Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

6364 Kaliban 2016-02-27 18:15:42
[url]http://www.opera.hu/v/verdi-a-trubadur/;Az új Verdi-bemutató plakátja már látható az Opera honlapján.[/url] Khm, hát....

6363 IVA 2016-02-26 17:03:23 [Válasz erre: 6362 perempe 2016-02-26 11:36:51]
A felújítás során az oldalpáholyokban lebontották a dobogót, megszüntették a 2. sorokat, az első sorban maximum 3, nem rögzített szék van. Ez így kényelmes, bár magas embereknek lehetne még ott egy-egy jó helye. Erre azonban nincs szükség, mert bőven van hely a színházban.

6362 perempe 2016-02-26 11:36:51 [Válasz erre: 6361 Cilike 2016-02-26 11:12:20]
hová tűnt a második sor?

6361 Cilike 2016-02-26 11:12:20
Egyszer nagyon-nagyon régen, még talán középiskolás koromban egy erkelbeli előadásra a bal oldali páholyok egyikének második sorába vettünk jegyet. Az első sorban egyetlen középkorú férfi ült. A második felvonás előtt megkérdeztem tőle, leülhetünk-e az első sorban szabadon levő helyekre -vagy egy volt, nem emlékszem. Mire ő azt válaszolta: -Nézze, mind a két bérlet itt van az én zsebemben, szóval maradjon csak, ahol van. Ilyen is van. Én ugyan nem tudok vele azonosulni. De még az is megfordult a fejemben, lehet, hogy meghalt a felesége, vagy akivel operába járt és a gyász miatt viselkedik ilyen antiszociálisan. Nem mintha az megmagyarázná az ilyen embergyűlölő attitűdöt számomra.

6360 Momo 2016-02-26 11:06:51 [Válasz erre: 6357 Edmond Dantes 2016-02-26 08:50:34]
Nem akarlak elkeseríteni, de ez nem egy mostanában kialakult dolog... De ezt csak úgy mondom. Én tudom, hogy ez sokkal több, mint baj. Ez egy dráma. Maga a Bukás. Szodoma és Gomorra. Erkölcsi fertő. Szerintem, ha sokat forszírozod, megszüntetik. És, akkor egy szebb és boldogabb világban mindenki oda ül majd végre, ahová a jegye szól. :-))

6359 waldvogel 2016-02-26 11:03:36 [Válasz erre: 6357 Edmond Dantes 2016-02-26 08:50:34]
Nem értem, miért baj a leültetés. A harmadik emeleten jellemzően azok vannak, akik szeretik az operát, és rendszeresen járnak. Ki tud heti többször megengedni magának egy földszinti jegyet? Ha gazdagék nem képesek eljönni semmi másra a húsz leggyakrabban játszott operán kívül, akkor soha ne menjen más? Vagy játsszanak töküres nézőtérnek? Miért kellene bárkit zavarnia, hogy van, aki olcsóbb jeggyel ül mellette? Egyébként bár Bécsben nem lehet átülni, Münchenben például a jegyszedők terelték át az embereket az állóhelyről a szabad ülőhelyekre.

6358 Edmond Dantes 2016-02-26 08:56:01 [Válasz erre: 6357 Edmond Dantes 2016-02-26 08:50:34]
Alábbi beírásom természetesen MÁO Andrássy úti épületében kialakult, hvg.hu és többek által itt is szóvá tett gyakorlatra érvényes, de itteni hozzászólásra kellett itt reagálnom. Ugyanezt a bejegyzést viszont nem akarom megismételni ott, ahová ténylegesen való = MÁO topikba.

6357 Edmond Dantes 2016-02-26 08:50:34 [Válasz erre: 6355 lujza 2016-02-26 01:49:51]
Nem hinném, hogy magyarázkodni vagy pontosítani kellene. Szabad, csak nem szükséges. Cilike jól járt Mörbischben, olcsó jeggyel előre engedték. joska141 nem ült előre ugyanott. Bécsben mindenkit oda ültetnek vagy állítanak, ahová a jegye szól. Mi következik ebből? Az következik ebből, hogy MÁO-ban igen helytelen, hogy ne mondjam, csalárd az a már többek által szóvá tett és a jelek szerint bevett gyakorlat (mutyi?), hogy III. emeleti (olcsó) jegyek boldog és büszke birtokosai helyszíni jegyszedői terelgetés jóvoltából 14.400-18.000 Ft-os helyekre ül(het)nek le. Ez kétféleképpen baj, sőt sokkal több mint "csak" baj: a) a vezetés tudtával történik mindez, immár rendszerszerűen b) a vezetés tudta n é l k ü l történik mindez, immár rendszerszerűen

