Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

4293 WiseGentleman 2004-11-01 20:42:14 [Válasz erre: 4292 Orfeusz 2004-11-01 17:17:22]
Mellesleg Stoyanovát is igen jó Rachelnek éreztem, a DVD-n érdemes lesz újból megnézni. Egy \"caveat\" viszont: az általam látott bécsi Zsidónőn nem hangzott el az Eleázár-ária gyors része a kórussal, ami ugyanakkor mind zeneileg, mind dramaturgiailag nagyon értékes anyag (a CD-n hallható élő előadáson viszont rajta van), lehet, hogy ez a DVD-n sem lesz hallható. Még egy aprócska \"dohogás\" Zsidónő témában. Szerintem a magyarországi előadáson hiba volt, hogy nem sokszorosították a szövegkönyvet a programfüzet részeként, így a darabot esetleg nem ismerők nem tudták követni az igen szövevényes cselekményt.

4292 Orfeusz 2004-11-01 17:17:22 [Válasz erre: 4290 WiseGentleman 2004-11-01 16:33:23]
Sztem is jó volt Tokody a Zsidónőben, kifejezetten kellemes meglepetés volt.

4291 ? 2004-11-01 16:52:39 [Válasz erre: 4289 Sesto 2004-11-01 15:29:17]
Igen, igen Holy Holender, a bolygó, ott Vindobona-ban.

4290 WiseGentleman 2004-11-01 16:33:23 [Válasz erre: 4287 ? 2004-11-01 11:15:46]
Egyébként a méltányosság kedvéért szükséges megjegyezni, hogy (legalábbis szerény véleményem szerint) Tokody Ilona nagyon jó volt a szeptemberi Zsidónő előadáson, annak ellenére, hogy egyéb szerepekben (pl. Don Carlos Erzsébet) tényleg elégtelen már a hangja.

4289 Sesto 2004-11-01 15:29:17 [Válasz erre: 4287 ? 2004-11-01 11:15:46]
...nem hinnem, hiszen Stoyanova es Papian is eneklik Rachelt, vagyis elvileg van cover lehetoseg... Csak egy kis kiegeszites Holender, es nem Hollander, Umlauttal irva az is korrekt, de akkor mar arrol, a bizonyos Bolygo hollandirol beszelunk...

4288 Sesto 2004-11-01 15:24:37
...csak cimszavakban, mert ennyire van idom,...Zuerich,...tegnap szenzacios Rozsalovag,...korabban megbizhato Manon Lescaut es meg korabban langyosvizes Stiffelio/Cura cimszereplesevel,...a hetvegen Lucia Annick Massis a foszerepben es La Cenerentola kovetkeznek, 14. pedig Pelleas premier...

4287 ? 2004-11-01 11:15:46 [Válasz erre: 4283 Orfeusz 2004-10-31 05:18:21]
Már értem miért vette elő Ilonánk a Zsidónőt, hátha meghívja Hollander, vagy lealábbis coverolni. Késő.

4286 Orfeusz 2004-11-01 05:49:12 [Válasz erre: 4285 Seymour 2004-10-31 22:11:41]
Biztos aranyos lehetett a kislányod, ennyi idősen még én sem voltam operában. A Hamupipőket én először kb. 3 éve láttam..szerintem a rendezés nagyon aranyos, ötletes és vicces, minden a helyén volt, főleg a jelmezek tetszettek. Én Ulbrich A.-val láttam, káprázatos volt benne.

4285 Seymour 2004-10-31 22:11:41
Ma voltam a Hamupipőkén. Ez volt pici lányom (4 éves)első operája- mondjuk CD-ről, TV-ből ismeri a műfajt. Neki nagyon tetszett. Amennyire én meg tudom ítélni, Szabó Sípos Máté jól tartotta kezében a zenekart, a kórus kivételesen összeszedett volt. Tetszett a díszlet is, viszont kissé idétlen volt a bóhóc statisztéria, de végül is gyerekbérletes előadás volt, nekik nyilván tetszett ez is. Az énekesek közül a két gonosz nővér, Mitilineou és Szolnoki teljesítménye kiemelkedő, Gémes Katalin is korrekt lett volna, ha a nagyária végén bírta volna a magasságokat. Ugyanez Massányira is igaz: az ő esetében a második felvonás egy recitativojában alig hallottam a hangját (6. sorban ültünk). Viszont nagyon illett hozzá Dandini szerepe! Kenesey a gyengébb kezdés után belejött. Összességében becsülettel végigvitt előadást láttam, nagyon jól kikapcsolódtam, és rengeteg gyerek jött el! Úgyhogy lesz majd fiatal, aki látogat operaelőadásokat, ebben biztos vagyok. Kellemes őszi vaSárnap délelőtt volt.

4284 WiseGentleman 2004-10-31 19:56:04 [Válasz erre: 4283 Orfeusz 2004-10-31 05:18:21]
Egyelőre még \"lebegtetem\" az őszi programot. A Zsidónőt egyébként még 2003 tavaszán láttam, Shicoff fantasztikus benne, és a rendezést is igen-igen sikerültnek tartom (\"modern\" volta ellenére). Jó, hír, hogy a CD változat után DVD-n is kiadják a produkciót (Stoyanova lesz Rachel és Walter Fink pedig a Bíboros - aki, mellesleg, sokkal jobb, mint Alastair Miles). Alan Titust egyébként Scarpiaként láttam a STOP-ben, hatalmas hang, sajnálom, hogy a Walkürben most nem ő énekelt. Matti Salminent még kint a MET-ben láttam (acélhangú) Hundingként és (kissé rekedt) Hagenként, örülök, hogy most jó formában volt, óriási művész. Számomra ugyanakkor eddig a csúcs-Hagent élő előadásban Kurt Rydl alakította.

