Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

4031 álmodó 2013-11-14 10:45:19 [Válasz erre: 4030 ladislav kozlok 2013-11-14 10:37:42]
Hát vélhetőleg, pl amiért Te azt írtad, hogy "Nem tartom nagyon szerencsésnek a Jenufa márciusi szereposztását". Vagy miért írtad,hm? Nem tetszik a küllemük? Ha valóban nem tudod mi az, csak várj! A többiek megmagyarázzák gondolom... :-)

4030 ladislav kozlok 2013-11-14 10:37:42 [Válasz erre: 4028 álmodó 2013-11-14 10:28:45]
Bocsanat, de mi az hogy "szolisztikus" ?

4029 yatu92 2013-11-14 10:33:43 [Válasz erre: 4026 oberon 2013-11-14 09:27:20]
Nem tudom, mit kifogásol bárki ppp stílusán. Általában ha megérdemlik, szigorú az énekesekkel, de mindig tárgyszerű. Nem írt olyat mondjuk, hogy az új előadás meg a főszereplők egy rakás sz.r meg ilyesmit, ahogy más fórumokon az még enyhe kifejezés lenne. Most is csak megállapította, hogy az énekeseknek kicsi a hangja a szerepekhez (ami tény) ezért nem alkalmasak a feladatra (ami tény.) Soha senki nem tud vitatkozni azzal, amit ír, de mivel valakiknek csípi a szemét, hát őt magát kezdik piszkolni. Elég gusztustalanul.

4028 álmodó 2013-11-14 10:28:45
Csak kérdezek valamit: Szerintetek ha egy hang "szólisztikus" az nem elég? Úgy értem, ha nincs hatalmas hangja valakinek, de ami van az szólisztikus, az még kevés? Mondjuk, az nem lehet, hogy pl valaki"befelé nem szól", de kifelé meg átviszi a zenekart? Mennyben döntő a nagy hang, és mennyiben fontos a szólisztikusság? Vagy esetleg, a mai világban már nem kell egyik sem? Ezt mindenkitől kérdezném, aki megtisztelne a válaszával, köszönöm. Érdekelne a véleménytek.

4027 von und zu Guttenberg 2013-11-14 09:29:30 [Válasz erre: 4021 László Boldizsár 2013-11-13 23:49:34]
Nyilvánosan nem szabad, titokban igen. Ha Maga fog rosszul énekelni, akkor jön Bretz Gábor és Mester Viktória névvel megvédeni, ahogy ez mindig is szokás volt a világon énekesek között.

4026 oberon 2013-11-14 09:27:20 [Válasz erre: 4022 Cilike 2013-11-14 07:58:13]
Szerintem senki nem kifogásolta az énekesek bírálatát, csak a hangnemet és a jóízlést. Bár ez már lehet, hogy elavult. A hozzáértésről pedig annyit: úgy vettem észre, hogy aki igazán sokat tud valamiről, az óvatosan, megfontoltan bírál, mert tisztában van minden körülménnyel. Csak a nagyképű félinformáltak nyilatkoztatnak ki ex catedra.

4025 álmodó 2013-11-14 09:23:52
Tisztelt Bíróság! Az eset eredetileg úgy kezdődött...., hogy ppp megírta a véleményét, amin kiakadt 2 napja izt egy "ejj-ejj" nevü "kolléga"(?), és kiosztotta (mellesleg még figyelmeztetett mindenkit, hogy "ezavilág már nemazavilág". Szóval, osztotta az igét "csajágaröcsöge style"-ban. Majd tegnap hirtelen regisztráló "izzy35" megint nekiállt kiosztani ppp-t. Mint jeleztem korábban, szerintem 26 nick felesleges egy embernek ekézni valakit, a stílus árulkodó.Hacsak nem átváltozó művész a illető, de az meg macerás, szerintem erre a célra elég úgy 4-5 név is... Én kedvelem ppp-t, nincs rossz füle. Lehet vitatkozni vele, de "ezavilág-nem azavilág", meg a "férfiak elnőiesedtek, és ettől nem nagy a hangjuk..." Hát, szerintem (mondom szerintem)-, ez hülyeség. Szerintem ha nincs nagy hangjuk, akkor azért van, mert csak (ez egy szakkifejezés a zenében, vigyázz vele, előfordulhat bárhol!) A Márióról láttam képeket (nem hallottam a darabot), szerintem mindenképpen érdekes!!! És ha érdekes, meg éri megnézni! Ha megéri megnézni, akkor elérte a célját. Ui: NE veszekedjetek, nem éri meg! :-)

4024 izzy35 2013-11-14 08:03:59
oberon teljesen egyetértek veled... Üdv: Izz

4023 izzy35 2013-11-14 08:01:49
"Gyűlöleteddel a gyűlölködőt, félelmeddel a félelmetest, aljasságoddal az aljast, nagyravágyásoddal a hatalomszomjat, gyengeségeddel a gyengítőt, bánatoddal a kilátástalanságot hallod meg, de derűddel a Derűt, erőddel az Erőt, bizakodásoddal a Bizalmat hallod. Amire hangolod magad, azt az "adást" veszed, és a hangoltságod megteremti a sorsodat. Minden erő, érzés és gondolat szüntelen adásban van. Rajtad múlik, hogy mit fogadsz be" Ez talán nem kerül azonnal törlésre....

