Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

3579 adina 2006-11-18 17:41:44 [Válasz erre: 3578 -zéta- 2006-11-18 17:20:15]
Esetleg tegyél még egy próbát holnap. Szó nincs téblábolásról a színpadon, az énekesek nem üresjáratban bolyonganak a színen, minden(!) mozdulatnak értelme, jelentése van. És ebből a darab nemhogy veszített volna a premier óta eltelt időben, hanem éppenhogy bővült a szereplők eszköztára, érett a produkció. Most levenni műsorról egész egyszerűen bűntény volna.

3578 -zéta- 2006-11-18 17:20:15 [Válasz erre: 3576 adina 2006-11-18 16:27:16]
Nagy tisztelője vagyok FG-nak, idézem én is elég sokszor. Fenti körmondatát úgy értelmezem (nem ment elsőre), hogy ez az előadást Ő finoman kidolgozott mozgásrendszernek látja. Irigylem érte, de nekem ez a legkisebb mértékig sem sikerült :-(. Kedves Adina, Te hogy látod ezt?

3577 martuni 2006-11-18 17:04:52
A Zétakritika megállja helyét, de semmi újat nem fedezett fel. /Nem is lehet.../ Marton valóban felbecsülhetetlen kincse a produkciónak. Nélküle el sem tudnám képzelni ezt az előadást. Nagyon érdekes, hogy én is arra gondoltam, Kiss B. Attila mennyivel jobb ebben a szláv szerepben, mint Wagner Nürnbergijében! Bátori Éváról többnyire mindenki leírta amit lehetett, több nincs benne. Ellenben Török Géza karmesterről keményen vélekedtél. Szegény megtett minden tőle telhetőt, nem volt azért olyan rossz, és ha korábban felkészülhetett volna sokkal jobb is lehetett volna. Gondoljatok csak bele, pár hete kapta meg a Jenufát, mert Kovács János Japánban dirigál...Azért a körülmények is sokat számítanak.

3576 adina 2006-11-18 16:27:16
Kedves Zéta! Jenufa-kritikájárt olvasván Fodor Géza szavait ajánlom figyelmébe: \"Aki a Jenůfa előadásában semmi valódi rendezői elképzelést nem lát, arról még feltételezhetnénk a naiv hitet, miszerint egy pontos alakításokat és pontos összjátékot, értelmes mozgásrendszert, rafinált világításdramaturgiát nyújtó előadás magától kialakulhat, azaz hogy sejtelme sincsen egy színházi produkció születéséről, de ha egy ilyen előadásban csak kétségbeesetten tébláboló jelmezes énekeseket lát, úgy felmerül a gyanú, hogy nem tud emberi viselkedéseket, kölcsönviszonyokat, térbeli mozgásokat, azaz színjátékot olvasni, ha a játék finom és nincsen emblematikusan vagy gesztikusan exponálva-felnagyítva.\"

3575 Megén 2006-11-13 13:21:02
Olvasva a nem tudni milyen rendezvény, nem tudni mikor, és mit fognak előadni sajtótájékoztatójáról szóló sorokat az jut eszembe, hogy én is találkoztam ezzel a meghívóval. Nem sokat foglalkoztam vele, ugyanis már megvannak a jegyeim azokra a nemmondommegmikormikre, amikről ezen a sajtótájékoztatón beszéltek volna. Sajtónyilvánosság nélkül is el lehetett battyogni az X utcába, és lepengetni a tavalyhoz képest kb. 30 százalékkal drágább jegyekért a forintokat. Kicsit el vannak szállva. De azért ennek a szorinak nem csak ez az olvasata. Ha valakit érdekel, majd egy Momus-dumapartin részletezem. Mert ez sem sajtónyilvános :-)

3574 -zéta- 2006-11-08 08:47:17 [Válasz erre: 3573 frushena 2006-11-08 08:35:39]
Már be is írtam, köszi a javítást.

3573 frushena 2006-11-08 08:35:39
Ha már nincs kitéve a \"Mai ajánlatba\" HÄNDEL : Saul MA 19:30 Zeneakadémia Nagyterem

3572 Megén 2006-11-07 09:24:28
Bécsiában és környékén töltöttünk egy pár hóviharos napot, ami különösen alkalmas volt pár múzeumba történő bemenekülésre. Aki Picasso-t szereti, két emeletnyit talál az Albertinában, sajnos csak a 60-as év 70-es évekből származó festmények, rajzok, de így is rengeteg. Termékeny volt a művész:-) A Tiziano-Giorgione kiállítást már csak bosszúból sem ajánlom. A KHM-ben nyitották meg, és a leporellon, valamint minden más tájékoztatón címlapon szereplő Flora képet nem állították (hozták) ki. Viszont kárpótolhattam magam a németalföldiekkel, és jó közelről meggusztálhattam Brueghel Karnevál c. képén a dudát és a mandolint(?).... vitáztunk rajta egyszer a játékban. De most ugye nem festészeti fórumon vagyunk, tehát ajánlok valamit minden játékos, interaktív buliban benne levő, vagy 10 év körüli gyermekkel rendelkező felnőttnek: Haus der Musik. A Kaertnerről nyílik jobbra az utca, (Seilerstaette 30.) és kb. 100 métert kell csak megtenni, hogy Beethoven műveinek hallócsövön történő meghallgatásával állapíthassuk meg, hogy akkor, annak a műnek az elkészültekor már csak mennyit hallott, vagy böngészhessük, hány helyen is lakott Bécsben. De vállalkozó kedvűek (virtuálisan) vezényelhetik a Bécsi Filharmónikusok előadásában a Dék Duna keringőt, vagy a Kis éji zenét stb. Persze, ha nem jól, feláll valaki a zenekarból és eléggé haragosan küldi le a karmesteri pulpitusról. Külön emelet van eme zenekarnak szentelve, és sorolhatnám még, mi minden élvezetre tehet szert az aki meglátogatja ezt a múzeumot. (Haydn, Mozart, Beethoven, Mahler kedvelők hajrá!) Tehát rajta, Bécsben ne az SCS legyen a célpont, hanem ez az épület!

