Bejelentkezés Regisztráció

Simándy József - az örök tenor


725 Búbánat 2023-09-18 17:03:36

Simándy József születésének mai évfordulójára időzítve, idelinkelem ezt a tavalyi keltezésű, csodálatos tenorunkra emlékező cikket:

Autószerelőből lett világhírű tenor: Simándy József kalandos élete

Újságmúzeum - 2022. február 14.


724 Búbánat 2023-05-16 15:13:06 [Válasz erre: 723 Búbánat 2023-05-10 09:22:39]
Simándy még nagyobb, avagy a Simándy-épületről

ORIGO.HU - 2023.05.16. 09:21

Ókovács szerint az opera - 258. levél

"Kedves Néném,"

"Ha pedig a nagy tenorra gondolok, most már mosolygok. A múlt keddi épületkeresztelőn-újraavatón az OPERA énekkara a Hunyadi III. felvonásából a boldog nászi kórust szólaltatta meg, tehát azon a napon, május 9-én 11-kor, amelyet órára pontosan Simándy József első, még Schulder József énekkari tagként megélt operaházi szólófellépésének 80. évfordulójára időzítettünk. De bejátszani nem Erkelt szerettem volna. Hatalmas vívmány, ha egy művészt Bánk bánnal szinte azonosítanak, de Simándy, a tenorista messze nem csak Bánk volt. A családdal közös döntésünk annak a lemeznek az utolsó áriájára esett, amelyet Simándy100 címmel adtunk ki még 2016-ban az énekes jobbára még publikálatlan élő felvételeiből. Az utolsó track azon egy Csajkovszkij-ária: 1992 tavaszán gálaestet rendeztek a néhai Bende Zsolt 30 éves jubileumára, és sikerült a már 12 esztendeje nyugdíjba vonult sztárt egy utolsó utáni operaszereplésre kimozdítani. Az OPERA zenekarát Medveczky Ádám irányította, és Simándy magyarul szólaltatta meg az Anyeginből Lenszkijt. Van ebből stúdiófelvétele (https://www.youtube.com/watch?v=uAU0HQsThD4) is Simándynak harmincöt évvel korábbról, karrierjének felívelő szakaszából, ez a hat élő perc mégis sokkal több annál. Sokkal nyugodtabb, már-már – a levegők miatt – lehetetlen tempó, mégis tökéletesen énekelt ívek, példaszerű szövegejtés, poézis magas fokon, miközben hangilag is perfekt. „Hová? Hová tűnt el a tavasz napja?" – kérdezi a párbaj előtti balsejtelemben életétől búcsúzó költő szavaival a hős, aki félszáz éven sziklaszilárdan és magas minőséggel, világszínvonalú tenorénekléssel kényeztette el hazáját. Hat percig álltunk a kétszáz operással a tavaszi napfényben, és hallgattuk a tavasztól búcsúzó, a róla elnevezett épületbe pedig épp beköltöző Simándy Józsefet. Sohasem fogom elfelejteni ezt a közös pillanatot, amikor hat percre megállt velünk az idő a Hajós utca közepén!

Mert sok a 13 szint, nagy ez az épület – de Simándy még nagyobb!

(Néném is meghallgathatja az áriát, ma feltettük  ide.)"


723 Búbánat 2023-05-10 09:22:39
Megnyílt az Opera felújított üzemháza

/Infostart/MTI _ 2023. május 9. 22:03/

Magyarország egyik legjelentősebb operaénekese, Simándy József előtt tisztelegve Simándy-épület néven nyílt meg a Magyar Állami Operaház felújított üzemháza kedden a budapesti Hajós utcában.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen elmondta, hogy a 13 szintes üzemház avató ünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én, A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matiné előadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán.

A Simándy család képviselőinek jelenlétében kedden átadott Simándy-épület földszintjén tágas előtér jött létre, itt kapott helyet a tenorista fejszobra, Kelemen Kristóf alkotása, és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is.


722 Búbánat 2023-03-06 15:32:09

Elmúlt szombaton volt 26 éve, hogy elhunyt Simándy József Kossuth-díjas operaénekes, főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész (Kistarcsa, 1916. szeptember 18. - Budapest, 1997. március 4.)

A képen: Házy Erzsébet és Simándy József  a Manon Lescaut-ban, 1961. december 28.

