Bejelentkezés Regisztráció

Miklósa Erika


890 SztHabakuk 2015-04-23 21:17:35
Olvasva cizellált sorait arra a következtetésre jutottam, hogy vagy nem volt operában vagy egy faluban él és nincs rálátása erre a zárt kis világ működésére. A „mellőzött, díjtalan” kolléganőket úgy kell érteni, hogy kiemelkedőt alkottak/alkotnak egy életen keresztül és ha valakinek jó napja lesz talán 70 évesen kapnak egy díjacskát. Azt pedig a hitványság teteje, hogy tehetséges művészeket középszerű énekesekké ledegradáljon és ilyen pökhendi módon kioktassa őket, hogy tessék karriert csinálni, lehet menni… Ha a világ sorsa múlna rajta, akkor sem tudná elénekelni az Aidát, Toscát és még sorolhatnám ……

889 takatsa 2015-04-23 21:13:37 [Válasz erre: 886 SztHabakuk 2015-04-23 20:47:56]
Ja, énekel ő mindenfélét, mindenhol. Mondjuk ez nekem sem tetszik. Ahogyan az sem tetszik, amikor a régi nagy operaénekesek ócska operettekben "járatták le magukat", és nem tetszett sohasem a háromtenor produkció, de hát ilyen a világ, ha valaki ismert, "híres", akkor jönnek az ilyen-olyan felkérések, amelyeknek nehéz ellenállni, amelyeket nehéz visszautasítani. Erről tényleg lehet beszélgetni pro és kontra, hogy egy "komoly" énekes megengedheti-e ezt magának és hol van az értelem és a jóízlés határa. De azért azt is látni kell, hogy itt egy általános jelenségről van szó, és minél ismertebb valaki, annál nagyobb a presszió és kísértés. De ebben a topikban persze nem erről van szók. Amúgy nekem megvan a MET-es Varázsfuvola DVD-n, mondjuk nem vagyok oda azért, hogy angolul énekelnek, de ettől függetlenül az egy nagyon-nagyon jó felvétel.

888 takatsa 2015-04-23 21:03:42 [Válasz erre: 885 telramund 2015-04-23 20:15:40]
Kedves Telramund, Az érvek nem fogytak el, és a "savanyú a szőlő" az utolsó mondatom volt, előtte érveltem. De megismétlem szívesen. Miklósa Erika valamiben nagyon jó volt, és ez nem az én véleményem, hanem a zenei világ véleménye, mert az, hogy valaki közel 60-szor énekli a MET-ben az Éj királynőjét, ez ténykérdés, amit a fanyalgóknak is tudomásul kell venniük. (És különben is, miért baj az, ha valaki csak egy szerepben abszolút világszám?? Ha valaki "csak" magasugrásban bajnok, az talán szégyen? Én úgy gondolom, sokkal jobb, ha valaki egy szerepben világszám, mintha száz szerepben közepes, ami itthon biztosan elmegy, de valahogyan a nemzetközi porondon nem kell senkinek. - És persze ez az "egyszerepes" dolog sem teljesen igaz, mert hazai pályán Miklósa Gildaként, Norinaként sem vallott szégyent és ezekben a szerepekben hallottam sokkal rosszabb hangokat és alakításokat is az elmúlt 10 évben.) Nem tudom, hogy kiket értesz a díjtalan és mellőzött kolléganőkön, de - amint írtam - a lehetőség nekik is adott, hiszen mindenkinek az életében, aki tehetséges, adódik lehetőség. Éljenek vele. És menjenek, énekeljenek a MET-ben, ne finnyáskodjanak. Énekeljenek Toscát, Traviatát, Bohéméletet, bármit, de ha ne adj Isten, csak az Éj királynője jut nekik, azt a csapást viseljék el emelt fejjel, annak tudatában, hogy majd nyitunk itthon nekik egy topikot és megvigasztaljuk őket. A mai világban mindenkinek ott van a marsallbot a zsebében, nem lehet vasfüggönyre, leninapánkra hivatkozni és ha valaki nem csinál nemzetközi karriert, akkor magára vessen, mert vagy a tehetség, vagy a kitartás, vagy a jó helyzetfelismerés hibádzik nála. A globalizáció azt is jelenti, hogy ha itthon akarsz csillag lenni, akkor máshol is kell ragyognod. Bár ezt már 2000 éve is hangoztatta valaki: a gyertya nem arra van, hogy véka alá rejtsék. Tehát szabad a pálya, énekelhet mindenki mindenhol mindent, és aki Miklósa Erikát le akarja körözni az a MET-be és hasonló nívójú és ismeretségű színpadokon tegye, ne a Momus topikjában.

