Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

3219 Búbánat 2004-07-10 10:18:34
Nekem csalódást okozott a tegnap esti Attila a Szigeten. Nem a zenei megvalósítással van a gondom, és nem is a rendezéssel. Minderről részletes beszámolót kaptunk itt. Talán az a problémám, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim; ott vannak az emlékezetemben a nagysikerű külföldi bemutatók (Verona, Scala, Bastille), ott vannak a legendás CD felvételek, mint pld. Gardelli-től a Raimondi, Deutekom, Bergonzi nevével fémjelzett opus; de örökké emlékezetes marad itt a Margitszigeten az a produkció, amelyben 32 ével ezelőtt kiugrott Marton Éva, Nyesztyerenko oldalán, Gardelli irányításával. Ezeknek az emlékeivel próbáltam egybevetni azt, amit tegnap este láttam és hallottam. Egyértelmű a csalódásom. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy önmagában egy élvezetes előadás született Kocsár Balázs és Alföldi Róbert keze alatt, ami megérdemelt volna a félháznál több érdeklődőt is. Én már nagyon sok operaelőadást láttam itt a Szigeten, de ilyen kevesen még sohasem voltak egy operabemutatón (felújításon). Az előttem szólók recenziójától eltérően az énekes közreműködők közül nálam első helyen az Odabellát megszemélyesítő Kolonits Klára alakítása áll: elsősorban az énekhang megformálása tetszett a legjobban. Meg kellett állapítanom róla, azóta, hogy először láttam őt (ez is a Szigeten volt vagy öt – hat éve) a Cigánybáróban Saffi-ként nagyon sokat fejlődött, és még ki tudja hová, milyen magaslatokra vezeti a sors; remélem, még sokáig sok-sok szerepben fogjuk művészetét élvezni. (Egyébként a harmadik előadáson a hirdetmény szerint Kirkósa Orsolya énekel majd.) A második helyre teszem Konstantin Gorny teljesítményét, aki megérdemelten kapott hatalmas tapsot, aki jól birkózott meg a basszus szerepben rejlő hálás feladatok megoldásával, jól győzve a szerep nehézségeit; tetszett hangjának mélysége, a sötét, szinte kormos színe. Kiss B. Atilla ezúttal nem kápráztatott el bennünket szólamával, de az együttesekben jól érvényesült rutinja, és színes egyénisége. Legkevésbé Massányival voltam megelégedve. Hangjának egyszerűen nincs ereje, nincs fénye, és túl óvatos, távolságtartó módon „játszott” a színpadon. A visszafogottságát nem tudom mire vélni, a hangjával pedig itt ebben a szerepben nem tudott mit kezdeni. Lehet, hogy a rendező is ludas ebben, nem tudom. A debreceni kórust és zenekart nagyon meg kell dicsérnem, mert Verdi ebben a fiatalkori operájában is nagy feladatokat rótt rájuk a partitúrában, s Kocsár nagy biztonsággal párosult tudással fogta össze az együtteseket, akik igazán meghálálták munkájukkal a beléjük fektetett bizalmat, mert emelték az est művészi élményének színvonalát. A rendezés önmagában egy szolid, nem polgárpukkasztó, Alfölditől szokatlan módon a közönség tűrőképessége határain belül maradó munka lenyomata. A szabadtérre való, senki idegét túlzottan ki nem borító. Messze a Faust ötletes, teli mozgásos, sok tekintetben sokkoló vízióitól. Talán a közönség elmaradása is betudható annak, hogy az első két előadást nem tisztelte meg jelenlétével a rendező. Összességében egy szép nyár esti produkciót láthattam tegnap este a Sziget árnyas platánjai alatt, amire csak azért nem mondom, hogy feledhető, mert folytatása következik Debrecenben, a Csokonai Színházban. S remélem, hogy a kőszínházi viszonyok közepette „beérik” a mű a repertoárba, és a teltházak visszaadják az összes közreműködő kissé megtépázott önbizalmát. Mert az Attila és különösen Verdi megérdemelnék…

