Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

13043 Heiner Lajos 2006-12-30 10:44:38 [Válasz erre: 13042 szitakötő 2006-12-30 09:49:03]
Kertész Iván 1930 ápr. 1-én született (ez nem tréfa!). Ha nem szeretnek bennünket az Istenek, mi is megöregszünk majd és elvékonyodik a cortexünk, ennek minden látható-hallható-olvasható konzekvenciájával. Amúgy örültem, hogy elolvashattam a vitatott kritikát. Ugye, hogy mennyivel jobb a Momus?!

13042 szitakötő 2006-12-30 09:49:03 [Válasz erre: 13041 martuni 2006-12-30 09:45:32]
Ott volt, láttam. Talán azért írt ennyit és így, hogy kiolvassuk belőle a VÉLEMÉNYÉT!

13041 martuni 2006-12-30 09:45:32 [Válasz erre: 13038 Búbánat 2006-12-30 09:05:37]
Gyerekek, ez nem kritika! Egy amatőr, kottát sem ismerő tollforgató többez hozott volna ki ebből a nagyszabású előadásból. Ott volt egyáltalán?

13040 Búbánat 2006-12-30 09:25:29 [Válasz erre: 13039 Orfeusz 2006-12-30 09:10:15]
Most vettem meg az új könyvét, mely a recenzióiból ad válogatást több mint negyven év terméséből válogatva. Az abban foglaltakhoz képest nekem is hiányérzetem van - a napilap ilyen kis terjedelmet tesz lehetővé számára, ami nem elégséges egy színvonalas beszámoló megírásához; anyagi szempontból azonban sok mindent elvállal az ember...

13039 Orfeusz 2006-12-30 09:10:15 [Válasz erre: 13038 Búbánat 2006-12-30 09:05:37]
Igen szomorú, hogy ilyen színvonalú kritikát le lehet hozni..

13038 Búbánat 2006-12-30 09:05:37
[url]http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=853237;Kertész Iván Nabucco-kritikája[/url]

13037 pamina 2006-12-28 22:29:09 [Válasz erre: 13025 telramund 2006-12-28 11:17:33]
Tényleg fantasztikus volt a tegnapi Nabucco! Szégyen, nem szégyen, én sírtam a végén, amikor Abigél meghal. Köszönet az előadásért mindenkinek, aki részt vett benne, de főleg azért Lukács Gyöngyinek és Perencz Bélának! Pedig amikor megláttam a címszereplőt, kicsit csalódott lettem, mert Fokanovra is kíváncsi lettem volna és eredetileg ő volt kiírva tegnapra. Soha nagyobb csalódást annál, hogy az egyik jó bariton helyett a másik jó bariton énekel, akinek egyetlen \"hibája\", hogy előző héten már hallottam a szerepben...Azért tudott ő tegnap is sok újat adni, az első két felvonásban félelmetes volt! A végére tényleg elfáradt, de hát a valódi Nabucco is fáradt lehetett az őrülése elmúltával.

13036 szitakötő 2006-12-28 20:38:00 [Válasz erre: 13035 sphynx 2006-12-28 20:19:25]
Igazad van.

13035 sphynx 2006-12-28 20:19:25 [Válasz erre: 13034 szitakötő 2006-12-28 19:58:51]
Nem érteni kell, hanem röhögni.

13034 szitakötő 2006-12-28 19:58:51 [Válasz erre: 13032 Ködlámpa 2006-12-28 19:27:16]
...sosem érteNÉD meg a történetet,... Tényleg nem Neked mondtam! De most, hogy így világítasz, világítsz /választhatsz/, mutass utat! Hát igen elírtam, nem láttál még ilyet? Te Tündöklő Ködlámpa!

13033 Sesto 2006-12-28 19:58:18 [Válasz erre: 13026 WiseGentleman 2006-12-28 13:27:39]
...Matti szerintem valóban \"csak\" fáradt lehetett-tavasszal nap mint nap hallottam (=több héten keresztül!) és akkor eléggé \"be volt fogva\", mert velünk Aida-t próbált, mig közben Gurnemanz-ot énekelt több helyen, vagyis ingázott napi váltásban, mégsem volt ilyen \"állapotban\", mint most! Különösen a duettben Rydl-lel, pont azon lepödtem meg-hiszen Matti sem szintelen basszbariton, hanem kellö profondo kvalitásokkal bir,... s mig Rydl \"kaputt\" hangon a magasabb szólamot énekelte, mégis az ö hangja sokkal \"kormosabbnak\" tünt, mint a finn kollégája esetében!...)

