Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

4269 Orfeusz 2004-10-29 16:05:21 [Válasz erre: 4266 Szilgyo 2004-10-29 13:17:51]
Ennek az autodaffénak sztem igenis volt köze az operához, ami vmilyen szinten politikai darab is. Ez az egész jelenet a szünetben teljesen hatásosan kifejezte a lényeget, és mikor a végén a mennyei hang megjelent teljes valójában, nevetséges kinézetben, rádöbben az ember, az egész szöveg(amit a mennyei hang előad), hogy majd béke lesz csak átverés..az elnyomottak sorsa nem változik.

4268 Orfeusz 2004-10-29 16:01:26 [Válasz erre: 4267 frushena 2004-10-29 15:50:32]
Én ott leszek!! Egyébként 2 nappal ezelőtt elviekben Keszthelyen is felléptek.

4267 frushena 2004-10-29 15:50:32
Meg se merem kérdezni! Jön valaki Agrippina-ra ma? Vagy csak én képviseltetem magam?

4266 Szilgyo 2004-10-29 13:17:51
Jó lehetett ez a bécsi opera, bár a Don Carlos-hoz sok köze nem volt, de kit érdekel...én is megnéztem volna, de nem Alistair Miles-szal, hanem Papéval Viszont a Főinkvizítor tényleg vak.

4265 Orfeusz 2004-10-29 12:05:50
kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló..kicsit össze-vissza van , de azért remélem fogyasztható:) (kicsit fáradt vagyok)

4264 Orfeusz 2004-10-29 12:03:49
A Walkür kevésbé sikerült jól. De néha a STOb-ban is belefér egy kis hibázás. A rézfúvosok látványosan többször is rontottak. Alan Titus beteg lett, helyette Jukka Raisilonen énekelt, de bizony a végére elment a hangja, Wotanja elég jelentéktelen volt. Brünnhilde Linda Watson volt, nagy hanggal rendelkezik, de mégis hiányoltam valami ízt a hangjából. a legjobb számomra Matti SALMINEN volt, aki hatalmas termetével és hangjával káprázatosan adta elő Hunding szerepét. Christian Franz(siegmund) szép tenori hanggal rendelkezik, csak már megkopott kissé fényes, wagneri hangja. Rendezés gyakorlatilag nem volt, a szokásos nevetséges klissék vonultak végig az operán.

