Bejelentkezés Regisztráció

Olvasói levelek

4629 morgona 2007-08-07 15:36:06
Bocsánat, megtudhatnám, mi volt a megfejtése az utolsó júliusi kérdésnek a momus-játékban? Igazán nem szép büntetés, hogy szürke homályban maradok, csak azért, mert aug. elsején reggel elutaztam... Előre is köszönöm!

4628 -zéta- 2007-08-07 15:22:07 [Válasz erre: 4626 Szilgyo 2007-08-07 13:23:57]
Nem kérdés: Maros Gábor :-)

4627 Sesto 2007-08-07 13:34:54 [Válasz erre: 4626 Szilgyo 2007-08-07 13:23:57]
...minden esetre mivel a PRO7 és ORF1 rendszeresen programján tartja Simpson-ékat,...így legalább van remény, hogy a német változat hamarosan Európába is eljut. (Simpson-ék esetében pl. jobbnak tartom a német szinkront az eredeti angol-amerikai változatnál!)

4626 Szilgyo 2007-08-07 13:23:57 [Válasz erre: 4625 Sesto 2007-08-07 10:45:43]
Kíváncsi vagyok, hogy ha bemutatják Mo-on, ki lesz Domingo magyar hangja. Nem tudom, ki emlékszik rá, de a Pavarottival forgatott Mondj igent Giorgonak c. játékfilmben Gerdesits Ferenc szinkronizálta a magas cék királyát.

4625 Sesto 2007-08-07 10:45:43
...most olvasom a hírek rovatban: Domingo a Simpson családban (2007-08-07) \"A világ talán legismertebb operaénekesét, Placido Domingót újabb hatalmas megtiszteltetés érte: meghívták vendégszerepelni a Simpson család című rajzfilmsorozat egyik epizódjába. A hírek szerint A sevillai Homer című részben a tenorista (illetve a hangja és a rajzolt figura) a sorozat egyik főszereplőjének operaénekesi karrierje körül bábáskodik. Az epizód az Egyesült Államokban szeptember 30-án kerül adásba, magyarországi vetítésről egyelőre még nincs hír.\" Hmmmm,....minden esetre a mozifilm-változat, ami egy pár hete látható tényleg nagyon jól sikerült! ;-))))

4624 Sesto 2007-08-07 10:43:21 [Válasz erre: 4623 virius 2007-08-07 10:32:39]
...és ez neked nagyon fáj, ugye?!...

4623 virius 2007-08-07 10:32:39 [Válasz erre: 4614 Sesto 2007-08-04 19:58:56]
Gyerekek, érik az önálló Keszei Bori-topik... :)))

4622 -zéta- 2007-08-07 09:08:07 [Válasz erre: 4621 SzJ 2007-08-07 08:10:16]
\"A bűnös én vagyok...\"

4621 SzJ 2007-08-07 08:10:16 [Válasz erre: 4620 WiseGentleman 2007-08-06 23:10:37]
Kétszer megjelenve, háromszor javítva, köszönjük.

4620 WiseGentleman 2007-08-06 23:10:37
Bocs, nem tudom miért jelent meg kétszer...

4618 WiseGentleman 2007-08-06 23:10:01
Aprócska megjegyzés a bayreuthi beszámolóval kapcsolatban: a neves karmester nevét KnappertSbusch-nak kéretik írni...

4619 WiseGentleman 2007-08-06 23:10:01
Aprócska megjegyzés a bayreuthi beszámolóval kapcsolatban: a neves karmester nevét KnappertSbusch-nak kéretik írni...

4617 -zéta- 2007-08-05 14:48:55 [Válasz erre: 4616 Sesto 2007-08-05 13:25:26]
Teljesen egyetértek, ilyen kategóriájú dirigens ne heverjen parlagon, míg a rosszabbak előadások tömegét teljesítik.

4616 Sesto 2007-08-05 13:25:26 [Válasz erre: 4615 zsoly 2007-08-05 12:42:43]
...irigyellek: valóban szép élményben lehetett részed,...s annak pedig külön örülök, hogy Pál Tamás újra \"elökerült\" -szokás volt egy idöben /akár itt a Momus-n is!/ ezért v. azért \"kigyót-békát szórni\"- nem érdekel/nem érdekelt; nagyon kedvelem, mint dirigenst,...más meg ezen kivül senkire nem tartozik! Remélhetöleg \"folyt. köv\" -és nem csak Szegeden!... ;-)