6356 IVA 2016-02-26 05:39:57
Figaro házassága – 2016. február 12. és 25. Privát kettőspremier-élményt kerítettem magamnak. Sosem szántam rá magam, hogy megnézzem Galgóczy Judit Figaro-rendezését az Operában, és nyáron még az Erkel Színházba plántált előadását sem terveztem. Aztán, még éppen idejében, két, majdnem különböző szereposztású estéjéről is gondoskodtam. Nem tudom megérteni a világmegváltó rendezéseket – mármint azt, hogy kinek és minek kellenek –, de azt sem, hogy egy minden tekintetben hagyományos rendezésnek miért „szükséges” a darab ellen dolgoznia. Csikós Attila díszlete, mint általában, tetszetős és nagyvonalú, pasztell árnyalataival üdítő, de 4 felvonás 4 különböző képéhez és a játékidő hosszúságához bágyasztó. Mindehhez a falak, tapétaajtók színe és mintázata álomszerűen összemossa az enteriőr- és exteriőr-hatást. Nyilván átrendezést és üzemidőt is akartak spórolni azzal, hogy a grófi kastély 4 különböző helyszínét csak a színpad középső, hátsó részének változtatása jelzi, ám ezek hangulata, atmoszférája nem tagolja érzékletesen a két részben előadott darabot. Külön rejtély számomra, miért lett operaszínpadi hagyomány az utóbbi bő harminc évben a kimódoltan undok formájú fa. A fák megbízhatóan esztétikus növényei a természetnek, az emberiség történetében pedig több ezer éves kultúrája van szépségük fokozásának. Tán csak nem vélte úgy valaki, hogy a Mozart-muzsika „diszharmonikus” formavilágához idétlen narancsfák passzolnak? Igazi hibája a rendezésnek az, hogy a zene intim részleteihez (amelyek megállítják ugyan, de egyben tagolják is a cselekményt, és a bohózat folyamában a lelkek mélyét tárják fel) nem biztosít intim légkört. Négy ízben is megesik, hogy a testi örömöt lopva kóstolgatók azonnal fekvő pozitúrába sietnek. A gyönyörű levél-kettőshöz hiányoznak a kellékek, a grófné és a komorna, gondolkodásuk, céljuk egymásra találásának ritka bensőséges perceiben, egymástól távol járkál a színpadon. Külön fájdalom, hogy a Susanna meghitt Rózsaáriájáról is eltereli a figyelmet a komédiázás. Így aztán nehéz eldönteni, hogy egy-egy ária, együttes elmaradt vagy gyengébb hatásáért milyen mértékben okolható az énekes, a karmester, a rendezői érzéketlenség, vagy az esetleg eredetileg gondosabb rendezés ápolatlansága. Az iménti, kényszerű „gyanúba keverésen” túl, Madaras Gergely vezényletével mindkét általam látott előadáson korrekt és kellemes hangzással, jó tempókkal szólt a Mozart-zene, és igényes, színvonalas énekesi alakításokkal ment a darab. Almaviva gróf szerepében az egész szériában a számomra eddig ismeretlen Orendt Gyula látható. (Sajnos túl hamar: a rendezés jóvoltából érthetetlenül már az első jeleneteiben is jelen van.) Orendt hangja érzéki szépségű, árnyalatokban gazdag lírai bariton, mely árnyalatokkal nem fukar jellemezni a grófot. Megjelenése impozáns, mozgáskultúrája is segíti a gróf személyének körvonalazásában, és ellenpontozza Figaro alakjával szemben. Tetszett Palerdi András Figarója. A nyersebb hangszínű Cser Krisztiáné még jobban, bár kedélytelensége mintha egyhangúan vonulna át a történéseken. Gábor Géza basszusa Bartolo szerepében mindkét estén pazar élmény volt. Balatoni Éva öblögetős mezzoszopránja remekül funkcionál Marcellina szerepében. Alakítása még jobban tetszett volna, ha árnyalatnyival visszafogottabban játssza elvarázsoltságát az esküvői jelenetben, mert ekkor öregesebb, mint maga a figura. Basilio szerepében mind Megyesi Zoltán, mind Ujvári Gergely (eltérő színű) karaktertenorja kiváló. (Marcellina, Bartolo és Basilio tánclépéses örömködése viszont számomra a játék mélypontja.) A buffo tenor-alakítások élményéhez csatlakozik Kiss Péter Don Curziója, és tetszett Kiss András Antoniója is. Zavaros Eszter kellemes Barbarina. Kálnay Zsófia nyakigláb kamasz fiút hozott Cherubino szerepében, nekem kissé soknak tűnő játékkal, szép énekesi teljesítménnyel. Jómagam a szoprán Cherubinókat kedvelem inkább, így Heiter Melinda éneklése és szerényebb játéka jobban meggyőzött. Azon még csiszolnia kell, hogy a női ruhába öltöztetett apród jeleneteiben darabosabb legyen, ne váljék valóban lánnyá. Akár a szólamok vokális oldaláról nézzük, akár fontosságukat a darabban, a Figaro házassága két (valódi) női főszerepe közül a szubretté is primadonnaszerep. Úgy is mondhatnánk, két primadonnája van a darabnak. Rosina grófné és Susanna: az opera legmegejtőbb alakjai, az operairodalom legrangosabb és legszebb szerepei közé tartoznak. Hangban, játékban és megjelenésben is a varázslatosság fokát feltételezik. A két szereposztás két-két primadonnája csak részletekben felel meg ennek az elvárásnak. Pasztircsák Polina zenei megformálása hibátlannak tűnik, biztos levegővétellel, mintaszerű pianókkal énekel, de a figura fájdalmának mélységét, belső küzdelmét nem közvetíti teljességében. Talán azért érzem így, mert hangszíne eddig semmilyen fekvésben, sem szerepben nem nyerte el tetszésemet. (Feloldó kivételként emlékszem vissza Woglinde- és Gutrune-alakítására a MűPában. Desdemonaként nem láttam, de a Shakespeare Estély felvételéről hallott Otello-Ave Maria is azt erősítette bennem, hogy minőségi énekes, kevésbé nemes hangszínnel.) Megjelenése a Grófné szerepében feltűnően szép, a III. felvonásban (a jelmeztervező Vágó Nelly jóvoltából is) a lokni-rengetegen ékeskedő kalappal, kissé operettprimadonnai. Kevésbé kihívó, kissé tragikusabb hangvételű Miksch Adrienne Rosinája. Majdnem három évvel ezelőtt Donna Anna szerepében hallott karcsú szopránja mintha testesedett, sötétedett volna. Az ő alakításában is a szenvedély és a szenvedés megszólalását éreztem a kívánatosnál erőtlenebbnek. „Brávó, mily szép a hangja! Nem hittem volna, hogy így tud dalolni” – ezt Cherubinónak mondja a Grófné, miután az elénekelte híres áriáját, de ez aligha derül ki abból, hogy Miksch Adrienn pillantást sem vet rá, tekintete maga elé, a közönség felé mered. Biztosan nem könnyű ilyen nehéz szerepben az elemi játékokra odafigyelni, viszont kell. Váradi Zita tisztán csengő szopránja ideális Susanna-hang. A kifejezés gazdagságával és a központi figura jelentősségével marad adós. Liu és Adina szerepében kifogásoltam színpadi megjelenésének civilségét. Ezúttal sem vagyok elégedett azokkal, akiknek tanítaniuk és megoldaniuk kellene ezt a hiányosságot. Susanna ugyan egy szolga (bár rendkívül bizalmas főúri komorna), de egy központi Mozart-hősnő nem viselhet olyan hajat, mint egy háziasszony. A második részben kissé bővebben mért vendéghaj enyhítette a képet (és igazolta tapasztalatokon alapuló teóriámat). Keszei Bori szintén szép hangszínnel és a szerep perfekt birtoklásával jeleskedett egy dekoratívabb Susannaként, de a bensőséges líra, a varázslatosság, a nagy énekesi alakítás tekintetében (ismétlem, mint valamennyi szoprán főszereplő) ő is hiányérzetet hagyott. Illetve (ugyancsak ismétlem) valamennyiük alakításának ajánlott lenne jobban ellenállni a rendezés vagy a rendezési ápolatlanság aknamunkájának.