/Forrás: atempo.sk – 2022. március 4./

 Simándy emlékét idézi az alábbi cikk is:

Simándy József – A Turulmadár nyomán

„Kalendárium” – „a magyar nép zivataros századaiból”  

A költő, Goethe búcsú dala: „Látod herceg .../Itt jártam én...” - Simándy József - Lehár Ferenc: Friderika

Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner-Beda: Friderika

Magyar dalszöveg: Harsányi Zsolt és Szenes Andor

A Rádió Dalszínházának bemutatója (keresztmetszet):1972. április 3., Kossuth Rádió, 19.20 - 20.10 

A rádiófelvételen énekel: Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József. Az MRT Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli.


721 Búbánat 2022-10-23 14:28:27

AUTÓSZERELŐBŐL LETT VILÁGHÍRŰ TENOR: SIMÁNDY JÓZSEF KALANDOS ÉLETE

Újságmúzeum – 2022. február 14.

„Beleborzong az ember, ha hallja. Olyan, mintha a hallójáratokon keresztül egészen a lélekig, a szívig hatolna az a gyönyörű ária, miközben a tenor zengi, hogy Hazám, hazám, te mindenem…”

Simándy József 80 évet kapott a sorstól

Fotó: Fortepan/Bakos László


720 Búbánat 2022-04-11 14:21:29

Farkas Ferenc: Csínom Palkó - "Jó éjszakát" - video - Házy, Simándy  (hanganyag a rádiófelvételé)

Nagyon megörültem a lehetőségnek: 

a Csínom Palkó c. daljáték teljes rádiófelvétele (dalbetétek és szöveges dialógusok) már hozzáférhető a Youtube-on:  meghallgatható és akár onnan letölthető. 

https://www.youtube.com/watch?v=lrRZIBYT_jI

 (1:45:07)

Az adatbázisomból néhány információt megosztok erről a csodaszép daljáték rádiófelvételéről, a kor nagyszerű operaénekes-generációjának avatott képviselőivel rögzített dalszámokról is:

 Farkas Ferenc Dékány András szövegére komponált Csínom Palkó című daljátékát a rádió megrendelésére készítette, melynek 1949-ben volt a bemutatója; e rádiófelvétel átdolgozása után, 1951. február 22-én mutatta be a Városi Színház - a mai Erkel Színház - az átdolgozott művet.

A daljáték második, teljes stúdiófelvételére a Rádióban 1962. december 17-én került sor, ugyancsak Lehel György karmester zenei irányításával. Az elkészült felvételt a Rádió Dalszínháza először 1963. május 1-jén sugározta:

Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó

3 felvonásos daljáték

Vezényel: Lehel György

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)

Zenei rendező: Ruitner Sándor
Rendező: Mikó András

Szereposztás:

Csínom Palkó – Simándy József
Csínom Jankó – Palócz László
Balogh Ádám, kapitány – Melis György
Zsuzsika – Gyurkovics Mária
Rosta Márton – Szabó Ernő
Éduska, a leánya – Házy Erzsébet
Tyukodi, a strázsamester – Domahidy László
Förgeteg, betyár – Radnay György
Örzse – Komlóssy Erzsébet
Kati – Andor Éva
Koháry gróf – Deák Sándor
Koháry grófné – Neményi Lili

Tájékoztatásul ideírom a stúdiófelvételen található főbb betétszámok megnevezését és előadóit:

- Előjáték és Förgeteg dala (Radnay György)

- Csínom Palkó és Csínom Jankó kettőse „Jöttünk Edelényből” (Simándy József, Palócz László)

- Kati és Jankó kettőse „Katinkám, ide gyere!..../Elmondom szemedbe, szívem szerint szeretlek, szemérmes virágom…./Kis Dunaág, nagy Dunaág….” (Andor Éva, Palócz László)

- Palkó és „Tyukodi kettőse: „Te vagy a legény!...” (Simándy József, Domahidy László, énekkar)

- Palkó és Jankó dala (Simándy József, Palócz László)

- Balogh Ádám dala „Ahol te jársz” (Melis György)

- Örzse dala: „Tányér, bogrács, fakanál, puha ágy és pörkölt-libamáj, ez az asszonynak, ez az asszonynak a dolga; éles kard és buzogány, kanóc, puska és kacagány, ez a férfiaknak, ez a férfiaknak gondja…/ De ha szól a harci riadó…” (Komlóssy Erzsébet, énekkar)

- Jelenet, Éduska és Rosta kettőse, I. felv.: „Jó estét, jó estét, áldás erő békesség” (Házy Erzsébet, Szabó Ernő, énekkar; próza: Radnay György)

- Prózai jelenet, I. felv. „Mézeskalács, abból ugyan mi nem kérünk” – próza: (Házy Erzsébet,  Radnay György, Szabó Ernő)

- Zsuzsika dala „Sírva írt levelem” (Gyurkovics Mária)

- Jelenet és Palkó dala, I. felv. „Jaj, ez a sok kacat”; „Elrepült a szép madárka, messze repültˇ  Próza (Ének és próza: Simándy József, km. Házy Erzsébet).