4615 zsoly 2007-08-05 12:42:43
Tegnap – a délutáni eső és az esti hűvös miatt a szegedi városháza udvara helyett – zsúfolásig megtelt a Bartók Béla Művelődési Ház koncertterme Pál Tamás és a Salieri Kamarazenekar koncertjére. A műsoron Haydn és Mozart művei szerepeltek, az előbbitől a 49-es f-moll (La passione) szimfónia, az utóbbitól pedig a KV 417-es kürtverseny és a Jupiter-szimfónia. A Haydn első taktusaitól hallani lehetett, hogy itt most valahogy nagyon a helyén vannak a dolgok. Mindennek volt értelme, eleje és vége, íve és karaktere, színe és lendülete. A zenészek szemmel láthatóan is lelkesen játszottak, ami további lendületet adott a játékuknak. Szóval minden egyben volt, ami a szimfonikus nagytestvérből nem ritkán hiányzik. A kürtversenyben a kakukktojás a szólista, Kecskés György volt, akire valahogy nem ragadt át a zenekar ihletettsége. Játéka meglehetősen lapos volt, a zenekari közjátékok üde színfoltot jelentettek. A gyakoribb felállás helyett, amikor is a zenekar kullog a szólista után, itt most fordítva történt, a szólista nem tudott felnőni a zenekarhoz. Ugyan a teremben meleg volt és kevés volt a levegő, egy-két melléfújást nyugodtan ennek a számlájára írhatunk, de mindezzel együtt is adósunk maradt a szólista a muzikális, igényes formálással. A Jupiterrel aztán minden ott folytatódott, ahol a Haydnnel elkezdődött. A muzsikusok lelkesedését talán még tovább növelte, hogy a zeneirodalom egyik legnagyobb remekművét játszották. Játékukat végig a világos hangvétel, lendületesség, igényes formálás és igazi ünnepélyesség jellemezte. A Jupitert nem egyszer hallani kifejezetten nagy szimfonikus apparátussal, így érdekes volt most a kamarazenekari megszólaltatás, s leginkább az, hogy a terem méreteinél fogva egészen úgy hatottak, mint egy nagy szimfonikus zenekar. A vonósok közül ki kell emelni a mély szekciót, a két csellistát és az egy szál bőgőst. Belőlük elkelt volna még a Jupiterben (legalább még egy cselló), de ezt a hiányt hallatlan hangszeres tudással és muzikalitással igyekeztek pótolni. A bőgőst nagy bravókkal ünnepelte a közönség. A vonósok közül talán az első hegedűsök lógtak ki egy kicsit, ott elő-előfordultak intonációs problémák. Ki kell még emelni az átlagon felül teljesítő fafúvósokat is, és különösen a fagottost. Az akusztikának köszönhetően nagyszerűen érvényesülhettek. A rezek pedig sokszor a historikus megszólaltatást idéző igazi érces hangszínt produkáltak. Pál Tamás mindkét szimfóniát fejből vezényelte. Én régen hallottam utoljára szegedi muzsikusokat így játszani, mint ahogy most a keze alatt megszólaltak, és ebben a karmester szerepét nem lehet elvitatni. Sikerült azt a többletet kihozni a zenészekből, ami a „puszta” muzikális megszólaltatáson túl ünneppé emelte a tegnapi koncertet. A közönség vastapsát ováció kísérte, a taps még akkor is zúgott, amikor a zenészek elkezdtek pakolni és levonultak a színpadról. Feltétlen folytatást és hasonló koncertélményeket kívánok magunknak!