13032 Ködlámpa 2006-12-28 19:27:16 [Válasz erre: 13030 szitakötő 2006-12-28 18:09:43]
\"Valószínű, hogy sosem érted meg a történetet, mert akkor a zenéjét is megértenéd...\" Na Búbánat, ezt se nekem mondták... :-)))

13031 Estelle 2006-12-28 19:19:05 [Válasz erre: 13022 Sesto 2006-12-28 08:43:40]
Ha már szó esett a Gauci-féle Erzsébetről, akkor még annyit fűznék hozzá, hogy - bár hangilag senki ellen nem merült fel komolyabb kifogás (Botha, Hvorosztovszkij stb.)-, életem egyik legunalmasabb operaelőadása volt az a Don Carlo. Most decemberben legalább néha történt valami a színpadon, de az is csak az énekesek érdeme.

13030 szitakötő 2006-12-28 18:09:43 [Válasz erre: 13029 Búbánat 2006-12-28 15:25:14]
Látom elszomorít a múló idő. 1979-es perbeszállásod kinek a javára dőlt el? Alperes, vagy felperes? Nem baj, hogy a Cosi-t nem szereted annyira, azért a darab stabil lábakon áll most és mindörökké, Ámen.Több, mint 200 éve! Valószínű, hogy sosem érted meg a történetet, mert akkor a zenéjét is megértenéd, a lelkekbe zárt szenvedélyt és a finomságokat...stb. De ne búsulj, senki nem érthet minden zenéhez, csak a Fáy Miklós. Egyébként a mai Cosi nemigen hasonlít az 1979-es rendezés szellemességéhez, mivel többen átrendezték, Sz. M.-t pedig nemigen izgatta... Na, mára elég a meséből.

13029 Búbánat 2006-12-28 15:25:14
Kicsit megkésve, de csak most jutottam oda, hogy megosszam itt a Cosi van tutte december 23-i előadásán tapasztalt élményeimet. A karácsonyi ünnepeket megelőző „Nabucco-lázban” és a Diótörő meg a Bohémélet árnyékában szakítottam időt magamnak, hogy közel tíz év után újra megnézzem és ismét felfedezzem magamnak Mozartnak ezt a - mi operaházunkban is kissé háttérbe helyezett – remekművét. Annak ellenére, hangsúlyozom, hogy nem vagyok egy Mozart-fan, pláne nem egy Cosi –rajongó, időnként nekem is kell egy kis csapongás ide-oda. Bevallom, az öt nagy Mozart opera között számomra a Cosi fan tutte, avagy „mind így csinálják” a mostohagyerek. És itt nem a zenével van bajom, mert Mozart itt is remeket alkotott, de maga a téma – Bécsben állítólag valamikor megtörtént – nem talál visszhangra nálam. Engem abszolút hidegen hagy, hogy a nőgyűlölő cinikus agglegény Don Alfonso, két ifjú tiszt barátjának azt bizonygatja, hogy női hűség nincs, s minden nőt el lehet csábítani; erre fogadnak éspedig úgy, hogy az ifjak álruhában egymás mennyasszonyát fogják megkörnyékezni… Persze Don Alfonso nyeri a fogadást. Lorenzo da Ponte szerelmi komédiájához csipkefinom szellemes és üdén pezsgő melódiákat komponált, melyeket CD-ről vagy a rádióból mindenkor szívesen és élvezettel hallgatok. Több évtizedes operabarátként jó pár „Cosi” előadást láttam, de alig akadt köztük olyan, mely ezt a bizarr sztorit emberközelbe tudta volna hozni. A most látott előadás újra csak rámutatott az ismert tényre, hogy Mozartot milyen rettenetesen nehéz tolmácsolni. Az előadás optikai részére magam is vevő vagyok, mert Forray Gábor díszlete jól funkcionál és Schäffer Judit rokokó jelmezei igazán pompázatosak. Sajnos Szinetár rendezésével, ahogy már 1979-ben a felújításkor perbe kellett szállnom, és azóta többször, ezen most sem változtatott az idő múlása. Pedig milyen jól indul, a hadba vonuló katonásdinak is van szellemes iróniája, sőt még a magasból leengedett nevezetes női asszony-alakokat is elfogadom, van szellemi töltetük. Aztán szép lassan az ötletek forrása kiapad, jön a sablonos gegek sorozata, és a jellemábrázolás nélküli unalom. Kaposi Gergely dirigálta az előadást. Elvitathatatlan, hogy vitt a zenekarába egy adag „olaszos” lendületet, mely a „Cosi” partitúrájához szükségeltetik is, de a hallottak alapján ez kevésnek bizonyult. Mozart csipkefinomsága, ironikusan bugyborékoló pezsgése és a színek gazdagsága, mely a partitúrában benn is van, bizony nem sugárzott a zenekari árokból. Mozart-énekeseknek szerencsére nem vagyunk híján! Ez nem titok, ezért is ért váratlanul, s igen meglepett, hogy az énekesek kifejezési skálája ennyire szűk határok között mozog; nem tudom, hogy ez nem a karmester „számlájára” írandó-e? Mert azt felelősséggel mégsem állíthatom, hogy akár Kaposi, akár a „fiatalok” tapasztalatlansága lenne az oka a finoman szólva erősen hullámzó énekesi produktumok hallatán. Ötvös Csaba Don Alfonsója egysíkú és kedélytelen, a filozófus portréjához több irónia sem ártott volna. A legsúlyosabb csalódást viszont Ferrando, az egyik szerelmes tiszt szólamában, a technikai problémákkal is küszködő Szappanos Tibor jelentette számomra. Hangjában kevés az erő is, meg hiányzott az a valami bors, ami az ilyen vígoperákban alapvető követelmény. Barátját Guglielmót a markáns Molnár Levente igyekezett életre kelteni, kellemes hangon énekelt, fiatalságából eredően is nagy hévvel komédiázott, de játéka még kiforratlan, alakítása halovány, további érésre van szüksége a figura életre keltéséhez … Erre a belátható időn belül minden esélye megvan! Herczenik Anna és Schöck Atala testvérpárja stílusos, hangszínük ideálisan simul egymáshoz, de ez minden, amit elmondhatok teljesítményükről, mert külön-külön, egyénileg színtelenek, a csapodárságuk „előadása”, annak „megmutatása” hiteltelen – sótlan. Despinaként Iván Ildikó szép de kissé fáradt hangon énekelt. Pár éve látott Ritájához (Donizetti – Millenáris Teátrum) képest itt nem tudta kiaknázni külső és belső adottságaiban rejlő lehetőségeit. A jelenetei még így is jól érvényesültek, de hol maradt például egy buffo komorna jellegzetes ravaszsága? Ez a Cosi van tutte - Mozart nagyszerű zenéjén kívül - továbbra sem tudott nekem mit mondani azon kívül, amit a „való világból” már úgyis kívülről fújunk: minden körülöttünk és benne mi magunk csalóka világ meg látszat. Ne higgyük, hogy ezt kell örökké kapnunk, többet érdemlünk ennél, mert ugyanis lehet mind ezt másképp is csinálni…