4283 Orfeusz 2004-10-31 05:18:21 [Válasz erre: 4281 WiseGentleman 2004-10-30 22:38:39]
Nem láttam a Rajna kincsét,pedig abban még Titus énekelt. Mit nézel meg ősszel a STOP-ban? Én legközelebb Zsidónőt Schicoff és Keszei Borival.

4282 WiseGentleman 2004-10-30 22:47:25 [Válasz erre: 4263 Orfeusz 2004-10-29 11:54:04]
Köszi szépen a Don Carlos beszámolót, én igazság szerint tavasszal fogom megnézni, az olasz változattal együtt. Ami az Ödipusz-Eboli változatot illeti, eléggé sajátos megoldás, de hát istenem, Konwitschny rendezésében fordult elő tudtommal egyszer, hogy a Rózsalovag végén öngyilkos lett a Tábornagyné. (Ilyenkor persze a librettista és a zeneszerző nevét inkább csak zárójelben illik a színlapra írni - amellett, hogy természetesen így is sikerülhetnek értékes művészi alkotások.)

4281 WiseGentleman 2004-10-30 22:38:39 [Válasz erre: 4264 Orfeusz 2004-10-29 12:03:49]
Christian Franzhoz annyi megjegyzés, hogy érzéseim szerint Siegmund nem igazán neki való, ugyanakkor Siegfriedet és Trisztánt is láttam vele (utóbbit Berlinben), és ez utóbbi két szerepben remekelt. Egyébként a Rajna kincsét is láttad? Már csak azért, mert érdekel, hogy Roider milyen Loge volt (a tavalyi évad Billy Budd előadásán remekül játszotta Starry Vere szerepét).

4280 frushena 2004-10-30 18:31:02 [Válasz erre: 4279 ? 2004-10-30 18:14:15]
Való igaz! És ha már itt tartunk nem is jól fogalmaztam! A \"Leénekelni-t\"! Tegyük idézőjelbe! Mindenesetre nagyon jó volt!

4279 ? 2004-10-30 18:14:15 [Válasz erre: 4275 frushena 2004-10-30 00:40:30]
Nem értem, Ottone kit énekel le\"az adott hangnemben\"? Nem inkább hangfajt akartál mondani?

4278 Búbánat 2004-10-30 09:26:05 [Válasz erre: 4277 Búbánat 2004-10-30 09:24:53]
Ingvar Wixell a pontos név.

4277 Búbánat 2004-10-30 09:24:53 [Válasz erre: 4273 mimi58 2004-10-29 23:36:48]
Aragallt én is többször láttam Pesten. Kellemes emlékeim vannak róla. Gálákon is járt nálunk, így pl. 1994-ben, amikor \"Marton Éva és vendégei\" címen énekelt Sonia Gazarian, Melis György és mások társaságában az Operaházban. Emlékszem, szenzációs duettet énekeltek Martonnal az André Chénier fináléjában. De van tőle Verdik mellett két teljes Donizetti-felvételem is: Lucrezia Borgia Bonynge - Sutherland, Wiwell, Aragall, Horne) Caterina Cornaro Nápoly, élő, 1972. Vezényel: Carlo Felice Cillario Leyla Gencer - Caterina Cornaro Giacomo Aragall - Gerardo Renato Bruson - Lusignano Luigi Risani - Andrea Cornaro Plinio Clabassi - Mocenigo

4276 Búbánat 2004-10-30 08:30:35
Kedves Fruzsi! Bizonyára Számodra és akik megjelentek, nagy élmény volt az előadás. Lehet, hogy egyszer majd én is kedvet kapok barokk operát megnézni, meghallgatni. Pl. a Xerxes-re vágynék...Köszönöm a beszámolódat.