3571 eszbe 2006-11-05 18:15:38 [Válasz erre: 3570 johanna 2006-11-05 17:09:49]
Ezt már nem akartam szóba hozni, és akinek nem inge..., de szerintem pontosan ebben különbözik mégcsak nem is az igazán nagy előadó, hanem a profi zeneművész a műkedvelőtől: fülével a \"lila gőzön\" áthatolva képes kívülről hallgatni magát. Az természetes, hogy az emberben belül él a zene, egy kép, amilyennek ő képzeli az adott művet. De ha a mű tényleges megszólaláskor is ez az idea a hangosabb, s elnyomja a tényleges hangzást, akkor az az illető megmarad ezen a bizonyos szinten.

3570 johanna 2006-11-05 17:09:49 [Válasz erre: 3569 eszbe 2006-11-05 15:54:47]
Még az is lehet, hogy az igazán nagy előadóművészek attól olyan nagyok, hogy van egyfajta képességük arra is, hogy \"kívülről\" hallják magukat és nem nyugszanak, míg azt nem hallják, amit elképzeltek. De, ez csak egy tipp volt...:-)

3569 eszbe 2006-11-05 15:54:47 [Válasz erre: 3555 vandergoes 2006-11-04 18:26:01]
Kedves vandergoes! Hozzászólása elsõ része kiválóan összegzi a zenekritika megszületésének körülményeit. Mivel az ezt követõ bekezdésben többesszámot használ - embereK, akiK talán zenei végzettséggel bírnak - és nem szûkíti a kört, így úgy érzem, hogy a hozzászólása az összes illetõre vonatkozik, aki a momuson írást tesz , vagy tett közzé e tárgyban, így rám is. Ezzel kapcsolatban több dologra is felhívnám a figyelmet. Egyikünk sem zenetudományit végzett ember, így ne azt várja tõlünk, amit egy zenekritikai médiaforrástól vár az ember. Nem véletlenül koncertbeszámoló a rovat címe, mert magunkat egynek tekintjük a \"civil\" koncertlátogatók közül, csak nyilvánossá tesszük a véleményünket. Igen, van, aki nem teljes nevével, ez a feddés jogos - a magam \"bûnében\", hogy azonosítható legyek, már intézkedtem is - de nem is retteg tõlünk a fél világ, hogy mit fogunk írni róla. Nem ez a cél. A konkrét esetre már johanna reagált, csak annyit fûznék hozzá, hogy az \"amatõrség\" nagyon dicséretes dolog, rengeteg amatõrre lenne szükség, sajnos maga a szó mára már kapott egy kis pejoratív felhangot; pedig azt hiszem, johanna ebben az esetben abszolút pozitív értelemben használta. De abban viszont johannának van igaza, (noha ezt szó szerint nem mondta) hogy a pejoratív felhang csak addig nem képzelendõ oda, amíg az amatõr nem akar profinak látszani, és itt legalábbis gyanús lehetett a dolog. Egyrészt a névválasztás, gondoljon bele, hangzásra ugyanolyan a \"Budapesti Tavaszi Fesztivál\", mint a \"Budapesti Barokk Fesztivál\", ugyanaz a fajta jelzõs szerkezet. A gyanútlan hallgató valami hasonlót vár, ha csak az esemény összefoglaló nevét hallja. Ehhez képest lehetett lelombozó, ami történt, és bármennyire is az ellenkezõjének szánta, amit például az elsõ koncert védelmében felhoz - \"az egyetlen hibája, amit fel lehet róni, hogy bizony jobban kellett volna tudnia a mûvet\" - csak tovább súlyosbítja az összképet. Ha \"csak\" ez volt az egyetlen hiba, az is bõven elég, de megbízom annyira kollegámban, hogy elfogadjam, nem így volt. De nincs ezzel semmi baj, erre is szükség van, csak ne akarjon többnek látszódni, mint ami. Higgye el, ezt nem \"lesajnálásból\" mondom. Az édesapám világéletében amatõr zenészekkel dolgozott, többnyire kórusokkal, így szinte soha nem hozott létre olyan produkciót, ami \"lemezminõségû\" lett volna. Mégis imádták õt, mert tudta, hogy az adott produkciónak hol a helye, és így mind a résztvevõknek, mind a hallgatóságnak mindig maradandó élményt alkotott. Az Ön írásának második felébõl az süt, hogy megbántva érzi magát, mert a koncerteket belülrõl fantasztikusnak érezte, és nem ezt a véleményt kapta vissza az írásban. Amint a többi hozászólásból kiderül, más is inkább johannával ért egyet. Mint vizuális kommunikáció szakos hallgató, kérem fogadja meg a tanácsát egy zenetanár-elõadónak: meg kell tanulni együttélni azzal a tudattal, hogy egy produkció annak, aki egyszer hallja kívülrõl, sosem tûnik olyan jónak, mint a produkcióban résztvevõknek. Ennek két oka van: egyrészt nem ismer(het)i a darab fejlõdését (ami a próbákon ment végbe), tehát nincs meg a viszonyítási pontja, mihez képest lett ilyen; másrészt õ nem hallja azt az érzelmi pluszt, amit a résztvevõk megélnek a produkció során, mert ez nem hallható, legfeljebb (jó esetben) a lelkesedés jön át. Ráadásul ez a lelkesedés sokszor elfed kisebb-nagyobb technikai hibákat, amit a külsõ fül kíméletlenül meghall. Utolsó bekezdéséhez pedig annyit tennék hozzá általánosságban, hogy sokszor nehéz megfogalmazni, mi is hibádzik egy adott elõadásból. Nem biztos, hogy \"konkrét hiba\" okozza az emberben a hiányérzetet, vagy rossz esetben meg a \"bõség zavara\" áll fenn és jobb, ha bele sem fogunk a felsorolásba, mert abból csak sértõdés lenne. Lehet, sõt biztos, hogy követünk el hibákat, és nagyon jó, ha valaki ezeket jelzi is, de kérem, azt is fogajda el, hogy mi ezen írásainkkal egy szubjektív tükröt tartunk mindenki elé. Szubjektív is, és tükör is.

