a véleményünk! :-)))

3378 janomano 2004-07-23 23:33:26 [Válasz erre: 3361 janomano 2004-07-22 19:23:03]
Nem. Niebelheimben.

3377 kalahari 2004-07-23 21:23:50 [Válasz erre: 3374 karnagy 2004-07-23 15:13:48]
Még mindig nem ismerem az összes opera-tanszakost, így tőlem hiába várod a neveket. :-) Azokat tudom ismételni, akiket láttam-hallottam már valamiben: Fodor Gabi, Mester Viktória, Gál Gabriella, Hámori Szabolcs, Szécsi Máté, Bretz Gábor, Rezsnyák Róbert... Máris több mint öt. Azért mégis valamit: nem kezdő már, de Polgár-tanítvány: (itt egy tanár is rögtön) Kovács István. Még mindig fiatal, és Sólyom-Nagy tanítványa (újabb tanár) Szvétek László. Oké, kezdőket kértél, de a basszisták később érnek. Aztán mondhatok neveket, akiktől tanulni akarnék, ha történetesen énekes lennék. Technikát Tokodytól, érthető szövegmondást Csavlektől, gyakorlatilag bármit Melistől, és még lehetne sorolni a neveket...

3376 J.Nyanya 2004-07-23 19:01:11
Pitti rajongóknak: Szombat este Pitti-Ács házaspár ad koncertet a Mátyás templomban

3375 Búbánat 2004-07-23 16:40:02 [Válasz erre: 3374 karnagy 2004-07-23 15:13:48]
Ha jól emlékszem, annak idején - hogy csak a szopránokat említsem - sem Marton, sem Sass, sem Tokody, sem Kincses, sem Rost (eddig öt), sem Sümegi azonnal értek fel a csúcsra: rövidebb - hosszabb ideig apró szerepekkel kezdték ők is, majd sorra jöttek a kisebb-nagyobb feladatok, majd beindult a karrier. Nem maradtak el az eredmények, a díjak, a kitüntetések; ki előbb, ki utóbb, és a jó, felkészült tanároknak a segítségével, de mindenekelőtt saját tehetségükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal, nagy önfegyelemmel és alázattal, és ha nem itthon, akkor külföldön, és ahol van tudás, oda jön a szerencse is, úgyhogy az élre kerültek. Szerintem, ne legyünk elégedetlenek, és telhetetlenek, mert ma is vannak az Operában, a Stúdióban vagy még a főiskolán (pardon, egyetemen) tehetséges fiatalok, akik előtt még nyitva az út. Most még teljes bizonyossággal nem állapíthatjuk meg egyértelműen, hogy kiből lesz az új üdvöske, ahogy az előbb felsorolt régiekről sem tudtuk volna megjósolni kezdetben, hogy hova, milyen magaslatokra fejlődnek hangban és egyéb képességeikben. Igazad van, ma már nincsenek olyan jó tanárok, mint régen. Ezt pótolni lehetne talán nagyobb önerő bevetésével, csak az a baj, hogy ma már egészen más világ van, mint tíz, húsz, harminc évvel ezelőtt. Akkor volt még idő mindenre, ma már nincs. Aki érvényesülni akar, az azonnal szeretne, és bármi áron. Tisztelet a kivételnek. Erre ráerősít a média is... A mai fiatalok már nem ragaszkodnak sem Budapesthez, sem hazájukhoz, azonnal mennének, és mennek is külföldre; énekversenyekre meg kisebb szerepekre szerződni. Legtöbbjük eltűnik a süllyesztőben. Meg nem mondom Neked, hogy ki az az öt tehetséges fiatal, mert nem tudom. A kezdetekben senki meg nem mondta volna Martonról és a társairól, hogy ma őket ekként tiszteljük és emlegetjük, mint ahogy azt ma tesszük. Csak ismételni tudom magam: ha a mostani igyekvőkben meg van, meg lenne az a kellő igyekezet, hogy képességüket kibontakoztathassák, a kitartás és egyéb kvalitások, amelyek fejlődésüket előreviszik, akkor a szakmabeli és civil egyaránt idővel majd csettinthet....úgy ahogy tették anno. Kolonits Klára is akár lehetne egy ilyen befutó, még semmiről sem késett el vagy maradt le. Az Attilában az Odabella az egyik szerepe, amelyet remélem, még több követ majd. Nem kell őt most szeretni. Adjunk neki is türelmet, kapjon bizalmat, ahogy a többi szeretem -nemszeretem énekessel tettük és tesszük, aztán az idő majd eldönti, hogy bizalmunkra rászolgált-e vagy sem. Akár ő is lehet(ne) egyike - miért is ne - annak az ötnek…..