4263 Orfeusz 2004-10-29 11:54:04
Szóval a Don Carlosról..hétfőn láttam és nagy élmény volt. Sajnos nem Ramon Vargas énekelt, mert beteg lett.. de erről később. Ez a francia, 5 felvonásos változat, francia nyelven. Összeségében jobb sztem az olasz, mert a plusz zenei betétek-egy -két kivétellel- nem valami jók. Az első felvonás Franciao. ban játszódik, itt ismerkedik meg Erzsébet és Carlos személyesen és esnek szerelembe. A felvonás nekem nem tetszett zeneileg, bár az igaz, hogy nemcsak e felvonás, hanem minden plusz zenei betét jobban segít a történet megértéséhez és az egész logikusabb is. A színpadon ekkor még semmi, csak a csillagos ég és egy melegítő kályha. mindenki korabeli ruhában, ekkor még színesben. Mikor meg tudja Erzsébet, hogy nem Carlos a férje, hanem Fülöp, lejön a magasból egy fehér fal, ami aztán az egész előadás alatt ott van. Így egy nagy, fehér szoba keletkezik, amelynek falain, geometriai pontossággal téglalapok vannak, az alsók az ajtók, amik viszont kicsik, így minden énekesnek le kellet hajolni, hogy ki-be jöjjön. itt már mindeki fekete ruhában van, így fantasztikus a fehér-fekete kontraszt, a díszlet puritán. A ruhák hasonlók az itthoni előadáshoz, csak egyszerűbbek. V.károlynak több szerepe van, szerzetesként jelenik meg, többször kiesik a korona a ruhájából, ami komikus egy kicsit. Elültet Carlossal egy rózsát a színpad elején, ami tuljadonképp a rendezés egyik mottóját igazolja(egy jobb világ felé). A 3 felvonás a maszkabál, ami az olasz változatban nincs, itt adja át Ebolinak Erzsébet álarcát. Ezután követketik Eboli álma nevzetű balett betét. A rendező Peter KONWITSCHNY itt egy intermezzot csinált. A színpadkép egy 60-as évekbeli kispolgári lakássá változozz. a szerepeket az énekesek játszották. Eboli terhes Carlostól, erzsébet és Fülöp pedig a szülők. Posa pizzát hoz (Posa\'s pizza), mert Eboli leégette a pulykát. Aztán isznak, kicsit berúgnak..egyszóval hülyéskednek a színpadon, aminek semmi értelme és jelentősége nincs sztem, egyzserűen csak egy viccses jelenet. DE amiért igazán jó a rendezés, az ami a SZÜNETBEN! történt, autodaffé címén. A 3. felvonás 1 képének vége lett és szünet következett, következett volna a felvonás második képe( az itthoni második felv. 2. képe), a királyi \"ünnepély\" stb. A szünetben egyszer csak egy női hang szólalt meg mindenhol, a büféből szólt, mindenhol kihangosítás és nagy képernyők a foyerban, bent a színpadnál. Ez a nő egy mai estélyi ruhában élő közvetítést adott, kamerák, fotósok előtt. Közölte, hogy csak ma , csak nekünk, exkluzív eseményben lehet részünk. jön a királyi pár. És valóban először végighaladt a főinkvízitor, majd a meghurcolt flandriaiak rohantak végig lácon at operán. Aztán megjelent a királyi pár, Eboli és fotósok hada, mind mai, estélyi fekete ruhában. Közben a színpadon elkezdődött a híres kórus jelenet. A királyi pár bevonult a nézőtérre. A színház és valóság összemosdótt. felborult a rend, mindeki a színpad és foyer között futkosott. Majd \"forradalmárok\" \"törtek\" be és az erkélyről dobáltak papírlapokat képekkel, ami a flandriai meghúrcoltatást ábrázolta. Közben a kórus pezsgőzött. Aztán minden történt, ahogy az operában van(eközben világos volt, vki állt, vki ült), majd a végén megjelent a mennyei hang, M. Monroe stílusban és egy kottával a kezében énekelt..egyszóval egy fantasztikus rendezői ötlet, félelmtesen hatásos. Ahogy halottam ez a premieren megbukott, de ekkor egy-két bút leszámítva, hatalmas sikert aratott. A 4. felvonás már a megszokott körülmények közt folyt tovább egy kis szünet után. II. fülöp úgy énekelte el áriáját, hogy végig ott volt Eboli..ez nagyan érdekes , sőt mégig a Főinkízitoros(aki vaknak volt beállítva) jelent alatt is ott volt. Még további érdekességek, hogy Eboli az áriája alatt kiszúrja a szemét, és a végén megölik..Azt hiszem ennyi elég a rendezésről, ami újszerű és bombasztikus volt, főleg az autodaffé, azt át kellett élni. A karmester Bertrand de Billy, a rendezéshez igazodva nem használt nagy zenei frázisokat, kicsit más, puritán köntösbe öltöztette az operát. Az énekesek egységes, összehangolt társulatot alkottak. Ezért viszont-egy kivétellel-nem is volt kiemelkedő énekesi teljesítmény. Perzse bécsi szinten ez a legjobbat jelenti, csak leginkább az egyéniségeket hiányoltam. Iano TAMAR erzsbetje elég középszerű volt, bár szép magvas, telt hangja van. Alastair MILES (Fülöp) hangja egyáltalán nem teszett, durva, gyenge basszus. Keih Ikaia-Purdy ugrott be Vargas helyére, tisztességesen megoldotta a szerepet, de ennél többet nem is nyújott. Bo SKOVHUS volt Posa, ő aratta a legnagyobb sikert, világos, szép baritonja van, csak egy kicsit színtelen. De a csoda az Ebolit alakító NADJA MICHAEL volt, gyönyörű szép, fantasztikus színpadi jelenség és színésznő. A hangja vékony, nagy terjedelmű, káprázatos technikája van(kiderült a fátyoldalban), a magasságai szinte már a koloratúrákat súrolják, de ha kell hatalmas hangot ereszt ki magából. Sikerült is tőle autogramot szerezni, miután megtaláltam, honnan jönnek ki a művészek. Bombasztikus előadás volt, nagy siker és egy lenyűgőző Eboli.