13028 WiseGentleman 2006-12-28 14:08:59 [Válasz erre: 13027 telramund 2006-12-28 13:36:14]
A különbség több módon értelmezhető, mindenesetre, Salminen korábban a Verdi-requiem basszusszólistájaként is bizonyította kitűnő előadáskultúráját.

13027 telramund 2006-12-28 13:36:14 [Válasz erre: 13026 WiseGentleman 2006-12-28 13:27:39]
Igen,de micsoda különbség Hunding vagy Hagen és II.Fülöp.

13026 WiseGentleman 2006-12-28 13:27:39 [Válasz erre: 13022 Sesto 2006-12-28 08:43:40]
Egyébként Rydllel kapcsolatban annyit, hogy Fafnerként Münchenben még mindig jól hangzott, persze ott a szerep jó része a mély regiszterben szól, viszont a Főinkvizítor ugyebár magas fekvésű basszus. Mindenesetre, emlékeim között a fantasztikus Hageneket, Hundingokat és Ochsokat őrzöm meg. Salminennel mi történhetett? Mert a fáradtság egyértelmű volt, legalábbis az általam látott előadáson (dec. 21.). (Münchenben szuper Hundingot és Hagent énekelt...)

13025 telramund 2006-12-28 11:17:33
Még egyszer a Nabuccorol.A tegnap este valóban nagyszerűre sikeredett.A nyitány tülzoltózenkarszintje után Kovács magára talált és a továbbikakban szépenszóló kiséretet nyújtott a szinpadi történésekhez.Érdekes,hogy pont ezen az előadáson engedte a \"Szabadság\" kórus ismétlését amikor az általam hallott négy este közül a legkevésbé volt egyben, az ismétlés jobban sikerült.Kovács Kolos Zakariása főleg a mély /f/és magas hangok vidékén nagyszerúen szóltak a közti részt sajna kikezdte az idő ,de a stilus- ismeret és annak közvetitése példátlan. Perencz Nabuccoja nekem személy szerint nagyon tetszik.Ragyogó technikájú énekes,nem igazán olaszos hangszinnel de nagyszerú magasságokkal és mély hangjai is egyre meggyőzőbbek.Kár,hogy az előadás végére kicsit lefáradt. Lukács Gyöngyi hihetetlen formában énekelte Abigailt,lent, fent középen, fortéban,pianoban mindenütt helyén volt.Hallatlan drámai közvtitéssel sugározta Abigail rendkivül összetett jellemét a szeretéhségtől a gyilkos kegyetlenségig -halála méltó koronája volt szerepének.Mindemelett fantasztikus megjelenés és játék jellemezte.Kár ,hogy többet nem halljukAbigailként. Fekete-Ulbrich páros a helyén volt de különösebben egyik hangja sem fog meg./persze ez semmit sem jelent/. Nagy siker volt összességében teljesen megérdemelten.

