Bejelentkezés Regisztráció

A Zeneakadémián uralkodó áldatlan állapotokról...


898 clara 2024-03-24 16:04:26
MARTON ÉVA MESTERKURZUS A ZENEAKADÉMIA X.termében.
Az elmúlt héten hétfötöl-péntekig tartotta  mesterkurzusát a müvésznö.
Az egyik napon sikerült bejutnom.
Nagyon sok praktikumot tudhattak meg a résztvevök. A müvésznö a  pálya élményeit  is beleszötte a tanitásba.  
Sajnos azonban nem a legmegfelelöbb modorban kommunikált a hallgatókkal Marton Éva. 
Gyakran megszeppentek a hallgatók, volt akit még szavakkal is megbántott. Söt lelkileg is összetört egyeseket. Volt akinek a hangja is elment kissé. 
Meg is jegyezte az egyik hallgató, hogy ilyen stilust nyugaton nem türnének, USA vagy Németország bármely zenei intezménye már másnap eltanácsolta volna. Mindez kimeriti a verbális és mentális abúzus fogalmát
A kurzusról én is eljöttem, mert már-már  összeszükült gyomorral  ültem és  bármily nagy müvészröl is legyen szó- ha nem humánus, és viselkedése méltatlan ÖNMAGÁHOZ, akkor a rossz légkörböl jobb ha elhúz az ember.  (Bár szerettem volna néhány CD-t dedikáltatni, de lemondtam róla.:((

897 Ch.Blondel 2024-03-14 16:37:57 [Válasz erre: 896 Búbánat 2024-03-14 10:50:30]
A modellváltó egyetemek tudományos mutatói szerencsére szárnyalnak, mint Ikarusz.

896 Búbánat 2024-03-14 10:50:30
Mi folyik a Zeneakadémián? – A miniszter válaszol!

„Az egyetem oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítménye siralmas” – szögezte le Csák János.

/Mandiner.hu - 2024. március 14. 08:52/

Csák János kulturális miniszter volt a Hír TV Napi Aktuális műsorának vendége, ahol a beszélgetés során többek között a Zeneakadémia 
ügye is szóba került.

A kulturális miniszter szerint a Zeneakadémia az egyetlen olyan magyar egyetem jelenleg, amellyel nehéz együttműködni, minden más egyetemmel – legyen az modell-váltott egyetem, egyházi- vagy magánegyetem – véleménye szerint kitűnő a kapcsolat.
Tavaly egy olyan folyamat játszódott le, ahol egy bezárkózó, kicsinyes, szűk látókörű vélemény alakult ki a Zeneakadémián belül. 
A rektorválasztás folyamatát megakasztották rágalmakkal és egyebekkel. Az a jelölt, aki versenyben maradt, nem tudott belépni. Most van egy átmeneti vezetés, egy olyan rektor, aki úgy tűnik, hogy nem tudja a Zeneakadémiát kordában tartani” – fogalmazott az ügy kapcsán Csák János.
Mint kifejtette: egy egyetemet a rektor vezeti, és a szenátus az a testület, aminek a rektor a szószólója, s mellette van egy kancellár, aki a gazdasági ügyekért felel, és az állam nevezi ki. „Kotán Attila kancellár az egyik legkitűnőbb szakember. Ami zajlik most a Zeneakadémián, az az, hogy a hallgatók a kancelláron kérnek számon dolgokat, ahelyett, hogy a rektoron kérnék számon az oktatás vagy a kutatás minőségét, a nemzetközi reputációt vagy épp a tanári jelenlétet. Pedig az egyetem gazdaságilag rendben van” – fogalmazott a miniszter, aki azt is megjegyezte, 
hogy a Zeneakadémiának 2022-höz képest 20%-kal nőtt meg a költségvetése.
Csák János kiemelte, hogy rengeteg levelet kap kívülről és az egyetemen belülről is, hogy „ez a hanyatlás nem hagyható”. Mint mondta: a magyar kormány tiszteletben tartja azt, hogy egy ilyen szenátus van az egyetemen, mint a jelenlegi, de akkor mutassák meg, hogy mit tudnak. Az azonban Csák János véleménye szerint teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos és nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna.

Sajnos az egyetem oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítménye siralmas”– szögezte le.


Napi aktuális – Csák János (2024 -03-13) – HÍR TV  (YouTube)


895 eszbe 2024-03-13 16:21:04 [Válasz erre: 894 Búbánat 2024-03-13 13:48:24]
Tanítás is van, nem mondtam, hogy leállna a működése.
Ráadásul a BME egyik dékánja is megnyilvánult, miszerint a kancellár úr a ZAK előtt náluk fejtette ki hasonlóan áldásos tevékenységét. 

894 Búbánat 2024-03-13 13:48:24 [Válasz erre: 893 eszbe 2024-03-13 10:55:22]
A koncertek meg zajlanak rendületlenül, függetlenül az intézmény gazdálkodása, működése körüli anomáliák terhétől...

