Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

1273 IVA 2009-07-13 05:19:19 [Válasz erre: 1268 virius 2009-07-12 21:35:20]
Elkerülte a figyelmedet az én 769. sz. hozzászólásom ebben a topicban (2008-09-29), amelyben kételyemet fejeztem ki Ráday Imre harci készsége iránt. De lehet, hogy tévedtem (jó lenne), és lehet, hogy bizonyos tényezők azóta kedvezőre fordultak, éppen az utóbbi napokban, hetekben... Mindenesetre a töprengésnek abban a vonalában is válasz nélkül, magamra maradtam e fórumon.

1272 IVA 2009-07-13 05:17:06 [Válasz erre: 1264 macskás 2009-07-12 12:30:07]
Márpedig a legújabb kori mozi süketítő hangerejének funkciói vannak! Biztosan láttál már olyan embert, aki nem beszél érdekesen, nem figyelnek rá, ezért hangerővel igyekszik magára vonni a figyelmet. A nagyipari filmtermék is hasonlóan működik. Ha a művészi üzenet nem tud a szívbe és az értelembe hatolni (vagy nincs is), igyekszik a dobhártyán keresztül hatni. A hangerő praktikuma pedig, hogy míg körülötted csámcsogják a kukoricát, büfögik a kólát, társalog és jön-megy a fegyelmezetlen közönség (40 percig beeresztik a későket!), azalatt is értsed a szöveget. Biztos vagyok benne, hogy a diszkók, az autórádiók, a mozik rémes hangereje az emberiség hallásának romlásához fog vezetni.

1271 IVA 2009-07-13 05:14:38 [Válasz erre: 1262 tiramisu 2009-07-12 09:37:22]
OFF: Természetesen én is a szép, régi mozi híve vagyok, mármint annak, amelyik még megvan és szépen felújították. Az Urániában az ember a rossz filmet is könnyebben megbocsájtja. Kár, hogy üzemeltetésében több hibát is vétenek. ON: Jó, hogy az önálló jelzőt használod. Tudod, mennyire fontos a multiplexeknek, hogy ne legyenek önálló mozik? Mert nem csak a művészmozik forgalma gyengül folyamatosan! Igaz, hogy a kommersz amerikai filmek nézettsége sokszorosa pl. a magyar filmekének, ám azok sem mennek teltházzal, korántsem. De szinte mindegy is számukra a jegybevétel, behozzák a hiányt a kóla és a pattogatott kukorica forgalmán, üzemeltetésüket pedig biztosítja az őket körülvevő bevásárlóközpont. Talán éppen ezért akarják (?) az Erkel Színház utódjául elképzelt valamit is üzletközpontban, illetve egyéb gazdasági intézmények központjában tudni, hogy működtetése ne függjön a jegybevételtől. Márpedig akkor az előadások színvonala, a művészi teljesítmény is közömbös lenne!

1270 virius 2009-07-12 22:27:04
És még valami: ha már Ráday Mihály, akkor nem lehetne-e a színházat az 1911. évi állapotra jobban emlékeztető főhomlokzattal felújítani? Még az 1961-ben hozzátoldott szocreál homlokzatot is át lehetne építeni olyan stílusban.

1269 álmodó 2009-07-12 22:14:06 [Válasz erre: 1266 don carlo 2009-07-12 18:58:27]
-Igen, sok dologban igazad van. De nem ezért zárták be, és nem ezért nem újítják fel,s nyitják meg. -Nem jó télen a leengedett függöny mögött, hátrafelé próbálni, ez tény. De próbálják megoldani a hideget, gondolom. Nekem nem kín ott próbálni, mert szeretem azt a házat. Viszont tényleg hagyják teljesen lerohadni, és ez nagyon nyomasztó. Sajnálom ezt a "sok bába közt elvész a gyerek" játékot, magasabb érdekek tetszhalottja az a szép napokat látott és jobb sorsra érdemes hely. Teljesen tehetetlenek voltunk, csak néztük, hogy bezárják. Az utolsó előadás után sokan könnyeztek az öltözőben, én is. Az életünk egy része zárult le ott. -Jó volna tenni azért a Házért, de egyszerűen nem hinném, hogy a társulat, az énekkar nevezetesen-, hatékonyan tudna fellépni ezügyben. -Tudom, hogy kevésnek tűnik, de azért próbáljunk hinni benne, hogy az az épület nem hagyja magát úgyse. Mint eddig, hiszen áll a Ház... :-)

1268 virius 2009-07-12 21:35:20 [Válasz erre: 1258 IVA 2009-07-12 06:17:08]
HEURÉKA!!! Ez az! Hogy ez eddig eszembe nem jutott! Ráday Mihályt kellene megkérni, álljon ki az Erkel érdekében (és mint városvédő, nem utolsósorban a Bernáth Aurél-képekért is)!!! Plusz persze Földes Imrét is, zenei vonalon...

