Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

3979 zsoly 2007-02-27 10:14:51 [Válasz erre: 3978 Sesto 2007-02-27 10:04:24]
Te jó ég! Hol olvastad ezt a tömény hányingert???

3978 Sesto 2007-02-27 10:04:24
...és ilyen emberek irányitják a magyar kultúrális(=pardon, Európa leendö \"kultúrális fövárosában\"?) életet,...mégha csak lokális szinten is(?)-a (maradék) eszemet is eldobom,...ez a nö tiszta közöny, flegma-unalom, és ez a \"személy\" a pécsi közéletben a \"kultúra (szinte) teljhatalmú nagyasszonya\"(?)... aki olyan nagy horderejü kérdésekben dönthet, vagy tehet legalábbis javaslatot, \"hogy megmarad-e vagy sem egy teljes operatársulat\"!... (Csak ámulok és bámulok a döbbenettöl!) Még jó hogy ennyire kiáll a \"saját\" kultúrális intézménye, és annak müvészei, produkciói mellett: \"egészen jó volt a premier\"-hát beszarok, már elnézést!... (De meg tudja egyáltalán nevezni, melyik darabot is látta,...mert a hatalmas ködböl és közönyböl ez igen csak nem jött le!...) Ha lehet akkor még több közönyt, egy premier margójára, kedves és tisztelt Kunszt Mária(=akinek vezetékneve tk. \"müvészetet\" jelentene, ha \"németesen\" irjuk, bár az Anti-Kunszt Mária talán mégis közelebb áll a valósághoz, nem?) Olvasva Kunszt Mária szinte nyegle stilusban, \"mint az éhes-kutyának-a-véres-koncot-odavetö-stilusban\" adott válaszait, az embernek a gyomra felfordul igy kora reggel!... :-((( \"Az a döntés született, hogy nem kap pénzt a színház\" - mondta a Kulturális Bizottság elnöke. - \"A többit majd megoldja Balikó igazgató úr. Azt mondta, ne szóljuk bele, mert nem értünk hozzá. A színház szervezeti kérdései hozzá tartoznak, őt kell megkérdezni az opera ügyéről.\" \"Hitelből finanszírozzuk a várost\" - tette hozzá Kunszt Márta. - \"A leépítések országosan minden színházat érintenek, ha jól tudom, Budapesten is. Egyébként is, mondják meg nekem: mikor nyújtott a pécsi opera olyan kiugrót, mikor volt a címlapon?\" Ellenvetésünkre, hogy jó operaelőadást semmiképpen sem pénzelvonással lehet létrehozni, Kunszt Márta azt kérdezte: \"Most beszéljünk őszintén: egy vidéki operának hol van esélye országos vagy világszínvonalú produkciót bemutatni?\" Amikor mi azt feleltük, hogy ez például Szegednek is sikerült, a Kulturális Bizottság elnöke így felelt: \"Végül is Pécsnek is. Voltam a pénteki bemutatón, egész jó volt.\"

3977 zsoly 2007-02-24 10:43:38
Állítólag a pécsi önkormányzat levette az operakérdést a napirendről. Úgy legyen!