893 eszbe 2024-03-13 10:55:22
Így látja a kancellár

A cikk utolsó bekezdését kiemelném: " A 2024-es költségvetés jelenleg zajló előkészítését pedig megnehezítheti az, hogy a pénzügyi vezető és a gazdasági igazgató is a felmondási idejét tölti. De tudomásunk szerint most mondott fel az a kommunikációs igazgató is, aki még elküldte a Telexnek Kotán Attila kancellár részletes válaszait ehhez a cikkhez."

Tehát röviden összegezve nincsen rektor, nincsen költségvetés, nincsen pénzügyi vezető, nincsen gazdasági vezető és nincsen kommunikációs igazgató. Amúgy minden rendben. A kancellár szerint.

892 Edmond Dantes 2024-03-12 14:02:14

"Kitört a botrány a Zeneakadémián, lázadnak a hallgatók

Az Index információi szerint feszült hangulatú szenátusi ülésre került sor ma, 2024. március 12-én délelőtt a Zeneakadémián, ahol megjelent mintegy hatvan diák, és beszédet mondott Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (LFZE HÖK) elnöke. Beszédében azt mondta, hogy az egyetemi vezetés egy részének döntései és azok következményei miatt úgy gondolják, eljött az idő, hogy kritikusan szemléljék a jelenlegi helyzetet." Teljes cikk index.hu-n itt.

891 eszbe 2024-03-09 09:39:37
A kancellár integritásának megsértésére a világon semmi nem alkalmas, mert a kancelláré a legerősebb pozíció az egyetemen. Nyilvánvalóan aközött sincsen semmifajta összefüggés, hogy az adminisztratív részen szinte éhbérért dolgozó munkatársak fluktuációja kimutatható mértékben felgyorsult az elmúlt másfél évben. Természetesen annak sincs akadálya, hogy a kancellár úr megtegye a megfelelő jogi lépéseket a rektorhelyettes úrhoz hasonló renitensekkel szemben, csak felhívnám a figyelmet arra, hogy amikor már a kancelláron kívül senki sem lesz ott alkalmazásban, akkor sajnos neki kell saját kezűleg leoltania a villanyt. Ha még nem kapcsolták ki az áramot addigra.

890 Búbánat 2024-03-07 16:39:49
Sajtóközleményekben megy az adok-kapok a Zeneakadémián, megszólalt a kancellár is

Jogi lépések megtételét kezdeményezi Kotán Attila, a Zeneakadémia kancellárja, miután Fekete Gyula rektorhelyettes közleményben adott hangot annak a meglátásának, hogy sorra hagyják el a Zeneakadémiát a felkészült szakemberek a kancellár vezetési stílusa és a bérezés elégtelensége miatt.

Index.hu - 2024.03.06. 20:03

Kotán Attila azt írja válaszában:

A tegnapi napon Fekete Gyula rektorhelyettes közleményt juttatott el a sajtóhoz, amelyről – ellentétben a jelenleg is hatályos nyilatkozati rendünkkel – semmilyen módon nem egyeztetett velem és munkatársaimmal. Ezúton kívánom tudatni, hogy a sajtónyilvánosságot kapott közlemény rám vonatkozó tartalmát visszautasítom, az abban foglaltakat cáfolom. Meglátásom szerint ezek az állítások alkalmasak az Egyetem mint közintézmény, valamint annak vezető (kancellári) pozíciója integritásának megsértésére, ezért a megfelelő igazgatási és jogi lépéseket kezdeményezem.”


889 clara 2024-01-16 04:27:50
Ez még intelligencia, vagy már AI?
Jelen voltam az Opera szak félévi vizsgáján jan. 14-én este.
Egy rendkivül nehéz opera összeskiccelt részeit hallgathattuk. Èrtelem, mondanivalô, katarzis nem adódott.
Az érzelmek nem öszinték, talán mint a világunk.
Gyanitom, hogy Rossini : La donna del lago. c operáját az “AI.” húzta össze meg vissza. (70perc) Ne is várjuk hogy fel lehet készülni az elöadásra, hiszen W.Scott eredeti szüzséjéböl semmit nem találunk. Csak a rendezö kénye- kedvére kitalált szituációs játékokat.
Almási T. András most nem hozott vèrt, kardot, nem is fojtogattak senkit. Néhány jelenet Sade márki  budoárjában játszódott. Hosszan, unalmasan. Amig a szóló àriák hangzottak el azt mindenki jobban oldotta meg. Hogy az elmúlt félévben mit tanultak a hallgatók, arról számot adni nem tud ez az elöadâs, amely olasz nyelven hangzott el,  érthetetlen a szövegmondással, tanyasi pongyola kiejtéssel.  Recitativokhoz mégnem nött fel ez az osztály. Dallamok sora  nem indul el, nem érkezik sehova.