887 SztHabakuk 2015-04-23 21:03:18
kimaradt a diszkográfiából: https://www.youtube.com/watch?v=6qPfnk30vm4 érdemes elolvasni a hozzászólásokat is!!

886 SztHabakuk 2015-04-23 20:47:56
Ha jobban elismerik külföldön mért jött haza? Külföldi elismerése: Európai Kultúra díj a külföldi Éj királynőiért (Zürich, 1991.) azaz 1 db. Ha külföldön jobban elismerik, akkor kishazánkban 1-nél kevesebb kitüntetése kell, hogy legyen. Valóban egy 5 perces barvúráriával elérni a Kossuth díjat … Tehetséges, de miben? A marketing biztos jobban megy, mint a Turandot. Becsülni olyan embert szoktak aki őszinte lelkesedessél tesz foglalkozása/hivatása művelésében, példamutató a fiatal generációnak. Jobban el kellene olvasni a hozzászólásokat; minden egyes kritikai elem valamire épül. Pl.: lemezei: Szivárvány, Alternadíva, Csillagfényben, Az ég szabad (poplemez), Impression – 5 db. Na már most ez másnál így néz ki: „ … közötti felvételeket tartalmazó összkiadás 26 teljes operát és 13 áriaalbumot tartalmaz.” Még mielőtt az olvasó azt mondaná, hogy szándékosan kihagytam számos remekbeszabott és említésre méltó produkciót, íme: Miklósa Erika & Dolhai Attila - Time to Say Goodbye, Zámbó Jimmy / Miklósa Erika - Time To Say Goodbye, Miklósa erika & Tandi Flora – Hazatalál, Miklósa Erika-Kökény Attila - Mindíg visszavár, Erika Miklosa as Queen of the Night "Der Hölle Rache", Miklósa Erika - Az ég szabad, MegaSztár 5. Kökény Attila és Miklósa Erika -- Time to say goodbye. Bizony így van, a talentumokkal gazdálkodni kell – de valakinek kapálni is.

885 telramund 2015-04-23 20:15:40
Amikor elfogynak az érvek "savanyú a szőlő"?Ugyan már! Azt nézzük mit tett le az asztalra! Az Éj királynője oke! Van f-je!De szeretném ,ha felsorolná valaki,hogy milyen szerepekben volt olyan magasan kiugró!Luciaként? Na nem! Gildaként? Elment.És akkor kérem folytatni .Én is tudnám ,de minek? Majd ,ha letesz valamit a fachjában ,mint teszik mellőzött,díjtalan kolléganői akkor jöhetnek a díjak.De ez nem történt meg!A díjak viszont jöttek!Na ez nem tetszik sokaknak:És ezen nincs is mit tovább rágcsálni!

884 takatsa 2015-04-23 20:03:26 [Válasz erre: 872 Momo 2015-04-23 09:46:45]
Igen, kedves Momo, ezzel mélységesen egyetértek. Hozzátéve azt, hogy Miklósát külföldön valószínűleg jobban elismerik, mint kis hazánkban, de az biztos, hogy ennyi köpködést nem kap sehol sem, mint itthon. De hát mi erről vagyunk híresek, ez hovatovább nemzeti szokásunk, csikós, gulyás, köpködés, egymás gyalázása: ez a magyar virtus. Nagyon sokáig kell visszamenni ebben a topikban, hogy Miklósáról dicsérő szót olvassunk. Egy biztos: Miklósa elért valamit, olyasmit, amit a mi kis országunkban csak kevesen. Ehhez nyilván kellett nagy szerencse, de valami kis tehetség és munka is, mert - amint hallottam - nyugaton sincsen kolbászból a kerítés, és mindenért meg kell dolgozni. Nyilvánvaló, hogy Miklósa Erikánál voltak, vannak és lesznek nagyobb operaénekesek, de ki az, akiről nem mondható el ugyanez. Egy tehetséges ember előtt kínálkoznak lehetőségek, és az egyénen múlik, hogy él-e velük. Miklósa élt a lehetőségeivel és valószínűleg kihozta magából a maximumot. Ezért nem irigyelni kellene, hanem becsülni. Hiszen az embernek a fő hivatása és feladata ez: gazdálkodjon okosan és jól a rábízott talentumokkal. Akinek ez nem tetszik, annak valószínűleg savanyú a szőlő.:)