3976 Búbánat 2007-02-24 08:16:25 [Válasz erre: 3975 Búbánat 2007-02-24 07:59:01]
Figyelő Net február24. Az igazgató felfüggesztésével a közgyűlés Forgács Pétert, a színház művészét bízta meg az igazgatói teendők ellátásával. A problémák már decemberben megkezdődtek, a Népszabadság akkor számolt be arról, hogy a színház háromnegyedéves gazdálkodási eredményeinek összesítésekor kiderült: időarányosan a tervezettnél több pénzt használtak fel. Akkor az igazgató póttámogatásként 57 millió forintot kért a közgyűléstől, melyet nem szavaztak meg, pedig Korcsmáros szerint nem csoda, hogy nem jöttek ki az előirányzott egymilliárd 200 millió forintból, hiszen emelkedtek a közüzemi díjak, nőtt az áfa, nőttek a költségek. „ A megyében velünk együtt 53 intézmény is túllépte a keretét, volt olyan oktatási intézmény, ami 60 millió forinttal adósodott el. Mégis többüknek megszavazták a póttámogatást, nekünk nem” – mondta Korcsmáros György lapunknak, aki szerint némileg ellentmondásos, hogy miközben a Városháza dícséri művészeti teljesítményét, mégis megpróbálják eltávolítani. A felfüggesztett igazgató szerint a döntés hátterében politikai szándékok húzódnak, Győrben ugyanis az idei önkormányzati választások 15 éves baloldali vezetés után fideszes győzelmet hoztak. Véleményét a társulat tagjai közül is többen osztják, a jobboldaliságát nyíltan hangoztató Bede Fazekas Csaba érdemes művész például petíció aláírására bíztatta a társulat tagjait, melyben kiáll az igazgató mellett. Korcsmáros egyik legnagyobb sikerének könyveli el, hogy színháza ebben a nehéz helyzetben is kiáll mellette. Szerinte politikai okokon kívül nincs más magyarázat arra, hogy egy saját maga által is nyíltan elismert intézmény vezetője ellen fegyelmi eljárást indítsanak. A színház szerinte évek óta alulfinanszírozott. Korcsmáros György utódjaként Nagy Viktor és Eperjes Károly nevét emlegetik. Utóbbival kapcsolatban a felfüggesztett igazgató azt mondta, hogy nemrég egy győri előadáson látta a nézőtéren, és érdeklődésből felhívta, minek köszönhető a látogatása. Állítása szerint Eperjes akkor kifejtette, hogy a neki felajánlott négy színház közül próbál választani, ezért tette tiszteletét Győrben. Korcsmáros szerint azt is hozzátette: „ Téged úgyis leváltanak”. Eperjes Károly tagadta, hogy közte, és a győri igazgató közt szóba került volna ilyesmi, s azt nyilatkozta, ha tisztázódik a helyzet, akkor dönt majd arról, mikor és hova pályázik. Eperjes megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni: „Én már mindent elmondtam, Korcsmáros Györgyöt kérdezzék arról, hová tűnt a pénz”- mondta indulatosan, majd lecsapta a telefont. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón elzárkóztak annak kommentálása elől, amely szerint a felfüggesztés oka, hogy előkészítsék Eperjes Károly, az állítólagos utód érkezését. A döntés gazdasági és nem szakmai okokra vezethető vissza – hangsúlyozta Németh Zoltán alpolgármester. Azt is elmondta, hogy legfeljebb 90 napra Forgács Pétert bízzák meg a színház vezetésével, vizsgáló biztosnak pedig Kalmár Ákos önkormányzati képviselőt jelölik ki. Korcsmáros György lapunknak arról beszélt, hogy a fegyelmi eljárás során sorra veszik majd a revizori jegyzőkönyv tételeit, s tudomása van arról, hogy a revizorok szerint nincs szükség ennyi pénzre a színház fenntartásához. „Ez a papírforma, azonban itt egy élő és működő színházi, művészeti intézményről van szó, ami jóval többe kerül” – hangsúlyozta. Az ügy gyenge pontja a sokat emlegetett üdülő-ügy: a revizori jelentésből ugyanis kiderül, hogy a színház a mostoha anyagi körülmények ellenére 30 évre szóló üdülési jogot vásárolt egy bükfürdői apartmanházban. Korcsmáros György erről azt mondta, több évre menő részletfizetéssel vásárolják meg az apartmant, mely azután a színház tulajdonába kerül, hosszú távú befektetésként is felfogható tehát. Hozzátette: a Győri Balett akár egy milliónál többet is költ üdülési csekkekre évente, míg a részletfizetés kiadásai nyomán tényleges vagyon jön létre majd, ami hosszú évekre megmarad. Azt is elmondta, amikor felvették a hitelt, 2006 áprilisában, még nem tudtak a megszorításokról, így nem is terveztek a többlet költségekkel. Arra a kérdésre, hogy milyen végkifejletre számít, Korcsmáros György azt mondta: „ Ha tudomásul veszik, hogy a színház jól működik, de vannak gazdasági bajok, és nincsenek politikai tényezők az ügyben, akkor ősztől én vagyok az igazgató”. Korcsmáros még hozzátette: mellékolvasmányként az ügyhöz Shakespeare királydrámáit ajánlaná.

3975 Búbánat 2007-02-24 07:59:01
Fegyelmi a győri színigazgató ellen Felfüggesztette állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győúri Nemzeti Színház igazgatóját csötörtökön at intézményt fenntartó győri önkormányzat. Az igazgató ellen a csütörtöki zárt ülésen fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt. /MTI/

3974 Búbánat 2007-02-23 17:10:10
Meghívó Szeretettel várjuk egy különleges zenei élményeket is nyújtó délutáni filmvetítésre és baráti beszélgetésre 2007. február 26-án 16 órakor a Bazilika mellett a Szent István tér 15. sz. alatt, a Vendéglátóipari Múzeum dísztermébe. A Parsifal Alapítvány rendezésében vendégül látjuk a világjáró magyar mezzo-szoprán művésznőt BUDAI LÍVIÁT, aki most Budapesten vendégszerepelt az Andrea Chénier c. opera három előadásában. A délutáni programon levetítjük Budai Lívia portré-filmjét, majd utána a művésznő szívesen válaszol a jelenlevők kérdéseire. A műsort vezeti László Zsuza, Aranytollas-újságíró, zenetörténész, aki a portréfilm szerkesztő-riportere is volt. Reméljük jelenlétükkel és érdeklődésükkel megtisztelik a világhírű operaénekesnőt.