- Éduska és Palkó kettőse, I. felv. „Éduska, te volnál”; „jójszakát kis leány, a nevem Csínom Palkó” (Házy Erzsébet, Simándy József – ének és próza)

- I. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Szabó Ernő, Domahidy László, Melis György, Simándy József, Palócz László, énekkar) 

- Palkó dala: „Elrepült a szép madárka, merre repül?ˇ (Simándy József)

- Zsuzsika, Éduska és Rosta jelenete, II. felv. „ Hát itt fogunk mulatni”; „Olvasd: sírva írom levelem” (Próza, ének: Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet)

- Zsuzsika és Balogh Ádám kettőse a II. felvonásból „Hűséges szívemmel” (Gyurkovics Mária, Melis György)

- Zsuzsika és Éduska jelenete, II. felv. „Ennyire szereted?”; „Hé, emberek, jó egészséget, itt volnánk” (Próza és ének: Gyurkovics Mária, Házy Erzsébet, Simándy József, Melis György)

- Éduska és Balogh Ádám jelenete, III. felv. „Kapitány uram, szolgálatára” (Próza és ének: Házy Erzsébet, Melis György)

- Jelenet, III.felv. (Házy Erzsébet, Simándy József, Melis György, Domahidy József)

- Koháry grófné és Rosta Márton kettőse: „Ein, zwei, drei, ein, három a tánc…” (Neményi Lili, Szabó Ernő)

- Prózai jelenet és a III. felv. fináléja: „Ide hozzám! Nézzétek, Tyukodi a bakon!....Jól verekedtetek! Az új rangot megérdemlitek!...Csínom Palkó, Csínom Jankó, csontos karabélyom…” ( próza és ének: Házy Erzsébet, Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Gyurkovics Mária, Simándy József, Palócz László, Melis György, Domahidy László, Szabó Ernő, énekkar)


719 Búbánat 2022-04-10 14:01:03

Házy Erzsébet és Simándy József Lehár operettjeiből énekel

SLPX 16740, Radioton

A1 Luxemburg grófja – Angéla belépője: „Boldogság, ki tudja, mi a boldogság, aki nem volt szerelmes még…” (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – Új rádiófelvétel bemutató - Házy Erzsébet énekel részleteket: 1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06

A2 A cárevics – Volga-dal: „Egyedül! Újra egyedül! Magam mint mindig! Az ifjúságom elrepült!.../A Volga vizénél őrszem áll. Mint fészkét őrző sas madár.../ Nézz rám az égből, teremtő Atyám! Úgy vágyom már én is egy szív után!...” (Simándy József, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Sebestyén András) – rádiófelvétel (részlet) bemutatója: 1979. március 30., Petőfi Rádió, 19.10 – 19.26

A3 Giuditta – Giuditta dala (Házy Erzsébet, km. a Földényi-kórus és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - keresztmetszet, 1968., Kossuth Rádió

A4 Friderika – A költő/Goethe dala: „Ó lányka, ó lánykám, imádlak én!” (Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - keresztmetszet, 1972. április 3., Kossuth Rádió, 19.20 - 20.10

A5 Paganini

- Anna-Elisa belépője: „Szép álom, szállj a szívemre” (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – Új rádiófelvétel bemutató - Házy Erzsébet énekel részleteket: 1976. december 26., Petőfi Rádió, 15.44 -16.06

- Paganini dala: „Volt nem egy, de száz babám” (Simándy József, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Sebestyén András) – rádiófelvétel (részlet) bemutatója: 1979. március 30., Petőfi Rádió 19.10 – 19.26