Papp Balázs kiváló szinpadi adottságú,  szimpatikus kiállásu , szépszínü tenor, akinek drukkolni akar a nézö. Halász Gergely ( bariton) mutatott még hangi és játék tehetséget.
A hölgyek hangja nem szólal meg igényesen 
azokban a tartományokban szépen, ahol épp a szólamuk van. Homogén kiegyenlitett hangszínük eléréséhez még sok munka szükséges. Rossini meg távol áll a gárdától.
Fujita Júlia eleinte furcsa karakteres termetére rácsodálkozunk,  de  mégis magas koloratúr hangjával pozitiv benyomást kelt.
Az est zenekari szólamát a zongora kivonatból játszó  Sándor Szabolcs karmester  hatékony virtuóz kiemelkedö játékával élvezhettünk.




888 eszbe 2023-10-21 19:51:54 [Válasz erre: 887 x-conductor 2023-10-21 14:38:25]
Elnézést Virág elvtárs, ez már az ítélet!

887 x-conductor 2023-10-21 14:38:25 [Válasz erre: 886 eszbe 2023-10-20 23:11:04]
Egyáltalán mit keres egy Mandiner cikk a kormány.hu oldalon? (És vajon ennek idézése vajon a történtek után mi célt szolgál?)
 Miközben a feltett kérdéseiddel maximálisan egyetértek, azt azért még 'hozzá kérdezném', hogy 
1. hogy van az, hogy a kultúráért felelős miniszter egy teljes egyetemi gárdát középszernek degradál? Ha ennyire semmit nem ér a Zenekakadémián dolgozó/oktató művészek, alkotók képzettsége, munkája, akkor miért gondolja, hogy Keller mint egy honky-tonk angel egy suhintással mindenkiből 'felsőszert' produkál?  
2. Azt már nem is merem nagyon feszegetni, hogy vajon hány pályázatot tanulmányozott át a minisztérium felelős - nem középszer- gárdája, mielőtt a sajtón keresztül bejelentette, hogy csak egy pályázat volt érvényes.

886 eszbe 2023-10-20 23:11:04
"A történtek az én értelmezésem szerint arról szólnak, hogy ez az intézmény és a vezetése nem érett még a megújulásra. Egyfelől itt van tizenegynéhány Kossuth-díjasunk, aki odaáll a megkérdőjelezhetetlenül világszínvonalú művészi és vezetői színvonalat képviselő kolléga, Keller András mellé, másfelől ott a szenátus, és ők ítélik meg a magyar komolyzenei élet krémjét. Döbbenetes. Ki kell mondani: a középszer tobzódik, amit az is mutat, hogy a Zeneakadémia nem tudott kiizzadni egyetlen hasonló színvonalú jelöltet sem. Csak a tagadásban élnek, kicsinyes személyes érdekeknek alárendelve az egyetem jövőjét. Hozzáteszem, a kiírás angolul is megjelent, úgyhogy hozhattak volna nemzetközi pályázót a világ bármely pontjáról, de ezzel a lehetőséggel sem éltek. Aki elolvassa Keller András pályázatát, láthatja, micsoda potenciál lenne a valóban Liszt, Bartók és Kodály szellemében irányított Zeneakadémiának!"
Azt hiszem, az idézett rész mindent elmond, de azért tennék két megjegyzést, ha már a riporternek csúfolt mandineres mikrofonállvány ezt nem tette meg kérdés formájában.
1. Miniszter úr soroljon fel néhányat azon külföldiek közül, akik megfelelnének a pályázati kiírás azon feltételének, hogy magas (magyar) állami kitüntetésük van!
2. Én egy "aki" vagyok, elolvastam a pályázatot, de nem találom azt a részt, ami valóban Liszt, Bartók és Kodály szellemét idézné. Mi lenne az?

885 Búbánat 2023-10-20 17:20:09
Csák János a Zeneakadémia ügyéről
/kormany.hu/

884 eszbe 2023-10-20 10:42:07
Csák új pályázatot ír ki

883 Edmond Dantes 2023-10-17 15:10:43 [Válasz erre: 882 Búbánat 2023-10-17 13:08:01]
Ha volt "lex-Keller", nevezetesen az, hogy anno -àllìtòlag- pont őrà szabtàk a pàlyàzati kiìràst, akkor az nem egy "lex Gyôrivànyi-Ràth"-e, hogy pont aznap habilitàlt az egyetemen, ami a hiànypòtlàs beküldès hatàridő napja volt? Vagyis ami megnyitotta az utat az egyetemi tanàri kinevezèse előtt, ami pàlyàzati feltètel. Màr ha jòl èrtem.

882 Búbánat 2023-10-17 13:08:01 [Válasz erre: 860 Búbánat 2023-09-19 08:07:31]
Úgy tűnik, Csák János miniszternek Leonard Bernstein sem felelt volna meg, hogy vezesse a Zeneakadémiát
Népszava, 2023. október 16. -  Hompola Krisztina

Győriványi Ráth György karmester egyike a miniszter szerint érvénytelen pályázatot beadó rektorjelölteknek. Szerinte akár szerencsét is hozhat neki a döntés.