3218 Orfeusz 2004-07-10 08:40:34
Szerintem is igen jó volt a tegnapi Attila. Döbbenetes, hogy milyen kevesen voltak, jó, ha a fele megtelt, nem tudom mi az oka:opera hanyatlása, mindenki szabadságon van, vagy mindenki az Álarcosbálo nyomult? Pedig egy szabadtéri Verdi előadás elég vonzó.. A zenét én is most hallottam először, nem rossz, bár itt lehet azért érzékelni , Verdi mennyira ugyanazokból az elemekből dolgozik..dinamikus, de számomra nem annyira drámai erejű, és egyébként nem is hosszú. A rendezés olyan összevissza, bár az univerzális elgondolás jó, de nincs egyenes vonalvezetése..de vannak jó pillanatok, pl. vetítések ötletesek(főleg a végén, vagy mikor Attila szemét mutatják), a koreográfia is ötletes, de a díszlet is kiváló volt szerintem, a jelmez viszont teljesen össze-vissza, egyedül Attila ruhája jó, de az nagyon, és jól ki lett találva mikor a végén betekeredett(direkt!) a nagy palástjába. Egyébként Alföldi elég kiszámítható rendező, hasonló elemekkel dolgozik.. Az énekesi gárda is valóban magas színvonalú volt, főleg Konstantin G., szép, érdes, mély hangja és karakteres arca van, Kolonits is jól énekel, drámai és egyben lírai a hangja, jól áll neki a Verdi szerep, Massányi szokásosan megbízhatóan jó volt. Kiss B. sztem takaréklángon énekelt, nem adta teljesen a lelkét az előadáshoz. Egy apró megjegyzés:most végre először lett megszervezve, hogy az előadás 2 külön busz várta a nézőket!!haladás

3217 WiseGentleman 2004-07-10 02:52:13 [Válasz erre: 3212 Judit 2004-07-09 18:09:13]
Ami a berlini rendezéseket illeti, a Staatsoper unter den Linden Don Carlos rendezéséről is lehetne érdekeseket írni, bár igaz, hogy a képek többet beszélnek. Természetesen elolvasom, gondolom, ez a német Regietheater (önmagam a zeneszerző fölé helyezem) újabb elfajulásáról van szó...

3216 frushena 2004-07-10 02:10:39 [Válasz erre: 3215 Norma 2004-07-10 01:49:24]
Már hianyoltalak! :) Tegnapelőtt sem jött ki a rendező meghajolni! Akkor ezekszerint most sem! Azért örülök, hogy tetszett! Pár emberrel már beszéltem ez ügyben és dícsérték. Még a rendezésben kedvüket lelték. Akkor most is meg volta 4 perces vetítés,szélsüvítéses csend?! Hmmmm, lehet nem technika baki. Ami a szexjelentet illeti én erre azért számítottam Alfölditől! :) Nála ez lassan már alapmotívum!

3215 Norma 2004-07-10 01:49:24 [Válasz erre: 3199 frushena 2004-07-09 01:08:06]
Nagy sikerrel lement a mai Attila is. Sajnos ma sem volt teltház, a tribün felső részéről folyamatosan szivárogtak le az emberek, így nagyjából a Támlás szint közepe megtelt. Sajnálhatja, aki lemaradt, főleg aki esetleg nem ismeri Verdi e korai művét. Lendületes zene, gyönyörű szólószámok és drámai sodrású, nagy kettősök, ensemble jelenetek váltják egymást. Elsőrangú az énekesgárda! Mindenképpen az orosz vendéget, a címszerepet alakító Konstantin Gornyt emelném ki elsőként, gyönyörű mély, igazi robosztus basszus hang az övé, a régi Nyesztyerenkóéhoz hasonlatos. Szerintem hallunk még róla. Kiss B.Atilla jól győzte a szerep megpróbáltatásait, egy-két apró hibáját méltán megbocsátotta az őt lelkesen ünneplő közönség. Ma este két Odabella is volt a Margit-szigeten: Rálik Szilvia - akinek ezúton kívánok jobbulást - a fesztivál ügyvezető igazgatójával, Bán Teodórával érkezett, hogy szurkoljon kolléganőjének.A beugró Kolonits Klára nemcsak szépen énekel, remek előadó is, játéka rendkívül meggyőző volt az Attilával közös jelenetekben, különösen a zárókvartettben. Mikroportjával elég sokat zizegett ugyan (a rézfúvósokéval is baj volt), Libaramente or piangi kezdetű áriájának bevezető szakasza talán produkciójának legárnyaltabb, legszebb része volt, világszínvonalú. A magas hangok néhol kellemetlenek voltak, nem tudom, mennyire a hangosítás hibája. Massányi Viktort még ennyire jónak nem hallottam, mint ma este. Igaz, őt jól segítette a mikroport is (kiemelte árnyalatgazdag hangi produkcióját), kivéve egyszer, amikor két kezével fejbecsapta magát, s cak úgy zengett a lelátó. Persze hallható röhögés a közönség soraiban, néhányan még az ária közepén sem tértek magukhoz, úgy kacagtak. A díszlet egyszerű, stilizált várfalat idéz ki-be tolható (éktelenül nyikorgó) lépcsőkkel, erkéllyel. Minden fekete, szürke és piros. A fal olykor vetítőfelületként is funkcionál. Alul kör alakú homokozó, amelyben néha elkotornak ilyen-olyan nyomokat (ez már a rendezői \"üzenet\" része. Jól szolgálja az előadást, s ez a lényeg. Gyakorlatilag semleges helyszínt teremt (Kentaur munkája). Színben ehhez igazodik a jelmezek eklektikus világa, nekem nem jön be, de elfogadható. A rendezés végül nem forgatta ki a drámát, nem lett erőszakosan modernkedő, de bizonyos motívumokhoz (sablonok, bevált sztereotípiák) Alföldi ragaszkodott, így tehát köztes megoldást választott, hogy lehetőleg senki ne menjen haza félidőben feldúltan. Vitatható pontja az előadásnak a frushena által is említett 4 perces üresjárat, felhős vetítéssel, szélsüvítéssel; unalmas, ráadásul a terepet is sokkal hamarabb átrendezik. Nem tudom, az előadás végén kiment e tapsrendenre a rendező, s hogy miként fogadták, bár kint elég nagy ovációt hallottam. Neki szólt vagy az énekeseknek? Sajnos nem tudtam megvárni a taps végét, csak az első kört. Mindenesetre többen kifejezték nemtetszésüket Alföldi ötleteivel kapcsolatban. Összességében azonban nagy élményt nyújtó, szép színházi este volt remek énekesi produkciókkal. Néhány észrevétel még: - Kínos a majd fél órás csúszás kezdéskor - Hosszú a 35 perces szünet éjszakai járatok idején - Nem szép dolog a gyermekszereplőt belevisíttatni az operanyitány legszebb melódiájába - Nem előnyös korpulens énekest talpig fehérbe öltözetni (Bartha Andrea hol tanulta a tervezést?) - Ha egy szerelmi kettős lendületes, nem kell feltétlenül ritmusra pergő szexfilmrészleteket bevagdosni a háttérbe (először azt hittem, rosszul látok; ld. még Harcosok klubja c. film) Szóval: jó mulatást mindenkinek, aki holnap nézi meg az előadást!

