Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

3379 telramund 2013-04-16 11:37:38 [Válasz erre: 3374 serse 2013-04-16 05:53:21]
Azt senki sem mondta,hogy búztak vasárnap,de Kiss B már nagyon megérdemelné és hamarosan be is fog következni.Csoda,hogy a vezetőség nem hallja!

3378 telramund 2013-04-16 11:34:44
Hagyjuk már a főpróbák és az álló óvació kérdését.Attól még egyes énekesek pocsék produkciója nem lesz jobb ,legfeljebb az egójuk,hogy milyen jók vagyunk és ahelyett,hogy énektanárhoz mennének ,gyilkolják a hangjukat és idővel egyre nagyobb mértékben a nézők fülét. Mintha Gách Mariannt olvasnék,aki kritikáiban mindenkit az egekig magasztalt ,miközben Gabriella Tucci valaha kitünő szoprán botrányos Violettát énekelt utoljára Erkelben életében ötszörös helyárak mellett.

3377 detto 2013-04-16 10:34:14 [Válasz erre: 3368 Alajos 2013-04-15 14:13:36]
Három éve ideális új szereposztást állított ki az Operaház. FRIED Péter,FEKETE Attila, LUKÁCS Gyöngyi, FOKANOV Anatolij,WIEDEMANN Bernadett/KOMLÓSI Ildikó . A karmesternek volt hangzásigénye és elképzelése a műről:FISCHER Ádám. A zenekar most mintha ismeretlen művet játszana helyenként.Vagy ennyire kirúgták a régieket, és a sok új tag nem ismeri a művet, vagy ennyire nem érdekli őket. De a karmester HÉJA Domonkos sem hallja??? A szerposztás szerinte rendben van??

3376 Búbánat 2013-04-16 09:21:17 [Válasz erre: 3374 serse 2013-04-16 05:53:21]
Amint említettem, a Mindenki Operája főpróba-előadás után pedig álló ováció fogadta a produkciót.

3375 Lionel 2013-04-16 08:38:46 [Válasz erre: 3374 serse 2013-04-16 05:53:21]
Olcsó jegyárakért olcsó előadás? A fülek majd csak megszokják.

3374 serse 2013-04-16 05:53:21 [Válasz erre: 3366 telramund 2013-04-15 12:17:56]
Vasárnap bravóztak nem búztak! Úgy látszik nemcsak a Megasztárba lehet eladni olyan énekeseket, akiknek nincs normális hangjuk, hanem az opera világában is. A közönség az első felvonás után eléggé tombolt. A többségnek tetszett a produkció.

3373 IVA 2013-04-16 01:57:47 [Válasz erre: 3366 telramund 2013-04-15 12:17:56]
Ha előre tudom, milyen lesz Katharina Wagner Lohengrinje, biztosan előkerestem volna az úttörősípomat. Mivel fütyülni sajnos nem tudok, örökre bánom, hogy nem volt nálam!

3372 IVA 2013-04-16 01:52:29 [Válasz erre: 3365 chenier 2013-04-15 10:20:22]
Egy előadásra biztosan emlékszik a korábbiak közül: amelyiken ő énekelte Erzsébetet.

3371 IVA 2013-04-16 01:50:54 [Válasz erre: 3368 Alajos 2013-04-15 14:13:36]
Nem akarom védeni Benza Györgyi ide kerülésének számomra ismeretlen történetét, de nem lehet, hogy az a „protekció” nem más, mint hogy nem akadt a szerepre másik szoprán? Tokodyt nem kérték fel, vagy nem is vállalta volna, Lukács Gyöngyi és Sümegi Eszter pedig más feladatokkal voltak, vannak leterhelve. Továbbá úgy gondolom, a próbaüzem helyárai miatt drágán kapható vendégművészt nemigen hívhatnak. (Egy időben Erzsébet szerepére sorban álltak énekesnőink. Mikó András rendezésének premierjén Moldován Stefánia énekelte, a második szereposztásban Déry Gabriella. Sudlik Mária következett a későbbi, harmadik gárdában, majd hamarosan beállt Rohonyi Anikó is. A következő generáció új betanulásában Tokody Ilonát és Temesi Máriát hallhattuk, és nem váratott magára sokáig Csavlek Etelka és Misura Zsuzsa beállása sem.)

3370 IVA 2013-04-16 01:34:12 [Válasz erre: 3364 martuni 2013-04-15 08:45:10]
A „legtragikusabb” és „siralmas jelzőket” elfogadom a társulat elszegényedettségére vonatkoztatva. Ám mint akit néző-hallgatóként érintett ez az élmény, inkább úgy fogom fel, hogy sikerült beállítani a próbaüzembe még egy Verdi-operát, amely az Erkel Színház színpadára született (úgy emlékszem, a '60-as évek végén), és ott működött évtizedekig. Ha úgy tekintjük, nem előadás volt, hanem kipróbálás, amit megnézhettem jelképes összegért. Ettől persze van az egésznek művészi minősége is, ilyen vagy olyan, és arról lehet is véleményt mondani. Ennek a Don Carlos-szériának valószínűleg az a tanulsága, hogy a darabot jelenleg legfeljebb egy szereposztásban lehet kiállítani, és vissza kellene szerezni hozzá a hiányzó basszusokat.

