Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

2969 kalahari 2004-06-04 11:41:46 [Válasz erre: 2968 Búbánat 2004-06-04 11:31:56]
Kihagytad Mimit, amiben a legjobb - szerintem.

2968 Búbánat 2004-06-04 11:31:56 [Válasz erre: 2966 Szilgyo 2004-06-04 08:15:26]
Azt hiszem nincs a repertoáron olyan darab, amelyben ma Tokody az elvárásainkat minden tekintetben kielégítené, hiszen a zenekari és kórusos tuttikat nyilván nem képes már áténekelni, de gondolom, nem is ez a lényeg. Nekünk a Don Carlos Erzsébetje, a Desdemona, Aida vagy éppen a Liu szerepében hallani és látni őt akkor is élmény marad, ha csak azokban a részletekben dominál a hangja, ahol a zenekar- és kóruskíséret minimális illetve piano. A karmester persze visszafoghatná a zenekar és kórus hangerejét, de akkor a közönség meg van fosztva a többi más hangzásélménytől. Azért, hogy az énekes szereplő hallható legyen a 8. sortól felfelé is, annak érdekében tehet valamicskét a karmester azzal, hogy lágyabb, visszafogottabb zenekari kíséretre inti a zenekart, ami nem elnyom, hanem kiemel, és engedné a szoprán szépséges hangját érvényesülni, valóban. Kérdés, hogy ezzel jót tesz-e nekünk, nézőknek, hallgatóknak illetve az énekesnek. Egy magára valamit is adó művész ilyet nem kér a karmestertől (bár vannak, akik ezt neki kérés nélkül is szívesen megteszik). Ez az ő saját problémája, ezzel neki kell megbirkóznia, akármilyen jó szándékúak is vele a karmesterek, partnerek. A közönség nem csak az énekes teljesítményére kíváncsi, hanem mindarra, amit a partitúra tartalmaz. Úgy komplexen. Ezt az énekesnek, a karmesternek és az összes közreműködőnek be kell látnia. A megalkuvás már fél kudarc vagy csak félsiker valaki(k) számára, ráadásul az sem szerencsés, hogy emiatt a közönség is megosztott lesz, és elterelődik a figyelme az opera egyéb szépségeiről. A karmesternek az a feladata, hogy az előadás alatt lehetőség szerint meg találja az összhangot a színpadi művészek és a zenekari árokban helyet foglaló művészek között, miközben tekintettel van az egyes művészek pillanatnyi hangi állapotára is (anélkül, hogy túlzottan figyelembe venné az egyéni óhajokat, kívánságokat), ugyanakkor minden idegszálával arra törekszik, hogy ne csorbuljon, ne essen kárba semmi lényeges rész, amit a partitúra tartalmaz. Valóban, ez nem kis feladat, szinte bűvészmutatvánnyal ér fel. Hogy Kovács János és néhány karmester társa időnként erre a kényes egyensúlyozásra is képesek, azt tudjuk, és ez is nagy érdemük. Tokody, persze, idővel átválthatna daléneklésre, ahol egy szál zongora kísérettel a háta mögött még sokáig gyönyörködtethetné híveit a hangja szépségével. És közben nosztalgiázhatunk azon, hogy hol, miben, hányszor és milyen élményekkel gazdagított bennünket az elmúlt évtizedek során.

2967 kalahari 2004-06-04 10:17:31 [Válasz erre: 2965 karnagy 2004-06-04 08:13:45]
Igazságtalanok vagytok, én szoktam hallani.

2966 Szilgyo 2004-06-04 08:15:26 [Válasz erre: 2965 karnagy 2004-06-04 08:13:45]
Vágó István szavaival élve: van benne valami. Ennek ellenére szerintem nem is akart figyelni rá. Viszont Lukács Ervin is szépen leizzadhatott a tokody-s Aidán.

2965 karnagy 2004-06-04 08:13:45 [Válasz erre: 2964 cilike 2004-06-03 20:16:28]
:) Nálad a pont. Tökéletesen igazad van, Cilike. Hallhatatlan énekest a legjobb karmester sem tud hallhatóvá varázsolni.