3214 mu-90 2004-07-09 19:03:55 [Válasz erre: 3211 Búbánat 2004-07-09 16:26:14]
Teljes mértékben! És semmi garancia nincs arra, hogy kik ülnek az árokban. Szedett-vedett társaság ilyenkor lenni, akiket éppen össze kegyeskednek tormbitálni. A bftz hakni-nagyüzem is (mali/melis) megérne egy misét.

3213 Judit 2004-07-09 18:12:30
Ja és azt is olvastam valahol, hogy a Nyugat lányát Kerényi Miklós Gábor rendezi 2005.febr. Akkor Minnie Frankó Tünde lesz?

3212 Judit 2004-07-09 18:09:13
Kedves Fórumosok! Feltétlen olvassátok el a www.nol.hu-n mai Inotai Edit irását a berlini Szöktetésről!!! Cime: Mészárlás a szerájban. Calixto Bieito rendezte, és van ott egy kép is, hát nem semmi! Akkor mi még a Lohengrinnel jól jártunk!!!!

3211 Búbánat 2004-07-09 16:26:14 [Válasz erre: 3210 Leffe 2004-07-09 16:13:50]
Akkor hakni az Operaház augusztusi Rigolettója is? Legalábbis ilyen (BFTZ)néven szerepel a zenekar a szórólapokon.

3210 Leffe 2004-07-09 16:13:50
A \"kiküldetés\" a külföldi fellépeseket (turnékat) és a tömegtermék CD-k hakniait jelenti.

3209 Búbánat 2004-07-09 16:00:58 [Válasz erre: 3199 frushena 2004-07-09 01:08:06]
A \"zenei események\" fórumon azt olvasom, hogy Rálik megbetegedett. A szerdai Attilában akkor Kolonits volt Odabella? Akkor ebben az esetben lehet, hogy ma is ő énekel majd?!

3208 Búbánat 2004-07-09 15:51:18 [Válasz erre: 3207 Leffe 2004-07-09 15:17:41]
Ha a kiküldetés alatt érted a nyári augusztusi operafesztivált (Budafest)is az Operában, akkor bizony így igaz.

3207 Leffe 2004-07-09 15:17:41 [Válasz erre: 3203 agyament 2004-07-09 11:25:37]
A \"csúsztatás\" megítéléséhez annnyit, hogy ezt az átnevezős trükköt a Magyar Állami Operaház Zenekara és a BFTZ 10-15 éve állandóan megcsinálja. Ahogy debreceniek tették, a pestiek is főleg a \"kiküldetések\" alatt szeretnek álnéven bazseválni.

3206 agyament 2004-07-09 12:48:29 [Válasz erre: 3205 frushena 2004-07-09 12:13:50]
Nem, Faust nem lesz. Szeptembertől megy majd az Attila, január-februárban valamikor meg A balkon. (l. még [url]http://www.momus.hu/article.php?id=1909&category=17;Eötvös-interjuh[/url])

3205 frushena 2004-07-09 12:13:50 [Válasz erre: 3203 agyament 2004-07-09 11:25:37]
\"Pardon, hogy kötözködöm\"... Sebaj! :) Én is úgy tudom, hogy nincs zenekara! A tájékoztató kis lapocskán ez állt! Jövőre meg Debrecen! Ez így van. Kettő? A Faust és az Attila lenne majd Debrecenbe? Szerintem a \"kemény\" fejeknek is tetszik majd! Közel nem oly elvont, mint amire én számítottam!

