Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

10793 Búbánat 2005-12-08 16:39:10
De már rohanok is, nem szeretném lekésni Tokodyt és Kelent a Trubadúrban.

10792 Búbánat 2005-12-08 16:36:22 [Válasz erre: 10791 Orfeusz 2005-12-08 12:36:42]
Oda viszont nem fért volna be ennyi ember. Mert azért elég sokan voltunk, sőt, a szünet után - frushi szavaival élve – volt itt bizony \"népvándorlás\" – ami nem maradt el. Ahol én ültem, a fszt. harmadik sorban, kezdés előtt hátratekintve elég hézagos volt a nézőtér, ám szünet után – varázslatra? - ha körbetekintettem, azt tapasztaltam, hogy szinte megtelt a földszint. Lehet, hogy \"fentről lefelé\" irányú vándorlásnak lehettünk tanúi? De az emeleteken is azért voltak szép számmal. Vagy mobilon mozgósítottak híveket azzal, hogy \"gyertek azonnal, mert különben valami csodáról maradtok le?!\"

10791 Orfeusz 2005-12-08 12:36:42 [Válasz erre: 10790 cleofide 2005-12-08 12:02:48]
A 3.emeleten valóban nem lehetett hallani mások elmondása szerint, én az első emeleten ültem, de tökéletesen hallottam, ott nagyon jó az akusztika. Valóban nem egy ilyen hodályba való ez, jobb lett volna a Fesztivál Színházban.

10790 cleofide 2005-12-08 12:02:48 [Válasz erre: 10789 Búbánat 2005-12-08 11:06:26]
Rameau egyik igen jo szinvonalu \"opera ballet\"-jat lattuk tegnap kifogastalan eloadasban (sajnos pont a ballet reszek hianyoztak fajoan). Csupan de Niese kisasszony es Anders Dahlin hibazott neha az italianizmusoknal. Az eloadas nekem altalaban mellekes a muhoz kepest igy erre nem is vesztegetnek szavakat. Mindenesetre de Niese megjelenese bosegesen karpotolt :) Eddig 4 Le Paladins-t hallottam es ez a masodik helyezett. Messze Leonhardt es Malgoire elott, csak a sajat szinpadi verziojuk jobb. Mindenki erezhette, itt a Platee reprodukciojarol van szo. Utobbirol meg Rousseau is elismerte hogy annak stilaris felvezetese nelkul az opera buffa soha nem hoditja meg Franciaorszagot. A francia es olasz eszkoztar minden elemet bedobta a szerzo. 77 eves letere invencioja kimerithetetlen. Csak 2 helyen hallottam komolyabb ismetlest. Argie nyito ariaja a \"Tristes apprêts\"-re hajaz mig Anselme III. felvionas beli elso ariaja Tisiphone ariette-jet mimeli az Hippolyte et Aricie 2. felvonasabol. Az alapvetoen francias strukturat Rameau a vegletekig olaszositja. Az 5 felvonas Prologue rendszer helyett is az olaszos opera ballet 3 felvonasat hasznalja ebben a lirikus komediaban. Nerine es Atis \"ariette\"-jei komplett \"da capo\" szerkezetet mutato elkepesztoen diszitett szamok. Rameau ebben az operajaban tobb tercettet irt mint az osszes elozoben es az opera buffa \"ensemble\" irasanak technikajat remekul otvozi a divertissement szokasos elemeivel (ariette, tanc, korus) Nem hianyozhattak azonban a francia stilus csodai sem. Manto 3. felvonas 2. szin beli ariaja (aire) a madriglista szofestesek teljes kavalkadjat felvonultatja, utolerhetetlenul bemutatva Rameau harmoniai lelemenyeit. Minden hagsulyos szora mas es mas drasztikus kromatikus akkord esett, elkepeszto valtozatossaggal. A magukkal ragado divertissement-ek kozul regi kedvencem a 2. felvonas 10. szin (a szunet utani elso jelenet). Csodas zenei piramis mely a Pygmalion csucspontjahoz hasonloan balett felvezetes utan Atys ariett-jeben folytatodik es korusban kulminal. Rameau a jelenteepitkezesek legnagyobb mestere a francia opera egyetemes torteneteben. Lully meg sem kozeliti ezt, noha a stilus egyik megteremtoje. Egyetlen gondom hogy a jelenetek izolalt sora szamomra nem kelti a folyamatossag erzetet es igy elmarad a koherens egeszet kepezo romantikus opera elmenye. Persze a sokkal valasztekosabb es bonyolultabb harmoniak, a csodas ellenpontos kettos korusok es egyuttesek bosegesen karpotolnak. Csodas hogy Lully rovidke dallamait, gyermeteg harmoniait es korusait milyen felelmetes hatarozottsaggal soporte el a francia opera legnagyobb komponistaja. Az olasz elemek harmonikus beolvasztasa mely egesz idos koraban foglalkoztatta pedig tokeletesen sikerult, es az utolso pillanatig friss es fejlodni kepes langelmerol arulkodik. Pompas diszletekkel es balettel bizonyara meg pazarabb lett volna. Egy aprosag: 10 meterre ultem de meg igy is halknak talaltam az eloadast (ez felo is belhurosoknal). Mit hallottak a tobbiek a kakasulon?

