Bejelentkezés Regisztráció

Zenei események


986 Búbánat 2017-11-03 23:28:55

Fülöp Attila operaénekest köszöntötték ma este a Fészek Művészklub Színháztermében  a kollégák, művésztársak abból az alkalomból, hogy nyáron töltötte be a 75. életévét.  

Az intézmény honlapján olvashattuk:

Dokkba ér az „Operaházi esték a Fészekben” mely az egyik legjobb rendezvény-folyamunk. Ezek az estek igazi, régi hagyományokon építkező, beszélgetős Fészek-estek voltak, melyek után mindenki jóérzéssel bandukolt hazafele. Köszönhetően ez a műsor lelkének, Fülöp Attilának. Ő több mint egy évtizeden át állította össze műsorunkat és tisztelte meg operaénekes vendégeit azzal, hogy humorosan, kedvesen és tartalmasan vezetve emberközelbe hozta a személyesen is fellépő művészeket a nézőknek. 
A most 75 éves Fülöp Attila operaénekes - úgy tűnik - abbahagyja, de az utolsó este művész-barátai tisztelik meg és köszöntik Öt. https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png:)

vendégek: BERCZELLY István, BUSA Tamás, CSAVLEK Etelka, FÜLÖP Zsuzsanna, IVÁN Ildikó, KALMÁR Magda, KERTESI Ingrid, KOLONITS Klára, MOLNÁR András, ROZSOS István, SÁRKÁNY Kázmér, SUDÁR Gyöngyvér,SZABÓKY Tünde

zongoránál: SALGÓ Tamás
köszöntőt mond: SZINETÁR Miklós

 

Nos, valóban, nagyon szép és megható volt látni és hallani, ahogyan Fülöp Attilát szóban és dalban felköszöntötték az operaénekes-társak; a szeretet és tisztelet hangjának megnyilvánulásaihoz csatlakozott Szinetár Miklós is, aki ünnepi köszöntőjében felidézte a kiváló tenoristával való első találkozását, valamikori munkakapcsolatát, a vele máig tartó barátságát, ismertette a művész Operában betöltött több irányú szakmai tevékenységét is, mely számára az  igazgatói munkájához is egykor milyen nagy segítséget jelentett.

Az előzetesen jelzett fellépő művészek közül különböző okok miatt nem lehetett jelen Iván Ildikó, Kolonits Klára és Kovácsházi István.

 Egy váratlan, meglepetés-köszöntésben is részesült Fülöp Attila!  Kovács János karmester Japánból élőben bejelentkezett: a technika segítségével kihangosított mondataiban szívből jövő jókívánságát fejezte ki, megköszönve neki mindazt a támogatást, amit fiatal, kezdő karmester korában ő, de elhunyt felesége, Sudlik Mária szopránénekes  is, tőle kapott,  amit ezúton hálásan megköszön.

A fellépett művészek mindegyike produkciója előtt és vagy után néhány kedves szót váltott a nézőtér első sorában ülő Fülöp Attilával; volt aki a pódiumról lelépve odament hozzá, hogy személyesen átnyújtsa személyes ajándékát. Fülöp Attila minden elhangzott énekszámhoz illetve előadójához humoros kommentet fűzött; a saját énekhangjához is: a rádiós,  vagy hanglemezről bejátszott  zenei részletekhez, melyekben ő is énekelt…

A következő énekszámokat hallottuk. A zongorán Salgó Tamás kísért.

Fülöp Zsuzsa és Sudár Gyöngyvér – Offenbach: Hoffmann meséi – Barcarola

Sárkány Kázmér – Verdi: A végzet hatalma – Melitone jelenete

Szabóky Tünde – Cilea: Adriana Lecouvreur – Adriana áriája

Berczelly István – J. S. Bach: Magnificat – basszus szóló tétel

Csavlek Etelka - Virágénekek

Kertesi Ingrid – Offenbach: Hoffmann meséi – Olympia áriája

Busa Tamás – Wagner: Tannhäuser – Dal az Esthajnalcsillaghoz

Kalmár Magda  - egy sanzont adott elő

Molnár András – Mozart: A varázsfuvola – Tamino képáriája

Hangfelvételről bejátszott részletek között voltak Kodály-dalok, és volt egy Schubert-tercett is: Fülöp Attila, Polgár László és a napokban elhunyt Kukely Júlia énekelt.

Finálé - Mozart: Szöktetés a szerájból – az összes közreműködő énekművész előadásában felhangzott: „Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés…

A közönség, a körükben lévő családtagok, művészbarátok, kollégák, érdeklődök hangos tapsai közepette fejeződött be ez a szép zenés köszöntő-műsor a Fészekben.


985 Búbánat 2017-10-28 13:26:29

Ma este:

19:00 : Gödöllő
Művészetek Háza


Sáfár Orsolya, Huszár Anita, Pivarcsi Gábor (ének)


Baptista Központi Énekkar (karigazgató Oláh Gábor)
Gödöllői Városi Vegyeskar (karigazgató: Pechan Kornél)
Gödöllői Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Horváth József

MENDELSSOHN: Athalia-nyitány

MENDELSSOHN: 95. zsoltár

MENDELSSOHN: V.” Reformáció” szimfónia – 4. tétel

MENDELSSOHN: 42. zsoltár


984 Búbánat 2017-10-14 20:33:34

Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett operaénekes, Kokas Katalin hegedű- és Virág Emese zongoraművész koncertet ad Reformáció 500 címmel.

Műsor:

Orbán György: Genfi zsoltárok

Orbán György: Két himnusz énekhangra, hegedűre és zongorára – bemutató

Orbán György: Genfi zsoltárok

Vajda János–Ady Endre: Adja meg az Isten

Tóth Péter–Mechler Anna: Magány – bemutató

Fekete Gyula: Három dal Csokonai Vitéz Mihály verseire – bemutató

Vajda János: Karnyóné áriája a Karnyóné című operából

Orbán György: Zsoltárváltozat

 

Moderátor: Kovács Sándor

„A reformáció Magyarországon nemcsak a hitéletben hozott fordulatot, óriási hatást gyakorolt nyelvünkre, kultúránkra, műveltségünkre. A reformáció nyomán kivirágzó költészet és zene generációk sorát inspirálta Csokonaitól Ady Endrén át napjainkig. „A genfi zsoltárok elsődleges értéke a biblikusság: szövegük helyenként inkább lemond a nyelvi szépségről, hogy minél közelebb kerülhessen a Biblia eredeti kifejezéseihez. Ugyanígy értékük a zenei és költészeti igényesség, amely által könnyen »lelkünkbe férkőzik« egy-egy ének. Mi lehet ennél építőbb táplálék?” – írta Bence Gábor.”

.Helyszín: Budapest Music Center, Koncertterem (Budapest, IX. Mátyás utca 8.)

Időpont: október 16., hétfő 19.30 óra.


983 Búbánat 2017-10-01 23:20:41

Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a Zene Világnapja, de ezt a napot, október elsejét, az ENSZ közgyűlése 1991-ben az IDŐSEK VILÁGNAPJÁ-vá nyilvánította.

Az Albertfalvi Közösségi Ház (AKH) már elmúlt péntek estére „előszervezte”  a két világnap jegyében fogant megemlékezést, amikor is a Díszteremben  „Nem csak a húszéveseké a világ’” mottóval az AKH opera- és Dalstúdiójának énekművészei – Buliska Edit, György Viktória, Henk Marika, Kecskeméti Rita, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Radosiczky Márta, Sándor Bettina,  Terebessy Éva, Németh Károly és Valkovszky Dénes – egy szép zenés esttel örvendeztették meg a nagyszámban eljött érdeklődő közönséget.  

A felhangzott művek között volt opera (Mozart: Figaró házassága, Cosi van tutte, A varázsfuvola; Verdi: Simon Boccanegra…), volt operett (Huszka: Erzsébet, Lili bárónő, Gül baba; Zeller: A madarász; Jacobi: Sybill…), és voltak musicalrészletek (Webbertől),  meg dalszámok is (Kodály, Zerkovitz és mások szerzeményei).

Zongorán Hegedűs Valér működött közre.

A műsor elején az AKH opera- és Dalstúdiójának vezetője, Csák József operaénekes köszöntötte az egybegyűlteket,nem felejtve el szólni a nemzetközileg számon tartott  két jeles világnap „rangjáról, súlyáról, hagyományáról”, majd még a hivatalos kezdés előtt nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a meghívott és ide eljött  Gyulányi Eugéniát, az ország legidősebb színművészét; csak csodáltuk és áhítattal hallgattuk a 103. évében járó , még ma is aktív művésznőt, aki egy hosszú Karinthy-monológ sziporkázó előadásával ejtett ámulatba bennünket!

Egyébként igen nívós koncertélmény részesei lehettünk; a fellépett művészek mind igen tehetségesek, muzikálisak, szimpatikusak, én mindig nagyon szívesem fogadom a produkciójukat, hiszen már sokadszor voltam körükben,  Albertfalván, amikor valami érdekes ének-zenei esemény létrejöttéről kapok hírt.  