B A mosoly országa

 1. Kórus és Liza belépője: ”Éljen sokáig! Éljen sokáig! Éljen ő!”… ”Egy nőnek mindig jólesik az ilyen szép fogadtatás!... ”Szív, szív mindig remél, eljő a mély, vad szenvedély…” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)
 2. Szu-Csong belépője: „Oly meghatott érzéssel nézek körül, szívem nehéz, mint a kő...” (Simándy József)
 3. Liza és Szu-Csong Tea-kettőse: „Igyék velem egy csésze illatos teát…” (Házy Erzsébet és Simándy József)
 4. Szu-Csong dala: „Vágyom egy nő után!” (Simándy József)
 5. Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse /Szív-duett/: „Szív…” „Lótuszvirág, érted élek csupán!...” (Házy Erzsébet és Simándy József)

teljes rádiófelvételen HÁZY ERZSÉBET, KALMÁR MAGDA, SIMÁNDY JÓZSEF, BENDE ZSOLT, RADNAY GYÖRGY énekel, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: BRÓDY TAMÁS

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth Rádió, 19.35 – 21.29

 • Zenei rendező: Balassa Sándor
 •  Rendező: Rácz György

„A mosoly országa” részletei LP-n  (SLPX 16612)  és CD-n  („Gold and Silver” - Lehár Operetta Songs, 1995, Hungaroton) is hozzáférhető (volt); Híres operettek sorozat, 9. kötet: A mosoly országa /CD melléklettel - Kossuth Kiadó, 2013/


718 Búbánat 2022-04-02 21:44:32

Házy Erzsébet és Simándy József

(egy koncertfellépésen)


717 Búbánat 2022-04-01 12:11:21 [Válasz erre: 713 smaragd 2022-03-31 16:10:34]

Érdekesség: Simándy József 1948-ban még a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként  (1947-től az Operaház társulaton kívüli magánénekese lett) szerepelt egy magyar dalmű rádiófelvételén:

 • Nádor Mihály: Donna Anna - dalmű egy felvonásban. Bemutató: 1948. augusztus 19. , Budapest I. (Kossuth Rádió), 19.00 - 20.00) - "Stúdió-opera"

Szövegét E.T.A. Hoffmann motívumai alapján Mohácsi Jenő írta

Közreműködik a Rádiózenekar.

Vezényel: Polgár Tibor

A muzsikus (Johannes Kreisler) – Simándy József

Az énekesnő (Donna Anna) – Szilvássy Margit

A szobapincér – Mindszenti Ödön

Bevezetőt mond: Lányi Viktor

 

Lányi Viktor: Nádor Mihály

 

 • Nemzeti Ujság, 1920. január 28.

Donna Anna

 Fantasztikus dalmű egy felvonásban

E. T. A. Hoffmann motívumai után írta Mohácsi Jenő, zenéjét Nádor Mihály.

Titokzatos félhomály dereng a színpadon és sejtelmes, fantomszerű hangulat nehezedik a nézőtérre, mikor a függöny szétrebben. A háttérből Johannes Kreislernek, egy múlt században élt karmesternek fantasztikus alakja közeledik, fáradtan egy karosszékbe  roskad és egyik dalát kezdi énekelni. Kopogás. Nyílik az ajtó és egy bájos nő lép be. Kérdi, kitől való a gyönyörű dal és ki énekelte? „Én írtam a dalt és én is énekeltem“ - feleli Kreisler, mire a nő is bemutatkozik : ő a vendégszereplő operatársulat primadonnája, aki ma este fellép a Donna Anna szerepében. Kéri Kreislert, jöjjön el okvetlen és hallgassa meg őt. Összebarátkoznak, de az első ölelésnél az énekesnő elájul, és amikor magához tér, mentegeti rosszullétét - súlyosan szívbajos. Azután elsiet a színházba és Kreisler magára marad. Elalszik. A színen lágy ibolyafény ömlik el és mint álomkép megjelenik Donna Anna alakja színpadi jelmezben és Kreisler azt a nőt ismeri föl benne, akire eddig hiába vágyott, sohasem tudta elérni. Szerelmesen ölelő karokkal közeledik felé, de a nő figyelmezteti: „Nézz meg jobban, hiszen - az anyád vagyok“. Hirtelen változik az álomkép. Kreisler most azt a leányt látja benne, akit először csókolt életében. Újra átölelné, de már is mást mutat az álom. „A Múzsa vagyok, nem csókolhatsz földi ajakkal “. A Iátomás eltűnik. Kreisler felébred és a pincér jelenti „Az a hölgy, akinek Donna Annát kellett volna ma este énekelnie, meghalt a színpadon...”

