Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

12319 orlandofurioso 2006-09-26 02:04:11 [Válasz erre: 12317 Sesto 2006-09-25 22:02:33]
Meg kell védenem Brüll Adélt. Én is rádiós élményre alapoztam a véleményemet. Azzal a különbséggel, hogy nekem tetszett :-).

12318 Sesto 2006-09-25 22:03:37 [Válasz erre: 12311 Seymour 2006-09-25 09:37:48]
...kivánom, úgy legyen!(=bécsi operaélmények!) ;-)))

12317 Sesto 2006-09-25 22:02:33 [Válasz erre: 12314 Diósyné Brüll Adél 2006-09-25 13:39:46]
...félni?!-na de mitöl, kitöl és föleg miért???... PS.: \"lekezelésröl\" pedig szó sem volt, csupán furcsálom és nemtetszésemet fejezem/fejeztem ki arról, ha rádiós élményekre támaszkodva törünk bárki felett pálcát!... Se több, se kevesebb!

12316 Sesto 2006-09-25 20:21:32 [Válasz erre: 12313 muzsika 2006-09-25 10:10:21]
...nincs mit, szivesen! ;-)))

12315 -zéta- 2006-09-25 17:53:56 [Válasz erre: 12314 Diósyné Brüll Adél 2006-09-25 13:39:46]
Jánosnék?

12314 Diósyné Brüll Adél 2006-09-25 13:39:46 [Válasz erre: 12309 Sesto 2006-09-24 19:53:15]
Nézd, én igazán nem vagyok sértődő, vitatkozó természetű asszony. Arról írtam, ami rádión keresztül eljutott hozzám. Miért nem szabad saját véleményt alkotni? Te nyílván többet tudsz, mert ott voltál, de nem kéne ezért lekezelni az embereket. A nagy baj itt a momuson, hogy amikor valakinek más a véleménye, az illető úgy megkapja a magáét, hogy egy következő alkalommal félni fog őszintén reagálni. Nem Bólogató Jánosok vagyunk.

12313 muzsika 2006-09-25 10:10:21 [Válasz erre: 12311 Seymour 2006-09-25 09:37:48]
Csatlakozom én is, köszönjük a tartalmas beszámolót... ;-)

12312 Seymour 2006-09-25 09:38:13
Bocsánat: Radvanovsky.

12311 Seymour 2006-09-25 09:37:48
Kedves Sesto, hálás köszönet a beszámolóéert, amelyet a Szicíliai vecsernyéről írtál. A hét végén Bécsben jártam, és kicsit fájó szívvel nézegettem az aktuális műsorok Opera oldalába kirakott képeit... De ha még sokat játszák, talán eljutok, és én is láthatom. At a bizonyos MET-es Vecsernyét én is hallottam, és nekem Rodanowski igen tetszett, remélem sokat hallhatom még!

12310 orlandofurioso 2006-09-25 01:48:06
Az most nem jósolható meg, hogy Radvanovsky karrierjében van-e 10 évnél több. Félő, hogy Kazarnovskaya sorsára jut, vagy az említett Studer (akit személy szerint nem kedveltem, minden, amit Studerrel kellett volna szeretni, inkább Várady Júliával).

12309 Sesto 2006-09-24 19:53:15 [Válasz erre: 12308 Diósyné Brüll Adél 2006-09-24 19:01:28]
...már elnézésd, de most akkor itt ki sértödött meg és miért?!... megy az agyalás magas szinten, úgy hogy a rádión lejött élményekre alapoztok-és akkor ez legyen a \"vita\" alapja?!... sorry, de ezt erösen kétlem!... ....másrészt emlegettek neveket, \"hogy ez meg az esetleg akkor milyen jól és hogyan oldotta meg az emlitett valóban gyilkos szólamot\"-esélyt sem adva esetleg egy kibontakozóban lévö karriernek, egy tehetséges Müvésznek-és ez minden csak nem fair hozzáállás! ...ha belegondolok, kik és hogyan énekelték a nagy és karizmatikus énekesnök közül ezt a szerepet, gyakorlatilag Callas és Studer(=aki már ugye évek óta a süllyesztöben egy ultrarövid karrier után-most éppenséggel tanit!) egyikük sem énekelte a Vespri nöi föszerepét karrierjének ily´ korai, felfutó stádiumában-mindegyikük egytöl-egyik már befutott, hires énekesnö volt-nekem kapásból csak a következök jutnak eszembe, gondolom, a lista közel sem teljes: * Deutekom * Scotto * Caballe(=nagyon de nagyon jó volt!) * Arroyo * Vaness * Miricioiu * Coelho ...s a fiatal kanadai drámai szoprán esetében is szerencsésebb megoldás lett volna, ha ott vagy LÁTOD ÉS HALLOD, mit(=ÖSSZTELJESITMÉNYKÉNT!) és hogyan old meg-akkor nyilván kritikai véleményednek is nagyobb hitele lenne!... Üdvözöl, a \"zsürielnök\", ha Neked igy jobb...