2964 cilike 2004-06-03 20:16:28
Morandi nem azonos Harry Potterrel. Legfeljebb egy mikroporttal tudott volna segíteni a művésznőnek.

2963 Szilgyo 2004-06-03 08:09:49 [Válasz erre: 2961 cilike 2004-06-02 19:19:48]
Nem neveztük Kovácsot kizárólagosan jónak, nem is fogjuk eztán sem. Morandi biztos tudja, hogy az opera vokális műfaj, ám a brusonos Otelloban a köztudottan \"nehéz helyzetben lévő\" Tokodynak a minimális segítséget sem adta meg ahhoz, hogy a 8. sornál hátrább is lehessen hallani a hangját...

2962 WiseGentleman 2004-06-02 19:41:49
A METben hallottam olyan Varázsfuvolát, ahol az Éj Királynője (orosz vendégművésznő) kihagyott két taktust a bosszúáriából (pillanatnyi rövidzárlat lehetett), a lényeg, hogy az egész együttes úgy ment utána, hogy az avatatlan észre sem vehetett semmit. Valóban, ez karmesteri rutin és összeszokás kérdése.

2961 cilike 2004-06-02 19:19:48
Igazad van, de hallottál már olyan előadást, amikor a bajbajutott énekes nem talál vissza a zenei anyagba? Na ekkor kell a karmesternek rugalmasnak lennie, különben az előadásnak annyi.

2960 WiseGentleman 2004-06-02 18:48:23
Ugyanakkor számos olyan mű (mondjuk, zenedráma, mint például a Salome) létezik, ahol a zenekarnak sokkal nagyobb szerepe van, mint a \"lekísérés\". Mellesleg, Kecskés az én ízlésem szerint egészen elfogadható volt, sajnálom, hogy az utolsó sorában (Man töte dieses Weib) megbicsaklott a hangja. Ha valaki látja vasárnap Zemplénit, feltétlen írjon róla beszámolót! :) Egyébként, szerintem Rálik Szilvia a tegnapi alakítás alapján tök jó Chrysothemis is lehetne (Gutrunéről és Elzáról nem is beszélve).

2959 cilike 2004-06-02 18:32:58
Mért kell egy karmastert felmagasztalni, kizárólagosan jónak kinevezni, Szeretem Kovács j.-t, ráadásul remek a humora és jó vele dolgozni, de valóban más darabokat vezényel mint pl. Medveczky. Biztos nem véletlenül. Még nem vezényelt tudtommal Rigolettot, Aidát pl. Mondjuk abban megegyeznek, hogy más ún. karmesterekkel szemben felnéznek a színpadra és nem nagyképűen a zenekart dirigálják, az énekeseket sorsukra hagyva. Medveczky szerintem hajlamosabb, hogy segítsen az énekeseknek, inkább hajlandó lekísérni ha kell, Kovács ilyenkor szentségel! És én még nagyon szertem Morandit, aki a múltkor az Otellót vezényelte. Ő aztán tényleg tudja, hogy az opera vokális műfaj.

2958 Búbánat 2004-06-02 16:49:51 [Válasz erre: 2957 WiseGentleman 2004-06-02 16:06:40]
Ez valóban fogas kérdés. És még hány ilyen megmagyarázhatatlan kérdéskör van a HÁZ-ban, amelynek a megmondhatója nem itt a földön keresendő.

2957 WiseGentleman 2004-06-02 16:06:40
Ennek ellenére azt nem értem, hogy a MÁO miért hívja minden Wagner-bemutatóra Szimonovot, amikor napnál világosabb, hogy a Wagner-zenéhez semmi érzéke.