3973 Sesto 2007-02-22 09:34:32 [Válasz erre: 3971 Lolita 2007-02-22 08:29:13]
;-))) ezt testszett, igy éhgyomorra! De tényleg, ha olyan jól áll anyagilag, akkor elég nemes dolog lenne részéröl, ha affinitását a kultúra irányában is kifejezné, nem?

3972 Sesto 2007-02-22 09:32:33 [Válasz erre: 3967 virius 2007-02-21 23:05:38]
...\"ismerve\" a legtöbb magyar város kultúrpolitikával foglalkozó \"szakemberereit\" -sajnos sok esetben!- el lehet mondani, hogy az illetö személyek olyan konzervativ, beszükült látókörrel rendelkezö, begyepesedett seggfejek, hogy nem igen hiszem, odáig terjedne a figyelmük/tudásuk, minek van éppen \"születésnapja\"/évfordulója!... :-( (Vagyis ilyen jellegü szándékosságot nem merek feltételezni egyes politikusokról, még igy a távolból sem, csupán olvasva egy-egy \"rezdülésüket\" etc.)

3971 Lolita 2007-02-22 08:29:13 [Válasz erre: 3970 WiseGentleman 2007-02-22 04:34:30]
Javaslom a Gyurcsánnhy házaspárt. Pénzük van, valaki meg zanzásítva talán el tudja magyarázni nekik, mi az opera. ( Szállodának eladható műemlék épületen kívül......)

3970 WiseGentleman 2007-02-22 04:34:30
Apropó, most hallottam Berlinben, hogy a következő Los Angeles-i Ring ciklust egyetlen házaspár fogja finanszírozni (a jegybevételek mellett). Vagyis: lehet Magyarországon is megfelelő házaspárok után kutakodni...

3969 WiseGentleman 2007-02-22 04:33:01 [Válasz erre: 3962 Heiner Lajos 2007-02-20 22:47:11]
A lényeg, hogy ki finanszírozza mindegyiket (mellesleg C. Budejovice és Hradec Kralové mellett illik a történelmi neveket felsorolni, azaz Budweis és Königgrätz, ahogy a cseh sör is gyakorlatilag német és a Becherovka is Karlsbader Becherbitter) :) Csak a miheztartás végett :)

3968 virius 2007-02-21 23:08:43 [Válasz erre: 3955 -zéta- 2007-02-19 22:41:17]
\"És tényleg ez a város lesz Európa kulturális fővárosa?????\" Igen. Hogy miért éppen Pécs, annak valódi oka inkább a homokozóba való, de azért ideírom: a pécsi MSZP-s lobbi vágott vissza az SZDSZ-nek és az általa vezetett fővárosnak azért, mert a madarasok nem a pécsi gyökerű Szili Katalinra voksoltak a köztársaságielnök-választáson. A Pécsett bemutatott operák közül kifelejtetted a Jenůfát...

3967 virius 2007-02-21 23:05:38 [Válasz erre: 3966 Sesto 2007-02-20 23:24:08]
És mindez az opera születésének 400. évfordulóján!!! :( Vajon tudatos-e az időzítés kultúrpolitikusaink részéről?! Bár a téma részletes taglalása már inkább illenék a Poltikai homokozóba!

3966 Sesto 2007-02-20 23:24:08 [Válasz erre: 3963 zsoly 2007-02-20 22:48:49]
...csak hápogok a döbbenettöl!!! tessék????! meg vannak ezek húzatva???!...elöbb Pécs most meg esetleg Szeged, aztán majd talán (nem kivánom!) a Miskolci Operafesztivál (=igaz, ezenkivül Miskolcnak tk. az ´50-es évek óta nincs saját operatársulata, a tendenciát követve, gondolom, nem is lesz soha!) s a végén Debrecen és a hab a tortán a MÁO??!!!... \"Szuper teljesitmény\"! \"Gratula\" az illetékes politikusoknak! :-(((