4275 frushena 2004-10-30 00:40:30
Élmény volt a mai Agrippina! Élmény, múzikális feltöltődés számomra! VÉGRE, nem csak az a romantika! :O) Nagyszerű volt. Szépen összejött a nép! Kb. szerintem ennyien kedvelhetik Händel muzsikáját! És mi lett volna, ha mondjuk nem az Agrippina-t mutatják be, hanem valami nagyobb művét!? Kb. szintúgy ennyien lettek volna. No, de magukra vessenek! Én ott voltam (és ismerős arcokkal is \"találkoztam\"!) és ez a lényeg! Mert ugyi az Agrippina nem a legjobb operája. Viszont a nem egyszerű szövegkönyvhöz nagyszerű és utánozhatatlan muzsikát írt a zeneszerző. Díszletet és a jelmezt nem nagyon figyeltem! Najó, azért megmaradt bennem, de valahogy nem erre voltam kihegyezve! Leginkább az első pár percben a zenekarra öszpontosítottam. Itt ugyanis rögtön az elején eldől, hogy mire is számíthatunk! Nyitányt meghallván, valahogy azt éreztem, hogy ezzel nem lesz probléma! Szédületesen jó ez a zenekar és példát is lehetne vennik róluk. Lerí róluk, hogy mennyire összetartanak, összedolgoznak és szeretik egymást! És abszolute profik! Ez nem vitatható! Nagyszerűen voltak a hangszerek megszólaltatva. Gitár, csemballó és az orgona is! Külön grat. nekik és a továbbiakban kívánom, hogy még nagyobbra nőjenek!!! Megérdemelték az előadás végén az ovációt!!! Nos, kicsit elkalandoztam a díszletektől a zenekarhoz! :) (Érnek a hatások! :-D) Különösebb bajom nem volt vele, bár én egy eredetibbnek jobban örültem volna. Az a sok fránya fém...! A jelmezekkel már nem volt ilyen jellegű problémám. A rendezés ahogy Orfeusz is írta valóban ötletes, szellemes és humoros! Na jó, legyen még egyedi! Tetszett! Az énekesek? Jelentem Ottone-t alakító Quirijn de Lang hangját meghallván aszontam kedves barátnőmnek, hogy ilyen hangba bele lehet szeretni! És ez meg is történt! :O) Csodaszép! Az áriáji valami fantasztikusan kidolgozottak, nagyon szépen érthetően énekli és pontosan! Az oboával és a gitárrral együtt szóló részleteknél aszittem belegyógyulok a székbe! Amikor elöször megjelent a színpadon és megszólalt ez a fital kis \"szépfiú\" az állam esett le, hogy honnan jő belőle ilyen hang! Sőt! A félmeztelenes jelenetnél amikor Poppea-val szerelmeskedik én levegőt venni se láttam, pedig nagyon figyeltem ezt elhihetitek! Nagyon rendben van ez a fiú! És itt jött az, hogy : És ki ismeri? miben hallottuk? Hol játszik? Ugye ugye?! Mennyi olyan tehetséges fiatal van akiket szinte nem is ismer a nagyközönség, pedig komolyan mondom leénekel bárkit is az adott hangnemben. Tudom, hogy eme ifjú előtt szép karrier áll. Igaz kutya nem ismeri, de ez meg fog változni! Ilyen hanggal és színészi képességgel nem takarja sokáig az ismeretlenség! Ő vot aki számomra az este meglepetése volt! Agrippina, Poppea, Narcissus. Szintúgy remek teljesítményt nyújtottak. Mondjuk minden egyes szereplő. Talán az az öreg bácsi(Lesbo), aki a díszleteket pakolgatta, ő nem igazán volt \"ott\"! Azokat a kellékeket állandóan cipelni ... Nem épp egy ily hajlottkorú emberre bíztam volna! Egyszer lehet, hogy jó hangja volt, de most elég fátyolosra sikerült! Claudius is nagyszerűen helytállt! Igazán jó baritont ismerhettem meg személyében! Egy negatívum természetesen megint volt! És honnan máshonnan, mint a közönség soraiból. És természetesen rögtön mellőlem. Az előadás kezdetén egy nő beül a mellettem lévő székre egy pohár konyakkal, melyet előadás alatt szépen elszürcsölgetett! Innentől kezdve dőlt a konyakszag. Nem értem miért nem fogyasztotta el kinnt a büfében?! Bejön és szennyezi a környezetemet! Nem aszondom, hogy nem szeretem a jó konyakot, de azért nemáááááá!!!!!!!!!!!! Nagyon örülnék, ha ezt a társulatot még láthatnánk hazánkban fellépni. (Mondjuk egy másik Händel operával eljöhetnének! :-O) Mindenképp figyelemre méltóak! Orfeuszt idézném a Händel topic-ból! \"De azért azt megjegyezném, hogy magyar társulat(kamaraopera) ugyanezt elő tudta volna adni ilyen v. magasabb színvonalon.\" Megjegyezném : Ha ugyanezt előtudta volna adni akkor miért nem tette eddig? Nincs hiány eme zeneszerző operáiból, mert ugye kb. 45-ből 39.-et színpadra lehet állítani! No! Akkor lássam! Semele - t meg nézem velük a Tavaszi Fesztin! És, hogy miről is szólt a mai este ? ERRŐL: Első felvonás: Agrippina császárné lakosztálya Rómában. Hírnök jelenti, hogy Claudius császár hajójával a tengerbe veszett. Agrippina első házasságából való fiát, Nerót akarja trónra ültetni bizalmas hívei segítségével. Nero ünnepi felvonulásán pénzt szórat a tömeg közé, hívei dicsőítik, bőkezűségével ellenfeleit is megnyeri. Császárrá kiáltják ki. Ottone hozza a hírt, hogy él még a császár, Claudius, ő mentettem ki a tengerből. Agrippina azzal kenyerezi le, hogy neki ígéri Poppea kezét. Nero szerelmes Poppea-ba, és meglátogatja őt. Agrippina elrejtőzködött Poppea lakosztályában, és úgy tünteti fel a dolgot, hogy Neró Ottone nevében jött. Ottone a császári trónt Poppea-n keresztül próbálja elérni. Az intrika megzavarja Poppea-t, és amikor Nero jön, bepanaszolja nála Ottone-t. Második felvonás: Római utca. Pallas és Narcissus két szabados rájön arra, hogy Agrippina felhasználja őket cselszövéseiben. Ezért Ottone-t a császár utódaként köszöntik. Ottone semmit sem ért. Róma utcáit járja. Claudius elutasítja, Poppea szintén. Ottone kertjében alva találja Poppea-t, az úgy tesz mintha álmában beszélne és kifecsegi, hogy Agrippina becsapta őt. Neró látogatását jelentik, Poppea megígéri, hogy meghallgatja, de titoktartást követel. Agrippina ráébred játéka veszélyességére. Megzavarodik. Először egymásnak akarja ugratni a két szabadost, majd eléri Claudiusnál, hogy az Nerót tekintse utódának. Harmadik felvonás Ottone és Poppea elhatározzák, hogy összefognak. Agrippina egy függöny mögött tanúja a következő jelenetnek. Nero jön a megbeszélt találkára, de meg sem vallhatja érzelmeit, mert Claudius érkezik. Poppea elrejti Nero-t egy ajtó mögé, panaszt tesz a császárnál : nem Ottone, de Neró kényszeríti őt szerelmére, és Agrippina is hibás ó, mert Claudius távollétében Neró-t császárrá kiáltatta ki. Claudius dühében kitagadja Nero-t, Poppea azonban fél Agrippina dühétől, és kéri a császárt, hogy békéltesse meg őt. A zárójelentben Agrippina Nero szemére veti, hogy Poppea miatt kockára tette a császári trónt. A két szabados bevádolja Agrippina-t és császár oltalmába ajánlják magukat. Agrippina nem jön zavarba. Ottone-t azzal készteti visszavonulásra, hogy elnyeri Poppea kezét, Nero pedig a trónt. Juno istennő megáldja őket. Az ilyen szövegre mondják azt, hogy barokkosan zsúfolt, pedig egyszerűen csak ostoba. Csoda, hogy az összevissza kavart cselekményre Händel nagyszerű zenét tudott komponálni. Igaz, a cselekményt nehéz nyomon követni a recitativókban, de néhány ária és együttes feledteti bosszankodásunkat.. Nero első siciliano mozgású áriája nagyon meggyőző. Agrippina-t jól jellemzik koluratúrái. A második képben Nero drámai erejű áriát énekel, és a kvartettnek is súlya van. A második felvonás előzenéjének fúgája arról győz meg, hogy a velencei mewg nápolyi hatás ellenére, a zeneszerző tősgyökeres német, az ellepont mestere. Poppea kútjelenete, Ottone ariosoja Gluck-ig, Mozart-ig mutata előre. Egészébe véve Händel olasz korszakának ez a legjobb, de korántsem a hibátlan műve. A zeneszerzőről kiderül, hogy mindent tud a szakmáról, de gúzsba köti a konvenció és a pokolian rossz, zagyva szöveg. (Aki esetleg nem ismerné a story-t!)