3204 frushena 2004-07-09 12:11:45 [Válasz erre: 3201 Norma 2004-07-09 10:12:04]
Én drukkolok, hogy ne mossa el az! Az meg kivételesen jó, hogy az első számú szereposztással fog menni. Várom véleményed (véleményetek), hogy - hogy is tetszett!

3203 agyament 2004-07-09 11:25:37 [Válasz erre: 3199 frushena 2004-07-09 01:08:06]
Pardon, hogy kötözködöm, de a Csokonai Színháznak nincs zenekara. Ha meg ezt írták, akkor volt némi csúsztatás. Alapvetően a Debreceni Filharmonikusok szoktak volt a színházban bazseválni. Jövőre egyébként két Alföldi-féle operarendezés lesz Db-ben, kiváncsi vagyok, milyen lesz a fogadtatás a kemény fejek között :-)

3202 Megén 2004-07-09 10:14:07 [Válasz erre: 3200 frushena 2004-07-09 01:09:20]
Igazis, ősszel Debrecenben folytatják!

3201 Norma 2004-07-09 10:12:04 [Válasz erre: 3199 frushena 2004-07-09 01:08:06]
Köszi az infót, én ma megyek, remélem, nem mossa el az eső. Délutánra valami felhősödést, záporokat mondtak. A Margitszigeti Színpad honlapja szerint ma is az első szereposztás megy, holnap lesz a második. Esőnap vasárnap. Akkor vajon melyik lesz? Remélem, egyik sem. Ha még emberi időben hazaérek ma vagy holnap hajnalban, én is beszámolok.

3200 frushena 2004-07-09 01:09:20 [Válasz erre: 3199 frushena 2004-07-09 01:08:06]
Sikerült a tavalyi Nabucco-t játszó zenekarral bekevernem. Most nem is Liszt - Wagner volt, hanem a Debreceni Csokonai Színház Szimfonikus Zenekara:) Sorry-ka!

3199 frushena 2004-07-09 01:08:06 [Válasz erre: 3198 Norma 2004-07-08 19:52:26]
Vagyok -vagyok VOLTAM ... :) Sikerült idekeverednem a gép elé! Szóval! Amikor nagy nehezen odaértünk a színpadhoz érdekes látvány fogadott! Szinte alig voltak! Mi is 20:08-fele értünk oda, de az előadás elég sokat csúszott. Néhányan a közönség soraiból el is kezdtek tapsolni, mint novemberben az Operaházban a Tannhauser-en, amikor nem tudták felhúzni a függönyt, mert elromlott valami. Magyarul türelmedlenkedtek! :) Furcsáltam. Az előadás tetszett, viszont az a katarktikus élmény most nem jött! :) Voltak egyes részek melyek nagyon jól sikerültek, pl : amikor a színpadon a kapu köré vetítenek és úgy néz ki a kapu mintha a hold lenne és körülötte felhők. Ez egy remek vizuál volt. Legalábbis én értékeltem! A vetítés pedig végig jó volt! A szemek is \"jókor voltak jó helyen\" :) Viszont összességében kellemes előadás volt. A zenekarnak (Liszt - Wagner) külön gratula, nagyon szépen játszottak. Attilát alakító Konstantin Gorny valóban nagyszerű volt! Magával ragadó szép hangja van! Viszont akin most meglepődtem az Massányi Viktor volt. Ő alakította Ezio-t! Most nagyon jól énekelt! Kiss B. is jó volt, bár mintha (nekem úgy tűnt) \"elcsúszott\" volna egy kicsit! Na de nem sorolom itt végig a névsort. Gratula! :O))) Kentaur díszlet szerintem remekül illet az előadáshoz! Nekem nagyon tetszett, hogy a kórus egyszer fennt az erkélyen, majd lennt a színpadon énekelt! Nem is akárhogyan. :) Ügyesek voltak és ahogy láttam sok volt közöttük a fiatal! Volt mondjuk egy kissé unalmasabb rész amikor a színpadon nem történik semmi kb.4 percig, csak vetítés és hangefektek mentek. Lehet, hogy ez nem tartozott az előadásba. Az is lehet, valami műszaki baki volt! A zenekar dobos pedig nagyérezte a ritmust...majdnem táncolva dobolt! Mókás volt! Holnap már a másik szereposztással megy a darab. A jobb oldalival ha jól tudom! Giuseppe Verdi: Attila ATTILA Konstantin Gorny Gábor Géza EZIO Massányi Viktor Massányi Viktor FORESTO Kiss B. Atilla Xavier Rivadeneira ODABELLA Rálik Szilvia Kolonits Klára ULDINO Böjte Sándor Böjte Sándor LEONE Ürmössy Imre Ürmössy Imre Karmester Kocsár Balázs Phlippe de Chalendar Közreműködik a Debreceni Csokonai Színház Szimfonikus Zenekara Karigazgató: Pálinkás Péter Zenei rendező: Tóth Péter Jelmeztervező: Bartha Andrea Koreográfus: Király Attila Dramaturg: Vörös Róbert Díszlet: Kentaur Rendező: Alföldi Róbert