3568 szitakötő 2006-11-05 09:39:47
Jövőre tán jobb lesz.De inkább legyen, mert a semminél több!

3567 Apika 2006-11-05 02:59:06 [Válasz erre: 3566 vandergoes 2006-11-05 02:08:26]
Kedves Vandergoes! Mivel megszólítottál, úgy gondolom, illik válaszolnom. Az, hogy a fesztivál ötlete mégsem üzleti alapú (ahogy én véltem), hanem művészi önkifejezési igény hozta létre, örömmel tölt el. Akkor viszont - és itt csatlakozom ismételten Johannához - sokkal körültekintőbben kellett volna megválogatni a közreműködőket. Én nem hallottam a Bach-Magnificat-ot, de ha ugyanaz a kórus a viszonylag könnyű Victoria és Esterházy-művekben is \"úszkált\", hogyan énekelhette el mondjuk a Fecit potentiam-ot? Na, mindegy. Amúgy persze Prágában se minden tökéletes, ezt én sem állítanám. De valahogy mégis szimpatikusabban, \"udvariasabb rámenősséggel\" és ezzel együtt profi módon kínálják mindazt, amit tudnak. És a sörük is sokkal jobb... Ja, a helyesírásodról: Ha a fesztivál is ilyen fejlődésen megy keresztül, mint a Te helyesírásod, jövőre az összes koncertre beülök! :-)

3566 vandergoes 2006-11-05 02:08:26
Kedves Johanna! Köszönöm a választ, és hogy elolvasta, utólag sokat gondolkoztam azon, hogy a zenészekkel együtt izgulva bizony sok pillanatban leizzadtam és mondtam magamban, hogy ez kevés, de ez a fesztivál mégiscsak egy első fesztivál, mindenki higyje el, hogy a szervezők levonták a szüksges következtetéseket(még bármiféle kritika olvasás előtt), és remélem jövőre ha megrendezésre kerül sokkal profibb előadások lesznek. Hogy az ötlet hogy jött? Két huszonéves barátom akikkel sok vivaldi bajazetet meg motezumát, handelt, és más barokk nyalánkságokat hallgattattam az az ötletük támadt, hogy ősszel, (mivel épp tavasz volt) lehetne valami olyan rendezvénysorozatot létrehozni, ami a barokk zenéhez kötődik-barokk környezetben. Ezzel egy időben a templomban tevékenykedő karmester (és még sokan mások) szerettek volna néhány hétvégi koncertet egy rendezvénnyé összefogni. A koncertszervező 3 hónap munkával mindent megszervezett, lefixált, válogatott, és összeállította a műsort- egyedül. Kb így néz ki a szerveződés gondolati oldala, egyszerűen szerettek volna barokk zenét hallani élőben. A szervezést csak erősítette a szintén tavaszi vivaldi motetták koncertje mely az urániában volt, hiszen olyan közepesre sikeredett a borsos árú előadás, hogy úgy érzem jogosan volt felháborodva, aki a harmadik sornál távollabb ült a színpadtól. Mint első lépés, én mindenképp örülök, hogy meglépődött, és kellemes várakozással tekintek a leendő műsor felé. Az anyagi oldal kedves Apika Semmilyen mecénás sem maffiózó nem áll a koncertek mögött. Ha kb kiszámolod hogy jó esetben egy este van 80 teljes áru jegyet vásárló vandég, a többi diák vagy tiszteletjegyes az durván 200.000 ft +- 50.000 Gondolom tisztában vagy vele, hogy egy zenekar, 4 szólista és egy kórus mennyibe kerül, ha már ilyen témát hozol fel, és hogy ebből a pénzből hány próbát lehet tartani. Az eddigiekben azért nem is jutott eszembe az anyagiakat feszegetni, mert engem mint vendéget nem érdekel, hogy ki hogyan oldja meg, jegyet vásárolok és a szék elfoglalása mellett zenét hallgatni érkezem. Én abban az egyben bíztam, hogy nem lesz T-Barokk fesztivál vagy valami hasonló rémség, inkább a hamis hangok. Foglalmam sincs, hogy nullszaldós lett e, azt tudom hogy a szervezőn kívül még így is nagyon sokan ingyen dolgoztak úgy, hogy sokak kifizették a 2600 Ft-ot, ami nem kevés. Prágai templomban még csak rossz koncerten voltam, ott fordult velem életemben egyetlen egyszer elő az a megbocsáthatatlan modortalanság, hogy hangosan nevetve távoztam-de tényleg ilyen rosszat még sose.. A vizuális kommunikációról. Én alapvetően festek. Vizuális művészeteket hallgatok ami a rajztól a fotón át, szobrászat, info-grafik, minden ami art kivéve építészet. Életemben nem gépeltem összesen ennyit, úgyhogy elnézést az említett és leendő helyesírási hibákért, kézíráshoz vagyok szokva. Üdv : i