4262 Búbánat 2004-10-29 09:03:11 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Ehhez hadd tegyem még hozzá, hogy aki már bent van Stehplatz-on, és sikerült az első öt sorban jó helyet kifognia magának, annak érdemes és célszerű az ún. könyöklő korlátra odakötni egy zsebkendőt vagy egy sálat, ami jelenti a helybiztosítás maradandó jelét. Ezután már elmehet a vendég pihenni a nagyszalon kényelmes oldalpadjaihoz, hiszen erőt kell gyűjteni a következő egy órai ácsorgáshoz. Sokan a szünetet is ilyen pihengetéssel töltik el. És cserébe, valóban, óriási élmény ott lenni a földszinti páholypatkót megszakító térben, márcsak azért is, mert innen a karéjból indul ki a legtöbb \"bú\" és \"brávó\"... Ennek élménye néha katartikusabb, mint maga az előadás. Aki nem volt ennek részese (nálunk a Lohengrin előadás bemutatója adott ebből egy kis ízelítőt), az nem tudja, hogy mit vesztett...

4261 Orfeusz 2004-10-28 23:20:19 [Válasz erre: 4260 WiseGentleman 2004-10-28 18:54:44]
Igen, ezeket a valóban jó, 25eurós helyeket én is megpróbáltam foglalni, de nem sikerült.

4260 WiseGentleman 2004-10-28 18:54:44 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Annyi megjegyzés, hogy a galérián középen elég jó ülőhelyek vannak (25 eurós kategória), csak a foglalást pontosan a legelső napon (azaz 1 hónappal az előadás dátuma előtt, reggel 9-kor) kell az Interneten megejteni, máskülönben tényleg elkapkodják. Vigyázni kell az oldalsó ülésekkel, mert néhányat ugyan látó helyként tüntettek fel az opera weblapján, ugyanakkor csupán akkor látod a színpadot, ha felállsz (ilyen például néhány oldalpáholy, hátsó sor).

4259 WiseGentleman 2004-10-28 18:47:53 [Válasz erre: 4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58]
A dolog érdekessége az, hogy Gregor ugyanazt a szerepet (Pópa) énekli el, amit annakidején a darab MET-es premierjén is, főszerepben Maria Ewing-gel.

4258 janomano 2004-10-28 18:32:57 [Válasz erre: 4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30]
Kedves Orfi! :-) Ezt lehet, hogy elfelejtetted megemlíteni: [url]http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node2/intro.php;STOP[/url]

4257 Orfeusz 2004-10-28 18:21:30 [Válasz erre: 4256 Sefik 2004-10-28 17:59:38]
Végre valaki érdeklődik! Kedves Sefik! Az ülőhelyek elég drágák: 10-175 euróig terjednek, és az olcsóbbakat-10,25eurós jegyeket nem lehet gyakorlatilag neten foglalni, másrészt nem jó helyre szólnak. Azonban az állóhely abszolút megéri: kiváló helyre szól, a földszint végén van elhelyezve az állóhelyeknek elkülönített rész, olyan mintha a földszinten ülnél.. Mindössze 3.50 euro, ami kb. 800 forint, illetve a balkonon és galérián is van állóhely, ami 2 euro, de azt nem tudom milyen, ott még nem ültem. Egy hátránya van-amellet, hogy végig kell állni-, hogy jóval előbb oda kell menni. Ahhoz, hogy az állóhelyeknél jó helyre kerülhess(1-kb5.sorig). Van egy rúd, minden sornál, aminek neki lehet támaszkodni. A jegyek nem helyre szólnak, hanem a sorbaállás, érkezés szerint. Az állóhelyeket csak az előadás előtt lehet megvenni. A pénztár mindig 80 perccel az előadás előtt nyílik meg. Ez az opera bal oldalán van(ki is van írva), ha az operával szemben állsz. Ha valóban jó helyre szeretnél állni, a pénztar nyitás előtt másfél, két órával mindenképpen oda kell menni. Először kint kell állni az utcán, majd pénztárnyitás előtt másfél órával beengednek az operába, ahol meleg van, le lehet ülni a földre. Érdemes vinni enni, innivalót. De egyébként a cuccot ott lehet hagyni és el lehet menni, nem viszik el és nem foglalják el a helyet. Mindenképpen érdemes elmenni, mert 3 euróért csodát láthatsz, világsztárokkal, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá. Ha pl.7kor kezdődik az előadás, fél 6kor nyit a pénztár, tehát fél 4re érdemes odamenni. A busz a legolcsóbb Bécsbe, 26 év alatt 50%kevezmény és van törzsutas kedvezmény.