4022 Cilike 2013-11-14 07:58:13
Ez már megint egy olyan vita, aminek a kiindulási pontja hibás, miszerint egyesek úgy vélik, az énekesektől oly szép, hogy kiállnak énekelni, hogy nem lehet őket megbírálni. Szerintem el lehet mondani a véleményt negatív és pozitív értelemben egyaránt, a hangnemen lehet vitatkozni, hogy bántó, sértő vagy nem. Ami azt illeti, ppp tényleg ért hozzá, bár én sem értek mindig mindenben egyet vele, hiszen az egyéni megítélés szubjektív és nem is várhatjuk el, hogy objektív legyen, ez lehetetlen. Én magam részéről jó véleménnyel vagyok Bretz Gáborról úgy általában és most nem hallottam ebben az előadásban, tudom, ppp mit hiányol benne, de ez a szubjektivitás: a nagy hangorkán helyett én beérem az intelligens, szépen formált alakításokkal, ppp nem. Joga van hozzá, mint ahogy mindenkinek joga van leírni a véleményét.

4021 László Boldizsár 2013-11-13 23:49:34
Tudtam, hogy magas labda lesz....nem is szantam masnak...az hogy engem lehuznak ilyen stilusban, mar megtortent, holnap nem fogok megfelelni parampampampam-nak abban is biztos vagyok... De, hogy remek garda allt ossze holnapra, es jol beprobaltuk abban biztos vagyok... A tobbi nem szamit... Vikit es Gabort viszont nyilvanosan gyalazni nem hagyom...

4020 parampampoli 2013-11-13 23:42:03 [Válasz erre: 4018 oberon 2013-11-13 23:37:35]
Viccelsz? Honnan tudnám: meghallom. Azon kívül előszedhetnéd humorérzékedet. És megérthetnéd, mi miért hangzik el, vagy íródik le. Magam részéről a kérdést lezártnak tekintem, írhat a kérdéssel kapcsolatban bárki bármit, nem fogok rá válaszolni. Aki akarja, verje a nyálát nyugodtan.

4019 parampampoli 2013-11-13 23:39:49 [Válasz erre: 4016 László Boldizsár 2013-11-13 23:14:24]
Kiegészítésül annyit, és csak azért, mert már mások is azt hitték meg írták, hogy én biztos egy semmilyen életet élő szerencsétlen vagyok: boldog, harmonikus családban élek, gyönyörű és tehetséges gyerekeim vannak, bejártam a fél világot, gazdag vagyok és szakmailag maximálisan elismert, olyan szinten, amilyen Ön, László Boldizsár a saját szakmájában nem lesz, ha száz évig él, akkor sem. Ön tehát magát sajnálhatja legfeljebb, engem kár lenne. Örülnék, ha még annyi energiát se pazarolna rám. Gyűjtse holnapra, hogy meglássuk, kijön-e az a magas C a duett végén? Meg a magas Bé-k a harmadik felvonásban. De szépen, fényesen, telten, ahogy operaénekeshez illik.

4018 oberon 2013-11-13 23:37:35 [Válasz erre: 4017 parampampoli 2013-11-13 23:28:35]
És honnan fogod tudni, hogy jól énekel? És milyen alapon adsz szakmai tanácsot Boldizsárnak? Azért ez már kicsit meredek!

4017 parampampoli 2013-11-13 23:28:35 [Válasz erre: 4016 László Boldizsár 2013-11-13 23:14:24]
Kedves László Boldizsár, ha nem tudná, a fórum anonim, és mindenki úgy írja meg a véleményét. Van eszembe felfedni a kilétem, naná... még mit nem, látva az itteni hozzászólásokat még a személyes biztonságom miatt kellene aggódnom. Ön is jobban tenné, ha énekelne, és nem saját nevén irogatna. Azt hiszi, ha névvel ír, okosabb lesz. Tájékoztatom: nem lesz. Vagy okosabb lesz, de jobb énekes nem. Az énekesnek nem dolga a kritikákra válaszolni, énekelnie kell. Például Önnek holnap a Pillangóban. (Megyek is megnézni, majd beszámolok róla. Tárgyilagosan. Ha jól énekel, megdicsérem. Ha nem, akkor nem. De azért figyeljen, hátha kap egy-két jó szakmai tanácsot!) Eszembe sincs hallgatni, írhat Ön vagy akárki más bármit is. Állják a kritikát, az is dolguk. Mert nem az az erős, aki üt, hanem az, aki állja. Mint látjuk, Ön és kollegái gyengék. Mivel felszólított, hogy hallgassak, én is felszólítom: hallgasson! Legalábbis nekem ne írogasson se nyilvánosan, se privátban, se névvel, se név nélkül. Felesleges. Írtam már: a kutya ugat, a karaván halad. (Jelen esetben ön nem a karaván, ez biztos.)