13024 Tarantella 2006-12-28 10:46:20
Mind a nyolc Nabucco előadás közül a tegnap esti volt a legnagyszerűbb. Egyszerűen tökéletes, beleköthetetlen. Az Erkel csordultig tele volt, sokan álltak lent és az erkélyen is. Kíváncsian várom, mikor lesz legközelebb így megtöltve a színház. Az énekesek előtt le a kalappal. Legnagyobb sikere Lukácsnak volt, utána Perencz, Kováts következett, de a közönség hangos tetszésnyílvánítással fogadta Fekete Attilát is. Az előadás végén tapinthatóan benne volt a levegőben, mikor lesz legközelebb Nabucco, ezekkel a szereplőkkel? Mennyit kell erre várni? Senki sem tudja.

13023 Sesto 2006-12-28 08:46:27 [Válasz erre: 13022 Sesto 2006-12-28 08:43:40]
\"korábbi\"

13022 Sesto 2006-12-28 08:43:40 [Válasz erre: 13020 WiseGentleman 2006-12-28 02:54:17]
...ha megengeded talán egy pár megjegyzés az emlitett elöadás(sorozathoz) * Armiliato nem csak helyenként gyors, de sokszor túl hangos is volt!!! (=pl. Keenlyside-ot többnyire \"betakarta\", és nem csak azért mert az összegében nagyszerü \"Rollendebut\" mellett etc., de az angol énekes hangja még jelenleg is inkább a francia változat Posa szerepére, mint az olasz verzióra alkalmas!) * Luciana fáradtan és náthásan énekelte az utolsó elöadásokat,...igy \"alakitásának intenzitása\" sokkal objektivebb megvilágitásba kerül! * Guryakova bár hangilag -összeségében- valóban \"tisztességesen\" helytállt, de egy ilyen vértelen, \"szintelen-szagtalan-jellegtelen\" Elisabetta-t már régen nem láttam szinpadon (=azt hittem, Miriam Gauci-n nem lehet túltenni ebben a témakörben-igaz Gauci legalább \"szép hanggal +dögunalommal\" énekelt!)-nos, az az egyébként nagyon szép, üde, fiatal(!) és karcsú orosz debütáns. S ami a legnagyobb hiányossága volt -interpretációs szempontból- milyen Elisabetta az, aki nulla királynöi méltóságot sugároz, s vagy akkor \"Noblesse\"-röl már ne is beszéljünk(=konkrétan utalnék ezzel pl. az \"O don fatale-t\" megelözö rövid Elisabetta-Eboli-duettre, ahol visszaveszi Eboli-tól a keresztet: az egész jelenet kb. úgy zajlott le, mintha Elisabetta Ebolit-tól \"elkérte volna azt a cetlit, amire elötte ráfirkantotta, hogy 15 dkg parizer, 1 l tej és 1 kg kenyér kell az élelmiszerboltból\"-sorry, de azért ez talán mégsem olyan egyszerü szituáció!!!-EBBEN a rövid, de dramaturgiailag is fontos jelenetben nagyon de nagypn hiányoltam egy a pályája csúcsán lévö TOKODY ILONÁT(!)-aki gondolom a szerepet még a jelenben is 1000% profibb és müvészibb szinvonalon képes megszólaltatni, mint a fiatal orosz kolléganö!... * Rydl-röl inkább semmit, de amit 1-2 éve hallani töle az a gyalázatos cimkére érdemes, és nem érdemes bántani, hiszen a múltban nagyon de nagyon jó volt,...most csak nem értem, miért csinálja még \"ezt\"???!... Mivel a Ház sztárja, korábbi érdemeire való tekintettel, nyilván a tremolót, amin egy focilabdát át lehet rúgni, azt itt senki nem akarja hallani!... Ennyi... PS.: Ja, bocs´, de milyen \"rendezésröl\" irsz???! Mi ilyet nem láttunk?!-se most, sem korábi reprizek, más elöadók esetében sem!... :-(

13021 WiseGentleman 2006-12-28 03:03:16 [Válasz erre: 13015 Heiner Lajos 2006-12-27 16:50:20]
Apropó (ez ismét off), ami az amerikai söröket illeti, ajánlom a Samuel Adams mindenféle változatát...