12308 Diósyné Brüll Adél 2006-09-24 19:01:28 [Válasz erre: 12306 Sesto 2006-09-24 17:20:02]
Hát jó, vedd úgy, hogy nem szóltam. Elvégre igaza itt csak neked lehet. Úgy látszik, te vagy a momuson a szakmai zsürielnök.

12307 Sesto 2006-09-24 17:37:13 [Válasz erre: 12306 Sesto 2006-09-24 17:20:02]
...\"eltelt egy jó pár év\" Vaness utolsó bécsi Vespri-szériája óta...

12306 Sesto 2006-09-24 17:20:02 [Válasz erre: 12305 Diósyné Brüll Adél 2006-09-24 15:49:19]
Drága Adél sértödésröl szó sincs, csak furcsállom, hogy a rádiót hallgatva vagytok ennyire okosak-ám legyen! Kinek mi, elvégre abszolút szubjektiv egy ilyen jellegü véleménynyilvánitás!... Azt hogy nem fáradt le az 5. felvonás alatt és-és-és,...most ne ragozzuk: nem voltál ott, igy sorry, de véleményed számomra nem mérvadó,...a szlávos hasonlat an nevével párhuzamba állitva meg csak egy szende mosolyt csal elö!...Na ja... ....és hogy a Bolero vagy nevezzük Sicilina-nak után \"muszáj\" a \"bravózás\", nos, ez eleg naiv megközelitésröl ad tanubzinyságot...hmmm... Az pedig hogy már megint vkivel össze kell hasonlitani egyszerüen beteges szokás, itt nem Vaness Nr.2. lépett szinpadra, hanem egy tehetséges, fiatal Müvész, akire érdemes lesz odafigyelni! Vaness Bécsben is ragyogó Elena volt, de azóta már eltelt egy jó pár, s (megint) mezzoszerepeket énekel.(=Charlotte!)

12305 Diósyné Brüll Adél 2006-09-24 15:49:19 [Válasz erre: 12299 Sesto 2006-09-24 10:41:27]
Figyelj, Sesto! Én elhiszem neked, hogy Radvanovsky live csodás, gyönyörű, és non plus ultra, de rádión keresztül (én legalábbis) semmi különlegeset nem tudtam felfedezni benne. Egy nagy hangterjedelmű hang, - ez mindenképpen pozitívum,- nem fáradt le az 5. felvonás végére sem, de ezenkívül nem hatott rám olyan elemi erővel, hogy menten elájultam volna tőle. ...(A bolero nevezetű sláger ária mindig nagy sikerre számíthat, akárhogy is adják elő, magas hanggal, vagy anélkül, a vége hétszentség, hogy nagy bravózás.)...Radvanovsky hangját egy picit szlávosnak hallom, - (neve alapján lehet is benne valami ilyesmi-), és az ilyen hangúak általában jó állóképességgel bírnak. Meggyőződésem, hogy most jobb kondiban énekelt, mint a MET-es Trubadurban, mert ott szinte végig zavaróan hamis volt. Különben a San Francisco-i Elena, Carol Vanessel nekem jobban tetszett. Ugye nem sértődsz meg?

12304 Búbánat 2006-09-24 14:09:25
Nekem ez az egyik legkedvesebb Verdi-operám, ezért érthetően elfogult vagyok iránta; nem lehet elég rosszul játszani-előadni, hogy ne szeressem, hogy ne találjak benne a hibái mellett is valami élményszerűt - függetlenül a mindenkori előadói apparátustól és annak minőségétől. Az eredeti francia verziót egyébként jobban szeretem az átdolgozott olasz változatnál. A tegnapi közvetítést azért is hallgattam meg, mert bár annak idején - pár éve – láttam már Bécsben a darabot, de nem Radvanovszkyval. Nos, a hallottak alapján az énekesek nem igazán hoztak lázba, még Radvanovsky sem, pedig őt már hallottam ebben a szerepében is, a MET élő rádiós közvetítéséből. Nem vagyok elájulva tőle. Nyilván nem véletlenül felkapott személy, s vannak szép momentumai, de összességében hangja nem tett és nem tesz rám különösebb benyomást. Ilyen van egy tucat belőle. Produktuma Elena szerepében nem szárnyalja túl nagy elődeket, legfeljebb értékelem, hogy megpróbálkozik ezzel az igen nehéz, nagyon kényes és kényelmetlen hangfekvésű szólam újbóli eléneklésével; megpróbálja felidézni a régi nagyok élményét, varázsát - különösen rádión keresztül hallgatva őt tudom ezt az igyekezetét értékelni, mindezek dacára. A többi énekes közül még Nucci énekét emelem ki, aki szintén nem először énekli Guido di Monfortét, pl. DVD-n ugyancsak kapható Chailly-Bologna előadás felvételén. Itt Bécset hallgatva, magam elé képzeltem a semmitmondó rendezést és próbáltam csak a jól ismert zenére koncentrálni. A másik, nagyon sajnálom, hogy ebben a rendezésben elmarad a nagy balett jelenet, a kedvencem: a \"Négy évszak\". Úgyhogy, ha erre vágyom, akkor vagy DVD-n megnézem a Muti- Scala előadását, vagy lemezről meghallgatom mondjuk a Levine-féle felvételt. Kárpótlásul. Mindenesetre a tegnap esti előadás minden fenntartásom mellett és ellenére sok hangi szépséget hozott, szép emlékezetes pillanatokkal ajándékozott ujjólag meg, örömmel hallgattam végig az előadást.