4274 Sefik 2004-10-29 23:38:00 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Orfeusz, köszönöm.

4273 mimi58 2004-10-29 23:36:48 [Válasz erre: 4249 j.ny. 2004-10-27 21:30:08]
Kedves j.ny.! Köszönöm, meg fogom nézni. Én is vásárolok mást is, nem ott, ahol Te, de vásárolok. Nekem Aragall ifjúkorom nagy élménye, máig nem felejtettem el azt a pillanatot, amikor, mint Edgar, berobbant az Erkel színpadára. És még meg sem szólalt! Én nem tudom \"zenetudományilag\" értékelni a művészetét, én csak egy zeneszerető műszaki vagyok. Alagnát éppen tegnap hallgattam:Angela Gheorghiuval énekelt - Massenet: Manon. Üdv. Mimi

4272 Orfeusz 2004-10-29 23:17:19 [Válasz erre: 4271 Búbánat 2004-10-29 21:51:33]
Kedves Búbánat! Erről én nem hallottam, nem is láttam. Valóban ez így levon az értékéből, azt hittem egyedülálló, különleges ötlet..persze számomra ez abszolút az újdonság erejével hatott.

4271 Búbánat 2004-10-29 21:51:33 [Válasz erre: 4263 Orfeusz 2004-10-29 11:54:04]
Kedves Orfeusz! Örültem beszámolódnak. Igen szemléletes volt számomra. Említetted a SZÜNETET, s az élő exkluzív történéseket, a bevonulást, kamerástul, fotóstul, összemosva a valóságot a színpadi történésekkel. Na most, ez nyilván nem mindennapi esemény, és ennek megrendezése is nagy összpontosítást és összehangolást igényel a színpadra álmodóktól. De azért, nem árt ha tudod, ez koppintás a rendező részéről. Bécsben, ugyanitt, ezt vagy legalábbis ehhez hasonlót különleges eljárást alkalmaztak Rossini Reimsi utazás című operájában, 1988 ban. Az előadás videóváltozatát talán Te is láttad. Láthattuk, ahogy az Abbado vezényelte és Luca Ronconi rendezte produkcióban a második felvonás híres koronázási ünnepségére hogyan érkeznek hintókon a meghívott arisztokrata sereg (az opera szereplői) az Opera elé, majd libériás kíséretükkel hogyan vonulnak be az utcáról az Operaház előcsarnokába, majd a kamerák mutatják, ahogyan haladnak fel a nagy lépcsőházban az emeletre, onnan már az előadás nézőinek sorfala között át a kulisszákba a játék tényleges színhelyére, ahol folytatódott a darab a librettó és a partitúra szerint. Különös volt, és az ottani közönségnek nyilván ez is egy exkluzív jelenet volt, ami nagyon hatásos élő helyszíni kamerás közvetítést mutatott be,a VHS kazetta tanúsága szerint tökéletesen kivitelezett módon. Ezalatt szólt a Rossini muzsika is, kihangosítva a \"fogadó egybegyűltek\" bámulatára és tetszésére. Ebben a jelenetben láthattuk, ahogy a gyönyörű, X. Károly korabeli jelmezeikben vonulnak fel a márványlépcsőkön a palotában a ceremónia színhelyére: Cecilia Gasdia, Lucia Valentini-Terrani, Lella Cuberli, Montserrat Caballé, Frank Lopardo, Chris Merritt, Feruccio Furlanetto, Ruggiero Raimondi, Enzo Dara, Carlos Chausson, Giorgio Surjan, Petros Evangelides, Raquel Pierotti és nem utolsósorban egy pici szerepet alakítva Ramon Vargas. Az is egy fantasztikusan jól megrendezett produkció volt, s amint látod, a Don Carlos mostani verziójának ez az egyedülállósága visszaköszön 16 év távlatából...