881 Ch.Blondel 2023-10-14 14:45:41
Keller András a rá testreszabott, egykori kollégáival szemben egyértelműen diszkriminatív pályázattól nem hogy vissza nem lépett, de legjobb emlékezetem szerint még szavát se emelte fel ellene. Ha az ember tisztességes, rendes módon szeretne egy vezetői pozíciót betölteni, ilyen kompromittáló helyzeteket nem engedhet meg magának (és pláne nem tárgyalgat külön pályázóként a Zeneakadémiáról a hirtelenjében megalapított MMSZ elnökeként). Aki mindezeket a tisztességtelen húzásokat elnézi, mert épp neki lejt vele a pálya, az – az én kívülálló, laikus szememmel nézve – semmiféle ártatlan naivának nem tekinthető.

880 x-conductor 2023-10-14 14:06:25 [Válasz erre: 879 eszbe 2023-10-14 07:36:03]
Az a helyzet, hogy, legalábbis ami engem illet, csak nyilatkozatokból, és újságcikkekből informálódok. A többi persze találgatás. De nem nagyon hiszem, hogy Keller András nyílt levélben, pontos dátummal erről a találkozóról csak úgy fantáziált. Sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy ezt további találkozók követték, nem is négyszemközt. Hiszen az egész forgatókönyv már március óta forog. ( És továbbra is sajnálom őt; nagy művész, mit keres politikai percemberkék önös hatalom szerzési játszmájában ) 

879 eszbe 2023-10-14 07:36:03 [Válasz erre: 878 eszbe 2023-10-13 21:35:27]
Ha tévednék, és mégis igaz ez, az akkor nagyon súlyos kérdéseket vet fel.
Az gyakorlatilag zárójelbe teszi a rektorasszony teljes e minőségbeli tevékenységét, hitelességét, ellenben (még jobban) felértékeli a szenátust következetességéért.

878 eszbe 2023-10-13 21:35:27 [Válasz erre: 877 x-conductor 2023-10-13 12:38:50]
Kizártnak tartom, hogy a rektor asszony márciusban Kellert felkereste azzal, hogy őt szeretné utódjának. Miért tett volna ilyet, amikor ott volt kéznél a belső jelölt, aki ismeri az intézményt is, rektorhelyettesként rendelkezik a kellő kapcsolatrendszerrel?
Nem, ez az ötlet Keller fejéből pattant ki, ahogy a fenyegetőzés is.
Vagy esetleg Keller összekeverte a rektorasszonyt valaki mással, aki tényleg fűt-fát ígért neki, hogy elvállaja a rektorságot..?

877 x-conductor 2023-10-13 12:38:50 [Válasz erre: 875 eszbe 2023-10-12 22:55:24]

Talán ez a platform nem a legmegfelelőbb a Zeneakadémia sorsával kapcsolatban bennem felmerülő kérdések özönének megosztására, hiszen tapasztalataim szerint az itteni fórum társak sokkal szívesebben formálnak véleményt a zenész színházak előadóművészeinek teljesítményéről.

Viszont talán már nincs hely, ahol a magamfajta zeneszerető, a magyar zenekincs és alkotóművészet iránt aggódó laikus a feltoluló töprengéseit megoszthatná.

Kicsit sajnálom, és együtt érzek Keller Andrással. Ő egy érzékeny, kiemelkedő képességű művész, akit jól lépre csaltak. A miniszternek írott levele szerint a Zeneakadémia jelenlegi vezetője már márciusban felkereste otthonában, és fűt-fát igért neki. Teljes támogatást. Csak őt képzeli utódjának. Hogy van ez? Miközben pontosan tudta, hogy az intézmény kiemelkedő oktatói Dr. Kutnyánszky Csabát javasolták utódjául? Milyen lelkületű intézmény az ilyen, és vezetője? És miért alakították meg ezen kiváló oktatók és amúgy az MMA háta mögött a Magyar Muzsikusok Szövetségét e látogatás után nem sokkal? És kinek a tanácsára tárgyalt a miniszter kizárólag ezzel a sebtében összehozott társulással a Zeneakadémia jövőjéről?

Miért van az, hogy a hozzánk hasonló rezsimek olyan hihetetlen gyorsasággal képesek kitermelni a maguk gátlástalan, kapzsi kiskirályait, akik azonnal, mindent is akarnak?

 

Néhány idézet az Index igazán korrekt cikkeiből.

„Vashegyi György karmester egy személyben tárgyalt a Zeneakadémiáról a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériummal, ahogy azt az MMA Zeneművészeti Tagozatának írt, és az Index által nyilvánosságra hozott levelében elismerte. Keller Andrást továbbá az MMA felterjesztésére nevezte ki egyetemi tanárnak Csák János, így vált egyáltalán lehetővé, hogy pályázzon a rektori posztra. A miniszter emellett tárgyalt a Magyar Muzsikusok Szövetségének küldöttségével, köztük az elnök Keller Andrással, egyértelműnek tűnt tehát, hogy ő a minisztérium jelöltje.”

