Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

3279 szálkák 2013-03-27 20:18:20
Természetesen nem Alexandre DUMAS Kaméliás hölgyéről, hanem Verdi Traviátájáról van szó.

3278 szálkák 2013-03-27 20:14:57 [Válasz erre: 3277 IVA 2013-03-27 01:16:04]
Az említett előadás színpadon volt - valóban Araizával - csak szcenizálás nélkül. Nem gondolom, hogy bárki hiányérzettel távozott volna. Vajon Traviátának lenne nevezhető, ha ugyanezt szépen megrendezve, bevilágítva, jelmezben stb, stb, de zenekar, énekszólamok nélkül, prózában adnák elő...

3277 IVA 2013-03-27 01:16:04 [Válasz erre: 3272 szálkák 2013-03-26 10:38:43]
Mellékesen jegyzem meg, hogy más élmény egy produkció részesének lenni, és más élmény közönségként fogadni azt. Nem mellékesen: A koncertszerű előadás nincs rokonságban a rossz rendezéssel, látvánnyal. A frakk, szmoking, estélyi ruha egy koncerten nem elhibázott jelmez, hanem annak jelzése, hogy egy produkciót - a mű, az alkotómunkánk, önmagunk és a közönség tiszteletére - ünnepélyes keretben adjuk át. Ha az operát színpadon adják elő (eredetileg ezért írják), a rendezés és a látvány ugyanolyan fontos része az interpretációnak, mint a megszólaltatás. Általában nem tekintjük megzenésített színdarabnak az operát, noha közülük számos mű (pl. a Traviata, Luisa Miller, Don Carlos, Otello, Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, Figaro házassága, Bánk bán, Lulu) valójában az.

3276 IVA 2013-03-27 00:43:26 [Válasz erre: 3271 telramund 2013-03-26 10:34:40]
Köszönöm.

3275 Cilike 2013-03-26 13:56:26 [Válasz erre: 3272 szálkák 2013-03-26 10:38:43]
Különben nem Alagna volt, hanem Francisco ARAIZA.

3274 Búbánat 2013-03-26 12:01:34 [Válasz erre: 3273 serse 2013-03-26 11:03:04]
Sajnos, nem lehettem ott a szegedi Rigoletto Erkel Színház-i előadásán, így jó volt olvasni ezt a beszámolót is a produkcióról!

3273 serse 2013-03-26 11:03:04
Ez a Rigoletto nem olt olyan modern rendezés szerintem. A színpadkép formabontó volt az igaz és nem illúzió keltő. Talán kissé didaktikus is, de nem annyira, mint Szinetár rendezésének tükre, meg az öltözőasztal, amit ide-oda tologatott a címszereplő. Ez a szegedi Rigoletto szerintem jól kihozza a darab mondanivalóját, megmutatja a jellemeket és kidolgozottnak és átgondoltnak tűnik a rendezői koncepció! És ezt nagyon tudom értékelni! A színpadon hús-vér figurák vannak, akik láthatólag szenvednek, gyötrődnek, akik bosszúra szomjasak, vagy éppen csak kéjre és mámorra. A jelmezek a 19. sz. végét, 20. sz. elejét idézik. Gilda meggyilkolása kifejezetten hatásos: brutális, kegyetlen és szívszorító. Legalábbis szerintem ez volt a rendezés legjobban sikeredett pillanata. A trón foszlik szakadozz, a nagy színház kellékei szép lassan mind lehullnak, lecsupaszodnak. Rigoletto számára egy sivár, kietlen világ marad csupán hátra lánya elvesztése után. László Boldizsárban kellemesen csalódtam. Megtehetném, hogy elkezdtem összehasonlítani a felvételről ismert hercegekkel, de nem teszem, mert minek? Anno az operában láttam egy harmat gyenge spanyol vendég tenorral is a darabot, hát László Boldizsár ha nem is nagy hang, legalább hangok jönnek ki a száján. És szerintem tud bánni a hangjával, mert képes azt árnyalni. Fekete Attila sokszor egy síkban, erőltetetten, fortissimo énekel. László Boldizsár szép pianókat csinál, ha a fortéi annyira nem is hangosak és erőteljesek. És hangja árnyalásával képes érzelmileg is árnyalttá, kifejezővé tenni az éneklését. A béna, spanyol vagy tán olasz volt, márt nem is tudom pontosan, vendég tenorral a hátam mögött, ezt igazán pozitívan tudom csak értékelni. És színészileg is igyekszik kifejező lenni. A Gildát éneklő Szemere Zita kiváló, illúziókeltő produkciót nyújtott. Szép, hajlékony, tisztán zengő hangja van és képes átérezni szerepét. A címszerepet éneklő Kelemn Zoltán olykor kissé halkan éreztem, de alapjában véve nem volt rossz Rigoletto. Az előadás előre haladtával egyre jobban belejött és képes volt súlyt adni szerepének. Színészileg is rendben volt a teljesítménye. A kórus is jól teljesített és hála a rendezőnek még a történésnek is aktív résztvevője volt. Nem voltak sokan, így talán könnyebb is volt megoldani a mozgatásukat, de legalább nemcsak statikusan álltak a színen. A kisebb szerepekben is mindenki szépen hozta a színvonalat: Altorjay Tamás nagyon meggyőző Sparafucile volt, Kiss András félelmetes Monterone volt súlyos, öblös hangjával. Kálnay Zsófia Maddalenája is rendben volt. Pál Tamás kezei alatt pedig a zenekar is szép teljesítményt nyújtott. Örülnék, ha a többször hallhatnánk őt Pesten. Nekem eddig ez volt a legjobb estém az újra nyílt Erkelben. Biztos nem volt tökéletes előadás, de nekem tetszett.