3565 janomano 2006-11-05 01:46:41 [Válasz erre: 3564 Apika 2006-11-05 01:35:32]
Pedig valszeg az évtized üzlete volt. Na ezt lekéstük...

3564 Apika 2006-11-05 01:35:32 [Válasz erre: 3563 janomano 2006-11-05 01:23:47]
Hm, hát ez a lehetőség - beszállni pár millával - momentán nekem eszembe sem jutott, úgy is mondhatnám, ez a veszély engem nem fenyegetett...

3563 janomano 2006-11-05 01:23:47 [Válasz erre: 3561 Apika 2006-11-05 00:26:44]
Szerintem is gennyesre keresték magukat. Én is beszálltam volna pár millával, ha ezt tudtam volna...

3562 Apika 2006-11-05 00:47:27
Kivételek: Kertesi I., Szabóki T., Károlyi Edit és Molnár A. Elnézést kérek!

3561 Apika 2006-11-05 00:26:44
Kedves Johanna, Macskás és Iván! Érdeklődéssel és egyre növekvő derűvel olvastam legutóbbi soraitokat. Örülök, hogy vannak még olyan fórumozók, akik tudnak kulturáltan is vitatkozni, sajnos egyre kevesebben vannak/vagytok... Én - amúgy Johanna helyzetértékelésével maximálisan egyet értve - egy újabb szemszögből is górcső alá vetném a kérdéses \"fesztivált\": Lehet, hogy ennek a hangzatos nevű eseménysorozatnak (\"Budapesti Barokk Fesztivál\"!) a létrejötte nem annyira az ellenállhatatlanul felszínre törni vágyó művészi ambícióknak, mintsem sokkal inkább a hideg fejű üzleti számításnak köszönhető? Magyarul, van(volt) néhány befektethető milliócska egynémely idegenforgalmilag érdekelt zsebben, gondolom erre el kezdett csörgedezni még néhány pályázati forrás is: nosza fialtassuk meg a forintocskákat! Helyszín? Legyen az Angolkisasszonyok temploma, a legjobb helyen van, és még olcsóbb a Mátyás-templomnál, OK! Vegyünk hozzá néhány nem igazán tehetséges, de törekvő= megfizethető zenészt, zenekart, kórust: kalkuláljuk ki a jegyárakat úgy, hogy félháznál (kb. 80-100 fő!)már nullszaldós legyen, és kész! Egyébként ez az egész (vagy legalábbis hasonló módon) Prágában már évek óta működik, a dolgok jellegétől fogva kissé jobban... És, hogy ne csak a piszkos anyagiakról írjak: Jómagam még mindig az okt. 20-i koncert (\"Cantate Domino\") emlékétől próbálok szabadulni, csak álltam ott (telt ház!) és nem akartam hinni sem a szememnek, sem a fülemnek...

3560 macskás 2006-11-04 22:05:22 [Válasz erre: 3555 vandergoes 2006-11-04 18:26:01]
Kedves Iván, örvendetes, hogy vannak még e kies hazában olyan huszonévesek, akik elmennek koncertre. Az még örvendetesebb, hogy utána is néznek egy szaklapban, tudnak róla, hogy van ilyen, mert már a zenekritika-írás szinte megszűnt. Azt azért furcsának találom, hogy egy vizuális kommunikáció szakos hallgató bírálja a bírálatot, pláne ilyen helyesírási hibákkal (amit csak a kommunikáció szak miatt vetek a szemedre, ha tegezhetlek). Hidd el, nem olyan könnyű kritikát írni, de még egy laza kis történetet sem, lásd a közkedvelt bulvármagazinokat (újra hajadon X.Y. és társai). A kritikaírás egyfajta felelősséggel jár, nem mindegy, hogy kinek mit írsz. Lényege, már amit meghagytak, hogy a nagyközönséget tájékoztassák a hangversenyről, lemezről. És az is fontos, hogy a kritikát író sem tökéletes, őt is befolyásolják az érzelmei. Üdvözöl: macskás

3559 szitakötő 2006-11-04 20:49:28
A Dalolj Nekem! sorozatnál a \"poénok\"-hoz írják oda, \"MOST KELL NEVETNI!\". HEHE!

3558 szitakötő 2006-11-04 20:09:18 [Válasz erre: 3557 szitakötő 2006-11-04 20:08:05]
Természetesen \"nyelvünkben\".

3557 szitakötő 2006-11-04 20:08:05 [Válasz erre: 3555 vandergoes 2006-11-04 18:26:01]
Érdekes amit ír,kedvemre való. Lesúlytó -ijen nincs nyelvünkbeSemmi köze a SÚLY szóhoz! LESÚJTÓ.