12303 Sesto 2006-09-24 11:50:37 [Válasz erre: 12302 orlandofurioso 2006-09-24 10:51:19]
...még megteheted, hiszen a tegnap esti elöadás csupán a \"nyitány\" volt, a Vespri-nek (szerencsére!) lesz még egy-két reprize!... ;-))) Persze, halottról jót vagy semmit, de ez nem rendezés, amit szerencsétlen Wernicke hátrahagyott,...és ebböl a semmiböl sikerült még értektelenebb sz...rt csinálni, vagyis az Abendspielleitung gyalázatosan dolgozott, ez megint csak nagyon feltünt,...kár!...

12302 orlandofurioso 2006-09-24 10:51:19 [Válasz erre: 12292 orlandofurioso 2006-09-23 12:47:22]
Mondtam, hogy hallgassatok az öregre. Bejött. Egyébként a tavalyi Met közvetítésre, illetve egy Trubadúr felvételre (Párizs, Zajick, Atalani, Alagna) alapoztam az előmenetes véleményemet. Bregenz jó ugródeszka (Villazon, Radvanovsky), mint Glyndebourne (ott se feltétlenül befutott sztárok énekelnek - ld. Emma Bell), a Domingo, illetve Belvedere énekversenyek, ha valaki tud vele élni. Wernicke meg nyugodjon békében. Most már sajnálom, hogy nem mentem ki meghallgatni, egyszer fordult elő, hogy egy pályakezdőre felvétele alapján lettem kivácsi, és kimentem Bécsbe megnézni ugyanabban a szerepben, ez Fleming volt mint Grófnő.

12301 Sesto 2006-09-24 10:50:05 [Válasz erre: 12300 telramund 2006-09-24 10:47:44]
...igen, akkor az ön készülékében a hiba, vagy nincs tisztában azzal mit is jelent vibrátó és/vagy tremolo!... ;-)))

12300 telramund 2006-09-24 10:47:44
Lehet élőben nagyszerű a nő de bizony eddig sajna csak rádioban hallottam a metből/igaz többbször/és mint mindig hangzón igen erős a vibratoja főleg a maga-sabb tartományban.Bécsben szereteik az ilyen fajta hangokat.

12299 Sesto 2006-09-24 10:41:27
Ad. Bolero-Radvanovsky: a kanadai énekesnö egyébként nagy valószinüséggel sokszor hallgatta FLEMING Bolero felvételét, mert most az U.S.-sztárszoprán CD-jét is visszahallgatva, mosolyognom kell, mig Fleming esetében minden nagyon preciz és persze nagyon de nagyon szép, vagyis egysikú(=talan \"Köcsög\" irta még anno róla, hogy kissé \"gumi, müanyag ize va, mert olyan megcsinált és müvi\"-nos, ehhez csatlakoznék!)-addig Radvanovsky sokkal több életet lehelt ebbe kb. 3-4 percbe a szinpadon! Radvanovsky IV.felv. ária codájaként is fantasztikus kadenciát csinált lefutó skálája szinte alt mélységig futott, s onnan vissza,..s ezek után ugye akkor még jött az V. felv.!... Hatalmas ambitus!... ;-)))