3369 Alajos 2013-04-15 17:29:50 [Válasz erre: 3368 Alajos 2013-04-15 14:13:36]
Direkt hagytam ki Káldi Kiss Andrást, mert felesleges lenne sértegetni . Nem ő tehet arról, hogy Posát kell énekelnie!

3368 Alajos 2013-04-15 14:13:36
Úgy ahogy mondod Búbánat! Egyik szereposztás sem felel meg az Operaház renoméjához. Wiedemann Bernadettet kivéve, -ha normál-szigorúan értékeljük a teljesítményeket- nem akadt kiemelkedő énekes. Ha kicsit lazítunk a gyeplőn, Kálmándi Mihály még a belefér kategória, Gaston Rivero szintén, Gál Erika erős fenntartásokkal színészi és énekesi lupa alatt, súlytalan hangja, (zavaró a szoprános szín és kevés az intenzitás, egy tökösebb szoprán mellett elveszne)Kiss B.Atilla mai állapotában értékelhetetlen, Palerdi András nem igazi basszus, (Fülöphöz súlyos basszus hang kell) Kováts Kolos lerombolja sajnos szép emlékeinket, Benza Györgyi csak valamilyen protekcióval kerülhetett ide, más magyarázat nem lehet ilyen éneklés mellett. Fodor Beatrixra pedig bő az a kabát, amit rákényszerítenek, sorban a hirtelen előhúzott nagy drámai szoprán szerepekkel. Kihagytam valakit? Ó, igen! Szvétek Lászlót kényszer megoldásnak lehet tekinteni, mert nincs igazána a Főinkvizitorra való énekes. A Don Carlos idei szériája szereposztási tévedés!

3367 Búbánat 2013-04-15 13:51:50
A Don Carlost az elmúlt héten két szereposztásban láttam. A két Erzsébet közül akkor már inkább Fodor Beatrixé a pálma. Szép, kiegyensúlyozott teljesítmény volt az övé, noha óhatatlanul érződött a szerepmegformálásában, hogy először énekelte, és mégis, inkább rá szavazok, mint a több évtizedes énekesi múltjával a háta mögött, Benza Györgyi Erzsébetjére, aki csak a végső képre koncentrált, azt szépen is csinálta, de hangja már nagyon is töredezik – igaz, én sohasem szerettem! A két Fülöp esete teljesen más megközelítést igényel. Nem tekinthetek el ugyanis az előadó énekesek korkülönbségétől: Kováts Kolos egykor vezető basszistája volt az Operának, és II. Fülöp király volt az egyik legjobb szerepe. Ezzel szemben Palerdi András most van pályája csúcsán, de nála meg nem érzékelem a Fülöpre „szabott” súlyos basszus-hangot. Énektechnikájuk eltérő, és koncepciójában is más megformálást nyújtanak. Kováts joviális, Palerdi sem zsarnok, csak „úgy látszik, mintha…” Kováts Kolos egykor – hangja teljében és fizikális állapotát tekintve is - tekintélyt tudott kölcsönözni a figurának, ma már a rutin is kevés neki ehhez. Örülök, hogy újra a színpadon láthattam ebben a régi nagy Verdi-szerepében, de tekintsük úgy, hogy búcsúja volt II. Fülöptől… Palerdi Fülöp-felfogása is messze áll az igazitól, a hangjának basszbariton színezetét nem tudom hova tenni, úgyhogy mindkét énekes teljesítménye jelenleg csak arra volt jó, hogy fájóan hiányoljak egy igazi, „vérbeli” basszus-hangot az olasz repertoárban, s benne a Don Carlosból. S ez áll Szvétek Lászlóra is - aki mindkét szereposztásban egyedül énekli a Főinkvizitort -, ez érdem lenne, de nem eléggé „kormos” hang az övé. Mindkét Ebolit jónak találtam, bár a jobb mégiscsak Wiedemann Bernadetté. Ugyanakkor a fátyolelbeszélés könnyed lenge pikáns bája közelebb áll Gál Erikához… Tulajdonképpen egyik Carlos sem tetszett, Kiss B. Atilla hangja messze nem megnyerő, hiába van jó kiállása, amikor a „spinto”-ja „nem működik” meggyőzően. A vendég dél-amerikai énekes, Gaston Rivero, bár igyekezett, és hangja közelebb áll a líraihoz, mint a drámai (vagy spinto) tenoréhoz, és fényesen is szól, és a magasságok kiéneklésével sem volt különösebb gondja, mégis úgy hiszem, csak körvonalaiban jelenítette meg a spanyol infáns alakját, hiányzott belőle a kellő koncepció és a teljes szerepátlényegülés. A Posák megformálóiról megint csak felemásan tudok nyilatkozni: Káldi Kiss András abszolválása e szerepben nem csak most minősíthetetlen, de korábbi művészi tehetségéhez is méltatlan. Egyrészt szereposztási tévedés, másrészt minősíti azt is, aki rá osztotta e szerepet. Erről nem is kívánok többet szólni. Kálmándi Mihályé – tudjuk – nagyon szép bariton hang. És ma - Fokanov mellett – övé a vezető Verdi baritonszerepek. Nagyon szép hang, főleg Posa halálát nagyon szépen énekelte. Rodrigója – melynek megformálása a színpadon nagy állóképességet is igényel - hol markáns, hol gyöngéd, talán a súlypontok áttevése nem eléggé egyenletes. A mindkét teljes szereplőgárdát tekintve, Wiedemann Bernadett mint Eboli, és Kálmándi Mihály mint Posa tették rám a legjobb benyomást a fellépett énekesek közül. A zenekar - és az énekkaré különösen – mind hangzás, mind a színpadi megjelenítés tekintetében számomra nem eléggé állt össze. És messze volt az ideális hangástól: nem csak a karmester Héja Domonkoson múlik mindez; ő csak azzal az „anyaggal” dolgozhat, melyet a keze alá kap… Amit lehetett, ebből annyit kicsikart, hogy mégis valamelyest a felemás művészi színvonalhoz és a várt Verdi-élményhez mérten egy közepesen sikeredett Don Carlos-benyomásokkal távozzunk az Erkel Színházból.