3556 johanna 2006-11-04 19:52:46 [Válasz erre: 3555 vandergoes 2006-11-04 18:26:01]
Kedves Vandergoes! Köszönöm az észrevételeidet, bár az a benyomásom, hogy nem sikerült figyelmesen olvasnod szóban forgó írásomat a Budapesti Barokk Fesztiválról. A \"minden szar\" típusú kritika szerintem nem ilyen. Igyekeztem annyi dícséretet beleírni, amennyit a realitás, az objektív tudósítás megengedett. Nem okoz semmiféle örömöt más emberek fáradságos munkáját lefitymálni. Viszont azt sem tartom elfogadhatónak, ha valaki(k) úgy állítanak be produkciókat, mint hiteles barokk előadást, aztán olyasmit nyújtanak a hallgatóságnak, ami nagyszerű teljesítmény lehet pl. egy jótékonysági koncerten a templom számára, de a profi előadástól igen messze van. Egyszerűen csak nem kell ilyen nagyképű címet adni a rendezvénynek és nincsen semmi gond. Azt hiszem nem sikerült megérteni az írásom lényegét - és köszönöm, hogy leírtad a véleményedet, mert ebből az a tanulság, hogy nem voltam elég érthető - ugyanis a lényeg az lett volna, hogy tegyünk végre különbséget a profi és az amatőr zenélés között, és na adjunk el amatőr prudukciókat (amikkel egyébként a maguk helyén semmiféle bajom nincsen, sőt azt gondolom sokkal több kellene belőlük) zengzetes fesztiválnév alatt, olyan felkiáltással, hogy csatlakozni akarunk Európa nagyvárosainak hagyományaihoz. Mert ez így nem fog menni. A cikkem célja az volt, hogy mondjuk végre ki: az, ami ma régizenélés címszóval hazánkban megy, az meglehetősen messze van még az európai színvonaltól. Üdvözlettel:Johanna