10789 Búbánat 2005-12-08 11:06:26
Én is csak felsőfokon tudok szólni a tegnap esti „tündéri” balett-opera szépségről, amelyet, a fantasztikus teljesítményt nyújtó Les Arts Florissants/William Christie produkciójában élvezhettünk. Az egyenként kitűnő képességű muzsikusokból, énekesekből álló - viszonylag kis létszámú - együttes a kitűnő énekes-szólistákkal karöltve felejthetetlen hangulatú esttel ajándékozott meg bennünket. Csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, a barokk zene egyik gyöngyszemét „fogtuk ki”. Annak meg különösen örülök, hogy végre kezdjük felfedezni, hogy nemcsak német, angol és olasz barokk opera létezik a világon; illik ismernünk a francia barokk opera olyan reprezentánsainak a műveit is, mint Lullyé, Charpentier-é vagy éppen Rameaué. A későbbi mesterekről nem is beszélve. A jövőben – csatlakozva Orfeuszhoz – én is keresni fogom az alkalmakat, hogy a barokk- és különösen Rameau remekműveiből minél többet felfedezzek magam számára - „élőben”. Egyszerűen nem tudok betelni a tegnap látottakkal és hallottakkal!. Engem is elkápráztatott az utánozhatatlan mozgáskultúrával rendelkező művészek zenés-énekes játéka – még ez a félig szcenírozott előadás is olyan atmoszférát támasztott, amiről fogalmam sem volt eddig, hogy egyáltalán ilyen is létezik. Ebből is kitűnik, ezt a zenei- és a színpadi látványvilágot kevéssé ismerem, ezt sürgősen pótolnom kell további hasonló szépségek becserkészésével. A Lovagokban a balettzenék és a kapcsolódó „kórus” pantomimre emlékeztető jól megkoreografált „tánca” ügyesen illeszkedett a dramaturgiához; profi módon összedolgozott „csapatot” láttunk, melyen belül mindenki érezhetően tehetségének a legjavát igyekezett nyújtani. Egymást követték a remeknél remekebb jelenetek, és közben szólt a csodálatos Rameau-muzsika, a mester, Christie varázslatos irányításával. Elképzeltem magamban, milyen hatással lehetett a korabeli közönségre mindez színpompás díszletek - jelmezek között. Én is kiemelem a jobbnál jobb énekes-egyéniségek közül a bűbájos Danielle de Niese-t, akinél az egyéni báj és kellem szép énekesi - színpadi megformálással -tánccal, mozgással, humorral, szép francia szövegmondással - és mindenekfelett, tehetséggel meg művészettel társult. De hasonló jókat mondhatnék a többi énekes-színészi alakításokról. Nagyszerű, felejthetetlen barokk-opera-esten vehettem rész tehát tegnap este. Köszönet érte a szervezőknek, hogy elhozták hozzánk ezt a nagyhírű és káprázatos hangszeres és énekesi készségükről - képességükről tanúbizonyságot tett zenei együttest, és jó voltukból egy pompás, szívet melengető érzelmes - mulatságos – tündéri opera- csemege befogadóivá válhattunk.

10788 Gremin 2005-12-08 09:57:49 [Válasz erre: 10784 Orfeusz 2005-12-07 23:58:07]
Csatlakozom. Bár vannak felvételeim a zenekarral és (kar) mesterükkel, de kissé félve mentem el a MüPába. Bevallom, hogy a darabot sohasem hallottam, tehát már éppen itt volt az ideje. Minden percét élveztem. Én persze továbbra sem rajongok a natúrkürtért, mert bár szeretem a hangját, a gixereket kevésbé...De a mester lehengerlő tudása elkápráztatott. Számomra a legfontosabb tamulsága az volt az estnek, hogy csak így lehet játszani: mindenki élvezte amit csinált, legyen az énekes vagy muzsikus. Egyik se figyelte, hogy mikor is int be neki esetleg a mester, mindenki TUDTA a dolgát, teljes magabiztossággal. Nem hatott \"porosnak\" sem a darab, sem pedig az előadás. Bár elég jól tudok franciául, azért majd egy szövegkönyvvel a kezemben is meghallgatom vagy megnézem. Azt hiszem azonban, hogy egy nem élő előadáshoz kevésbé lesz türemlem...Egy megjegyzés: azt gondolom, hogy ez az az előadás, aminek talán a Zeneakadémián lett volna a helye, nem ebben a palotának nevezett micsodában. De azért köszönjük! A Zak-ra senki sem hozta volna el őket...

10787 zesa 2005-12-08 00:26:39 [Válasz erre: 10786 Orfeusz 2005-12-08 00:16:46]
Én bízom benne, hogy ezentúl nem kell 7-8 évet várni... W. C. meg hál\' Istennek nagyon jól tartja magát.

10786 Orfeusz 2005-12-08 00:16:46 [Válasz erre: 10785 zesa 2005-12-08 00:11:30]
Sajnos akkor még hülye voltam, és nem hallgattam ilyen zenét, ezentúl vadászni fogok minden ilyesmire. A Les Arts Florissants Bécsben fellép 2006 májusban többször is Purcell Dido és Aenas c. operájával.

10785 zesa 2005-12-08 00:11:30 [Válasz erre: 10784 Orfeusz 2005-12-07 23:58:07]
\"bánkódhatunk, hogy nálunk ilyen 100évente történik.\" Némi költői túlzás, Christie-ék 7-8 éve jártak itt a Thália színházban. Persze igazad van, többet is elviselnénk az ilyen produkciókból.