4016 László Boldizsár 2013-11-13 23:14:24 [Válasz erre: 3988 parampampoli 2013-11-12 20:21:37]
Hát ennyire névtelen semmirekellő írást még nem olvastam. A "param...akárki" úgy itélkezik a kreált neve mögé bújva, mintha egyáltalán halvány fogalma lenne arról, hogy milyen küzdéssel jutnak el a Nevüket bátran vállaló énekesek odáig, hogy egy új produkció összes megalkuvásával együtt sikert arassanak... "param"-nak csak az a fontos, hogy a saját semmilyen életét próbálja névtelenül emelni azáltal, hogy komoly énekeseket olyan szavakkal húzzon le, amelyeket nem merne szemükbe mondani... Számomra az ilyen csak sajnálatra méltó! Jöjjön oda elém, vagy Viki vagy Gábor elé, és mondja el ezeket, és ütköztesse mások véleményével...ha nem, akkor HALLGASSON! Én névvel vállalom amit leírtam, és a kollégáim és a szakmám nevében tettem mindezt... Boldizsár

4015 belsen 2013-11-13 22:50:00 [Válasz erre: 4006 Sipi 2013-11-13 17:55:36]
...persze, hogy századeleji az Erkel hagulata, még század eleje van…(hi-hi)

4014 belsen 2013-11-13 22:47:52 [Válasz erre: 4008 Myway 2013-11-13 20:32:55]
Nem tudom, hogy maradt ki neked az a bizonyos "vizes" Kovalik rendezés, ahol a színpadon volt a zenekar is, és előttük a két énekes, mintegy küzdőtérszerű térben mozgott, az V. ajtónál prdig hatalmas reflektor világította meg a nézőteret, és vakította el a nézőket, akik legtöbbje kezével , műsorfüzetével takarta a szemét.Mindez tartott a "véres árnyat vet a felhőig". Ezen kívül koncerteken is néha megemelik a nézőtéri fényerőt.

4012 álmodó 2013-11-13 21:42:08 [Válasz erre: Törölt hozzászólás]
1 néven i el lehet mondani a véleményt, és azt gondolom, ebben az esetben ez már megtörtént, de a tévedés jogát fenntartom.

4010 von und zu Guttenberg 2013-11-13 20:59:16 [Válasz erre: 3973 Ejj ejj 2013-11-12 00:50:06]
De maga ne halljon jobbat se az életben.

4009 Sipi 2013-11-13 20:57:02 [Válasz erre: 4008 Myway 2013-11-13 20:32:55]
Mégis így van. Persze te biztos többet láttál, mint én.

4008 Myway 2013-11-13 20:32:55 [Válasz erre: 4006 Sipi 2013-11-13 17:55:36]
"Még nem láttam olyan előadást, ahol ne kapcsolták volna fel a nézőtéri lámpákat az ötödik ajtónál, ez itt sem maradhatott ki..." Rengeteg Kékszakállú előadást láttam (a mostanit még nem), de én egyetlen egyszer sem láttam, hogy a nézőtéri lámpákat felkapcsolták volna az ötödik ajtónál! Furcsa!

4007 Sipi 2013-11-13 18:00:32 [Válasz erre: 4003 Momo 2013-11-13 14:07:41]
"Más a társadalmi közeg, más az operaközönség, mások az elvárások, ehhez képest más típusú emberek mennek énekesnek, és tanárnak." Ez nekem is eszembe jutott. Régebben úgy gondolom, egy erőteljes hangú fiatalnak sokkal nagyobb valószínűséggel jutott eszébe, hogy operaénekesnek menjen (vagy hogy felfedezzék később), mint ma. Így aztán ma abból kell gazdálkodni, ami van. Ugyanakkor nekem nem volt nagy problémám az énekes hangerővel tegnap. Persze lehetett volna jobb is, de azok alapján amiket itt olvastam, sokkal rosszabbra számítottam...