1267 nizajemon 2009-07-12 19:19:27
Amely ország ad magára az inkább büszkén hírdetné,hogy itt 2 ház is ad operát,jöjjön mindenki,itthonról,külföldről,mindenhonnan,vigyék a hírét hazánknak,kiváló énekeseinknek.Don teljesen igaza van amikor a közönség előadás utáni viselkedéséről ír,nekem is halálom a függöny utáni rohanás.Mi a .asznak megy el valaki,inkább akassza otthon a fogasra 7-kor a rendet,10-kor aztán papa-mama kitipródhat felöltözni!Még ezzel a nem kicsi tahósággal is kiegyeznék,csak legyen megint ERKEL!!!!

1266 don carlo 2009-07-12 18:58:27
Nem hinném, hogy a mai nagy munkanélküliség küszöbén, nem lehetne ismét egy Erkel színházat összehozni.... ezalatt értem az "énekkart" és a kiszolgáló személyzetet is... az már más kérdés, hogy olyan színvonalon fognak dolgozni mint az elődeik?? ( öltöztetők pl.: Erika, Mária, Elemér, Gyuri)sajnos, ebből a felsorolásból már ketten egy jobb színházban dolgoznak örökre! :( ...szóval..... félre kellene tenni ebben az országban azt, hogy lényeg a papír és a végzettség...bocsika...egy énekkarosnak énekelni kell tudni, és nem árt ha van hangja is.....mit ér a papírjával, ha nem alkalmas színpadra....???? Egyébként azon röpke 20 év alatt amíg az Erkelbe jártam, azért volt nem egy két olyan előadás, amikor nem értettem, hogy hogy a francban dolgozhatnak színpadon olyan énekkarosok, statiszták (többek között) akiknek a munkához való hozzáállása szemmel láthatóan nagyon ciki volt, és hagyott nem kevés kívánni valót maga mögött.... apropóóóóó...lepukkant Erkel, kín próbálni benne.,.,.. volt szerencsém ismerni az Erkel szinte összes kiszolgáló helyiségét, bele értve pl. az Erkel szobát.. ----hááááát mit mondjak??? nem hittem volna, hogy egy színházban ennyi "tanult-művelt" ember, művész, hogy a p-csába lehet akkora bunkó állat, hogy pl.: az üditőt belefolyatja a zongorába, nem képes lecsukni annak tetejét a próba után...stb....ablakok tárva nyitva, villany felkapcsolva.....stb... Ez Erkel pusztulásához nagyon sokban ottani kezek is hozzájárultak, és járulnak! Gratula a sok kultúr bunkónak!

1265 Cilike 2009-07-12 12:52:45 [Válasz erre: 1263 krisz 2009-07-12 12:14:48]
Ugye tudod, hogy nem igaz, amit írsz? Nem csak a szakmai és öregségi nyugdíjasok mentek el, kiraktak olyanokat is, akik nem érték el a megfelelő időt. És épp azért így volt, hogy minél kevesebb aktív korút kelljen kirúgni. Igenis, csökkenteni kellett a létszámot, különben a státuszok nem szűntek volna meg. És kérlek, hagyd már ezt a "Cilike utálja az Erkelt"-nótát. Jelenlegi állapotában kín ott próbálni. És nem felejtettem el, hogy ott dolgoztam, épp erről írtam, hogy azóta minden megváltozott. Nem karigazgatói döntés a létszám csökkentése, ezt is pontosan tudod. Be lehet hívni a nyugdíjasokat és néha meg is teszik, de erre nem lehet építeni, mert ők enm biztos, hogy befognak jönni. Aktív létszám kell egy színház működtetéséhez. És kérlek, szállj már le rólam. Direkt nem írtam, pedig már el is kezdtem, de unom a felesleges vitát.

1264 macskás 2009-07-12 12:30:07 [Válasz erre: 1262 tiramisu 2009-07-12 09:37:22]
Én egyszer voltam összesen ilyen multiplexes moziban, vagy mi az, majd besüketültem, pedig X év zenélés miatt erőteljesen romlott a hallásom.. És a kukoricazabálás!!! És a kólának VAN TARTÓJA!!!! Nem is értem, a koncerttermekben, operában miért ilyen korszerűtlenek! Szerencsére van még egy-két eldugott mozi, addig kell menni, míg be nem zárják azokat.

1263 krisz 2009-07-12 12:14:48
2006-ban azok az énekkari hölgyek urak akik betöltötték a szakmai nyugdíj 25évét mind elmentek nyugdíjba kb 40-en.Az énekkarban nem volt leépítés ők építették le saját magukat, mert ez mindenkinek kedvezőbb voltnem ecsetelem miért.Előtte is a nyugdíjasokkal volt feltöltve a kórus.Ezt bármikor meglehet tenni darab szerződéssel hívni őket, de sokkal könnyebb rinyálni ,mint ésszerűen gondolkodni.Cilike egyszerűen utálja az Erkelt, pedig nem az opera kórushoz tartozott addig amíg két kórus volt.Jól tudja az énekkar létszáma azért volt teljes ,mert mindig vissza hívták a nyugdíjasokat és közben vettek fel fiatalokat akik szép folyamatosan tanulták a darabokat.Abban az időben talán mások voltak a karigazgatók.Bér ktg-ről meg röviden csak ennyit , ha számlásan fizetünk ki pénzt az is kiadási oldalon szerepel és nem a bevételin és ez mindig hatványozódik.Meg kellene vizsgálni mennyi külső bedolgozója van az operaháznak ami nagyon sok -bér- kiadást jelent a közalkalmazottakon kívül vagy hány adminisztratív dolgozó lett felvéve 2006-tól a mai napig. Jó étvágyat mindenkinek a vasárnapi ebédhez!