883 SztHabakuk 2015-04-23 17:04:00
Cilike, már nem az Abigél c. filben vagyunk ... Továbbá nem gondolja, hogy most regisztrálás óta foglakozom a témával?? És most, mint vmi inas hallgatok és majd 1-2 év múlva írhatok valamit .... az én szakmai validációm megvan fórumozás nélkül is.

882 SztHabakuk 2015-04-23 17:03:56
Cilike, már nem az Abigél c. filben vagyunk ... Továbbá nem gondolja, hogy most regisztrálás óta foglakozom a témával?? És most, mint vmi inas hallgatok és majd 1-2 év múlva írhatok valamit .... az én szakmai validációm megvan fórumozás nélkül is.

880 Momo 2015-04-23 16:50:21
"non-stop imasáv" :-)))))

879 Cilike 2015-04-23 16:38:07 [Válasz erre: 877 SztHabakuk 2015-04-23 16:16:17]
Szövegértéssel önnek is gondja van. Nem, nem zárt topic. Betelt a pohár...ez ismerős nekem, múlt héten ekörül forgott a téma...az se valami elegáns eset volt. Amúgy ha jól emlékszem, nem az ön beírására reagáltam elsőként, bár elég furcsa, hogy egyszerre ketten is bereggeltek gyorsan, csak hogy miklósázzanak kissé. Mikor anno az Operába kerültem, emlékszem, jó pár hónapig csendben voltam és nem nyilvánultam meg olyan dolgokban, amikben pedig meg tudtam volna. De úgy éreztem, egy új tag inkább viselkedjék szerényen. Ma már persze vannak, akik épp csak megjelennek és máris mindenkit kioktatnak. Nekem ez ott sem szimpatikus és itt sem. Gondolom, érdemes azért regisztrálni, hogy az ember értékeljen egy előadást, amit látott, vagy hogy beszélgessen olyan témáról amik érdeklik, olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődése. De regisztrálni azért, hogy valakiről elmondjak mindenféle rosszat, mert "betelt a pohár"...hát, nem vagyunk egyformák. Persze ez csak a magánvéleményem. Én nem vagyok itt senki, nem számít, hogy mit gondolok.

878 Búbánat 2015-04-23 16:30:22
Amikor nyolc évvel ezelőtt létrehoztam a topicot, nem reméltem, hogy a hozzászólások száma eléri itt a 878-at...most már nem elérhetetlen cél - bízhatom benne: - az 1.000. beírás. Várhatóan, nem kell túl sokat erre várni, ha így folytatódik a "disputa"...

877 SztHabakuk 2015-04-23 16:16:17
Kicsit megilletődtem. Tehát akkor ide csak olyanok írhatnak akik: 1. jót írnak (ha rosszat írnak az "tökre nincs rendben"?) - tehát ez egy non-stop imasáv M. E. felé fordítva? 2. csak azok írhatnak akik pl. 2015. január 1. előtt regisztráltak? Ez egy zárt topik? "Ha ennyire nem bírja, minek olvasgatja a fórumát?" Hát igen, "el lehet innen menni tessék" ezt is mondta vki már ... Itt nem személyes érintettségről van szó, hanem betelt a pohár és nekem ez a véleményem. Még el lehet mondani; bár úgy veszem észre nem sokáig .... Semmilyen apropóból nem íródott a beírás, és téved telramund a közhelyével (A stílus maga az ember. Ettől már csak azt szeretem jobban amikor idézgetnek Shakespeaer-től: "Színház az egész világ" és akkor hozzáteszem, hogy "És? ... mert itt vesző van. Hogy folytatódik?), hogy Ő ráismer az íróra (3 napja regisztráltam először). Szó nem volt személyeskedésről! Nemes egyszerűséggel az alapanyag adta az irodalmi formát .... Azért azt nem bírom szó nélkül hagyni (sokat olvasom, én is elhiszem), hogy az szintén erős lírai túlzás, hogy "a világ legnagyobb operaházaiban lépett fel" - ezt pontosan ki fogom gyűjteni és megírom, hogy még (!) hányan hol léptek fel és hogy a szóban forgó személy hol lépett fel (már most érzem, hogy kontrasztos lesz). Pl. Marton művésznő, na Ő fellépett a világ legnagyobb operaházaiban!