4256 Sefik 2004-10-28 17:59:38
Kedves STOP profik! Hogyan lehet előadásokra jegyet szerezni? Mikor, hol és mennyit kell sorban állni? Köszi

4255 Orfeusz 2004-10-28 14:17:22
Hétfőn láttam egy nagyon jó don Carlost, káprázatos rendezéssel és kedden egy kevésbé jó Walkülrt Bécsben a STOP-ban, amint lesz időm beszámolok róla!

4254 frushena 2004-10-28 07:35:02 [Válasz erre: 4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58]
Át-át! :) Itt is köszönöm!

4253 Heiner Lajos 2004-10-28 01:22:58 [Válasz erre: 4252 frushena 2004-10-27 23:11:44]
Szia! A CD-k átértek? Köszi az ismertetőt a Kisvárosiból. Gregor énekli-e a kisebbik basszusszerepet? Salzburgban láttam a darabot vagy három éve - Gergiev dirigálta a Bécsieket. Azt hittem, hogy kollabálok valamelyik (4?) zenekari közjáték alatt. Nov. végén reményeim szerint a FOK zenekarát hallgatom Prágában, Sosztakovics 12. és 15. szimfónia. Vez. Maxim. Tudna-e valaki segíteni, melyik Hrabal-novellában balhézik össze két dirigens az Állatkerti koncert kapcsán? (Az egyik Smetácek.)

4252 frushena 2004-10-27 23:11:44
És ha már itt vagyok még egy hír! Március 19. Magyar Állami Operaház, 19:00 SOSZTAKOVICS:Kisvárosi Lady Macbeth Rendező: Vidnyánszky Attila Jekaterina szerepében: Lukács Gyöngyi „A Lady Macbeth-en csaknem három éven át dolgoztam. Jeleztem, hogy trilógiát készülök írni a nők helyzetéről Oroszországban, különböző korszakokban. A Kisvárosi Lady Macbeth cselekményét Leszkov hasonló című elbeszéléséből vettem. A történet elbűvöli az olvasót szokatlan elevenségével és mélységével. Egy tehetséges, okos és kivételes asszony sorsának igaz és tragikus ábrázolása, aki a forradalom előtti Oroszország lidércnyomásos állapotaiba pusztul bele. Én az operát tragédiának dolgoztam fel. Azt is mondhatnám, hogy a Lady Macbeth tragiko-szatirikus operának nevezhető. Annak ellenére, hogy Jekatyerina Lvovna gyilkos, nem elveszett lény. Kínozza a lelkiismerete, gondol azokra, akiket megölt. Én együtt érzek vele. Nehéz ezt megmagyarázni – és elég sok ellenvetést hallottam e tárgyban –, de olyan asszonyt akartam megmutatni, aki magasan fölötte áll mindazoknak, akik körülötte élnek. Csupa szörnyeteg veszi körül. Az utolsó öt év olyan számára, mint egy börtön. Mindazok, akik bírálják őt, nagyjából azt mondják, aki bűnt követett el, az bűnös. De ez a közmegegyezés, én pedig inkább az egyén iránt érdeklődöm. Azt hiszem, a Leszkov-elbeszélésben ez mind benne van. Itt nincsenek általánosan elfogadott viselkedési szabályok. Minden a helyzettől és az egyéntől függ. Lehetséges az események olyan fordulata, ahol a gyilkosság nem bűn. Nem lehet mindent azonos mértékkel megközelíteni. Jekatyerina Lvovna kiemelkedően színes egyéniség, élete pedig szomorú és színtelen. Ám egy hatalmas szerelem tör be az életébe, és kiderül, hogy e szenvedélyért érdemes bűnt elkövetni, miután az életnek egyébként nincs értelme.” (Testamentum. Dmitrij Sosztakovics emlékei Szolomon Volkov szerkesztésében) A férjgyilkos szerelmes asszony történetét feldolgozó opera 1934-es leningrádi, majd moszkvai premierje nagy sikert aratott. Két éven keresztül közel kétszáz előadást élt meg. 1936-ban viszont Sosztakovics és operája durva politikai támadásnak lett kitéve. A Pravdában cikk jelent meg „Zene helyett káosz” címmel, melynek tartalma Sosztakovics szerint egyenesen Sztálin véleményét fejezte ki. „Attól a perctől kezdve rajtam volt a nép ellensége bélyege, és nem kell magyaráznom, mit jelentett ez a bélyeg azokban a napokban.”