1262 tiramisu 2009-07-12 09:37:22 [Válasz erre: 1258 IVA 2009-07-12 06:17:08]
A magam részéről sokkal jobban szerettem a régi szép mozikat. A multiplexek lehet, hogy jók és szépek, de olyan "nagyüzemi" a hangulatuk. Az önálló mozik -MOZI- hangulatát hiába is keresném..... az eltűnt idő nyomában.....:-)

1261 IVA 2009-07-12 06:24:48 [Válasz erre: 1253 virius 2009-07-11 22:20:03]
Nem történt, hála Istennek! Nem mindegy ugyanis, hogy egy kapa földművelők kezében van, vagy eszement zsiványokéban. (Akiket megtűrünk.)

1260 IVA 2009-07-12 06:23:04 [Válasz erre: 1250 Cilike 2009-07-11 21:16:45]
Talán éppen annyi idő alatt vissza lehetne építeni egy repertoárképes társulatot, amennyi idő alatt felújítják a meglévő színházat. "Pénzt kellett volna rákölteni", igaz, de ez még megtörténhet ezután is – egészen addig, míg a színház áll. Lehet analógiát keresni a Te kis Trabantoddal, ám van egy lényeges különbség: Te a saját kocsid megoldásáról döntöttél, az Erkel Színház azonban nem tekinthető az eladó saját tulajdonának. Ezt jó lenne megérteni és megértetni!

1259 IVA 2009-07-12 06:20:59 [Válasz erre: 1249 virius 2009-07-11 21:13:09]
Nem, sajnos nincs digitális fényképezőgépem, a telefonomon is csak sms-t tudok küldeni. De az asszociációmat szívesen megosztom a kedves Fórumozókkal. Noha tanultam fizikát, és nem értelmezem szóról szóra a Szentírást, eszembe szokott jutni a szivárványról az isteni ígéret, amely szerint a Teremtő soha többé nem fogja özönvízzel elpusztítani a föld élőlényeit. Ennek ellenére egy kicsit szoktak lenni természeti katasztrófák, cunamik és földrengések, meg az emberek is szeretnek szórakozni városaik porrá bombázásával. Ha pedig Isten nem tartja elég érdekesnek a Köztársaság teret ahhoz, hogy ott rendezzen földrengést, a terroristák sem látnak kapitalizmus és globalizáció elleni üzenetértéket az Erkel Színház összedöntésében, akkor a város ezt képes (lenne) saját maga is véghez vinni. És a polgárok még tűrnék is! És eszembe jutott az is, hogy ha az Erkel Színház helyén egy kereskedelmi komplexum állna, ez a szép szivárvány nem is látszana mögüle.

1258 IVA 2009-07-12 06:17:08 [Válasz erre: 1245 tiramisu 2009-07-11 21:09:34]
Igazad van, magam is láttam Marton Éva beállását - Karizs Béla partnereként - a Manon Lescaut-ba, és úgy emlékszem, Tatjanát is énekelte – de én csak az Erkel színházi szerepeiről beszéltem. Lehet, hogy esetében a tényeknél erősebb nyomot hagytak bennem későbbi nyilatkozataiban tett panaszai, amelyeknek „prototípusa” a Színészkirályné szerepe volt (szintén második szereposztásban) Szokolay Hamletjében. Nem tudtam, hogy Marton már itthon él, nem voltam hozzá bejáratos sem Monte Carlóban, s nem vagyok Pasaréten sem. Ezek szerint kénytelen vagyok módosítani mondatomat: nem mindegy neki Pasaréten, hogy áll-e az Erkel Színház, vagy sem? Mi nyugodtan vitathatjuk a Kossuth-díját is, aminek esetleg nemcsak a nagy művészi formátum és kiváló minőség lenne a feltétele, hanem bizonyos honi szolgálat is; a lényeg az, hogy ha valaki nem tart fontosnak valamit, akkor nem fog harcolni érte. Mint mondtam, nem is akartam alábecsülni a filmesek ragaszkodását a Bem mozihoz, én is szívesen aláírtam a petíciójukat. Egy kicsit túlpátyolgatták a liberalizmust, amely lehetővé tette, hogy a patinás mozikat tönkrevágják a multiplexek, és kulturális intézményeket bármilyen célra eladhassanak. Az aláíróíven Ráday Mihály ez írta a neve mellé: „Pénz beszél, kutya ugat, a - Port Ferenc vezette mozimegszüntető - karaván halad...” - Előbb kellett volna felébredni, tenni azért, hogy város- és kultúraellenes disznóságok ne történhessenek meg! De még megkésett kapkodásukban is példaként ajánlottam magunknak a filmesek ügyét, amelyben legalább egy Ráday Mihály és más, jó nevű személyek is megszólaltak.

1257 IVA 2009-07-12 06:10:34 [Válasz erre: 1242 virius 2009-07-11 20:31:36]
Vicces kedvemben azt mondanám, hogy Földes Imre elérhetőségét most már a UPC-től is meg lehet érdeklődni, nyilván megadta nekik. De csak létezik földi lény a zenei világban, aki tudja - esetleg [url]http://www.momus.hu/article.php?artid=5069;Johanna[/url].