3366 telramund 2013-04-15 12:17:56
Na itt az idő ,hogy kibúzzák,kibúzzam,mert számomra elviselhetetlen,több Toscat ,Andre Cheniert,Manon Lescaut tett tönkre. Valahol előkeresem az "elhiresült" úttőrő sipom.(Viszont annak vége,aki kikottyantja,mitől is hiresült el!!!!!!)

3365 chenier 2013-04-15 10:20:22 [Válasz erre: 3357 Robesz 2013-04-14 23:26:05]
Tudod, borzasztóan kíváncsi lennék,hogy milyen véleménnyel volt az előadásról! ???

3364 martuni 2013-04-15 08:45:10
Az egészben a legtragikusabb, hogy vagy kinyúvadt hangokat lehetett hallani, Benza , Kiss B. személyében, vagy még nem kész alakítást az inkább szoprán, mint mezzó Gáltól és Palerditől, aki közepes alakítàst nyújtott, és Posa szerepében Kálmándi se nagyon tűnt ki a csapatból. Mindezek tetejében egy unalmas, közepes karmester. Akik látták a nagyokat ebben a rendezésben, Moldován Stefániával, Ercse Margittal, Simándival, aztán a fénykorában levő Kelennel, Tokodival, Polgárral, és a közelmúltban Fischer Ádám dirigálásával Fekete Attilával, Lukács Gyöngyivel, Komlósi Ildikóval , Fried Péterrel, talán érthető, hogy azok siralmasnak találják a mostani betanulást.

3363 Franca 2013-04-15 08:34:06
Kiss B. Attilát utoljára egy Végzet hatalma előadásban hallottam, azóta nem mentem el olyan előadásra, amiben énekelt. Már akkor is elviselhetetlenül hamis volt.

3362 serse 2013-04-15 06:54:58 [Válasz erre: 3360 IVA 2013-04-15 01:06:52]
Én csak az első részt ültem végig, amiben az is közre játszott, hogy sikerült olyan helyre ülnöm a 23. sor első székébe, ahol az előttem ülő úr kitakarta a színpad közepét és hol jobbra, hol meg balra kellet hajlonganom. Nyilván nem tehetett róla, de nekem ez nagyon kényelmetlen megoldás volt. A másik problémám Kiss B. Don Carlosa volt. Hát, engem nagyon zavart az éneklése és a színészi teljesítmény teljes hiánya is. Oly annyira, hogy azon gondolkozom: a Stiffelio jegyeimet becserélem valami másra. Nem is emlékszem rá mikor hallottam Kiss B-t utoljára élőben. Akkor se volt már fénykorában, de még elviselhető volt. Hát most már számomra teljesen elviselhetetlen. Benza Györgyi esetében én is éreztem a romjait egy egykori jobb alakításnak, de sajna csak a romjait. Voltak jobban sikerült pillanatai az első részben is, de nem volt számomra túl meggyőző. Hangja egyenetlenül szólt: hol erősebben, de legtöbbször inkább gyengébben, mint kellene. A kórus, Gál Erika és Cser Krisztián voltak akik tetszettek - ha Gál nem is volt hibátlan, de számomra kellemes és élvezetes alakítást nyújtott. Kálmándi Mihály és Palerdi András nem mondom, hogy rosszak voltak, de nem is éreztem őket közepesnél jobbnak. Héja vezénylése meg nem volt olyan rossz, mint a pár évvel ezelőtti Rigolettója - akkor hallottam először Verdit vezényelni és számomra nagy csalódás volt. Így most tartottam tőle egy kicsit, de ha nem is volt etalon, amit csinált, azért voltak jobb pillanatai is. De hát csak az első részt láttam, lehet a másik kettő jobb volt. A jelmezekkel és a díszletekkel nincsenek bajaim, de megint csak azt éreztem, hogy ez a rendezés már halott és nincs aki felélessze, aki életet leheljen belé, aki oda figyeljen a részletekre, hogy mi és hogyan történik a színpadon. Az egész kissé statikusnak és állóképszerűnek hatott. Hát mindegy, majd legközelebb végig ülöm az egész előadást.

3361 IVA 2013-04-15 01:26:32 [Válasz erre: 3360 IVA 2013-04-15 01:06:52]
Két helyesbítés: ... – akikre sokat gondoltam tegnap este. ... tegnap estére régi sötétségébe burkolózott az Erkel Színház.