4614 Sesto 2007-08-04 19:58:56
....Keszei Bori immáron második alkalommal szerepel az Attersee Klassik Fesztiválon! www.atterseeklassik.at \"Jetzt wird Beethoven gespielt werden, lassen Sie doch vorher den Saal lüften!\" Samstag, 4. August \"JETZT WIRD BEETHOVEN GESPIELT WERDEN, LASSEN SIE DOCH VORHER DEN SAAL LÜFTEN!\" Christoph Wagner-Trenkwitz / plaudert über die Uraufführungsskandale der Wiener Schule. Mit Bori Keszei / Sopran Natacha Kudritskaya / Klavier und dem Attersee Institute Quartett Programm und Details: A. Berg: 5 Lieder nach Ansichtskartentexten von Peter Altenberg op.4 (1912) A. Berg: Largo desolato „aus der Lyrischen Suite für Streichquartett“ (1926) A. Berg: Klaviersonate op. 1 A. Schönberg: 2. Streichquartett fis-Moll op.10 mit Sopransolo L.v. Beethoven: Allegretto con Variazioni aus dem Quartett in Es-Dur op. 74, „Harfenquartett“ \"Jetzt wird Beethoven gespielt werden, lassen Sie doch vorher den Saal lüften!\" Diese Worte rief ein empörter Konzertbesucher Ludwig Bösendorfer dem Besitzer des Bösendorfersaals zu, nachdem das Rosé Quartett den dritten Satz von Schönbergs Streichquartett Nr. 2 wegen „eines förmlichen Indianergeheuls“ des Publikums nicht mehr zu Ende spielen konnten. So berichtete jedenfalls das Neue Wiener Tagblatt am 22.12.1908. Anhand von detaillierten Zeitungsmeldungen und Augenzeugenberichten gewinnen wir ein ebenso amüsantes wie lebendiges Bild von den Skandalen, die mit den Uraufführungen von Werken der Wiener Schule verbunden waren. Darüber plaudert Christoph Wagner- Trenkwitz. Mit Bori Keszei/Sopran, Natacha Kudritskaya/Klavier und dem Attersee Institute Quartett. Christoph Wagner- Trenkwitz geboren 1962 in Wien, studierte Musikwissenschaft, Politikwissenschaft, Soziologie und Romanistik. Von 1988 bis 1992 war er Vorstandsmitglied, dann Generalsekretär des Vereins der Freunde der Wiener Staatsoper. Im ORF-Hörfunk war er unter anderem als Sprecher und Gestalter von Kulturfeuilletons und Unterhaltungsprogrammen auf Ö3 tätig und moderiert derzeit eine wöchentliche Opernsendung auf Ö1. Außerdem ist er auch als Texter, Kabarettist, Schauspieler und Regisseur tätig. Von 1993 bis 1996 war er Leiter des Pressebüros der Wiener Staats- und Volksoper, 1996 bis 2001 ist er Chefdramaturg der Wiener Staatsoper. Seit 1. September 2003 Generalsekretär der Volksoper. Auftritte als Moderator in Radio und TV sowie auf verschiedenen Bühnen im In- und Ausland. Bori Keszei /Sopran wurde in Budapest geboren. Sie absolvierte ihr Gesangsstudium am Konservatorium Leo Weiner in Budapest, wo sie 1997 mit Auszeichnung abschloß. Seit der Spielzeit 2000/01 ist sie Gast an der Ungarischen Staatsoper Budapest. Dort sang sie unter anderen bedeutenden Partien wie Susanna (Le nozze di Figaro), Zerlina (Don Giovanni), Despina (Così fan tutte), Adina (L’elisir d’amore), Gilda (Rigoletto), Nannetta (Falstaff), Lauretta (Gianni Schicchi), Juliette (Roméo et Juliette). Besondere Beachtung fanden ihre Auftritte an der Ungarischen Staatsoper Budapest als Gilda und Juliette. Seit der Spielzeit 2003/04 ist Bori Keszei Ensemblemitglied der Wiener Staatsoper und war hier bis jetzt u.a. als Giannetta (L’elisir d’amore), Nannetta, Lisa (La sonnambula), Papagena (Die Zauberflöte), Inès (La Favorite) zu erleben. In der Spielzeit 2005/2006 sang sie u. a. die Papagena, den Jemmy (GUILLAUME TELL), die Sophie in WERTHER, Ida und Oscar in UN BALLO IN MASCHERA.

4613 zsoly 2007-07-30 00:21:54 [Válasz erre: 4605 -zéta- 2007-07-29 13:31:48]
Az vitathatalan, hogy az operai program nem hasonlítható a régihez (amit én még nem élvezhettem), de a 90-es második felétől még emlékszem jó Trubadúrra és Álarcosbálra, gyenge Hunyadira és Hoffmannra, csúcs Kékszakállúra, közepes Aidára. A Nabuccót elmosta az eső, így nem láttam. Igen, vegyes a mérleg. És tény, hogy idén két musicalt is nyomatnak, mintha nem lenne egy is elég, ez nyilván a pénzről szól már... És megértem azt is, ha emiatt borongsz, de szerintem a másik végéről is lehet nézni a dolgot. Minden évben van opera. Igaz, most a Bánk bánt másodszor adják, így másodszor megyek el megnézni, és szurkolok Kis B.-nek, hogy legyen olyan jó, mint tavaly volt. Amennyire ferdül a tömegízlés, még csoda, hogy a Dóm téren megy az opera! Remélem, jövőre valami új és klassz dologgal állnak elő. Operett pedig mindig volt a Dóm téren, vagy pl. a János vitéz, amire busszal hordták a fejkendős falusiakat, szüleim mesélték, nem is tudom, hány évig ment. Ja, persze a János vitézt akkor a magyar élvonal énekelte! És valami hasonló volt most is a Maricával. Lukács és Nyári, a rendezés kiválóak. Ennek lehet örülni. Szóval a régi programokat olvasva tényleg semmi nincs. De ha a mai magyar átlagpógár fejébe belenézünk, akkor jó, hogy még az van a Dóm téren ami. Minden relatív.

4612 Sesto 2007-07-29 18:58:53 [Válasz erre: 4611 kobzos55 2007-07-29 18:41:34]
....hááát,...annak ellenére, hogy az \"opera a müfajok királynöje\" és az operett talán a kishúga(?), vagy nevezzük ahogy akarjuk -személyes vérmérséklettöl függöen- engem sokkal jobban érdekel -inkább(!)- egy rendesen és szivonalasan összeállitott klasszikus operett, mint egy közepesen, hakniízzel \"megáldott\", semi-professzionális szabadtéri operaelöadás: vagyis annak ellenére, hogy a \"Nabucco\"-t, mint alkotást elvileg sosem emliteném egy lapon a \"Marica grófnövel\",...mégis konkrét példákból kiindulva, nem hiszem, hogy pl. az idén St. Margarethen-be szivesebben ellátogatnék, mint Szegedre!...