876 Cilike 2015-04-23 13:35:01 [Válasz erre: 873 telramund 2015-04-23 09:50:46]
Kedves, édes Telramund! Ne érts félre engem, kérlek. Nézd meg, mit írtam. Azt, hogy valaki csak azért regisztrált, hogy beírjon egy Miklósát bíráló, kissé személyeskedő hsz-t. Ráadásul úgy, hogy nem is énekelt az Operában, jó, valami gálán énekelt, ez annyira nem lehetett célkeresztben. Akkor meg miért várt majdnem egy hetet, mért nem írta oda, hogy mit hallott, hogy tudjuk, mire gondol. Ha te beírsz valami kritikát, mondjuk egy Szöktetés után, tökre rendben van. Hiszen rendszeres fórumozó vagy, el szoktad mondani a véleményedet. De ha valaki csak azért regisztrál, hogy valakiről rosszat írjon, az fel szokta vetni a személyes érintettség kérdését. Igen, ismerem ezt a történetet, jó pár éve volt, hogy azt hiszem az első férje valóban megfenyegette Fáyt, hogy megveri. Akkor sem értettem egyet ezzel, noha az nem a nagy nyilvánosság előtt hangzott el, de híre ment.

875 Beatrice 2015-04-23 11:59:34 [Válasz erre: 871 Cilike 2015-04-23 08:17:06]
Igen, fellépett, és véleményem szerint nem énekelt rosszul, a múlt pénteki World Voice Day gálán elénekelte Violetta 1. felvonásbeli áriáját, szerintem korrektül. Megvoltak a hangok, megvolt a volumen is. Vibrátó volt valamennyi, de nem elfogadhatatlan. Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok Miklósa-rajongó, és szerintem is egy túlhype-olt énekesnő. Interpretáció tekintetében a pénteki Violetta-ária nem igazán győzött meg. (Jóindulatúbban fogalmazva, ezen még dolgoznia kell.) Úgy tűnik, szép csendben végrehajtott egy (fél?) fachváltást, az Éj Királynőjéről lemondva (l. az e fórumba belinkelt Ridikül-interjút.)

874 Livingstone 2015-04-23 09:53:00
Időről- időre bekukkant az illető a Miklósa topicba, hogy lássa, történt- e vele valami. Én ezt nem értem. Ha ennyire nem bírja, minek olvasgatja a fórumát? Én sem vagyok Miklósa rajongó, de tény, hogy abban az egy szerepben jó volt. A többi operában nem szerettem, müviségét sosem tudta levetkőzni. A karrierje szempontjából szerencsét hozott neki, hogy sokan segítik, rendkívül jó kapcsolatai vannak, tipikus celebalkat. Az operán kívül jobban érzi magát, gyönyörűnek tartja magát (sic!), akit imádnak a férfiak?- a valóság azonban mindig a másik oldalon van! Kossuth- díj? Jó dolog lehet, de kintről mindenki tudja, hogy ki érdemelte meg.

873 telramund 2015-04-23 09:50:46 [Válasz erre: 865 Cilike 2015-04-22 22:35:07]
Nem jól értesült ismert nick vagyok,hanem több mint egy évtizede olvasom a Momust és ,miután a stílus maga az ember nagyon sokszor tudom,hogy ki írja ,amit ír,mert vannak elejtett szavak,amik automatikusan bedobnak valakit(nicket) ha olvasom.Aztán nem általános alanynak írok,mint Te,hanem direkt válaszolok,mint most is,hogy tudja az illető,hogy neki szól! Egyébként nyilván valami apropó alapján íródott a beírás.De úgy tűnik ,mit korábban most sem lehet írni őszintén Miklósáról.Mint "jól értesült" csak annyit, valahanyadik férje pont az általad védett Fáyt fenyegette meg,hogy ne merészeljen a ME-ról rosszat írni.Unalmasak ezek a nagyon védett "művészek" és most a felsorolástól eltekintek!