1256 IVA 2009-07-12 06:07:17 [Válasz erre: 1239 don carlo 2009-07-11 19:12:22]
Valóban különös, hogy az Operabarátok szavát az Erkel Színház ügyében még nem lehetett hallani. Nem ismerem a tagságot, nincs velük kapcsolatom, azért nem jutottak eszembe eddig. Furcsa!

1255 IVA 2009-07-12 06:05:52 [Válasz erre: 1238 don carlo 2009-07-11 19:05:44]
Bárhogy ítéljük is meg a művészek személyiségének az a részét, amellyel a hazai operajátszáshoz, az Erkel Színház ügyéhez viszonyulnak – belátásra bírni, kényszeríteni senkit sem lehet, ha nem érzi a szívét egy ügy mellett. Az lenne a fontos, hogy azok, akiknek ez fontos, tegyenek is valamit. Önmagunkról beszélek!

1254 IVA 2009-07-12 06:04:16 [Válasz erre: 1237 Cilike 2009-07-11 09:37:15]
Kedves Cilike! Ha Te most veszélyesnek tartanád, hogy a Köztársaság térről a 28-as villamossal Kőbányára utazz esti előadás után, akkor légy szíves veszélyesnek tartani ugyanezt az Andrássy útról is, sőt veszélyesebbnek, hiszen egy operaházi előadás után 20-25 perccel később lehet a Népszínház utcába érni. Illetve tartsd veszélyesnek a (remélhetőleg sohasem megvalósuló) Erkel Plazában megbúvó másodMŰPA-ból való eljutást is Kőbányára, hiszen egy konglomerátumtól aligha lenne finomabb a környék. Egyébként (nem akarlak megbántani) a város lepukkanásával párhuzamosan a világ is változott. Nem győzök csodálkozni azon, hogy a mai lányok (nem a pillangókra gondolok) milyen bátran mozognak az éjszakában, kíséret nélkül. Sajnos, ma már nem szokás, hogy a fiúk hazakísérik a lányokat, akik a legénylakáson felejtették magukat, s mi több, a lányok nem is tartanak erre igényt. Közszemlére teszik a köldököt (még itt sem a pillangókról beszélek), és jönnek-mennek buliról, vagy színházból az éjszakában. Senkit sem akarok könnyelműségre biztatni, csak azt mondom, veszély a Józsefvároson kívül és nappal is fenyegeti az embert, a lányát is. Nem kellene feltétlenül ragaszkodnunk a jelenlegi Magyar Állami Operaház két színházas működéséhez, különösen nem a jelenlegi vezetés alatt, amelynek nemcsak szándéka, de képessége sem lenne a két színház irányításához. A színház mégiscsak szakma és művészet! Az a fontos – és legfontosabb -, hogy az épületet ne rombolják le, lehetőleg színházként funkcionáljon, és megmaradjon, mire újból meglesznek az opera- és balettjátszás feltételei! Egy-két évad alatt valóban nem lehetne visszaépíteni egy kórust és egy zenekart, de előbb-utóbb mégiscsak lehet. Ismétlem: ezt a materiális és kulturális állapotot – hogy ti. az Erkel Színház működtetését megszüntették – háború okozta állapotnak kell tekinteni, ilyen pedig már máskor is volt. Hiszek abban, hogy az ország tálentumanyaga nem halt ki. Nem becsülöm le azt a gigászi munkát, amit a repertoár betanulása jelent új művészgárda számára. Nyilván a közönség is megértőbb lenne, ha az első években nem lennének kifogástalanok a produkciók: mindennek az árát meg kell fizetnünk.

1253 virius 2009-07-11 22:20:03 [Válasz erre: 1252 nizajemon 2009-07-11 21:50:59]
Hát bizony két évvel a zárókoncerten elhangzottak is nagy hazugságok voltak, hogy 2011-re, a centenáriumra meglesz a felújított Erkel - két év alatt egyetlen kapavágás nem történt!

1252 nizajemon 2009-07-11 21:50:59
T.Cilike igaza van csak ez a szó jutott eszembe,amikor eszembe jut,hogy mi mennyiségű hazugságot mertek kimondani a színházzal kapcsolatban,mindig hót ideges vok.Nem baj majd elhullajtom a fogaimat én is aztán csatlakozom a Nórika show lelkes nézöi közé,aztán 1-el kevesebb embernek fáj ez a történet.