2956 Szilgyo 2004-06-02 13:56:43 [Válasz erre: 2955 Heiner Lajos 2004-06-02 13:51:00]
Nem dekára, kilóra. Ha ma vki jót akar hallani Pesten, bizony Kovács Janóra vált jegyet. Sokszor jó Pál Tamás is, szuperjó Turandotot vezényelt pár éve, Medveczky is pl. a vasárnapi Aidában, meg Lukács Ervin, de Kovács meg folyamatosan az. Zsigerileg operakarmester, figyel az énekesekre, akár a hangzás rovására is. Még Wagnerben is, ahol azért a zenekar nem baj, ha szól. Nála szól, és még az énekest is lehet hallani. Nem minden karmester engedi ezt a \"luxust\". Ja, és nem rokonom.

2955 Heiner Lajos 2004-06-02 13:51:00 [Válasz erre: 2950 Szilgyo 2004-06-02 08:45:05]
Az ilyesmit nem dekára mérik. Kovács nagyon jó, de ott van Pál Tamás, akinek szegedi Figarojáról anno maga Ferencsik ismerte el, jobb, mint az övé. Szegeden Molnár László dirigál időnként óriásiakat.

2954 Megén 2004-06-02 10:36:56 [Válasz erre: 2953 Búbánat 2004-06-02 10:01:29]
Ez a lényeg!

2953 Búbánat 2004-06-02 10:01:29
Még annyit, s a magam részéről befejeztem ezt a témát, hogy kivételes produkció volt a Jenufa, ahol Kovács tényleg nagyot tett a zenekarával, s ez nem német és nem olasz opera. Azzal a produkcióval fenntartás nélkül meg voltam elégedve. De ebből messzemenő következtetéseket nem akarok levonni, bár tiszta szívem szerint azt kívánom, hogy MÁO-ban fellépő összes karmester keze alatt egyforma nívón, egyenletes színvonalon játsszon a zenekar. Ne csak Kovács János neve mellé tegyük oda az \"állapotkatározót\"....

2952 Búbánat 2004-06-02 09:46:53 [Válasz erre: 2950 Szilgyo 2004-06-02 08:45:05]
Ez akkor eddig 3:1. Én vállalom ezt a szerény 1-et, akkor is, ha 10:1 vagy 100:1 is jönne ki. Megszoktam, hogy olykor-olykor kisebbségben maradok az álláspontommal. Higgyétek el, ez nem zavar. Legyen. Nekem mások a meglátásaim Kovács Jánost illetően. Egyébként eszem ágában sem volt vitát generálni, tudva tudván, hogy darázsfészekbe nyúlok….Csak nem tudtam megállni, hogy egy apró észrevételt ne tegyek, különösen a zárójelben foglaltakra figyelemmel. Magam számára Kovácsot igazán akkor fedeztem fel és kezdtem értékelni képességeit, amikor jó néhány évvel ezelőtt hallottam-láttam őt a koncertszerű Bellini -operát, a Rómeó és Júliát vezényelni, amikor Hamari Júliának volt a búcsú fellépése. Előtte és azóta is sok olyan előadáson voltam, amelyen ő dirigált. Voltak jobbak, volt gyengébbek. Mostanára tényleg kiforrott, beérett művész, s lehet, hogy pillanatnyilag ő Magyarországon a legjobb - főleg a német repertoárt vitathatatlanul ő érzi és érti talán a legjobban - , de az egyenletes színvonal a nem német darabok esetében nála nem érvényesülnek. Erre példa a múlt heti Tosca is, ahol a zenekar színvonalával csöppet sem voltam megelégedve; mentség lehet rá, ami a tenorral történt, mindenkit megzavart, magát a karmestert, Kovácsot is. De korábban, amikor Verdiket vezényelt sem mindig érzékeltem a kényes fülemmel azt a zenekari tökélyt, amit más, az olasz repertoárt jobban érző vivő karmesterek pálcája alatt egyenletes színvonalon sokszor tapasztaltam, legyen elég csak Medvezcky Ádámra utalnom, aki mostanában elég kevésszer kap fellépési lehetőséget az Operában. Ezért, amikor ő a dirigens, az számomra mindig egy ünnep, mint legutóbb az Aida-produkcióban tette. Különben sokkal könnyebb a zenekarban egy-egy hibát kiszúrni a közismert népszerű darabok játszásakor; amit sokszor játszanak, amit többet hallgatunk, azt éppen ezért könnyebben kritizálhatjuk a karmester személye felől is megközelítve. Egy Wagnert, egy Jenufát, egy Strausst vezényelni éppen ezért könnyebb, vezényelni, mert ritkán kerülnek színre, a közönség kevésbé ismeri a partitúrát, mint egy Traviata esetében. Így kevésbé kell tartania attól, hogy a sokan valami hibát, hiányosságot fedeznek fel az interpretálásból.