13020 WiseGentleman 2006-12-28 02:54:17
Közben én egy bécsi \"Don Carlo\" élménnyel lettem gazdagabb. Nos, a rendezéssel kezdve, tipikus \"Kommen-und-Gehen-Regie\", a szereplők bejönnek, kimennek, nézik egymást és közben énekelnek. Negatív csúcs például, ahogy a Szerzetes Carlos monológja alatt \"beoldalog\", hogy azt a néhány sort elénekelje. Vagy említhetném, ahogy az első felvonás kettősében Elisabetta és Carlos leülnek kvázi \"piknikelni\". Ha már hagyományos a rendezés, hol a spanyol etikett? A zenei megvalósítást illetően: a karmester (Marco Armiliato) időnként túl gyors tempókat választott, ezzel a mű monumentalitása nem mindig érvényesült, persze ezen a téren nem sikerült Riccardo Muti nyomába érnie, akinél (La Scala, Pavarotti, Ramey) az autodafé-jelenet bevezető taktusai szinte tánczeneként hatnak. A szereplőkkel kapcsolatban, Cura számomra jobbnak tűnt, mint a múltkori \"hóttlagymatag\" Andrea Chenier-előadáson, ugyanakkor magas hangjai felett \"elrepült az idő vasfoga\", legalábbis, ami a nyüszítésszerű mellékzöngét illeti. Mindent összevéve, nem méltó rá, hogy Placido Domingo saruja szíját megoldja. Keenlyside egyértelműen bizonyította magas szintű előadáskultúráját, ugyanakkor, a drámaibb helyeken a zenekarral szemben alulmaradt, talán nem Posa a legnagyobb szerepe. Salminen az általam látott előadáson fáradtnak tűnt, a megtört öregembert így is fantasztikusan alakította (ld. például a Fülöp-ária elején), ugyanakkor az indulatkitörésekkel (pl. \"disarmato ei sia\") adósunk maradt. Itt írhatnám, hogy micsoda élmény volt a két nagy Hagen (Salminen és Rydl) előadásában hallani Fülöp és a Főinkvizítor kettősét, viszont (Salminen fáradtsága mellett) Rydl hangjának lebegése, különösen a magas regiszterben, átlépte a toleranciaküszöböt. A hölgyek közül Luciana d\'Intino meggyőző, drámai Eboli-alakítást nyújtott, s megérdemeltem aratott nagy sikert (bravózásokkal egyetemben), ugyanakkor, alakításának intenzitása elmaradt a múlt évadban ugyanebben a szerepben hallott Dolora Zajick mögött. Erzsébet szerepében Olga Guryakova (a STOP színvonalához mérten) tisztességes alakítást nyújtott.

13019 Douglas 2006-12-27 23:17:22
Állati nagy durranás volt az utolsó Nabucco! Életemben először sajnáltam, hogy egy előadás sorozatnak vége van. Szégyenlem, mert egyáltalán nem tartozom a szentimentális fazonok közé. Üdvözlöm az aranytorkú szopránt! Párját ritkító énekesnő. Továbbá üdvözlöm azokat, akiknek ez a felállás eszükbe jutott, ezzel a szereposztással, itt és most. BUÉK mindenkinek!!!

13018 Sesto 2006-12-27 19:07:59 [Válasz erre: 13012 pamina 2006-12-27 15:36:57]
...Antonacci talán egyetlen és legnagyobb problémája-és ebböl fakad minden gond: jó lenne, ha végre már eldöntené, hogy tk. most ö lirai mezzoszoprán, drámai szoprán vagy esetleg kontraalt... (?) énekel füt-fát-bogarat, aztán meg az eredmény olyan amilyen! :-(

13017 Búbánat 2006-12-27 18:04:25 [Válasz erre: 13016 Búbánat 2006-12-27 18:01:40]
[url]http://www.parterre.com/annac.htm;Anna Caterina Antonacci[/url]

13016 Búbánat 2006-12-27 18:01:40 [Válasz erre: 13012 pamina 2006-12-27 15:36:57]
Anna Caterina Antonaccit én DVD-ről láttam Rossini Ermionéjában (Glyndebourne fesztivál, 1995), ott, abban nagyon tetszett! Belcanto technikája jól érvényesült a drámai koloratúrákkal megtűzdelt szerepében. (A többiek is valami egészen fantasztikusat produkáltak: Diana Montague, Bruce Ford, London Philharmonic Orchestra , vezényelt Andrew Davis) Vagy a Trójaiakban is lenyűgözött alakítása... Legközelebb februárban-márciusban, Párizsban, a Bastille operában sorozatban énekli majd Rachelt A zsidónőben.