3965 Sesto 2007-02-20 23:20:00 [Válasz erre: 3959 -zéta- 2007-02-20 22:42:04]
...ezek szerint nem tévedtem?! mert majdnem okozott egy álmatlan éjszakát ez a bizonytalanság/tudatlanság részemröl!... thnx!... ;-)

3964 Ködlámpa 2007-02-20 22:53:02
Érdekes, de amikor a pesti Operával csinálták ugyanezt az elmúlt két évben, senki nem siránkozott itt az érintetteket kivéve… A csendes kárörömön kívül annyira futotta, hogy Jutocsa kábszeres, Kesselyák meg tehetségtelen, és egyébként is megérdemli az Operaház, ami vele történik. Az elbocsátott kollégák nevében is köszönjük az együttérzést. Remélem, most majd hangosabban panaszkodtok... :-(((((

3963 zsoly 2007-02-20 22:48:49 [Válasz erre: 3960 Heiner Lajos 2007-02-20 22:44:24]
Ajjaj, már vártam, hogy Pécs után mikor kerül Szeged terítékre, pontosabban le a terítékről :(( Szegediként ezt egyszerűen nem tudom kommentálni.... :(

3962 Heiner Lajos 2007-02-20 22:47:11
Jut eszembe, Csehországban hány operatársulat is van? Prágában kettő, Brünn, C. Budejovice, Olmütz, Hradec Kralové, a többi hirtelen nem jut eszembe, de jó múltkorában egy operafesztivál kapcsán kilencig vagy tízig számoltam.

3961 zsoly 2007-02-20 22:46:31
Ó, én csak most vettem észre a tegnapi keltezésű hírt a Monteverdi versenyen győztes énekeseinkről. Nagyon-nagyon gratulálunk! Úgy néz ki tán, hogy most már a régi zene területén is komolyodik a mozgolódás?! :))

3960 Heiner Lajos 2007-02-20 22:44:24
Szegeden a jövő évadtól \"racionalizálni\" akarják az opera/koncertelőadásokat - ez valószínűleg a Színház zenekarának feloszlatását fogja jelenteni. Az első lépés, hogy itt is megszűnjön az operatársulat.

3959 -zéta- 2007-02-20 22:42:04 [Válasz erre: 3957 Sesto 2007-02-20 20:24:15]
Bizony Antonia volt :-)...

3958 Sesto 2007-02-20 20:26:42 [Válasz erre: 3957 Sesto 2007-02-20 20:24:15]
\"elvileg\"

3957 Sesto 2007-02-20 20:24:15
...hmmm, a miskolci Hoffmann fotókat nézve felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg képcsere történt?! A legalsó fotón most tk. \"Azucena\" vagy egy korosodó \"Papagena\" látható?... (Bár eliveleg és darab szerint Antonia-ra kellene tippelnem, mig Giulietta egyértelmü volt!)

3956 Búbánat 2007-02-19 23:05:49 [Válasz erre: 3955 -zéta- 2007-02-19 22:41:17]
Már maga a hír is nagyon szomorú! Hogy egyáltalán ilyen megtörténhet!

3955 -zéta- 2007-02-19 22:41:17 [Válasz erre: 3954 -zéta- 2007-02-19 22:38:55]
... s ez a Pécs ugyanaz a Pécs, ahol bemutatták hazánkban a Kisvárosi Lady Macbethet, ahol olyan műveket adtak, mint A bűvös vadász, Lohengrin, stb. És tényleg ez a város lesz Európa kulturális fővárosa?????

3954 -zéta- 2007-02-19 22:38:55 [Válasz erre: 3953 Búbánat 2007-02-19 22:33:07]
Ez tényleg tragikus hír. Amúgy az operatársulat tagjai, \"a négy magánénekes, két korrepetitor, 22 tagú kórus, valamint zeneigazgató, karmester és zenekarvezető\" nemcsak operákban álltak helyt, hanem operettekben, musicalekben, sőt egyéb prózai darabokban. Elképzelhetjük, hogy milyen hangulatban készülődnek a hétvégi premierre (Verdi: Traviata)...