„Szakmai és morális állapotok

Vashegyi György a levelében ezt írja:

Teljesen egyetértettünk miniszter úrral abban is, hogy egy dologban semmilyen körülmények között nem engedhet a fenntartó: az új zeneakadémiai rektornak megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is az élvonalban álló szakmai életművel kell rendelkeznie, oktatási téren is. ….míg a közelmúlt vezetői nem teljesen ilyenek: nézetem szerint a 24. óra utolsó öt-tíz percében vagyunk, mert ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki.

Ez szinte szó szerint az, amit Csák János az ATV-ben mondott: „Egy dologban nem tudunk engedni: az, hogy ez az intézmény kerüljön föl abba a pozícióba, ahol nemzetközileg lennie kell. (…) Nekem olyan kell, aki állt már a világ színpadain, aki érezte azt a rivaldafényt, aki a példaképe lehet a jövendő hallgatóknak.”

„ Azt sokan elismerik, hogy Vashegyi Györgynek jelentős szerepe volt a magyarországi zenekaroknak kiosztott állami támogatások „kijárásban”… Vashegyi mandátuma ugyanakkor a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként 2023. november 4-én lejár (október 5-én lesz a tisztújító közgyűlés): a művészeti akadémián arról beszélnek, hogy a továbbiakban – az elődjéhez, Fekete Györgyhöz, illetve Jankovics Marcellhez hasonlóan – tiszteletbeli elnök lehet.”

Nos, ez a terv úgy tűnik kudarcot vallott, mint ahogy ily módon a szakmában elterjedt feltételezés is, hogy az alapítvánnyá alakítandó Zeneakadémia kuratóriumának elnöki pozíciójára is van már  biztos jelölt.

Szóval szegény Keller András! Ő a tanult szakmájában kiemelkedő, megkérdőjelezhetetlen. Nem lett volna szüksége a némi szakmai hiányoságokkal, ügyetlenségekkel küszködő zenésztársainak hatalmi játszmáiba belekeveredni.


876 Edmond Dantes 2023-10-13 06:42:11
Engem ez a kutyakomèdia egy màsik hasonlòra emlèkeztet, jelesül az Operahàz-belire. Ott is először vàratlan ki-nem-nevezès törtènt, aztàn ùjabb kiìràst követően -a tàrsulat, a szakma ès a közönsèg legnagyobb megelègedèsère- az eredetileg kiszemelt, borìtèkolt jelölt lett a befutò. A győzelem ìgy mèg màmorìtòbb lehet(ett).


874 eszbe 2023-10-12 22:54:39 [Válasz erre: 873 Búbánat 2023-10-12 22:32:37]
Aki olvasta Keller pályázatát, az tudja, hogyan értékelje a mandineres interjút. Az a pályázat egy összekapott nulla, azt semmilyen szellemben nem készítette senki, Kodály nevét inkább nem is kéne emlegetni ebben a kontextusban. Szóval amit Keller az interjúban állít, egyszerűen nem hozható összefüggésbe a pályázatával. 

873 Búbánat 2023-10-12 22:32:37

Forrás: MNO.hu

"Keller András visszalépett"

[...]

A Kossuth-díjas hegedűművész Csák János miniszterhez írt levelében így fogalmaz:

Pályázatomat abban a szellemben írtam, hogy Kodály zenei és nevelési elveit követve a Zeneakadémia megújításával hazánk zeneéletét felemeljük, a nemzeti kultúrában és oktatásban betöltött szerepét erősítsük, valamint fejlesszük az ország szellemi életét. A világ számára érzésvilágunkat, identitásunkat a zenével tudjuk legjobban kifejezni, ezért a Zeneakadémia szerepe és pozicionálása a nemzetközi zenei életben kulturális nemzetstratégiai feladat. Pályázatomban arra vállalkoztam, hogy a magyarság alkotó- és teremtőképességét, a magyar tehetséget és szellemet a zene univerzális nyelvén mutassuk be a világnak.

A jelölt röviden összefoglalja azt a folyamatot is, ami oda vezetett, hogy elinduljon a Zeneakadémia rektori posztjára kiírt pályázaton, illetve bemutatja azt a rendkívül tartalmas és építő kapcsolatot, ami az intézményhez kötötte. Majd így fogalmaz:

Az elmúlt hónapokban rektor asszony támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellenem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint a közösségi médiában. Minden ok nélkül sorozatosan értek aljas és alaptalan támadások, amelyek négy évtizedes pályám eredményeit és a személyemet kívánták besározni. A pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátustól, ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani velem szemben. Néhány nappal ezelőtt a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem.

A tárcavezetőhöz írott levelében Keller András arra is rámutat, hogy a zeneművészet, melynek a „humánum, a szeretet és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése” adja erejét, nem tud kiteljesedni 

a gyűlöletkeltés, rágalmazás és fenyegetés légkörében. Az ilyen szellem a legtávolabb áll a művészettől, méltatlan Liszt Ferenc szelleméhez, méltatlan a Zeneakadémia diákjaihoz és tanári karához, és méltatlan a magyar kultúrához

– írja.