4006 Sipi 2013-11-13 17:55:36
Tegnap megnéztem én is az ominózus előadást. Az Erkelben még sosem jártam, úgyhogy most láttam, hogy milyen nagy nézőtere van. Tetszett a belső környezete, kicsit századeleji hangulatot ad, de maga az épület kívülről eléggé szocreál benyomást kelt. Mivel én operát is inkább CD-ről hallgatok, a rendezéssel kapcsolatban nem sok összehasonlítási alapom van. A Mario és a varázsló-t most hallottam először, mint mű jó volt és nekem a rendezés is tetszett. Az átlátszó szövet viszont nagyon zavart. A Kékszakállú az egyetlen opera, amit már többször láttam-hallottam élőben is. A színpadkép itt is tetszett, de a történet Bartók-Geyer Stefi konfliktussá alakítása nagyon nem. Arról már nem is szólva, hogy az énekesek gyakran teljesen mást énekeltek, mint amit csináltak. (A Mario-ban ez a dolog sokkal jobban passzolt, ott kifejezetten tetszett.) Még nem láttam olyan előadást, ahol ne kapcsolták volna fel a nézőtéri lámpákat az ötödik ajtónál, ez itt sem maradhatott ki... A nézőtér közepe táján ültem, nekem az énekesek hangereje is elfogadható volt. Persze volt, ahol a zenekar elnyomta, ez különösen a Mario elején volt zavaró, ahol nagyon oda kellett figyelni, hogy mit is énekelnek. Később csökkent a probléma. Az érthető szövegmondással sem volt baj szerintem. Egyértelműen lehetett hallani, hogy a zenekar játéka kissé elnagyolt, a dinamika szűkös. Persze nem vártam azt, amit egy koncertszerű előadásnál produkálni lehet, de például az ötödik ajtó sem volt átütő hatású pont amiatt, mert nem volt meg az íve a darabnak, a zenekar néha mintha nem ismerte volna a halkabb, finomabb hangerőt. Ez biztosan a karmester, Héja Domonkos hibája is. (A tempók mindazonáltal szerintem rendben voltak.)

4005 parampampoli 2013-11-13 17:48:56 [Válasz erre: 4004 Momo 2013-11-13 14:10:15]
Tehát szerinted az énekhangok jobban hallatszanak a nézőtér 1-10. sorában, mint a 20-24-ben? Nekem azelőtt épp az ellenkező volt a benyomásom, hogy pl egy Turandotban a rezek meg az egész zenekar jobban elnyomta az énekhangot, ha elöl ülök, mintha a fszt. utolsó sorában bal vagy jobb oldal legbelső székein. Azok voltak mindig a kedvenc helyeim. Bécsben meg az utolsó sor legszélső helyein tapasztaltam a legjobb akusztikát, de olyat, hogy egyenesen a fülembe hallottam énekelni az énekeseket. Ezek ugyanazok a helyek akusztikailag, mint a földszinti állóhely első sorai, amelyeknél az egész teremben nincs jobb.

4004 Momo 2013-11-13 14:10:15 [Válasz erre: 4003 Momo 2013-11-13 14:07:41]
na... és még az is lehet, hogy tévedek... :-)

4003 Momo 2013-11-13 14:07:41 [Válasz erre: 4002 parampampoli 2013-11-13 13:41:51]
Ugye ez akkor tűnik fel, ha van módod előre-hátra mozogni, és nyugodtan fülelni miközben megy a produkció. (Ez max. zenekari próba közben fordulhat elő.) Nekem is így tűnt fel, hogy megváltoznak az arányok. Igaz, az erkélyre nem másztam fel emiatt, de a földszint első harmada és a hátulja között egyértelmű volt a különbség. Jöttem-mentem, üldögéltem itt is, ott is, és kerestem, hogy mitől erősebb a zenekar hátul, aztán rájöttem, hogy a plafontól. Egyébként, amit a hangokról írsz, az tényleg így van. Változnak a dolgok: Más a társadalmi közeg, más az operaközönség, mások az elvárások, ehhez képest más típusú emberek mennek énekesnek, és tanárnak. Az is sokat számít szerintem, hogy megváltozott a súlypont. Ma legalább annyian, ha nem többen hallgatnak lemezről operát, mint ahányan élőben. Régen ez nem így volt.

4002 parampampoli 2013-11-13 13:41:51 [Válasz erre: 4001 Momo 2013-11-13 12:59:25]
Momo első megjegyzései nagyon megfontolandó, egyetértek vele. A másodikkal kapcsolatban viszont nem értem, hogy az Erkel felújítása előtt ezt a jelenséget miért nem tapasztaltam soha? Jóformán egész gyerek- és fiatalkorom az erkély utolsó soraiban töltöttem, és mindenkit egyformán jól hallottam.