4611 kobzos55 2007-07-29 18:41:34 [Válasz erre: 4604 Sesto 2007-07-29 13:12:42]
Kedves Sesto barátom! Attól tartok, hogy egy kicsit eltértél a lényegtől. Elsősorban nem az a kérdés, hogy mekkora sztárok, milyen képességú énekesek lépnek fel, hanem az, hogy MIT játszanak. \"Igazi\" zenét, vagy bóvlit? Tudod jól, mennyire szidtam a St.Margarethen Nabucco dvd-t, amit botor fővel megvettem, de azért a lényeg mégis az, hogy St.Margarethenbe azért mennek (akár 100 km-t utazva) az emberek, hogy OPERÁt lássanak, s nem... A Szigeten/Szegeden is - valaha - az volt a jó, hogy szüleink szép nyári esteken operákat láthattak, az már csak \"hab a tortán\", ha még a színvonal is remek. Ma: mondjál nekem egy megnézhető előadást, amiért érdemes néhány buszmegállónyit a Margitszigetig utazni...

4610 -zéta- 2007-07-29 16:08:35 [Válasz erre: 4609 sphynx 2007-07-29 15:55:46]
Ja, és Klárinak a szakálla is szúr... :-)

4609 sphynx 2007-07-29 15:55:46
A \"Klaro\" a Klára férfi változata? Nem is tudtam, hogy zétát így hívják...

4608 Sesto 2007-07-29 15:43:46 [Válasz erre: 4607 -zéta- 2007-07-29 15:39:29]
Noná! És azért korábban a legendás operaelöadások mellett azért rendszeresen voltak operettbemutatók is szabadtéren,...szintén szenzációs szereposztásban -ilyesmiröl mi az utókor csak álmodhatunk -feltéve, ha nem sikerül lejutni MOST Szegedre!... Hmmm...

4607 -zéta- 2007-07-29 15:39:29 [Válasz erre: 4606 Sesto 2007-07-29 13:41:48]
És akkor még nem beszéltem mára kifújt szabadterekről. Például a tatai tónál utoljára a 80-as évek elején volt előadás (A trubadúr), de a 30-as évek második felében Max Lorenz énekelt itt Tannhäusert. (Bizonyára nem kellett neki microport sem.)

4606 Sesto 2007-07-29 13:41:48 [Válasz erre: 4605 -zéta- 2007-07-29 13:31:48]
...abszolút igazat adok Neked,...klaro! Tények, tények és meg egyszer tények!... DE ha nincs pénz, vagy talán inkább a közizlés ferdülése(?) etc. ilyen tendenciát mutat,...akkor már az is hatalmas fegyvertény,...ha a sok ramaty, tucat musical-moslék mellett(=mert ugye abból sem a minöségi alkotások folynak a csapból!...) -legalább egy igényes operett-alkotással találkozhat a publikum, és ez szintén nagy kihívást jelent. (Hátha sikerül újra egy \"operai reneszánsz-t\" beinditani, így igényesebb operett produkciók segitségével?!- igaz lépésröl-lépésre,...mert a mikroportos borzadályok után nem igen lehet kapásból Walkür-t játszani?!) S azt hiszem abban azért egy véleményen vagyunk, minden operaszeretet mellett/ellenére is, hogy igenis is muszáj az operettkultúrát is megfelelö szinten ápolni és támogatni?!...

4605 -zéta- 2007-07-29 13:31:48 [Válasz erre: 4604 Sesto 2007-07-29 13:12:42]
Köszi a kiegészítést. Én amiatt borongok, hogy nézem a Szegedi Szabadtér, a Margitsziget régi programjait és ehhez képest ma SEMMI nincs. Ezen a Margitszigeten anno Aureliano Pertile énekelt, meg Svéd Sándor, de még az én generációm (a közép) is hallott itt Giacominit, Nyesztyerenkot. Most meg Oláh Ibolya van, akivel személy szerint semmi bajom, de ezen a helyszínen még a Walkűr is nagy sikerrel ment. Amikor populista igazgató volt, akkor elővette az Aidát. (a Verdiét). Szegeden hasonló a helyzet, én ott Falstaffot hallottam (Gregorral), meg Otellot (Checchelével), Carment (Ilosfalvyval). S ne beszéljünk a \"hősi múltról\" Szegeden, amikor tényleg a kor világelsői léptek fel üzemszerűen... :-(((