4251 frushena 2004-10-27 23:06:57
Amindenit! Hazaértem az Anyegin-ről! Megmondom őszintén ekkora sikerre és teltházra nem számítottam, de persze nagyon örültem neki! Komolyan, rengetegen voltak. Igaz iskolás csevegő csoport is, akik azon nevettek, hogy a fiúkon ... Szerintem tudjátok! Na mind1! Én kikapcsoltam ezeket a kis műhibákat! :) Most láttam kissokadjára ezt az előadást, de valahogy ez most nagyon erősre sikeredett! Talán az első felvonás volt egy kicsit laposabb, de a másodiktól csak kapkodtam a fejem. (Mintha most láttam volna elöször.) A színpadkép nekem mindig is tetszett! Szinte semmi sincs és mégis minden van, nagyon sokat mondó. És ahogy Puskin kifigyel azon a nagy vásznon ... Naja! :) Táncosaink pedig igazán elemükbe voltak! Oláh Zoltánon \"kiakadtam\"! Nagyon ügyes az a fiú! A mai előadáson egyszerűen nem tudtam betelni vele! Nagyszerű és gratula neki! Láttam olyan előadást is amiben kifejezetten nem tetszett, de ez a mai! ifj.Nagy és Tsymbal Irina kettőse is nagyszerű volt! Irina a zárójelenetben oly pntosan adta ki Anyegin útját, hogy egyszerre mutatott az \"ajtófele\" a dobütésekkel! Nagyon pontosak voltak. Csányi vezényelte a zenekart akik hozták a remek teljesítményt! Bár egy \"trombitás srác\" elszunyókált itt-ott! ;) Azt hiszem áprilisban ismét beülök és meglesem!

4250 WiseGentleman 2004-10-27 21:54:42 [Válasz erre: 4249 j.ny. 2004-10-27 21:30:08]
Köszi szépen, hogy ajánlottad a site-ot, tényleg szuper jó :).

4249 j.ny. 2004-10-27 21:30:08
MIMI 58-nak: Kedves Mimi, találtam Neked Aragallokat. Menjél a www.zenebona.hu -ba ott 13 Aragall található. köztük ária cd 2890.-ft, Tosca ? Kanawa, Aragall teljes opera 10590. stb. Én is ott vásárolok csak én Curákat és Alagnákat többek közt. Megrendeled és elküldik vagy érte mehetsz. Isteni dolgok vannak ott.

4248 Loge 2004-10-27 19:01:43
Csatlakozva az előttem szólókhoz: Fried tényleg fejlődik, és ha egy kicsit is jobban bírná a magasságokat, szerintem jó Hagen lenne belőle, kezd, beleérni a Wagnerekbe. Sümeginek szerintem nem valóak a Wagner-szerepek, gyönyörűen megoldja őket, de a hangszíne nem illik hozzájuk.Bándiról szólva én csatlakoznék Cilikéhez(ha jól emlékszem..), szóval én is nagyon szeretem őt, de ez nem neki való. Ez egy hatalmas szereposztási TÉVEDÉS volt.A tegnapi előadást \"végighörögte\", ill. üvöltötte(ezt azt hiszem nem muszáj idézőjelbe tennem...). HAtalmas hangja van, de még mindig nem tud vele bánni!Forténál sosem énekel halkabban. A ff-i gyönyörűen átjönnek a zkr-on(ez ugye előny Wagnernél)!Szét fog menni a hangja, attól félek.. Elnézést a hosszú kifakadásért... (a komikus rendezésről inkább nem szólok, pedig regényeket lehetne írni róla...)

4247 mimi58 2004-10-27 18:48:21 [Válasz erre: 4235 63 éves 2004-10-26 22:26:57]
Kedves 63! Milyen furcsa, épp a napokban kerestem Mátyás Mária lemezt, sajnos, nem találtam.Nekem emlékezetes volt Valery Violettaként. Szívesen vennék G. Aragall (közös kedvencünk!!!!) lemezt is, csak most nemigen járok Bécs felé. Üdv.Mimi

4246 j.ny. 2004-10-27 18:22:51 [Válasz erre: 4245 Norma 2004-10-27 18:16:33]
holnap este beszélgetés Szinetárral, majd tolmácsolom a kérésedet.