3272 szálkák 2013-03-26 10:38:43 [Válasz erre: 3262 telramund 2013-03-25 18:44:50]
A Traviata nem tartozott a kedvenceim közé, ám a 90-es években a gstaad-i fesztiválon erősen a hatása alá kerültem. Koncertszerű előadáson mi szmokingban, kórusfelállásban, a szólisták - Roberto Alagnán kívül a többiekre sajnos nem emlékszem - frakkban, estélyi ruhában egyszerűen elénekelték - kissé dramatizálva - az operát, Verdi valószínüsithető szándéka szerint. Egyik legnagyobb opera-élményem volt. Egy előadás elviselhet rossz rendezést, rossz díszletet, jelmezt, világítást, mert a ZENE képes mindezt feledtetni. Ám nem visel el rossz karmestert, zenekart, énekeseket. Az opera zene szcenizálva, s nem színdarab megzenésítve.

3271 telramund 2013-03-26 10:34:40 [Válasz erre: 3270 IVA 2013-03-26 09:13:30]
Minden hozzászólásoddal,amit tegnap leirtál egyetértek!

3270 IVA 2013-03-26 09:13:30 [Válasz erre: 3269 chenier 2013-03-26 07:53:52]
Pontosan így éreztem én is, amikor 2008-12-10 06:47:41 keltezéssel, 23808. hozzászólásomban erről írtam: „A bemutató idején híre kélt Kovalik "nagy trouvaille-ának", hogy ti. megfejtette, miképp volt képes Kalaf megfejteni a három talányt. Jelentem, bennem ez a kérdés fel sem merült. Turandot talányai nem könnyűek, de nem megfejthetetlenek. Pontosan olyanok, amilyeneket nem akárki tud megfejteni. Kalaf igen, ezt zenei portréja is hitelesíti. Nagyra törő ifjú, s amikor meglátja Turandotot, szerelmes is lesz. A szerelmes ember lehet szerencsétlen, veszítheti eszét, Kalaf nem ilyen. Megtörhetetlen, s amikor kell, koncentrálni és gondolkodni képes. Igazi hős, vele érzünk. Nem jellemhibája, hogy mielőtt megpillantotta a hercegnőt, nem szeretett bele Liuba, akit nem ő kényszerít önfeláldozásra. Szerelmi vágyódása nemes és elegáns: nem éri be győzelmével, szerelmének viszonzásáért harcol. Persze nem hibátlan, hiszen olyan nőbe tudott beleszeretni, akinek lelkén tizenhárom halál szárad. De tudjuk, hogy a szerelem vak, és hisszük (sőt látjuk), hogy Turandot megváltozik. Miért kell ezt a hőst lefokozni? Miért kell a történetet összerombolni azzal, hogy Kalaf csalással fejti meg a három rejtvényt? Bár Kovalik szerint nem ő kutatja fel a megfejtéseket, Kalaf jellemének az sem felel meg, hogy él a csalás lehetőségével. A "rendezői" ötlet azonban a zenén bukik meg totálisan, hiszen Turandot kérdései után a taktusok Kalaf töprengését, pillanatnyi csüggedését, majd boldog ráeszmélését festik!” Igen, kedves Chenier, ha Puccini olyan embert akart volna ábrázolni, aki csellel jut révbe, olyan szólamot írhatott volna Kalafnak, mint Gianni Schicchinek, nem pedig a Nessun dormát, amellyel a hallgatóban a legszenvedélyesebb szerelmet idézi fel.