872 Momo 2015-04-23 09:46:45
Szerintem sem kell túlmisztifikálni Miklósa Erikát, de ettől függetlenül hosszú évekig a világ legnagyobb operaházaiban lépett fel, főszerepben. (azon kevés magyar énekesek egyike, akik ezt meg tudták csinálni) Ez is egy teljesítmény. A Kossuth-díjat meg teljesítményre adják. Természetesen tudjuk sorolni a nagy magyar énekesnőket Sándor Erzsitől Ágay Karoláig. Éjkirányőt is énekeltek/énekelnek nála jobban szerte a világban, de talán ezt is illene megbecsülni, ha már egyszer a miénk. Legalább mi magunk álljuk hozzá pozitívan a saját dolgainkhoz. Szerintem.

871 Cilike 2015-04-23 08:17:06
Szóval azt nem értem, hogy ennek most mi az aktualitása? Fellépett valahol a művész? Rosszul énekelt tegnap vagy tegnapelőtt? Nem tudok róla, de nem mondhatni, hogy közel vagyok a tűzhöz. :-) Majd ha és amennyiben megcsinálja a Traviatát, akkor lehet fikázni, bár természetesen azt a szempontot szem előtt tartva, amit a Fáy topicban elmondtak sokan...hogy nem szabad megalázó stílust használni. Vagy az csak Fáyra vonatkozik? De most és itt nem értem, hogy jött elő a téma. Valaki rosszat álmodott? Miklósa Erika valóban túl van értékelve szerintem is, bár pl. a Fiákermilliben tetszett, állítólag az Ory grófjában se volt rossz. Csak találjunk rá megfelelő ürügyet, hogy szidjuk.

870 SztHabakuk 2015-04-23 07:17:32
Gratulálok Brunnhilde72 hozzászólásához! Ez egy rendkívül egzakt és lényegre törő megfogalmazás M. E. egyszerepes művésznővel kapcsolatban. (Kíváncsi vagyok mikor törlik …) Az impaktfaktor nem az éneklés minőségét vagy éppen meglétét jelenti, hanem a tudományos működést – ezzel éppen aktuálisan a tudományos munkát végzőket degradálja. Amiben aktuálisan tetszeleg … még hogy Európai Tudományos és Művészeti Akadémia … Már elnézést, de tudja milyen kutatni? (Nem a retikülben.) Napokat ülni levéltárakban, interjút készíteni a szakma nagy öregjeivel?? Ez éppen olyan, mint harminc egynehány évesen a Kossuth díj, más művészek egy életet dolgoznak át érte (amúgy pont ezért adják). Ez nem lélekbetaposás kérdése, ahogyan Cilike írta. "A tények makacs dolgok!"

869 Brunnhilde72 2015-04-23 06:36:34
M.E. sajnos nem szereti ezt a műfajt. Sportkarrierje meghiúsulása okán, kényszerűségből lett énekesnő. Nincs benne a jó értelemben vett alázat a műfaj, a kollégák a közönség iránt. Pótcselekvésként önmaga sztároltatásába menekül.

867 takatsa 2015-04-22 22:56:13
Köszönet a 864-es hozzászólás törléséhez.

866 takatsa 2015-04-22 22:46:43 [Válasz erre: Törölt hozzászólás]
ja, impaktfaktor, attól szárnyal a hang. Nyilván ő jelöltette magát mindenhová. Tényleg gyomorforgató, amit művelnek egyesek. Gondolom ez a szabad véleménynyilvánítás. WC az alkonyatban, és hasonlók. Ez a mocskolódás túlmegy minden mértéken.

865 Cilike 2015-04-22 22:35:07
Kinek a lelkébe taposott bele szegény Erika, hogy most hirtelen felbukkant nickek szidalmazzák és jólértesült ismert nickek meg tudják, kik az új, ismeretlen nickek? Ez már-már krimibe illő fordulat. Ha valaki ettől többnek érzi magát, tessék.

863 takatsa 2015-04-22 20:37:16 [Válasz erre: 859 stgm 2015-04-22 15:58:18]
Én speciel jobban örülnék, ha M.E. többet énekelne az Operában, mint R.A. (Mennek nekem is ezek a monogramok, csak el kell kezdeni.) De hát én nem értek ehhez, mindenesetre Gildát szívesebben hallgattam vele. És várom a West side storyt ősszel. Ha már így kitárulkoztam, akkor elárulom azt is, hogy nem sajnálom azt a sok hülye nyújorkit, akik hosszú évekig elmentek megbámulni őt a Varázsfuvolában. Ha ilyen marhák voltak, úgy kell nekik. Most már csak az a kérdés, hogy kit moderálnak ki, nekem ebben már gyakorlatom van, így nem leszek különösen meglepődve.