4245 Norma 2004-10-27 18:16:33 [Válasz erre: 4236 frushena 2004-10-26 23:30:13]
Én az alábbi Anyegint szerettem: Tatjána: Pitti Katalin Anyegin: Anatolij Fokanov Olga: Meláth Andrea Lenszkij: Kelen Péter Gremin: Polgár László Nem lehetne az operát előásni a balett helyett?

4244 cilike 2004-10-27 17:40:26
Friednél főleg azt értékelem, hogy milyen sokat fejlődött. Emlékszem, Ozminnal vizsgázott, hát nem ígért valami sokat. De nagyon tudatos és intelligens lehet, ha ennyire ki tudta magából hozni a maximumot. Mindig ízléses és kulturált, amit csinál.

4243 karnagy 2004-10-27 10:27:42
Ja, igen. Fried. Nagyon megosztotta azokat az (énekes) barátaimat, akikkel az előadást néztem. Én szeretem ezt a - főleg a felső lágéban - szépen zengő hangot, de van, aki nazálisnak hallja, más meg öregesnek. Szerintem az egyik legjobb honi basszista, és valóban megérdemelte a nagy tapsot. Sümegi: kevés szerepben tetszik maradéktalanul. Egyszer hallottam vele egy ritka perfekt Trubadúr-Leonórát, azóta tisztelem őt, és tudom, hogy nagy formátumú énekes, de vannak olyan modorosságai, amik nekem nem tetszenek.

4242 karnagy 2004-10-27 10:22:31
Nem értettem félre. Miután a végén Bándi kijött, brávóztam egy jó nagyot, majd elindult az össznépi bravózás, és csak utána búzott a pasas, miközben elég csúnyán nézett ránk (én mondjuk röhögtem rajta). Kíváncsian vártam, kit tüntet még ki figyelmével... Egyébként gyorsan ki is viharzott a nézőtérről.

4241 Búbánat 2004-10-27 10:21:42 [Válasz erre: 4240 Búbánat 2004-10-27 10:19:44]
Sorry, az előbbi melléütésekért.

4240 Búbánat 2004-10-27 10:19:44
Nincs kövezés. De tény, akik egy énekest megszokták, megkedvelték, elfogadták egy adott szerepkörben, egy fachban,azok számára eleinte idegennek tűnik, amikor kedvencük az eddigiekhez képest új oldaláról mutatkozik meg. Sőt, vannak olyanok, akik shemében egyenesen megbocsáthatatlan bűnt jelent, ha Sümegi az olaszok után Wagnerrel kacérkodik: Elza, most Erezsébet. Én nem vetek követ azokra, akik féltik őt, hangját. Ugyanakkor Sümegi van annyira okos és bölcs, hogy tudja, mit meddig tehet meg úgy, hogy abból ne származzon kára, és a közönségének se okozzon csalódást.

4239 Katica 2004-10-27 10:09:59
Kedves Karnagy! Nem értetted félre a búúúzást? Én teljes sikert, nagy tapsot és sok BRAVO-t hallottam, - Bándinak, Sümeginek! No és Fried Péter is megérdemelte a tapsot. Egyedül Somogyi Eszter bírálatával értek egyet, azzal a helyesbítéssel, hogy az elözö elöadásénál jobb volt, kivéve a III. felvonást. Lehet, hogy egy énektanár ki tudná igazítani néha Bándit: pl.figyeljen oda, ne vigye annyira magával a hév, s így jobban be tudná osztani az erejét, dehát Ö ettöl az, aki. Ilyan szuggesztív MÜVÉSZ, csodálatos, gyönyörü hanganyaggal. Sümegi Eszter vokális varázslata számomra tökéletes volt.