4001 Momo 2013-11-13 12:59:25
1. Szerintem - a produkció érdekében - a zenekar hangerejét hozzá kell igazítani az énekesek hangerejéhez. Ha szabadon engedik, 1 db harsona bármikor lefúj bárkit a környéken, de szerintem a szerzők nem ilyesmit akartak hallani. 2. Az Erkelben nem egyformán oszlik el a hangerő. (A színpadtól távolodva az énekesek hangereje természetesen csökken, a zenekari árokból kijövő hangot viszont a hatalmas plafon visszaveri a nézőtér hátsó részére.) Ezért sajnos szerintem az Erkelben beállíthatatlan, hogy mindenütt egyforma legyen a zenekar, és az énekesek aránya.

4000 parampampoli 2013-11-13 10:10:15 [Válasz erre: 3994 Ejj ejj 2013-11-12 23:27:14]
Akkor tényleg csak röviden: - hogy ki kedveli a stílusom és ki nem, a legkevésbé sem sör kérdése. Én pl életemben egy üveg sört se ittam meg. Azokkal, akik itt a momus-ön írnak nekem privátban, nem is ismernek. Akikről nem írtam jót, róluk vagy kedvenceikről, nem szeretik. Oszt' jó napot! - Meg fog lepődni: 40 éve nem nyomta el a zenekar az énekeseket. Mégpedig azért, mert szakértők vezették a színházat, akik pontosan tudták, kire mit lehet bízni. Udvariasságból nem sorolom fel a szerepeket, amelyekben anno kitűzték volna Bretz Gábort és Mester Viktóriát a Kékszakállú szerepei helyett.

3999 oicka 2013-11-13 08:43:12 [Válasz erre: 3998 Myway 2013-11-13 08:38:34]
Lassan, de biztosan, lejár a 70 év!! :-))

3998 Myway 2013-11-13 08:38:34 [Válasz erre: 3982 Héterő 2013-11-12 16:48:33]
ifj.Bartók Béla halála óta tör borsot a magyar opera és balettjátszás orra alá Vásárhelyi Gábor, aki Bartók jogutódjaként tetszeleg. Egy olyan ember, akinek egyébként semmi köze Bartókhoz, igyekszik a "jogvédő" szerepében tetszelegni, betiltani, megfúrni, módosíttatni Bartók színpadi műveit, ugyanakkor a befolyó jogdíjakból milliomos lett! Más nagy zeneszerzők örökösei (pl Stravinszkij) meg boldogok, hogy játsszák a műveket. Ez a pökhendi alak meg produkciókat tesz tönkre, mindenekelőtt a Mandarin előadásokat. De már nem sokáig!

3997 pinocchio 2013-11-13 08:28:21 [Válasz erre: 3996 pinocchio 2013-11-13 08:27:25]
Vajda-Bartók (bocs. Caps Lock)

3996 pinocchio 2013-11-13 08:27:25
[url]http://operavilag.net/kiemelt/rebusz-bacsi-mesei/;Rébusz bácsi meséi, szerző:Fülöp Károly -Operavilág.net kritika[/url] Vajda-bartók

3995 Ejj ejj 2013-11-12 23:34:10
Utolsó mondat helyesbítés: az, hogy ne menjen el a kedvük a kritikától, nem lehet nekik megmondani, reméljük, hogy nem megy el.

3994 Ejj ejj 2013-11-12 23:27:14
Én is több olyan privát üzenetet kaptam, ahol örülnek, hogy végre be mertem szólni önnek. Sokan nem kedvelik a stílusát, de valószínű többen vannak akikkel ön együtt sörözik. Ami így helyes valószínűleg. A Kálvin teres példa nem a Kékszakállúra vonatkozott elsősorban hanem a mai világra az előadásokra az opera egészére. Hogy el kell fogadni a fórumozóknak, hogy most ez van. Más füllel hallgatja egy fiatal és egy tapasztalt operás. Bretz és Mester megtanultak énekelni, az hogy elnyomja részben a zenekar... az énekesek 80 százalékát elnyomja a zenekar. Ez nem feltétlen az énekesek hibája 50 éve is elnyomta az énekesek nagy részét a zenekar gondolom én. Oicka: nem értem , hogy jönnek ide a nők. Férfiakról beszéltem természetesen katonaság ürügyén. Azt gondolom, hogy helyes amit írok, anno ott voltak a Del Monaco-k Bonisolli-k, di Stefano-k. Arányaiban kevesebb a tökös énekes aki "túlharsogja a zenekart" ezt azt gondolom tény és igen is a férfiak elnőiesedésére vezethető vissza. Erre céloztam a hozzászólásomban. Az, hogy énekesek meg ne olvassák, gondolom , hogy olvassák, nem lehet nekik megtiltani.