4604 Sesto 2007-07-29 13:12:42 [Válasz erre: 4603 -zéta- 2007-07-29 12:55:01]
Szia Zéta! Köszönet érte, hogy Te is, mint a Momus Szerk. tagja állást foglalsz! ;-) Engedd meg, hogy 2 apró megjegyzést hozzáfüzzek soraidhoz! Idézlek: \"Ezzel ellentétben Ausztriában az egyik szabadtéri fesztivál a másik után ontja az operákat (nem mellékesen magyar művészekkel az élen), mintha az opera Magyarországon tájidegen dolog volna.\" 1., Ausztriában sem mindegyik szabadtéri fesztivál képvisel kiemelkedö szinvonalat,...söt! :-((( Inkább úgy fejezném ki: egyes fesztiválok kiemelt rangját és szinvonalát csakis azáltal lehet/lehetett elérni/fenntartani(=akár korábban is!) hogy jeles magyar müvészeket hívtak föszerepekre! (Hol vannak már azok az idök, amikor pl. St. Margarethen-ben egy akkoriban remek Fekete Veronika énekelt Abigaille-t, vagy éppen pár évvel késöbb Sümegi Eszterröl lehetett ódákat olvasni, kritika cimén az Aida cimszerepében?!) Elég durva dolog, ha az idén szintén müsoron lévö új Nabucco-eladás-széria legkimelekedöbb közremüködö müvésze, a Fenena-t alakitó Elisabeth Kulmann,...aki valóban szuper! VAGY Gars am Camp Operafesztiválja esetében ugyanez elmondható: ha nem énekelt volna az idén Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett és Kálmándi Mihály (Verdi, \"Il Trovatore\"),...akkor a többi közremüködö, szépen magyarosan kifejezve: elmehetett volna a sunyiba, ami a szinvonalat illeti!-MIATTUK volt érdemes ezekre az elödásokra odafigyelni! Becsüljük meg öket -éppen ideje lenne! 2., Magyarország -akár tetszik, akár nem!- \"OPERETTNEMZET\", Ausztriához hasonlóan,...ebböl kifolyólag: a minden szempontból igényesnek és sokrétü müfajnak nevezhetö \"klasszikus operett\" alkotásaiból -úgy érzem!- Magyarország erkölcsi és kultúrális \"megbizatása\"(=öröksége?), akár kötelessége (lenne!) rendszeresen válogatni, és ezen darabokat, a lehetö legmagasabb szinvonalon bemutatni! EZÉRT sem érzem \"problematikusnak\", ha a Szegedi Szabadtéri Játékok egy ilyen darabot és ILYEN szereposztásban mutatnak be a Nagyérdemünek -bár csak több ilyen vállalkozás lenne! Megint ad Ausztria: Mörbisch, Bad Ischl, Baden bei Wien mellett számos kisebb és nagyobb \"operettfesztivállal\" is lehet találkozni,...és sok esetben -érdekes módon- ezek között kis szerencsével kevesebb haknit találni, mint az ún. nagy, operaprodukciók esetében.

4603 -zéta- 2007-07-29 12:55:01 [Válasz erre: 4601 zsoly 2007-07-29 12:34:10]
A profizmust én is elismerem minden téren, mindössze vérzik a szívem, ha a hazai szabadtéri kínálatot átnézem. Élen persze Szegeddel és a Margitszigettel. No comment. Ezzel ellentétben Ausztriában az egyik szabadtéri fesztivál a másik után ontja az operákat (nem mellékesen magyar művészekkel az élen), mintha az opera Magyarországon tájidegen dolog volna. \"Minden hanyatlik\" - ahogy kedves barátom Sir John mondta...

4602 Sesto 2007-07-29 12:54:24 [Válasz erre: 4601 zsoly 2007-07-29 12:34:10]
...kinek a pap, kinek a papné, vagy akár \"ein flotter Dreier\"-formájában(?) netán mindkettö; minden esetre szuper dolog, és örülök + GRATULA(!) a Müvészeknek, ha valóban a klasszikus operett müfaj egyik halhatatlan alkotását, világjáró és elismert operaénekesnövel a cimszerepben sikerült Szegeden, ilyen szinvonalon bemutatni! SZUPER! ;-) (Operettet legyen az Offenbach, Gilbert & Sullivan, J. Strauß, von Suppe, Kálmán, Lehár etc. kizárólag operaénekesekkel!!!) VÉGRE(!!!)-lásd. Szeged(!) Szabadtéri; képzett és nagy, igazi énekhangokat is hallani operettszerepekben, unom már az \"önjelölt, szunyogfing-\"énekhangokat\"(=\"manapság már mindeki tud énekelni?!\") akár köszinházban is mikroporttal megtámogatva(=sajnos ez általánosan elterjedt ragály!) vagy akár a gyakorlatilag zenei elöképzettséggel nem rendelkezö prózai szinészeket igényes operett szólamokban, akik énektudás hiányában gagyi-béna-lenyalt-unalmas poénokkal próbálnak a Nagyérdemü s...be bújni,...s persze a pulbikum összetételétöl függöen akár több-kevesebb sikerrel!...(?) Az ilyesminek számomra köze nincs az operett-müfjahoz, amit lehet nyilván szapulni, szidni, dicsérni, mindegy; de a HAKNIT bármelyik müfajban is -egy az egyben rühellem!!!... PS.: \"Hivatalos\" kritika a szegedi elöadásról olvasható vhol? ;-)