3953 Búbánat 2007-02-19 22:33:07
Nem lesz Pécsen operatársulat? Népszabadság • Ungár Tamás • 2007. február 19. Végveszélybe került a Pécsi Nemzeti Színház operatagozata. A városi közgyűlés kulturális bizottságának legutóbbi ülésén javaslat született a tagozat megszüntetéséről. Az erősen eladósodott pécsi önkormányzat az idén megválik 400 közalkalmazottjától és köztisztviselőjétől. A leépítések a színházat is sújtják, az intézmény 257 dolgozójából 26-ot kell elbocsátani. Balikó Tamás, a teátrum igazgatója nem kívánt dönteni a leépítésekről, a feladatot a közgyűlésre hagyta. Ezek után született meg a kulturális bizottság említett javaslata az operatagozat szélnek eresztéséről. Somos János Csaba, a színház zeneigazgatója elkeseredetten fogadta a hírt az általa irányított, immár 47 éves tagozat megszüntetésének tervéről. Somos úgy érzi, hogy Pécs kulturális életét fájdalmas veszteség éri, ha nem lesz a városban opera. A zeneigazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa szerepkörre készülő Pécs lemondjon operatársulatáról. Ezért a tagozat levelet írt a pécsi közgyűlésnek: a társulat tagjai kérték, hogy megmaradhasson az operajátszás a városban. Kunszt Márta, a kulturális bizottság elnöke azt mondta: attól még Pécs nem marad opera nélkül, hogy a tagozat megszűnik. Kunszt szerint a színház más társulatok befogadásával otthont adhat opera-előadásoknak. A bizottság vezetője azt viszont nem vitatta, hogy ezzel a módszerrel kevesebb operát láthatnak majd a pécsiek a színházukban. Simon Istvántól, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a teátrumban tavaly 315 előadást tartottak, ebből 27 opera volt. A prózai, operett- és musical-előadásokon a székek 90-95 százaléka volt foglalt, az operákra a jegyek 70-80 százaléka kelt el. 2006-ban az intézmény 728 millió forintnyi támogatást kapott a várostól. Az idén a színház 755 milliós támogatást kért az önkormányzattól, amely ennél 61 millióval kevesebbet biztosít. A pécsi színház jegyeladásokból és szponzoroktól remélt idei bevétele 185 millió forint, ezt az intézmény nem tudja oly mértékben növelni, hogy a támogatásból hiányzó 61 milliót pótolja. Ezért kényszerül a színház előadásszámának csökkentésére és elbocsátásokra. Az operatársulatot négy magánénekes, két korrepetitor, 22 tagú kórus, valamint zeneigazgató, karmester és zenekarvezető alkotja. A képviselő-testület március 1-jén tárgyal az ügyről, s ha a városatyák elfogadják a szakbizottság javaslatát, akkor ősztől a színház nem tűz a műsorára operákat.

3952 -zéta- 2007-02-19 18:35:40 [Válasz erre: 3951 egy kívülálló 2007-02-19 12:13:37]
Köszönöm a felvetést, magamévá tettem. Matthieu-t az operai műsorlap is egy t-vel írja.

3951 egy kívülálló 2007-02-19 12:13:37
A Chénier-beszámolóhoz: azon persze lahat vitatkozni, hogy a keresztneveket illetően az olasz vagy a francia változat-e a helyesebb. (Magam a franciára voksolok, nem utolsósorban azért, mert az előző három felújítás alkalmával is André Chénier volt az opera címe.) Azonban a vezetékneveket és néhány keresztnevet is következetesen franciául használ Giordano, ezek helyesírására oda kéne figyelni: Chénier (és nem Chenier), Gérard (és nem Gerard), Matthieu (és nem Mathieu).

3950 Sesto 2007-02-19 10:56:50 [Válasz erre: 3949 kívülálló 2007-02-19 10:13:41]
...igen, ez már pl. egy szomorú hirrel kapcsolatosan is feltünt: a Kostas Paskalis nekrológ már 2007.02.10.-én felkerült a \"Pantheon-ba\", mig a \"Hirek\" rovatban csak ma olvasható elöször...

3949 kívülálló 2007-02-19 10:13:41
T. Momus! Más fórumok (fidelio, napilapok) tele vannak a ma este Bécsi Filh. műsorváltozással, a momuson pedig még mindig a Táncszvit és a Schumann IV. virít... Nem elegáns. (mint ahogyan - nem akarom Bruckner urat bántani, de - a változás sem...)

3948 Kúp Flóris 2007-02-16 19:51:26 [Válasz erre: 3934 Elek Melinda 2007-02-15 14:00:11]
Mel\'Ne tedd ezt velem ! Lehet szellemben rekedtem elevenen,de ez ellen heves fejjel berzenkedem -nem kellene? Re - Vers: (Ellek- nyelvezete lett keserves eszperente szerkezetben) Nem VERSenyezhetek Nevezett helyen,mert -gyerek nem lehetek, s szerfelett helytelen lenne lepleznem vers eredetet, Negyven felett - nem Fair Becenevem nem fedem fel ! Kegyetlen percet keresek, melyben lelek feleletet elemezhetettlen tettek- re tek\'-kel meg felelhetek: nem termett bennem erre \"flair\" -elvben kegyed engedje meg Lehet nem kell hetvenkednem, de cselekedetem nem gegg, s elengedhetetlennekem -perbe nem keveredhetek- fel-neveletlenkedve \"bairn\" Lehet, nem kellemes e vers, melyet e web-helyre tettem. Benne-de(c)k Elek(-kel) keversz, erre zeneszeretetem lesz megfejthetetlen predeszt\' / (per) termesztve fejemre hair-t Mert egyebet nem tehetek - sz/-n Te verset szerkeszt fejemb-e keserves epe.... persze engem versenyveztek s lettem elkergethetetlen szellentve + feneklett air :-)