862 tiberio 2015-04-22 20:06:17 [Válasz erre: 859 stgm 2015-04-22 15:58:18]
Mennyi keserűség lehet Önben! Őszintén sajnálom!

861 telramund 2015-04-22 19:13:59 [Válasz erre: 860 Cilike 2015-04-22 19:04:55]
Igaz vagy nem igaz?Akkor mi a probléma? A hozzászóló egyébként nem új legfeljebb a nicknevét felejtette el. A stílusa ismerős csak évek óta nem ír.Ami igen sajnálatos egyébként.És milyen igaza van!

860 Cilike 2015-04-22 19:04:55
Én nem vagyok egy Miklósa Erika-rajongó, azt állítom, de ez a hozzászólás gusztustalan. Hogy valaki csak azért regisztráljon, hogy aztán iderondítson, ez szükségtelen volt. Ha valami baja van az énekesnővel, keressen szerintem más módot, hogy ezt közölje vele.

859 stgm 2015-04-22 15:58:18
Időről-időre ismételten bekukkantok ide, a Miklósa-fórumba, hátha valami újat, valami okosat olvashatok a „világhírű” Éj királynőjéről. Biztosra veszem, hogy tömegek hevernek a lába előtt, kiknek rajongását –meg nem értem, de- tiszteletben illik tartani, mégis egy-két gondolatomat –mert ugyebár idevág a dolog- szeretném megosztani másokkal is. Na, már most tisztázzuk az elején: Miklósa Erika messzemenően NEM érdemli meg a megtisztelő „Kossuth-díjas operaénekes”-címet; sem a díjat, sem pedig a szakmában felmutatott teljesítményének ilyesfajta fitogtatását… Ez a „voce”, melyben az a borzasztóan sűrű vibrato, mint egyfajta légycsapó, úgy bántja a fület még csak-csak elmegy, de, ha jól meggondolom, még M. Évának sincs annyi kitüntetése, mint a fent említett „hangcsodának”, aki csak úgy egyre-másra kapja vagy kapkodja el másoktól a kitüntetéseket, nagyobbrészt érdemtelenül!A múltkorában láttam egy ’90-es évekbeli Albert Herringet, amiben valami kis szerepben –még bájos is volt- énekelgetett, na kb. ilyesmikkel kellett volna –sokszor, sok kicsi szereppel- eljutni a megérdemelt dobogóra. Akkor elhinném, hogy ez a pálya a mindene… M.E. továbbá, mint „egy szerepes” énekesnő, mára szinte kisajátítva azt a bizonyos Éj királynőjét, hirdetve, hogy ő volt/van/lesz az unikum ebben a szerepben, több mint valószínű, hogy nem hallott akkor Edda Moserről vagy hogy ne menjünk túl messzire: Ágay Karoláról. Minden tiszteletem az övé annak kapcsán, hogy már több, mint 300-szor énekelte a szerepet, ez minden bizonnyal egy ritka és nagyszerű képességre utal, de az a DE azért ott lesz mindig…A Wikipédián közétett adatok, érdemek, túlzások szintén nagyon elgondolkodtatóak. 1. Nagyon jól hangzik, de nem ő volt a legfiatalabb, akit valaha is felvettek az Operába! Ha nem is sokan, de vannak mások is, egyről biztosan tudok… 2. Attól, hogy valaki koncertszerűen részleteket énekel bizonyos operákból, attól az még nem válik szerepévé, mint ahogyan azt szépen belevegyíti az egyébként valljuk meg: gyér repertoárjába. Korszakos énekesnők az „átkosban” sokszor 40-50 „kicsi-nagy” –vegyesen- szerep eléneklésével merték azt kimondani pályájuk végéhez közeledve, hogy „hát ez, meg az a szerepköröm, repertoárom…” Mondjuk 40 szerep, az már valami, az előtt kalapot kell emelni! Rengeteg tanulás, temérdek energia befektetés, idő, etc… M.E.-nak visítva van 10-12 szerepe, amire rá lehet húzni, hogy „énekelte az operairodalom valamennyi szoprán szerepén”. Bár ha jobban meggondolom, a 40 is valamennyi és a 12 is valamennyi, ekként ott a pont! S hol vannak az új szerepek? Hol vannak a nagy Puccini-és Verdi hősnők? Azt a bizonyos Violettát miért dobta vissza? – Ja, mert egy interjúban archiválva még sokszor olvashatja a balga, hogy ő ekkor meg ekkor erre a szerepre készült a művésznő! Még kétszer koncertszerűen elénekli belőle a „limonádé”-slágereket, s az is bekerül a wiki-repertoárba…3. A „Pályafutás” is megérdemel még egy-két jó szót! A Scalaval kapcsolatosan többször nyilatkozott félreérthető módon. Természetesen soha nem énekelt ő ott, egy mesterkurzusra való bejutás –talán ha sikerül, azt is el lehetett volna sütni, csak úgy foghegyről…- volt akkor a cél, de Leyla Gencer úgy vágta ki, mint macskát… 3. „Együtt énekelt J. Carreras-szal és P. Domingoval…” – Az, hogy a West Side Story-ból egy duett erejéig közreműködött Domingóval, az aranyos dolog, de nem együtt éneklés a színpadon egy egész estés operában. T. I. Aidában vagy D. G. Toscában valóban együtt énekelt P. D.-val, mégsem fitogtatták úton-útfélen. Carreras pedig –M. E. elmondása szerint- udvarolt neki… Ha még sokszor mondja, ő maga is el fogja hinni, hogy így volt! – Lényeg a lényeg, M.E. egy tökéletesen megcsinált „napraforgó”, aki kitűnő érzékkel tudta, hogyan helyezkedjen! A művész, mint fogalom, számomra nem vonható párhuzamba M. E. személyével és „művészetével”…