4601 zsoly 2007-07-29 12:34:10 [Válasz erre: 4596 eccerű 2007-07-28 20:25:15]
Én mégegyszer leírom, amit már leírtam: ha no operett, az tiszta sor. A következetesség erény. Nekem ennyi elég volna, de ha már van kommentár, kénytelen vagyok reagálni. Klasszikus operett nem egy kategória a filmzenével meg a musicall-lel. Nem értem ezeket a párhuzamokat... Zéta a Szegedi Szabadtér \"elolcsításáról\" beszél. Nos, a tegnapi előadásról csak annyit, hogy az operettet ezután sem fogom különösebben szeretni, mint ahogy eddig sem szerettem, de a tegnapi Marica NAGYON PROFI volt, és a PROFIZMUST a \"nem szeretem műfajoknál\" is elismerem és feldob, bárhol találkozok bármilyen PROFI produkcióval. Legyen szó akár egy klasszikus operettről. Részemről ennyit az \"elolcsításról\", az operettről, musicalről meg a filmzenéről...

4600 eccerű 2007-07-29 10:42:48
4600

4599 eccerű 2007-07-29 10:42:20 [Válasz erre: 4598 Kúp Flóris 2007-07-28 23:46:23]
Komoly? 2x4 kézzel egyenesen maga Siva...

4598 Kúp Flóris 2007-07-28 23:46:23 [Válasz erre: 4594 -zéta- 2007-07-28 12:28:35]
Lehet,hogy nem jelezte ezt a zeneszegedletet a momus fele senki. A vármegyeházárul is kimaradt a Hegedűs Bandita 2 x 4 kezese (pedig az komoly nótás)

4597 eccerű 2007-07-28 20:30:21 [Válasz erre: 4590 zsoly 2007-07-28 12:20:06]
Ennyi erővel a pol. homokozót is ki kéne törölni, mert mit keres itt... Egyébként is, topikot nem kell száműzni, mert azokat mi - olvasók - hozzuk létre, és nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik.

4596 eccerű 2007-07-28 20:25:15 [Válasz erre: 4595 zsoly 2007-07-28 12:35:30]
Lehet, hogy ez kiemelkedik. Na de ki fogja eldönteni, h. hol a határ: melyik előadás méltó a megemlítésre, és melyik az, amelyik már túl pénzízű? ...és ha az operettet befogadná a momus, akkor ennyi erővel nyugodtan reklamálhatnánk, hogy miért nem olvashatunk filmzene-kritikákat, aztán a filmzenére való hivatkozással még további engedményt lehetne követelni, és ennek sose lenne vége. Szerintem jól van ez így. Meg aztán - bocs az operettrajongóktól - akár tetszik, akár nem, az operett zenei szempontból nem túl igényes műfaj. Megint más dolog, hogy jól csinálni rettenetesen nehéz, de a kettő nem függ össze.

4595 zsoly 2007-07-28 12:35:30 [Válasz erre: 4594 -zéta- 2007-07-28 12:28:35]
A válaszod elfogadom, igaz, hogy nem szoktátok az operettszínház műsorát sem reklámozni. Az \"elolcsítást\" meg a hakni-cigánybárót nem értem. Itt nem vonósnégyes van és az énekesek talán nagyon nem az a kategória, akikre itt célzol. Nyilván, sok hakni-cigánybáró van, ilyen színvonalon, nem kell reklámozni. De ha egy picit is,a szegedi előadás talán kiemelkedik a hakniból. Persze ez csak a sejtésem, majd ma megnézem, és akkor eldöntön. Egyébként ha következetesek vagytok és no operett, az tiszta sor.

4594 -zéta- 2007-07-28 12:28:35 [Válasz erre: 4591 frushena 2007-07-28 12:22:25]
Persze, de akkor az orszég ezernyi hakni-Cigánybáróját (egy kibővített vonósnégyessel, hogy énekeseket ne mondjak) is említenünk kéne. :-)

4593 -zéta- 2007-07-28 12:26:52 [Válasz erre: 4590 zsoly 2007-07-28 12:20:06]
Kedves Zsoly! Nem kéne, hiszen annak a topicnak számos komolyzenei vonatkozása van részetekről. De a Szegedi Szabadtér \"elolcsítását\" hadd ne üdvözöljük hozsannázással. (Mi ezzel tudunk tiltakozni, ha úgy tetszik.) Az Operettszínházból sem szoktunk műsorajánlani, még nem reklamálta senki sem. Nézd meg a mai ajánlatot, nem tettünk engedményt semelyik idegen műfaj felé sem.

4592 sphynx 2007-07-28 12:22:37 [Válasz erre: 4590 zsoly 2007-07-28 12:20:06]
Kedves zsoly! Nem vagyok musical rajongó, de akkor most a musical-t egy lapon kezeljük a heavy metállal?