4238 karnagy 2004-10-27 09:37:55
Tegnap mögöttem egy elegantos fiatalember kibúúúúúúzta Bándit és Kocsár Balázst. Nem lenne ezzel probléma, mert hát szíve joga búúúzni. Csak akkor legyen igazságos: ha szerinte a címszereplő és a karmester produkciója minősíthetetlen volt, akkor búzzon oda a náluk sokkal gyöngébb teljesítményt nyújtóknak is. Egyébként pedig lehet bírálni (sőt kell is) mondjuk Bándi teljesítményét. De. Úgy érzem, végtelenül tisztességesen állt helyt tegnap este is. Most a 2. felvonása volt a legerősebb, és való igaz, hogy a római elbeszélésre elfáradt, de engem ismét lenyűgözött az az előadásmód, ahogyan azt Bándi tolmácsolta (és most az őrülésből is visszavett). Nem tudom, van-e énekmestere, szerintem azon kéne dolgozzon, hogy ne tegye annyira előre a hangot, mert amiatt reked le szerintem. Mert ha a hang jó pozícióba kerül (és ez tegnap nem volt túl gyakori, sajnos), hát, az valami elképesztő. Az Eszterekről... Somogyi gyengébb volt, mint az első előadáson, a harmadik felvonásban gyakorlatice minősíthetetlen volt. Sümegi pedig ebben a szerepben nem tetszik, szerintem NEM kéne Wagnereket énekelnie. És most jöhet a kövezés...:)

4237 Búbánat 2004-10-27 08:57:16 [Válasz erre: 4235 63 éves 2004-10-26 22:26:57]
Rokonok vagyunk abban, hogy elmegyünk a számunkra kedves, hozzánk valamilyen szempontból közelálló művész temetésére; akiért lelkesedtünk, akinek sokat tapsoltunk, akiért rajongtunk az Operában, őt az utolsó útjára is elkísérjük, és megrendülten emlékezünk művészetére, pályájára, mint embertársunkra. Így voltam ezzel én is, amikor Házy Erzsébet búcsúztatásán majd temetésén vettem részt. Megértelek.

4236 frushena 2004-10-26 23:30:13
Holnap valaki Anyegin? Tatjana Tsymbal Irina Anyegin ifj. Nagy Zoltán Olga Radina Dace Lenszkij Oláh Zoltán Gremin Szakály György Madame Larina Kovács Eszter Dada Fajth Blanka

4235 63 éves 2004-10-26 22:26:57
Búbánatnak köszönöm a helyesbítést. Mátyás Máriával sokszor láttam a Végzetet, s elmentem a temetésére az opera 2. felv fináléja búcsúztatta \" A menny királyi asszonya teríti rám palástját....\" Megrendülten hallgattam.

4234 WiseGentleman 2004-10-26 21:55:09 [Válasz erre: 4232 Heiner Lajos 2004-10-26 21:30:04]
Ez gondolom, olasz repertoárra vonatkozik (Merrill tényleg zseniális), mert egyébként azért ott volna egy Eberhard Waechter, Tom Krause és Bernd Weikl, sőt Franz Grundheber is.

4233 WiseGentleman 2004-10-26 21:51:33 [Válasz erre: 4228 63 éves 2004-10-26 19:39:18]
Én Radnait imádtam (hősbariton szerepekben nagyobbra tartottam, mint Melist), tehát nekem szuper :)

4232 Heiner Lajos 2004-10-26 21:30:04 [Válasz erre: 4227 tosca 2004-10-26 19:30:33]
Hát, most elsírom magam. De tényleg. Merrill volt az utolsó tényleg nagy baritonhang. Jó, Capuccilli, meg Milnes. De mégis Merrill. Maradt még valaki, aki Toscaninivel énekelt, és itt van? Merrillnek, 26 évesen csinálta id. Germont-t, Toscanini: \"Van magának gyereke?\". Albanese talán még él. Siepi is. Stich-Randall, a maga kis szerepével. Ki ismeri? Forza duett ( a nagy, Merrill és Peerce, videon?

4231 janomano 2004-10-26 20:41:59 [Válasz erre: 4227 tosca 2004-10-26 19:30:33]
Sok szép felvételem van nekem is vele. Pl.: Björliggel a szabadság kettős a Don Carlos-ból... \"Legyen néki könnyű a föld..\" :-(

4230 Búbánat 2004-10-26 20:24:40 [Válasz erre: 4227 tosca 2004-10-26 19:30:33]
Robert Merrill is nagy kedvencem volt. Pl. A végzet hatalma is a nagy bariton szerepei közé tartozott. De Sir John Pritchard Lammermoori Lucia felvételén az ötvenes évekből nagyszerű Ashtont formált meg Sutherland oldalán. Érdekes, talán két hete sugárzott operarészleteket tőle a rádió.