10784 Orfeusz 2005-12-07 23:58:07 [Válasz erre: 10783 frushena 2005-12-07 23:34:08]
Csatlakozom, ez az est FANTASZTIKUS volt, minden szempontból tökéletes. Ez fordulópont volt az életemben, és ezentúl sok barokk operát fogok hallgatni, kezdve először Rameau-val. Ez a zene egyszerűen csodálatos, fenséges, léleknyugtató és szépséges és még sorolhatnám a jelzőket. De ez mind nem hangzott volna így, ha nem ez a zenekar adja elő, a világ egyik legelismertebb barokk karmesterével. A hangszerek csodálatosan szóltak, a natur-kürtök fenségesek! És akkor ott vannak az énekesek. Mind egytől-egyig kifogástalan, tökéletes! Micsoda gyönyörű hangok, micsoda egyéniségek. Mindegyik teljes mértékben színpadra termett, a félig szcenírozott előadásban ez teljes mértékben megmutatkozott(milyen lehetnek színpadon..). A koreográfia, a színpadra állítás, az ötletes színes sálak mind szuper volt, teli humorral. Atis szerepében Anders Dahlin gyönyörű karcsú tenorjával elkápráztatott, micsoda hajlékony hang. Dahlin és a többi énekes is mind teli élettel mozgott, futott, vetődött(!) a színpadon, egyiksem ripacskodott, hanem fantasztikus tehetséggel megáldva állandóan megnevetették az embert. Ez utóbbiban nagy mester volt Orcan szerepében Joao Fernandes szép baritonjával és kimagasló egyéniségével. A másik férfi csoda a Manto tündért alakító Emiliano Gonzalez-Toro, akinek nagy, fantasztikusan szép, karcsú, hajlékony tenor hangja van. Talán a férfiak sorából egyedül Anselme-Matthieu Lecroart lógott ki, de persze ő is magas színvonalat képviselt. A két hölgy szinten szuper volt. Katia Velletaz mint Argie eszményi, éteri tisztaságú hangja van, és micsoda hajlítások!! A legjobb Nérine volt,Danielle de Niese ausztrál, félvér énekesnő(minden idők legfiatalabb énekeseként lett tagja a Met Opera stúdiójának..a Metben először 1998ban lépett fel), aki kiváló énekesnő, szép, tiszta hanggal és lehengerlő egyéniség, nagyon jó színésznő és micsoda mozgáskultúra, rendkívűl előnyös külső(tanítani kéne, ahogy abban a nagy tűsarkú cipellőben rohangászott). A kórus tagjai is egytől-egyig kiváló énekesek voltak. Ma este megízlelhettük az igazi barokk opera játszást, egy hihetetlenül profi előadást látthatunk és bánkódhatunk, hogy nálunk ilyen 100évente történik. Éljen Rameau, éljen a barokk zene.

10783 frushena 2005-12-07 23:34:08
Rameau Lovagjai fantasztikus élményt nyújtottak. Gyönyörű zenék tömkelege, fantasztikus énekesek, csodás zenekar és nem utolsó sorban ISTENI karmester. Christie-t elnézvén (igen messziről) \"felháborodtam\", hogy - hogy lehet valakinek ennyire a kisújjában a \"dolog.\" Öröm volt nézni ahogy integet ide-oda. Hol a hegedűsöket emlte fel, hol a kürtöket, énekelt a kórussal. A zenekar pedig szó szerint úgy zenélt ahogy a mester mozgott és mozgatta őket. FANTASZTIKUS! Azt mondani sem kell, hogy gyalázatosan kevesen látogattak el a koncertre. Még inulás előtt olyat is hallottam, hogy népvándorlás lesz az előadásra. Én ettől nem tartottam. Kb. ennyi ember akik ma ott voltak szeretik igazán az efféle zenét. A zenekar 102%-os teljesítményt produkált. És milyen kicsi zenekar és mégis micsoda dallamok, ritmusok, \"festések, rajzolások.\" Mind, mind köszönhető ez Rameau-nak. Nézzük csak meg ezt a zenekart és mondjuk egy Strauss zenekar összeállítását. Utóbbi már néhol tényleg \"lármát\" csap, ellentétben ezzel a zenével, ami oly puha és lágy. Az énekes szólisták pazar teljesítményt nyújtottak és éltek a színpadon. Hiába volt koncertszerű, szcenzírozott, meg minden ... Végig színészkedték az előadást. Jó sokat lehett nevetni. A tenor nekem kicsit halknak tűnt, de két szoprán csillogott rendesen. Azt hiszem mindennap el bírnék viselni egy ilyen előadást. Kár, hogy nem csinálnak ebből rendszert! Ezt az \"Opera Antiqua\" Fesztivált igeni meg kéne rendezni minden évben. Az idei programok is nagyon jól sikerültek. Aki volt szerintem mindenki remekül szórakozott. [url]http://www.szinhaz.hu/data/files/forum/175673.jpg;Les Arts Florissants[/url] érkezik.

10782 janomano 2005-12-07 22:13:49 [Válasz erre: 10781 Sesto 2005-12-07 22:01:30]
Jesszus Sesto!!! :-) >undifferenciált ez valami matematikai kategória?