A fellépett énekművészek közül nekem Terebessy Éva operaénekes  régi kedvencem, aki most is nagyon szépen énekelt: csengő szopránja és előadásmódja az, ami leginkább megérintett: Leila-dala Huszka Gül babájából az egyik kedvenc számom, nagyon örültem, hogy ilyen gyönyörű hangon elénekelte, igen megkapóan, míg a fináléban Jacobi operettjéből, a Sybillből, a levélária és a kapcsolódó duett, melyben Csák Józseffel énekelt együtt, ugyancsak elsöprő sikert aratott a körünkben!  Csák különszáma volt Zeller Madarászából Ádám dala, ami szintén nagy ovációt kapott; nem véletlenül: a „Nagyapám még ifjú volt…”-  örökifjú-dal, most igen találó, meg stílusos is volt... (Hozzáteszem, nekem a régi dalszöveggel jobban tetszik maga a dal: „Nagyapám húsz éves volt, lombok közt sütött a hold…./Nagyapám már hetven volt, és már nem sütött a hold…”)

Szívesen vettem az egykori nagyszerű tenoristánk, Kövecses Béla operaénekes leányától, Kövecses Klárától, a Simon Boccanegrából előadott Amélia Grimaldi áriáját, már csak azért is, hiszen édesapjának ugyanebben a Verdi-operában Gabriele Adorno szerepe élete egyik legnagyobb művészi sikere volt.  Úgyhogy most megvolt a lehetőségem a szépséges Amélia-ária alatt Kövecses Klára édesapjának emlékét felidézni…

A hallott Mozart-áriák és -duettek pedig sohasem vesztik el örök frissességüket...

Hegedűs Valér zongoraművész bámulatos, virtuóz játékát is említem: régóta összehangolódik-összecsiszolódik az előadó és zongorakísérőjük. Hegedűs Valér együtt él, együtt lélegzik a művészekkel,  empátiája jótékonyan hozzájárul a fellépő művészek nyújtotta produkció színvonalához, és ezzel együtt megteremtődik az egymásra utaltságuk, de ami biztonságot ad és biztos pontot jelent a fellépőknek, ezáltal is a  művészi varázs érvényesülését segítve.

Az est zárószáma a hangverseny végeztével nem lehetett kétséges: közösen énekeltük, mindnyájan, az est címadó slágerdalát: „Nem csak a húszéveseké a világ…”

Örültem, hogy ott lehettem ezen a hangulatos koncert-esten, így a  nagyszerű előadók tolmácsolásában hallott gyönyörű operett-, opera-, musical-részletek dallamaival a fülemben, azok élményével töltekezve távoztam a már megszokott, kedves helyszínről, az Albertfalvi Közösségiházból.


982 Búbánat 2017-08-26 15:22:28
[url] http://operavilag.net/kaleidoszkop/operaest-zamardiban/; Operaest Zamárdiban [/url] Operavilag.net 2017. augusztus 25. „Augusztus 30-án kerül sor az immár hagyományos nyáresti operakoncertre Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Mascagni, Saint-Saëns, Offenbach és Mozart művei csendülnek fel azon az operakoncerten, amelyre Zamárdiban kerül sor jövő szerdán, vagyis augusztus 30-án 19:45-től. A helyszín a város Közösségi Háza (Honvéd utca 6.), jegyek 1000 Ft-os áron válthatók a helyszínen, vagy rendelhetők az operaesthotmail.com címen. Az est fellépői: Szemere Zita (szoprán), Farkasréti Mária (szoprán), Boncsér Gergely (tenor), Bretz Gábor basszus, zongorán közreműködik Tóth Sámuel Csaba. A házigazda Csákovics Lajos. A műsor különlegessége hogy valamennyi felcsendülő zeneszám – a zamárdi koncertek hagyományának megfelelően – magyar nyelven hangzik majd fel.”

981 Búbánat 2017-05-08 11:54:15
„OPERA AZ EGÉSZ VILÁG!” 2017. május 8., 19:00 Óbuda Társaskör - Nagyterem „Virágfakadás és szerelem” A FareMido Operatársulat előadása Folytatjuk szórakoztató utazásunkat az operák izgalmas világában. Tartson velünk! Útitársai lesznek: Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Hábetler András – ének Köteles Géza – zongora Szerkesztő, műsorvezető: Hábetler András „A szerzők között lesz Mozart, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod, Massenet ,Bernstein és néhány meglepetés a tavasz jegyében. A művek Önöktől függenek. Szavazni Szavazni nem kézfeltétellel lehet, hanem jelenléttel. A szerkesztő-műsorvezető Hábetler András a közönség hangulatát felmérve keveri az operarészleteket, esetleg megkérve a párokat, házaspárokat, álljanak fel és öleljék meg egymást, átérezve, milyen csoda is, mikor gróf és grófné újra egymásra talál a Figaro házassága végén. Vagy talán Carmen megpróbálja az egyik urat elcsábítani, esetleg Don Giovanni próbálkozik egy hölgynél a közönség soraiból. A végén el fogják hinni, hogy az opera rólunk szól. Szőke Cecília

980 Búbánat 2017-02-18 11:11:05
Az Albertfalvai Közösségi Ház (AKH) a bázisa annak az „énekes-csapatnak”, amelynek tagjai – Csák József operaénekes irányításával - már évek óta rendszeresen fellépnek opera-, operett-, daljáték-, musical-részletekkel; zongoránál virtuóz kísérőjük Hegedűs Valér zongoraművész. Jó magam nem a környékről, sokkal távolabbról érkezem egy-egy produkciójukra, mondhatni már „odaszoktam”; az Alberfalván és környékén élő, a könnyedebb zenét szerető lakosok hűségesen eljönnek, minden egyes alkalommal zsúfolással megtöltik a kultúrtermet; nekem is napokkal, hetekkel korábban regisztrálnom kell, hogy bejussak a koncertre. Tegnap is ellátogattam a kultúrházba, közéjük, hogy egy, a farsang jegyében igényesen összeállított vidám, zenés műsor – és hangulatának is - befogadója legyek. Az AKH Opera- és Dalstúdiójának ezen az estjén fellépő művészeket jó ismerősként láttam-hallottam viszont: hadd említsek meg közülük egy-két nevet: M. Buliska Edit, Derzsi Katalin, György Viktória, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Sándor Bettina, Terebessy Éva, Valkovszky Dénes – és az est házigazdája Csák József, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese. Zongorán kísért: Hegedűs Valér A hangulatos esten részletek szólaltak meg egyebek közt Lehár (Cigányszerelem, Paganini, A víg özvegy), Huszka (Bob herceg), Kálmán (Csárdáskirálynő), Farkas Ferenc (Csínom Palkó), Loewe (My Fair Lady) műveiből, de felcsendült egy Johann Strauss –polka is, a „Schwipslied” - a hozzáírt magyar dalszöveggel, Terebessy Éva előadásában. A bécsi „keringőkirály” operettjének, A denevérnek részletét - Orlovszky belépőjét - Kövecses Klára adta elő – édesapja, Kövecses Béla, a Magyar Állami Operaház népszerű tenoristája volt. Terebessy Éva másik műsorszáma volt Kerekes János zeneszerző-karmester szerzeménye, a Polgár János szövegére írt „Dal a módiról” - („Ide nézz, csak ide rám” – a Déryné filmzenéjéből is ismert). Csák József nemcsak konferál, hanem énekel is, úgyhogy a műsoros estet rögtön az ő ének-fellépése vezette be: Huszka Jenő Gül babájából a „Kulacsom kotyogós” kezdetű bordallal nyitott, később még elénekelte Kálmán Imre Marica grófnőjéből a „Hej, cigány…” -t s végül az Ő és Terebessy Éva kettősében felhangzott a nevezetes „Macska-duett”, Rossini vidám kompozíciója is, mellyel a művészek színészi-komédiázó hajlamukat is megcsillogtathatták, és ezzel a számmal frenetikus sikert arattak. Már csak a finálé volt hátra: az összes művész a közönség dübörgő tapsai közepette együtt énekelte a Csáktól korábban elhangzott nyitó számot „A kulacsom kotyogós”. Hozzáteszem, hogy az estet egy illusztris vendég is megtisztelte: az Operaház egykori koloratúrszopránja: Gábor Artemisz is eljött, akinek igazán nem volt kedve ellenére, amit hallott; elismerően nyilatkozott Sándor Bettina előadásában elhangzott „Oszkár tudja, de nem mondja” koloratúráriáról, melyet ő maga is egykor énekelt az Operában, Verdi Álarcosbáljában. Úgyhogy ez a farsangi est a jókedély jegyében telt el, a fellépő hölgyek szép ruhakölteményekben pompáztak, az urak is az alkalomhoz illő öltözékben jelentek meg a pódiumon, az összhatásra sem panaszkodhattunk. Az énekes-zenés összeállítás nívójához hozzájárult Hegedűs Valér nagyszerű zongorakísérete, aki ráadásul - még a műsor kezdete előtt – a gyülekező publikumnak improvizált Johann Strauss-darabokból a hangszerén, a közönség lelkes tapsát kiváltva. Szép, emlékezetes farsangi zenés, szórakoztató est hallgatói voltunk! Köszönet az összes művésznek és a műsor összeállítóinak, akiknek ebben részük volt! Várom már az AKH következő produkcióit is: áprilisban költők megzenésített verseivel, májusban Anyák napi –koncerttel fognak újra kedveskedni hűséges, szerető közönségüknek.