A romantikus iskolának ma is legolvasottabb írója: Ernst Theodor Amadeus Hoffmann előszeretettel szimbolizálta az utópisztikus szerelmet novelláiban, amelyek legtöbbjének maga volt a főhőse. Egyszer, mint udvarló, átalussza a találka idejét, azután egy élettelen baba (Olympia) iránt gyűl szerelemre, máskor egy kokott (Giulietta), majd egy tüdővészes leány (Antónia) az eszményképe. Az 1820-ban irt „Lebensansichten des Katers Murr“ című novellában, mások szerint az általa átélt „Abenteuer eines fahrenden Enthusiasten“-ban - mint ma este láttuk - Donna Anna meghal az első csók után. És ezt olyan sajátszerű világításban mondja el Hoffmann, hogy varázserejétől alig tudunk szabadulni.
érthető tehát, hogy a novellának színpadra való átültetése hálás ötletnek tetszett, a      szcenikai megoldás azonban egyenértékű káprázatos fantáziát követel úgy a szerzőktől, mint a színpadtól. A mi esetünkben a szövegíró súlyosan hibázott, mikor a meseszövésben eltért a novellától. Amellett új gondolatai minden költői szépségük dacára sem érvényesülnek a színpadon, nyelvezete idegenszerű, nem simul a zenéhez. De legnagyobb hibája az, hogy a cselekménynek nincsenek súlyosabb akcentusai. A halk, csaknem suttogó dialógusokat csak két duett szakítja félbe néhány percre, egyébként nincsenek benne drámailag kiélezett nagy ösztönök, féktelen érzések, lázas viharosságok, pedig Kreisler lelki tragédiája sokkal nagyobb, mint ahogy azt itt megérzékítve látjuk.
Ilyen halk tónusban tartott misztikus zsongású a zenéje is. Nincs benne semmi emóció. Csupa intim finomság, modem harmonizációval és árnyszerű színfoltokkal, de kevés eredetiséggel és őszinteséggel. A két szerelmi kettőstől eltekintve, amelyek közül talán az elsőben van valami lendület, spontán líra, nincsenek érdekesebb momentumai. Nádor virtuóza a hangszerelésnek, alapos ismerője a színpadnak és épp ezért találóak miliőrajzai, kifejezőek hangulatfeslő színei, de eszközeit nem saját lelkéből veszi. A tompított kürtöknek’ lassan kóválygó, kromatikus tercparalleljein, a lágy hárfaglisszandókon és bővített hangközökben fűzött dallamok korán régen túl vagyunk.

Az előadás, főleg zenei részében, kifogástalan, bár a betanuláshoz csak öt próba állott rendelkezésre. A szerző személyesen vezette a próbákat, ő vezényelte az előadást is és így hihetőleg minden úgy történt, ahogy ő gondolta. A rendezés gondos stilszerüséggel törekedett az álomszerű hangulat megérzékítésére és ha a színpad illúziót tudott kelteni, azért Dalnoki főrendezőt kell megdicsérnünk. Fölötte nehéz feladat jutott az énekeseknek, szólamaik nehezen intonálhatók, alakjaik nem az életből valók. A címszerepet Medek Anna játszotta. Ábrázolása - főleg a fantomszerű jelenetben- megkapó; fárasztó énekszólamában kristályos tisztasággal csillog gyönyörű szopránja. Gábor József értelmesen fogta föl Kreisler alakját, hangban meglepően jó, muzikalitásban elsőrangú volt. A pincér néhány szavas szerepét Palotay Árpád adta. Erőteljes meleg baritonja, és könnyed, ízléses játéka, sok kiaknázatlan értéket rejt magában.
A közönség mintha csalódott volna az ú Hoffmann mesében, udvariasságból ugyan több ízben tapsolta függöny elé a szerzőt és szereplőket, mégis aggódunk a darab jövendő sorsáért.

 

Az ötvenes években a rádióban gyakran megszólaltak a "Donna Anna" részletei - Simándy József és Szilvássy Margit énektolmácsolásában.