3198 Norma 2004-07-08 19:52:26 [Válasz erre: 3197 frushena 2004-07-07 18:10:31]
Hahó! Senki nem volt tegnap az Attilán? Nagy a hallgatás. Frushena, Te ott voltál? Vártam, hogy beszámolsz. Még most sem késő! Köszi.

3197 frushena 2004-07-07 18:10:31
Népszava Online 2004.07.07. Verdi-premier a Margitszigeten ------------------------------ Giuseppe Verdi Attila című operája az első önálló bemutató a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei műsorában. Az előadás a debreceni Csokonai Színházzal közösen jött létre, a nyári szezonban háromszor játsszák Budapesten, majd a színházi szezon részeként a debreceni teátrum repertoárjára kerül. Alföldi Róbert rendező szerint Attila hun király legendájáról nekünk a történelmi háttér jut eszünkbe, míg Verdi egy hatalmasat csavar ezen. \"Az Attila tulajdonképpen egy pszichoszexuál-krimiben zajlódó gyilkosság, fantasztikus zenével\" - mondta a rendező az előadást bemutató sajtótájékoztatón. \"Mivel ez is egy mai történet, abban akarok segíteni, hogy minden néző magára ismerhessen. Ugyanolyan modern felfogású előadás lesz, mint a Faust, de másként.\" Nincs pisztoly és mobiltelefon az előadásban, ellenben historikus tablók sokasága vonul majd fel a színpadon - tette hozzá. A fellépő énekesekről nyilatkozva elmondta, mindnyájukkal bármikor rendezne prózai előadást is. Az előadás címszerepét az orosz Konstantin Gorny énekli, aki számos produkcióban megformálta már e szerepet. \"A mű nem egy dicsőséges korszakban játszódik, így nem az erős, hanem a szenvedő Attilát láthatjuk viszont ebben az előadásban is. Bizonyos pontokon párhuzam vonható a Borisz Godunovval, így egy orosz énekes is adekvát lehet Attila szerepében\" - állítja Gorny. A bemutatón Odabella szerepét Rálik Szilvia énekli, Forestót Kiss B. Attila alakítja, Ezio áriáit Massányi Viktortól hallhatjuk. A debreceni színház Szimfonikus Zenekarát Kocsár Balázs vezényli a mai premieren. A Szabad Tér Színház igazgatója, Bán Teodóra szerint e merész vállalkozással az operák minőségi visszatérése valósulhat meg a Margitszigeten. A mű legutóbbi magyarországi bemutatóján, 1972-ben a főszerepeket Marton Éva és Gregor József énekelte, ugyanezen a helyszínen. Koren Zsolt

3196 frushena 2004-07-07 18:06:57
Pusztán egy nyári programajánlat, semmi reklámcélzat!!!! Még mielőtt megint megtalálna valaki! :) 2004.augusztus 7. és 8. 19 óra Barokk Színház G.B.Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló - vígopera (1733)Szereplők: Uberto, gazdag agglegény - Kuncz László Serpina, szolgáló - Fers Márta Vespone, néma szolga - Hajzer Gábor a Savaria Barokk Kamaraegyüttes korabeli hangszereken Művészeti vezető: Németh Pál A jegyár kissé borsos ugyan, de szerintem elmegyek megfülelem. Ha már Vivaldi ELMARAD!

3195 Megén 2004-07-06 08:32:28 [Válasz erre: 3188 WiseGentleman 2004-07-05 16:10:13]
Á propos Koltay.... Csuda tudja, mindenhova odarakja a rengeteg gyertyát, akár opera, akár film. Most viszont úgy tudom indult a Duna tévé elnökségéért.