12298 Sesto 2006-09-24 10:18:10 [Válasz erre: 12297 Tarantella 2006-09-24 09:09:39]
...ez legyen a legnagyobb probléma, hogy e´´´vagy esz´´´,...de nem is ez a lényeg-hanem az, hogy valóban szenzációs volt amit nyújott-és nem kozmetikázott hanghordozón, hanem live... S ahogy irtam is, a \"szinpadi körülmények\" sem voltak igazán rózsásak pont az áriához etc., de mégis!... ;-))) Nem, nem érzem/hallom drámai koloratúrszopránnak-de ez megint csak egy lényegtelen részletkérdés, nem ettöl függ, hogy akkor most jó-e vagy sem: mivel eleve a szerep sem \"drámai koloratúrszoprán\" hangra van komponálva(=ja, persze sok szubrett énekli az utolsó áriát csak úgy passzióból!)-rohadtúl mély szinte mindenütt, egy-egy exponáltabb pillanat kivételével, s a \"Bolero\" magas e-je szintén fakultativ, ergo nem kötelezö-ö megcsinálta-hatalmas crescendo-val és igy a végén forte kitartva(=ilyet eddig live csak Elena Mosuc-nál hallottam a Sonnambula II. stretta fináléban-ott a teljes kórus és szólisták \"ellen\"!)-noná, hogy itt és most is leeszakadt az orcája a nagyérdemünek\", mert ilyenre senki nem számitott!-nem tudom a rádion átjött-e, de pont az e´´´elött tartott egy roppant rövid, picike szünetet-\"elökészitésként\"-akkor már egyértelmü, hogy vminek jönni kell! ;-) ...de akkor most vissza a kérdésedhez: Radvanovsky hangja egy különlegesen sötét tónusu, dús, robosztus, de kiegyenlitett drámai szoprán hang, nagyon sok tartalékkal rendelkezik-sosem penetráns! Koloratúrkészsége valóban jó, és persze pluszpont, hogy ilyen \"tophangjai\" is vannak-ezért nem csoda, hogy pont a Vespri mellett más Verdi szerepekben is sikeres, amelyek a \"drámai szoprán koloratúrkészséggel\"-szerepkörbe tartoznak-Bregenz-ben is feltünt korábban, igaz akkor még nem hallottam személyesen, hogy éppen a felsoroltakból kifolyólag nagyon jó Trovatore-Leonore-t énekelt! Azt már az elöadás után leirtam, nem csak énekelni tud, hanem egynesen szinpadra termett Müvész, nagy élmény volt látni a nulla rendezés ellenére, hogy legalább neki volt elképzelése a szerepröl, amit megformált!... ;-)))

12297 Tarantella 2006-09-24 09:09:39 [Válasz erre: 12296 Sesto 2006-09-24 00:50:16]
S. Radvanovsky akkor drámai koloratúrszoprán? Egyébként a bolero végén nem háromvonalas esz van, hanem é, de nem mindenki szokta kiénekelni. Ill. nem mindenki tudja.