13015 Heiner Lajos 2006-12-27 16:50:20 [Válasz erre: 13014 WiseGentleman 2006-12-27 16:46:01]
Én viszont hihetetlen jó Toscat láttam Brüsszelben Pappanoval, legalábbis ami a zenekart illette.

13014 WiseGentleman 2006-12-27 16:46:01 [Válasz erre: 13006 telramund 2006-12-27 00:10:21]
Ezért is vesszen a globalizáció, hogy ilyeneket nyomnak le az ember torkán :)! Mellesleg Pappano karmesterként már tavasszal sem győzött meg, amikor az Istenek alkonyát vezényelte (szintén Covent Garden), a zenekar, úgymond, tüchtig módon \"lekísérte\" az énekeseket, de persze Wagner esetében ennél jóval több kell. Garanca-t illetően a STOP-ban Octavian alakításai is példaértékűek, érdekes, hogy pont a legcsinosabb hölgy énekli a nadrágszerepet!:)

13013 telramund 2006-12-27 16:24:32 [Válasz erre: 13012 pamina 2006-12-27 15:36:57]
Garanca az igen,azért a hangért és nőért érdemes volt maradnod.Nagyszerü Adalgisat hallottam vele Gruberova partenereként Baden Badenben.Egyébként ismét ő lesz Adalgisa Wien-ben Gruberova Normája mellett.Nagyon szépszinú, kiegyenlitett hang,remek technika és stilusérzék jellemzi valamint és nem utolsó sorban ragyogóan néz ki...

13012 pamina 2006-12-27 15:36:57 [Válasz erre: 13006 telramund 2006-12-27 00:10:21]
Én egy párizsi Titusban láttam/és sajnos hallottam Anna Caterina Antonaccit :-(. A hangja Vitellia szerepében sem volt jobb, mint a leírásod alapján a Carmenben, bár a két szerep fekvése alapvetően más. Van egy rész, amit nagyon szeretek, az első finálé előtti hármas, az olyan hamisan szólt, hogy elment a kedvem a folytatástól és csak a Sextust nagyon szépen megszólaltató Garanca miatt maradtam végül is. És mellé a párizsi opera \"Ligne 8\" újságjában egész oldalas cikk a \"szép Vitelliá\"-ról. Szépnek szép, az nem vitás. Inkább lenne ronda! Akkor talán nem léptetnék fel a világ nagy operaházaiban ilyen hanggal!

13011 Fabricius 2006-12-27 14:48:18
Gratulálni szeretnék Tokody Ilona művésznőnek és Kelen Péter művész úrnak a gyönyörű szép Bohémélet előadásért. Nagy élmény volt!

13010 Douglas 2006-12-27 11:44:46 [Válasz erre: 13006 telramund 2006-12-27 00:10:21]
Szegény ember vízzel főz. Kontra Covent Garden, tavaly az Erkelben egész jó kis Carmen sztorit láttam Gál Erikával és Kiss B. Attilával.

13009 Orfeusz 2006-12-27 10:01:19 [Válasz erre: 13008 Seymour 2006-12-27 09:25:40]
2008-ban énekel Carment Vizin a Met-ben.

13008 Seymour 2006-12-27 09:25:40 [Válasz erre: 13007 Orfeusz 2006-12-27 06:59:58]
Én a honlapján semmilyen MET-es fellépést nem láttam (a MET-én sem). Chicago Lyricben énekelte tavaly a címszerepet...

13007 Orfeusz 2006-12-27 06:59:58
Érdekes, hogy Vizin nem Carmen szerepét énekelte, hiszen azt szokta..a Metben is énekli ezt a szerepet.