6355 lujza 2016-02-26 01:49:51 [Válasz erre: 6351 Cilike 2016-02-25 06:57:20]
Én nem vagyok illetékes rá, és konkrét szerepre nem is tudnék legjobbat mondani, ezért megnéztem, kik énekelték az Operában. Meglepődve láttam Lyons nevét, hát őt nem ajánlanám. Pasztircsák Polinát annál inkább, de szét ne szedjétek őt ezért. A helyár beírást félreértetted. Én két különböző osztrák helyszínről beszéltem. A 4 eurós az operai állóhely, ahol nem engedik, hogy beülj az üresen maradt ülőhelyekre. Nem irigységből, ott ez a szabály.

6354 IVA 2016-02-26 00:11:42 [Válasz erre: 6352 márta 2016-02-25 17:50:44]
Nem egészen hívatlanul jött. A kritikusok, akik valamikor tök’ ingyér’ nézhettek meg minden premiert és bármilyen, akár többszörösen felemelt helyáras előadást is príma helyekről, halálra unták magukat a „csak” operaelőadásoktól, és rendre reklamálták azokat, amelyek másról (is) szólnak.

6353 Edmond Dantes 2016-02-25 19:47:40 [Válasz erre: 6352 márta 2016-02-25 17:50:44]
Úgy gondolom, nézőpont kérdése, MIT tekintünk (ön, én, mások) "rendezői operajátszásnak" ill. mi az, ami nem számít MEGRENDEZETT operának: pl. az, ami (tudtommal) az operaszínpadokon operajátszás címén folyt = az éppen éneklő énekes(ek) elől, középen állt(ak), mögötte (ha van) a kórus áll(t) mint...khm...mint egy oratórium-előadásban, öreg, kopott díszletek között, lehordott, "korabelinek" gondolt" jelmezekben. Rudolph Bing (általam nagyon kedvelt, többször idézett) emlékirataiban ezt tapasztalta tanulóévében (1949/50?) a legtöbb MET (!)-produkcióban. Akkor határozta el, hogy nála márpedig MEGRENDEZETT operák lesznek. Ha szükséges, idevágó pontos idézete(ke)t kikeresem. Ami hamarjában eszembe jut még: Felsenstein a 2. vh. után nem sokkal alapította meg (Kelet-) Berlinben a Komische Opert, amely (és Felsenstein, aki) emlékezetem szerint gyakran megosztó, olykor balhés "rendezői" operaprodukcióival ugyan, de mégis beírta magát az operajátszás történetébe. Elsőre és kapásból ennyi, de szívesen elkezdek keresgélni :) a fejemben hirtelen ennyit találtam a témáról.

6352 márta 2016-02-25 17:50:44 [Válasz erre: 6347 Edmond Dantes 2016-02-24 16:42:42]
No jó, de mikor jelent meg a rendezői színház az operaszínpadon?

6351 Cilike 2016-02-25 06:57:20 [Válasz erre: 6348 lujza 2016-02-25 01:38:34]
Kedves Lujza, nem, nem mondanék ilyet, én VALÓBAN érdeklődtem, hogy kit tekintesz a legjobbnak a Magyar Állami Operaházban erre a szerepre. Tudnék mondani néhány nevet én is, de igazából egyik sem a tökéletes megoldás, szóval csak kíváncsi vagyok. Ami Mörbischt illeti, nem 4 eurós jegyem volt. Emlékeim szerint olyan 30 ezer forintnak megfelelő összeget fizettem ki, de legalább 20-at. Való igaz, hogy az elöl lévő helyekre még jóval drágábbak voltak a jegyek. És nehezen tudom elviselni azt a mentalitást, hogy mivel én kifizettem mondjuk 60 ezer ft-ot, ne üljön mellém olyan, aki csak 20-at. Inkább legyenek üresek a helyek. Én azzal, hogy a relative olcsó jegyet vettem, vállaltam azt, hogy hátrébb ülök, de ha van elöl hely, milyen kárt okozok azzal bárkinek, ha előre megyek? Azokat a helyeket akkor már úgysem lehetett eladni, nem? Ez a "vesszen a szomszéd tehene"-mentalitás nem hiszem, hogy bármi jóra vezetne.

6350 IVA 2016-02-25 06:33:50 [Válasz erre: 6348 lujza 2016-02-25 01:38:34]
Más kérdés, hogy van-e legjobb szopránunk Mimi szerepére, vagy hogy van-e Sáfár Orsolyánál jobb. Nyilván van jobb, és vannak legjobbjaink is, de ez a rendezés az eredeti darabnál is szigorúbban feltételez fiatalos megjelenést, legalábbis olyant, amely könnyebben hozza magával egy mai szingli habitusát.