3360 IVA 2013-04-15 01:06:52
Rossz előérzettel mentem tegnap az Erkel Színházba. Múlt héten a 128 éves Operaház történetének első reklámfilmje és az imázskampány-fotók olyan depresszív hatással voltak rám, hogy nem tudtam szabadulni attól a képzettől vagy félelemtől, hogy ezután olyan eseményekre járhatok az Operába és az Erkelbe, amelyeket totális dilettánsok kínálnak, nem tudom, kiknek, de biztosan nem nekem. Csak lassan szabadultam fel a lidércnyomás alól, biztatva magam: hiszen mégsem a MűPába megyek, Verdi operáját fogom nézni ismert díszletekkel, rendezésben, amelyben valamikor, bár nem volt a kedvencem, minden új beállást meg tudtam nézni, sok vendégénekest is, és „agyonnyűttem” kedvenc Erzsébeteimet, Sudlik Máriát és Tokody Ilonát – akikre sokat gondoltam ma este. És leültem a helyemre, és a Don Carlost láttam, hallottam, úgy gondolom, majdnem közepes előadásban, és ez megnyugtatott kissé. Ott egye meg a fene a gagyi reklámfilmet és az eszement imázskampány-fotókat, élükön a taxikockás lövedéken lovagló, combját mutogató Cso-cso-szánnal, ha lehet még itt a régi szórakozásnak, szenvedélynek hódolni. Közepes képet mutattak az énekesek. Benza Györgyiről jó huszonöt évvel ezelőtt mesélte nekem valaki, hogy nagy tehetségű drámai szopránnak ígérkezik. Azóta sem hallottam, ezért a minap a YouTube-on meghallgattam tőle néhány áriát (Tosca, André Chénier stb.), hogy ne csak az itt leírt véleményekből tudjam, mire számíthatok. Szép színű-fényű, egészséges szoprán benyomását keltette, aki a szükséges színek kikeverésére is alkalmas, módjával. Az előadásban is nyomát leltem mindennek. Megszólalásakor ugyan nem győzött meg, később (különösen az utolsó felvonásban) jobban, vokális alakításában több volt a jól megoldott elem, mint a sikerületlen. A volument és a hangszínt alkalmasnak tartom Erzsébethez, de mivel az operában egy figura a hang által lesz vonzó, sajnos, a nagyon gyenge és fakó hangok mégis aláásták a hitelességet. Valószínű, hogy egy egykor élvezhetőbb alakítás maradványait hallottuk. Nem segítette a hatást a tenor-partner. Egyetértek mindazzal, amit Kiss B. Atilla énekléséről előttem elmondtak ezen az oldalon. Legfeljebb annyit teszek hozzá, hogy ritka rossz játékkészségű énekest látok benne: ahogy nem játssza el a csalódást, amikor Ebolit ismeri fel Erzsébet helyett, ahogy nem érinti meg Posa halála, a színészet teljes hiányát mutatja. (A tapsot kétely nélkül nyugtázta: ő a címszereplő.) Gál Erikát csinos, szép hangú és jól (nem mindig tisztán) éneklő Ebolinak ismertem meg. A színesebb egyéniséget és az erős személyiséget hiányoltam belőle, valamint azt a nőt, akinek minden hangja szerelmi szenvedélyéből fakad. Mellesleg: az operaszínpadra akkor is jobban kell (tudni) sminkelni, ha valaki szép. A basszusok közül Kováts Kolos, egykori Fülöp királyunk, az egykori, azóta elbontott igazgatói páholy csonkjában ült, az utolsó (két) felvonás alatt (korábban nem vettem észre) figyelte, majd tapsolta meg utódját. Palerdi András tetszett nekem, amint Szvétek László is a Főinkvizitor szerepében. Cser Krisztián biztató és élvezetes kezdést jelentett a Szerzetes alakjában. Megnyerő volt Kálmándi Mihály Rodrigója. A sötét férfihangokból kevésbé hiányoltam az egykori nagyok formátumát, mint a darab szerelmes alakjait életre keltő énekesekből. Végül is azért összegzem közepes felé tendálónak az összhatást, mert a Don Carlos nagy, szívszorító pillanataiból - Héja Domonkos keze alatt – néhányat megkaptam ebben az előadásban, valamivel többel adós maradt. Ha az Operaház honlapján kövér betűkkel szedik, akkor sem hittem volna el, hogy az előadás 18:00-21:00 óráig tart, hiszen a Don Carlosnak ebben a formájában ez nem lehetséges (más változatában pláne nem). 21:55-kor lett vége, engem nem érintett, de mellőzöm sorolni a banális példákat, milyen kellemetlen következményei lehetnek ilyen durva félreinformálásnak. Efféle bakik kiküszöböléséhez pedig nem kell szakember. Ahhoz sem, hogy az előadás végére felkapcsolják a villanyt a lépcsőfeljáró felett – de lehet, hogy valami műszaki hiba történt: ma estére régi sötétségébe burkolózott az Erkel Színház.

3359 IVA 2013-04-15 00:54:57 [Válasz erre: 3348 Búbánat 2013-04-13 10:40:14]
Az Operaház honlapján Györgyi szerepel, az előadás napi színlapján Georgina von. Magyar nevével egy felvételét sem dobja ki a YouTube, a külföldön használatossal többet is.