3374 karnagy 2004-07-23 15:13:48
VOLTAK jó énektanárok Magyarországon (mint pl. dr. Sipos Jenő, Kutrucz Éva vagy a hetekben elhunyt Adorján Ilonka néni), ám a jelenlegi akadémiai énektanárokról - a hallgatók vizsgaelőadásait figyelve - nincs túl jó véleményem. Továbbra is kérek 5 nevet...

3373 kalahari 2004-07-23 14:57:39 [Válasz erre: 3371 sphynx 2004-07-23 14:49:33]
Rátapintottál a lényegre: pedagógiailag helytelen lehülyézni gyereket, énekest, akárkit. Ne feledjük: a művészlélek sem kevésbé érzékeny, mint a gyermeki...

3372 kalahari 2004-07-23 14:53:04 [Válasz erre: 3370 karnagy 2004-07-23 14:26:17]
Nem mondtam, hogy nincs rossz énekes. Csak egy-két hallás után nem szabad rásütni valakire egy ilyen bélyeget, mert rossz napja mindenkinek lehet. Én azt szoktam mondani, hogy az a jó énekes, aki akkor is jó, amikor rossz. :-) De mint szakember, mondd meg nekem, hogy a csapnivaló énekesképzés hogyan termelt ki olyan világsztárokat, akik manapság futkosnak a világban? Eddig minden énekes azt mondta nekem, hogy nagyon meghatározó volt a fejlődésében a mestere, és ez azt jelenti számomra, hogy egy-egy tanáron múlik nagyon sok minden. És jó tanárok vannak, ebben biztos vagyok. Akkor mi nem működik jól?

3371 sphynx 2004-07-23 14:49:33 [Válasz erre: 3369 kalahari 2004-07-23 14:11:52]
Ez igaz, és szimpatikus, mert tanár vagy. A tanár sose mondhatja a gyereknek, hogy hülye, csak azt, hogy nem értett/tanult meg valamit. De ez azért van, mert felelőssége van a gyerek szellemi/lelki fejlődését tekintve. Esetünkben nem erről van szó. Egyvalami mégis e mellett szól: milyen alapon ítélkezünk mások felett, és mi van, ha én ugyanolyan rossz tanár, orvos, asztalos (horribile dictu) karnagy vagyok mások szemében.

3370 karnagy 2004-07-23 14:26:17
Kedves Kalahari, nem értek Veled egyet. Ahogy van rossz tanár, rossz orvos, rossz vízvezeték-szerelő, úgy van rossz énekes is. Nézd. Vannak művészek, akik egyszer-egyszer meglehetősen indiszponáltak, de eszembe nem jutna őket rossz énekesnek tartani. Számos élő operalemezem van, ahol igazi \"nagyágyúk\" gikszereznek, lépnek be rosszul, énekelnek meghökkentően hamisan. Mégis: az egyéni produkciók mindezen nüansznyi hibák ellenére értékesek és komoly művészi élményt nyújtanak a hallgatónak. Ám azok, akik a legalapvetőbb technikai ismeretekkel sincsenek felvértezve - és ez nem az ő hibájuk, hanem itt, Magyarországon a csapnivaló énekesképzés okolható emiatt -, bizony-bizony rossz énekesek.

3369 kalahari 2004-07-23 14:11:52 [Válasz erre: 3368 sphynx 2004-07-23 13:31:27]
A probléma kulcsa szerintem az, hogy egy produkciót értékelhetünk így, vagy úgy, de ne a művészt minősítsük. Egész másképp hangzik, hogy \"rosszul énekelt\", mint hogy \"rossz énekes\". Nem?