1251 virius 2009-07-11 21:46:31 [Válasz erre: 1240 nizajemon 2009-07-11 20:07:18]
Vagyis: legfőbb érték a néző... :S A nézőtér mennyezetének ne essék baja, a színpadé beszakadhat, a próbáló csepürágókért úgysem kár... Valahogy ez a logika... :(

1250 Cilike 2009-07-11 21:16:45 [Válasz erre: 1240 nizajemon 2009-07-11 20:07:18]
Azért annyit megjegyeznék, hogy Kórust "toborozni", az nem olyan egyszerű. Győriványi idejében vettek fel egy csomó fiatal, magasabb végzettségű énekest, de akkor is évekig eltart, mire a repertoárt megtanulja egy új ember. Persze, hogy az épület állaga csak ürügy. Pénzt kellett volna rákölteni, ezzel szemben így megtakarítanak egy csomó bérköltséget. Ezt csináltam én, mikor vagy 12 éve a kis Trabantomat le kellett volna vizsgáztatni, de nem volt rá pénzem - épp Gyesen voltam -, inkább eladtam. Ilyen fejlett gazdasági megoldást alkalmaztam...:-)

1249 virius 2009-07-11 21:13:09 [Válasz erre: 1236 IVA 2009-07-11 06:11:30]
Legalább lefotóztad, akár telefonnal is? Vagy lekameráztad? Esetleg ha feltetted a youtube-ra, szívesen megnézném!

1248 tiramisu 2009-07-11 21:12:32 [Válasz erre: 1245 tiramisu 2009-07-11 21:09:34]
most itthon él......és nem Monte Carloban !

1247 tiramisu 2009-07-11 21:10:29 [Válasz erre: 1245 tiramisu 2009-07-11 21:09:34]
Elnézést a becsúszott íráshibákért! :-)

1246 virius 2009-07-11 21:10:17 [Válasz erre: 1237 Cilike 2009-07-11 09:37:15]
Pedig még így is konszolidáltabbnak tűnik, mint a szomszédos Teleki tér, amely valóban mindig lepukkantabb volt mindenkor, mimt a Köztársaság tér.

1245 tiramisu 2009-07-11 21:09:34 [Válasz erre: 1230 IVA 2009-07-11 05:50:51]
Kedves IVA ! Marton Éva lehet, hogy "csak2 második szereposztásban énekelt Szaffit az Erkel Színházban, de énekel Manon Lescaut az operában és a kb. 2 év alatt amit itt töltött bizony kapott szerepeket, igaz, hogy beugrott , de sikeresen az Aranykakasba ésatöbbi...., de ha kortársait megkérdezett a legjobban Ő volta ajnározva a frissen végzettek közül! És Dobránszky Zsuzsa, aki Turandotot énekelt! Errőlegyébként nyilatkozott Békés András és elmondta, hogy csak ő több produkcióban rendezte Marton Évát! Ha ez egy pálykezdőnek nem elég?!! Aztán jött a margitszigeti Attila- Odabella-és leszerződött , tán Frankfurtba. világkarriert akart, sok pénzt.Ez nem bűn egy művész esetében. Az viszont több, mint BŰN, HIBA, ha nem úgy mondja, ahogy történt!!! Valószínű ő úgy érzi, hogy rosszul bántak vele (sic!), de ez szubjektív megítélés és egyáltalán nem fedi a valóságot! Nem kell a kozmetika, hogy most divatosan a "megbántott honleány "hálás szerepét játssza.. Most itthon él a Pasaréten, professzor a ZAK-on. Miért nem emeli fel a szavát az opera fontos hajlékának az Erkelnek ügyében ? Az ő tanítványai jövendő életének érdekében is? Mindent elfogad és dezinformál! Nézz csak utána a régi operai évkönyvekben! A BEM mozi, lehet, hogy "bolhamozi", de a filmeseknek az, ami nekünk az Erkel!

1244 virius 2009-07-11 21:08:13 [Válasz erre: 1239 don carlo 2009-07-11 19:12:22]
Ellen-Budafest? Miért is ne, verseny van...

1243 virius 2009-07-11 20:36:38 [Válasz erre: 1238 don carlo 2009-07-11 19:05:44]
Hétfő kivételével? Nos, amikor nem volt Operaház, akkor bizony előfordultak hétfői előadások is. Amikor pedig volt Opera, akkor hétfőnként az Erkelt kiadták a Filharmóniának vagy az ORI-nak. Ne felejtsd el, akkoriban még nem volt Vigadó (azóta már újra nincs), Kongresszusi Központ, pláne Müpa! Hangversenyre két helyszín állt rendelkezésre: ZAk Nagyterem és Erkel Színház. Slussz-passz.

1242 virius 2009-07-11 20:31:36 [Válasz erre: 1234 IVA 2009-07-11 06:00:58]
Jó gondolat, csak hát nem tudom a tanár úrnak sem a lakcímét, sem az e-mail címét (ha van neki egyáltalán).

1241 virius 2009-07-11 20:30:05 [Válasz erre: 1238 don carlo 2009-07-11 19:05:44]
A sztárokhoz kiegészítés: Pavarotti, Domingo, Cappuccilli!!!

1240 nizajemon 2009-07-11 20:07:18
Jönnek hírek zenekarok esetleges megszűnéséről,kórust pedig biztosan lehetne toborozni,nem??Csak a felháborító hazudozást kellene befejezni az illetékeseknek az épület állapotáról,mert olyan az univerzumban nincs,hogy a 20sor 14 ülése életveszélyes,de a színpadon évek óta próbálhatnak!Urak olyan nívótlanul hazudnak,hogy nekem sül ki a szemem,(pedig fordítva lenne ildomos!!!!!!!!!!!)