3358 martuni 2013-04-14 23:33:05
Emberek, ezt a Don Carlost én nem tudom minősíteni! Szégyen hangilag, zeneileg!

3357 Robesz 2013-04-14 23:26:05
Egyébként az előadást Marton Éva is megtekintette, aki a szünetekben el sem hagyta a páholyát, de a végén az elsők között pattant fel a helyéről :)

3356 Robesz 2013-04-14 23:18:00
Nem, nem és nem értem Kiss B. sikerét!!! Tényleg ez kell, ez a jó? Siralmas volt... :( Gál Erika engem meglepett, legutóbb mikor Carmen-ként láttam már elég csalódás volt, most azért kellemes meglepetés.

3355 parampampoli 2013-04-14 23:10:15
A ma esti Don Carlos elég fáradt produkció benyomását keltette, ami azért meglepő, mert hiszen éppen most újították fel, remélhetőleg alapos próbákkal. Ennek ellenére az egészet szürkeség és unalom lengte be, és ebben a ludas ismét a karmester. Most már nyilvánvaló, hogy Héja Domonkostól ennyire telik, nem többre, ami azért nagyon nagy baj, mert magát minden szerző minden művére alkalmasnak tartja, Erkeltől kezdve Verdin át Richard Straussig. Ferencsik János nem engedte volna meg magának, hogy mindenre önmagát tűzze ki, mindent ő vezényeljen, a többi tapasztalt karmester meg üljön otthon munka nélkül. Ha fix fizetésért dirigálna ennyit, még azt mondhatnám, rendben, de így, hogy önmagának meghatározott alkalmankénti fellépti díjért teszi, sajnos nem mondhatom. Nagyon nem. A zenekar és a kórus nyilvánvalóan még betanuló stádiumban vannak, meg se közelítik a Ház együtteseinek profizmusát, stílus- és darabismeretét. Hiányzott a kellő erő, a masszív és szép együtthangzás, különösen az autodafé jelenetben. A szólisták közt sajnos egyetlen se volt, aki szerepét az átlagosnál izgalmasabbra, hangilag kiemelkedővé tudta volna formálni. Szomorúan kell megállapítani, hogy egyetlen olyan énekes sem volt a színpadon, aki a hangfaja megkövelte teljes tartományban hibátlan, egyformán kiművelt orgánummal rendelkezne. Ez manapság világtrend, sajnos. Nekem legjobban Palerdi András produkciója tetszett, mert minden hangja technikailag átgondoltnak tűnt, sokkal inkább, mint Dalandként, alakítása is precíz és eminens, kár, hogy mindkettőből a szerep követelte súly és tekintély hiányzott. Minden, amit csinált, nagyon kulturált volt, de hangja nem az a basszus, akit II. Fülöpként megszokott és elvár a hallgató. Ám mivel operaházunk vezetése az igazi basszusokat vagy eltávolította a színházból, vagy kényszerhallgatásra ítélte, ezzel kell beérnünk. (De még mindig jobb, ha Palerdi énekli Fülöpöt, mint – Isten ments! – esetleg Bretz jutna valakinek eszébe.) Palerdi ellentettje Cser Krisztián, akinek kis szerepében is nagy hangfedezet hallatszik torkából, de annál kezdetlegesebbnek tűnik énektechnikailag. Nagy kár, mert kincset érne a színház számára egy ilyen basszus, ha énektechnikailag és vokális kultúrában felnőne a nagy szerepekhez. Kálmándi szokásos formáját hozta, egy kicsit tompábban és fátyolosabban, mint általában, no, igen…Hollandi után Posa nem is olyan egyszerű feladat. Kiss B. jobb volt, mint vártam, de énektechnikai problémái nem kevésbé evidensek: bántó nazalitás, a hang csúsztatgatása, össze-vissza helyezgetése, és a magas hangokon egyfajta, nem tudom másképp megfogalmazni, nyüszítésre emlékeztető hangadás. Ha egy rész kényelmetlen, mint pl a Szabadságkettős vége, azt kihagyja. Nem túl kellemes és megnyugtató hallgatni. Gál Erikáról szokás olyan vádat hallani, hogy nem is igazi mezzo, hanem valójában szoprán lenne. Ezt Ebolija eléggé megerősíti, bizonyos részekben egyértelmű szoprán színnel szól („Trema per te, falso figliulo”…), viszont egyes magas hangokon, pl a kerti tercett záró B-jén, lefele disztonál. Kellemes jelenség, de vokálisan messze elmarad Wiedemann vagy Pánczél nehézsúlyú, összehasonlíthatatlanul attraktívabb Ebolijától. (Tényleg: hol van Pánczél Éva?? Őt is kérjük vissza, mielőbb!) Viszont köszönjük, többet nem kérjük Benza Györgyit, mondanám, Verdiben semmiképp, de inkább úgy általában semmiben. Most hallottam először élőben, ezért nem tudom, hogy korábban milyen lehetett, de ami a hangjából mára megmaradt, az maximum kórusba elegendő. (Biztosan tudom, hogy az Operaház női karában nem kevesen vannak most is, akik Benzánál sokkal nagyobb és szebb hangon énekelnek. ) A magas hangjait hallani egyedül, azt is egy idős Mozart-szoprán volumenével, közép- és alsó regiszterben: effektíve semmi. Még csak azt se mondanám, hogy nem tud énekelni, nincsenek szépnek tűnő zenei megoldásai, csak már nem nagyon van mivel. Tokody Ilonát azzal kezdték piszkálni már Győriványiék, Ókovácsék meg folytatták, hogy megöregedett és csökkent a volumene. Miért, Benza olyan nagyon fiatal? És olyan jól hallatszik? Tényleg…?