3555 vandergoes 2006-11-04 18:26:01
Kritikák szomorúírása A koncertbeszámolókat olvasva mindig az jut eszembe, hogy milyen nehéz dolguk is van azoknak, akik elmennek egy koncertre, kiélvezik minden percét, és ellenállnak az érzelmi és egyéb magukkal ragadó hatásoknak, hogy objektíven kritikát fogalmazhassanak meg. A koncert zenei művészete ugyanis nem egyrétegű: fizikai értelemben áll a kottából, a zenészekből és a karmesterből, nem anyagi értelemben pedig áll a szellemiségből, annak felfogásból, és a kifejezésből, ami az előadás során a végterméke a zenének, mint folyamatnak. Azon kapom magam, hogy a kritikát, mint reflexiót a meghallgatott előadásokra nem értem. Számomra a kritika, vagy koncertbeszámoló két dolgot jelent: Szól nekem, mint leendő/volt hallgatóságnak, és mintegy szinopszist von arról, hogy van e értelme elmennem, mit adhat nekem, ha meghallgatom stb. E melett talán sokkal fontosabb, hogy objektív képet tart az előadók elé, akik a zene hevében és az önkifejezésben bizonyosan nem hallják a zenét mint egészet. Leírja előnyeit és hátrányait, hogy a kritizáltak tanulhassanak belőle, és lássák, hogy mi az ami \"átjött\", tehát ami a művészi közvetítésen keresztül a hallgatóban lecsapódott, és mi az, ami kevésbé volt kifejező/élvezetes. Mint zenész a legskizofrénebb és legzavaróbb dolog egyébként az, hogy soha nem fogom tudni élőben hallgatni magamat, hogy aztán ájuldozzak mennyire nem jön át semmi:) A jó kritika gondolatébresztő: teljes képet mutat a kritizált előadásról, körbejárt, alapos tartalommal bír, megfontoltság és további reflexióra való képesség jellemzi.(és akár ízesség, ami persze ne várható el, hogy a kritikus még jól is írjon, én örülök ha számomra, mint olvasónak legalább információs értéke van) Szomorúan tölt el, hogy emberek, akik még talán zenei végzettséggel is bírnak ilyen lesúlytó, pontatlan, piac ízű beszámolókat adnak közre. Nekem mindig azt tanították, hogy amit az ember kiad a kezéből az jellemzi, tehát leginkább egy elvégzett munkán keresztül ismernek meg az emberek. A café mumos olvasgatása közben az nem derült ki számomra, hogy a beszámolók szívesség termékei e, vagy fizetett munka eredményei, minden esetre a tudásra szomjas olvasói énem semmit nem tanulhatott belőlük. Legutóbbi koncertem a Barokk Fesztivál 3 koncertje volt ami egybeesik a beszámolók által érintett rendezvényekkel. Elolvastam Johanna kritikáját, amivel sajnos nagyon sok ponton egyet kell értenem. Mégis, ha a beszámoló összképét figyelem a minden szar típusú, Farkas Mária menjen inkább takarítani, és közben semmiképp se dúdolgasson, Takács Tamara és Molnár András vonuljon tüdőgondozóba, és az ehhez hasonló sajnálkozás igen pontatlan. Mint olvasó az az érzésem támad, hogy ez egy olyan esemény, amit messziről kerülni kell. Mivel ott voltam, tudom, hogy ez nem igaz. Október 7-én a Barokk fesztiválon megszólalt Vivaldi Glóriája is, amiről egy dícsérő szó sem esik, és ami kifejezetten jól sikerült. Már több profi cd-n hallgattam meg ezt a művet, főként a német előadás ébresztett rá arra, hogy mennyire nem elég minden egyes hangot pontosan elénekelni a kottából, ha a zenét nem fogja össze a mögötte rejlő szellem. A karmester elképzelése a zenéről igen is trendbe vág, és a leklesedő \"napközis\" kóristák mind tudtak azonosulni ezzel a felfogással, ami a performansz során át is jött. Nekem sikerült megértenem mind a zenét, mind éreznem azt, noha a cd-k hallgatása közben nem kedveltem meg a műveket, tehát összességében az este adott nekem, semmint elvett volna. Takács Tamara hangszíne magában hordozza a hamiskásságot, amit ugyan el lehet mondani minden fellépése után, de mégis szomorú, hogy a kifejező erőt ami az előadását jellemezte nem említik. Az egyetlen hibája, amit fel lehet róni, hogy bizony jobban kellett volna tudnia a művet. Levegőhiányról írni pedig egészen bizarr, aki énekelt valaha pontosan tudja, hogy a szenvedélyes előadásmód és a fulladozás két különböző dolog. Csakis egy felszínes fül hazudhat párhuzamot. Az oboás kimondottan jól játszott. \'\'De Profundis\' címmel volt hallható (október 14.) Bach 21-es kantátája néhány zsoltárral kiegészítve. Életem legambivalensebb koncertje volt. A karmester mintha breaktáncos lett volna, egyedi mozgásával egyáltalán nem volt hatással a szoprán szólistán kívül semmilyen más zenészre, a zenekar (Akadémiai Vonósok Kamarazenekar) \"nektek ennyi is elég\" típusú lelketlen játéka kifejezetten dühítő volt, a Budapest Kórus, illetve annak maradványa pedig hol el-el bőgte magát, hol pedig némán tátogott vagy azt sem. Mindezek ellenére maga a zene(Bach irása) és a szoprán szólista volt olyan jó, hogy megérte elmenni, volt közepes duett, fantasztikus kvartett, és tényleg zseniális szextett. A kórus is úgy tűnt, hogy a záró tételt megtanulta rendesen, így katarzis is lett a végére. Összejött. A Musica Profana (október 21.) egyvelege inkább késő reneszánsz, amire fel is hívták figyelmünket mind a nyitókoncerten, mind aznap este. Amennyiben a profi zenészt diploma különbözteti meg az amatőrtől: profi amatőr előadást hallhattunk. Tiszta játék jellemezte, és a basszus énekest leszámítva, aki vagy elfelejtett beénekelni, vagy nem elég a hangja, jókedélyű, önmagukat nem túl komolyanvevő zenészek játéka volt. Ettől a koncerttől kaptam legtöbbet zeneileg. A hegedűszóló, a szoprán és szintem minden szóló részlet lenyűgöző volt, így nem csoda, hogy nem csak a közönség, de a zenésztársak is örültek egymásnak. Az együttes egyetlen hibája, hogy az elmúlt években nem mozgott kellő ambícióval a komolyzenei életben. És miért ne érezhetnénk jól magunkat zenélés közben? Ha valaki a Barokk fesztivál szóban forgó koncertjei tükrében szeretnevéleményt alkotni a hazai régi zenélésről igen üdvözítő eredményre juthat: a régizene él. Az előadók nemcsak elkerülik modorosságot, ami annyira jellemző napjaink régizene művelőire, de előadásaikat többnyire alázat, a mű keretein belül mozgó önmegvalósítás, néha bukdácsolás és ami talán a legfontosabb: önálló gondolatébresztő felfogás jellemzi. Sok köztünk a közepes zenész, a lelkes még nem profi, és a fáradt exprofi, de úgy érzem minden egyes este rengeteget kaptam. Az egésztől függetlenül tök jó, hogy van egy ilyen oldal mint a momus. Valóban tisztelem a kritikusokat azért, hogy ilyesmivel töltik a szabadidejüket(gondolom azt), és tudom, hogy szeretnének jó zenét hallgatni. Ha legalább egy \"azt úgy lehetett volna\" típusú, vagy egy konkrét hiba kiemelése létrejöhetett volna..De ha már ilyen komolyan vesszük magunkat alá lehetett volna írni.. Mezei Ivan 23 éves vizuális kommunikáció hallgató

3554 Wolfi 2006-10-30 12:56:48
Miért kell mindenhol azt olvasnom, hogy Gregor József fellépett a MetropolitEnben? Nem MetropolitAn? Hm, hm...

3553 Kúp Flóris 2006-10-23 21:36:11 [Válasz erre: 3551 eccerű 2006-10-23 08:58:33]
tükörszámra: Ha már akkor mié nincsen Ránki topic ?

3552 -zéta- 2006-10-23 12:46:27 [Válasz erre: 3551 eccerű 2006-10-23 08:58:33]
Ismét köszönjük :-)...

3551 eccerű 2006-10-23 08:58:33
Ha már, akkor: A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal (polgári tagozata)kapta még Ránki Dezső, Kossuth-díjas zongoraművész, Kiváló Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense.

3550 -zéta- 2006-10-21 17:55:35 [Válasz erre: 3549 Búbánat 2006-10-21 16:29:16]
Köszönjük! -z-

3549 Búbánat 2006-10-21 16:29:16
Kiegészítésül: Kitüntetések 1956 évfordulóján Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára - Sólyom László megbízásából - kitüntetéseket adott át pénteken, Budapesten. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés polgári tagozatát kapta: Gregor József Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese.