12296 Sesto 2006-09-24 00:50:16
...na akkor Vespri után otthonról,...nem tudom a rádión mi jött le, de egy tény: ma este egy sztár született!... ;-))) SONDRA RADVANOVSKY szenzációs debut-vel ajándékozta meg a STOP publikumát! S mindezt egy ILYEN szereppel!!! Már elsö fellépésekor egyértelmü volt: \"hoppá, na most itt tessék csak fülelni, mert a fiatal, kellemes megjelenésü és igen csak SZINPADRA TERMETT kanadai Hölgy megfogta elsö hangjaival a Nagyérdemüt és az V. felvonás végéig ki sem engedte a markából!...\"-tudatos és egyben intelligens müvész lehet, mivel rendkivüli ökonómivál birt és tökéletes technikai hattérrel felfegyvervezve, nem csak túlélte az V. kutya kemény felvonást, hanem brillánsan teljesitett is!... Radvanovsky hangja rendkivül sötét timbre-val bir, szinte egy magas drámai mezzo szineivel rendelkezik, ez azonban nem mesterkélt sötétités eredménye-erre legkésöbb a hiresen-hirhedt \"Bolero\"-ban fényderült, amit egy bombasztikus tartott magas esz-szel zárt le-akkor már tombolt a Ház! (Pedig micsoda nehézségeken kellett átmennie pont ezen ária alatt: a hatalmas, legalább 5 emelet magasságú lépcsön kellett \"sleppes mennyasszonyi ruhájában és mennyasszonyi csokorral a kezében ledolgoznia magát, egészen a súgólyukig\"-na ha itt legurul, nem hogy nem lesz ebböl \"Bolero\" és finale, de a nyakát is kitörheti-ez a bazárian olcsó, infantilis és kretén rendezöi instrukció valószinüleg zavarhatta is, mivel egyszer nem -pont az elején- nem sikerült precizen belépnie!...) A \"Bolero\" végén kitört hatalmas taps és \"BRAVA\" kiáltásokat öszinte meghatottsággal fogadta, magához szoritva a csokrot,...és nem oldotta föl a szerepet, mint pl. szerencsétlen tenor kollégája, de róla majd késöbb!... Radvanovsky nem csak hangi teljesitménye, hanem szinpadi kisugárzása és szerepformálása nagyon sokszinüre sikerült-s ez azért is különösen nagy telejsitmény, mert a Verdi opera bécsi Wernicke-által rendezett produkciója, ami a szinpadon látottakat illeti, nagyon de nagyon trehányra sikerült: idétlen és logikátlan, többnyire zavart mozgások és mozgatások-ez különösen a kórustablók(=abból meg ugye van böven!) volt kényesen zavaró, idegesitö helyzet! A többi szólistáról is cimszavakban: Nucci-t nem tehetek róla, elfogult leszek: nagyon szeretem és itt is nagyon tetszett, még akkor is ha összeségébén nem volt olyan brilliáns és lenyügözö, mint pl. legutóbb Zürich-ben Barbiere és Rigoletto szerepeiben. Fáradt is lehetett, mivel nem egy alkalommal a súgó segitségére volt utalva-amit egy nagyon kedves gesztussal meg is köszönt a függöny elött. Scandiuzzi-t is jó volt újra szinpadon látni/hallani-maradok eddigi véleményemnél: teljesitménye roppant ingadozó-szépszinü, dús voce, ami sajnos nem minig szól úgy, mint ahogy azt tulajdonosa szeretné és a publikum elvárná... Franciso Casanova mint Arrigo, szegény arról aztán -sajnos- végképp´nem tehet, hogy úgy néz ki, mint a \"Notre Dame-i toronyör\",...de nem sokat javitott a helyzeten az sem, amit hallottunk töle-teljesitménye ingadozó, leginkább az igen csak egyedi \"voix mixe\"-technikáka nagyon idegesitö volt egy bizonyos idö elteltével, s az pedig hogy leginkább falzettbe \"menekült\", nos, az sem tette szimpatikusabbá... Igy persze minden csúcshang a helyén,...az pedig sokaknak elég ahhoz hogy magukhoz nyúljanak és elélvezzenek,...no comment!... Luisi -mint leginkább mindig- ma is bebizonyotta, hogy a \"legporoszosabb dirigens az összes olasz pályatársa között\": roppant feszesen dirigált, szinte már fájdalmas és merev precizitással és ami a leghjobban irritált, hogy helyenként durván hangosan bömbölteti a zenekart az énekesek rovására is! Conclusio: egy szenzációs STOP-Debut egy ugyancsak nagyszerü olasz bariton kolléga kiséretében,...hanyag szinpadraállítás sok kisebb (zavaró) bakival együtt, s a többi szólista esetében elmondható: részben nagy nevek, de közepes szinvonal, és egy dirigens aki egy \"jó tanuló\" szintjén -tisztességesen- abszolválta a kiosztott (=túlontúl nagy) feladatot.

12295 Orfeusz 2006-09-23 19:28:06 [Válasz erre: 12294 Orfeusz 2006-09-23 15:58:51]
Hallgatva ezt, Radvanovsky csodálatosan énekel!

12294 Orfeusz 2006-09-23 15:58:51
Akit érdekel a bécsi szíciliai vecsernye: az orf élőben közvetíti [url]//oe1.orf.at/programm/20060923190000.html;orf[/url]

12293 Sesto 2006-09-23 14:32:29 [Válasz erre: 12292 orlandofurioso 2006-09-23 12:47:22]
...bizzunk benne, hogy jó lesz, én is remélem, aztán majd este úgyis többet tudunk, az elöadást követöen mondani,...eddig csak hanghordozón hallottam: tetszett, itt most live \"bizonyithat\"... és Radvanosky egyben ezzel a szereppel debütál a STOP-ben... hmmm,...nem kis fegyvertény! ;-))) ...összeségében is nagyon remélem, hogy kellemesebb és nem olyan lagymatag este lesz, mint hétfön az \"Osud\"/\"Le Villi\"-párhuzam a STOP-ben, mig elözö zenei anyaga erösen nyomatva van(=jó kis lobby állhat mögötte!)-primitiv, idétlen és knédli-zene, füszerezve egy infantilis és szájbarágós hülye szinpadraállitással,...addig a Puccini egyfelvonásos még egy Cura-val sem nem nagy durranás... Felejthetö este volt!....

12292 orlandofurioso 2006-09-23 12:47:22
Radvanovsky biztos jó lesz. Amúgy az Idomenónál is elhagyták a balettet a további felújításokon.