3269 chenier 2013-03-26 07:53:52 [Válasz erre: 3262 telramund 2013-03-25 18:44:50]
Nem a látvánnyal van nekem problémám, hanem sehogyan se tudom hova rakni, hogy a miniszterek megmutatják Kalafnak a válaszokat. Ezen a ponton ugyanis értelmét veszíti a darab lényege. Turandot be van csapva, Kalafot pedig megfosztja attól a tulajdonságától, hogy ő a legintelligensebb, legokosabb, legrátermettebb, legkitartóbb kérő, aki saját kútfőből találja ki a válaszokat. Semmi más, csak egy csaló! Ha csak azért rendezte így Kovalik Balázs, mert még senkinek sem jutott ez a változat az eszébe.... Összegezve:nem hiszem, hogy a szerzőnek tetszett volna ez az ötlet.

3268 IVA 2013-03-26 02:22:42 [Válasz erre: 3264 waldvogel 2013-03-25 23:10:51]
Ezzel a gondolattal tökéletesen egyetértek. De nyomban hozzáteszem: ott van a baj, amikor nem hiszem el, hogy a rendező azt a más dolgot gondolta. Amikor csak azt látom, hogy a rendezőnek derogál, amit a múlt században csináltak; környezeti, kor- és történelmi hűséggel piszmogni, amikor a közönség úgysem ért hozzá; a kritikusoknak pedig az fog tetszeni, amit Nyugaton láttak és „európainak” nevezhetnek. A lóláb pedig mindig kilóg!

3267 IVA 2013-03-26 02:19:06 [Válasz erre: 3261 tiramisu 2013-03-25 12:26:27]
Szerintem csak úgy gondolta, hogy a darabban Turandot a primadonna és Liu a szubrett.

3266 IVA 2013-03-26 02:18:07 [Válasz erre: 3259 Cilike 2013-03-25 10:53:41]
OFF: A vallomás engem illető részét köszönöm, viszonos. ON: Kisfiadnál fiatalabb voltam, a Turandothoz pedig túl fiatal, amikor a (még csak fekete-fehér) tévé közvetítette az Operából, ráadásul vihar miatt éppen vibrált és szaladt a kép. Takács Paulára és Orosz Júliára emlékszem belőle. Miután megkaptam a Qualiton keresztmetszetét, a teljes Turandottal – és sok más operával – egy kamrában ismerkedtem meg, Orion táskarádióból, és igencsak átéltem. Amikor először láttam az Erkel Színházban, a rendezést és a látványt „azonosnak” találtam a művel. Sohasem fogom megtudni, hogy mai fiatalként ugyanígy lettem volna-e, ha Kovalik Balázs rendezését látom először, de nem hiszem, hogy évtizedeken keresztül annyiszor meg tudtam volna nézni. (Közben láttam a bolognai opera nem hagyományos rendezésének vendégjátékát is, amelyről viszont tudtam, hogy csak egyszeri alkalom, kellemesen szórakoztatott. Ha Telramund arra a bécsi Turandotra gondol, amelyet Marton Évával, Katia Ricciarellivel, José Carrérasszal mutattak be annak idején, nos, nekem az sem tetszett. Szerettem viszont egy margitszigeti Turandotot, amelynek a díszletét szintén Fülöp Zoltán tervezte, és tetszett egy San Franciscóból közvetített előadás is, amelyben szintén Marton Éva volt Turandot.) Úgy érzem, a Turandot gyönyörűséges zenéjétől, pazar hangszerelésétől stílusidegen olyan látvány, amely nem pazarul gyönyörködtető, és stílusidegen olyan rendezői felfogás, amely tagadni vagy megzabolázni akarja a mesét, és amely szerint más démon is működik ebben a darabban, mint a szerelem és a szexualitás. Nekem a Turandot partitúrája tökéletesen ábrázol pszichológiailag. Ha erre a rendezés rápakol valamit, azzal gyengíti, akár ki is oltja Puccini és a szövegírók lélektani remekét. Én ebben a rendezésben nem általános dolgokat utasítok el, mint eltérés a régitől, vagy modernség (modern? két évtizedes...), hanem szinte minden mozzanata, megoldása fáj. Ezekből néhányat már évekkel ezelőtt két hozzászólásban (és vitavonzataikban) hosszan leírtam, nem akartam most ismételni.