13006 telramund 2006-12-27 00:10:21
Hát egy ilyen pocsék Carment mint a jelenleg futó londoni ritkán hall az ember.Pappano mester fülével valami baj van,hogy amikor szerplőt választ annak milyen a hangja és a muzikalitása?Vagy fedezékből vezényel és senki nem látja,mert ennyi sleppelés,hamis hang,ritmustalanság már nem engedhető meg még Dunavarsány II-sem nem a Covent Gardenben.A férfi kórus még véletlenül sem találta meg a viva viva Escamillo dallamát összevissza belépve valami egész furcsát énekeltek,de sokszor nem tudtam azt sem,hogy Carment énekló iszonyatos pocsék Anna Caterina Antonacci melyik operából énekel,de hogy épp nem a carmenből az biztos.Na ennek a nőnek van olyan hangja amitől a világból kiszaladok,csúnya , helyenként egyenes,vibrál és rendszeresen disztonal. Micaela a jelenleg eléggé futtatott Norah Amsellem-nem volt rossz de azért a Micaela áriában gikszit nem kellett volna énekelni/de hát emberek vagyunk-egyébként is karácsony van/.Viszont kellemes hang a magyar Vizin Viktória aki Mercedes szerepében lépett fel és a csempész ötösben kihallatszott szép hangja.Mint Carmen Pesten fog énekelni meghallgatom.A férfiakkal jobb a helyzet Escamillot Ildebrando D\'Arcangelo énekelte nem rosszul. Don Jose az új sztárjelölt tenor Jonas Kaufmann.Az este az övé volt.Nagyon szép hangon helyenként az ifjú Curat juttatta eszembe.Nagyszerú virágáriát énekelt szép pianoivannak és kellő szenvedélyesség és erő a hangjában.Egy Hozzá méltó Carmennel nagyszerú IV felvonást produkált volna.A nőt már a duett elején le kellett volna szúrni.Hát ennyi öröm akadt karácsony második napján zenéből.

13005 bermuda 2006-12-25 13:48:52 [Válasz erre: 13003 Ametiszt 2006-12-24 14:43:15]
KÖSZÖNET Ametiszt! Tündéri volt,tényleg csemege-Cura spanyolul a \"Csendes Éj\"t,az egész nagyon megható volt.

13004 Douglas 2006-12-25 11:09:47
Talán két vagy három napja nem nyitottam ki a dobozt. ...cuccok, ajándékok utáni rohangálás, tülekedés mifene. Elvégre Karácsony van. Már akinek, mert nem mindenkinek. A fórumon magukat produkáló csúsztató művészeknek talán nincs karácsony. Megértem őket. Hol lépjenek fel, ha nem itt és ilyen formában. A színpad foglalt, lefoglalják a tehetségtelen Perenczek, Lukácsok, Rálikok, Fokanovok. Mit keresnek ott, én sem értem! Zűrös szakma ez. Feleim, ne savanyodjatok el! Fogadjunk rá így újév előtt, hogy jövőre mi fogjuk megpróbálni. Kiállunk a világot jelentő deszkákra és belénk kötni senki sem fog tudni. Még a csúsztató művészek sem. Ez peig teljeítmény lesz a köbön! Addig is BUÉK!

13003 Ametiszt 2006-12-24 14:43:15
Egy kis csemege: December 25. TV Rai Uno 12.30 Karácsonyi koncert Assisiből. tenor: José Cura (eleje, közepe, vége) részletes műsor itt: http://www.radio.rai.it/radio3/cartellone/mostra_evento.cfm?Q_EV_ID=197543

13002 WiseGentleman 2006-12-24 12:45:26
Békés boldog Ünnepeket minden kedves fórumtárs számára !! :)

13001 Diósyné Brüll Adél 2006-12-24 10:49:01
Az Operaház minden egyes korszakának megvoltak a sztárjai, azok az énekes művészek, akikre épített, építhetett a színház. A közönség értük jött be, imádták őket. Nekem elhihetik, jó néhány csillagot \"végigasszisztáltam\" a közönség soraiban. Ezeket a kiváltságos énekeseket magától értetődően, mindig kegyetlen irigység, gyűlölet kísérte a kollégák körében, ami nem maradt bent az Operaház masszív falai között. Naív, aki megkérdezi, miért utálták őket. A sudár termetű, szuper muzikális Sass Sylvia, amikor fiatalon berobbant a színházba! Istenem! Azóta sem láttam olyan fenomenális Violettát, mint az övé. Sokan érezték miatta megbántva magukat. A szopránok megkönnyebbülve sóhajtottak fel, amikor külföldre szerződött. Menjünk kicsit még korábbra vissza. Az örök, isteni Házy Erzsébet. 25 éve halott, de ma is sztár! Akkor amikor a csillaga a legmagasabban állt, hát nem sokan szerették a kolléganői közül. Mit szerettek volna rajta? Azt, hogy eléjük állt, szebb és jobb volt náluk? Emlékszem, milyen kárörvendés volt, amikor Böbe \"rossz útra tért\" és beteg lett! Halála után sokszor hallottam egypár kolléganőt \"szeretettel\" és sajnálattal nyilatkozni Házy Erzsébetről a tévében, rádióban. Nagyon megható volt! Lehetne férfi énekesekkel is példálózni, kiket szintén acsarkodó irigység vett körül, nem egy el is hagyta az országot. Mondjam, hogy természetes jelenséggel állunk szembe? Igen, sajnos. Ráadásul magyarok vagyunk. De minket az érdekel, aki a színpadon áll és elbűvöl minket. Például az a sztár, aki az Erkelben a kétoktávos ugrásokat csak úgy kirázza a kisujjából. 27,-én megint elmegyek. Lukács Gyöngyi utoljára énekli Abigélt ebben az évadban.