6349 IVA 2016-02-25 06:31:59 [Válasz erre: 6339 lujza 2016-02-23 01:20:57]
Bennem is felmerült, hogy az OperaKaland üzeméhez kell majd legalább 3–4 szereposztás. Vannak elképzeléseim, kik a szerepek újabb várományosai, de nem akarok tippeket adni.

6348 lujza 2016-02-25 01:38:34 [Válasz erre: 6340 Cilike 2016-02-23 14:57:16]
Cilike, bocsáss meg, tegnap nem jutottam ide. Csak nem azt akarod a kérdéseddel mondani, hogy Sáfár Orsolyánál nincs jobb a szerepre? És ha már Neked írok, az Opera topicra utalva, ha ott lettem volna Mörbischben, valószínű én is előrébb mentem volna a többiekkel, de azt is el tudom fogadni, hogy a 4 eurós jegyemért ne üljek be 100 eurós helyre, ha a színház így látja helyesnek. Egyébként nálunk a 3. emeleten igen zavaró tud lenni, amikor a nyitány alatt elindul a hátsó sorokból az előrevándorlás, ülőkék csattogtatásával.

6347 Edmond Dantes 2016-02-24 16:42:42 [Válasz erre: 6345 márta 2016-02-24 15:02:47]
Bocsánat, de -először is- a rendezői színház, úgy gondolom, NEM az operaházakban, operaprodukciókban "jött létre", hanem p r ó z a i színházakban. És úgy gondolom, azért "jött létre", mert ami színpadi megvalósítás terén jó volt (ha jó volt!) Shakespeare korában, jó volt (?) Moliére korában, jó volt (?) Schiller korában stbstb, az nem biztos, hogy jó volt később és biztosan n e m (lenne) jó ma. Sztanyiszlavszkij cca. 100 évvel ezelőtt lefektette az (egyszerűsítsünk) "rendezői színház" elméleti alapjait és/de Max Reinhardt és mások színházújító tevékenysége is a múlt század első harmadára esett = nem éppen új keletű. De hogy ne menjünk messzire, Hevesi Sándor prózai színházi rendezései és operaházi (!) munkái is a maguk nemében, idejében (nem tegnap!) itthon "forradalminak" számítottak...mindez egy olyan korban, amikor még NEM "fogytak el a nagy karmesterek és énekesek" és a közönség a prózai színházakba is főleg nagy színésznevek kedvéért tódult... ...és azóta eltelt 80-90-100 év. Ráadásul az opera nagyjából zárt körben "mozog", az állandó repertoár új művekkel nem vagy alig bővül. Következésképpen megújítani az állandó repertoárt = a kört négyszögesíteni a m e g v a l ó s í t á s megújításával, a produkciók képi, mozgás-, díszlet-, jelmezvilágának megújításával ÉS a klasszikus művek mának szóló üzeneteinek megjelenítésével lehetséges. Akár még akkor is, "ha egy jó, erős modern előadásban közepes énekesek lépnek föl". Igazi nagy produkciók persze azok, amiket kimagasló színpadi alkotók (rendezők, tervezők) kimagasló énekesekkel (színészekkel), karmesterekkel, zenekarokkal, kórusokkal, balettegyüttesekkel KÖZÖSEN állítanak elő..akár még KÖZEPES minőségű művekről lett légyen is szó. Az igazi persze az, ha mindeme erőfeszítéseket nagy mű előadásába fektetik.

6346 márta 2016-02-24 15:04:05
Boncsér és Kis András pár éve Szegeden már elénekelte ezeket a szerepeket, jók is voltak, úgyhogy nekem nincs bennük különösebb meglepetés. Boncsér jó hang, bár kiegyensúlyozatlan. Kis A. pedig nagy tehetség.

6345 márta 2016-02-24 15:02:47
A rendezői színház állítólag azért is jött létre, mert elfogytak a nagy karmesterek és énekesek, és máshogy kellett biztosítani az operaelőadások érdekességét. Viszont ha egy jó, erős modern előadásban közepes énekesek lépnek föl, az lóg rajtuk, mint tehénen a gatya. Tehát a probléma nem megoldva van, hanem kiélezve.

6344 Livingstone 2016-02-23 15:39:19
Sokakhoz hasonlóan nekem is a fiúk teljesítménye tetszett jobban, közülük is Boncsér Gergely szép tenorja. Szívesen látnám más szerepekben is! Alfréd, Pinkerton utána kiált. Mimi megszólaltatója nem tudott lenyűgözni, és nagyon szegényes lehet az operaház szopránfelhozatala, ha nem akadt más! A többiekkel többé, kevésbé meg voltam elégedve. Kovács Jánosnak nagy gratula, még mindig a legjobb karmester!