4270 frushena 2004-10-29 16:07:03 [Válasz erre: 4268 Orfeusz 2004-10-29 16:01:26]
És Prágában is asszem a 7en! (Vagy Pozsony?) Händel - terjesztés folyik??? :O) NAGYON HELYES!!!

4269 Orfeusz 2004-10-29 16:05:21 [Válasz erre: 4266 Szilgyo 2004-10-29 13:17:51]
Ennek az autodaffénak sztem igenis volt köze az operához, ami vmilyen szinten politikai darab is. Ez az egész jelenet a szünetben teljesen hatásosan kifejezte a lényeget, és mikor a végén a mennyei hang megjelent teljes valójában, nevetséges kinézetben, rádöbben az ember, az egész szöveg(amit a mennyei hang előad), hogy majd béke lesz csak átverés..az elnyomottak sorsa nem változik.

4268 Orfeusz 2004-10-29 16:01:26 [Válasz erre: 4267 frushena 2004-10-29 15:50:32]
Én ott leszek!! Egyébként 2 nappal ezelőtt elviekben Keszthelyen is felléptek.

4267 frushena 2004-10-29 15:50:32
Meg se merem kérdezni! Jön valaki Agrippina-ra ma? Vagy csak én képviseltetem magam?

4266 Szilgyo 2004-10-29 13:17:51
Jó lehetett ez a bécsi opera, bár a Don Carlos-hoz sok köze nem volt, de kit érdekel...én is megnéztem volna, de nem Alistair Miles-szal, hanem Papéval Viszont a Főinkvizítor tényleg vak.

4265 Orfeusz 2004-10-29 12:05:50
kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló..kicsit össze-vissza van , de azért remélem fogyasztható:) (kicsit fáradt vagyok)

4264 Orfeusz 2004-10-29 12:03:49
A Walkür kevésbé sikerült jól. De néha a STOb-ban is belefér egy kis hibázás. A rézfúvosok látványosan többször is rontottak. Alan Titus beteg lett, helyette Jukka Raisilonen énekelt, de bizony a végére elment a hangja, Wotanja elég jelentéktelen volt. Brünnhilde Linda Watson volt, nagy hanggal rendelkezik, de mégis hiányoltam valami ízt a hangjából. a legjobb számomra Matti SALMINEN volt, aki hatalmas termetével és hangjával káprázatosan adta elő Hunding szerepét. Christian Franz(siegmund) szép tenori hanggal rendelkezik, csak már megkopott kissé fényes, wagneri hangja. Rendezés gyakorlatilag nem volt, a szokásos nevetséges klissék vonultak végig az operán.

4263 Orfeusz 2004-10-29 11:54:04
Szóval a Don Carlosról..hétfőn láttam és nagy élmény volt. Sajnos nem Ramon Vargas énekelt, mert beteg lett.. de erről később. Ez a francia, 5 felvonásos változat, francia nyelven. Összeségében jobb sztem az olasz, mert a plusz zenei betétek-egy -két kivétellel- nem valami jók. Az első felvonás Franciao. ban játszódik, itt ismerkedik meg Erzsébet és Carlos személyesen és esnek szerelembe. A felvonás nekem nem tetszett zeneileg, bár az igaz, hogy nemcsak e felvonás, hanem minden plusz zenei betét jobban segít a történet megértéséhez és az egész logikusabb is. A színpadon ekkor még semmi, csak a csillagos ég és egy melegítő kályha. mindenki korabeli ruhában, ekkor még színesben. Mikor meg tudja Erzsébet, hogy nem Carlos a férje, hanem Fülöp, lejön a magasból egy fehér fal, ami aztán az egész előadás alatt ott van. Így egy nagy, fehér szoba keletkezik, amelynek falain, geometriai pontossággal téglalapok vannak, az alsók az ajtók, amik viszont kicsik, így minden énekesnek le kellet hajolni, hogy ki-be jöjjön. itt már mindeki fekete ruhában van, így fantasztikus a fehér-fekete kontraszt, a díszlet puritán. A ruhák hasonlók az itthoni előadáshoz, csak egyszerűbbek. V.károlynak több szerepe van, szerzetesként jelenik meg, többször kiesik a korona a ruhájából, ami komikus egy kicsit. Elültet Carlossal egy rózsát a színpad elején, ami tuljadonképp a rendezés egyik mottóját igazolja(egy jobb világ felé). A 3 felvonás a maszkabál, ami az olasz változatban nincs, itt adja át Ebolinak Erzsébet álarcát. Ezután követketik Eboli álma nevzetű balett betét. A rendező Peter KONWITSCHNY itt egy intermezzot csinált. A színpadkép egy 60-as évekbeli kispolgári lakássá változozz. a szerepeket az énekesek játszották. Eboli terhes Carlostól, erzsébet és Fülöp pedig a szülők. Posa pizzát hoz (Posa\'s pizza), mert Eboli leégette a pulykát. Aztán isznak, kicsit berúgnak..egyszóval hülyéskednek a színpadon, aminek semmi értelme és jelentősége nincs sztem, egyzserűen csak egy viccses jelenet. DE amiért igazán jó a rendezés, az ami a SZÜNETBEN! történt, autodaffé címén. A 3. felvonás 1 képének vége lett és szünet következett, következett volna a felvonás második képe( az itthoni második felv. 2. képe), a királyi \"ünnepély\" stb. A szünetben egyszer csak egy női hang szólalt meg mindenhol, a büféből szólt, mindenhol kihangosítás és nagy képernyők a foyerban, bent a színpadnál. Ez a nő egy mai estélyi ruhában élő közvetítést adott, kamerák, fotósok előtt. Közölte, hogy csak ma , csak nekünk, exkluzív eseményben lehet részünk. jön a királyi pár. És valóban először végighaladt a főinkvízitor, majd a meghurcolt flandriaiak rohantak végig lácon at operán. Aztán megjelent a királyi pár, Eboli és fotósok hada, mind mai, estélyi fekete ruhában. Közben a színpadon elkezdődött a híres kórus jelenet. A királyi pár bevonult a nézőtérre. A színház és valóság összemosdótt. felborult a rend, mindeki a színpad és foyer között futkosott. Majd \"forradalmárok\" \"törtek\" be és az erkélyről dobáltak papírlapokat képekkel, ami a flandriai meghúrcoltatást ábrázolta. Közben a kórus pezsgőzött. Aztán minden történt, ahogy az operában van(eközben világos volt, vki állt, vki ült), majd a végén megjelent a mennyei hang, M. Monroe stílusban és egy kottával a kezében énekelt..egyszóval egy fantasztikus rendezői ötlet, félelmtesen hatásos. Ahogy halottam ez a premieren megbukott, de ekkor egy-két bút leszámítva, hatalmas sikert aratott. A 4. felvonás már a megszokott körülmények közt folyt tovább egy kis szünet után. II. fülöp úgy énekelte el áriáját, hogy végig ott volt Eboli..ez nagyan érdekes , sőt mégig a Főinkízitoros(aki vaknak volt beállítva) jelent alatt is ott volt. Még további érdekességek, hogy Eboli az áriája alatt kiszúrja a szemét, és a végén megölik..Azt hiszem ennyi elég a rendezésről, ami újszerű és bombasztikus volt, főleg az autodaffé, azt át kellett élni. A karmester Bertrand de Billy, a rendezéshez igazodva nem használt nagy zenei frázisokat, kicsit más, puritán köntösbe öltöztette az operát. Az énekesek egységes, összehangolt társulatot alkottak. Ezért viszont-egy kivétellel-nem is volt kiemelkedő énekesi teljesítmény. Perzse bécsi szinten ez a legjobbat jelenti, csak leginkább az egyéniségeket hiányoltam. Iano TAMAR erzsbetje elég középszerű volt, bár szép magvas, telt hangja van. Alastair MILES (Fülöp) hangja egyáltalán nem teszett, durva, gyenge basszus. Keih Ikaia-Purdy ugrott be Vargas helyére, tisztességesen megoldotta a szerepet, de ennél többet nem is nyújott. Bo SKOVHUS volt Posa, ő aratta a legnagyobb sikert, világos, szép baritonja van, csak egy kicsit színtelen. De a csoda az Ebolit alakító NADJA MICHAEL volt, gyönyörű szép, fantasztikus színpadi jelenség és színésznő. A hangja vékony, nagy terjedelmű, káprázatos technikája van(kiderült a fátyoldalban), a magasságai szinte már a koloratúrákat súrolják, de ha kell hatalmas hangot ereszt ki magából. Sikerült is tőle autogramot szerezni, miután megtaláltam, honnan jönnek ki a művészek. Bombasztikus előadás volt, nagy siker és egy lenyűgőző Eboli.