4591 frushena 2007-07-28 12:22:25
Meg kell hagyni, ezt most én sem értem! Azt megértem, hogy holmi Oláh Ibis Aidát nem reklámoz a momus, de azért Kálmán örökbecsű operettjének itt lenne a helye!

4590 zsoly 2007-07-28 12:20:06 [Válasz erre: 4589 -zéta- 2007-07-28 11:43:23]
Kedves Zéta! Nem vagyok operettrajongó, sőt. De ezt a választ, ne haragudj, de nem értem. Most akkor az operettet egy lapon kezeljük a musical-lel? Hm, ennyi erővel az operettes topikot is száműzni kéne egy komolyzenei honlapról. Nem?

4589 -zéta- 2007-07-28 11:43:23 [Válasz erre: 4588 zsoly 2007-07-28 11:02:14]
Mint ahogy a margitszigeti Aida-musical sem szerepel egy komolyzenei honlap kínálatában...

4588 zsoly 2007-07-28 11:02:14
Van valami oka, hogy a mai Marica grófnő hiányzik a napi ajánlatból? Tegnap is volt és holnap is lesz.

4587 Heiner Lajos 2007-07-26 10:55:06
Kedves dni! Ha megtekinthetem Marton Évát Kostelnickaként DVD-n, talán Te is megtekintheted Várady Júliát DVD-n a Vier letzte Liederben...

4586 Sándor cár 2007-07-20 10:25:16 [Válasz erre: 4585 Sándor cár 2007-07-20 10:22:12]
Már meg is néztem. Állítólag muszlim terroristák robbantottak fel egy autóbombát. Ebből számomra az alábbi hozzászólásban tett következtetésen kívül fontos konzekvencia az is, hogy a WTC-be úgy járkáltak be a muszlim terroristák, mint egy fagyizóba.

4585 Sándor cár 2007-07-20 10:22:12 [Válasz erre: 4581 dratta 2007-07-18 17:06:56]
Köszi, beszerzem a Krówka cukorkát, nemrég úgyis láttam újfajta dagolásban és csomagolásban (remélem, az valódi, lengyel volt). Namost ennek a dátumnak utána nézek. Miért nem tudtam én ezt? Ezek szerint a WTC-t uszkve tízévenként szokás megtámadni?

4584 sphynx 2007-07-19 08:54:09 [Válasz erre: 4583 Szilgyo 2007-07-19 08:31:45]
Szóval te írtad...

4583 Szilgyo 2007-07-19 08:31:45 [Válasz erre: 4582 sphynx 2007-07-19 07:39:30]
Miről beszélsz?:))

4582 sphynx 2007-07-19 07:39:30
Szeptember 19-én a londoni Sotheby\'s aukciósházban kerül kalapács alá a Rosztropovics-Visnyevszkaja orosz művészházaspár műkincsgyűjteményét. szóval elárverezik a műkincsgyűjtemény... hö,hö,hö...

4581 dratta 2007-07-18 17:06:56
Gyuri! A \"Search\" gomb csodákat tud... Most of the speech samples in the fifth movement are from actual field communications of the New York City Fire Department on February 26, 1993, the day the World Trade Center was bombed. They were made available to me through the courtesy of Assistant Commissioner for Communications Stephen Gregory.\" Steve Reich Kérem a cukrot! Tudod, Krówkát! :-)))))