10781 Sesto 2005-12-07 22:01:30
...ha Advent,...akkor \"nagyüzemben\" zajlanak errefelé is kbözö \"jotékonysági koncertek\"-ilyen eseménynek adott helyet december 4.-én a münchen-i Prinzregententheater nemes épülete is: a koncert a \"Chtistiane-Herzog-Stiftung für Mukoviszidose-Kranke\" nevével fémjelezett rendezvény; \"Levegöt ajandékozz\" cimen került bemutatásra.... A fellépö müvészek-akik természetesen gázsikjukról lemondtak!- listája valóban hosszú és látványos-bár Gruberova, aki Lucia I. felv. áriával kellett volna fellépjen, a koncertet utolsó percben lemondta,...amin bevallom nem is csodálkoztam, hiszen a próbát megelözö napon még Bécsben lépett szinpadra, Zerbinetta-szerepében. etc. Nevek, nevek és még egyszer nevek: a programfüzetet lapozgatva az embernek az az érzése támadt, hogy egy igazi \"operai who is who-t\" tart a kezében programm cimen... Mégis az est folyamán nagyon hamar kikristályosodott, hogy mint sokszor ilyen jellegü koncertek estén, bizony a szinvonal érzékeny módon és erösen ingadozó volt! (=Tanúi lehettünk \"valós csillagoknak\", \"feltörekvö csillagoknak\"-akik valóban nagy reményekre jogositnanak föl, és sajnos olyan müvészeknek is, akiknek MÁR sajnos \"csak\" a nevük nagy sztárok, de jobban tették volna, ha éneklés helyett prózában adták volna elö müsörszámukat, igy legalább \"régi idök csillámporos élményein nem esett volna kellemetlen csorba-igy csupán marad nekik a \"hulló csillag\" megjelölés!) Szomorú! ...most pedig a müsörról: 1., W.A. Mozart, \"Le nozze di Figaro\"-nyitány (=Münchner Kammerorch., vezényelt, Prof. Ch. Poppen) 2., W.A. Mozart, \"Cosi fan tutte\"-Guglielmo áriája, MARK ZIMMERMANN-lirai bariton. A német müvész mint az esemény \"fiatal, feltörekvö reménysége\" lett prezentálva, s öszintén be kell vallani: ezeknek az elvárásoknak teljes mértékben meg is felelt! Zimmermann hangja azon ritka lirai bariton kategóriát képviseli, amely pl. a francia repertoár számára nélkülözhetetlen, vagyis magas, majden tenorális kvalitásokkal biró voce(=Pelléas etc.) A rövid áriában mégis sikerült a müvésznek közönségét megfogni, mint hangi mint stilisztikai minöségben-és mily´kicsi is a Világ, mnt megtudtam; Mark Zimmermann az egykoron hires magyar drámai szoprán, ILLÉS ÉVA növendéke volt! 2., W.A. Mozart, \"Don Giovanni\"-Donna Anna áriája az I. felv., NICOLA BELLER CARBONE, drámai szoprán-hmmm,...bevallom, az ária éppen ezért, mivel \"drámai szoprán\" énekelte(=aki mellesleg az USA-ban Salome-ként szerepel, ill. Katyerina Izmajlova-t isletc.)-szóval sajnos az egész olyan lett amilyen: egy szóval kifejezve: üvöltös, hisztis, undifferenciált, FELEJTHETÖ(!)! EZ itt nem Donna Anna, hanem egy fúria volt ,...életemben elöször \"örültem neki\", hogy ez egy rel. rövid ária!... Kár!... 3., L.v. Beethoven, \"Fidelio\", Florestan áriája-FRANCISCO ARAIZA, egykoron lirai tenor,...az est egyik legdurvább pontja volt,...nem is részletezném! Már tavasszal Zürich-ben kinszenvedés volt végighallgatni Edgardo-ként a Lucia-ban,...de itt és most kritikán alulit nyújtott! 4., Ch.W. Gluck, \"Orphée et Eurydice\"-Orphée áriája, VESSELINA KASAROVA, mezzoszoprán, a bolgár mezzo valódi \"viágsztár\" szinvonalat képviselve adta elö ezt a pokolian nehéz betét áriát, amit leginkább húzni szoktak(=CD-n megszolaltatta Horne és Ewa Podles live +CD-n különben nem igen lehet hallani ezt a mesésen szép, de pokolian nehéz koloratúralt-áriát!) Kasarova vérbö profiként ágált még akkor is, amikor a nagy vehemenciával dirigáló karmester pálcája nagyivben elrepült!!!-és Kasarova cipöje elött landolt: Vesselina mit sem törödve ezzel, éppen egy a \"pincébe lefutó roulade\" folyamán letérdelt és felemelte a pálcát,...eleinte mintha vivni szertne a karmesterrel nem adta vissza neki-persze a helyzetkomikumon jót derült a Nagyérdemü! BRAVA! Zeneileg is legkiemelkedöbb interpretáció volt az öve! 5., F.v. Flotow, \"Martha\"-Lyonel románca, ROBERTO SACCÁ, lirai tenor,...hmmm,...bevallom töle pl. sokkal többet vártam, mert többször volt már szerencsém hallani, de ezen az estén a \"kellemesen megbizható\" kategórián -sajnos- nem lépett túl... 6., G. Rossini, \"Il barbiere di Siviglia\"-Rosina kavatinája,...EVA LIND-vmikori lirai koloatúrszoprán elöadásában,...ez a NÖ, mert jobb jelzövel nem igen lehet illetni, annak ellenére, hogy hangja kb. már 10 éve nincs, mégis ott van mindenütt ahol két tányért összecsörrentenek,...és sznobék pedgi ugranak is azonnal! Volt aki el volt ájulva, micsoda \"f´´´-et\" énekelt a kadenciában, erröl csak annyit, bár ne tette volna, mert a Mückenfurz-kategóriába se fért bele! Szörnyü! Kész örület, micsoda PR-gépezet mozgatja Lind \"karrierjét\": évek óta egyetlen komolyabb operszinpad sem fogalalkoztatja, mégis rendszeresen jelennek meg újabb és újabb CD-i!... 7., G. Rossini, \"Il barbiere di Siviglia\"-rágalomária, DUCCIO DAL MONTE, basso cantate-kellemes meglepetést okozva az est egyik valüoban kiemelkedö kabinettalakkitása volt! Szép és megérdemelt siker! Érdemes lesz odafigyelni rá: szerencsére elég gyakran énekel Bécsben is. 8., G. Rossini, \"La cenerentola\"-Angelina rondója, VERONICA AMARRES, mezzoszoprán, bár szép hangon elöadott, de kevésbé muzikális és abszolút érdektelen szinpadi kisugárzásással megáldott produkciója volt! 9., W.A. Mozart, \"Le nozze di Figaro\"-a grófné 2. áriája-JULIANE BANSE, lirai szoprán-mint \"beugró Grubi helyett\"-és \"véletlenül a dirigens felesége is egyben\"...na ja,...egy Weltstar-hoz képest csapnivaló élménnyel jutalmazta hallgatóságát: a recitativo hamis és intonációs problémákkal megtüzdelt, és részben mély elöadását követte egy hisztériás ária,...aminek a végét nagyon nehéz volt kivárni,...de végül mégis sikerült! S a közönség egyes \"rétege\" tombolt, elvégre A Banse itt van/volt,...de hogy fertelmesen énekelt, az egyeseket nem zavart! A szünet után... 1., G. Verdi, \"La Traviata\"-Violetta I. felv. áriáját énekelte ANNA MARAI KAUFMANN, akit szokás német nyelvterületen úgy emlegetni, mint a \"német musicalsztár, operai hanggal\"-nekem inkább csak az tünt fel, hogy csapnivaló plasztikai sebésze(i) lehetnek/lehettek: a merev felvarrt arc, mü \"mosolya\"-lehet hogy vicsorgott???!-ritka taszitó élmény volt a patkányirtó hangról már ne is beszéljünk, persze öntudat na az volt, ha már hangról nem beszélhetttünk: noná, hogy az áriát esz´´´-szel zárta le, de olyannal, ami fizikai fájdalmakat okozott! Teljesen az Eva Lind kategória, nem csoda, hogy duett CD-jük jelent már meg! A meggyalázott Traviata-áriát egy roppant temperamentumos blokk követte részletekekkel Lehár \"Giuditta\" c. müvéböl, amelyet NATHALIA USHAKOVA-lirico-spinto, és MEHRZAD MONTAZERI lirico tenor adták elö: minkét müvész tk. Mörbisch visszatérö müvésze, ahol operettföszerepekben aratnak sikereket, Ushakova egyben a Placido Domingo által vezetett nagy US-amerikai operaházak kedvelt vendégmüvésze! A Giuditta áriát egy fergeteges magas \"E\"-vel zárta le, igy a hangfétisiszták tombolhattak! ;-) Ezután újra Araiza lépett szinpadra, immáron \"testreszabottabb\" szerepben és kevésbé ciki módon: Csajkovszkij \"Anyegin\" c. operájából hallottuk Lenszkij áriáját, s közben egy-egy pillanatig elmerült a hallgatóság az egykoron kiemelkedö lirai tenor tudásában, ami itt azért valóban hellyel-közel felcsillanhatott!... LIOBA BRAUN-drámai mezzoszoprán, aki egyébként leginkább Wagner szólamok tolmácsaként ismert, kivételesen G. Verdi, \"Don Carlo\" c. operájából énekelte Eboli \"O don fatale\" áriáját,...vérszegényen, jelentéktelenül,..töle ötbbet vártunk volna!... Az est zárószámát a Mukoviszidose-Kinderchor fellépése, és a ráadást a már lerágott csont jellegü \"Brindisi\" a Traviata-ból képezte-összes szereplö közremüködésével,...kifejezetten derült pillanatokat szerzett itt is Kasarova, mint MEZZO Violetta!... Conclusio: sok felhajtás, pompa és csillogás,...még több középszerüség,...de szerencsére egy-egy nagyon kellemes(!) meglepetés is a közremüködök soraiból egy nemes cél érdekében: az est bevétele 62 000 Euro-ra sikeredett! BRAVI! ;-)))