3947 kívülálló 2007-02-16 15:06:43
Nagyon köszönöm mindegyikteknek. Szinte új topic-ot lehetne nyitni Varázsfuvola dvd-n címmel... Közben találtam egy angol nyelven írt honlapot, ott summázva azt mondja, hogy 1. a Gönnenwein, 3. a Davis.

3946 egy kívülálló 2007-02-16 14:59:57 [Válasz erre: 3944 Sesto 2007-02-16 14:16:46]
Bergman Varázsfuvolája szerintem annyira zseniális, hogy minden gyengesége megbocsátható... Amúgy érdekesség, a mindenki által gyengének tartott zenei anyag külön hanglemezként is megjelent anno (nekem meg is van).

3945 Szilgyo 2007-02-16 14:30:32 [Válasz erre: 3944 Sesto 2007-02-16 14:16:46]
A covent gardenes nagyon szép előadás. Franz-Josef Selig igen jó Sarastro, de még jobb Gurnemanz Thielemann közelmúltbeli Parsifal-lemezén.

3944 Sesto 2007-02-16 14:16:46 [Válasz erre: 3943 kívülálló 2007-02-16 12:44:11]
...a Covent Garden-es felvétel(=Damrau, Röschmann, Keenlyside) egészen biztos jó tipp-ha az énekeseket veszed figyelembe; máskülönben az is inkább \"konvencionális keretek között\" került szinpadra... Ime még egy pár Flöte-tipp,...de többségük nagyon is csicsás/giccses-ragadós kiállitásban, kevésbé \"konvencionálisat szinte alig találni. * Sawallisch/Everding (München)-ez az elöadás még a mai napig müsron!( Popp, Gruberova, Araiza, Brendel, Moll) * Levine/Ponnelle (Salzburg)-Cotrubas, Gruberova, Edda Moser mint I. Dame(!), Schreier, Berry, Boesch, Talvela * Welser-Möst/Miller (Zürich)-Mosuc, Hartelius, Beczala, Salminen (=ez egy relativ \"új\" rendezés, az ezredfordulóra készült, \"mondernkedö\", s kissé lagymatag, unalmas-az egész egy könyvtárban játszódik-alapötlet/koncepció nem feltétlenül rossz, de a kivitelezés dög unalom! Igy talán nem csoda, hogy HOLNAP új Zauberflöte-Premier lesz Zürich-ben, Harnoncourt/Kusej fémjelzi az új produkciót; közremüködnek: Mosuc, Kleiter, Strehl, Salminen, Drole etc.-TV-felvétel készül és azután DVD is nagy valószinüséggel!) * Stein/Ustinov \"Varázsfuvola\" TV-film (fekete-fehér!) a ´60-as évek nagy énekes sztárjaival: Deutekom, Mathis, Gedda, Sotin, Moll etc. * A Drottningholm Fesztiválról: ebben a gárdában nyilván érdemes kiemelni Polgár Lászlót, mint Sarastro-t! * Levine/Hockney: egy régi MET-es produkció felvétele; Serra, Battle, Araiza, Moll * Gönnewein-felvételröl már volt szó (Ludwigsburger Festspiele) * kissé modernebb felfogásban készült 1997-ben Achim Freyer rendezésében és Ch. v. Dohnányi zenei irányitásával egy salzburgi Flöte is (=Dessay-debut Salzburgban) ezen a felvételen hallhatók továbbá: Schade, Pape, Goerne, Mcnair etc.-nem tudom, hogy jelenleg DVD-formátumbab kapható.(?) * pár évvel ezelött volt a Ruhr Triennale-n egy Flöte, Minkowski dirigált (modernebb, letisztult koncepcióra alapoozott, részben érdekes, újszerü rendezöi megvilágitásban: Kühmeier és Miklósa voltak a nöi föszereplök, ezt az elöadást korábban több izben közvetitette felvételröl az Arte és 3Sat) * A Baden-Baden-i Fesztiválon készült \"Flöte\" (=Abbado CD-felvételének \"alapja\") szintén a kevésbé poros szinrevitelek egyike volt (Röschmann, Miklósa, Pape etc.) ...és a lista még közel sem teljes, mint tudjuk!... ;-))) A Bergman-Varázsfuvola-film jelenleg pl. nem kapható, de Arthaus kiadó gondozásában nem sokára egy teljes I. Berman kollekciót fognak piacra dobni, s abban megtalálható majd a Varázsfuvola,...igaz az emlitett film zenei megvalósitása-ill. minösége eléggé gázos helyenként,...mégis mint egy \"mitoszt\" szokás emlegetni, csak tudnám miért?!...