2951 kalahari 2004-06-02 09:09:48 [Válasz erre: 2945 karnagy 2004-06-02 07:38:36]
A megfejtés az lehet, hogy mindannyian emberből vannak, nem?

2950 Szilgyo 2004-06-02 08:45:05 [Válasz erre: 2947 Búbánat 2004-06-02 08:30:29]
Vannak, akik legalább olyan jók egy-egy operában, de azzal a kijelentéssel, hogy Kovács János ma Magyarországon a legjobb operakarmester, én nem nagyon tudnék vitába szállni...

2949 Megén 2004-06-02 08:36:51 [Válasz erre: 2948 karnagy 2004-06-02 08:34:59]
Csatlakozom Karnagyhoz.

2948 karnagy 2004-06-02 08:34:59
Tudtam, hogy vitát fog indukálni ez a megállapításom, mégis fenntartom. A hangsúly ugyanis az \"egyenletesen\" állapothatározón van jelen esetben.

2947 Búbánat 2004-06-02 08:30:29 [Válasz erre: 2946 karnagy 2004-06-02 07:58:30]
Karnagy, ez egy nagyon sommás megállapításod: \"Elgondolkodtató, hogy kizárólag az ő pálcája alatt szól egyenletesen magas nívón az együttes.\" Kízárólag annak tudhatom be kijelentésed, amit magam is el szoktam követni, amikor felajzva kitámolygok egy-egy feledhetetlennek tartott előadás után a friss levegőre, zsong a fejem az iménti élménytől, a jó esettben vett katarzistól. Elismerem, hogy jó karmester Kovács, de vannak rajta kívül még akik legalább olyan jók, ha nem jobbak mint ő; akik pálcája alatt is magas színvonalon szólal meg a zenekar (ha a zenekar is úgy akarja)...

2946 karnagy 2004-06-02 07:58:30
A tegnapi Saloméról... 3 új beállónak tapsolhattunk tegnap este az Operában. 2 új bemutatkozást adekvátnak érzek. Rálik Szilvia igen jó a címszerepben. Hatalmas, kiegyenlített hangja, csinos, vonzó alakja, egyénisége egyaránt indokolta bemutatkozását. Rálik mesterien felépítette szerepét. Néha kislányosra veszi a figurát, de érezni: ez a bakfis bizony velejéig romlott. Elképesztően jó a hétfátyoltánc. Magyar operaszínpadon ilyen fülledt, erotikus jelenetet ritkán lehet látni... A vokális teljesítményre is alig lehet panasz: a hang - mint írtam - kiegyenlített, a dinamikai skála pedig széles. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy bizonyos csúcshangok mennyire pontatlanok - többnyire felülintonáltak. És még valami: minden tiszteletem Ráliké, megérdemelten aratott komoly sikert; tény: ma ezt a Magyarországon rajta kívül senki sem tudná előadni, de - dacára a mesterien felépített szerepnek - rám nem hat úgy igazán zsigerileg. Wiedemann Heródiás szerepében: szenzációs. Tavaly Siljával láttam-hallottam ezt a karakterszerepet - az ő gyakorlatilag mozdulatlan Heródiása döbbenetes alakítás volt. Wiedemann Siljával ellentétben nagyon is dinamikusan formálja meg szerepét: hús-vér nő, ám lányával már nem versenyezhet... Vokális teljesítménye: világszínvonal. A harmadik \"újonc\" Kecskés Sándor volt. Hogy ő hogy kaphat szóló szerepeket - érthetetlen számomra. Mivel karakterszepről van szó, elfogadom, hogy a színészi játék kap jelentékeny hangsúlyt, na de hallottuk mi ezt a szerepet a kitűnő Rozsos Istvánnal, az elfogadható Hormai Józseffel is - hogy videón, hanghordozón szereplő világnagyságokról (pl. Zednikről) már ne is beszéljünk. Gurbán János tetszett mint Jochanaan, Gulyás Dénes Narrabothja jó volt. Ulbrich mint apród: luxus. Az est hőse volt Kovács János is, aki a tőle megszokott, fölöttébb magas színvonalon irányította a zenekart. Elgondolkodtató, hogy kizárólag az ő pálcája alatt szól egyenletesen magas nívón az együttes.