3993 Héterő 2013-11-12 23:08:00 [Válasz erre: 3987 Cilike 2013-11-12 20:09:16]
Emlékszem egy pár évvel ezelőtti, hasonló esetre Miskolcon, ahol minden évben volt fesztiváli Kékszakállú. A rendezők manapság rendszerint fittyet hánynak a kottában található színpadi utasításokra. Sőt, ha véletlenül kicsit is emlékeztet az előadás a szerzői elképzelésre, megszólalnak a klisék: poros, unalmas, a fiataloknak ez nem tetszik, csakis ásatag nénikéknek való, stb. Nyáron láttam, amint az Ah, fors'è lui che l'anima közben a főhősnő szép, nagy, fekete szemetes-zsákba gyűjtögette a vendégség után maradt műanyag poharakat-tányérokat. Láttam ugyanennél a műnél teljeskari gruppensexet az első felvonásban, megint másutt vitustáncot járó Flórát. A kottában szó sincs ilyesmiről.

3992 parampampoli 2013-11-12 22:53:55 [Válasz erre: 3989 Ejj ejj 2013-11-12 22:24:14]
Stílusumról alkotott rossz véleményét tudomásul veszem. (A hozzám érkező mailek alapján csak annyit mondhatok, hogy aránytalan kisebbségben van vele, és ez nekem elég.) Hasonlata a Kálvin térről nem állja meg a helyét, mert a Kékszakállú nem új mű, hanem kb 100 éve nemzeti kultúrkincs. Soha nem vontam kétségbe új rendező koncepciók jogosságát, itt azonban a mű zenei részéről van szó, és az azzal kapcsolatos parancsok a partitúrában vannak rögzítve. Aki ismeri a két énekest, hangjukat, korábbi produkcióikat, minden nehézség nélkül megállapíthatja, hogy nem alkalmasak a szerepre. Éneklik, mert megkapták, a közönség meg hallgatja, mert ez van. (Egy csomó név elhangzott a vitában, akik alkalmasabbak lennének ugyan, de kit érdekel az manapság?) Nem az a kérdés, hogy nem olyanok, mint Székely Mihály vagy Palánkay Klára, hanem az a baj, hogy nem hallatszanak. Ez nagy különbség, és egyébként semmi köze a zene és a zeneoktatás mai helyzetéhez. Az énekeseknek pedig nem kell, ha elolvassák az itt leírtakat, hogy elmenjen az életkedvük! Tanuljanak meg énekelni! További pályájukon, szerepeikben még hasznukra válhat. De ki akar manapság az énekesek között tanulni valakitől? Hiszen mindenki azt hiszi szent meggyőződéssel, hogy ő maga a legjobb. Hányszor írtam le én magam is, hogy világhírű énekesek pesti fellépésein jóformán egy darab énekest nem lehet a nézőtéren látni. Valamikor ez se így volt...

3991 oicka 2013-11-12 22:52:53 [Válasz erre: 3989 Ejj ejj 2013-11-12 22:24:14]
"Ez a világ már nem az a világ. Székelyék, Fodorék katonák voltak, a mi generációnk már nem volt. El vagyunk kényeztetve ,.... a férfiak nem olyan kemények mint régen és nem olyan tökösek" Miért gondolja, hogy SÜMEGI E, LUKÁCS GY,WIEDEMAN B,LÉTAY G,FODOR BEATRIX, FODOR GABRIELLA, GÁL ERika, BOROSS CS,NÉMETH JU,VIZIN V,VÁRADI Zita lettek volna katonák, és attól énekelnének tökösebben??

3990 Ejj ejj 2013-11-12 22:26:44
*Klempereres

3989 Ejj ejj 2013-11-12 22:24:14
Értek mindent, és minden tiszteletem öné. Nyilván, hogy jövök én ahhoz, hogy leszólom a "2000 hozzászólásost" De, ha jó a szándék akkor legyen olyan a stílus is. Nem feltétlen ezzel van csak baj, a hozzászólások egésze szürke és lehervasztó. Mint fiatal értetlenül ülök a fórum előtt és olvasom a negatívumokat. Én is zenész családban nőttem fel én is a bakelit lemezekkel kezdtem a Kónya-Déry-s Aidával a Klemperes Don Giovannival és mai napig szívesen hallgatom ezeket. Én is tudom mi az az emeltalapú 4 szűkszeptim és valószínű ön is tudja, én is rengeteg jó előadást láttam gyerekkoromtól fogva és ön is. De nem lehet az életet úgy élni, hogy istenem mi volt a múltban és most 80 százalékban minden rossz. Nem lehet úgy sétálni Buidapesten, hogy kijövünk az aluljáróból pl a Kálvin téren és közben a szemünk elé emeljük a régi fotók Budapestről könyvből a Kálvin teret, mert én ezeket a foghíjakra beépített új üvegmicsodákat nem nézem. Mert nekem a régi házak kellenek oda vissza. Nem tudunk mit tenni ott vannak: Mellesleg nagyon tetszenek, beleillenek a városképbe, és azok a micsodák kortárs építészeti alkotások, ami szintén lehet jó, nem "csaka zybül" féle palota. Remélem érthető a példám. Ez a világ már nem az a világ. Székelyék, Fodorék katonák voltak, a mi generációnk már nem volt. El vagyunk kényeztetve , alig kell vmiért "megdolgozni" munkán kívül, kényelmes facebook világ van, a férfiak nem olyan kemények mint régen és nem olyan tökösek. A Kálvin téri üvegházakon nincs már annyi dísz, eltűnik mint a hajnali harmat, ahogy kb. ppp fogalmazott. A Parlament tény, hogy több fotón lesz rajta, de most az üvegpalota is az életünk része. Nem olyan a zeneoktatás sem alig van óra általánosban, kevesebb gyerek akar operaénekes lenni, kevesebb emberből kevesebb jó énekes is kerül ki. Nem olyan mint a Székely Mihály, de attól még lehet jó. Egy idősebb ember annyit tehet, hogy bátorítja a fiatalokat. Szerencsétlen énekesek elolvassák ezeket a hozzászólásokat és az élettől elmegy a kedvük. Én nem bánom, ha ilyen Kékszakállúkat lehet hallani...