858 smaragd 2015-03-12 05:29:37 [Válasz erre: 857 Búbánat 2015-03-12 00:42:14]
Nem is firtatom...szeretettel várom! "Csak rajta, rajta..."

857 Búbánat 2015-03-12 00:42:14 [Válasz erre: 848 Heiner Lajos 2015-03-10 20:26:02]
Igen, már határozottan körvonalazódik bennem ilyesféle gondolat, és ebből eredően lesz valami kézzelfogható "agyszülemény" is - de hogy mikorra készülök el vele, azt egyelőre ne firtassuk...

856 takatsa 2015-03-11 18:34:37
Nem tudom, hogy a tisztelt cenzor minek alapján moderál. Véleményemet a papírról fenntartom, véleményem senkire nézve sem volt sértő és legalább annyira a tárgyhoz tartozott, mint a többi hozzászólás. Ha t. cenzor figyelmesen elolvasná az elmúlt napon kibontakozó diskurzust, akkor talán megértené hozzászólásom célját és mondanivalóm lényegét.

855 Héterő 2015-03-11 14:28:21 [Válasz erre: Törölt hozzászólás]
Lord Winchester első főtétele: HDD-t törölni - comme il faut, hát sózni: non comme il faut, mert törlik a törlőt. :-)

854 smaragd 2015-03-11 04:02:58 [Válasz erre: 842 Heiner Lajos 2015-03-10 17:35:00]
Emlékszem rá! Akkor az volt az ügyes, aki magyarul egyszerre ki tudta mondani. Ami a nyelvvizsga bizonyítványt ("papír") illeti, a én életemben a megszerzése volt előfeltétel a munkakör betöltéséhez, a nyelvtudás igazolására. Miután a nyelvtudás munkaköri feltétel volt ezért a nyelvvizsga bizonyítványt be kellett mutatni, elfogadták, de nyelvvizsgapótlékot soha ne kaptam. Némileg beépítették a fizetésbe.

848 Heiner Lajos 2015-03-10 20:26:02 [Válasz erre: 843 Búbánat 2015-03-10 17:35:19]
Kedves Búbánat! Van-e arra esély, hogy az a csodálatra méltó, hihetetlen mennyiségű anyag, amit Házyval kapcsolatban összegyűjtöttél, publikálásra kerüljön?

847 parampampoli 2015-03-10 20:11:03 [Válasz erre: 843 Búbánat 2015-03-10 17:35:19]
Volt helyette személyisége!!