979 Búbánat 2017-01-22 13:21:21
Egy holnapi zenés, énekes, csevegős műsorra hívom itt fel a figyelmet: Baranyi Ferenc, 80. „Írnivalóm sok, időm kevés” – nyilatkozta Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, és az élet őt igazolja, hiszen a több mint negyven kötet szerzője, kéttucatnyi verseskötet fordítója, opera- és irodalmi műsorok szerkesztője és műsorvezetője idén nyolcvanéves. Az Óbudai Társaskörhöz számtalan szálon kapcsolódó művészt barátai, kollégái köszöntik. Beszélgetőtársak: Czigány György, Madarász Imre, Szakonyi Károly és Szinetár Miklós , közreműködik: Ardó Mária, Csák József – ének; Harazdy Miklós – zongora; Szersén Gyula és Papp János – próza. Műsorvezető: Merényi Judit Helyszín: Óbudai Társaskör (Budapest III., Kiskorona u. 7.) Időpont: január 23., hétfő 19 óra

978 Búbánat 2016-12-08 23:08:37 [Válasz erre: 970 Búbánat 2016-12-02 22:33:30]
Akik ott voltunk tegnap a Zeneakadémia Solti Termében azon a zenés-irodalmi-csevegős esten, melyen a Magyar Szent István Rend 2016. évi kitüntetettjeivel – Marton Évával és Makkai Ádámmal – beszélgetett Bősze Ádám, azt hiszem, nem bántuk meg, hogy elfogadva az invitálást elmentünk erre a színes, hangulatos, ének-zenékkel is illusztrált ünnepi eseményre. Máris, gyorsan felkerült az internetre egy részletes beszámoló erről az összejövetelről – így megspórolom, hogy ecseteljem itt a topicban ennek az érdemdús találkozónak kiemelendő mozzanatait. [url] http://www.irodalmijelen.hu/2016-dec-8-1710/nyelv-csibesze-az-opera-kiralynoje; A nyelv csibésze és az opera királynője [/url] irodalmijelen.hu, 2016. december 8. (Szöveg és fotók: Laik Eszter) „Operarészletek, versek, és még egy zongora-aláfestéssel illusztrált műfordítói helyzetgyakorlat is színesítette Marton Éva és Makkai Ádám estjét a Zeneakadémián, amelyet a Szent István Rend átvétele alkalmából rendeztek a művészek tiszteletére.” Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának köszöntő szavai után a kivetítőn Puccini Turandotjának egy áriája nyitotta az estet, ahol a Magyar Szent István Rend 2016-os kitüntetettjeit, Marton Éva Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze-díjas operaénekesnőt és Makkai Ádám Kossuth Nagydíjas költő-műfordító-nyelvészt köszöntötték. Az áriát természetesen Marton Éva énekelte, aki Bősze Ádám moderátor kérdésére először a kitüntetéséről vallott. Elsősorban azzal a gesztussal, hogy ki is tűzte az érmet, és úgy fogalmazott: ez a jelvény innentől a Zenekadémia, az egyetem értékét is emeli. Makkai Ádám azt felelte a kérdésre, meghatotta és meglepte a hír – csak ki kell várni, és az elismerés megérkezik. Oldott percek következtek: Erdélyi György színművész a Népbüfé című Makkai-verset olvasta fel, amely egy ifjúkori emlék lenyomata. […] A Mátyás templomához [i/] című Makkai-vers után arról faggatta a költőt Bősze Ádám, hogyan lehet a játékosságot idegen nyelven is „kiélni”. […] Egy Trubadúr-részletet követőn Bősze Ádám Marton Éva szövegmondásának szépségét emelte ki, amelyet olyan sokan dicsérnek. A művész úgy fogalmazott: neki nemcsak a szó áll rendelkezésére az önkifejezéshez, hanem a zene is, és Makkai Ádámmal együtt vallja: a szó értelmét bele kell helyezni a szituációba. „Nekem nincs annyi nyelvre szükségem, mint Ádámnak, én újra alkotok. Ha Elektra vagyok, már nem Hoffmannsthal szövegét mondom, hanem a sajátomat, és hozzá Strauss zenéje számomra olyan, mintha mindig 220 Volton énekelnék. Nekem ehhez van tehetségem, Ádámnak a nyelvhez” – vallotta Marton Éva. Majd a költőhöz fordult, és azt kérdezte: belső szükséglet-e, hogy bizonyos műveket lefordítson? Makkai úgy válaszolt: vannak „kötelezők”: például, ha egy ünnepre kérnek külföldön valamilyen költészeti nemzeti kincset. De van, amikor séta közben dolgozni kezd benne egy ritmus – ez már belső késztetés. S hogy mi a különbség jó és rossz fordítás között? Először is forma- és tartalomhűnek kell lenni, magyarázta a költő, és nem szabad kilógni a célnyelv hagyományaiból. De szavak helyett inkább sokkal szemléletesebb módon érzékeltette, milyen, amikor „elcsúszik” egy fordítás az eredeti műtől: a zongoránál Virág Emese játszotta Makkai Ádám instrukcióit követve az ismert Örömóda- dallamot különféle „rontott” hangnemekben, mintha egy szigetre sodródtunk volna – magyarázta a költő –, ahol a bennszülötteknek egy hibás zongorán kellene bemutatnunk Beethoven dallamát. Gounod Faustjából az Ave Mariát Horti Lilla énekelte el, aki Marton Éva tanítványa a Zeneművészeti Egyetemen. Éva elmesélte, dr. Batta András tanszékvezető hívta haza, hogy tanítson, és ebben az intézményben lett végül professor emerita. „Három énekes munkáját elvégeztem életemben” – felelte a kérdésre a művész, hogy miből merít a tanításhoz –, s ennek az eredményei az olyan kitűnő növendékek, mint Horti Lilla és Erdős Attila, akitől szintén hallhattunk egy dalt. „Nem gondoltam, hogy Magyarországon lenni és tanítani ilyen boldogság” – fogalmazott Marton Éva, aki nemcsak a Zeneakadémia professzora, de az Operaház főtanácsadója és a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja is. […]” A cikk nem említi, én teszem hozzá a következőket: - A kivetített Turandot-áriát Marton Éva 1983-ban énekelte, Metropolitan Opera Gala, James Levine vezényelt: [url] https://www.youtube.com/watch?v=icJphYLrxhA; Puccini: Turandot - "In questa reggia" [/url] - Ugyancsak kivetítésre került: [url] https://www.youtube.com/watch?v=lBsQKJJgTQ8; Ponchielli: Gioconda - Suicidio! – Marton Éva [/url] – Bécs, 1986., karmester: Fischer Ádám. - A harmadik vetített részlet: Verdi Trubadúrjából a II. felvonás fináléja: Marton Éva (Leonóra), Sherrill Milnes (Luna gróf), Luciano Pavarotti (Manrico) – a New York-i Metropolitan Operaház Énekkara és Zenekara, vezényel: James Levine – 1988. Amint korábban megelőlegeztem: elhangzott egy Liszt-dal Erdős Attila és egy Széchényi Imre-dal („Ja, Winter war’s” –„ Igen, tél volt”) Horti Lilla előadásában, zongorán Virág Emese kísérte a fiatal énekművész-növendékeket. Miután a moderátor megköszönte az "Ádámnak" és "Évának" meg a fellépett előadóművészeknek a részvételt - akiknek a szervezők egy-egy szép virágcsokorral kedveskedtek -, az ünnepi est a szomszédos külön teremben álló fogadással (pezsgő, torta, pogácsa, üdítő), koccintással, kötetlen beszélgetésekkel folytatódott...

977 macskás 2016-12-05 22:22:48
Nagy napjuk van a José nevű tenoroknak:)

976 tiramisu 2016-12-05 22:10:29 [Válasz erre: 973 miketyson 2016-12-02 23:07:20]
Köszönöm.

974 -zéta- 2016-12-02 23:20:19 [Válasz erre: 973 miketyson 2016-12-02 23:07:20]
Nem nálunk...