3548 Heiner Lajos 2006-10-18 22:49:34
- zéta - a Karikó Terézt bemutató könyvről írt recenziója kapcsán szeretnék pár személyes emléket megosztani a Momus Olvasóival. Kamaszként, 1973 telén az Aida volt az első opera, melyet színpadon láttam - egyedül a címszerepet éneklő Karikó Terézre emlékszem, egyrészt mint valami fejedelmi gyönyörűségű Nőre, másrészt akkor (és azóta is) elvarázsoló hangjára, meg arra, hogy a III. felvonás áriája közben, hátrálva, majdnem hanyatt esett egy műsziklán - és mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna, kitapogatva, mi is az, ráült, és úgy folytatta. Pár héttel rá a Falstaff - Karikó, meg Gregor és Gyimesi és Réti és Sinkó és Berdál és a többiek meg persze Vaszy Viktor - azt hiszem, itt vagyok leginkább egy hullámhosszon zétával, ekkor Szegeden hetente hat alkalommal játszottak operát, rendszerint hat különböző darabot. Elszöktem estelente otthonról, hat Forint volt a legolcsóbb jegy a kakasülőre, de a jegyszedő nénik engedtek leülni a III. emelet első sorába (az már tizenkét froncsi lett volna...) De vissza Karikóra. Világszám hang volt, ma bárhol szerződtetnék. Igaz, néha talán sokat \"mellezett\", de a voce fénye, átütő ereje bármilyen repertoárban nyilvánvaló volt. Egyetlen élmény a nagyon sok közül, nem, inkább kettő: Pál Tamás szegedi bemutatkozása mint zeneigazgató a Figaroban, 1975 ősze, Karikó méltóságteljes Grófnője, s pár évvel később Verdi Giovanna d \'Arcojának magyarországi premierje, nem Karikó énekelte az első estét, de amikor beállt, a pár hónapja elhunyt, csodaszép hangú tenor, Szabady József és a nagyszerű Gyimesi Kálmán oldalán, Pál dirigálásával - operatörténeti esemény volt. És a hang még mindig ott van. Az elegáns \"Abgang\", Berta a Sevillaiban, vagy úgy két éve Gregor József jubileumi koncertjén egy ária, szinte kilökte az embert a székből. Karikó Teréz Édesanyámmal egyidős. Egy-két éve felajánlotta, hogy tegezzem. Ez többet jelent számomra, mint bármilyen koncert vagy CD vagy DVD. Isten éltesse - és bárki, akinek nem adatott meg Őt hallani, csak sajnálhatja.

3547 Wolfi 2006-10-18 13:00:23
Kedves daunerni! Miért nincs Kocsis-fórum? Üdv.: Wolfi

3546 WiseGentleman 2006-10-18 09:08:08
A Peter Grimes-ról szóló kritikával kapcsolatban, megkérdezhetem, hogy a recenzens miért tette kétszer is többes számba a Wiener Staatsopert? :).

3545 Kúp Flóris 2006-10-16 21:22:47 [Válasz erre: 3544 Sesto 2006-10-16 17:57:40]
Másodszor is köszönet Heiner Lajosnak a háromrészes salzburgi beszámolóért; Traubi -Traubi - Traubi szózat ! (minden percét külön élvezem) A \"Sóvárosba\" eleddig a \"dógozás\"vitt, kutyafuttában a nevezetes dolgok - azután vissza az előadások helyszínére,majd södörés haza.Ennyire ráadásul orvosi szemmel soha! Na jó egy-két spondeus,de daktiluskóp soha :-(

3544 Sesto 2006-10-16 17:57:40
...elöször is köszönet Heiner Lajosnak a háromrészes salzburgi beszámolóért; bevallom kissé furcsa érzés volt sorait olvasni, hiszen a zeneszeretö turista -részben- sztereotyp érzései jellemzik a salzburgi beszámolót, nos ez a látásmód engem részben (=és jó értelemben!) mosolyra fakaszt, hiszen Salzburghoz életem 8 nagyon fontos és meghatározó éve füzödik: iskola, elsö munkahely és sok minde más a \"privát\" témakörböl...egy város a távolság ellenére is a mai napig is egy darabka \"Heimat\"-ot jelent(!)-igy különösen érdekes volt az útinapló jellgü irás,...hiszen én pl. \"nem ebböl a szemszögböl\" ismerem az egyáltalán nem poros és kis osztrák várost-bár Bp.-hez viszonyitva természetesen minden relativ! Minden esetre Mozart nélkül is, Humboldt anno Európa 3 legszebb városa közé sorolta(=földrajzi szempontból!)-tehát elképzelhetö, hogy Mozart nélkül is hallottunk volna róla,...másrészt meg örüljünk, hogy a sakzburgi zseni személyében az egyetemes zenekúltura ilyen egyedülálló Mesterével és annak Müvészetével lehetünk gazdagabbak, most az utókor is!... ;-)

3543 -zéta- 2006-10-14 21:21:43 [Válasz erre: 3542 Kúp Flóris 2006-10-14 18:44:00]
Úgy hírlik, ott is profi :-), persze a magyar egügyből viszonylag könnyű kitünni :-)... szóval a nevében is kösz a dicséretet. Lám, így is lehet értékelni!