12291 Sesto 2006-09-23 10:54:07 [Válasz erre: 12290 Sesto 2006-09-23 10:50:23]
...s ha már a hires Elena-interpretációknál vagyok nem szabad elfelejteni Nello Santi kedves énekesnöjét sem, ILLÉS ÉVÁT-komplett \"Vespri-sorozatot\"csináltak együtt a ´70-es években!!! ;-)))

12290 Sesto 2006-09-23 10:50:23 [Válasz erre: 12289 martuni 2006-09-23 09:34:51]
....igen, csak a szopránnak nem csak el kell tudni énekelni a \"Bolero\"-t, hanem el is kell jutni hangilag az V. felv.-ig,...és összeségében az sem szekunder tényezö az elödasát jó lenne talán hangilag is \"túlélni\",...addig nincs felöle kétségem, hogy KERTESI INGRID, akit valóban nagyon tisztelek, mert mindig szerepkörének megfeleö szerepekben lépett fel(=lásd. Konstanze-t sem énekelt soha, maradt Blonde szerepénél!) -intelligenciájától és müvészi alázattól vezérelve, sosem vállalná el a teljes szerepet szinpadon, még akkor sem, ha koncerteken azért ö is kacérkodik az áriával :-( az más kérdés, hogy a másik általad énekesnö(=szubrett!),...na ja,...szóval ö lenne olyan magabiztos, hogy elképzelhetö, hogy belevágna, mint anno Lucia és Konsanze-szerepébe is, aztán az \"eredmény\" magáért beszélt... \"Normális esetben\", Elena-t, ha elveszik egyáltalán a darabot bárhol is, mindig olyan karizmatikus drámai szopránokra bizzák, akik szinte teljes mértékben meg tudják oldani ezt a mammutfeladatot: korábban Callas, Scotto, Deutekom, Caballe vagy Miricioiu a bécsi produkció során nem kisebb személyiség, mint VANESS volt sokáig Elena, után jött Coelho-is,...és most a fiatal Radvanovsky van a soron...nagyon kiváncsi vagyok! S hogy Nucci-t és Scandiuzzi-t is újra egy estén közösen láthatom/hallhatom szintén hatalmas öröm számomra-a \"hab a tortán\"...

12289 martuni 2006-09-23 09:34:51 [Válasz erre: 12287 Sesto 2006-09-22 20:59:19]
Gyönyörű darab A szicíliai vecsernye, valóban régóta hiányzik a Máo-ból. Lukács és Rálik el is tudná énekelni. Igaz, hogy utóbbi hangtípusa a német operákhoz jobban passzolna. Fog is Wagnert énekelni. Ha játszanák a vecsernyét, szerintem Kertesi Ingridre, vagy Miklósa Erikára osztanák, mert ez nálunk így szokás. De...... amíg a Máo súlyos létfenntartási gondokkal küszködik, örüljünk, ha az elöttük álló évadot normálisan le tudják vezényelni. Marad a Nabucco és a Chenier, - (tudomásom szerint sokat harcolt Lukács Gy. azért, hogy ez a két darab műsoron legyen) és hát azért sok mindent játszani is fognak, ami valóságos csoda ebben a szituációban.

12288 frushena 2006-09-22 21:44:23 [Válasz erre: 12286 virius 2006-09-22 20:39:58]
Igen! Vajon miért! Remek kérdés, pedig fantasztikus Verdi opera!

12287 Sesto 2006-09-22 20:59:19 [Válasz erre: 12286 virius 2006-09-22 20:39:58]
...holnap este lesz a Wiederaufnahme, ott a helyem!... ;-))) ...már nagyon várom!... És hogy \"miért\" nem megy a darab a MÁO-ban,...annak csupán annyi az oka, hogy kell egy szuper (súlyos) drámai szoprán(=LUKÁCS GYÖNGYI biztosan meg tudná csinálni, nem?!), aki végigcsinája az V. felvonást minden kihivásával egyetemben,...és akkor jön a hab a tortán a hochvirtuóz koloratúr-Bolero az V. felvonásban(=amit gyakran énekelnek SAJNOS koloratúrszubrettek \"elegáns koncertáriaként\" ,...ettöl meg csak hányni tudok-pardon!),...és akkor az igényes tenor, bariton, basszus szerepekröl még szó sem volt, -ill. a hatalmas elöadói apparátusról: nagylétszámú kórus, balett és statisztéria etc.

12286 virius 2006-09-22 20:39:58
Most újítják fel a STOP-ban a minálunk sohasem (vajon miért?) játszott Vecsernyét. Esetleg ezt is megnézi valaki? Kíváncsian várom a beszámolót.

12285 frushena 2006-09-22 07:45:41
Vasárnap valaki (kik) Nürnbergi?

12284 Sesto 2006-09-21 20:14:04 [Válasz erre: 12283 WiseGentleman 2006-09-21 20:09:59]
...bingo!... :-(

12283 WiseGentleman 2006-09-21 20:09:59 [Válasz erre: 12282 Sesto 2006-09-21 19:48:56]
Igen, csakúgy, mint Eleázár áriájának gyors része...