3265 IVA 2013-03-26 02:09:29 [Válasz erre: 3258 telramund 2013-03-25 10:34:49]
Az a helyzet, hogy a fórumon van lehetőségem véleményt nyilvánítani, a rendezőnek magyarázni nem tisztem.

3264 waldvogel 2013-03-25 23:10:51
Egy műnek több lehetséges értelmezése van. Attól, hogy valaki (pl. egy rendező) mást gondol róla, mint én, vagy esetleg a két értelmezés kizárja egymást, még nem biztos, hogy bármelyik is rossz.

3263 Cilike 2013-03-25 18:49:52 [Válasz erre: 3262 telramund 2013-03-25 18:44:50]
Látod, pont azt írtam, hogy nem akarlak meggyőzni. A legnehezebb kérdés ez, hogy igazad van, a zene a legfontosabb,de azoknak, akik nem ismerik annyira, még nem szerették meg, azoknak szükségük van a komplex élményre, ahhoz, hogy "rákattanjanak". Én is úgy szerettem meg annak idején. De az is igaz, hogy én még olvastam a Jókaikat, a mai gyerekeknek az már unakmas és érdektelen. Hát akkor az operát hogy szeressék meg? Még olyan családban sem egyszerű, ahol jelen van, hát még, ahol már a szülők sem jártak, mert az "úri huncutság". Szóval ez olyan harc, amiben minden eszköz, ami hatásos, megengedett.

3262 telramund 2013-03-25 18:44:50 [Válasz erre: 3259 Cilike 2013-03-25 10:53:41]
Kedves Cilike .Ne akard meg belebeszélni a hasamba a "gyereket" Egy operának van története.Most az ,hogy milyen nem érdekes.De a szerzői anno megalkották.Különösen Puccini forditott nagy figyelmet,mind a szövegiróra,mind pedig a zenei hatásokra.Hát akkor ezt tartsuk tiszteletbe.Ez a Turandot teljesen ki van forditva és gyakorlatilag értelmét veszti az egész történet.Nem kellenek a "poros " diszletek meg jelmezek? Hát azért az ezelőtti Turandot volt olyan ,mint ez.Leginkább látványban! Ott a bécsi Turandot .Az is modern.Mégis elfogadható. A fiatalság meg ne a baromságoktól lelkesüljön, hanem a zenétől.Arról beszéljen.Akkor elhiszem,hogy maga a műfaj fogta meg őket.Tisztelje már a rendező a szerzők akaratát.Az opera ilyen műfaj-legalább is én igy gondolom.

3261 tiramisu 2013-03-25 12:26:27 [Válasz erre: 3253 Cilike 2013-03-22 23:23:29]
Miért csak nem Marton Éva rendezte azt az előadást?

3260 mandarin 2013-03-25 12:02:45 [Válasz erre: 3257 verdifan 2013-03-24 19:41:08]
A vidéki és határon túli zenés színházak bemutatkozása az Erkelben egy további akció amit lájkolnék itt is, ha lehetne. Sokunkban egy "mi" érzés támad fel, köszönet érte ! Ha Pesten lennék valamelyik elöadáson ott lenne a helyem.