2945 karnagy 2004-06-02 07:38:36 [Válasz erre: 2944 csupafül 2004-06-02 00:26:09]
Hát, hogy a többségüknek abszolút hallása lenne - azt kétlem. Sztem a legadekvátabb választ egy énekmestertől kapnád meg a kérdésre. Technikai hiba (pl. nem támasztott vagy éppenséggel \"\"túltámasztott hang) éppúgy állhat a dolog hátterében, mint indiszponált állapot, fáradtság stb.

2944 csupafül 2004-06-02 00:26:09
Nem gondoltam, hogy első megszólalásommal ilyen vitát keltek. Elnézést a Kiss B.-rajongóktól, bár a hamis hangokat akkor sem felejthetem. Szerintem Kelen, Molnár és Bándi sokkal jobb nála. Csodálkozom, hogy Bándi valaha is hamisan énekelt, mert már főiskolás korában is a muzikalitását emelték ki a kritikusok. Kedves Karnagy! Te mint szakértő, mondd meg nekem/nekünk, hogy lehet egy énekes hamis? Nem azért lettek énekesek, mert nagyon jó a hallásuk, illetve a többségüknek abszolut hallása van?

2943 WiseGentleman 2004-06-01 23:38:13
Úgy gondolom, hogy Rálik Szilvia lehetne egy elképzelt magyar Frau ohne Schatten produkcióban a Kaiserin :). Egyébként Salomeként remek volt, az általam igen tisztelt Mozart-énekes Zempléni Máriának ezután igen kétesélyes lenne ebben a szerepben színpadra lépnie (korábban láttam, és csalódást keltett). Az előadás minden szereplőjéről csak elismeréssel nyilatkozhatom, Wiedemannt beleértve (lehet őróla rosszat írni?), egyébként mikor hallhatjuk már Wiedemannt Frickaként? A zenekar is szuper jó volt, különösen a közepétől tűnt igen intenzívnek a dolog, szóval, ma este Richard Strauss szólt a Magyar Állami Operaházban, egy ilyen produkcióval bárhol megállnák a helyüket. (... csak egy apró kérdés, minek kéne ide Győriványi...)

2942 Orfeusz 2004-06-01 23:04:09
Meséljetek a mai Salomeról!! Milyen volt Rálik? Nagyon kiváncsi vagyok rá, én jövő kedden nézem meg, de gondolom a Hétfátyoltánc neki testhezálló feladat volt és Kovács hogy vezényelt, milyen volt Wiedemann Heródiásként?

2941 Norma 2004-06-01 21:44:24 [Válasz erre: 2939 Örs Vezér tér 2004-06-01 19:46:33]
Köszi. Sokan imádják a humoromat...Persze akad, aki nem. Miért Örs vezér tér a neved?

2940 Orfeusz 2004-06-01 20:04:53
Én imádom Wiedemannt, fantasztikus énekes, főleg, hogy mindig magas színvonalon teljesít, nincsenek hullámvölgyek. Felfedezheti a világ, de nagyon, mert akkor nem fog itthon énekelni. Jó lenne egy új bemutatóban látni Őt, esetleg beállhatna Carmen szerepébe, sztem illene hozzá

2939 Örs Vezér tér 2004-06-01 19:46:33
Norma, nagyon jó a szöveged!

2938 Norma 2004-06-01 15:21:53 [Válasz erre: 2937 cilike 2004-06-01 13:36:37]
Biztos csak az elavult rendezést akarta feldobni...