12282 Sesto 2006-09-21 19:48:56 [Válasz erre: 12280 WiseGentleman 2006-09-21 14:33:39]
...szia Wise,...hmmm,...bevallom nem tudom miért a húzások, de talán meg tudom érdeklödni,...minden esetre nem az elsö ilyen eset ez a STOP-ben: lásd pl. anno \"La Juive\" premierjén és az azt követö elso sorozatban még benne volt Eudoxia hires, igényes \"Bolero-ja\", ami a liveCD-n Regina Schörg-gel az emlitett szerepben még rajta van(=ez egyben akkor volt számára is a nagy nemzetközi kiugrás, igaz elég rövid idöre,...azóta csakis \"süllyesztö\"...)-késöbbiekben azonban ez a részlet is kikerült az elöadásból...

12281 Búbánat 2006-09-21 15:50:49 [Válasz erre: 12279 Sesto 2006-09-21 13:52:26]
Kedves, Sesto, amit most leírtál, így igaz. Mondhatnám, ebben Te értesz egyet velem. Természetesnek tartom, hogy Te is így gondolod!

12280 WiseGentleman 2006-09-21 14:33:39 [Válasz erre: 12279 Sesto 2006-09-21 13:52:26]
Szia Sesto, jó hogy jössz, igazad volt, amit néhány hónapja Rydl-ről írtál, tegnapelőtt láttam a Lohengrinben és árnyéka volt önmagának (sehol a hatalmas basszus hang), a hangja nem lebegett, ugyanakkor a volumen határozottan \"kívánnivalót hagyott maga után\". Mellesleg nem tudod esetleg, hogy miért állították vissza a harmadik felvonás végén a húzásokat? (A Bychkov-féle premieren még a húzatlan változat szólt, sőt a Grál-elbeszélés második részét is elénekelte Botha - amit még anno Wagner húzott ki.)

12279 Sesto 2006-09-21 13:52:26 [Válasz erre: 12278 Búbánat 2006-09-21 12:21:22]
...nézd Búbánat ez számomra nem igazán szempont, hogy \"vkivel. egyetértek vagy sem\"-ha még jól emlékszem: pont Te fejtetted ezt ki korábban, egyik bejelentkezésed során, hogy nem azért irsz ide a fórumba, hogy elismerést szerezz etc., mindegy,...szóval, ha bármit is leirok az nyilván mindig saját és szubjekitv ;-))) véleményem, és hogy az kinek tetszik, kinek nem, hmmm, az megint csak szekunder dolog vhol.-ezért a fórum!(=leirhatod -elvileg- szabadon: mi tetszik, mi nem stb.)-s mindennemü arroganciától is mentesen!...

12278 Búbánat 2006-09-21 12:21:22 [Válasz erre: 12277 Sesto 2006-09-20 23:01:06]
Végre, amiben egyetértünk!...

12277 Sesto 2006-09-20 23:01:06 [Válasz erre: 12275 bermuda 2006-09-20 16:18:25]
...én is nagyon de nagyon szeretem \"Bubbles-Sills\"-müvészetét,...éppen Mozart-áriákat (is) hallgattam vele,...Éj királynöjeként sajnos nem tetszik: de gond egy szál se-hiszen ott a sok belcanto, francia-, vagy akár Verdi-felvétele, amelyek valóban zseniálisak!... ;-)))

12276 bermuda 2006-09-20 16:25:46 [Válasz erre: 12275 bermuda 2006-09-20 16:18:25]
Az Ezred lányát is megnézném Sillssel, kapható, csak sajnos angolul éneklik, s ez visszatart-de lehet,h. jobb, mint sehogy.:-)

12275 bermuda 2006-09-20 16:18:25 [Válasz erre: 12274 Búbánat 2006-09-20 15:39:41]
Nekem már régebben megvan, a \"zenebona\" 5400.-ért árulja D.G. kiadvány, szereplők ugyanazok, remek felvétel Sillsből semmi nem elég. Szóló lemezét keresek de magyar \"fronton\" sehol nem találok, a többi itthon kapható Sills megvan teljes operák. Napok óta a Luciáját hallgatom....

12274 Búbánat 2006-09-20 15:39:41 [Válasz erre: 12273 Orfeusz 2006-09-20 00:01:02]
Ha már Beverly Sills: kapható már CD-n az a Roberto Devereux stúdiófelvétel, mely 1969-ben készült vele és Ilosfalvy Róberttel (Charles Mackerras a karmester)! Nem olyan régen hozta forgalomba a Nightingale cég (aki Gruberova lemezeivel vált ismertté). Tegnap láttam belőle egy pld-t a MüPa CD-boltjában.