13000 virius 2006-12-24 08:42:18
13 000. Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!

12999 telramund 2006-12-24 02:23:13
...mert az nagyon jó-mármint a fülem és természetesen elnézést azoktól a kardalnokoktól akikre az előbbi megjegyzés nem vonatkozik,mert én ismerek ilyeneket is...

12998 telramund 2006-12-24 00:31:32 [Válasz erre: 12997 Ködlámpa 2006-12-23 23:40:53]
Persze a kórustagok nagy része mindnekinél jobb-Callasnál,Corellinél,Christoffnál de azt hiszem a legtöbbjének ha csupán Papageno Papagena duettjét kellene elénekelnie már tele lenne a g --ja.De itt csak a rajongók pusztitanak és rosszmájú megjegyzéseket tesznek holmi irigykedésről És ártanak a múvésznek is azzal, hogy szeretik és ennek hangot is adnak. És most nem beszélek a fülemről....

12997 Ködlámpa 2006-12-23 23:40:53
Én itt elkeseredett indulatokat, csak Gyöngyi rajongóinak hozzászólásaiban látok, minden egyes alkalommal. A többi - akárhogy is olvasom – nem több, mint egyszerűen, személyeskedés, és mocskolódás nélkül megfogalmazott vélemény. Így is kéne kezelni őket, és nem rögtön támadni, becsületbe gázolva, sértegetni, rosszindulattal, irigységgel vádolni, aki bármilyen kis kritikát is leír a művésznő kapcsán. Akinek ellenvéleménye van, az nem feltétlenül rosszindulatú. Lehet, hogy csak kevésbé elfogult, vagy többet hallott meg, mint a másik. Persze tudja ezt mindenki, de épp a rajongók lélektanához tartozik, hogy fontoskodnak. Önhatalmúlag valamiféle testőrséggé léptetik elő magukat, és védelmezik imádottjukat. Ügyet csinálnak minden apró rezzenésből, és harciasan nekimennek bárkinek, aki nem borul térdre azonnal. Ez az ő ügyük. Nem a művészről szól, hanem róluk, a RAJONGÓKRÓL. Indokot keresnek, hogy látványosan megfeleljenek kedvencüknek. (Tudjuk, hogy – bár kéretlenül – általában olyanok védelmezik őt itt ennyire, akik személyesen is ismerik.) És persze nem utolsó sorban ürügyet keresnek a randalírozásra, mások letaposására. Uraim, ez a művésznek is kínos!!! Épp elég ez a focipályákon. Ilyen alapon ne tiltsuk már meg egymásnak, hogy kultúráltan leírjuk a véleményünket valamiről a Café Momuson. Egyáltalán, hagyjuk abba egymás cseszegetését. Hajrá Operaház, hajrá Lukács Gyöngyi! – A konkrét esethez szólva, tapasztalatból mondom, hogy a gikszerek – én nem hallottam, egyet sem! – nem mindig mennek át a zenekaron, hisz olyankor elcsuklik a hang. Tehát, ha a nézőtéren nem hallatszott, attól még lehetett. –

12996 martuni 2006-12-23 20:19:57 [Válasz erre: 12993 frushena 2006-12-23 17:35:03]
Magam is értetlenül állok a jelenség előtt. Tény, hogy Lukács művésznő fellépései elkeseredett indulatokat vált ki bizonyos emberekből. Miért vele foglalkoznak a legtöbbet? Költői kérdés, tudjuk miért.

12995 frushena 2006-12-23 18:29:20 [Válasz erre: 12994 telramund 2006-12-23 18:26:27]
telramund! Értelek! Viszont ez ELFOGADHATATLAN számomra! Irigység ... Mííííííííly aljas és gusztustalan adománya ez az emberiségnek ... pfujjjjj!!! Lukács művész. Méghozzá nem is akármilyen! Ehhez nem fér kétség! Neked is Boldogabb Karácsonyt kívánok Szeretettel.

12994 telramund 2006-12-23 18:26:27 [Válasz erre: 12993 frushena 2006-12-23 17:35:03]
A válasz kedves frushena egy szó: IRIGYSÉG! Csak azt nem értem miért bűn a tehetség,az isteni adomány továbbadása az emberek felé.... Egyébként boldog Karácsonyt a Momus valamennyi rajongó és kevésbé rajongó hozzászólóinak és mindnyájunknak még sok sok olyan csodás estét amlyen a tegnapi volt!!!!!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.