4229 Búbánat 2004-10-26 20:20:38 [Válasz erre: 4228 63 éves 2004-10-26 19:39:18]
Leonóra nem Déry Gabriella volt, hanem Mátyás Mária. Azon a rádiófelvételen (ezt Neked is írom WiseGentleman!) a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara működött közre Lamberto Gardelli vezényletével. Még nem került megemlítésre, hogy Calatrava gróf - Várhelyi Endre volt a felvételen, de Leonóra komornáját is olyan nagyság énekelte mint Koltay Valéria.

4228 63 éves 2004-10-26 19:39:18
Wisének! Van egy rádiófelvétel a Végzetből cca 60-as évek közepe táján, Melitone Bende Zsolt remek, Alvaro: Ilosfalvy R. remek,carlos sajnos nem Melis hanem Radnai, Leonora tán Déri G. /Búbánat Te tudod?/és Preziosilla Komlóssy Erzsébet. Kár, hogy ritkán adják szuper különösen Alvaro és Carlos \"párbaj \" duettje.

4227 tosca 2004-10-26 19:30:33
Most kaptam e-mailt egy amerikai barátomtól, hogy 87 éves korában meghalt Robert Merrill. Talán nem ő volt a legszebb, legizgalmasabb hangú bariton, de azt hiszem, mindeannyian szép emlékeket örzünk lemezfelvételeiről. R.I.P.

4226 cilike 2004-10-26 18:34:25
Egyébként azt azért szeretném leszögezni, hogy épp azért fogalmaztam meg ezt az aggódó hangú hozzászólásomat, mert én szeretem Bándit, nagyon is sokra tartom és főleg azt, ahogy a szerepeit átéli. DE: Nagyon rossz előadásokat hallottam vele és tartok tőle, hogy rossz úton jár. Kár lenne, ha néhány év múlva nem tudna énekelni. És miért ne hallhattam volna külföldön, ha szabad érdeklődnöm? Van útlevelem. Egészen komolyan elment a hangja a 3. felvonás végére, tartottam tőle, hogy félbe fog szakadni az előadás. És ez nem egy előadáson történt meg sajnos. Semmi érdekem nem diktálja, hogy ok nélkül rosszat mondjak róla, viszont nem értem, miért dugják egyesek homokba a fejüket, nem akarják meghallani, ha valami nem stimmel.

4225 cilike 2004-10-26 18:28:49 [Válasz erre: 4213 Csupafül 2004-10-25 22:53:26]
NEM itthon hallottam. Ugye nem muszáj megmondanom, de Németországban.

4224 WiseGentleman 2004-10-26 17:34:52 [Válasz erre: 4221 Búbánat 2004-10-26 12:30:10]
Ez a Végzet hatalma egy rádiófelvétel?

4223 WiseGentleman 2004-10-26 17:33:58 [Válasz erre: 4222 Heiner Lajos 2004-10-26 16:25:26]
Egyébként Neil Shicoff is zseniális Eleázár (2003 májusában sikerült élőben kifognom Bécsben), csak az élő előadásban az Eleázár-ária gyors részét nem énekelte el (viszont a STOP-felvételen rajta van). Emellett Richard Tuckert is igen szívhezszólónak tartom (kár, hogy őt halála akadályozta meg, hogy a Metben elénekelje). A Zsidónővel kapcsolatban egy érdekesség, hogy a második felvonásbeli Eleázár-kavatina (Dieu que ma voix tremblante) nem szerepel az eredeti partitúrában. Tudja esetleg valaki, hogy mikor került be betétként az előadásba?

4222 Heiner Lajos 2004-10-26 16:25:26 [Válasz erre: 4220 Búbánat 2004-10-26 12:24:14]
Nos, a nagy baj, hogy Domingo nem énekelte el Eleazart. Várta, hogy a Bécsi Opera produkciójának Met-es verziójában ő lesz. Szerintem félt, merthogy ugye Caruso... Slezák óriási a Rachel... áriában, de még nagyobb Peerce egy 1951-es friscoi élő előadásban.

4221 Búbánat 2004-10-26 12:30:10 [Válasz erre: 4218 WiseGentleman 2004-10-26 10:15:18]
Többször láttam Bendével, talán az egyik legjobb, legemlékezetesebb szerepe volt Melitone. Nagyszerű karakter figurát formált meg, amit a vele készült Végzet-hangfelvétel is tanúsít.

4220 Búbánat 2004-10-26 12:24:14 [Válasz erre: 4219 WiseGentleman 2004-10-26 10:21:37]
LÁtod, Eleázár szerepére én is nagyon alkalmasnak találnám Bándit.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.