1239 don carlo 2009-07-11 19:12:22
majd elfelejtem.... hányingert kapok ha rágondolok........ és a kedves aranyos drága egyetlen OPERABARÁTOK tagság hol van?????????????? vagy ha gáz van, akkor nem is vagyunk,olyan nagy barátok??????????????!!!!!!!!!!! UNDORÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍTÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!! ott is csak mindenki a maga kis gesztenyéjét sütögeti, a nemzetközi kapcsolataival...... Valaki belegondolt abba, hogy ha ez a színház, gyengébbek kedvéért az Erkelről van szó.... :) egy felújítás után, megtartva jelenlegi formáját,de pl. egy klimatizált nézőtérrel, akár egész nyáron játszhatna is.....világsztárokkal, megemelt helyárakkal..... nem hinném hogy rossz üzlet lenne! Akár a veonai aréna, csak kicsiben, és fedetten! :) hmmmmmmmmmmm????

1238 don carlo 2009-07-11 19:05:44
bla bla blaaaaaaaa nagyon gyenge, mondhatni nulla kifogások a közlekedés, és a művészek védelme amiért nem állnak ki az Erkel mellett. közlekedés: tudtommal minden olyan hosszú darabot ami este 10 után ért végett már 18 órai kezdettel adtak elő, és a felvonások összevonásával is spóroltak nem kevés időt! Aki meg nem várja meg a függöny legördülésést, az vegyen inkább CD-t és hallgassa otthon,de ne menjen színházba, mert az nagy BUNKÓSÁG amikor az énekesek kijönnek meghajolni, és mint a patkányok úgy menekülnek az emberek a nézőtérről, fújtatva, egymást fellökve hogy elérjék a villamost, buszt stb.... BKV üzemideje majd 23.30 ig van, és nagyon jó az éjszakai járatok hálózata is. ...az hogy Marton Éva régen másodhegedűs volt, bocsi... de azért amikor "sztár" lett, akkor jó volt az Erkelben énekelni, horribilis gázsikért??? Az ő hírnevével, és azzal amit a pályán elért IGENIS tartozik az OPERA és az ERKEL színháznak!!!!!! Tokody Ilikéről meg csak annyit, hmmmmm, amikor gálaesteken a matyóhímzéses kis rucikájában énekelt, játszva a nagy magyar honleányt...... Drága Icuka....az ERKEL SZÍNHÁZ is MAGYAR ÜGY,MAGYARORSZÁG, A MAGYAR OPERAJÁTSZÁS NEM KIS FELLEGVÁRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! drága, EZT NEM KELLENE ELFELEJTENI!!!!!!!!! Takarékoskodás???? MI a F.sznak kell ennyi bemutató, felújítás, és hallgathatatlan művek bemutatása?????????????akkor amikor a béka segge alatt az Operaház..... érdekes....a nagy átkos kommunista világban játszott az Erkel hétfő kivételével minden nap, hétvégén 2 előadások....és jöttek a sztárok......nem vén és nyanyónéni korukban hanem fénykorukban..... (Del Monaco, Gobbi, Gedda, Kraus, Aragall, Scotto, stb...) szerintem, akkor sem volt többpénz, csak valahogy többet és szívvel törődtek a két színházzal! Viszont az igaz, hogy a mostani vezetés az aztán a hab a tortán, mert ilyen még a büdös életben nem volt szerintem, hogy 3 Verdi legyen a repertoáron! Bravóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó! Biztos kell a pénz! a magánvillák és egyéb encsem-bencsem megszerzésére!!!!

1237 Cilike 2009-07-11 09:37:15
Amikor úgy kb. 13-14 éves koromban elkezdtem egyedül járni Operába, Kőbányán laktam, bizony, nem a Rózsadombon. És a 28-as villamossal gond nélkül hazamentem este előadás után. Most felnőtt fejjel sem biztos, hogy megkockáztatnám. Valljuk be, a Köztársaság tér és környéke nagyon lepukkant. És a színház maga is, terészetesen. Én boldog lennék, ha visszaforgathatnánk az idő kerekét, mikor két színházban játszottunk, de ez most a realitásokat nézve lehetetlen. A közeljövőben nem adnak az Operának annyi pénzt, amiből újra felduzzaszthatja a létszámot, még akkor sem, ha az épületet csodával határos módon rendbe hoznák. Értsétek meg, a jelenlegi kórus és zenekar egyszerűen kevés. Egyes szólamok így is túlszolgálatban vannak.

1236 IVA 2009-07-11 06:11:30
A homlokzaton csálén álló, két, elpiszkolódott zászló látványát megszégyenítve, tegnap 20:15 és 20:45 h között szivárvány ívelt az Erkel Színház fölött. Legalább tíz percig teljes ívben ragyogott, szinte izzott!

1235 IVA 2009-07-11 06:02:04 [Válasz erre: 1223 Pancoletti 2009-07-10 23:24:09]
... Remek ötlet az igazgatók számának csökkentése, miután, mint Cilike mondja, „a legnagyobb kiadás mindig a bérköltség, a járulékokkal együtt”.

1234 IVA 2009-07-11 06:00:58 [Válasz erre: 1221 virius 2009-07-10 20:53:25]
Kedves Virius! Nekünk, a közönségnek, az említett személyiség csupán „Földes Imre, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára”. De aki Földes tanár úrként említi, nem tudná őt rábírni egy levélre az Erkel Színház érdekében is?