3259 Cilike 2013-03-25 10:53:41 [Válasz erre: 3258 telramund 2013-03-25 10:34:49]
Én nagyon kedvellek mindkettőtöket, de ebben nem tudok egyetérteni veletek. Sok olyan embert ismerek, aki nem hajlandó elfogadni a változtatásokat az opera előadásában, de magam úgy gondolom, egy rendezé, attól, hogy más eszközöket alkalmaz, még lehet jó. Ha nem csilivili császári palota van, ábrándos holddal az égen, attól még átélhető, sőt, bizonyos esetekben jobban átélhető a mű. A múltkor az utolsó anyeginen pl. néhány ismerős gimnazista gyerek ott volt és másnap erről beszélgettek, kitárgyalták a rendezést, és mit tesz Isten, TETSZETT NEKIK. Magam is hallottam az Andrássy úton két fiatalt erről beszélgetni, szenvedélyesen, érzelmektől áthatva. Lehet, hogy az, ahogy ti gyerekkorotoktól, vagy fiatalkorotoktól megszoktátok a direkt rendezéseket, korhű jelmezekkel, meghatározza a befogadó készségeteket. Nem minden modern rendezést tudok elfogadni, főleg azt nem, ha aktualizálnak pl. valamilyen politikai aktualitást magyaráznak bele egy operába, de egy normális, mondjuk pszichológiailag ábrázoló modern rendezés érdekes tud lenni számomra. A Kovalik-féle Turandot már-már klasszikusnak számít és még a 11 éves kisfiam is baromira élvezte. Megértem, hogy titeket zavarnak a karók,azért is vannak, hogy zavarjanak, mondnivalójuk van. Nem akarlak meggyőzni, úgyse tudnálak, de azért próbálhjátok meg elfogadni, hogy nem mindenki látja a világot úgy, ahogy ti. (én sem hiszem, hogy okvetlenül egy igazság létezne, megvan mindenkinek a saját motivált igazsága érzelmi alapon.)

3258 telramund 2013-03-25 10:34:49 [Válasz erre: 3255 IVA 2013-03-23 03:00:58]
Hát ezt talán az agyonrajongott rendezőnek(Kovalik Balázs) kellene megmagyarázni.Aki,jobban hisz saját képzelgéseibe,mint Puccini zenéjébe.Utálom is ezt a rendezést.

3257 verdifan 2013-03-24 19:41:08
A Holnapi Erkel színházas szegedi Rigolettohoz találtam egy-két felvételt a pénteki premierből: [url]http://www.youtube.com/watch?v=iL5cHxHDD9c&feature=youtu.be;Rigoletto quartett[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=YQlfsjMVm5w;La donna e mobile[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=UmJXY7oa7w0;Gilda Duke duett[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=OKj-f2qIyUQ;Parmi veder le lagrime...[/url] Egész érdekes! jó hangok, remek rendezés! Ha ilyen lesz pesten is, akkor tényleg érdemes lesz ezek után Szegedet komolyabban venni!

3256 IVA 2013-03-23 03:03:02 [Válasz erre: 3255 IVA 2013-03-23 03:00:58]
Javítok: (a butaság nem jelző) butaságként minősíthetem.