2937 cilike 2004-06-01 13:36:37 [Válasz erre: 2933 karnagy 2004-06-01 09:40:22]
Egyetértek. Nekem Manonom van Tebaldival, ott is alacsonyak a magas hangok /nem csak a c-k/. Úgy látszik, ez hibája volt, nem érte el a magasságokat. Való igaz, hogy itt-ott Kiss B. alacsony volt, de tényleg több a pozitívum az alakításában, mint a z a pár hang. Pl. Sümegire is lehet mondani, hogy csúnyák a lemellezett mély hangjai -szerintem csúnyák- de az egész mégis jó volt, mert énekelt annyira szépen, hogy megbocsássunk pár dolgot. Nekem Wiedemann még mindig nem a kedvenc mezzom, ez magánügy. Megvolt minden hang, kár, hogy csak tutta forza bírja a magasságokat, mondjuk van hozzá ereje. Fokanov ebben most jobban tetszett, mint pl. a Carmenben, vagy a Rigolettóban, és bár túl sokat gesztikulál, mégis szupi volt. Na szóval lehet hibát találni, ha keresünk, de nem jobb örülni, hogy jó előadást láttunk? Azt látta valaki, hogy az egyik színpadi trombitás mobilozott a színpadon?

2936 Sesto 2004-06-01 11:50:36 [Válasz erre: 2934 kiss 2004-06-01 11:34:41]
Kedves Kiss, véleményem radikális, de akkor is kiállok mellette: teljesen igaz, ahogy Karnagy is irta-egy-egy intonációs hibát, söt hamis hangot is(!)-meg kell tudni bocsájtani, feltéve, ha az ÖSSZHATÀS nagyon jóra sikeredett: elvégre az énekesek is EMBEREK! Tévedni/hibázni nekik is szabad!... Ha pedig vki. csupán a steril operai élményre vágyik(=értsd teljesen \"hibátlan\", és jórészt kozmetikázott módon, akkor nem kell drága pénzen operajegyet venni, arra a célra böven megfelel a konzerv(=CD, netán VHS, vagy még inkább a DVD!) ;-)

2935 Belsös 2004-06-01 11:36:45
Hát, ha valaki ezután a csodálatos Aida után elsösorban megérdemelné, hogy felfedezze a világ, az Wiedemann Bernadett. Nála jobb mezzo szerintem napjainkban sehol sem található! Én eddig amiben csak hallottam, mindenben a legtökéletesebbet nyujtotta, kiegyenlített, gyönyörüen csengö, s egyedien selymesen szóló hangjával. Persze a hangereje is megvan mindehhez. Sümegi abszolut egyenrangúan járult hozzá ehhez a varázshoz. Töle is megszoktuk, hogy gyönyörü órákkal ajándékoz meg bennünket. Amellett, hogy elismerem Kiss B. Attila teljesítményét is, azért nála néhol megtört a varázs, azt elismerve, hogy a magas hangjai diadalittasan, s szépen csengenek. Fokanovot jó volt újra hallani, az emlékezetes elöadás oszlopos tagja volt ö is.

2934 kiss 2004-06-01 11:34:41 [Válasz erre: 2933 karnagy 2004-06-01 09:40:22]
Szerintem meg azért kapja gázsiját, én azért fizetek sok pénzt a jegyért, hogy tökéletesen értsd: nem hamisan énekeljen!

2933 karnagy 2004-06-01 09:40:22 [Válasz erre: 2931 csupafül 2004-05-31 23:43:09]
Az intonációs hibákról annyit, hogy van olyan Tosca-lemezem Tebaldival, ahol az összes c\"\' alacsony, ennek ellenére remek produkció. Bizony-bizony, énekeltem úgy Verdi-Requeimet egyik kedvenc énekesemmel, Bándival (mármint Ő szólózott én meg kórusban énekeltem:)), hogy meglehetősen hamisan énekelte az Ingemiscót... Szóval, egy-két hamis hang nem zavar. Az énekesek ugyanis emberek, nem pedig hibátlanul dolgozó zenegépek.:)

2932 kalahari 2004-06-01 01:57:59 [Válasz erre: 2931 csupafül 2004-05-31 23:43:09]
Szerencsére nem kell választani, és mindkettejüket lehet szeretni és nagyra tartani, sőt, mellettük még másokat is. Egyébként Wiedemann tényleg félelmetesen jó volt tegnap (is), különösen a negyedik felvonásban, Sümegi pedig a harmadikban volt a legjobb - szerintem.