973 miketyson 2016-12-02 23:07:20 [Válasz erre: 971 tiramisu 2016-12-02 22:51:48]
nem tőlem kérdezted, de Kammersanger

971 tiramisu 2016-12-02 22:51:48 [Válasz erre: 970 Búbánat 2016-12-02 22:33:30]
Kedves Búbánat! Mit jelent Marton Éva neve előtt a Ks.? Üdvözöllek tiramisu

970 Búbánat 2016-12-02 22:33:30
Egy zártkörűnek meghirdetett eseményt osztok itt meg: A Magyar Szent István Rend 2016. évi kitüntetettjeinek , Prof. emer. Ks. Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, az MMA elnökségi tagja, és Makkai Ádám Kossuth-díjas és Kossuth Nagy-díjas költő, műfordító, nyelvész köszöntése. 2016. december 7. (szerda) 19.00 óra Zeneakadémia, Solti Terem Az est keretében Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora mond köszöntőt, majd Bősze Ádám beszélget a díjazottakkal. Közreműködik: Erdélyi György előadóművész Horti Lilla (szoprán) Erdős Attila (bariton) Virág Emese (zongora) Arról nincs információm, hogy az énekművészek mit fognak előadni Virág Emese zongorakíséretével, de meg merem kockáztatni, általuk Liszt-dalok is felcsendülnek majd; legutóbb, november 27-én a Rádió Márványtermében volt egy nagyon sikeres Liszt-Széchényi Imre koncertjük. Erdélyi György pedig egész biztosan szavalni fog Reményik Sándor verset – tudom róla, hogy egyik kedvenc költője a két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakja.

969 Búbánat 2016-06-05 09:55:05 [Válasz erre: 968 Ardelao 2016-06-05 08:20:43]
Ez az ismertetett koncertprogram részben megismétlése lesz a Széchenyi István Emlékév nyitányaként januárban, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében megtartott ünnepi hangversenynek – melyen magam is ott voltam és beszámoltam erről a Liszt-topicban az [url] http://momus.hu/forum.php?act=new&forumcat=149&msgcount=581#324001; 581. sorszámnál [/url] írt bejegyzésemben. [url] http://www.szechenyiforum.hu/12/hirek/6789/561/SzechenyiImrekoncert; Széchényi Imre koncert – MTA, 2016. január 8. [/url] Mindenesetre, a bécsi hangverseny megszervezése is tovább gazdagítja majd Széchenyi István Emlékév kapcsán szervezett ünnepi megemlékezések sorát. Talán kapunk majd erről a még tartalmasabb koncertről is személyes beszámolót!

968 Ardelao 2016-06-05 08:20:43 [Válasz erre: 967 Ardelao 2016-06-05 06:13:18]
[url] http://www.szechenyiforum.hu/szechenyiforum/index.php?area=494&n=202&esemeny_id=4055; A 2016.06.03-i Széchenyi Est részletes műsora [/url] 1. Begrüßung: S.E. Dr. János Perényi, Botschafter von Ungarn in Österreich 2. Festvortrag: Kálmán Széchényi 3. Ernest Krähmer (1795-1837) Variationen Op. 18, István Széchenyi gewidmet Peter Thalheimer – Csákány, István Kassai – Hammerklavier 4. Lieder Imre Széchényi (1825-1898) Le Rosier, Duett Katharina Ruckgaber – Sopran, Peter Thalheimer – Csákány, Emese Virág - Hammerklavier Ludwig Széchényi (1781-1855) Die Rose und die Liebe Franziska Széchényi (1783-1861) Das Lied der kleinen Anna Ödön Széchényi (1839-1922) Canzone Imre Széchényi (1825-1898) Quand tu me parles de gloir Imre Széchényi (1825-1898) Frauenliebe und Leben Imre Széchényi (1825-1898) O du, vor dem die Stürme schweigen Katharina Ruckgaber – Sopran, Emese Virág– Klavier -Pause- 5. Klaviermusik Felicie Széchényi (1838-1920) 7 Uhr früh Polka schnell Ludwig Széchényi (1781-1855) 10 Ländler und 1 Mazurka Andor Széchényi (1865-1907) Tritsch-Tratsch Polka Franziska Széchényi (1783-1861) 6 Ländler Ödön Széchényi (1839-1922) Hableánypolka Imre Széchényi (1825-1898) Chateau de Celles István Kassai – Klavier 6. Ernest Krähmer (1795-1837) Op.28,Rondeau hongrois Peter Thalheimer – Csákány, István Kassai – Hammerklavier

967 Ardelao 2016-06-05 06:13:18 [Válasz erre: 966 Ardelao 2016-06-05 04:52:52]
[url] http://www.szechenyiforum.hu/; Széchenyi Soirée Magyarország Bécsi Nagykövetségén [/url] Erről az eseményről Radegundis fórumtárstól értesültem, és az ő felhatalmazásával teszem be az alábbi információt e topikba. 2016. június 03-án, 19:00 h-kor Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Istvánnak, annak a férfinak a 225. születésnapja alkalmából, „aki megteremtette Magyarországot”, zeneestet rendeztek Magyarország Bécsi Nagykövetségének a Márványtermében. (Megj.: A Széchenyi család jelentős része Ausztriában lakik, de közülük alig tud valaki magyarul.) E rendezvény keretében – Dr. Perényi János nagykövet üdvözlő szavai és a Széchenyi család rangidős tagjának, gróf Széchenyi Kálmán okl. mérnöknek az ünnepi beszéde után – Széchenyi István emlékének szentelt szerzeményeket adtak elő, és néhányat a Széchenyi család tagjai által komponált zeneművekből, illetve dalokból. Közreműködött: Kassai István zongorán, Peter Thalheimer csákányon (ez egy speciális fuvola, németül is így nevezik, ill. írják), Katharina Ruckgaber, müncheni szoprán énekesnő, Virág Emese zongorán, ill. ütőkalapácsos zongorán. Ennek kapcsán, azok számára, akiket érdekelnek a zenei ritkaságok, beillesztem azt a linket, ahol Széchenyi Imre zeneszerzőről olvashatunk: [url] http://www.szechenyiforum.hu/szechenyiforum/hirek/6553/500/Grof_Szechenyi_Imre_kompozicioi_CD-n; Gróf Széchenyi Imre kompozíciói CD-n [/url]

966 Ardelao 2016-06-05 04:52:52
[url] http://www.szechenyiforum.hu/szechenyiforum/hirek/6848/494/Grof_Szechenyi_Imre_soiree_Becsben; Gróf Széchényi Imre soirée Bécsben [/url] 2016-05-02 06:42 „A Club Pannonia és a Donauphilharmonie nagy sikerű zenei estet rendezett április 22-én az Osztrák Nemzeti Könyvtárban (ÖNB). Az érdeklődés rendkívül nagy volt, az Oratorium nevű előadóterem zsúfolásig megtelt. A bevezetőben Széchényi Kálmán beszélt röviden gróf Széchényi Imre életéről, zeneszerzői tevékenységéről, és ismertette az előadásra kerülő műveket.” Az est műsorán az alábbi szerzemények szerepeltek: „Franz Liszt (1811-1816): Festpolonaise (Klavier 4-händig) Franz Liszt (1811-1816): Die Loreley (Gesang, Klavier) Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Tommypolka (Klavier-Solo) Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Wiegenlied (Gesang, Klavier) Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Geburtstagswalzer (Klavier 4-händig) Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Berseuse für Violoncello und Klavier Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Heitere Liebe (Gesang, Klavier) Franz Liszt (1811-1816): Valse Impromtu (Klavier-Solo) Johann Strauss: Spiel ich die Unschuld vom Lande aus der Operette „Die Fledermaus” Graf Imre Szechenyi (1825-1898): Ungarische Fantasie (Klavier 4-händig) Mitwirkende: Lilla Galambos, Sopran - Izabella Egri Violoncello, Tomiko Kaneko, Klavier – Martyn van den Hoek, Klavier”

965 Búbánat 2016-05-14 11:16:07
Bartók Rádió délutáni műsorán szerepel: 17.00 -18.22 Rádióhangversenyek Koraesti hangverseny (MR Márványterem, 2016. május 3.) Bauer Andrea és Bándi János énekel, Nagy Márta zongorázik 1. Rahmanyinov: Oh, soha többé ne énekeld előttem Grúzia dalait - dal Op. 4. No. 4. 2. Rahmanyinov: H-dúr prelűd Op. 32. No. 11. 3. Rimszkij-Korszakov: a) Hindu dal, b) A fülemüle és a rózsa 4. Golijov: Színtelen hold - dal 5. Szőnyi Erzsébet: a) Színek (Pepita, Szürke, Fekete), b) Sárkányfogak - 13 zongoradarab Szepesi Attila verseire 6. Verdi: Aida - Szerelmi kettős 7. Rahmanyinov: Vocalise 8. Puccini: a) Tosca - Szerelmi kettős b) Turandot - Turandot áriája, II. felv.