10780 Búbánat 2005-12-07 17:20:20 [Válasz erre: 10778 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-07 16:24:14]
Igazad van, de egész nap olyan kényelmetlen, vacak, háttámlás széken ülök, hogy ehhez képest minden más ülő alkalmatosság felüdülést jelent számomra.

10779 Búbánat 2005-12-07 17:14:56 [Válasz erre: 10777 cleofide 2005-12-07 16:13:06]
Nekem Rameau vadonatúj. Most fogok megismerkedni vele e művén keresztül. Eddig csak kerülgettük egymást. Bizonyosan, ma estétől tágulni fog az ízlésvilágom, mind Rameau, mind a barokk zene, a barokk opera irányában.

10778 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-07 16:24:14 [Válasz erre: 10775 Búbánat 2005-12-07 10:05:18]
Kényelmes szék? A tömör bükkfaváz masszív, de olcsó, a szinezett akril lakk könnyen kopik, külsőre az észak-italianista design hatását mutatja, de ez csak látszat, ne dőlj be neki. A huzat magas hőmérsékleten vasalható, teljesen szokványos textília, már a 90-es években is régimódi volt. A jól bevált ülőalkalmatosság, semmi különös....

10777 cleofide 2005-12-07 16:13:06 [Válasz erre: 10775 Búbánat 2005-12-07 10:05:18]
Kulonleges iz? Hiaba az utolso operaja alig hoz ujat pl. a Hebehez vagy a Pygmalionhoz kepest. Az apro italianista kulonbsegeket amiket a \"guerre des buffons\" indukalt (a Boreades-hez hasonloan) egyik altalam hallott eloadas sem hangsulyozta tul. Szerintem a jol bevalt Rameau-i standard meg 80 evesen is.

10776 RA 2005-12-07 15:52:21 [Válasz erre: 10773 pillangó 2005-12-06 20:20:06]
Tosca na ne!Ha valami nem neki való az a Tosca!