6343 Heiner Lajos 2016-02-23 15:33:08 [Válasz erre: 6342 Edmond Dantes 2016-02-23 15:18:39]
Tehát mindösszesen: 32-es IQ.

6342 Edmond Dantes 2016-02-23 15:18:39
Nemzeti Dohánybolt: 18-as karika! Nemzeti Bohémélet: 14-es karika. 2. felvonásban szerintem nincs Mimi-Rodolfo kettős. Talán az 1. felvonásra vagy a szünet utáni = 2. részben a 3. felvonásra gondolt.

6341 Búbánat 2016-02-23 14:59:15
[url] http://mno.hu/szinpad/a-videoblogger-es-a-szomszed-lany-esete-1329835; A videóblogger és a szomszéd lány esete az operával [/url] PUCCINI ÚJRATÖLTVE MNO.hu, Kiss Eszter Veronika, 2016. február 22., hétfő 15:10 „Bevallom őszintén, a 14-es karikás színlaptól és Damiano Michieletto szvingerhoteles Cosi fan tuttéjétől kicsit tartva érkeztem az Erkel Színházba, ugyanakkor a szokásosnál is nagyobb kíváncsisággal. Több okból is különösen érdekesnek ígérkezett a Bohémélet 2.0 budapesti debütálása.” „Mimi kinézete Amy Winehouse-ra hajaz, s bár a kapcsolat kettejük között számomra nem teljesen egyértelmű, annyi tény, hogy a szintén fiatalon meghalt dívát Rodolfóhoz hasonlóan siratta egykori, szintén bohémnak mondható szerelme. Ez persze a mai tizenéveseknek, majd a jövő évadtól az OperaKalandra érkező fiataloknak nem tudom, mond-e még valamit, Amy inkább a húszasok, harmincasok körében ismert. A 14-es karika pedig nagyjából annyit takar, hogy cigarettára gyújtanak a színpadon.”

6340 Cilike 2016-02-23 14:57:16 [Válasz erre: 6339 lujza 2016-02-23 01:20:57]
Név szerint kire gondolsz, mint legjobb hazai szoprán Mimi szerepére?

6339 lujza 2016-02-23 01:20:57 [Válasz erre: 6328 Cilike 2016-02-22 07:33:46]
Azt elhiszem, hogy változtatni kellett, de elég idétlen ötlet volt ez a később kinyíló ablak, melynek keresztrúdjain (és a függőlegesekben is) előzőleg még mászkáltak ugyanazok a szereplők. És nem vártam, hogy Netrebkot szerződtessék (bár jó lett volna), de nem ártott volna a legjobb hazai szoprán helyette, különösen, ha középiskolásoknak akarják megmutatni az előadást. És hány szereposztás lesz még ahhoz a rengeteg előadáshoz?

6338 Diva Plavalaguna 2016-02-22 17:02:34
A pénteki Bohémélet 2.0 jó előadás volt, telt házzal és hálás közönséggel. Szó sem volt itt Oláh Gusztáv ismert és szeretett szépséges-hóeséses díszletéről, a párizsi háztetőkre néző kis padlásablak romantikájáról, a Momus vidám és bohém törzsvendégeiről. Amit láttunk, az a színtiszta reménytelenség, jövőtlenség, nélkülözés és nyomor. A mezzo-ból ismert rendezést kaptuk, díszlettel és jelmezzel, sajnos nem Netrebkoval. Az előadás gyönge láncszeme(i) : a két főszereplő. Sáfár Orsolyának a második felvonás utcajelenetére sikerült kellőképpen beénekelnie, az első felvonásban hangja szinte végig erősen lebegett. Meg kell azonban jegyeznem, hogy játéka elhitette, hogy Ő Mimi, a szerencsétlen sorsú kis grizett, aki az élet napos oldalát még csak hírből sem ismeri. Boncsér Gergely szépen indított, az első felvonásbeli áriájában és kettősében kifejezetten jó volt, hangja a negyedik felvonásra fáradt el. Számomra az egyik legszebb részt Kiss András Kabátáriája jelentette, de tetszett Haja Zsolt és Szakács Ildikó is. A Kovács János vezette zenekar nem volt hangos, sem halk – segítette a fiatal szereplőket. Az előadás nyilvánvaló (hangi) hiányosságai ellenére lényeglátó és szívhez szóló és valóban lehet a fiatalok kedvence.