2931 csupafül 2004-05-31 23:43:09
Még annyit, hogy Kiss B. \"egyenletesen magas színvonalú teljesítményét\" (Búbánat) az előbb említett fals hangok miatt nem osztom, és én nem tartom olyan nagyra, mint amekkora híre van. Egyébként jövőre Bándi énekli 4-szer Radamest Lukács Gy-vel és Sümegivel, gondolom, az is világszínvonalú lesz, és Bándi legalább nem szokott hamisan énekelni.

2930 csupafül 2004-05-31 23:33:31
Nekem is tetszett a tegnapi Aida, szerintem az előadás legjobbja Wiedemann volt. Sümegit már hallottam ennél jobbnak, Kiss B. pedig - elnézést azoktól, akik teljesen odavoltak tőle - többször is hamis volt, a Nílus-parti jelenetben 2-szer is. Csodálkozom, hogy Ti ezt nem hallottátok meg. Egyébként szokott hamisan énekelni, tavaly egy Rigolettóban iszonyú, mit művelt, pár éve pedig Győrben a Bánkban is hamis volt. , Azóta sokat fejlődött, főleg, hogy Martonék is kezelésbe vették, de úgy látszik, azért nem sikerült még mindent technikából elsajátítania.

2929 Orfeusz 2004-05-31 20:29:23 [Válasz erre: 2928 kalahari 2004-05-31 20:27:24]
Akkor tényleg vmi különleges előadásban volt részetek, szerencse, hogy Kiss B. megint önmagára talált, megint tökéletes hangi állapotban van.

2928 kalahari 2004-05-31 20:27:24 [Válasz erre: 2927 Orfeusz 2004-05-31 20:13:49]
Képzeld el, hogy a novemberit is felülmúlta!

2927 Orfeusz 2004-05-31 20:13:49
Én novemberben láttam az Aidát Kiss B.vel és valóban világszínvonal. Örülök, hogy ilyen szép előadásban volt részetek, sajnos én nem lehettem ott.

2926 x 2004-05-31 15:17:37
\"gyere az élre topic\" beírás.

2925 cilike 2004-05-31 08:06:12 [Válasz erre: 2921 Búbánat 2004-05-30 23:20:05]
Ugye-ugye-ugye? Én is tökre feldobódtam a tegnapi Aidától. Nagyon szuper volt. És akármit mondanak egyesek, azért a hibái ellenére is tűrhető a rendezés.

2924 Norma 2004-05-31 00:06:01 [Válasz erre: 2922 kalahari 2004-05-30 23:49:53]
Engem is küldeni kellett volna. Sajnálom, hogy lemaradtam. Esetleg a keddet megjátszom, igaz, akkor Pánczél lesz. A közvetítőkocsi azért akkor is jöhet.

2923 frushena 2004-05-31 00:04:43 [Válasz erre: 2922 kalahari 2004-05-30 23:49:53]
Tavaly az Operaházban láttam. Bátorival, Szvétekkel ésatöbiekkel. Az is remek volt.

2922 kalahari 2004-05-30 23:49:53 [Válasz erre: 2921 Búbánat 2004-05-30 23:20:05]
Egyetértek. Nem mindennapi előadás volt. De hogy az ilyeneket sosem veszik fel!!! A szereposztás láttán máris küldeni kellett volna a közvetítőkocsikat, várható volt a siker. A várakozásokat is felülmúlták végül - ez tényleg világszínvonal volt.