4262 Búbánat 2004-10-29 09:03:11 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Ehhez hadd tegyem még hozzá, hogy aki már bent van Stehplatz-on, és sikerült az első öt sorban jó helyet kifognia magának, annak érdemes és célszerű az ún. könyöklő korlátra odakötni egy zsebkendőt vagy egy sálat, ami jelenti a helybiztosítás maradandó jelét. Ezután már elmehet a vendég pihenni a nagyszalon kényelmes oldalpadjaihoz, hiszen erőt kell gyűjteni a következő egy órai ácsorgáshoz. Sokan a szünetet is ilyen pihengetéssel töltik el. És cserébe, valóban, óriási élmény ott lenni a földszinti páholypatkót megszakító térben, márcsak azért is, mert innen a karéjból indul ki a legtöbb \"bú\" és \"brávó\"... Ennek élménye néha katartikusabb, mint maga az előadás. Aki nem volt ennek részese (nálunk a Lohengrin előadás bemutatója adott ebből egy kis ízelítőt), az nem tudja, hogy mit vesztett...

4261 Orfeusz 2004-10-28 23:20:19 [Válasz erre: 4260 WiseGentleman 2004-10-28 18:54:44]
Igen, ezeket a valóban jó, 25eurós helyeket én is megpróbáltam foglalni, de nem sikerült.

4260 WiseGentleman 2004-10-28 18:54:44 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Annyi megjegyzés, hogy a galérián középen elég jó ülőhelyek vannak (25 eurós kategória), csak a foglalást pontosan a legelső napon (azaz 1 hónappal az előadás dátuma előtt, reggel 9-kor) kell az Interneten megejteni, máskülönben tényleg elkapkodják. Vigyázni kell az oldalsó ülésekkel, mert néhányat ugyan látó helyként tüntettek fel az opera weblapján, ugyanakkor csupán akkor látod a színpadot, ha felállsz (ilyen például néhány oldalpáholy, hátsó sor).

4259 WiseGentleman 2004-10-28 18:47:53 [Válasz erre: 4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58]
A dolog érdekessége az, hogy Gregor ugyanazt a szerepet (Pópa) énekli el, amit annakidején a darab MET-es premierjén is, főszerepben Maria Ewing-gel.