10775 Búbánat 2005-12-07 10:05:18 [Válasz erre: 10772 cleofide 2005-12-06 11:11:26]
Tegnap végre hozzájutottam az áhított jegyhez, s ha már ott jártam a MÜPA-ban, gyorsan elkértem a részletes füzetet. Minden benne van, amit tudni kell és lehet a ma esti produkcióról: a zeneszerzőről, a korról, műfajról, zenei irányzatokról, a művéről, az irodalmi előzményekről, a szövegkönyv keletkezéséről, hogy molyen a zenéje, mi a tartalma, továbbá tartalmazza az opera magyar nyelvű librettóját, a közreműködő hangszeres- és énekes együttes tagjainak név szerinti felsorolását, a főszereplők és a művészeti vezető fényképes életrajzát stb. Most már csak az van hátra, hogy este hátradőljünk kényelmes székünkben és befogadjuk a várhatóan különleges ízeket, zenei szépségeket rejtő Rameau-operát.

10774 frushena 2005-12-07 07:26:56 [Válasz erre: 10768 Orfeusz 2005-12-06 10:19:36]
És Orfeusz \"rááll\" a barokk operákra! :)

10773 pillangó 2005-12-06 20:20:06 [Válasz erre: 10766 Búbánat 2005-12-06 00:58:32]
Minden szavaddal egyetértek, Bátori Éva fantasztikus volt tegnap (is)! Bár engem leginkább Mimiként varázsolt el, lehet, hogy azért mert új élmény volt -itthon nem adták neki ezt a szerepet, ki tudja miért? Tényleg hihetetlen az a jelenlét amivel megtölti ezeket a műveket. És ez csak úgy lehet, hogy Ő nem eljátsza, hogy ma este Tosca, vagy Pillangó (főleg ha különböző részletek követik egymást ez igen nehéz), hanem egyszerűen Ő lesz Tosca, Ő lesz Butterfly és Ő lesz Mimi. És innentől már nem is csodálkozunk azon a varázson ami körbe lengi az egész színpadot abban a pillanatban, amikor fellép rá :-) Még annyit, hogy hazafele sem felejti el ami volt - sőt! Csak siet haza, siet a fiához, siet a családjához.

10772 cleofide 2005-12-06 11:11:26 [Válasz erre: 10771 Orfeusz 2005-12-06 10:24:02]
\"Miről szól a Lovagok?\" Oszinte legyek? Halovany fogalmam sincs. Valami koborlovagos kiszabaditos. Persze akkor minek valaszoltam :) http://www.wienerkammeroper.at/

10771 Orfeusz 2005-12-06 10:24:02
Miről szól a Lovagok?

10770 Orfeusz 2005-12-06 10:21:45
[url]http://www.muveszetekpalotaja.hu/hirek_details.jsp?newsId=10091632;Világhírű Lovagok[/url]

10769 Orfeusz 2005-12-06 10:20:35
[url]http://www.muveszetekpalotaja.hu/hirek_details.jsp?newsId=10091632,Világhírű Lovagok[/url]

10768 Orfeusz 2005-12-06 10:19:36 [Válasz erre: 10767 cleofide 2005-12-06 09:32:33]
Bécsben hol játszanak barokk operát?

10767 cleofide 2005-12-06 09:32:33 [Válasz erre: 10763 Orfeusz 2005-12-05 09:35:58]
Mellesleg Becsben, Pragaban es Varsobn is kello barokk-galans kinalat van csak nem feltetlenul \"Az Operahazban\". Ilyen teren Moszkva is jobb nalunk. Ugy Romania es Bulgaria szintjen vagyunk ahogy nezdegeltem. Persze nem csak ebben.

10766 Búbánat 2005-12-06 00:58:32
A mára rendeltetett „Operamesék…”- öt közreműködő énekművésze - Váradi Zita, Jekl László, Sárkány Kázmér, Gulyás Dénes és Bátori Éva - közül egyértelműen az utóbbi teljesítménye érdemel nálam kiemelt méltatást. Négy Puccini- és egy Verdi- hősnővé lényegült át – még ha csak egy ária illetve kettősök erejéig. Minden elismerésem az övé: kevesen vannak, akik képesek lettek volna nálánál elmélyültebben, hitelesebben, ragyogóbban megformálni e bonyolult lelkivilágú női alakokat. A lehető legtermészetesebben kijött a pódiumra énekelni, és már nem is ő volt ott, hanem az az operahősnő, akinek a hangját erre az estére kölcsönözte; az adott jelenetben egyedül vagy partnere segítségével - mindössze a zongorakíséretre támaszkodva - érzelmileg azonnal ráhangolódott az énekelt szerepre. Rövid megszakításokkal előbb Manonná (Ékszerária), majd egy Verdi hősnővé, Desdemonává (szerelmi kettős, Otello – Gulyás Dénes), aztán a haldokló Mimivé (búcsúkettős, Rodolphe - Gulyás), Toscává (I. felvonás templomjelenet, Scarpia – Sárkány Kázmér), végül Csocsoszánná (szerelmi kettős, Pinkerton – Gulyás Dénes) lényegült át. Minden egyes énekelni valójában teljes értékű megformálást nyújtott. Örültem annak, hogy az utóbbi időben tőle abszolvált kitűnő szláv szerepkör mellett nem téveszti szem elől a régebbi kedves olasz dalműveket, amelyekben egykor szép sikereket aratott. Talán a Pillangókisasszony-részletben mutatta meg igen jellemző módon, hogy elválaszthatatlan a líraiságra való ösztönös hajlama a benne nyugvó izzó drámaisággal; szépen egyensúlyozott azon a mezsgyén, ahol a még és már elveszti a jelentését, ahol a tartalom, a kifejezés, a forma nem mást jelent, mint az itt és most eggyé válását a szereppel… a szegény kis japán naiv lányka, aki nagy szerelmes ábrándokat kerget, s boldogsága betetőzését jelenti a másik világból, más kultúrkörből érkezett, bálványozott Pinkerton ölelő karjai és csókjai… Bátori Éva aztán egy negyedórával később kifelé menet felöltözve, civilként, elsuhant mellettünk, miközben a ruhatár felé igyekeztünk. Megállt néhány szót váltva egy ismerőssel, majd távozott az az Óbudai Társaskör épületéből. Kívülről figyelve őt,úgy tűnt, mintha már elfelejtette volna, hogy néhány perce kicsoda-micsoda volt,kiknek a bőrébe bújva énekelt nekünk szépeket, és milyen felkavaró érzéseket váltott ki bennünk. Igaza van, feladatát elvégezte, s ki-ki megy tovább a dolgára...