716 smaragd 2022-04-01 09:34:51 [Válasz erre: 713 smaragd 2022-03-31 16:10:34]

25 ÉVE HUNYT EL SIMÁNDY JÓZSEF
Kossuth-díjas operaénekes, főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész

(Kistarcsa, 1916. szeptember 18. – Budapest, 1997. március 4.)
http://www.parlando.hu/2022/2022-2/Simandy_Jozsef.pdf

A fenti megemlékezéshez hozzáfűzöm még:

Kemény Egon daljátékaiban nyújtott emlékezetes alakításai mellett Simándy József a zeneszerző dalait és megzenésített költeményeit is rádiófelvételre énekelte, halálának évfordulóján felidézhetjük sikereiket, művészbarátságukat: 

https://kemenyegon.hu/kistarcsai-kalendarium-2020


715 Búbánat 2022-03-31 23:26:17 [Válasz erre: 714 Búbánat 2022-03-31 21:03:24]

​​​​​​Az előbbi felsorolásból kimaradt: 

 • Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő (1963február 2., Kossuth Rádió, 20.30 – 22.00) – Fordította és rádióra átdolgozta Kardos György. – Sebestyén András - Németh Marika, Andor Éva, Zsombor Klára, Simándy József, Kishegyi Árpád, Külkey László, a Földényi-kórus, az MRT Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Horváth Tibor.

714 Búbánat 2022-03-31 21:03:24 [Válasz erre: 712 Heiner Lajos 2022-03-31 10:44:26]

Érdemes a parlando.hu oldalán olvasható Simándy Józsefről szóló cikkben  feltüntetett rádiófelvételeinek listáját  a tenorunk oeuvre-jében  található további operett- és daljáték-címekkel kiegészíteni, amelyek hiányoznak a felsorolásból:

 • Polgár Tibor - Vajda István: Szél kerekedik (1950. március 15., Kossuth Rádió, 19.30 – 21. 00) – Polgár Tibor - Házy Erzsébet, Raskó Magda, Simándy József, Maleczky Oszkár, Sárdy János, Horváth Tivadar, valamint a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Rendező: Rácz György.
 • Farkas Ferenc – Dékány András: Csínom Palkó (Új felvétel: 1963. május 1., Kossuth Rádió, 20.10 – 22.00) – Lehel György –Házy Erzsébet, Gyurkovics Mária, Andor Éva, Komlóssy Erzsébet, Neményi LiliSimándy József, Palócz László, Melis György, Radnay György, Szabó Ernő, Domahidy László, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Mikó András.
 • Oscar Straus – Gábor Andor – Romhányi József: Legénybúcsú (1968.április 14., Kossuth adó 20.32 - 22.00)  Sebestyén András - Andor Éva, László Margit, Kishegyi Árpád, Kovács Péter, Külkey László, Palcsó Sándor, Simándy József, Sikolya István, Várhelyi Endre, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara.  Romhányi József összekötőszövegét Bárdy György mondja el. Zenei rendező: Erkel Tibor. Rendező: László Endre.
 • „Simándy József legújabb operettfelvételeiből” (1970. május 2., Kossuth Rádió, 13.11 – 13.34)  Sebestyén András vezényli az MRT Szimfonikus Zenekarát. (Lehár: A mosoly országa; Friderika, Kálmán: Az ördöglovas, Zeller: A madarász)

Lehár: A mosoly országa

- Barackvirág-dal

- Vágyom egy nő után

- Szu-Csong belépője

Lehár: Friderika

- Óh lányka, óh lánykám

- Egyszer volt egy rózsaszál

 • Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa (1971. november 11., Kossuth Rádió 19.35 – 21.29) – Bródy Tamás – Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Simándy József, Bende Zsolt, Radnay György, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Zenei rendező: Balassa Sándor. Rendező: Rácz György
 • Lehár Ferenc - Harsányi Zsolt - Szenes Andor: Friderika (keresztmetszet, 1972. április 3., Kossuth Rádió, 19.20 - 20.10) - Sebestyén András - Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József, az MRT Énekkara és Szimfonikus zenekara
 • Simándy József operettdalokat énekel (1974. május 18., Kossuth Rádió 21.13 – 21.32 ) - Sebestyén András vezényli az MRT Szimfonikus Zenekarát.

1.) Karl Zeller: A madarász – Ádám belépője
2.) Oscar Straus: Legénybúcsú – Hans dala
3.) Lehár Ferenc – Szenes Andor: Friderika – „Óh lányka, óh lánykám”
4.
) Kálmán Imre – Harsányi Zsolt: Marica grófnő – „Mondd meg, hogy imádom”
5.) Kálmán Imre – Szenes Andor: Az ördöglovas – „Ma önről álmodtam megint”

 • Kalmár Magda és Simándy József új operettfelvételei: Lehár-dalok (1979. március 30., Petőfi Rádió 19.10 – 19.26) - Közreműködik a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel Sebestyén András

1.) Kulinyi Ernő: Paganini – „Volt nem egy de száz babám” (Simándy)

2.) Mérey Adolf: A víg özvegy – Vilja-dal (Kalmár)

3.) Kulinyi Ernő: A cárevics – Volga-dal (Simándy József)


713 smaragd 2022-03-31 16:10:34 [Válasz erre: 712 Heiner Lajos 2022-03-31 10:44:26]

Köszönöm szépen, hogy felhívtad a megemlékező összeállításra a figyelmet!