3354 nizajemon 2013-04-14 21:07:18 [Válasz erre: 3353 chenier 2013-04-14 20:54:10]
Érdekes,hogy soha nem láttam színpadon.Elkerültük egymást.

3353 chenier 2013-04-14 20:54:10 [Válasz erre: 3349 Lucifer 2013-04-14 13:58:23]
Nem vagyok rosszindulatú, de sosem volt igazán hangja.

3352 parampampoli 2013-04-14 14:11:28 [Válasz erre: 3351 serse 2013-04-14 14:06:10]
Én is ma megyek, kb hasonló előérzetekkel...majd mesélünk! -:)

3351 serse 2013-04-14 14:06:10
Hát én ma megyek Don Carlosra, de már előre tartok tőle, hogy mit fogok hallani, illetve mit nem.

3350 Orfeusz 2013-04-14 14:04:59 [Válasz erre: 3347 chenier 2013-04-13 07:52:37]
De jo menedzsere lehet Kiss B-nek, mert a jovo evadban parizsi nagyoperaban enekel Janacek Makropolus ugy operajaban..bar abban meg jo lehet

3349 Lucifer 2013-04-14 13:58:23 [Válasz erre: 3348 Búbánat 2013-04-13 10:40:14]
Neve még van. Hangja már nincs.

3348 Búbánat 2013-04-13 10:40:14 [Válasz erre: 3347 chenier 2013-04-13 07:52:37]
Georgina von Benza Van neki tisztességes magyar neve: Benza Györgyi.

3347 chenier 2013-04-13 07:52:37 [Válasz erre: 3345 takatsa 2013-04-13 00:36:45]
Ne haragudj, de hallja! A füllel rendelkezők biztos, de mások is. Kiss B. tönkre van. Nem most kezdődött a hanyatlása, mert aki emlékszik, már évekkel ezelőtt elkezdődtek a gondok. Hamisan énekel, ez is a hangi diszpozíció hozadéka szerintem és nem fülprobléma. Különben az sem tesz jót neki, hogy kábé 2 hét alatt 4-5 különböző szerepet énekelt, próbált felváltva. A hangja meg csak egyre erőtlenedik. Georgina von Benza számomra is rejtély. Hogy minek hívják meg ezt az énekesnőt, aki kábé az 5 vagy 6 évvel ezelőtti Toscában és a Nabuccóban is rossz volt. Akkor azt suttogták, hogy fizetett azért, hogy énekelhessen. Részemről hihetetlennek tűnt a dolog, de amikor meghallottam hogyan énekel, kénytelen voltam elhinni.

3346 Búbánat 2013-04-13 00:57:52 [Válasz erre: 3345 takatsa 2013-04-13 00:36:45]
Úgy látszik, a Don Carlos eddig látott-hallott két énekes-garnitúrájában az Ebolikat éneklő énekművészek jelentik a prímet...

3345 takatsa 2013-04-13 00:36:45 [Válasz erre: 3340 Búbánat 2013-04-12 12:35:39]
A mai előadásban Gál Erika fantasztikus volt, már csak ezért is érdemes volt elmenni. Kálmándi is igen meggyőzően énekelt és színészi alakítása is kiváló volt. Erzsébet szerepében Georgina Von Benza igencsak halvány volt, hangjából mind a szépség, mind az átütőerő hiányzott. Mind a három basszus tisztességesen énekelt. Kiss B. Attila - mint mindig - kritikán aluli, szinte egy tiszta hangja sem volt, s amit lehetett, mindent tönkretett. Számomra rejtély, hogy ezt más nem hallja, de lelke rajta mindenkinek, aki ezt napról-napra, évről-évre eltűri. A Danubia zenekar sok-sok kivánnivalót hagyott maga után, nem tudom, hogy az Operának mikor lesz újra olyan zenekara, amely párhuzamosan két nagyoperát tud játszani. Annak viszont nagyon örülök, hogy az Erkel újra megnyílt, kiváló az akusztika, ki tudom nyújtani a lábam és különben is szívemhez nőtt, szeretem ezt a kissé lepukkant épületet, amelyhez annyi szép emlékem kötődik. Ja, és a WC-k is egészen kulturáltak.:)

3344 taber 2013-04-12 23:06:17 [Válasz erre: 3343 Búbánat 2013-04-12 17:12:40]
Nincs mit :)

3343 Búbánat 2013-04-12 17:12:40 [Válasz erre: 3342 taber 2013-04-12 13:01:05]
Köszönöm. Megtaláltam: Operaház, December 2. hétfő 19 CALLAS 90 - Bellini: Norma (hangverenyszerű előadás)

3342 taber 2013-04-12 13:01:05 [Válasz erre: 3341 Búbánat 2013-04-12 12:37:52]
Az Operaház által kiadott műsorkalauz szerint az Operaházban lesz. [url]http://www.opera.hu/UserFiles/OPERAHAZMKoperapremier2013-14bemutato.pdf; 23.oldal[/url]

3341 Búbánat 2013-04-12 12:37:52
Maria Callas születésnapjához kötődöen, emlékére, ismét lesz Norma decemberben. (Talán itt az Erkelben?)