6337 Momo 2016-02-22 14:50:59 [Válasz erre: Törölt hozzászólás]
És egyébként szerintem ne legyél megsértődve. Te itt igen kegyetlenül, nagy hangon megmondod a tutit másokról: Nem színpadra való, nulla, stb. Ezzel szemben igazán elviselhetsz annyit, hogy nem kell komolyan venni mindezt.

6336 Momo 2016-02-22 14:43:05 [Válasz erre: Törölt hozzászólás]
:-)) Szóval arra gondolok, hogy ezt a fajta kritikát, amit te gyakorolsz, nem szabad komolyan venni. Ez nem építő kritika, hanem rombol. Személyiséget, önbizalmat, mindent. Ebből látszik, hogy végső soron kívülálló vagy, aki a partvonalról okoskodik. Az egy más dolog, hogy neked mi tetszik, és mi nem: A saját véleményét illetően mindenki világbajnok. De a hozzáértéshez, tanácsadáshoz... egyáltalán a művészethez barátom, ennél több kell. Szóval szerintem jól teszi, aki nem vesz komolyan téged.

6334 márta 2016-02-22 12:34:10 [Válasz erre: 6329 Pristaldus 2016-02-22 07:38:06]
Kis András már néhány éve Szegeden is kitűnő Colline volt, és kifejezetten színpadra termett. Az eredeti előadás nekem is tetszett, bár Netrebko kiskanállal megette Beczalát.

6333 Polgár 2016-02-22 11:40:46 [Válasz erre: 6315 Heiner Lajos 2016-02-19 21:32:57]
"Zseniális" megjegyzés! Erre, nem is gondoltam volna.

6332 Momo 2016-02-22 10:09:49 [Válasz erre: 6329 Pristaldus 2016-02-22 07:38:06]
téged nem szabad komolyan venni...

6331 Cilike 2016-02-22 08:14:25
Hát igen, aki ért hozzá, tudja, hogy Puccinit énekelni nem könnyű. Máshogy van hangszerelve, mint Verdi. Pl a harmadik felvonásbeli Mimi-Marcello duettben kifejezetten vaskos a hangszerelés. De a második finálén is át kell jönni a hangoknak...

6330 Pristaldus 2016-02-22 07:39:06 [Válasz erre: 6329 Pristaldus 2016-02-22 07:38:06]
tudomásul kell venni

6329 Pristaldus 2016-02-22 07:38:06 [Válasz erre: 6326 lujza 2016-02-22 02:56:18]
Nem, nem a zenekar ordított, hanem a hangok gyengék! Sáfárnak, Szakács Ildikónak nincs mit keresnie Puccini operában! Tudomásul jell venni, hogy a Bohéméletbe is gömbölyű, szép és telt hangok kellenek, különben nem jutnak át a zenekaron! Meg aztán az se árt, ha énekelni is tudnak! A Collint éneklő Kiss András még nem való a színpadra. Fahang, rosszul énekel, játékban egy nagy nulla! Utálom, amikor mindenféle kifogással jönnek a védők, hogy hangos a zenekar, rossz az akusztika, bal lábbal kelt fel a karmester, a zeneszerző meg túl sok hangot írt a műbe! Viszont az igazság mindezek mellett az, hogy rosszul osztják ki a szerepeket! Haja Zsolt jó, de tenor! Ez akkor a legérdekesebb, amikor Boncsér és ő éneklik a 3. felvonásbeli duettet!

6328 Cilike 2016-02-22 07:33:46 [Válasz erre: 6326 lujza 2016-02-22 02:56:18]
Nem lesz belőle Gördülő Opera, hanem Operakaland. Legalábbis tudtommal. Az az a sorozat, ami idén Varázsfuvolából lesz, két hét alatt 18-20 előadás, napi kettővel. Amúgy persze muszáj volt a díszletet megváltoztatni, mert az Erkel színpada nem akkora, mint a salzburgi, és nyilván hogy nem tudták Netrebkot szerződtetni...

6327 IVA 2016-02-22 06:29:45 [Válasz erre: 6326 lujza 2016-02-22 02:56:18]
Én pedig szeretném, ha a tenyerembe zongoráznád a salzburgi és az Erkel színházi helyárak közötti különbséget. Nem fogok tőle meggazdagodni, de egy alkalommal jól jönne. Úgy tudom, ezt az produkciót nem gördítik, hanem az Erkel előadásaira hozzák a fiatalokat operakalandra.