3255 IVA 2013-03-23 03:00:58 [Válasz erre: 3251 tiramisu 2013-03-22 22:10:02]
Örülök, hogy a 100 éves operai mondás nézői ösztönöm (mondjuk) 50 éves tapasztalatának tudatos megfogalmazása. Csakhogy annak a színpadi szituációnak világosnak és evidensnek kell lennie. Vajon miért van az, hogy amikor a Nádasdy-Mikó-rendezésben Szabó Rózsát, Tordai Évát, Tokody Ilonát, Kincses Veronikát, Pitti Katalint láttam Liuként, sohasem gondoltam arra, hogy nem Kalafhoz, majd Turandothoz szólnak, amikor felém fordulnak? Miért, hogy a Turandotoknak azelőtt nem kellett előrejönniük a színpadon, hanem ama emblematikus lépcsőről is süvöltött a hangjuk? Úgy gondolom, egy operarendezőnek nem új meg aktuális dolgokat és meglátásokat kell belemagyaráznia a darabba, hanem úgy kell azt színpadra állítania, hogy hiteles, életszerű és átélhető legyen az az irracionális dolog, ami a valós világban nem létezik, hogy ti. a drámai személyek énekelnek. A kifelé, előre éneklés azonban persze hogy feltűnő, zavaró és elfogadhatatlan lesz, ha a színpad szegélyén mindvégig ott sorakoznak a karók a hercegek felnyársalt fejével (függetlenül attól, hogy a palota előtt, a miniszterek termében, a palotában, vagy a palota kertjében vagyunk /lennénk/), mert ez a szájbarágó dekoráció csak arra jó, hogy hangsúlyozza, merre van az előre és merre a hátra, egy hamis kint és egy hamis bent érzetét keltse. Azt pedig, hogy Turandot is, Kalaf is úgy énekel előre, hogy két kezével megmarkol egy-egy karót, már csak a butaság jelzővel illethetem.

3254 IVA 2013-03-23 02:54:46 [Válasz erre: 3250 serse 2013-03-22 18:51:08]
Így van kedves Serse, tapasztaltam mindezt én is. Csak azért említettem éppen a János vitézt, mert a két Verdi-opera nézőtere biztatóan telik, míg a János vitézé... hát elmondtam. Semmivel sem hívták fel a figyelmet erre az előadásra. Tájékoztatást persze nehéz lett volna adni róla, mert ez a győriek új produkciója. Az sem szerencsés, hogy 19 órakor adták hétköznapon, holott a saját János vitézek 11 és 18 órakor kezdődnek. A szereposztás egyik címszereplője több éve népszerű sztár Győrött, a másikra én lettem volna kíváncsi. Végül is nem szántam rá magam, mert ugyanannak a rendezőnek a munkája, aki az őszi Hunyadi Lászlót elkövette az Operában.

3253 Cilike 2013-03-22 23:23:29 [Válasz erre: 3251 tiramisu 2013-03-22 22:10:02]
Az ominózus konfliktus pedig, anno Marton Éva Turandotjával nem a háttal állás vagy kifelé éneklés miatt volt, hanem, hogy Marton úgy szerette volna, hogy háromszögben álljanak: ő középen, két oldalon Kalaf és Liú. És az előadáson Pitti bement elé középre.

3252 tiramisu 2013-03-22 22:10:22 [Válasz erre: 3251 tiramisu 2013-03-22 22:10:02]
SCHWARZ

3251 tiramisu 2013-03-22 22:10:02
LIú áriája háttal? Egy könnyletörlés miatt? Előre énekeljenek az énekesek a közönség felé, úgyis mindenki tudja, hogy nem a Scwarz néninek énekelnek a 6. sor felé, hanem annak akinek a színpadi szituáció szerint énekelnie kell 100 éves operai mondás!!! És ráadásul igaz! Kit érdekel a szituáció, ha egy áriát nem a teljes akusztikai lehetőségek segítségével hallok?

3250 serse 2013-03-22 18:51:08 [Válasz erre: 3249 serse 2013-03-22 18:43:17]
Visszavonom a Rigolettóról írtakat: a galéria menüre kattintva kijön az előadás szereposztása! Hihetetlen, hogy oda dugták el, de Az álarcosbálról semmi adat sincs az említetteken kívül.

3249 serse 2013-03-22 18:43:17 [Válasz erre: 3246 IVA 2013-03-22 16:53:05]
Kedves IVA! A szegedi Rigoletto és a Kolozsvári Álarcosbál előadások művészeinek a neveit se tették ki még mindig a honlapra! Csak a rendezők, a díszlettervezők és a jelmeztervezők nevét ismertetik! Se az énekesek, se a karmester kilétét nem lehet tudni. Szerintem ezen se fognak változtatni hétfőig, illetve szerdáig.