964 Búbánat 2016-05-10 18:04:12
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara adott koncertet tegnap este az Operaházban, Pinchas Steinberg vezényelt. A kezdés előtt mindössze két órával kölcsönkapott Kodály-bérlettel jelen voltam a hangversenyen – annak az első részén; szünetben távoztam: Sosztakovicsnak inkább a színpadi műveit méltányolom… Borogyintól Polovec táncokja az Igor herceg operából igen hatásos táncbetét-szám. A III. felvonás ezzel a látványos táncjelenettel fejeződik be: a rabul ejtett Igor herceg felvidítására Koncsak kán bemutatja rabszolgáinak és rabnőinek táncát. A Polovec-táncok hamar levált az operáról, és önálló zenekari műként bekerült a zenekari repertoárba. A lendületes, változatos, olykor egészen „nyers” és nagy invencióval hangszerelt zene a 19. századi orosz zene emblematikus alkotása, eredeti pompáját énekkar is erősítette, melyet koncertelőadások és lemezfelvételek gyakran mellőznek. A tegnapi koncert nyitószámaként a Polovec-táncok virtuóz zenekari tolmácsolása „őrült” sikert aratott a publikum körében, s kétségtelen, a nagyszerű zenekari tolmácsolás a karmester, Steinberg irányító munkáját is dicséri. Rövid szünet következett: helyet csináltak a szólóhangszernek és betolták a hárfát a pódium előterébe, a karmesteri pulpitus mellé. Máris érkezett Steinberg kíséretében a vendég cseh művésznő, Jana Bousková, ki elfoglalta helyét a dobogón, a hangszere mellett, és következett egy részemről sohasem hallott hárfaverseny, ami igen nagy hatást gyakorolt rám, ahogy – amint láttam – a jelenvolt közönség minden tagjára is. Glière versenyművének tételei: Allegro Moderato; Tema con variazioni; Allegro giocoso. Reinhold Móricevics Glière (1875-1956) alkotása nekem olyannak tűnt, mintha egy késő romantikus zenét hallottam volna, szinte el nem hiszem, ha nem nézek utána, hogy 1938-ban keletkezett; a darab abszolúte nem modern, mintha a 19. századi mű lenne, kellemes, könnyen befogadható, „romantikusan” dallamos, áradó zene, felépítése teljesen hagyományos, hangzása tetszetős, élvezhető. Igazat kell adnom a kísérő füzetben leírtaknak: Glière Hárfaversenyének szólói a hangszer nevével rokon „arpeggiókra” épülnek, s gyakran hallunk dús akkordokat is. A második tétel egyszerű témából, hat variációból és kódából áll. (A mű részleteinek kidolgozásában az ukrán - és neve alapján vélhetőleg magyar – származású Xenia Erdeli segítette a franciás nevű orosz zeneszerzőt, aki Erdelit társszerzőként szerette volna feltüntetni. A mű orosz nyomtatásánál Erdeli neve szerkesztő-közreadóként jelent meg, a nyugati kiadások egy részében azonban tévedésből a szintén hárfaművész Olga Erdelli nevét jelenítik meg. Jana Bouskováról azt lehet tudni, hogy a világ legelismertebb hárfásainak egyike. A szakértők kiemelik technikai tökélyét, briliáns precizitását, érzékenységét, a kifejezésének erejét. Emellett – édesanyjával, egyben tanárával, Libuse Váchalovával együtt számos műalkotás – elsősorban a cseh zeneirodalom – átiratának szerzője, gazdagítva a hárfairodalmat. Méltán ragadtatta tapsra, ovációkra magát az Operaház közönsége, hiszen ritkán hallani ilyen virtuóz, technikás hárfajátékot a patinás dalszínház színpadán. A zenekari partitúra ugyancsak sok szépséget rejt magában, ennek interpretálása a filharmonikusok és karmesterük által kiváló, arányérzéküket dicséri; ahogyan a versenymű szólistájának alázatos kíséretét megoldják, kiemelve a hárfajáték központi érvényesülését. Művészet, arány, hódolat. A nagy siker arra késztette Jana Bouskovát, hogy egy ráadás számot adjon: csak hárfán előadott rövid lélegzetű műben (nem tudom szerzőjét, a darab címét) alkalma volt ismét ragyogtatni kivételes technikáját, bravúros hárfajátékát. Zengtek az Operaház falai a zajos tetszésnyilvánítástól, így ért véget a Budapesti Filharmóniai Társaság Kodály-bérletben meghirdetett hétfői műsora programjának első része. Bizonyára sikeres volt a második részben előadott Sosztákovics XI. szimfónia („Az 1905-ös év”), op. 109. is, de azt már nem vártam meg. Lehet, hogy bánhatom?…

963 Búbánat 2016-05-01 11:29:23 [Válasz erre: 962 Beatrice 2016-05-01 01:23:03]
Igen, regisztrálni szükséges a koncertek előtti napokban (az Albertfalvai Közösségi ház telefonszáma megtalálható az internetes oldalakon), az érkezők az előadás előtt nevüket bediktálják és 300 Ft a belépő. Az AKH Opera- és Dalstúdió következő koncertjére várhatóan októberben kerül sor.

962 Beatrice 2016-05-01 01:23:03 [Válasz erre: 961 Búbánat 2016-04-30 13:30:00]
Köszönet a beszámolóért. Sajnos erre az eseményre nem jutottam el, de korábban már kétszer is jelen voltam az AKH Opera- és Dalstúdió koncertjein. A hangulat mindkétszer remek volt. A fellépők közt vannak vérprofik és komoly amatőrök, mindenkire jellemző a művészi alázat és az óriási lelkesedés. A koncertekre ajánlatos előre jegyet foglalni, mert minden jegy el szokott kelni.

961 Búbánat 2016-04-30 13:30:00
Tegnap délután egy meghívásnak eleget téve, elmentem az Albertfalvai Közösségi Ház kultúrtermébe ( 1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47.), hol egy nagyon szép, emlékezetes koncertre került sor: az „Anyák napja” jegyében és tiszteletükre rendezett műsorban fellépett M. Buliska Edit, Derzsi Katalin, György Viktória, Henk Marika, Kecskeméti Rita, Kövecses Klára, Pálinkás Gyöngyi, Radosiczky Márta, Terebessy Éva, Csák József, Csikai Barna, Proksa Zoltán, Valkovszky Dénes. Az est házigazdája Csák József, a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Zongorán kísért: Hegedűs Valér zongoraművész Részletek hangoztak el egyebek közt Kacsóh, Lehár, Huszka, ifj. Johann Strauss, Buday, di Capua, Dunajevszkij, Muszorgszkij, Puccini, Verdi, Wolf műveiből. Csák József – aki nemcsak énekelt, konferált, hanem az ünnephez illő Petőfi- és József Attila-verset is elmondott - külön köszöntötte a közönség soraiban helyet foglaló Szilfai Márta és Szűcs Márta operaénekeseket, felelevenítette a pályatársakkal együtt töltött énekművészi pálya számára meghatározó, emlékezetes szerepeit, melyekben partnere lehetett nekik a színpadon, és felléphettek együtt sokfelé. Csák József ugyancsak nagy szeretettel köszöntötte a 101 éves [url] http://noihirek.hu/cikk/celebvonal/100_eves_lett_gyulanyi_eugenia_eva_az_orszag_legidosebb_szinesznoje; Gyulányi Eugénia Évát [/url] - az ország legidősebb színésznője most sem tagadta meg önmagát: a ma is aktív magyar színésznő mélyen átélve elszavalt (és eljátszott) egy hosszú vers-monológot. Kiderült, hogy egyedül érkezett ide (és a műsor végeztével távozott el) – villamoson utazva. A koncertet bevezette Hegedűs Valér briliáns zongorajátéka, ki szöveges bevezetőjében megemlékezett Liszt Ferencről, majd eljátszotta egy gyönyörű, virtuóz darabját, amelyet ovációval fogadott a lelkes publikum; joggal jegyezte meg róla előadása után Csák József, hogy Hegedűs Valér egyúttal talán az ország egyik legjobb zongorakísérője is. Nagyon sikeres produkciót hallottunk, nagy tapsokat kaptak a fellépők. Számomra különösen kedves volt az a két dal, amit Terebessy Éva előadásában hallhattunk: Lehár Éva című operettjéből Éva dalát a mamáról, és egy, ugyancsak a mamáról, a mamához szóló szívhez szóló dalt, Dunajevszkij szerzeményét: „Mama”. Csák József sem tagadta meg önmagát: az est egyik legnívósabb előadásában hallhattuk tőle Buday Dénes dalát. „Szeretlek, Ágnes!” Szép műsor volt! Köszönet érte az összes előadónak. fellépett művésznek és a szervezőknek ezért a szép, Anyák napi koncert-rendezvényért!

960 Búbánat 2015-11-27 20:18:42 [Válasz erre: 886 Búbánat 2008-06-28 01:42:08]
Olvasom, hogy Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékévvé nyilvánítja a kormány a 2016-os évet. 2016. szeptember 7-én lesz a szigetvári vár ostromának, Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója. E hír hallatán eszembe jutott [url] http://momus.hu/forum.php?act=new&forumcat=61&msgcount=886#167845; Ivan Zajc Zrínyi (Nikola Šubić Zrinjski) [/url] című dalműve - horvát történelmi operaeposz, melyet 2008-ban, Kőszegen, a Jurisics várban bemutattak egy nemzetközi produkcióban, s még inkább eszembe a Zágrábi Operaház társulatának vendégfellépése ezzel az operával a Magyar Állami Operaházban. Meg is írtam: „Gyönyörű, jól énekelhető, dallamos, olaszos hangzású, romantikus stílusvilágot idéző történelmi nagyopera. Máig nagy élményem!” Nem tudom, hogy a világon játsszák-e valahol mostanság ezt az operát, vagy jövőre, a történelmi esemény évfordulóján, a Zágrábi Opera újra előveszi-e és bemutatja vajon Zajc dalművét. Én örömmel venném, ha – akár koncertszerű formában – előadnák az országban, akár úgy, hogy meghívnánk a főbb szerepekre a zágrábi opera művészeit. A „Zrínyi”-t érdemes volna újra felfedeznünk; megismerhetné a mai közönség is ezt a csodálatos művet Gondolom, minden érdeklődő operabarát, akit vonzanak az opera ritkaságok – pláne ha magyar vonatkozásai is vannak -, ezt szívesen venné – vevő lenne rá.