3194 frushena 2004-07-06 07:48:09
Adta közre az origo : \"\"Verdi Attila című operáját rendezem, egy hónapja dolgozunk rajta. A bemutató szerda este nyolckor lesz a Margitszigeten, majd szeptembertől Debrecenben adjuk elő a darabot\" - újságolta Alföldi, akinek ez az opera a második, amit rendez. Mivel egy történelmi személyiségről van szó, és nem tesz jót minden darabnak a \"modernizálás\", a szereplőket ezúttal nem viszik a mobiltelefonok és számítógépek világába. Alföldi szerint egy történelmi tabló lesz, de lovak nélkül. \"Ez az opera harminc éve nem volt a Szigeten. Talán jó ez, kevésbé ismert opera, de a magyaroknak közük van hozzá, és szükségük lehet rá. Szerdán van a bemutató, aztán 9-én és 10-én is előadjuk. Aránylag készen vagyunk, de van még munka\" - elmélkedett. A fő motívumok - szerelem, féltékenység, erkölcs, dráma - az elmúlt századokban, évezredben ugyanazok voltak, így ezúttal sem lesz másképp. \"Egyfajta szerelmi háromszög van az operában, de egy krimi egy van a sztoriban. A múltat ismerjük, de Verdi is csavart egyet a történeten\" - tette hozzá a rendező.\"

3193 Sesto 2004-07-05 17:37:54 [Válasz erre: 3192 Sesto 2004-07-05 17:37:39]
Menotti!...

3192 Sesto 2004-07-05 17:37:39 [Válasz erre: 3188 WiseGentleman 2004-07-05 16:10:13]
Kiváncsian várom a \"Goya-t\" Memotti-tól,...a nöi föszerepben Iride Martinez lép fel, ö tavaly debütált pl. Salzburgban, mint Konstanze. Domingo és Tristan?...én nem örülök neki, már csak azért sem,mert nagyon ronda a az akcentusa, ha németül énekel! Gondolom erröl nem tehet, de talán nem ártana, ha mégis vkivel a fonetikát átvenné!

3191 frushena 2004-07-05 16:37:39 [Válasz erre: 3180 frushena 2004-07-05 08:00:54]
Köszönöm az info-t!

3190 Sesto 2004-07-05 16:33:51 [Válasz erre: 3189 WiseGentleman 2004-07-05 16:24:12]
...vagy hogy esetleg del Monaco-t máshol jobban megfizették?!... Bécs nem fizet horibillis gázsikat nemzetközi viszonylatban, itt inkább \"preztizskérdés\", hogy ha vki. felléphet,...és ez ma is igy van!... ;-)

3189 WiseGentleman 2004-07-05 16:24:12 [Válasz erre: 3182 Sesto 2004-07-05 15:02:38]
Ami a bécsi közönséget illeti, megvettem a \"Chronik der Wiener Staatsoper\" kiadványt és csodálkozva tapasztaltam, hogy például Mario del Monaco milyen kevésszer szerepelt Bécsben, összehasonlítva például Di Stefanoval. Előfordulhatott esetleg, hogy a bécsi közönség Del Monacot kevésbé szerette volna?

3188 WiseGentleman 2004-07-05 16:10:13 [Válasz erre: 3185 Búbánat 2004-07-05 15:23:06]
Bocs, ez más téma, de addig jó, amíg Koltay operát rendez, mert azalatt legalább nem foglalkozik filmrendezéssel... Mellesleg a KlangBogen fesztiválra már megvan a jegyem, remélhetőleg tényleg Domingo lesz, mondjuk én nem láttam a Fedora-ban, tehát mindenféle negatív előítélet nélkül tudok viszonyulni hozzá. Ja, és egyébként, tudtommal a legújabb hír, hogy Domingo lemezre akarja (vagy fogja) énekelni Trisztánt...

3187 Füles 2004-07-05 15:43:51 [Válasz erre: 3169 Sesto 2004-07-02 19:12:50]
...ma olvasom kérdésed... azt hiszem ezen már túl vagyunk! :)) :((

3186 Sesto 2004-07-05 15:42:09 [Válasz erre: 3184 Megén 2004-07-05 15:13:55]
...nincs mit nagyon szivesen, és ha valóban eljutok az elöadások vmelyikére, ahogy beterveztem, beszámolok majd róla!

3185 Búbánat 2004-07-05 15:23:06
Ugyancsak Magyar Nemzetből \"lopom\" az információt: Verdinek Az álarcosbál c. operájáról nyilatkozik a rendező, Koltay Gábor. A rendező elmondja, hogy az előadást a IX. kerületi önkormányzat és a Bakáts téri főplébánia támogatásával tudta megvalósítani. Azért esett a választása éppen erre az operára, mert Az álarcosbál Giuseppe Verdi zeneszerzői talentumának szinte teljes körű összefoglalása. A romantikus történet ábrázolása értelemszerűen szabadtérre kívánkozik, ugyanis kőszínházban sohasem megvalósítható lehetőségeket rejt magában. A rendező éppen ezért magyar színpadon eddig még sohasem látott, felfokozott hangulatú báli képet szeretne a templom előtti térre varázsolni. Koltay Gábor a napokban vette át Mádl ferenc köztársasági elnöktől - mások társaságában - a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést; a film-és színházi rendező az elismerést többek között azért a tevékenységéért kapta, amit tizennyolc évig, tavalyi leváltásáig végzett a Szabad Tér Színház igazgatójaként.