12273 Orfeusz 2006-09-20 00:01:02
[url]http://www.youtube.com/watch?v=4ZEzVbGzbNg&NR;Beverly Sills and Danny Kaye opera parody[/url]

12272 Búbánat 2006-09-15 10:00:00
Rost tegnap esti produkciójával bizonyította, nem véletlen, hogy „neve” van a nemzetközi operavilágban. S bár pár éve az Erkel Színházban ennél meggyőzőbb Violettát produkált, a mostanira sem igazán lehet panaszom, különös tekintettel a koncertszerű változat körülményeire; Káel Csaba rendezése kimerült abban, hogy \"mozgatta\" a közreműködőket, énekeseket, a kórust is. (Bár az utóbbiak „otthonról” hozták a mozgáselemeket.) A „félszenírozott” előadás üressége engem a DVD-n látott salzburgi Traviata modern-rendezésére emlékeztetett (Netrebko – Villazón - Hampson); Káel ennek adaptálásával próbálkozott, ami leginkább a toalettben mutatkozott meg, valamint a csupasz pódiumot jelentette még egy kis asztalkával: ez volt az egyetlen kellék. Rost teljesítménye mellett elsősorban az öreg Germontot éneklő angol Anthony Michaels-Moore csodálatos lírai baritonja marad meg bennem. De egyáltalán, habitusával, megjelenésével, egyéniségével az egésznek valami tartást kölcsönzött. Igazán nemes alakítása méltán az est egyik legnagyobb ovációs sikerét hozta. Igazi világsztárt ismerhettünk meg benne! Bevallom, a neves olasz tenorban, Giuseppe Sabbatiniben kissé csalódtam. Minden a helyén volt, korrektül előadta, amit kellett és el is játszotta azt, hangja is technikás, vannak pianói és magasságai, de összességében erőtlennek, fénytelennek tetszett, s hiányoltam belőle a szenvedély hőfokát is. Kár, hogy nem akkor jött el hozzánk, amikor még a csúcson volt, de így is örültem, hogy végre élőben láthattam és hallhattam a nagyszerű művészt. Annak is örültem, hogy a Traviata húzások nélkül ment le. Az olasz karmester, Marco Boemi tette a dolgát, levezényelte az előadást. A miskolci szimfonikus zenekar alázattal lekísérte az énekeseket. Összességében, a három főszereplőnek köszönhetően, szép sikeres előadás élményével távozhattam sokadmagammal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből.

12271 frushena 2006-09-14 23:55:49
Traviata-Rost A \"Minden jegy eladva\" természetesen átverés volt, noha nem gondoltam volna, hogy ennyi ember lesz a Hangversenyteremben. Szép számmal összegyűlt a nép, akik Rost Andreára voltak kíváncsiak. Olyat beszélgetést kaptam el előadás előtt, hogy az illető mondja, hogy \"ha csak Rost énekelne úgy lenne az igazi.\" Jó nagy hülyeség. Hogy lehetne előadni egy Traviatat a többi jelentős szereplő nélkül...Komolyan mondom, ilyenkor eszembe jut Einstein mondása. \"Csak két dolog végtelen. A világegyetem és az emberi butaság. Bár utóbbiban nem vagyok biztos.\" Tehát előadás. Színpadkép volt ugyan, de igazán! Legalább egy asztal, egy szék és sok-sok fehér lilom kellett volna ... Elég sivár volt egy fehér asztallal középen. Vagy nem is asztal volt. Akármi! Kezdeném ROST Andreával. És elöljáróban leszögezem, hogy szeretem művészetét. Most viszont az első felvonásban a \"Sempre libera-ig\" nem kifejezetten tetszett. A pezsgőduett végét furcsán oldotta meg.A már említett híres ária viszont nagyon szép volt. Utána nekem megint kissé üres. Egyszóval igen hullámzó volt teljesítménye. Hangja van rendesen, nagyszerű színésznő, szépek voltak a ruhái. Kb. ennyi ami bennem maradt a művésznőből. Kicsit többet vártam. Violetta halála kissé komikusra sikerült a szaladgálással. :S Természetesen élveztem az előadást, mert VERDI eme zenéje ÖRÖK!!! Rostot jó volt látni és hallani. Anthony Michaels-Moore Georges Germont szerepében fantasztikus volt. Csodás bariton, meg is kapta a neki járó bravot. Violetta & Georges duett is jó volt. A fiának énekelt ária pedig szívbemarkoló, amit sikerült megkönnyeznem. Akár csak a \"Teneste la promessa-t\" Violettatól. Gál Erika ma este valami elbűvölően nézett ki és természetesen jó volt mint mindíg! Giuseppe Sabbatni? Őszintén megmondom nem igazán kábított el hangjával. Színészete rendben, de a hangja sztm kevés volt. A zenekar karmester nélkül is el lett volna. Szépen játszottak a Miskolciak. Bravo! Marco Boemi dirigálása komikus volt. Összeségében nem volt rossz előadás, örültem, hogy végül sikerült elmennem.

12270 Heiner Lajos 2006-09-11 14:02:34 [Válasz erre: 12269 tagliavini 2006-09-11 14:00:13]
Rendben. Készséggel állok rendelkezésedre a Peerce-összkiadás ügyében.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.