3988 parampampoli 2013-11-12 20:21:37 [Válasz erre: 3984 Ejj ejj 2013-11-12 17:17:53]
" Mindketten alkalmatlanok a szerepekre, legfeljebb szobaszínházban lenne elég hangjuk hozzá. (Bretz már legutóbb a Müpában is életveszélyesen gyenge volt, még rádión keresztül is." Ezt leírtam, és vállalom, sőt megerősítem. A Kaufmann magyarországi szerepléséről írottakat nem kevésbé. Azt azonban, hogy Kaufmann a világ legrosszabb énekese lenne, nem. Nem döngöltem földbe se, csak megírtam róla a véleményem. Annak alapján, amit élőben hallottam. Élőben, ifjú úr, nem felvételről -- micsoda különbség! Hogy Ön egyébként szereti őt meg a mai kor csodáit, nem zavar, legyen úgy, az Ön baja. Ifjú még és bohó, és egy újszülöttnek minden vicc új, érdekes. Tehát hallgassa, szeresse Bretz Gábor és Mester Viktória párosát a Kékszakállúban, ha hallott volna olyan párosokat, mint én, talán más lenne a véleménye. Talán, bár a hozzászólásai alapján még ezt se merném biztosra venni. A jövőben mindenesetre ajánlom, hogy mielőtt engem vagy bárkit stílusismeretre oktat, mielőtt idegen szavakat használ, pillantson bele az értelmező szótárba, hogy tisztában legyen jelentésükkel, pl. úgy mint megalomán. Írásaimmal nem törekszem arra, hogy sikert arassak főleg nem Önnél, és bárki másnál se. Maximum megosztani szeretném élményemet, egyben hírt adni olyanoknak, akik nem tudtak, nem akartak ott lenni a nevezett zenei eseményeken. Továbbá van egy olyan apró szándékom, hogy támpontot adjak énekesek hallgatásához, hogy olyanok, akik nem vagy keveset értenek hozzá, mert nem tanulták, nincs tapasztalatuk, megértsék, mire kell és érdemes figyelni egy énekes produkciójának megítélésekor. Nekem megadatott egy páratlan zenei hagyományú család, az, hogy kisgyerekkorom óta nagy múltú zenészek között foroghassak, és ehhez jön 43 év operalátogató múlt. Gondolja, hogy éppen Öntől van szükségem kioktatásra vagy tanácsra?? Kérdésemre mindjárt válaszolok: nincs.

3987 Cilike 2013-11-12 20:09:16 [Válasz erre: 3982 Héterő 2013-11-12 16:48:33]
Kiváncsi lennék, hogy mire vonatkozik ez a kifogás, magam még sajnos nem láttam az előadást. De ezzel az erővel egyetlen Puccini- vagy Wagneroperát se lehetne játszani, ezek a szerzők a kottában pontosan leírják, milyen legyen a színpad és konkrét utasításokat adnak a mozgásokra vonatkozva is.

3986 Búbánat 2013-11-12 19:23:28 [Válasz erre: 3982 Héterő 2013-11-12 16:48:33]
Mert a honlapon a cikk frissítése később, ma dél után történt.

3985 chenier 2013-11-12 17:24:03 [Válasz erre: 3984 Ejj ejj 2013-11-12 17:17:53]
..."hallottam Bretz és Mester remeklését...." Oh, boldog ember!