3248 joska141 2013-03-22 17:54:40 [Válasz erre: 3246 IVA 2013-03-22 16:53:05]
Sőt: Még a Fidelio "Műsorajánló" részén is csak annyit tüntetnek fel, hogy valamilyen társulatnak valamilyen előadása lesz.

3247 IVA 2013-03-22 16:55:01 [Válasz erre: 3246 IVA 2013-03-22 16:53:05]
Helyesbítés: a kezdés előtt két órával.

3246 IVA 2013-03-22 16:53:05
A Jegymester térképe szerint alighanem a Győri Nemzeti Színház mai János vitéz-vendégjátéka lesz az Erkel Színház próbaüzemének első olyan előadása, amely még fél házzal sem fog menni. Megfigyelésem szerint ezt az előadást mintha diszkréten kezelték volna, nemhogy reklámozták: az Operaház honlapján még az kezdés előtt fél órával sem tüntették fel a közreműködők nevét (a szöveg- és versíróét, a karmesterét sem!), ami azért is tapintatlan, mert elvileg a művészeknek is esemény, hogy az ország oly rangos intézményében, legnagyobb, fővárosi színházában lépnek fel.

3245 márta 2013-03-21 09:02:22
Kedves Erkelesek! Aki még nem vette meg a jegyét a szegedi operatársulat március 25-diki vendégszereplésére, annak sietséget ajánlok. Nagyon jó Rigoletto készülődik. Herceg: László Boldizsár, Rigoletto: Kelemen Zoltán, Gilda az abszolút debütáns, Simándyverseny-győztes Szemere Zita, Pál Tamás vezényel.Kentaur csinált izgalmas díszleteket, Juronics Tamás rendező. Aztán senki ne reklamáljon, hogy nem szóltunk...

3244 IVA 2013-03-19 01:04:47 [Válasz erre: 3219 Cilike 2013-03-18 15:03:05]
Nem tudom, jó-e, ha előadás előtt közlik az ilyesmit, vagy sem. Mindenesetre, ha tudom, hogy Lukács Gyöngyi nem volt egészséges, nem írom ide a véleményemet az énekesi teljesítményéről. Sajnálom.

3243 IVA 2013-03-19 01:02:37 [Válasz erre: 3214 karnagy 2013-03-18 14:03:35]
Én nem vettem észre, hogy paróka, de ez mindegy is, az a kérdés, hogy hogyan hat egy részlet önmagában és az egészben. Vélhetően Váradi Zita saját haja is ki volt egészítve, de úgy, ahogy volt, rossznak bizonyult a kreáció.

3242 IVA 2013-03-19 00:59:26 [Válasz erre: 3212 chenier 2013-03-18 11:17:24]
A régebbi Turandot-rendezés (Nádasdy Kálmán és Mikó András) jelmezeit Márk Tivadar tervezte. Én is szerencsésebbnek tartottam Kiss B. Atilla Kalaf-megjelenítését, de nem valószínű, hogy minden énekesnek ugyanaz előnyös. A Bándié nem volt kitalálva. Sikeres előadás volt. Magam is megtapsoltam az éneseket és a színházat – ilyenkor az embernek nincs lehetősége elhatárolódni a negatívnak talált elemektől.

3241 IVA 2013-03-19 00:52:17 [Válasz erre: 3211 telramund 2013-03-18 10:50:16]
Nemcsak Liu énekelt a nézőtérnek, hanem – apró momentumokat leszámítva - Turandot és Kalaf is. Az utóbbi években ezt számos opera-előadásban tapasztaltam. Korábban vagy nem volt így, vagy a rendezésnek voltak trükkjei arra, hogy ez ne legyen olyan feltűnő. Nekem sem a szereplők küllemével van gondom (mindegyik főszereplő énekes külsejében találok szépséget), hanem a megjelenítésükkel. Hol elhibázott, hol igénytelen, hol alapvető színpadi és esztétikai ismeretek hiányára vall. Én is örülök annak, hogy működik az Erkel, és ünnepelt a közönség. Többségük nem a Momus hozzászólóiból került ki, de Te pl. igen.