3184 Megén 2004-07-05 15:13:55 [Válasz erre: 3182 Sesto 2004-07-05 15:02:38]
Köszönöm a gyors választ, ha kapunk tudósítást az eseményről az is nagyon megköszönjük majd!

3183 Búbánat 2004-07-05 15:03:54 [Válasz erre: 3165 Füles 2004-07-02 01:14:04]
A Magyar Nemzet mai számában már olvasható a szereposztás is. 7-én és 9-én az első szereposztásban: Attila - Konstantin Gorny Ezio - Massányi Viktor Foresto - Kiss B. Atilla Odabella - Rálik Szilvia Uldino - Böjte Sándor Leone - Gregor József Vezényel: Kocsár Balázs A 10-i második szereposztás: Gábor Géza (Attila), Busa Tamás (Ezio), Valerij David (Foresto), Kolonits Klára (Odabella), Böjte Sándor (Uldino), Ürmössy Imre (Leone) Vezényel: Philippe de Chalendar

3182 Sesto 2004-07-05 15:02:38 [Válasz erre: 3181 Megén 2004-07-05 14:16:49]
...az az igazság, hogy valóban Ö fogja énekelni-leglábbis a dolgok jelenlegi állása szerint a Menotti opera cimszerepét!... Szeretnék majd én is elmenni,...kiváncsi vagyok rá!... A \"BÉCSI KÖZÖNSÉG\" egy ritka érdekes, heterogén összetételü közösség, akiket nem bántó szándékkal, de egy bizonyos fokig azért \"sznobsággal\" is meg lehet bélyegezni: vagyis ha vkit. kedvelnek, akkor annak minden meg van bocsájtva(= s gondolom ez most sem lesz másként, vagyis ha Domingo most jó formában lesz, akkor úgy fogják ünnepelni, mint 25 évvel ezelött, mintha misem történt volna!)- De ha a bécsi publikum nem szeret vkit., akkor annak nehéz élete van errefelé! Gruberova-nak sem sikerült kapásból betörtnie: pedig sikeres Lucia-ja és Zerbinetta-ja elött évekig ö volt az \"ügyeletes\" Éj királynöje, Olympia, FLORA(!) a Traviata-ban, cseléd-, és szolgálólány-szerepek stb. mégsem jött be a nagy áttörés! VAGY ellenpéldaként: a táncos V. Malakhov,...már szándékosan nem megyek be azon elöadásokra, ahol ö szerepel, mert mindegy milyen formában van, mit nyújt: ahogy szinpadra lép, kitör a frenetikus taps és ünneplés-úgy érzem nincs értéke ilyenkor a tapsnak, devalválódik!... DE EZ IS BÉCS! ;-))) ...nem kell Olaszországba utazni, hogy temperamentumos és azért többnyire müértö közönséggel találkozzunk!... Aminek nyilván elönye, de néhány hátránya is van!...

3181 Megén 2004-07-05 14:16:49
Sestot-t szeretném kérdezni. Mi az igazság abban, hogy a KlangBogen-fesztiválon Domingo fogja énekelni Menotti operájának címszerepét Goya-ról? Tud-e valami kulisszatitkot arról, hogy a múltkori kudarc után hogy fogadja előzetesben ezt a bécsi közönség? Köszönöm előre is.

3164 Megén 2004-07-05 09:32:41 [Válasz erre: 3174 Nyúl 2004-07-03 12:17:13]
Voltam, és sokat ígérőnek tűnt, hogy V. G. is megjelent, és végigülte a két részt. Nagyon kellemes meglepetés volt - ezt úgy előzeteseben mondom - hogy szünetben vezetéses kiállításnézés volt a kolostortemplomban Marizell-Kiscell összefüggéseiről, ez egy nagyon szépen megrendezett kiállítás. Mivel rövid rá a szünet, a következő vasárnapokon, aki 7 órára odamegy annak nyolcig tárlatvezetés lesz. Tehát a koncert. Kellemesen telt az este, megállapítottuk - évek óta Vajdahunyad váránál, Kiscelliben - hallgatjuk őket is meg másokat is, hogy összhangzásban egyre jobb a zenekar. Időnként vannak klarinét-gondok, és sajnos a szólista-hangversenymester a végére elfáradt, az utolsó Vivaldiban sok hibája volt. Érezték ők is, nem nagyon forszírozták a ráadást. Összességében nem csalódtunk, rájöttünk, hogy nem nagyon kell itt forszírozgatni semmi mást, évek óta a Kiscelli múzeum kerti és a Vajdahunyadvári hanversenyek egy nagyon megbízható szinvonalat adnak, nem nagyon csalódhatunk benne. Jövő vasárnap Rolláék lesznek, ha jól emlékszem IV. és VI. Brandenburgi versennyel. 18-án a Mendelsohn kamarazenekar, 25-én pedig a Budapesti Vonósok. Aki szereti a Brandenburgi versenyeket (mindegyiket előadják) azoknak nagyon ajánlom.