4258 janomano 2004-10-28 18:32:57 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Kedves Orfi! :-) Ezt lehet, hogy elfelejtetted megemlíteni: [url]http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node2/intro.php;STOP[/url]

4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30 [Válasz erre: 4256 Sefik 2004-10-28 17:59:38]
Végre valaki érdeklődik! Kedves Sefik! Az ülőhelyek elég drágák: 10-175 euróig terjednek, és az olcsóbbakat-10,25eurós jegyeket nem lehet gyakorlatilag neten foglalni, másrészt nem jó helyre szólnak. Azonban az állóhely abszolút megéri: kiváló helyre szól, a földszint végén van elhelyezve az állóhelyeknek elkülönített rész, olyan mintha a földszinten ülnél.. Mindössze 3.50 euro, ami kb. 800 forint, illetve a balkonon és galérián is van állóhely, ami 2 euro, de azt nem tudom milyen, ott még nem ültem. Egy hátránya van-amellet, hogy végig kell állni-, hogy jóval előbb oda kell menni. Ahhoz, hogy az állóhelyeknél jó helyre kerülhess(1-kb5.sorig). Van egy rúd, minden sornál, aminek neki lehet támaszkodni. A jegyek nem helyre szólnak, hanem a sorbaállás, érkezés szerint. Az állóhelyeket csak az előadás előtt lehet megvenni. A pénztár mindig 80 perccel az előadás előtt nyílik meg. Ez az opera bal oldalán van(ki is van írva), ha az operával szemben állsz. Ha valóban jó helyre szeretnél állni, a pénztar nyitás előtt másfél, két órával mindenképpen oda kell menni. Először kint kell állni az utcán, majd pénztárnyitás előtt másfél órával beengednek az operába, ahol meleg van, le lehet ülni a földre. Érdemes vinni enni, innivalót. De egyébként a cuccot ott lehet hagyni és el lehet menni, nem viszik el és nem foglalják el a helyet. Mindenképpen érdemes elmenni, mert 3 euróért csodát láthatsz, világsztárokkal, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá. Ha pl.7kor kezdődik az előadás, fél 6kor nyit a pénztár, tehát fél 4re érdemes odamenni. A busz a legolcsóbb Bécsbe, 26 év alatt 50%kevezmény és van törzsutas kedvezmény.

4256 Sefik 2004-10-28 17:59:38
Kedves STOP profik! Hogyan lehet előadásokra jegyet szerezni? Mikor, hol és mennyit kell sorban állni? Köszi

4255 Orfeusz 2004-10-28 14:17:22
Hétfőn láttam egy nagyon jó don Carlost, káprázatos rendezéssel és kedden egy kevésbé jó Walkülrt Bécsben a STOP-ban, amint lesz időm beszámolok róla!

4254 frushena 2004-10-28 07:35:02 [Válasz erre: 4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58]
Át-át! :) Itt is köszönöm!

4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58 [Válasz erre: 4252 frushena 2004-10-27 23:11:44]
Szia! A CD-k átértek? Köszi az ismertetőt a Kisvárosiból. Gregor énekli-e a kisebbik basszusszerepet? Salzburgban láttam a darabot vagy három éve - Gergiev dirigálta a Bécsieket. Azt hittem, hogy kollabálok valamelyik (4?) zenekari közjáték alatt. Nov. végén reményeim szerint a FOK zenekarát hallgatom Prágában, Sosztakovics 12. és 15. szimfónia. Vez. Maxim. Tudna-e valaki segíteni, melyik Hrabal-novellában balhézik össze két dirigens az Állatkerti koncert kapcsán? (Az egyik Smetácek.)

4252 frushena 2004-10-27 23:11:44
És ha már itt vagyok még egy hír! Március 19. Magyar Állami Operaház, 19:00 SOSZTAKOVICS:Kisvárosi Lady Macbeth Rendező: Vidnyánszky Attila Jekaterina szerepében: Lukács Gyöngyi „A Lady Macbeth-en csaknem három éven át dolgoztam. Jeleztem, hogy trilógiát készülök írni a nők helyzetéről Oroszországban, különböző korszakokban. A Kisvárosi Lady Macbeth cselekményét Leszkov hasonló című elbeszéléséből vettem. A történet elbűvöli az olvasót szokatlan elevenségével és mélységével. Egy tehetséges, okos és kivételes asszony sorsának igaz és tragikus ábrázolása, aki a forradalom előtti Oroszország lidércnyomásos állapotaiba pusztul bele. Én az operát tragédiának dolgoztam fel. Azt is mondhatnám, hogy a Lady Macbeth tragiko-szatirikus operának nevezhető. Annak ellenére, hogy Jekatyerina Lvovna gyilkos, nem elveszett lény. Kínozza a lelkiismerete, gondol azokra, akiket megölt. Én együtt érzek vele. Nehéz ezt megmagyarázni – és elég sok ellenvetést hallottam e tárgyban –, de olyan asszonyt akartam megmutatni, aki magasan fölötte áll mindazoknak, akik körülötte élnek. Csupa szörnyeteg veszi körül. Az utolsó öt év olyan számára, mint egy börtön. Mindazok, akik bírálják őt, nagyjából azt mondják, aki bűnt követett el, az bűnös. De ez a közmegegyezés, én pedig inkább az egyén iránt érdeklődöm. Azt hiszem, a Leszkov-elbeszélésben ez mind benne van. Itt nincsenek általánosan elfogadott viselkedési szabályok. Minden a helyzettől és az egyéntől függ. Lehetséges az események olyan fordulata, ahol a gyilkosság nem bűn. Nem lehet mindent azonos mértékkel megközelíteni. Jekatyerina Lvovna kiemelkedően színes egyéniség, élete pedig szomorú és színtelen. Ám egy hatalmas szerelem tör be az életébe, és kiderül, hogy e szenvedélyért érdemes bűnt elkövetni, miután az életnek egyébként nincs értelme.” (Testamentum. Dmitrij Sosztakovics emlékei Szolomon Volkov szerkesztésében) A férjgyilkos szerelmes asszony történetét feldolgozó opera 1934-es leningrádi, majd moszkvai premierje nagy sikert aratott. Két éven keresztül közel kétszáz előadást élt meg. 1936-ban viszont Sosztakovics és operája durva politikai támadásnak lett kitéve. A Pravdában cikk jelent meg „Zene helyett káosz” címmel, melynek tartalma Sosztakovics szerint egyenesen Sztálin véleményét fejezte ki. „Attól a perctől kezdve rajtam volt a nép ellensége bélyege, és nem kell magyaráznom, mit jelentett ez a bélyeg azokban a napokban.”