959 Búbánat 2015-10-13 10:19:11 [Válasz erre: 958 Búbánat 2015-10-13 10:16:35]
Berlioz, Bizet...

958 Búbánat 2015-10-13 10:16:35
Kíváncsi voltam Portisch Lajos meghirdetett francia áriaestjére (Bizet, Berlioz, G .Charpentier, Delibes, Gounod, Halévy, Massenet, Meyerbeer, Offenbach - ami kiegészült Erkel operáiból vett részletekkel), így hát tegnap elmentem az Újlipótvárosi Klub – Galéria termébe meghallgatni őt. Már korábbról ismertem Portisch énekművészetét: basszbaritonja és személyisége „hívogató”; az utóbbi években rendszeresen fellép például a Józsefvárosi Zenebaráti Kör szervezésében megvalósuló zenei eseményeken, de az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban is gyakorta vendég, hol az opera-és dalirodalom remekeiből ad elő híres vagy kevésbé ismert áriákat, dalokat – szép ének-zenei élményt nyújtva hallgatóinak. A magyar sakkfenoménről, a Nemzet Sportolójáról tudni lehet, hogy eredetileg zenésznek készült (zongorázik, hegedült is), hobbija az operaéneklés. Egy vele készült Fidelio-interjúban így vall énekléséről: „Akkor kezdtem el énekelni tanulni, amikor beláttam, hogy világbajnok már nem lehetek. Huszonöt évi tanulás van mögöttem; volt egy mentorom, akinek a nevére talán emlékeznek többen: Tutsek Piroska. (…) A hangszínem egyértelműen bariton. De a hangomnak a kezdetektől volt mélysége is, ezért is tudom például elénekelni az Erkel Gara-áriáját is: ez két oktávos ária, F-től F-ig kell tudni énekelni.” Ezt a Gara-áriát ma este is elénekelte nekünk Portisch Lajos; kis megfázással küszködve ugyan, de így is élményt nyújtva énekelte végig a koncertjét - ez mit se von le hangja magvasságából, énektechnikájából, kiváló felkészültségéből, jó kiállásából. Már korábban is összeállított hasonló, „egynyelvű” műsort és énekelt a zeneirodalom remekeiből: az olasz-, német-, orosz nyelvű áriaestjei után most folytatta a sort, „franciára váltott”. Amihez csatolt Erkel-áriákat is: számára Erkel kihagyhatatlan a koncertműsoraiból – mint tudjuk, Erkel a sakkban is „működött” és ez is kapocs Portisch és kedvenc magyar zeneszerzője között, amit ápol, műveinek előadását szívügyének tekinti. Az est másik közreműködője Zöld Ildikó operaénekes (szoprán), aki két áriát énekelt, egyúttal a műsort ismertette, vezette és felkonferálta. Az áriaesten a neves zongoraművész, Hegedűs Valér játszott, aki nemcsak kísérte az énekeseket virtuóz technikájával, de önállóan, operabetét számokat is előadott hangszerén. A továbbiakban - minden kommentár nélkül – részletezem, milyen darabokat hallottunk, mi szerepelt a „francia- Erkel-est” műsorán (a szerzők ABC sorrendjébe szedve) Bizet: Carmen – Escamillo Torreádordala, II. felv. Berlioz- Faust elkárhozása – Margit románca (Zöld Ildikó) G. Charpentier: Louise – Louis áriája, III. felv. (Zöld Ildikó) Delibes: Lakmé – Nilakantha áriája, II. felv. Erkel: Brankovics György – Brankovics György áriája Erkel: Hunyadi László – Gara Miklós áriája, II. felv. Erkel Bánk bán – előjáték (zongora) Gounod: Faust – Mefisztó szerenádja, IV. felv. Gounod: Faust – Mefisztó rondója, II. felv. Halévy: A zsidónő – Brogni bíboros áriája, IV. felv. Massenet: Manon – Des Grieux gróf (az apa) áriája, III. felv. Massenet: Thais – Meditáció (zongora) Meyerbeer: Ördög Róbert – Bertram áriája „evokáció”, III. felv. Offenbach: Hoffmann meséi – Dappertuttó „gyűrűáriája”, III. felv. A gazdag összeállítású műsor folyamán szép ének-zenei élményekben részesültünk, így nem maradtunk adósok a megérdemelt tapsokkal, melyekkel hálásan honoráltuk az est előadóművészeinek odaadó produktumát. Még egy megjegyzés: a közönség soraiban megpillantottam az ismert Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót, az irodalmi és zenei ismeretterjesztő műsorok szerkesztő-műsorvezetőjét, Baranyi Ferencet.

957 Búbánat 2015-09-18 15:13:18 [Válasz erre: 955 Búbánat 2015-09-13 21:49:40]
Ma este 20 órakor [url] http://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2015-szeptember-18-%E2%80%93-mosonyi-koncert-a-matyas-templomban; Mosonyi Mihály műveiből [/url] tartanak ünnepi koncertet a budavári Mátyás-templomban.

956 Beatrice 2015-09-16 14:31:46
A Bécsi Filharmonikusok szeptember 28-án [url]https://konzerthaus.at/concert/eventid/53381;jótékonysági koncerten[/url] lépnek fel a menekülteket segítő szervezetek javára. Közreműködik Elisabeth Kulman, vezényel Christoph Eschenbach.

955 Búbánat 2015-09-13 21:49:40
[url] http://www.mma-tv.hu/documents/10180/6821654/2015_09_18_matyas_templom_vegl.pdf/05135fd8-379d-4610-9d6d-2b24a92be22b; 2015. szeptember 18. – Mosonyi-koncert a Mátyás-templomban [/url] Ünnepi hangverseny Mosonyi Mihály (1815–1870) 200. születési évfordulóján a budavári Mátyás-templomban (H-1014 Budapest, Szentháromság tér 2.) 2015 szeptember 18-án, pénteken 20 órakor. Közreműködik: Bazsinka Zsuzsanna, Bokor Jutta, Nyári Zoltán, Valter Ferenc - ének a Debreceni Kodály Kórus és a MÁV Szimfonikus Zenekar Vezényel: Medveczky Ádám Műsoron: Ünnepi zene – nyitány nagyzenekarra (1860) C-dúr mise no. 1 (1840–42) Benne: Graduale: Jubilate Deo (1845), Offertorium: Beatus vir (1844) A hangverseny főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia

954 -zéta- 2015-08-18 11:47:18 [Válasz erre: 953 Beatrice 2015-08-18 10:22:43]
Nem is olyan mini ez a fesztivál...

953 Beatrice 2015-08-18 10:22:43
[url]http://operavilag.net/kaleidoszkop/magyar-operak-milanoban/;Magyar operák Milánóban[/url] Szeptember elején lesz egy minifesztivál, modern magyar szerzők operáiból, neves magyar művészek közreműködésével.

952 Búbánat 2014-06-23 14:45:44
Nyáresti Muzsika Józsefvárosi Zenebarát Kör hangversenye Június 23., hétfő, 18 óra Építész Udvar (Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 2. ) Tervezett műsoron: Népszerű áriák, kettősök Mozart, Bellini, Puccini, Gounod, Csajkovszkij, Giordano, Johann Strauss, Offenbach műveiből és olasz dalok Előadók: Banai Sára, Bartha Eszter, Karácsonyi Linda, Szabados Györgyi, Zöld Ildikó, Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kozári János, Tarnai Dávid, Zábó Gyula, vendégként Czikora István László (Pécsi Zeneművészeti Egyetem) Zongorán közreműködik: Papp Gyula művész-tanár A belépés díjtalan.

951 Búbánat 2014-06-18 13:10:29
[url] http://mno.hu/grund/telt-haz-a-magyar-kulturalis-heten-pozsonyban-1232612; Telt ház a Magyar Kulturális Héten Pozsonyban [/url] MNO, 2014. június 17., kedd 19:15 , forrás: MTI, szerző: Grund "A vártnál is nagyobb közönségsikert aratott a „Több mint szomszéd” – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat, amely végig telt házas rendezvényekkel zajlott és a Zuglói Filharmónia a pozsonyi Vigadóban tartott koncertjével zárult hétfőn este."