3542 Kúp Flóris 2006-10-14 18:44:00 [Válasz erre: 3541 -zéta- 2006-10-14 17:19:15]
Drága Zéta! Nem vagyok én Zatopek :-) Ami azt ihleti,az alkotó ötlet forrása Heine(r)kent - től vagyon,ugyanis írása felett érzett ámulat (irígység,vagy mi a csuda)ragadtatott vélem tasztatúrát,merd az Qrvajó vót - az mán döfi,ahogy a Lui ír,ha a belügyekben is ennyire profi,akkor nincs is olyan rossz Heinerben a magyar egügy:-)

3541 -zéta- 2006-10-14 17:19:15 [Válasz erre: 3540 Kúp Flóris 2006-10-14 14:20:13]
Nem mondtál többet - bár tényleg bõvebben fejtetted ki :-) - és nem oldottad föl a szavazásosdi iránti ellenérzéseimet. Erre vonatkozólag nem futnál még egyszer neki?

3540 Kúp Flóris 2006-10-14 14:20:13 [Válasz erre: 3539 -zéta- 2006-10-14 13:41:24]
Bővibben kifejtve:valami oly javallattal is állanék elő,hogy a czikk után, spontyán reagciós chatolás-képp - firkálhatolna a sok kedves \"dákó és grafo mán\". Ezen grafitik,pedig nehány nap után - törlődve onnan - pl. arc-híválódnának,monnyuk az \"Olvasói levelek\"rovatba

3539 -zéta- 2006-10-14 13:41:24 [Válasz erre: 3538 Kúp Flóris 2006-10-14 13:12:53]
Az ötlet jó, magunk is gondoltunk erre több ízben, de pl. az idei Momus-díjas szavazósdi verseny kicsinykét kedvünket szegte, lásd okt. 2-i irományunkat :-), de még megvitatjuk a felvetést alkalomadtán.

3538 Kúp Flóris 2006-10-14 13:12:53
Tisztelettel intrikálnék kedves szerkesztőileg ! Vajh mié nem van \"szavazócska\", monnyuk a megjelent \"momírások\" között? Gombolok itten olyan remekművekre mint pl a \"Danolj nékem......;vagy a sokat utazó és mellesleg közlő \"DrSóvágó (Algemeine Salzburg) EMóziónális\" utibeszámolójára. Tessenek má egy tecczés index rublikát generálni a művek alá - fölé esetleg mellé,ahol a mezei olvasó elhelyezhetné pontbeli értékelésit,hamá az anyagi java- dal - lom olyan szűkiben vagymuk:-)

3537 daunerni 2006-10-11 17:42:37 [Válasz erre: 3536 frushena 2006-10-11 12:37:19]
Kedves Frushena, elvileg továbbra is közöljük az Operaházi műsorokat (is.) Nem tudom, hogy a maival mi történ, de majd igyekszünk odafigyelni. (És bocsánat! :-)

3536 frushena 2006-10-11 12:37:19
Az Operaház műsorár újabban nem látom oldalt az ajánlóban!?

3535 Búbánat 2006-10-11 08:55:47 [Válasz erre: 3533 SzJ 2006-10-10 14:55:52]
Nem voltam jelen, és a rádiót sem hallgattam; élő kapcsolásos közvetítés volt a Rádió Márványterméből: erről jut eszembe a rádió honlapján a hangtárból letölthető, visszahallgatható...

3534 bermuda 2006-10-10 19:19:40 [Válasz erre: 3531 Búbánat 2006-10-09 13:18:53]
:-))))

3533 SzJ 2006-10-10 14:55:52
És végül ki énekelt? Mi a szervezőktől kaptuk a műsort, és nem szóltak, hogy bármi változás lenne.

3532 Fabricius 2006-10-09 16:03:47 [Válasz erre: 3531 Búbánat 2006-10-09 13:18:53]
Ezek tényleg bel canto áriák!

3531 Búbánat 2006-10-09 13:18:53
A mai ajánlat szerint Temesi Mária belcanto áriákat énekel. Az Rtv Részletes szerint a mai program a következő: Vendég: Sólyom-Nagy Sándor operaénekes. Zongorán km. Pogány Imola zongoraművész 1. Bartók: Öt magyar népdal – a) Elindultam szép hazámbul, b) Ablakomba, ablakomba, c) Által mennék én a Tiszán, d) A gyulai kert alatt, e) Szánt a babám (Temesi), 2. Kodály: a) Csillagom, révészem, b) Kit kéne elvenni, c) Dudanóta (Sólyom-Nagy), 3. Bartók: Nyolc magyar népdal – a) Fekete fôd, b) Istenem, Istenem, c) Asszonyok, asszonyok, d) Annyi bánat a szűvemen, e) Ha kimegyek arr’ a magos tetôre, f) Töltik a nagy erdô útját, g) Eddig való dolgom a tavaszi szántás, h) Olvad a hó (Temesi), 4. Kodály: a) Magos kôsziklának, b) Öreg vagyok (Sólyom-Nagy), 5. Bartók: Öt dal Ady Endre veseire – a) Három ôszi könnycsepp, b) Az ôszi lárma, c) Az ágyam hívogat, d) Egyedül a tengerrel, e) Nem mehetek hozzád (Temesi), 6. Kodály: Fáj a szívem (Sólyom-Nagy), 7. Kodály: Háry János – a) Tiszán innen, Dunán túl (Temesi, Sólyom-Nagy), b) Toborzó (Sólyom-Nagy), 8. Kodály: Ne búsúljon senki menyecskéje (Temesi)

3530 SzJ 2006-10-06 11:17:28 [Válasz erre: 3529 Megén 2006-10-06 08:25:54]
Köszönjük.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.