Ilyen körülmények között Keller András nem látja megvalósíthatónak pályázatát, ezért azt visszavonja. 
Csák János miniszter tudomásul vette Keller András döntését és indoklását. A jogszabályoknak megfelelően most az erre jogosult rektorhelyettes veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését. A miniszter megbízta az egyetem kancellárját az átadás-átvételi folyamat lebonyolításával.


872 x-conductor 2023-10-12 22:11:43 [Válasz erre: 871 eszbe 2023-10-12 21:47:20]
A ZAK sztori teljes egészében elképesztő, dilettáns, ugyanakkor rendkívül lekezelő módja egy ilyen patinás intézménnyel való bánásmódnak. Az egyik pályázó akadémikus, egyetemi tanár, minden más tekintetben is megfelelt a pályázat kiírásainak. Arra nem méltatták, hogy értesítsék, hogy a pályázatát kizárták. A leköszönő rektor eljárása pedig - ő kiválasztotta az utódját, akit, habár jól tudta, hogy egy kollegája sem támogatott- híven tükrözi a szakmában uralkodó morált.

871 eszbe 2023-10-12 21:47:20
Viszont a miniszter úrnak nem megy az igazmondás, mert azt állítja, hogy a másik négy pályázat hiányos volt, ezért hiánypótlást kértek tőlük, ám senki nem élt ezzel. 
Nos, ez legalább egy esetben nem stimmel.

870 -zéta- 2023-10-12 17:54:45
Keller András visszavonta rektori pályázatát...

869 eszbe 2023-10-12 06:28:48
A Zeneakadémia szempontjából semmit. A másik oldalról azt, hogy kikerüljék a szenátust, és megfelelő ember lehessen a rektor, aki aztán majd levezényli az alapítványi fenntartásba kerülést.

868 Klára 2023-10-11 18:50:52 [Válasz erre: 867 eszbe 2023-10-11 10:47:38]
Mit fog ez megoldani?

867 eszbe 2023-10-11 10:47:38
Új fejlemény
Kihúzzák a méregfogat.

866 Búbánat 2023-10-08 01:21:10

A Concerto Budapest tegnap egy teljes napot szentelt a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveinek, felfedezésre 

érdemes értékeinek, a különféle műfaji és előadói világok találkozási pontjait jelző hazai produkcióknak a Zeneakadémián. A 

programsorozat keretében a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai csendültek fel. Én a háromrészes zenei „dömping” első 

részén voltam jelen, már csak azért is vonzott a program, mert Lehár Ferenc két szerzeménye is szerepelt a műsortervben.

A Magyar Kincsek Ünnepe délutáni nyitó hangversenyére a Zeneakadémia Nagytermében elég foghíjas nézőtér előtt került sor. 

Jobbára nyugdíjasok, de még inkább diákok voltak kíváncsiak a műsorra, köztük is zömmel lányokat láttam magam körül, és e 

fiatalokat úgy láttam érdekelte  a program, és tetszett nekik, amit hallottak,  mert nagyon fegyelmezetten és arcukon nagy 

figyelemmel, sőt, áhítattal ülték végig az egy szünettel közel kétórás koncertet: a mellettem ülő hölgyek is lelkesen tapsolták meg az 

előadott zeneműveket, a közreműködő zenekart, a hangszeres szólistákat és a karmestert.

A Concerto Budapest szimfonikus zenekart Keller András dirigálta. Érdekesség, hogy a hatalmas zenekar ütős szekciója kiemelt 

helyre, jól láthatóan a pódium mögötti/feletti karzatra került.

Számomra részben csalódást, részben örömet jelentett az első műsorszám, mivel az eredetileg tervezett és meghirdetett Lehár: A 

víg özvegy c. operett nyitánya elmaradt, ám helyébe került az egyik kedvenc Liszt-művem: 2. Magyar Rapszódia, annak is az 

utóbb zenekarra hangszerelt Doppler-féle változata.

A második és harmadik műsorszám két kortárs magyar zenemű volt. Előbb Dubrovay László kompozíciója hangzott fel: Szerelem, 

szerelemtöbb tételes (benne Petőfi Sándor kilenc versének feldolgozása) zenekari dalciklus, amelynek tenorszólóját Fekete 

Attila énekelte. Az énekművészünk remek hangi kondícióban adta elő az igen nehéz, vokális részeket. (Remélhetőleg az OPERÁ-

hoz sem lesz hűtlen, és ott is újra viszont láthatjuk.)  A darab tiszteletteljes főhajtás a  200 éve született Petőfi Sándor emléke előtt, 

ősbemutatója ez év március 15-én volt a Pécsi Kodály Központban, akkor is Fekete Attila énekelt, de a Pannon Filharmonikusokkal. 

címadó vers mellett a költő kevésbé ismert, népdalhangvételű szerelmes verseiből válogatott a zeneszerző. A szerelmes, lírai 

versek megzenésítésével létrejött dalciklus zenekarában megszólal az angolkürt, a basszusklarinét, a cseleszta és a 

vibrafon is. Nagy taps köszöntötte az előadókon kívül magát zeneszerzőt is, aki a közönség soraiban foglalt helyett, és akit 

Keller András a pódiumhoz invitált.