2921 Búbánat 2004-05-30 23:20:05
Most frissiben, a látott Aida előadás után nyugodt lelkiismerettel tehetek két megállapítást. 1.) Ez világszínvonal! Bármely nyugati vezető operaházban megállná a helyét. 2.) Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla személyében egy álom-pár találtatott, s minden okuk meg van arra, hogy nevük ugyanolyan szorosan összefonódjon az itthoni opera világában, mint kollégáik esetében a Tokody és Kelen párosé. Amit ma este produkáltak külön- külön és együtt, arra nehéz szavakat találni, mert csak felfokozott jelzőket használhatok. Mondhatom lubickoltak szerepükben, látszott rajtuk, mennyire élvezik egymás társaságát, nem csak szerepük szerint. Csodálatos hangi teljesítményt nyújtottak (de ez áll Wiedemann Bernadettre és Fokanov Anatolijra is). Bizonyára mindketten legyőzték már a Lohengrin –komplexusukat is, mert valójában az ő igazi terepük az olasz melodika világa, ez az ő igazi erősségük. Ebben a világban tudják megmutatni igazi énjüket, kibontakoztatni művészi képességeiket.Sümegi még jobb volt, mint néhány napja a Toscában, pedig az sem volt semmi. Most ha lehet ilyet mondani, még rátett egy lapáttal. A hangok varázsától elkábul az ember. A szó szoros értelmében el vagyok bűvölve tőle. Kiss B. pedig az utóbbi néhány hónapban nagyobb sebességre kapcsolt. Ez megfigyelhető, ahogy eljutott Normáig, majd a Jenufán keresztül a Lohengrinig, mindig hozzárakva valamim értékeset többet az előzőjéhez. Radames szerepében most azt is bizonyította, hogy egy korábbi szerepet is lehet még jobban, a hangi fejlődésnek még magasabb pontján eszmei szépen előadni. Az idő neki dolgozott...ahogy beérett a hangja a magas hangok is erőteljesen könnyedén szólalnak meg és a csúcspontokon gyönyörűen nyílnak ki, olyan természetesem, ahogy a virág bontogatja ki szirmait az éltető napsugár hatására; a Celeste Aidától kezdve a negyedik felvonás fináléjáig egyenletes magas színvonalon mutatta be a közönségnek, hogy ma ezt nála jobban senki nem tudná realizálni a hazai mezőnyből. Amit ő és Sümegi ketten interpretáltak, és ahogyan érzelmileg magas hőfokon kifejeztek énekükkel, az az egymás iránti odaadást, a szeretetett, lemondást, majd reménytelenséget és a szívszorító szerelmes búcsúzást egymástól és az élettől jelenti, mind az utolérhetetlen. Ezt már csak rontani lehet, de remélhetőleg ezt még sokáig nem fogjuk tapasztalni náluk. Régen láttam ilyen felemelő, előbb diadalmas, utóbb mennybemenesztő pillanatokat, ami a ma esti Aidából átsugárzott mindenkibe, aki részese lehetett ennek a maradandó élménynek. A ma esti vastapsos sikerben oroszlán része volt Medveczky Ádám karmesternek, akinek pálcája alatt kitűnőem játszott a zenekar és remekül összefogta a színpadon is a kórust és a szólistákat, így fent és lenn között meg volt az az összhang, ami mindennek az alapja. A zsúfolásig telt nézőtér egyöntetű viharos tapsorkánnal és bravózással ünnepelte a kedvenc művészeit. Örömömre szolgált, hogy a közönség körében sok neves kolléga is helyet foglalt, mint pl. Perencz Béla, aki itt most nem gonoszkodott velük, mint legutóbb tette a Lohengrinben. Láttam, ő is lelkesen tapsolt, mint mindenki, mert a hatás, a látvány, a minőség alól senki sem tudta kivonni magát…

2920 ramfis 2004-05-30 17:53:00 [Válasz erre: 2918 Tomi 2004-05-30 17:01:51]
A dilettáns franciák mégis az ő rendezését közvetítették, nem a korszakos jelntőségű zseni, Nagy Viktor valamelyik remeklését. Milyen furcsa, nem?

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.