10765 Orfeusz 2005-12-05 15:45:10
Domingo és Carreras társaságában búcsúzna Pavarotti Luciano Pavarotti pályájának befejezése előtt még egyszer szeretne egy színpadon állni José Carrerasszal és Plácido Domingóval. Pavarotti számos sikeres koncertet adott az említett énekesekkel: együtt alkották „A három tenor”-t. Búcsúturnéja után a hetven esztendős olasz tenor elsősorban tanítani szeretne. Pavarotti mindeddig nem közölte, hol lesz utolsó fellépése. Várhatóan olyan helyszínt választ majd, amelyhez pályájának kezdete köthető. „Azt hiszem, ott kell befejeznem, ahol a karrierem elkezdődött – Milánóban, Londonban, Bécsben vagy a New York-i Metben” – nyilatkozta a tenor. /Fidelio/

10764 cleofide 2005-12-05 09:43:02 [Válasz erre: 10763 Orfeusz 2005-12-05 09:35:58]
Béccsel kapcsolatosan igazad van. A Scala viszont ad elo. Most volt Salieri: Europa ricobnosciuta. Az egyik legjobb szintezis opera szerkezetileg. Kar hogy az invencio nem aranyos a kepzettseggel. A dekadencia minden jelevel felvertezve. Tiz perces allegro! ariak 2 perces felvezeto ritornellel. Korabban sok Traetta es Cimarosa \"opera seria\" is volt.

10763 Orfeusz 2005-12-05 09:35:58 [Válasz erre: 10762 cleofide 2005-12-05 08:57:50]
Érdekes,hogy a nagy európai operaházak(de a Met is) mind játszik barokk operát(Zürich, Londonban , Barcelona, Berlin, Párizs, München, Hamburg..) egyedül Bécsben nem szoktak játszani, vajon miért(talán még a Scalában sem gyakori).

10762 cleofide 2005-12-05 08:57:50 [Válasz erre: 10713 WiseGentleman 2005-12-02 18:13:10]
WiseGentleman, \"Azért szerintem azt is látni kell, hogy a régebbi korok zenéiből is leginkább azok maradtak meg, ahol a zenei kifinomultság és a drámaiság egységet képez\" Ez sajnos sokkal arnyaltabb. Szamos a mai enekesek 99%-a szamara elenekelhetetlen szerep (nemcsak kasztralt) dramaisaga eleri a romantikus operak megkovetelte szintet (pl. Gluck: La clemenza di Tito, Temistocle; Vivaldi: Orlando; Haydn: Orfeo; Jommelli: Didone, Fetonte, Vologeso; Traetta: Antigona; Scarlatti: Tigrane, Mithridate etc.). Termeszetesen az eloadok hianyos kepzettsegenek komoly szerepe van abban hogy ezek a muvek a repetoarbol itthon kirekesztetnek. Sutherland, Horne es Baker elevulhetetlen erdeme hogy az ezen muvek feltamasztasara tett kiserleteket felkaroltak es biztositottak az \"terjedesukhoz\" szukseges \"kozeget\". A feleledo Handel es Vivaldi operakultusz hamar megmutatta hogy noha nem a kor elismerten legjobb szerzoirol van szo (fejenkent csupan 2-2 Metastasio libretto megzenesitesere kaptak felkerest), ezen \"B\" muvek muveszi erteke is eleg magas. Bartoli, Scholl etc. nepszerusege is bizonyitja bemutatasuk letjogosultsagat. A honi repertoar tehat mindenkeppen bovitendo es nem a Serse-t kellene egyre messzebb tologatni hanem nehany avitt darabot pihentetni.

10761 telramund 2005-12-04 14:26:01 [Válasz erre: 10745 Szárcsa 2005-12-04 10:53:21]
Mert mi szól ellene,ha csak nem az influenzia?

10760 Momo 2005-12-04 12:11:33 [Válasz erre: 10759 janomano 2005-12-04 11:45:33]
Akkor tartsunk egy éjszakába nyúló Tuja-tort. Megesszük valamelyik malacot... :-)

10759 janomano 2005-12-04 11:45:33 [Válasz erre: 10758 dreboot 2005-12-04 11:43:23]
Na, azt már nem! Tavasszal jön a fűrész! Addig gyúrhatnak... :>)

10758 dreboot 2005-12-04 11:43:23 [Válasz erre: 10756 janomano 2005-12-04 11:41:03]
Hagyd őket! Maradjanak \"Na-tuják\":-)

10757 Momo 2005-12-04 11:41:56 [Válasz erre: 10756 janomano 2005-12-04 11:41:03]
Alpári vagy...

10756 janomano 2005-12-04 11:41:03 [Válasz erre: 10755 Momo 2005-12-04 11:39:26]
Pedig jövőre le kell csípni a tujáimból. Olyan 5m magasak. Dűlnek erre-arra.