3368 sphynx 2004-07-23 13:31:27
Utolsó bekezdéssel max. egyetértek. Ne legyünk már olyan érzékenyek. Ha az asztalos olyan széket csinál, ami összetörik alattunk, akkor nem háborodhatunk fel jogosan? Ezt többféle stílusban lehet megfogalmazni, az asztalost el is lehet küldeni az anyjába, meg azt is lehet mondani, hogy nem asztalos, meg azt is, hogy \"enyje, de póruljártam ezzel a mesteremberrel.\" Ez stílus kérdése, szerintem itt semmi bunkóság nem történt. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy lehet a vélemény téves. De hát csak egy vélemény.

3367 karnagy 2004-07-23 02:06:05 [Válasz erre: 3364 Bulvár Kund 2004-07-23 00:00:56]
Kedves Bulvár Kund, légy szíves, írj nehány példát azon énekesekkel foglalkozó okfejtéseimre, amelyek igazolják \"mindenki számára\", hogy nem értek az énekléshez. Ne haragudj, de az ilyen kijelentésekkel nagyon nehéz mit kezdeni. Ez nem normális vita, hanem vagdalkozás csupán. (Egy kicsit ide is tartozik: korábban többször kértem, hogy nevezzetek meg 5 (öt) olyan fiatal magyar énekest, akik biztos technikai tudás birtokában vannak. Akik jó eséllyel tudnának a nemzetközi (él)mezőnyben is érvényesülni. Egyetlen nevet sem írtatok. Bulvár Kund, te, aki annyira értesz az énekléshez, bizonyára leírsz majd ide 5 nevet). Egyébként a véleményem Kolonits művésznőről természetesen ugyanaz, mint volt. Egyetlen mondatom miatt kértem elnézést csupán. Ő valóban énekes, csak nekem nem tetszik az ő művészete. És még valami. Itt, ezen a fórumon professzionális művészekről van szó, akik pénzt kapnak azért, amit csinálnak - a közönség pedig elég súlyos összegeket leperkál azért, hogy egy-egy produkciót élőben meghallgasson. Talán jogomban nekem, nekünk véleményt megfogalmazni a látottakról/hallottakról.

3366 WiseGentleman 2004-07-23 01:51:14 [Válasz erre: 3359 Heiner Lajos 2004-07-22 17:43:27]
Mondjuk csak úgy egyszerűen, hogy \"vszeszojuznij\", és akkor félszavakból megértjük egymást :).

3365 sphynx 2004-07-23 00:48:28
Őszintén szólva, én nem láttam semmi kivetnivalót abban, amit karnagy mondott. Vagy ha igen, a válasz ugyanolyan sértő, hiszen azt feltétezeli, hogy személyes utálat vagy elfogultság volt a vélemény mögött. Mivel az adott esetet hál\'istennek nem ismerem, elvileg kérdezem: ha az ember valamit, amit a pénzéért adnak neki, felháborítónak tart, akkor vigyáznia kell, nehogy megsértse azt, aki, úgy érzi, hogy őt átverte? De, ha a véleménye nem helytálló, mert mindenki elégedett, csak ő nem, akkor meg úgyis hülyét csinál magából, mert egyedül marad a zsörtölődésével. Nem értem miért kell ilyen álszentnek lenni? Vagy most már karnagy nem azt gondolja, amit gondolt? Nem megsérteni akarta a művésznőt, csak a lesújtó véleményét mondta el. Na mindegy.

3364 Bulvár Kund 2004-07-23 00:00:56 [Válasz erre: 3363 karnagy 2004-07-22 21:58:44]
Ez kedves gesztus,karnagy,de eddigi hozzászólásaidból világosan láthatta mindenki,hogy nem értesz az énekléshez. Így hát ezt az okfejtésedet sem vette senki komolyan Kolonitson kívül.

3363 karnagy 2004-07-22 21:58:44
Megkövetem Kolonits Klárát, való igaz, kissé \"elragadtattam magam\". Elnézést kérek mindenkitől. Tényleg hibáztam.

3362 Búbánat 2004-07-22 20:48:49
Nem tudom, hogy a Mezzora mikor került fel az Attila reklámozása, én ma találkoztam vele először.

3361 janomano 2004-07-22 19:23:03 [Válasz erre: 3350 Heiner Lajos 2004-07-21 22:56:18]
Nem. Niebelheimben.

3360 Heiner Lajos 2004-07-22 18:08:43 [Válasz erre: 3357 sphynx 2004-07-22 09:59:19]
Nem, persze, látom, hogy cincálsz, de hidd el, a XX. században a Falstaff Nonettjét három dirigens tudta egybe tartani, a másik kettő Toscanini és Vaszy.