A szünet után elsőként Kondor Ádám A csalogány és a rózsa kettősverseny fuvolára és klarinétra című műve hangzott el 

Kaczander Orsolya fuvola- és Klenyán Csaba klarinétszólójával. A háromtételes mű 2019-ben készült a zenekar számára, de a 

járványügyi korlátozások miatt az ősbemutató korábban többször meghiúsult, ami végül idén februárban ugyanitt a Zeneakadémián, 

egy későesti koncert keretében a ma is fellépett közreműködőkkel megtörtént. A cím a klasszikus iráni szerelmi költészet visszatérő 

motívumára, a csalogány és a rózsa örök szerelmére utal. Virtuóz darab ez, amit a két szólista művész briliánsan megoldott. Nagy 

sikerük volt. Keller András a műsorszám után felcsattanó tapsok közepette a komponistát kihívta a pódiumhoz, hogy köszönthessük 

őt, aki ugyancsak jelen volt a koncerten.

A műsor zárásaként került sorra az általam is nagyon várt igazi koncertritkaságra, hiszen Kelemen Barnabás szólójával hangzott el 

az ifjú Lehár Ferenc romantikus concertinója, amelyet 1888-ban, mindahány operettje előtt, még prágai hegedűtanulmányai idején 

komponált: Concertino hegedűre és zenekarra  (Violin Concertino in B Minor) egy diákmunka, amely a saját hangszere iránti 

vonzalmát mutatja be. Elmondhatom, hogy a virtuóz hegedűszólamot játszó Kelemen Barnabás és a Keller András vezényelte, 

tobzódó színekben pompázó, lendületes, nagyívű dallamokat játszó zenekar utolsó „tuttija” után elemi erővel csattant fel a tapsunk 

és ünnepeltük az előadókat – és rácsodálkoztunk Lehár fiatalkori instrumentális művének szépségére, értékére, ami szinte 

felfedezésszámba menő – hiszen nagyon ritkán kerül elő valamely koncert műsortervében.  Lehár nem mindennapi tehetségéről 

tanúskodik, hogy zeneszerzésmestereként már Dvořák is felfigyelt rá, Puccini pedig állítólag annak a meggyőződésének adott 

hangot, hogy ha Lehár operakomponistaként építette volna karrierjét, ő lett volna a legjelentősebb ellenfele.

De most ezen a koncerten a későbbi világhírű operettszerző-karmesternek a  hosszú életpálya kezdetén komponált más műfajú 

kompozíciójára csodálkozhattunk rá. Már csak ezért a zeneművéért megérte elmennem a szombat délutáni – ünnepi – 

hangversenyre a Zeneakadémiára. 


865 eszbe 2023-10-05 17:08:49
Hogy a rektorválasztásra hatással van-e, azt nem tudom, mindenesetre ma érdekes dolgok történtek az MMA háza táján.

864 eszbe 2023-09-28 07:09:56
Mindenesetre nagy csönd van most rektorügyben. 
Nem tudom, melyik a gyanúsabb: ha botrányos dolgok történnek, vagy ha semmi sem. Normális esetben az utóbbiban semmi kivetnivalót nem találnánk, de az utolsó hír az volt, hogy több pályázatot pótlásra visszadobtak hiányosságokra hivatkozva.

863 Hangyászsün 2023-09-27 21:14:27 [Válasz erre: 862 Edmond Dantes 2023-09-27 15:01:47]
Ha a szenátusnak volna humorérzéke, Marosit (?) javasolná egyhangú szavazással.

862 Edmond Dantes 2023-09-27 15:01:47

"Elsöprő sikert aratott a Keller András vezette Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban - A brit sajtó egyöntetűen méltatta koncertkörútján a zenekart. " Teljes cikk, amelyet a MÁO-turné(ka)t is kísérő-magasztaló Ádám Rebeka Nóra jegyez, mandiner.hu-n itt olvasható. Van még valakinek kétsége a kinevezést illetően?


861 eszbe 2023-09-20 00:02:38
Mondanám Győriványinak, hogy nevezzen meg egy okot, miért válassza egy mai konzis a Zeneakadémiát továbbtanulása céljából, mert az interjúban nem olvastam ilyet.

860 Búbánat 2023-09-19 08:07:31
A Zeneakadémia rektori posztjára pályázó Győriványi Ráth György szerint annak idején az intézmény megkapta a krémek krémjét, de ez most nincs így - Interjú

Népszava.hu - , Hompola Krisztina, 2023.09.16.