3180 frushena 2004-07-05 08:00:54
A héten Álarcosbál a Bakáts téren. Ha esetleg megy valaki majd ugye jól beszámol?! :) Nem tudom, hogy eljutok - e. Talán 11.-ei előadásra. Attila? Ki jön szerdán?

3179 frushena 2004-07-04 17:10:16
Lesz még egy érdekesség a MEZZO TV-n, nem tudom megemlítette - é már valaki. Ha nem én megtenném. 2004.07.10. 20:50 MEZZO TV : BERG : Wozzeck opera három felvonásban.

3178 Sesto 2004-07-04 09:08:11 [Válasz erre: 3171 WiseGentleman 2004-07-02 23:29:58]
...hát igen!...emellett nagyon jó oratóriiumszólista is volt, remek, kiegyenlitett alt-hangaszinnel,...eleinte nagyon sok barokkot, preklasszikát is énekelt, és csak a késöbbiekben jöttek a nagy klasszikus, romantikus és posztromantikus mezzo-szerepek... Hiányozni fog!

3177 Búbánat 2004-07-04 08:42:24
Akinek hiányzik a könyvtárából a Britten- opera alapjául szolgáló irodalmi alapanyag, A csavar fordul egyet, itt a lehetőség, hogy beszerezze. Ehhez semmi mást nem kell tennie, mint elmennie július 8-án, csütörtökön 17 órára az I. Corvin tér 2. sz. alatti Papírrégiség Bolt könyvaukciójára és licitálnia a 214. sz. tételre. A Henry James művének kikiáltási ára 1.000,- Ft. (Ford.: Katona Tamás /Helikon Kiskönyvtár/, számozott: 630/68.sz. Bp., 1969. Magyar Helikon. 233 oldal, Kiadói bőrkötésben, kartontokban.) Az árverési tételek megtekinthetőek az Árverezőházban július 6-7-én 10-18 óráig, 8-án 10-17 óráig.

3176 WiseGentleman 2004-07-04 03:11:43 [Válasz erre: 3168 Sesto 2004-07-02 19:12:08]
Ami a Wozzeck-et illeti, jövő évadban már előre készülök Debbie Polaski Marie-alakítására :). Mellesleg Debbie Münchenben fog Faerberint énekelni (ugyanott pedig Wolfgang Brendel lesz Mandryka, csakúgy, mint annakidején a MET-ben, Kiri te Kanawa, Helga Dernesch és Donald McIntyre partnereként). Szóval, dicséret illeti a Malévot az olcsó repjegyekért :)

3175 frushena 2004-07-04 00:52:01
Volt esetleg valaki? Nekem sajna nem fért bele! 20:00 : Budapest Kiscelli Múzeum Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok VIVALDI: G-dúr sinfonia, RV 149 BACH: 1. Brandenburgi verseny, BWV 1046 VIVALDI: D-dúr concerto, RV 564 HÄNDEL: Vízi zene - szvit, HWV 348/1-3 PURCELL: g-moll chaconne, Z.730 VIVALDI: F-dúr concerto, RV 574

3174 Nyúl 2004-07-03 12:17:13 [Válasz erre: 3172 Búbánat 2004-07-02 23:30:16]
Köszönöm!

3173 operátor 2004-07-03 11:57:52
akinek (van) inge, vegye magára és nézze meg a ma még látható szentendrei rameau operát kovalikkal, mert többet ez sem lesz. addig is a review a szokásos helyen: [url]http://opera.uw.hu;opera.uw.hu[/url]

3172 Búbánat 2004-07-02 23:30:16 [Válasz erre: 3167 Nyúl 2004-07-02 16:03:55]
Ezt szomorúan hallom. Én főleg Lortzing operáiban (pl. A vadorzó) hallgattam őt, és szerettem meg a hangját.

3171 WiseGentleman 2004-07-02 23:29:58 [Válasz erre: 3163 Sesto 2004-07-01 18:21:52]
Ami Strauss-t illeti, nem tudom, hallottál-e jövő januárjában a berlini Deutsche Oper Strauss-fesztiváljáról, ahol Thielemann vezényletével nem kisebb művészek lépnek fel, mint Debbie Voigt (www.deutscheoperberlin.de). Ráadásul, René Kollo is megismétli igencsak fantasztikus Heródes-alakítását (szerintem egyébként René Kollo - ha hajlandó lenne rá - egy isteni Mime-t alakíthatna valamelyik előadásban, csakúgy, mint a drezdai óriás, Theo Adam, Alberich-et énekelt).

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.