3943 kívülálló 2007-02-16 12:44:11 [Válasz erre: 3942 balazsm 2007-02-16 12:18:56]
Nagyon köszönöm a gyors választ. C. Davis CD Varázsfuvoláját ismerem, az tetszik(nem tudom ugyan az-e a DVD-n). Ami az ízlésemet illeti, nem bánom, ha a rendezés nem teljesen konvencionális... (pl. nagyon tetszik a Decker féle Traviata).

3942 balazsm 2007-02-16 12:18:56 [Válasz erre: 3941 kívülálló 2007-02-16 10:23:28]
Kedves kívülálló, mivel nem ismerem az ízlésedet, kettőt ajánlok, valamelyik biztos tetszeni fog. Az egyik az Arthaus-é (Gönnenwein), a másik a BBC Opus Arte kiadványa, egy C. Davis vezényelte Covent Gardeni (Röschmann, Keenlyside, Damrau).

3941 kívülálló 2007-02-16 10:23:28 [Válasz erre: 3938 Sesto 2007-02-16 08:56:33]
Kedves Balázs Miklós és Sesto! Most tervezek Varázsfuvola dvd-t venni (még nincs...) Szóval: melyiket ajánljátok?

3940 Búbánat 2007-02-16 09:30:47
A megújult Pesti Műsor komolyzenei rovatában heti rendszerességgel Fáy Miklós írja az opera-és koncert-előzeteseket, ajánlásokat, kritikákat. Fáy itt és ott, Fáy mindenütt…

3939 Orfeusz 2007-02-16 09:05:30 [Válasz erre: 3938 Sesto 2007-02-16 08:56:33]
Genia Kühmeier jön Budapestre: ősszel a Mupaban énekel R.Strauss dalokat a Kölni Filharmonikusokkal

3938 Sesto 2007-02-16 08:56:33
...elöször is köszönet a Salzburgi \"Flöte\"-DVD-kritikáért,...hiszen most is igaz: hiszen ahány nézö, annyi vélemény!... ;-) Talán a margón egy pár megjegyzés-egy a kritikából kiemelt idézet kapcsán: \"René Papét jól ismerjük, csak természetes, hogy Sarastrója rendben van. Genia Kühmeier Pamináját nem ismerjük olyan jól, de nem baj, majd megismerjük idővel, bizonyosan sokszor énekli még a szerepet, a hamisítatlan asszonyi naivitása és a hangi adottságai mindenesetre megvannak hozzá. Diana Damrau kapcsán nem kell túlzott kockázatot vállalnom a kijelentéssel: a jelen és jövő maghatározó Éj Királynője ő. Nem ígéret, beváltott tehetség. Szép hang, szilárd intonáció, biztos énektudás az övé.\" * Pape valóban a jelenkor egyik legkiemelkedöbb német basszusa, s ha belegondolunk, hogy már a ´90-es évek elején -akkor még az utolsó Solti \"Flöte\"-sorozatban- mint \"pályakezdö, tehetséges, reményteljes énekesegyéniség\" lépett szinre, nos azóta eltelt egy pár év: R. Pape müvészete kiteljesedett, s egy-két olasz szereptöl eltekintve, továbbra is elsö sorban a német repertoár kiemelkedö és szakavatott tolmácsa! * G. Kühmeier Pamina szerepében,...csatlakozva a kritikushoz: bizzunk benne, hogy a magyar közönség számára is hamarosan fogalommá válik ez a név, a \"márka-Kühmeier\", különösen, ha olyan lirai szoprán szerepekröl teszünk emlitést, mint itt és most: Pamina(!)-EBBEN a szerepben -azt hiszem, és ilyen komplex felfogásban- ami Kühmeier Pamina-interpretációját illeti, valóban világklasszis, s a konkurrencia esetleg \"messziröl és halkan ugatja\"! * D. Damrau: Éj királynöje szerepében MINDIG HATALMAS ÉLMÉNY (volt!)-sajnos, csak igy múltidöben, ugyanis a legutolsó münchen-i Flöte-sorozatban búcsúzott volna el -saját döntése alapján- ezen szereptöl, amely közel 10 évig eddigi repertoárjának legerösebb alakitása volt minden szempontból,...de a münchen-i elöadásokat -sajnos- már betegség miatt nem énekelte el; ott és akkor Ana Durlovski vette át a szerepet... Igy elképzelhetö, feltéve, ha Damrau döntését \"nem gondolja át\", hogy ez a DVD a ragyogó éneknüvészt, parádészerepében egyik utolsó elöadását dokumentálja! Nagy érték! (S ha már Königin-t nem, akkor örüljünk Damrau új szerepének. \"Najade\" után tavasszal \"Zerbinetta-t\" fog énekelni az \"Ariadne-ban\", itt Bécsben; már nagyon várom és drukkolok neki, hiszen nagy elödök után kell majd helytállnia ebben az igen csak bravúros szólamban!)