3359 Heiner Lajos 2004-07-22 17:43:27 [Válasz erre: 3356 WiseGentleman 2004-07-22 01:43:43]
Kedves WiseGentleman, Ezért szép az egész Művészet - Ring, akkor Furtwaengler, de melyik a kettő közül, Frau ohne Schatten, azt hiszem, igazad van, Újvilág, akkor nekem inkább Toscanini, Neumann, vagy Reiner, Patetikus, ismered-e az 1951-es kairói felvételt, avagy ott Mravinszkij is. (Mravinszkij, aki oly ritkán dolgozott a \"saját\" zenekarán kívül másokkal, de van veke egy, ha jól emlékszem 1947-es felv. a CCCP Összállami, vagy Ősz-szalámi zenekarral is.

3358 Sesto 2004-07-22 14:25:49 [Válasz erre: 3352 Heiner Lajos 2004-07-22 00:06:48]
...´37-es \"Zauberflöte\"-Salzburg?... (=Toscanini) Osváth Júlia mint Éj királynöje és,...sajnos nem vmi. jó passzban, legalábbis a NAXOS CD-n sajnos nem jó,...kár(!)-pedig micsoda Müvész volt!

3357 sphynx 2004-07-22 09:59:19 [Válasz erre: 3352 Heiner Lajos 2004-07-22 00:06:48]
De amikor bementél az öltözőjébe nem azt mondtad neki: \"Maestro, ön a legnagyobb dirigens, aki valaha is a pódiumra lépett.\"

3356 WiseGentleman 2004-07-22 01:43:43 [Válasz erre: 3352 Heiner Lajos 2004-07-22 00:06:48]
Ez persze ízlés dolga, számomra a legnagyobbak között van, már csak, ami Wagner és Strauss-t vezényli, hogy néhány felvételt mondjak, (mint wagneriánus) gondolok a Solti-féle (nehezen verhető) Ringre és a Rózsalovagra, vagy a Frau ohne Schatten-re (mind a CD-re, mind a salzburgi video-s változatra). Vagy akár a Solti-féle Csajkovszkij-album Patetikus-szimfóniájára, vagy Dvorák Újvilág-szimfóniájára. Soltit élőben sajnos nem láttam, mert amikor a Carnegie Hallban Csajkovszkijt vezényelt, akkor sajnos nem tudtam bejutni rá. Természetesen műfaja válogatja, mert például az Anyegin-lemezét nem igazán kedvelem, de a saját kedvenc műfajaimban nehezen überolható (amellett, hogy természetesen nem állítom, hogy nagyobb lenne, mint Böhm, vagy Karajan).

3355 Norma 2004-07-22 00:57:22 [Válasz erre: 3354 Heiner Lajos 2004-07-22 00:50:19]
Jó. Üdv.:N

3354 Heiner Lajos 2004-07-22 00:50:19 [Válasz erre: 3353 Norma 2004-07-22 00:36:04]
Kedves Norma, Te még nagyon fiatalka lehetsz. Próbáld meg: Reiner/Stevens, Peerce, Albanese. Vale L.