950 Beatrice 2014-05-09 18:20:13
Május 13-án a MOM Kulturális Központban: [url]http://www.momkult.hu/programok/943.html;Terebessy Éva operaénekes önálló estje[/url]

949 Búbánat 2014-02-16 17:51:15
Holnap este az Óbudai Társaskörben (19 óra) "Én Verdi vagyok, Te Wagner" IV. Szilfai Márta, Kovácsházi István, Sárkány Kázmér Pogány Imola - zongora Szersén Gyula - színművész Szerkesztő-műsorvezető: Baranyi Ferenc

948 Búbánat 2013-10-12 12:59:47
Ünnepi gálahangverseny lesz a győri Richter teremben (9021 Győr, Aradi vértanúk útja 16.) október 12-én, szombaton 19:00 órakor. 200 éve született a romantikus operairodalom két legnagyobb zeneszerzője, Verdi és Wagner, 120 éve halt meg a magyar opera megteremtője, Erkel Ferenc. 2013. október 12., szombat, 19:00 VERDI-ERKEL-WAGNER GÁLA Rendezők: Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA, Győri Egyetemi Zenekar Műsor: Erkel: Hunyadi László – Nyitány Verdi: A lombardok – Zarándokok kara Verdi: A trubadúr – Máglya ária Verdi: A trubadúr – Üllőkórus Verdi: A szicíliai vecsernye – Bolero Verdi: Nabucco – Szabadságkórus Verdi: A végzet hatalma – Nyitány Ponchielli: Gioconda – Gioconda áriája, IV.felv. Wagner: Lohengrin – Nászkar Wagner: Tannhauser – Csarnokária Erkel: Bánk bán – I. felv. 3. kép Közreműködik: Liszt Ferenc Vegyeskar-Győr - karigazgató: Molnár Gabriella Tatabánya Város Vegyeskara - karigazgató: Saltzer Géza Egressy Kamarakórus-Tata - karigazgató: Robozné Schönfeld Zsuzsanna Várpalotai Bányász Vegyeskórus - karigazgató: Borbás Károly Német Dal és Kultúregylet Énekkara-Fertőrákos - karigazgató: Harcz Katalin Fővárosi Énekkar - karigazgató: Krasznai Gáspár Győri Egyetemi Zenekar - karmester: Ménesi Gergely Sípos Marianna - szoprán Németh Judit - mezzoszoprán Fáklya Erzsébet - alt Varga Donát - tenor Labant Árpád Bence - basszus Vezényel: Ménesi Gergely Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

947 Búbánat 2013-10-12 11:41:14
Óbudai Társaskör "Én vagyok Verdi, s te Wagner" • 2013. október 8. - • (x) - • Óbudai Társaskör - „Legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör Verdi és Wagner tiszteletére rendezett október 14-i estjén. Verdi és Wagner gyakran dolgozott fel történelmi, illetve mitológiai témákat. A múltba menekültek volna a jelenből? Ellenkezőleg: a múlt tanulságainak felidézésével igyekeztek a saját koruk eseményeit is jobb irányba terelni. Halhatatlanságukat bizonyítja az is, hogy múltidéző műveikből a mi jelenünknek szóló üzeneteket is kihallhatunk. Az Óbudai Társaskör október 14-én megrendezésre kerülő estjén közreműködik Iván Ildikó, Boncsér Gergely, Kováts Kolos, Harazdy Miklós és Szersén Gyula. Az est műsorvezetője Baranyi Ferenc.”

946 Búbánat 2013-10-03 13:03:38
A hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ emlékestet szervez október 16-ára, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László halálának tizedik évfordulója alkalmából. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond ifj. Papp László és Váczi János, hegyvidéki polgármester. PAPP LÁSZLÓ EMLÉKEST 2013.10.16 | 18:00 Színházterem Közreműködnek: Angelica leánykar, karnagy: Gráf Zsuzsanna Hegyvidéki Solti György Zenekar, vezényel Bolyki Zoltán Ifj. Balázs János, Prima Primissima-díjas zongoraművész Kováts Kolos, Kossuth-díjas operaénekes Sinkovits-Vitay András előadóművész

945 Búbánat 2013-09-29 23:02:04 [Válasz erre: 944 Beatrice 2013-09-27 21:25:45]
Azt hiszem, akik ma este ott voltunk ezen a szép Mozart-Haydn-esten a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomban, egy emlékezetes, ünnepi koncert részesei lehettünk, és szívünkben-lelkünkben elraktároztuk a kapott-befogadott zenei impulzusokat! Köszönet értük az összes közreműködőnek!

944 Beatrice 2013-09-27 21:25:45
Szept. 29-én vasárnap 18 órakor ünnepi hangverseny a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomban (Bp. XI. Gazdagréti út 14) Mozart: Exultate Jubilate; Te Deum Haydn: D-moll (Nelson) mise Szólisták: Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia, Haramzai László, Péter György (ének), Csörgei Miklós (orgona) Közreműködik: Pasaréti Szent Antal Kórus és Zenekar Vezényel: Dobszay Péter A belépés díjtalan. [url]http://www.szentantalkorus.hu/letolt/nmgazdagret.jpg;Plakát[/url] Kórustag ismerősöm szerint ajánlatos melegen öltözni.

943 rotor 2013-09-21 01:12:02
2013. szeptember 21. (szombat) 22:30 Szent Efrém Férfikar, vez.: Bubnó Tamás Pesti Jézus Szíve templom (Budapest) - Ars Sacra Fesztivál

942 Búbánat 2013-07-22 13:05:47 [Válasz erre: 941 Beatrice 2013-07-22 12:13:30]
Remek hír: a Mozart Requiem-koncert. A jelzett Verdi-összeállítást az alábbi linken is külön „kibontom”: [url] http://www.ordogkatlan.hu/2013/07/verdi-operakalauz.html; VERDI OPERAKALAUZ_6. Ördögkatlan Fesztivál_2013 [/url] A karmester-mesélő és a négy operaénekes két operával foglalkoznak: Rigoletto Traviata "De az utóbbit „férfi szemszögből” és „női szemszögből” is megvizsgálják. Hogy ez utóbbi szemszögelés mit is jelent? Nos, ezt csak azok fogják megtudni, akik követik a templomról templomra vándorló kis csapatot": Dinyés Dániel - Cseh Antal - Horváth István - Kolonits Klára - Szolnoki Apollónia

941 Beatrice 2013-07-22 12:13:30
2013. augusztus 2-án Mozart Requiemjét lehet meghallgatni Beremenden. Közreműködik: Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István, Cseh Antal, az Á la cARTe kórus, a Hungarian Studio Orchestra, vezényel: Dinyés Dániel. [url]http://www.ordogkatlan.hu/2013/06/mozart-requiem.html;Link[/url] Az Ördögkatlan Fesztiválon egyéb komolyzenei programok is lesznek, pl. Verdi-operamagyarázó, zenei illusztrációkkal. [url]http://www.ordogkatlan.hu/2012/06/idobontas.html;A teljes program[/url]

940 Búbánat 2012-12-01 01:06:34
ADVENTI ÁHITAT versek, dalok, áriák Lipták Villa 1146 Budapest, Hermina út 3. 2012. december 1-jén, 19 órától TEREBESSY ÉVA OPERAÉNEKES ÖNÁLLÓ ESTJE Közreműködik Hegedűs Valér - zongora A műsorban Bach, Mozart, Schubert, Liszt, Leoncavallo, R. Strauss, Vincze, Kodály, Dostal művei hangzanak el. Belépő: 1000 Ft/fő

939 Piktyő 2012-03-10 09:47:06
Lehetne fórum a Zempléni Fesztiválról???

938 Búbánat 2012-03-02 22:59:48
,,Tavasz van! Gyönyörű!” HANGVERSENY 2012. március 29-én ( csütörtökön ) 18 órakor a Józsefvárosi Galériában (VIII. József körút 70.) Műsoron: Dalok, áriák a tavaszról, a természet megújulásáról, a szerelemről Quagliati, Bach, Beethoven, Schubert, Schumann, Wagner, Csajkovszkij, Gounod, Massenet, Puccini, Giordano, Strauss, Zeller, Lehár műveiből Előadók: Bartha Eszter, Dudovits Blanka, Zöld Ildikó, Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kozári János, Ormándy József, Pálinkás László, Pálinkás Péter, Portisch Lajos, Újvári Gergely, Zábó Gyula, ( A Józsefvárosi Zenebarát Kör tagjai), Zongorán közreműködik: Papp Gyula művész-tanár Művészeti vezető: Pálinkás Péter Magyar Örökség-díjas karnagy

937 Búbánat 2012-02-24 00:40:41
Nagy örömöm tellett Bán Annamária végzős zeneakadémiai hallgató fuvola diplomakoncertjében, melyet ma délután volt szerencsém meghallgatni a Régi Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületének kamaratermében. A fiatal, szinte már kész fuvolaművész-hölgy briliáns technikája, a csodás, jól megválasztott darabok, a nagyszerű közreműködő partnerek együtt, igazán lázba hozták a közönséget, és a varázslatos koncert- iléetve szólószámokat szinte szűnni nem akaró tapsokkal honorálta. Nem tudom, az ifjú művész-tanár-jelöltnek, mit hoz a holnap, de hogy ma valami egész káprázatosat mutatott be-játszott nekünk elragadóan, azt még sokáig meg fogom őrizni az emlékezetemben. Ez volt a műsor: Fr. Benda: e-moll fuvolaverseny Közreműködik a barátokból alakult kamarazenekar Vezényel: Cser Miklós C.Ph.E. Bach: d-moll triószonáta Közreműködik: Bán Máté - fuvola Bóna Ilona - csembaló Sisak Gergely - gordonka Madarász Iván: Sokszor 70 hangok Közreműködik: Termes Rita - zongora A. Dvorak: G-dúr szonatina Közreműködik: Nagy Míra - zongora A. Jolivet: Chant de Linos Közreműködik: Termes Rita - zongora

936 Búbánat 2012-01-28 17:32:29 [Válasz erre: 935 Búbánat 2012-01-28 17:24:13]
Adós vagyok még a Toborzó szólóját éneklő művész megnevezésével: a Kodály Zoltán Férfikar művésze, Naszvagyi Vilmos bűvölte énekével újra el a hallgatóságot!