3340 Búbánat 2013-04-12 12:35:39
IVA kérésére áthoztam ide: a Mi újság a Magyar Állami Operaházban? című topicba írt pár mondatomat a tegnap látott Don Carlos-előadásról (47145 • Búbánat Válasz erre 2013-04-12 00:43:34) Amennyire Öröm volt az este viszontlátni a Don Carlos operát – ezúttal az Erkel Színház színpadán -, annyira volt örömtelen esetenként hallgatni az énekeseket – ez nem vonatkozik Wiedemann Bernadettre, aki tényleg EBOLI Verdi operájában. Új beálló volt Fodor Beatrix, aki ígéretesen formálta meg Erzsébetet, de van még hova fejlődnie. A címszerepben Gaston Rivero is először énekelte szólamát. Az uruguayi tenornak is voltak szép pillanatai, de egyelőre nem tudta megismételni a Mefistofelében nyújtott emlékezetes produkcióját. A többi énekes teljesítményét nem taglalom. Nincs sok értelme… Valójában főpróba- előadáson voltunk, ahol a művészek markírozhatnak, visszafoghatják hangjukat stb. De mégis jó, hogy újra visszakerült a repertoárba Verdi remekműve! Az opera zenéjébe bele lehet feledkezni… meg a régi klasszikus rendezésbe, és lehet felidézni a szép emlékeket, kedvünkre nosztalgiázni – akár a közelmúltból is. Csakhogy most a jelenben, a mában és a mostban élünk... Erről sem szabadna elfelejtkeznünk. Úgyhogy nem nézek vissza, és nem siránkozom azon, ami egyszersmindenkorra elmúlt. Továbbra is belevetem bizodalmamat mindenkibe, akiben látok, érzek, hallok tenni akarást a jobb és a még jobb elérése érdekében.

3339 Búbánat 2013-04-10 09:53:33 [Válasz erre: 3338 Búbánat 2013-04-10 09:35:12]
A cikkben szereplő Luisa Miller operát játszották már Debrecenben: Ármány és szerelem címen mutatta be a Csokonai Színház 1969. április 18-án, Kertész Gyula rendezében (Díszlet: Fehér Miklós, Jelmez: Greguss Ildikó, karmesterek: Rubányi Vilmos, Tarnay György) Összesen 13 alkalommal került színre Verdi operája Debrecenben! Luisa Miller: Marsay Magda Ferdinánd: Csongor József Miller: Virágos Mihály Wurm: Gazsó József Walter: Tréfás György/Tóth József Lady Milford: Tibay Kriszta/Varga Magda Laura: Pázsit Magdolna Budapesten is előadták - koncertszerű változatban: 2001. szeptember 30., 19:30 Zeneakadémia, Budapest Verdi: Luisa Miller Vezényel: Antal Mátyás Közreműködik: Fodor Beatrix (szoprán), Gergely Péter (tenor), Gudo Hasui (bariton), Kairshan Sholdybayew (tenor), Mozsár György (basszus), Rácz István (basszus), Silló Katalin (alt), Simon Kati (alt), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), MÁV Szimfonikus Zenekar

3338 Búbánat 2013-04-10 09:35:12
November 29-én, 30-án és december 1-jén Selmeczi György művészeti koncepciója nyomán és vezényletével kerül színre az Erkel Színházban Verdi „Schiller-trilógiája”. Az első napon a pár éve koncertszerű előadásban ígért, ám végül elmaradt Szent Johanna lesz látható, melynek így ez lesz budapesti bemutatója (Szegeden már színre került a darab a hetvenes évek végén). A címszerepben Covanischi Yolanda lép fel, a rendező Szabó Eszter. Egy nappal később A haramiák hangzik fel, melyet utoljára a Nemzeti Színház közönsége hallhatott még a XIX. században. A rendező Göttinger Pál, a főszerepeket Rálik Szilvia és Kiss B. Attila éneklik. A sorozat záróakkordja a szintén a XIX. század óta nem játszott Luisa Miller, melynek címszerepében Kolonits Klára mutatkozik be; a rendező Szőcs Artúr. (Operavilag.net)

3337 IVA 2013-04-10 04:48:36
[url]http://www.opera.hu/UserFiles/berlettajekoztato13-14.pdf;A Magyar Állam Operaház bérlettájékoztatója[/url] szerint a 2013/2014-es évadban az alábbi daljáték és operák szerepelnek az Erkel Színház műsorán: János vitéz A kékszakállú herceg vára – Mario és a varázsló Szöktetés a szerájból A varázsfuvola Szerelmi bájital Nabucco Rigoletto A trubadúr Aida Turandot Carmen Továbbá a következő balettek: A víg özvegy Hófehérke és a 7 törpe Modern balett Noha jobban örültem volna, ha néhány darab, amely kiszorult az Operaház repertoárjából, főleg több balett, megjelenik az Erkel színpadán, ahhoz képest, hogy a november 7-i hivatalos nyitás után már csak csonka évadra számíthatunk, ez a 14 darab nem rossz kínálat. Ahhoz képest sem, hogy az Operaház műsora sem tündöklik még pár évtizeddel korábbi gazdagságában, és különösen jelzi a szegénységet a (részben visszatért) Szinetár-, Kovalik- és Vidnyánszky-rendezések száma. És persze ahhoz képest is méltatlan lenne a panasz, hogy – közhellyel élve – volt ez még így se... Hajaj, de mennyire!