6326 lujza 2016-02-22 02:56:18
Sajnos a salzburgi produkciót csak felvételről ismerem, de kíváncsi voltam, mit hoznak ki belőle. Változtattak a díszleten, az előadás hátrányára. A zenekar tényleg hangos volt, és a szereplők is jobban ordítottak a kelleténél. (Minek? Jó az akusztika.) És nem érzékeltem Kovács János irányításában semmi különlegeset. A szereplők közül a fiúk egész jók voltak. Boncsér Gergelynek nem ártana még egy kis ének és színpadi játék tanulás, és egész jó tenorista lehetne belőle. Haja Zsolt és Kiss András nekem tetszettek. Ezzel szemben a női főszereplők számomra gyengék, unalmasak, érdektelenek voltak. Szeretném zongorázni a különbséget Netrebko és Sáfár között! Én szeretem ezt a rendezést, de nem így! És ebből lesz jövőre "Gördülő opera". Viszik a díszletet, a gyerekeket?

6325 Heiner Lajos 2016-02-22 00:47:45 [Válasz erre: 6320 macskás 2016-02-21 23:20:51]
Ott voltam anno a salzburgin. Netrebko zsebkendőnyi területen futballpályányit játszott.

6324 Kaliban 2016-02-22 00:30:59 [Válasz erre: 6323 macskás 2016-02-22 00:12:27]
A színpadkép, a jelmezek és az egész rendezés nem volt teljesen ugyanaz, mint Salzburgban. Ez egyes részletekben várható volt, más részletekben meg nem értettem miért kellett változtatni. De a rendezés a kisebb baj volt.

6323 macskás 2016-02-22 00:12:27 [Válasz erre: 6322 macskás 2016-02-22 00:08:00]
És az a rendezés, hát szóval... Miért kell ilyet átvenni?

6322 macskás 2016-02-22 00:08:00 [Válasz erre: 6321 Petyus 2016-02-21 23:44:48]
Vágta az első két felvonás, ordító zenekar, zeneileg egysíkú. Most hallgatok Marilynemmel és Kincses Veronikával részleteket, hogy magamhoz térjek.

6321 Petyus 2016-02-21 23:44:48 [Válasz erre: 6320 macskás 2016-02-21 23:20:51]
Miért?

6320 macskás 2016-02-21 23:20:51 [Válasz erre: 6317 Kicsi Liú 2016-02-20 10:36:58]
Ma voltam, és bosszankodom, hogy elmentem!

6319 Petyus 2016-02-21 21:54:14 [Válasz erre: 6317 Kicsi Liú 2016-02-20 10:36:58]
Volt egyáltalán premier?

6318 Siegfried 2016-02-21 17:06:36
Az alábbi képen az Erkel Színházat reklámozó fény felirat látható: [url]https://www.google.com/maps/@47.499054,19.077223,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-YHwVj2zwFV0%2FTIE-9m6fyAI%2FAAAAAAAAxYc%2F4t9A3t9ciw8!2e4!3e12!6s%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-YHwVj2zwFV0%2FTIE-9m6fyAI%2FAAAAAAAAxYc%2F4t9A3t9ciw8%2Fs204-k-no%2F!7i4320!8i2117;Felirat[/url] Ez még a bezárás időszaka alatt is fent volt (arra nem emlékszem, hogy világított -e). Tegnap vettem észre hogy új, modern felirat van a régi helyén.

6317 Kicsi Liú 2016-02-20 10:36:58 [Válasz erre: 6314 Búbánat 2016-02-19 19:51:26]
Premieren volt valaki tegnap? Nem mesél senki?

6316 parampampoli 2016-02-19 23:04:49 [Válasz erre: 6315 Heiner Lajos 2016-02-19 21:32:57]
-:))))

6315 Heiner Lajos 2016-02-19 21:32:57 [Válasz erre: 6313 Búbánat 2016-02-19 19:49:59]
Kicsit mintha más lenne a szereposztás, mint Salzburgban volt.

6314 Búbánat 2016-02-19 19:51:26 [Válasz erre: 6313 Búbánat 2016-02-19 19:49:59]
[url] http://magyaridok.hu/kultura/egy-tragediaba-tarto-bohem-utazas-kamaszoknak-392242/; "Egy tragédiába tartó bohém utazás kamaszoknak is." [/url]

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.