3984 Ejj ejj 2013-11-12 17:17:53
" Mindketten alkalmatlanok a szerepekre, legfeljebb szobaszínházban lenne elég hangjuk hozzá. (Bretz már legutóbb a Müpában is életveszélyesen gyenge volt, még rádión keresztül is." Ezt írta kedves ppp. Soha nem mondta? Ön írta le nem? Én csak idéztem. Ne hazudtoljon meg kérem. A másik, hogy én nem írtam ilyen durván kérem ön se tegye. A stílus maga az ember, ezzel csak saját magát járatja le. Harmadik, hogy semmi közöm nincs az operavilághoz, még csak nem is vagyok olvasója sem. Negyedszer: én nem tudom, hogy ön kicsoda, de eléggé kiverte a biztosítékot Kaufmann magyarországi szereplésének földbe döngölésével. Azóta nem vagyok nagy rajongója önnek. Gondolom sokan nem azok. Ez a stílus, hogy mindenkit a földbedöngölünk , senki se jó, ez nem hiszem , hogy jó út, itt elég kevesen írnak ilyen stílusban. Az hogy én hogy hallok.. köszönöm szépen nagyon jól hallok és hallottam Bretz és Mester remeklését és komoly, zenész barátaimmal élvezettel hallgattuk neten vissza a közvetítést, ahogyan a Kaufmann koncertnél is, aztán jön közben az ön sárbatipró hozzászólása és mindentől elveszi az ember kedvét. Nem tudom miket írt a nyár előtt nem voltam azelőtt látogatója ennek az oldalnak. Szerintem, ha egy kicsit visszafogottabb stílusban írna, valószínű nagyobb siker lenne. Lelkes fiatal zenészek vagyunk, külföldön akik itt neten " értesülünk" az otthoni eseményekről, akik szeretnénk a jelenben élni és hallgatni és rajongani azokért akikért lehet. Ahogy írtam már semmi sem lesz olyan mint régen. Se a magyar zeneoktatás, se az oktatók se az előadások száma se a közönség se az énekesek. Ezért az előadásért lehet rajongani. Az, hogy ön megalomán és mindenkit agyon kritizál legyen az ön baja én addig maradok lelkes fiatal és élvezem a "borzalmas énekeseket" az életet és csak megmosolygom a bukott zenész kritikusokat akik :) sok sok szmájlival :) :)

3983 zalbarna 2013-11-12 16:58:21 [Válasz erre: 3982 Héterő 2013-11-12 16:48:33]
Ez tényleg figyelemreméltó. Úgy látszik, ma ez a divat. Fel kellene állítani egy eredetiség-védő ombudsmant, vagy görlt...

3982 Héterő 2013-11-12 16:48:33 [Válasz erre: 3977 Búbánat 2013-11-12 10:02:02]
Ezt a figyelemre méltó részt nem idézted: A Magyar Állami Operaház intézménye által készített és az Erkel Színházban bemutatott A kékszakállú herceg vára című előadással a bemutató előtt néhány nappal volt lehetőségem egy próba megtekintésével megismerkedni. A próba után késlekedés nélkül írtam az Opera főigazgatójának egy levelet arról, hogy a rendezés több helyen és több kérdésben is lényegesen eltér az eredeti műtől oly módon, hogy az megítélésem szerint sérti a szerző személyhez fűződő és kegyeleti jogait egyaránt. Kértem a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, hogy az elfogadhatatlan rendezés helyett a bemutatót egy koncertszerű előadással váltsák fel az idő rövidsége miatt, hiszen egyébként mind az énekesek, mind a zenekar a próbán zeneileg nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Jeleztem a főigazgató úrnak, hogy a magam részéről ehhez a rendezéshez semmilyen körülmények között nem fogom aláírni a műre vonatkozó felhasználási szerződést. Ez nem is történt meg, a kifejezett tiltakozásom ellenére tartották meg a bemutatót. Sajnálatosnak tartom, hogy a szerző jogait ma ennyire semmibe veheti még a Magyar Állami Operaház is, különösen akkor, ha épp Bartók Béláról van szó. Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja

3981 aeroccino 2013-11-12 11:06:42 [Válasz erre: 3977 Búbánat 2013-11-12 10:02:02]
A kritika esszenciája: "Héja Domonkos által rosszul kezelt hangerő pedig sok esetben élvezhetetlenné tette az énekhangot, érthetetlenné a szöveget, s követhetetlenné a dallamba rejtett színpadi gesztusokat... Galambos Péter rendező színpadi képei nem különös ..Thomas Mann valószínűleg forog a sírjában ettől az adaptációtól, ami éppen a történet lényegéről tereli el a figyelmet.ebben fogják meg a nézőt... "Mindenesetre zavaros a kép, és biztos vagyok benne, hogy ha Bartók most élne, nem hagyta volna jóvá ezt a befejezést." De ott volt Vajda János, vajh, Ő MIT SZÓL?!?

3980 parampampoli 2013-11-12 10:19:08
... tanuld ...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.