3240 IVA 2013-03-19 00:49:47 [Válasz erre: 3210 martuni 2013-03-18 08:41:23]
Engem nem zavart a zenekar hangereje: a Turandot egy zajos opera. De bizonyára nagyon nem mindegy, hol ül az ember. Turandot esetében (és általában) én a jobb oldalt szeretem, hogy kiélvezhessem a xilofonokat, velőmig hatoljanak a dobok és a nagy gong. Így nem tapasztaltam semmilyen aránytalanságot a hangzásban, csak a tempókat találtam gyorsnak. Összességében azonban Kesselyák Turandotja korántsem hangzott olyan szépen, mint Don Giovannija.

3239 IVA 2013-03-19 00:44:57 [Válasz erre: 3209 karnagy 2013-03-18 08:29:38]
„Turandot nem feltétlenül gonosz”... Turandot egy hajánál fogva előráncigált sérelemre (mintha mi, magyarok most megtámadnánk Törökországot, megtorlandó a 150 éves megszállást) hivatkozva nemcsak visszautasítja, hanem el is vérezteti azokat az ifjakat, akik nem felelnek meg a feltételeinek. Kovalik színpadán mindvégig ott látjuk a kivégzett áldozatok fejét, úgy folyik mögöttük-közöttük a játék, mintha azok szobanövények lennének. (A perzsa herceg fejével szinte labdáznak.) A császárlány kéjjel készül Kalaf elveszejtésére is, és mikor megtörténik, hogy ő veszített, kibújna a következmény alól. Liu szerelmének láttán zavarba jön, de halála hidegen hagyja. – Istenem, mi kellene még ahhoz, hogy feltétlenül gonosz legyen?! Van, aki a rendezés mai állapotában kevesli Kovalikot, van, aki még mindig sokallja. Akárhogy is, ez az előadás már koros és kopott, több költöztetést megért, ideje lenne felújítani. De tudjuk, hogy az sok pénzbe kerül, és a jelenlegi szegény repertoár és szűkös keretek helyzetében nemigen remélhetjük.

3238 Búbánat 2013-03-18 22:17:41
A köztudottan kiváló Erkel-akusztika sem mindenhol egyforma. Simándy József mondta (írta könyvében), hogy az idők folyamán minden énekes kitapasztalta, a színpadon hol helyezkedjen el ahhoz, hogy az énekhangját a nézőtér minden pontján egyformán kiválóan hallják. Ezt a (helyezkedési)pontot neki egyszer megmutatták, és attól kezdve mindig gondja volt rá, hogy odaálljon, amikor egy-egy nagy áriába/jelenetbe kezdett... Gondolom, ma is fennálló tényezőről beszélt Simándy, amivel érdemes lehet a mostani énekeseknek is tisztába lenniük.

3237 álmodó 2013-03-18 17:18:05 [Válasz erre: 3236 chenier 2013-03-18 17:17:18]
:-) Ügyi vagy, kitaláltad.

3236 chenier 2013-03-18 17:17:18 [Válasz erre: 3235 álmodó 2013-03-18 17:03:16]
Ezért kapták a Kossuth-díjat! Megvan!

3235 álmodó 2013-03-18 17:03:16 [Válasz erre: 3234 chenier 2013-03-18 16:59:55]
Az Omega.

3234 chenier 2013-03-18 16:59:55 [Válasz erre: 3233 bermuda 2013-03-18 16:56:02]
De várj! A végét nem a Mester írta. Alfano? Toscanini? Sebaj, nekik is nagy bravo!

3233 bermuda 2013-03-18 16:56:02 [Válasz erre: 3232 chenier 2013-03-18 16:46:54]
Bravo Maestro PUCCINI, éljen az Erkel szinház!És punktum.

3232 chenier 2013-03-18 16:46:54
Nem lehetne ezt a meddő vitát végre lezárni? Szombaton és vasárnap is hatalmas siker volt a Turandot. És punktum!

3231 álmodó 2013-03-18 16:39:19 [Válasz erre: 3230 bermuda 2013-03-18 16:37:49]
:-)

3230 bermuda 2013-03-18 16:37:49 [Válasz erre: 3229 álmodó 2013-03-18 16:33:53]
Igggen, nagy siker volt szombat délelött,,élveztem újra az Erkelt:-))

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.