3353 Norma 2004-07-22 00:36:04 [Válasz erre: 3352 Heiner Lajos 2004-07-22 00:06:48]
A Carmen? Troyanos-Domingo-Kanawa

3352 Heiner Lajos 2004-07-22 00:06:48 [Válasz erre: 3351 WiseGentleman 2004-07-21 23:31:25]
Kedves WiseGentleman, Soltin sokat gondolkodtam. Sokszor, sok helyen láttam - először 1978 magasságában, ha jól emlékszem, a Bécsiekkel az Erkelben, aztán amikor először dirigált ismét magyar zenekart, talán az ÁHZ volt, Csajkovszkij Ötödik, meg persze Salzburgban, 1990-ben Ballo, Domingo fáradt volt, de még így is óriási, az első Oszkár-ária után a sznob publikum elkezdett tapsolni,Solti félfordulattal dühösen intette le őket. Meg az utolsó salzburgi vezénylése, a Fidelio, a rossz Studerrel és a borzalmas látvány Bothaval, meg közben egy csomó dolog, emlékszem, 1993-ban a Falstaffra, ismertem akkor már személyesen, az előadás után bementem az öltözőjébe, egyetlen dirigens arcképe volt kitéve, Toscaninié, amúgy biztos ismered az 1937-es salzburgi Zauberflöte-előadást Toscaninivel, ott Solti játszotta Glockenspielt, döbbenetes élmény volt jó fél évszázaddal később, amikor ő dirigálta - és leült a zongorához... De, kedves WiseGentleman, egyetlen, egyetlen felvételt mondjál, amelyiket tényleg Soltival. Mahler IX.? Nem, szép a Soltié, de akkor inkább Karajan, vagy Walter. Falstaff? De Sabata, Toscanini, Bernstein, esetleg Karajan I. Brahms? Akkor inkább Furtwaengler, Toscanini, Karajan. De, lezárandó, Solti tényleg nagy dirigens volt, mindenben jó, talán semmiben a legjobb.

3351 WiseGentleman 2004-07-21 23:31:25 [Válasz erre: 3350 Heiner Lajos 2004-07-21 22:56:18]
Kedves Lajos, csupán egy aprócska comment a Kleiber-eulógiához: a 90-ben eltávozott \"Nagyok\" listájába szerintem Solti is mindenképpen beletartozik :).

3350 Heiner Lajos 2004-07-21 22:56:18 [Válasz erre: 3349 janomano 2004-07-21 21:56:32]
Ezek szerint Vízfejben lax. Szegénykém...

3349 janomano 2004-07-21 21:56:32 [Válasz erre: 3348 Heiner Lajos 2004-07-21 21:46:26]
Én is szívesebben lennék szegedi, vagy pécsi. Kikészít ez a rohadt város!

3348 Heiner Lajos 2004-07-21 21:46:26 [Válasz erre: 3339 janomano 2004-07-20 23:33:02]
Merthogy Podmaniczky, meg Darvasi szegediek, és tényleg jó fejek. Örülök, ha tetszenek az írásaik (ha én csak harmadannyira...)

3347 Sesto 2004-07-21 21:04:11 [Válasz erre: 3346 Sesto 2004-07-21 20:35:13]
...bocs, az elöbb lemaradt: \"Mozart-hét\"... :-)

3346 Sesto 2004-07-21 20:35:13 [Válasz erre: 3334 WiseGentleman 2004-07-20 20:31:59]
...Berlin és sok minden más \"kimarad\" következö évadban, mivel elfoglaltságaim a Bécs-Zürich-Salzburg(=de csak a ozart-héten)-tengelyhez kötödnek!...de bevallom nem bánom, most ez van, és ennek nagyon is örülök! De ha minden jól megy, Debbie Voigt Marschallin-ját majd itt Bécsben megtekinthetem, ugyanis ez egyben az új bécsi szerepe is! :-)

3345 kalahari 2004-07-21 17:58:24 [Válasz erre: 3344 kitudja 2004-07-21 17:22:16]
Egyetértek. Az ilyen nyári fesztiválokról tudjuk, hogy rohamtempóban készülnek a produkciók, kevés próbával. Ilyen körülmények között (+ a szabadtéri helyszín hátrányai) nem várható el ugyanaz a színvonal. Én az első szereposztással láttam, és úgy vélem, kitettek magukért a szereplők. Tetszett az orosz basszista, Massányi pedig zseniális volt. A vitához annyit tennék hozzá, hogy Kolonits Klárát meglepően kevésszer hallottam eddig, viszont jó hír, hogy pótolható a mulasztás: szeptemberben megnézhetjük Mimiként. Részemről kíváncsi vagyok, és drukkolok neki (is).

3344 kitudja 2004-07-21 17:22:16 [Válasz erre: 3343 frushena 2004-07-21 17:14:53]
Az, hogy ki volt jó, és az hogy ki kinek tetszett, az két különböző dolog. Köszönet Kolonicsnak, hogy ilyen körülmények között megmentette az előadást, és helyrehozta az előre kiszámitható szervezési hibát. \"Karnagy\" viszont megint elragadtatta magát. Szuverén joga eldönteni, hogy neki ki tetszik és miért, de sértő módon kinyilatkoztatni senkinek sincs joga, és ez a fórum nem is erről szól /remélem/.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.