846 Heiner Lajos 2015-03-10 19:44:11 [Válasz erre: 845 Héterő 2015-03-10 19:32:33]
Ha már oda-vissza: Kis erek mentén, láp sík ölén, oda van a bánya rabja: jaj Baranyában a vadon élő Kis Pálnét nem keresik.

845 Héterő 2015-03-10 19:32:33
Itt a 835 alatti szöveg oda- és visszafordítás után: A szabó azt mondta, hogy mire a postás, hogy őket csöngetni és csak átadja a levelet, amelyben a változás, megcsináltatta a kicker már fogant a tegnapelőtt minták, amelyek fogadtak el, és az ügyfél.

844 Héterő 2015-03-10 19:20:40 [Válasz erre: 842 Heiner Lajos 2015-03-10 17:35:00]
[url]https://translate.google.hu/#hu/en/megkáposztástalaníthatatlanságaitoknak;Gépi fordítás[/url], sőt: "mindkét nyelven" meg lehet hallgatni a helyes kiejtést (katt a kis hangszóróra). :-)

843 Búbánat 2015-03-10 17:35:19 [Válasz erre: 841 Búbánat 2015-03-10 17:29:16]
Házy Erzsébetnek nem volt felsőfokú diplomája, sem zenei, sem nyelvi vizsgája; párja segítette az orosz nyelvtanulásban, amikor fellépett a Bolsojban, az Anyeginben.

842 Heiner Lajos 2015-03-10 17:35:00 [Válasz erre: 839 Héterő 2015-03-10 16:49:51]
Hogy van az angolul, hogy "megkáposztástalaníthatatlanságaitoknak"?

841 Búbánat 2015-03-10 17:29:16 [Válasz erre: 835 Héterő 2015-03-10 14:46:39]
Nyolc évig tanultam a "kötelező" oroszt, de ma már csak egy-egy szó maradt meg belőle az amúgy passzív tudásomból: szpasziba, mir, da, ja ljubjú, bolsoj, igyi szjudá, paruszki - meg a Kudá, kudá?

840 smaragd 2015-03-10 16:54:00 [Válasz erre: 838 Heiner Lajos 2015-03-10 15:55:17]
Ez a mondat, amit írtál nem egy régi magyar filmből van? Majd után nézek. Ez a "nyelvvizsgamondat" olyan, amilyet én is kaptam, 19 évesen, vizsgalázban gyürkőztem neki. Szinte sokkot kapva kerestem a mondat alanyát... Ma már le tudom fordítani, de akkor még érettségi után kevesen bátorkodtak nyelvvizsgát tenni. Azért sikerült.

839 Héterő 2015-03-10 16:49:51 [Válasz erre: 838 Heiner Lajos 2015-03-10 15:55:17]
Kis (mondjuk angol) igeszemléleti gyakorlat némi modalitással... :-)

838 Heiner Lajos 2015-03-10 15:55:17 [Válasz erre: 835 Héterő 2015-03-10 14:46:39]
Tessék??????? Ki halt meg????????

837 smaragd 2015-03-10 15:52:53
A társalgóban vagyok :-) kávézom a teraszon. (Momus társalgó)

836 parampampoli 2015-03-10 15:17:58 [Válasz erre: 835 Héterő 2015-03-10 14:46:39]
-:)))

835 Héterő 2015-03-10 14:46:39
A nyelvvizsgákon egyszerű, a mindennapi életben gyakran szereplő mondatokkal találkozhatott a vizsgázó, például: A szabó azt mondta, hogy mire a postás be fog hozzájuk csöngetni és éppen átadja a változást tartalmazó levelet, addigra már megcsináltatta a segéddel a tegnapelőtt kigondolt szabásmintát, amit esetleg mégis elfogad majd a megrendelő.

834 Heiner Lajos 2015-03-10 13:23:48 [Válasz erre: 832 smaragd 2015-03-10 12:49:47]
Múltkorában elgondolkodtam, mekkora becsben tartunk egy Arany-, vagy Radnóti kéziratot. Száz év múlva mai nagyjaink merevlemezeit tisztelik majd?

833 Búbánat 2015-03-10 12:51:54 [Válasz erre: 832 smaragd 2015-03-10 12:49:47]
Na, látod...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.