Legnagyobb örömömre Kemény Egon két daljátéka is szerepel benne, a "Hatvani diákjai" és "A messzetűnt kedves", a főszerepben mindkét műben: SIMÁNDY JÓZSEF.


712 Heiner Lajos 2022-03-31 10:44:26

Rövid cikk, sok fenykeppel

 

Simandy_Jozsef.pdf (parlando.hu)


711 Búbánat 2022-03-30 14:02:30 [Válasz erre: 708 lujza 2022-03-30 00:12:39]

Lásd az Eiffel Műhelyházban is: Házy Erzsébetről büfét, Gregor Józsefről éttermet neveztek el...


710 Klára 2022-03-30 13:04:53 [Válasz erre: 705 Búbánat 2022-03-29 14:22:43]

Én az alábbi megfogalmazást kedvezőbbnek találtam volna:

Simándy József, a 20. század egyik legjelentősebb magyar férfi operaénekesének nevét veszi fel. Egyébként én sem értem ezt a "minden bokornak" nevet kell adni mániát. Ha pedig mindenáron Simándy József volt a következő, én róla egy bérletet neveztem volna el!


709 Heiner Lajos 2022-03-30 05:35:39 [Válasz erre: 708 lujza 2022-03-30 00:12:39]

Igen. A kórházakban majd a mellékhelyiségeket Röntgenről fogják elnevezni.

Wilhelm Conrad Röntgen.


708 lujza 2022-03-30 00:12:39 [Válasz erre: 705 Búbánat 2022-03-29 14:22:43]

De egyáltalán, mi ez az őrület, hogy mindennek nevet adnak? Lassan majd a mellékhelységeket is elnevezik? És még mindig újabb helyekre is vágynak?


707 Búbánat 2022-03-29 18:36:25 [Válasz erre: 706 takatsa 2022-03-29 16:56:03]

Igen, ezen a kitételen magam is elmerengtem...


706 takatsa 2022-03-29 16:56:03 [Válasz erre: 705 Búbánat 2022-03-29 14:22:43]

"Simándy József, a 20. század legjelentősebb magyar férfi operaénekese" - hát, erre bizony nem gondoltam volna...


705 Búbánat 2022-03-29 14:22:43

Az OPERA honlapjáról

2022_23_musorkalendarium.pdf

SIMÁNDY ÉPÜLET

Az  OPERA eddigi Üzemháza - az Operaház 1980-as felújítása előtt a Hajós utcai művészbejáróval szemben megépült 12 szintes, több mint 4000 hasznos négyzetmétert jelentő épület -  Simándy József, a 20. század legjelentősebb magyar férfi operaénekesének nevét veszi fel.

Elsősorban az éneklés, az énekkar világa lesz: 12 szintjéből ötöt az OPERA 150 tagú énekkara és 100 tagú gyermekkara vesz majd birtokba.

A Simándy ház hetedik emeletén az eddig Háziszínpadnak hívott - egy kellemes, csapott tetejű, de természetes fénnyel is megvilágított  140 m2-es terem  - Sergio FAILONI TEREM néven él majd tovább: a rendpróbákat itt is kóruspróbák váltják fel.

A Simándy ház hetedik emeletén két kisebb szólamterem is található: PLESS László ÉS Egisto TANGO TERMEK. Ez a két helyiség lesz a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának otthona, ahol a gyerekek délutánonként az Andrássy úti előadásokra készülhetnek. (Délelőttönként az OPERA Kórus használja őket.) Amíg az intézmény nem tudja megvalósítani álmát az OPERA Campusról, nagy nyomás lesz ezeken a termeken. 

A Simándy ház ötödik emeletén az eredetileg zenekari próbateremnek készült az a tér, amelyet később inkább rendpróbákra használtak.  Otto KLEMPERER nevét fogja viselni. A felújított épület új élete ugyanakkor a Magyar Állami Operaház Énekkarát találja a helyszínen, hisz alapvető fontosságú, hogy a három kórusméretű együttes egymástól függetlenül, párhuzamosan is képes legyen összpróbákat tartani.