10755 Momo 2005-12-04 11:39:26 [Válasz erre: 10754 janomano 2005-12-04 11:38:55]
Nagyon vicces... :-(

10754 janomano 2005-12-04 11:38:55 [Válasz erre: 10753 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-04 11:37:38]
Kapcsoljak le 1-2 növényt? Akkor adj egy láncfűrészt!

10753 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-04 11:37:38 [Válasz erre: 10749 janomano 2005-12-04 11:17:13]
Fák off!

10752 WiseGentleman 2005-12-04 11:36:47 [Válasz erre: 10746 janomano 2005-12-04 10:54:03]
Erre már Freud apánk is rákontrázott az anális típus (Type A) személyiség leírásával...

10751 WiseGentleman 2005-12-04 11:33:08 [Válasz erre: 10740 telramund 2005-12-03 21:04:40]
Botha igazság szerint eddig egyetlen szerepében tetszett, a Daphne Apollo-jában, emellett Wagner-alakításai (Walther, Parsifal) felejthetők voltak, különösen a tavaly, Münchenben látott kitűnő Heppner (mint Lohengrin mellett). Az is kicsit felpaprikázott, hogy a prolog újságban adott interjúban kijelentette, hogy ő Wagnert is \"belcanto\" módon énekli. Ami Isokoskit illeti, sajnálom, hogy Elzát nem alakítja jól, igazság szerint nemrég kitűnő Marschallint láttam vele, persze az nem Wagner-szerep, Schwarzkopf sem énekelt Brünnhildét, csak Izoldában a magas hangokat egyszer ... :).

10750 dreboot 2005-12-04 11:27:08 [Válasz erre: 10746 janomano 2005-12-04 10:54:03]
Guttenberg! De szép kép,no de ilyet állítani,hogy a \"Cleolufi\"?:-)

10749 janomano 2005-12-04 11:17:13 [Válasz erre: 10748 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-04 11:13:05]
Jó, de mi van a monyókkal (vagy monyókokkal?)?

10748 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-04 11:13:05 [Válasz erre: 10744 cleofide 2005-12-04 10:36:59]
\"test vagy lelki fogyatekossagok\" \"az eletben recessziv szemelyisegek\" \"latszat zsarnokok elik ki elfojtott dominancia igenyuket\" Ez ugyanolyan gyalázkodás, csak nagy feneket kerítesz neki. Nem becsületesebb valakit magyarul elküldeni a francba? Ettől a felesleges locsogástól lennél te kulturáltabb? Coki!

10747 Momo 2005-12-04 10:56:28 [Válasz erre: 10744 cleofide 2005-12-04 10:36:59]
Bocsáss meg, de a hülye esetedben egyszerű minősítés volt. :-)) (Alpári gyalázkodás, kb. a \"jó büdös k..va anyád, te zenebuzi, szemét állat...\" de ilyet véletlenül sem írnék le senkinek.) És elmondanám, hogy nem \"kell elkezdeni a felvilágosítást\". A Momusra értelmes, jó érzékű, zenehallgató emberek irnak. Önjelölt megváltók, és a túlzott zenehallgatásba belehülyült próféták kíméljenek... Az a legnagyobb baj, hogy túl komolyan veszed magad. De amúgy írjál, nyugodtan. Csak ez a véleményem a munkásságodról…

10746 janomano 2005-12-04 10:54:03 [Válasz erre: 10744 cleofide 2005-12-04 10:36:59]
Umberto Eco: A Foucault-inga \"– Ma gavte la nata. Annak, aki nem ismerte volna ezt a piemonti kifejezést, időnként megmagyarázta: – Ma gavte la nata: dugaszold ki magad. A felfuvalkodott frátereknek mondják. Úgy kell elképzelni, hogy azért kerültek ilyen abnormális állapotba, mert dugó van a fenekükben. Ha kihúzzák azt a dugót, akkor pssss, megint emberi formát öltenek.\"

10745 Szárcsa 2005-12-04 10:53:21
Hölgyek! Urak! Szinte már OFF a kérdés, de a bennfentesek mennyi esélyt látnak arra, hogy a januári Normákban és Kisvárosikban valóban hallhatjuk Lukács Gyöngyit?

10744 cleofide 2005-12-04 10:36:59 [Válasz erre: 10737 Der berühmte Träumeschmied 2005-12-03 19:50:15]
A celzatosan sematikus azt jelenti hogy a gorcsos onkifejezes helyett, egy a bevalt sablonokan es a spontan invencion alapulo rendszert hallunk ami siker es kozonseg orientalt. Tanulni akarok a kovetkezo modon: Tippeket kapni muvekrol amiket meghallgatva majd en dontok. Csak a zene es nem mas velemenye alapjan. Nincs itt semmi ellentmondas. Igen feltehetoleg mazochista vagyok. Ez a kozeg ahol az ember tajekoztat es alpari gyalazkodast (hulye) kap a vegen valoban csak betegeknek nyujt oromet. De nem zavar, valahogy el kell kezdeni a felvilagositast. A barokk opera mindenki szamara elerheto. Itthon egyszeruen arrol van szo hogy masra kondicionaljak a fuled es ido kellhet az elfogadashoz. Termeszetesen ismerem a romantikus operat (sot azt ismertem eloszor) es valasztottam. Roppant erdekes ahogy ebben a virtualis vilagban a gyarlo test vagy lelki fogyatekossagok miatt az eletben recessziv szemelyisegek atalakulnak. Megaloman (majd eldol a sorsod!) latszat zsarnokok elik ki elfojtott dominancia igenyuket. Tobbnyire olyanok akiket mar a homokozoban is jol elvertek. Persze ez idovel internet dependenciahoz, a jutalmazo (az agresszio szabad kieleset biztosito), de latszolagos lettel szembeni fuggeshez vezet.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.