4251 frushena 2004-10-27 23:06:57
Amindenit! Hazaértem az Anyegin-ről! Megmondom őszintén ekkora sikerre és teltházra nem számítottam, de persze nagyon örültem neki! Komolyan, rengetegen voltak. Igaz iskolás csevegő csoport is, akik azon nevettek, hogy a fiúkon ... Szerintem tudjátok! Na mind1! Én kikapcsoltam ezeket a kis műhibákat! :) Most láttam kissokadjára ezt az előadást, de valahogy ez most nagyon erősre sikeredett! Talán az első felvonás volt egy kicsit laposabb, de a másodiktól csak kapkodtam a fejem. (Mintha most láttam volna elöször.) A színpadkép nekem mindig is tetszett! Szinte semmi sincs és mégis minden van, nagyon sokat mondó. És ahogy Puskin kifigyel azon a nagy vásznon ... Naja! :) Táncosaink pedig igazán elemükbe voltak! Oláh Zoltánon \"kiakadtam\"! Nagyon ügyes az a fiú! A mai előadáson egyszerűen nem tudtam betelni vele! Nagyszerű és gratula neki! Láttam olyan előadást is amiben kifejezetten nem tetszett, de ez a mai! ifj.Nagy és Tsymbal Irina kettőse is nagyszerű volt! Irina a zárójelenetben oly pntosan adta ki Anyegin útját, hogy egyszerre mutatott az \"ajtófele\" a dobütésekkel! Nagyon pontosak voltak. Csányi vezényelte a zenekart akik hozták a remek teljesítményt! Bár egy \"trombitás srác\" elszunyókált itt-ott! ;) Azt hiszem áprilisban ismét beülök és meglesem!

4250 WiseGentleman 2004-10-27 21:54:42 [Válasz erre: 4249 j.ny. 2004-10-27 21:30:08]
Köszi szépen, hogy ajánlottad a site-ot, tényleg szuper jó :).

4249 j.ny. 2004-10-27 21:30:08
MIMI 58-nak: Kedves Mimi, találtam Neked Aragallokat. Menjél a www.zenebona.hu -ba ott 13 Aragall található. köztük ária cd 2890.-ft, Tosca ? Kanawa, Aragall teljes opera 10590. stb. Én is ott vásárolok csak én Curákat és Alagnákat többek közt. Megrendeled és elküldik vagy érte mehetsz. Isteni dolgok vannak ott.

4248 Loge 2004-10-27 19:01:43
Csatlakozva az előttem szólókhoz: Fried tényleg fejlődik, és ha egy kicsit is jobban bírná a magasságokat, szerintem jó Hagen lenne belőle, kezd, beleérni a Wagnerekbe. Sümeginek szerintem nem valóak a Wagner-szerepek, gyönyörűen megoldja őket, de a hangszíne nem illik hozzájuk.Bándiról szólva én csatlakoznék Cilikéhez(ha jól emlékszem..), szóval én is nagyon szeretem őt, de ez nem neki való. Ez egy hatalmas szereposztási TÉVEDÉS volt.A tegnapi előadást \"végighörögte\", ill. üvöltötte(ezt azt hiszem nem muszáj idézőjelbe tennem...). HAtalmas hangja van, de még mindig nem tud vele bánni!Forténál sosem énekel halkabban. A ff-i gyönyörűen átjönnek a zkr-on(ez ugye előny Wagnernél)!Szét fog menni a hangja, attól félek.. Elnézést a hosszú kifakadásért... (a komikus rendezésről inkább nem szólok, pedig regényeket lehetne írni róla...)

4247 mimi58 2004-10-27 18:48:21 [Válasz erre: 4235 63 éves 2004-10-26 22:26:57]
Kedves 63! Milyen furcsa, épp a napokban kerestem Mátyás Mária lemezt, sajnos, nem találtam.Nekem emlékezetes volt Valery Violettaként. Szívesen vennék G. Aragall (közös kedvencünk!!!!) lemezt is, csak most nemigen járok Bécs felé. Üdv.Mimi

4246 j.ny. 2004-10-27 18:22:51 [Válasz erre: 4245 Norma 2004-10-27 18:16:33]
holnap este beszélgetés Szinetárral, majd tolmácsolom a kérésedet.

4245 Norma 2004-10-27 18:16:33 [Válasz erre: 4236 frushena 2004-10-26 23:30:13]
Én az alábbi Anyegint szerettem: Tatjána: Pitti Katalin Anyegin: Anatolij Fokanov Olga: Meláth Andrea Lenszkij: Kelen Péter Gremin: Polgár László Nem lehetne az operát előásni a balett helyett?

4244 cilike 2004-10-27 17:40:26
Friednél főleg azt értékelem, hogy milyen sokat fejlődött. Emlékszem, Ozminnal vizsgázott, hát nem ígért valami sokat. De nagyon tudatos és intelligens lehet, ha ennyire ki tudta magából hozni a maximumot. Mindig ízléses és kulturált, amit csinál.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.