4580 kobzos55 2007-07-17 07:57:27
Egy kis Lockenhaus - II. A pénteki napot kihagytuk, hűtlenek voltunk a zenéhez, egy szép kirándulás kedvéért: megmásztuk a Schneeberg két szomszéd-csúcsát (Kaiserstein 2061 m, Klosterwappen, 2076 m - a túlzott meghatódás elkerülésére: 1795 m-ig fogaskerekű visz fel). A zenehallgatást szombaton július 14-én folytattuk, a Burgban. Ezúttal is háromrészes program, éjjel egyig. Most sem írok mindenről - csak \"szemezgetek\". A műsort az Allegro Barbaro nyitotta. Christoph Berner előadása nem győzött meg, azt hiszem túl allegro, s ezért nem elég barbaro volt... Kelemen Barnabás ezúttal Dimitri Murrath (mélyhegedű) és Marta Sudraba (cselló) társaságában adta elő Beethoven Op.9, Nr.1, G-dúr trióját. A második részben két nagyon fiatal hegedűs (Dainius Peseckas és Ieva Paukštyte) játszott el nyolc darabot Bartók Duó-iból, \"nem iskolás fokon\". Ismét megcsodálhattuk Marie Elisabeth Hecker varázslatos gordonkajátékát, ezúttal az Op. 69-es A-dúr szonátában Jose Gallardo volt a partnere. A második rész zárásaként a Hugo Wolf kvartett ismét előadta Bartók IV. vonósnégyesét, azt hiszem, ez az előre meg nem tervezett program egyik nagy előnye: ha valami fergetegesen sikerül, két nap múlva meg lehet ismételni. Sajnos erre a napra hirtelen betört a kánikula, mire a kvartett úgy éjjel 11 óra tájban színpadra lépett, már nagyon fülledt volt a terem. Talán ennek \"köszönhető\", hogy az első tétel alatt sok volt a mocorgás, széknyikorgatás, viszont Bartók és a kvartett győzött: tisztán érzékelhetően fokozódott a hallgatóság koncentrálása, egyre nagyobb lett a csend. Hogy az ezúttal is kiváló előadás valóban egy hajszállal alatta maradt-e a csütörtökinek, az nem tudom megítélni: én is utálom a nagy meleget... Újabb szünet után, éjfélkor kezdődött a búcsúgála Little Nightmares címmel. (Az ablakokon beáramló levegő kissé lehűlt, a közönség kb. harmada - gondolom a késői óra és a nagy meleg miatt - távozott, s ez a terem állapotának határozottan jót tett...) Magáról a pompás paródia és zenebohóc show-ról nehéz írni - a látvány is hozzá tartozott. A Hugo Wolf kvartett prímásáról (Sebastian Gürtler) kiderült, hogy ragyogó humorral és színészi képességekkel is megáldotta a sors, az ugyancsak hegedűs Aleksy Igudesmann és a koreai zongorista Richard Hyung-Ki Joo társaságában operaparódiától Wanessa Mae utánzásig, akrobatikus elemekkel teletűzdelt blődlitől intellektuális humorig mindent bemutattak - s közben mindvégig magas színvonalú hangszeres játékkal kápráztatták el a közönséget! Egy-egy jelenet erejéig a vonósnégyes többi tagja, s a teljesen komoly \"megszállott\" zenésznek látszó Hecker kisasszony is beszállt a mókázásba. (Ez a záró-show valószínűleg azért került szombatra, mert vasárnap már csak a templomban volt két koncert, s ott azért mégsem illik bohóckodni.) Mi a legutolsó koncerten vettünk részt - a a hál\'istennek hűvös - templomban. A műsor az évforduló kedvéért egy Buxtehude prelúdiummal kezdődött, ennek az értékelésére nem vállalkozom. Egy színész felolvasta Bartók Béla Yehudi Menuhinnak írt levelét, majd jött Gidon Kremer és eljátszotta a Szólószonátát. Itt muszáj egy kis kitérőt tennem. Egyszer régen, nagyon régen Denijs Dille professzor tartott a rádióban egy - természetesen zenével illusztrált - előadás-sorozatot Bartók zenéjéről. Amikor csak tudtam meghallgattam, s szerencsém volt ahhoz a részhez is, amelyben a Szólószonáta szerepelt. Akkor hallottam először, s szinte elvarázsolt a mű. Azóta hallottam már néhányszor (élőben is, konzervben is...), s noha sok jó előadásban volt részem, az a varázslat nem jött vissza - most vasárnap estig. Mert Kremer újra elhozta! (((És most még egy kitérő: a momus lapjain egyszer már fejtegettem, nem igazán hiszek abban, hogy az igazán nagy zeneszerzőket csak honfitársaik tudják jól előadni. Ők az egész emberiség kincseit alkották meg, zenéjük (bármilyen népzene alapján jött is létre) a \"világörökség része\" lett. Akkor Boulez csodálatos \"Zene...\" előadására utaltam. Most meghallgatva a szláv klarinétost a Kontrasztokban, a balti fiatalokat a Duók előadásakor, a Hugo Wolf kvartett és Gidon Kremer remeklését, ez a hitem megerősödött.))) Szünet után az 1957-ben született Georgs Pelécis 2007-ben (!) Kremer és a Kremerata Baltica számára írt hegedűversenye következett, természetesen az ő előadásukban. A talán neo-romantikusnak nevezhető versenyművet nem volt rossz hallgatni, de azt hiszem, nem lesz maradandó zene. Legfőbb hibája a terjengősség, aminek viszont örültem, mert sokáig gyönyörködhettem Kremer és a Kremerata álomszép játékában. Pedig még hátravolt a mindent megkoronázó befejezés: Mahler X. szimfóniájának egyetlen elkészült tétele, az Adagio, Hans Stadlmaier és a Kremerata Baltica átiratában \"szólóvonósokra\". Aki a művet ismeri, annak nem kell ecsetelnem megrázó szépségét. Hogy az átiratoknak általában van-e létjogosultságuk, az ezen az estén azt hiszem senkit nem érdekelt. Mert az előadás egyszerűen tökéletes volt. Mindent megértettek és visszaadtak a mahleri búcsúzás hangulatából, s a Kremerata Baltica fiatal vonósai (akik közé a fesztivál szellemének megfelelően a legnagyobb természetességgel beállt Gidon Kremer is) olyan vonószenekari hangzást teremtettek, amilyent én több mint 40 évnyi koncertlátogatásom alatt nem hallottam. Méltóbban nem lehetett volna lezárni a 26. Lockenhausi Kamarazene Fesztivált.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.