3937 unicornis 2007-02-16 06:54:16 [Válasz erre: 3935 sphynx 2007-02-15 16:50:34]
elég a pedofíliából!

3936 unicornis 2007-02-16 06:52:57 [Válasz erre: 3935 sphynx 2007-02-15 16:50:34]
A szabályozás abban az esetben mentesítene a büntetés alól, ha a 14 évet betöltött fiatal beleegyezik, hogy lefotózzák vagy filmre vegyék. A parlamentben Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) számolt be arról, hogy pártja támogatná a javaslatot. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy meg kell fontolni az ezzel kapcsolatos kritikai észrevételeket is. Hankó Faragó szerint az alkotmányügyi bizottság véleményét kellene kikérni az ügyben. Az SZDSZ-es politikus tehát nem határolódott el egyértelműen a fiatalkorúakról készülő pornófelvételek legalizálásától. Nem is beszélve arról, hogy kiskorú szülője vagy tórvényes képviselője nyilatkozhat mindenben.... Jó reggelt Magyarország!

3935 sphynx 2007-02-15 16:50:34 [Válasz erre: 3933 Kúp Flóris 2007-02-15 08:13:49]
Kár, hogy már elmúltál 12.

3934 Elek Melinda 2007-02-15 14:00:11 [Válasz erre: 3933 Kúp Flóris 2007-02-15 08:13:49]
Európai versíró pályázat gyermekeknek A francia székhelyű Európai Irodalmi Egyesület versíró pályázatot hirdet 6-12 éves gyermekeknek, kötetlen témában. (KultúrPont) Bővebb információ: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=11541

3933 Kúp Flóris 2007-02-15 08:13:49
Fogorvosnál jutott eszembe: (legjobb tanácsadó az élet) ír hülyéket - Fáy a gyökér - bír - komoly zene hozzá érett - a magyar népi kárprázatér segít Ő, mint visin a szembe, trisztán látásunknak zálogja! Bú, té ma rádjön sótlan,s szende Daunerninek mega bloggja (miben rendszeresen vers-Ellek) maj\'minden gondodat megoldja!? Kinek paraszt szövege lenne szót sem érdemelhet,mert \"gyenge\" s nem születtet ékvér Melinda ? Konklúzúdul-letol-só strófa Járjuk a saját taszta túránk, mert nem olyan nagy katasztrófa -zenekritikailag hallvány rossz - de közhasznú recenzúránk, mint\"eSz;-eN;O;B-é titkár-nyúlvány\" végzén - fogatlan - proszektúrán

3932 Kúp Flóris 2007-02-15 08:07:34 [Válasz erre: 3925 janomano 2007-02-14 18:54:45]
A nemtetsző dolgok mellett Ne menjünk el szemlesütve ! Adjunk hangot a szabad béleménynek ! Ingenis szabad a kritikust kritizálni,bár a békaugatás tetszik :-)

3931 Kúp Flóris 2007-02-15 00:51:05 [Válasz erre: 3929 barrister 2007-02-15 00:24:15]
Ahog a gyermekágyaláz felismérője Semmelreisz Ignor megmonnta: Zen! e kritika előtt végtajaidat fertőtlenítsd ! Húzjál védőkesztyűt fülvédőt stb:-)

3930 Kúp Flóris 2007-02-15 00:28:30 [Válasz erre: 3925 janomano 2007-02-14 18:54:45]
A zenekritikus hallgatóknak az első 9 szemeszteren, csak nézni szabadgyon a zenét - hallgatni nem !:-)

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.