935 Búbánat 2012-01-28 17:24:13
A Magyar Kultúra Napján, a Párbeszéd Házában (VIII. Horánszky u. 20.) megint egy szép hangversenyt adtak a Józsefvárosi Zenebarát Kör tagjai: Bartha Eszter, Dudovits Blanka, Kárpáti Attila, Kecskés Sándor, Kriszta Kinga, Portisch Lajos, Újvári Gergely, Zábó Gyula, Zöld Ildikó, valamint a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Férfikar. Zongorán közreműködött Papp Gyula művész-tanár, vezényelt a művészeti vezető: Pálinkás Péter Magyar Örökség-díjas karnagy. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük. A Józsefvárosi Zenebaráti Kör a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft szervezésében kifejezetten ebből az alkalomból és erre a napra – délután 4 órára - hirdette meg újabb hangversenyét, melynek műsorán dalok, áriák, kórusművek hangzottak el a magyar zene évszázadaiból. A műsor összeállításáról a Kodály Zoltán Férfikar karnagya, Pálinkás Péter gondoskodott, aki igazán szép, énekhangra és zongorára, illetve kórusra írt darabokat válogatott be a programba, ezzel együtt a hangverseny összes közreműködője művészetével méltóan és emlékezetesen járult hozzá a Kölcsey, a Himnusz és a Magyar Kultúra Napja szellemiségéhez. Az Erkel Ferenc megzenésítette himnuszunk közös eléneklésével kezdődött el a hangverseny (a Kodály Férfikar vitte a prímet, de vele együtt felállva énekelt a szép számban összegyűlt közönség is. Zongorán Papp Gyula működött közre). Az igen emelkedett hangvételben megszólalt csodálatos Himnuszunk után következett egy gregorián mű: Szent László himnusz, melyet rendkívüli muzikalitással adott elő Pálinkás Péter irányításával a Férfikar. Ezt követte egy kuruc kori ismeretlen szerző kórusműve: „Krisztusom, kívüled” Ez egy bensőséges imádság, gyönyörűen megkomponálva énekszólamokra, amit gyönyörűen szólaltatott meg a kórus. A továbbiakban először a XIX. század zenéjéből kaptunk egy díszes csokorra való válogatást. Előbb – a tavalyi Liszt-évre visszatekintve is - Liszt Ferencnek egy szép, 1850-es években férfikarra írt dalát, a „Weimari népdal”-t, hallottuk a Kodály Férfikar előadásában - magyarul. A zongoránál itt és a továbbiakban is – egy műsorszám kivételével - a virtuózan játszó Papp Gyulát köszönthettük, aki szinte állandó zongorakísérője a Józsefvárosi Zenebaráti Kör által abszolvált hangversenyeknek. Erkel műveiből következtek részletek: előbb „A honfi imája” hangzott fel, mely a Bánk bán I. felvonása fináléjából meríti dallamát – egy férfikari átirat, a szólót a Kodály Férfikar tagja, Naszvagyi Vilmos énekelte – megkapó poézissel. Utána a Bánk bánból a bordalt adta elő remekül Kárpáti Attila és a férfikar, majd a „Hazám, hazám…” következett egy érdekes megoldásban: egy tenor - bariton – kettős (Kecskés Sándor - dr. Ládai Balázs) énekelte a tenor-áriát, hozzájuk csatlakozott a férfikar is. A versek sorait felváltva énekelték, a legvégén pedig a szólók és a kar együtt énekelte és tartotta ki a magas hangot. Igen hatásos volt produkciójuk! Itt említem meg, hogy a Józsefvárosi Zenebarát Kör hangversenyén szólót éneklő művészek közül többen a Magyar Állami Operaház énekkarának tagjai is: Bartha Eszter, Kárpáti Attila, Ujvári Gergely, továbbá az Operában is fellépő művészek Kriszta Kinga és Kecskés Sándor operaénekesek. Két részlet következett a Hunyadi Lászlóból: Szilágyi Erzsébet áriáját („Mint a tenger úgy viharzik”) Zöld Ildikó adta elő. A művésznő mellesleg az éneklés mellett rendszeresen a műsorvezetői posztot is magára vállalja, ahogy ezen a délutáni hangversenyen is övé volt az felhangzó műsorszámokat és a közreműködőket felkonferáló, ismertető feladat. Az opera címszereplőjének románcát Máriájához („Van végre egy pár nyugodt pillanat!...Ó, szállj hozzám, ég angyala!”) Újvári Gergely ihletett előadásában hallottuk. A XIX. század zenéjének blokkját Liszt műve zárta: „O, lieb” „(Szeress, amíg csak élsz”) – Kecskés Sándor énekelte nagyszerűen ezt a szép dalt, mely a Szerelmi álmok zenei feldolgozásán alapszik. A hangverseny második részében XX. században alkotó magyar zeneszerzők műveinek részletei csendültek fel kitűnő művészeink előadásában. Először Farkas Ferenc népszerű színpadi darabjából, a Csínom Palkóból a Förgeteg dalát („Sej, haj, betyár”) énekelte neves sakknagymesterünk, Portisch Lajos, akit bizony ebben a másik szerepkörében is már-már a profi jelzővel illethetjük. Ezután Bartha Eszter egymás után két népszerű dalt énekelt nekünk. Előbb egy Polgár Tibor szerzeményt, mely tulajdonképp egy feldolgozás és a Blaháné című filmhez írt zenéjéből való: Cserebogár-dal. Ezt a lírai hangvételt követte egy vidám, lendületes, pattogós, humoros kompozíció: Kerekes János zeneszerző-karmester zenéjére és Polgár János szövegére a „Dal a módiról”. A vers refrénje: „Ide nézz, csak ide rám” – a Déryné filmzenéjéből is ismert ez a slágerré vált betétszám. Bartha Eszter mindkét előadott dalát lelkes tapssal honorálta a közönség. Következett két megzenésített vers. József Attila: Őszi alkonyat és Fekete István: A Föld. Előadójuk a Kodály Zoltán Férfikar művésze, Zábó Gyula baritonista volt, aki mély átéléssel énekelte el a számomra ismeretlen Tarnóczy László megzenésítette két költeményt. Kodály Zoltántól négy kompozíciót hallhattunk a műsorban: a Székelyfonóból a Rossz feleség című balladát Dudovits Blanka (szoprán) énekelte – élményszerűen! (Itt kivételesen nem Papp Gyula kísérte zongorán, hanem a zongoraművész-tanár növendéke kapott lehetőséget a bemutatkozásra: Jászberényi Lilian, aki meghálálta a bizalmat…) Ugyancsak a Székelyfonó részlete a Csitári hegyek alatt. Itt az előadó Kriszta Kinga és Újvári Gergely duettjének tapsolhattunk. Az utolsó blokkban megint a Kodály Zoltán Férfikart üdvözölhettük a pódiumon. Kodálytól a „Fölszállott a páva” című kórusra írt művét és a Toborzót a Háry Jánosból hallhattuk tőlük briliáns előadásban. A két szám között Karay József-Weöres Sándor szerzeménye, az Ugrótánc és Ádám Jenő: Somogyi nóták című kórusra írt dalait énekelte el a férfikar. A hangverseny utolsó számaként Gárdonyi Zoltán kompozíciója csendült fel: Tartsd meg hazánkat – kánonra. Ez a kórusmű méltó befejezése volt a kétórás ünnepi hangversenynek. A megvalósításért köszönet illeti a szervezőket, a létrehozókat, előadókat, mindenekelőtt az ezúttal is kitűnően éneklő Kodály Zoltán Férfikart, Papp Gyulát és Jászberényi Liliant, akik ellátták az igényes zongorakíséretet, valamint az összes közreműködő énekest, akik szívüket-lelküket kitették, hogy szép, kifejező hangjuk, énekművészetük által bennünket a zene csodájában részesítsenek. És külön említem meg az egész műsorért felelő, a hangversenyen dirigáló Pálinkás Péter karnagyot, aki nélkül bizonyosan nem jöhetett volna létre a Párbeszéd Házában ilyen hőfokú, minőségileg is elsőrangú zenei élmény, mint ami január 22-én a Magyar Kultúra Napján mind a résztvevőknek, mind nekünk, földi halandóknak - a közönségnek is - megadatott, melyben részünk lehetett.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.