 „A legfontosabb problémának minden aspiráns azt látja, hogy ma már nemcsak a legtehetségesebb fiatalok tanulnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.”

 „Sokak szerint ez egy személyre szabott pályázat.

Lehet így is értelmezni, de egy dolog világos:

a fenntartó nem akarja folytatni azt a hagyományt, hogy „tanár néni/bácsi” vezesse a Zeneakadémiát, és ez a szándék számomra nagyon  szimpatikus. Olyan művészt szeretne az intézmény élére, aki tisztában van azzal, hogy a világban milyen követelményeknek kell egy fiatal zenésznek megfelelni, mi szükséges ahhoz, hogy valaki pódiumra, vagy egy jó zenekarba kerülhessen."


859 lujza 2023-09-13 01:42:52
Íme a következő interjú: https://fidelio.hu/klasszikus/minden-jol-mukodo-intezmeny-alapja-a-bizalom-interju-keller-andrassal-a-zeneakademia-rektorvalasztasa-kapcsan-179533.html

858 gezakadocsa 2023-09-12 11:42:41 [Válasz erre: 857 Klára 2023-09-12 11:08:55]
Én is elolvastam, s egyetértek Klárával.

857 Klára 2023-09-12 11:08:55 [Válasz erre: 856 lujza 2023-09-12 00:13:04]
Olvastam a beszélgetést Tóth Péterrel, Sok  tény, sok megszívlelendő igazság van benne!

856 lujza 2023-09-12 00:13:04 [Válasz erre: 854 kétked 2023-09-11 11:53:30]
Valóban, én is azt akartam írni, hogy ehhez a pályázathoz csak 3 dolog hiányzik: pénz, pénz és pénz. (És egyébként a pályázó engedélyt kért Kurtág Györgytől a fényképe felhasználására?)
De van itt egy beszélgetés egy másik pályázóval: https://fidelio.hu/klasszikus/liszt-ferenc-ma-legfeljebb-oraado-lehetne-a-rola-elnevezett-zeneakademian-interju-a-zeneakademia-vezetesere-palyazo-toth-peterrel-179523.html

855 eszbe 2023-09-11 22:03:21
A kérdésem az volt, hogy mi az a rendkívüli, amit csak ez a pályázat tud, ami miatt muszáj KA-t választani rektornak. Sehol nem találtam a pályázatban, de lehet, hogy bennem van a hiba.

854 kétked 2023-09-11 11:53:30 [Válasz erre: 853 eszbe 2023-09-10 10:16:37]
Semmi baj nincs ezzel a pályázattal. Két és félszeres költségvetéssel megvalósítható szinte bármi.
A kisebbik baj az, hogy KA nem írja le, mitől lenne két és félszeres, háromszoros. Lehet, hogy tudja, de ez egyelőre hagymázas álom, amit bárki leírhat.
Az igazi baj KA szeméályisége.

853 eszbe 2023-09-10 10:16:37
andraskeller.com
Itt tanulmányozható már egy ideje a webcímből kibogarászható nevű úriember pályázata. 
Az mindenképpen pozitívum, hogy nyilvánossá tette, éppen ezért szeretném megtudni azoktól, akik benne látják az állítólag 24. órájában vergődő LFZE megmentőjét és felvirágoztatóját, hogy ezt mire alapozzák? Árulják el, a pályázat melyik fejezete, bekezdése, mondata tartalmazza ezt az áfiumot, mert nekem - bizonyára tudatlanságom vagy szűklátókörűségem miatt - nem sikerült megtalálni. 

852 Hangyászsün 2023-08-29 16:01:29 [Válasz erre: 851 Búbánat 2023-08-28 18:56:34]
Én izgalmamban a körmeimet rágom, mi lesz Marosi László interjújában. :O)))

851 Búbánat 2023-08-28 18:56:34 [Válasz erre: 850 kétked 2023-08-28 14:20:40]
Rajtam nem múlik; csak a honlapukra tegyék fel.  Egyébként Te is belinkelheted, ha  előbb kerülne a "látókörödbe" az óhajtott többi pályázóval készült/készítendő beszélgetés (amennyiben lesz még ilyen a hírlapnál...).  Szemlézni más orgánumokat is szoktam, és ha érdemes és érdekes valami/valaki, akkor a linkje sem marad el... s ezáltal a Momus t. olvasóihoz - de a Szakmához is!  - odajuthat mint egy-egy vélemény a sok közül. 

850 kétked 2023-08-28 14:20:40 [Válasz erre: 849 Búbánat 2023-08-28 13:23:59]
Búbánat, a másik négy pályázóval készített Magyar Nemzet PRinterjút is linkeld fel!

849 Búbánat 2023-08-28 13:23:59
"Közös felelősség a növendékek képzése" - Keller András

„KELLER ANDRÁSSAL A ZENEAKADÉMIA REKTORI POSZTJÁRA BENYÚJTOTT PÁLYÁZATÁRÓL BESZÉLGETTÜNK

Mno.hu – 2023. 08.28. – Tukács Orsolya






A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.