1233 IVA 2009-07-11 05:59:23 [Válasz erre: 1218 Cilike 2009-07-10 19:57:17]
Fájdalom, az Operaház társulatának megbocsájthatatlan ősbűne, hogy némán leépíthették. Hidd el, a műfajban nem érdekelt nép erről nem is tud, pedig mégiscsak egy közintézménnyel esett meg. Senki se csodálkozzon, ha az operaközönség emiatt nagyon neheztel a művészekre! Nem fognak hősként szerepelni a színháztörténetben, és talán az sem lesz boldog, akinek nem sikerül felfelé buknia külföldi operaházakba, hanem a termelésbe vonul. Ha tud...

1232 IVA 2009-07-11 05:56:35 [Válasz erre: 1217 krisz 2009-07-10 19:21:09]
Persze, nemcsak az Erkel épületének és működésének kell megmaradnia, hanem (sok) mindennek alapvetően meg kell változnia.

1231 IVA 2009-07-11 05:54:10 [Válasz erre: 1215 Cilike 2009-07-10 13:40:07]
Elsősorban pénzkérdés, de nem „egyszerűen”. Képzelted volna húsz évvel ezelőtt, hogy az Erkel Színházra azt mondják, rossz, nem kell és le kell rombolni? Még két évvel ezelőtt sem képzelted! Akkor most nyugodtan képzeld el, hogy ha így megy tovább, egy-két év múlva az Operaházra is azt fogják mondani, nem kell, vigye, aki akarja. (De azért a gengszterváltás húszéves jubileumát megünnepelni, arra jó.) Igen, ma biztosan nagyon nehéz, körülményes és áldozatos lenne újjáépíteni a két színházzal működő Magyar Állami Operaházat. De ne feledjük, hogy a II. világháború rengeteg véráldozatot követelt, művészekét is, szétbombázták Budapestet, és Magyarország utána is nagyon szegény ország lett. Két operaszínházzal a fővárosban! Azok ugyan nem jelentettek konkurenciát a Scalának és a Metnek, Bécsnek sem, de... Innen - már többször elmondtam.

1230 IVA 2009-07-11 05:50:51 [Válasz erre: 1214 don carlo 2009-07-10 12:52:16]
Tokody Ilonán azért kérjük számon az Erkel Színház melletti kiállást, mert egyetlenegy riportban megjegyezte, hogy ilyen kiváló akusztikájú operajátszóhelyre szükség van, s ennek nem lett folytatása. Ennyire tellett neki. Marton Éva megítélése vitatható. Ahogyan pályája indulásakor bánt vele az Operaház, azért nem tartozik hálával. Az Erkel Színház színpadán második szereposztásban énekelhette Szaffit. Igaz, évtizedekkel később ugyanott nagy tapsot kapott Tosca-, Erzsébet-, Turandot- és Ortrud-alakításaiért, de hát kapott ilyeneket máshol is. Úgy tudom (néhány évvel ezelőtt nyilatkozta), Monte Carlóban él. Nem mindegy ott neki, hogy áll-e az Erkel Színház, vagy sem? Polgár Lászlónak nyilván megfelel az Operaház is Gurnemanz elénekléséhez, Ferencsik már akkor sem dirigálja a Parsifalt, ha az Erkelben menne. Mégis úgy gondolom, abban az anyagi és szellemi szegénységben, amelyben az ország él, sok művésznek és prominens személynek tiltakoznia kellene - és illenék - egy meglévő, komoly érték és kultúra megsemmisítése ellen. A Bem mozi hagyományos működtetésének folytatásáért széles mozgalom indult, elsősorban múltbeli emlékekre hivatkozva. Helyesen és jogosan. Senkinek a mércéjét és érzelmeit nem szeretném megsérteni, de hadd kérdezzem meg: hol ér fel egy sarki „bolhamozi” használhatósága és funkciójának pótolhatatlansága az Erkel Színházéval?...

1229 IVA 2009-07-11 05:46:18 [Válasz erre: 1213 virius 2009-07-10 12:20:34]
Pontosan ismered az Erkel Színház környékének közlekedéstörténetét, keves Virius. A színházi buszok – bár lehangoló állapotúak és piszkosak voltak -, mintegy reprezentálják, hogy az „átkosnak” elnevezett rezsimben a hatalomnak tevőlegesen is fontos volt a szélesebb rétegek kulturálódása, és e tevőlegesség áldozathozatalban és a kulturális és gazdasági területek összehangolásában is megnyilvánult. Az 1990-es éveket megelőző időszak közlekedési paradicsomának adatait megtoldom azzal, hogy a taxizás sem volt olyan luxus, mint később, illetve ma. Olyannyira nem, hogy egy főváros környékén lakó, közepes jövedelmű operalátogató olykor-olykor a tarifahatáron túlra (ahonnan a kocsi visszaútját is felszámolták) is hazamehetett taxival, ha Wagner világába is bele akart kóstolni. (Ma ilyen könnyelműségre rámehetne félhavi fizetése. Ugyanakkor ma lényegesen több embernek van autója. Nem azokról a családokról beszélek, ahol minden családtag külön kocsival jár, ez nem illenék össze azzal az érvelésünkkel, hogy az Erkelre mint népoperára is szükség van. De nincs ok arra, hogy egy négy kerékkel élő családot ne soroljunk a „nép”-hez.) Mindennek ellenére a tömegközlekedés züllése nem lehet érv az Erkel Színház megszüntetése mellett. A 17 órai előadáskezdés gyakorlata az Erkel Színházban teljesen elhibázott húzás volt, a környék és általában a főváros "katasztrofális közbiztonságának" vélelmét a média hiszterizálta. A tömegközlekedés kb. annyival gyengébb, hogy az Erkelben 18:30-as előadáskezdés lenne célszerű. Egy igazán erős kormány, amelynek eltökélt szándéka lenne az Erkel Színház működtetése, még az „pártház” mint üzemház visszaszerzését is megoldhatná, végül is nem egy kastélyról van szó.