3336 IVA 2013-04-10 04:42:38
Íme, [url]http://www.opera.hu/hu/news/A_20132014-ES_EVAD_A_MAGYAR_ALLAMI_OPERAHAZBAN;az Operaház és az Erkel Színház 2013/2014-es évadterve[/url] a honlapról. „Az Operaházba 600 forint lesz a legolcsóbb jegy, a legdrágább, premier előadásokra 19 800 forint a páholy első sorába szóló belépő, a kakasülőre szóló diákjegy ára továbbra is 300 forint lesz. Az Erkel Színházban a tavaszi bevezető árak után kidolgoztak egy szintén közönségbarát konstrukciót, a legdrágább belépőket 3600 forintért, az erkély utolsó soraiba szóló helyeket 500 forintért kínálják. A felnőtt bérletárak a napi árhoz képest 10%-os, az Erkel Színház bérleteinél 15% kedvezménnyel kaphatók, a nyugdíjas- és diákbérletet vásárlók a kedvezményes napi árból még 5%-os kedvezménnyel juthatnak bérletükhöz.” Ami az idei próbaüzem utánra tervezett helyárakat illeti, még mindig remeknek, azaz olcsónak találom azokat. Kétezer alatt más stúdió-előadásokat sem lehet látogatni, a legtöbb prózai színház nagyszínpadi előadásának legdrágább jegyei 3800, 4200 körül vannak, amihez képest még 3600 forint sem sok élő zenekaros, kórusos-tánckaros opera- illetve balettelőadásokét. Ugyancsak zenés operett- és musicalprodukciók az Operett- és a Madách Színházban az operaházihoz közelítő árakon nézhetők meg. Szerintem az Erkel Színházban csak akkor tudják tartósan megőrizni ezeket az alacsony árakat, ha sikerül megtölteni a nézőteret.

3335 serse 2013-04-06 09:33:45
[url]http://www.hungarotonmusic.com/opera/klemperer-in-budapest-p8892.html;Egyébként felkerült a Klempeper vezényelte Varázsfuvola élő előadás felvétele is.[/url] Ezt a felvételt már régóta szerettem volna meghallgatni, úgyhogy ezt biztosan megveszem. Egyébként felkerült egy régi Bánk felvétel is: Joviczky József, Radnai György, Osváth Júlia, Fodor János, Delly Rózsi és Komor Vilmos. [url]http://webaruhaz.rozsavolgyi.hu/hu/zene/klasszikus-zene/cd-klasszikus-zene/bank-ban-2cd-joviczky-osvath-fodor-delly-melis-jambor-komor;De ezt kiadták hagyományos cd formában is.[/url]

3334 Búbánat 2013-04-06 09:33:24 [Válasz erre: 3331 serse 2013-04-06 09:21:00]
Igen, letölteni nem lehet, csak megvásárolni. A CD-vel nem találkoztam, az LP-vel igen. De, mint a linken látható, készült CD is belőle.

3333 serse 2013-04-06 09:31:22 [Válasz erre: 3332 serse 2013-04-06 09:30:46]
Ezt kéretik törölni, mert nagyon elszúrtam!

3332 serse 2013-04-06 09:30:46
[url]http://www.hungarotonmusic.com/opera/klemperer-in-budapest-p8892.html;Egyébként felkerült a Klempeper vezényelte Varázsfuvola élő előadás felvétele is.[/url] Ezt a felvételt már régóta szerettem volna meghallgatni, úgyhogy ezt biztosan meg veszem. És egyébként felkerült egy Bánk felvétel is: Joviczky József, Radnai György, Osváth Júlia, Fodor János, Delly Rózsi és Komor Vilmos. [url]http://webaruhaz.rozsavolgyi.hu/hu/zene/klasszikus-zene/cd-klasszikus-zene/bank-ban-2cd-joviczky-osvath-fodor-delly-melis-jambor-komor;De ezt kiadták hagyományos cd formában is, ha jól tudom egy osztrák kiadó[/url]

3331 serse 2013-04-06 09:21:00 [Válasz erre: 3330 serse 2013-04-06 09:18:54]
[url]http://www.hungarotonmusic.com/classical/janos-vitez-p6729.html;Feltették a felvételt Hungaroton online "boltjába"[/url]. Onnan beszerezhető, lehet meg veszem.

3330 serse 2013-04-06 09:18:54 [Válasz erre: 3329 serse 2013-04-06 09:18:22]
El is felejtettem, hogy nekem ez meg van és nem is hallgattam meg. Majd most hétvégén bepótolom.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.