1228 nizajemon 2009-07-11 05:42:12
T.Virius,pontosan azért kellene a vasat verni nekik,mert anyagiakban már nem függenek senkitől.Vagy csak nekünk jelent ily sokat ez a ház?Mikor arrafelé járok összeszorul a szivem,és úgy rúgnám szét a valagát azoknak akik így intézték el ezt a színházat mint a szél.Nem lehet mindent számszerűsíteni,van ami hozzátartozik az életünkhöz,szükségünk van rá,hozzánk nőtt mint ez az épület.Boldog leszek ha megérem,hogy .egghülye pártkatonák helyett hozzáértő nyugodt emberek kezébe kerüljön az ügy.Bocs a bennem lévő érzéseket még így is agyon moderálva írom le,majd Zéta kiveszi,én pedig higgadok.

1227 IVA 2009-07-11 05:40:33 [Válasz erre: 1212 Cilike 2009-07-10 10:05:33]
Eltúlzod és elferdíted ezt a dolgot, Cilike, amikor a közlekedés nehézségeit és a város lehangoló állapotát az Erkel Színházra vonatkoztatod. Ha az Operából, az Operettből, a Madáchból vagy a Vígből (stb.) jössz ki este 10-kor, akkor sem közlekedik a villamos gyakrabban, mint amikor az Erkel Színházból, amely 5-6 percnyire van a Körúttól. Egész Budapest nem szívvidító éjszaka, bár igaz, hogy a Rákóczi út „élen jár” a lepusztultságban. (Ha az Erkel helyén üzletközpont épülne, menthetetlenül marginalizálódna, holott csak tyúklépésnyire van a Belvárostól.) De aki az Erkel Színházban jó opera- és balettelőadásokat szeretne nézni, azt nem riaszthatja vissza, hogy a környék nem felemelő. (Én pl. a Pesti Színházból sem szívesen tartok haza, annyira utálom a gyümölcstortává lett Váci utcát.) Az Erkel Színházat mindig is csak a sznobok és a rongyrázók fitymálták VIII. kerületi fekvése és a pompa hiánya miatt: akik a kiöltözésben és egy vélt státusban keresik az operai este örömét. Amikor Pavarotti énekelte Rodolphe-ot, érdekes módon senki sem kötötte érdeklődését ahhoz a feltételhez, hogy az Operában menjen a Bohémélet. Utolsó mondatod pontosságáról annyit, hogy a Soroksári út is lakott terület, legfeljebb nem mi lakjuk. Az Erkel Színház környéke pedig végképp nem mondható lakatlan területnek.

1226 IVA 2009-07-11 05:35:52 [Válasz erre: 1211 nizajemon 2009-07-10 05:45:39]
Folyamatosan, nap mint nap tapasztalhatjuk a mérhetetlen pazarlást minden téren.

1225 IVA 2009-07-11 05:34:38 [Válasz erre: 1210 virius 2009-07-09 22:18:18]
[url]http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=135766; „Míg 1989-ben azt gondoltuk, hogy a rendszerváltás a törvények erejével önmagában meg tud oldani olyan alapvető kérdéseket, mint demokrácia, gazdaság és morál, addig ezt már senki nem hiszi” - mondta Rockenbauer Zoltán, aki szerint a kialakult helyzetért nemcsak a politika, hanem a média és az egész magyar társadalom is felelős.[/url] S vajon Rockenbauer lenne a FIDESZ jelöltje a kulturális miniszteri posztra? Ők biztosan tudják, hiszen hét éve készenlétben állnak a kormányzásra. (Ami helyes: a kormányzás nem elméleti tevékenység.) És vajon készül-e erre a feladatra Rockenbauer? Ha valóban ő lenne az egyetlen elhivatottja az Erkel Színház ügyének, jó lenne, ha kormányon és miniszterelnökségen kívül (előtte) is elmondaná erről a véleményét. Miután annyi mindenkiben csalódtunk már!

1224 IVA 2009-07-11 05:30:26 [Válasz erre: 1208 Cilike 2009-07-09 21:57:38]
A jelenlegi állapotok oka egy negatív politikai-kulturális koncepció, immorális kulturális és színházi vezetés. Ez nem lehet tartós, hiszen már ennél rosszabb világban is volt jobb. Nyugati érdekeltségű és kiemelt intézményeket nem számítva, Magyarországon a legtöbb munkahelyen elég szörnyű dolgozni.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.