A Simándy épület nyolcadik emeletén épült meg a Magyar Állami Operaház Énekkarának első karterme. Gustav MAHLER nevét kapja. Az épített pódiumon helyet foglaló művészek az ablakon át fényhez jutnak, az akusztikailag kezelt, 160 m 2 -es teremben egyszerre akár 100 énekes is részt vehet a próbán.


704 Búbánat 2022-03-11 15:40:05 [Válasz erre: 693 Búbánat 2021-09-17 09:50:56]

Kapcs. 693. sorszám

Ma délután - 16.30 - 17.10 között -  láthatjuk ismét Simándy József portréfilmjét az M5 csatornán: 

"A mesterdalnok" (1969, FF) 

Részletek:  Lohengrin, Carmen, Fidelio, Kodály: Psalmus Hungaricus, Rigoletto, A varázsfuvola, Caccini: Amariili, A nürnbergi mesterdalnokok c. zeneművekből.


703 Búbánat 2022-03-10 14:20:53

Magyar Katolikus Rádió

"Dallamív" – Simándy József

„25 éve elhunyt Simándy Józsefre emlékezünk felvételeivel”

Szerkesztő-műsorvezető: Boros Attila

Elhangzott: 2022. március 4., 11.30 – 12.00

Az adásban elhangzó ének-zenei részletek:

Verdi: Requiem – tenorszóló „Ingemisco”)

Bizet: Carmen – Virágária

Wagner: Lohengrin – Grál-elbeszélés (A Magyar Állami Operaház 1948-as előadásának hangfelvételéről, vezényel: Ottó Klemperer)

Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Stolzingi Walter jelenete, I. felv. (A Magyar Állami Operaház 1949-es előadásának hangfelvételéről, vezényel: Ottó Klemperer)

Verdi: A trubadúr

- Manrico f-moll áriája

- Stretta (km. a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara, vezényel: Lukács Miklós)

Erkel Ferenc: Bánk bán – Bánk románca, I. felv. (A Magyar Állami Operaház egyik moszkvai előadásának hangfelvételéről, vezényel: Komor Vilmos)  

Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus – a Zsoltáros jelenete (km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Énekkara, vezényel: Doráti Antal)

Az adás visszahallgatható: itt


702 smaragd 2022-03-04 17:35:23 [Válasz erre: 698 smaragd 2022-01-10 11:52:18]
 • Túl az Óperencián című műsorban ma Czikora László szerkesztő-műsorvezető az operett történetének jelentős eseményei rovatában részletezte azt a forradalmi újítást, amely a rádiófelvételeknél (1955) először nyújtotta a teljes szerep eljátszását, előadását a hallgatóknak: a "Hatvani diákjai" című daljáték szereposztásánál kétszer is megemlítette Kemény Egon zeneszerző "tettét", aki Bessenyei Ferencnél és Simándy Józsefnél is elérte, hogy a rádiótörténeti darabban íly módon alakítsák szerepüket. Ezzel az érdekes bevezetővel – a Hatvani diákjait kiemelve az életműből –, idézte fel Simándy József halálának mai évfordulóját. 
 • Simándy József és Házy Erzsébet kettősét hallottuk.

                          ● Dankó Rádió – a magyar zene rádiója ●


701 Búbánat 2022-02-17 23:31:28

A Városligetben a Magyar Zene Háza kiállítási termeiben sétálva eljutottam abba a helyiségbe, ahol interjút nézhetünk meg Marton Évával és Simándy Józseffel. 

Az ismeretterjesztő kis videón (audio guide-ot kapunk) Simándy  a Bánk bán emblematikus áriáját énekli, de a „Hazám, hazám...”-bejátszást megelőzi  időskorában készült portréfilmjének egy részlete: benne hazaszeretetéről,  magyarságáról, erős hitéről, a zene iránti rajongásáról vall, Katona és Erkel Bánkjának érzés- és gondolatvilágát a szerep kapcsán a saját világlátásával köti össze, kiemelve  a haza iránti mindenek feletti felelősségérzetet és hűséget.

A hangbejátszás másik alakja: Marton Éva más szavakkal és más gondolatmentén, de ugyanezeket a gondolatokat fejti ki a vele készült interjúban, mint az archív filmben Simándy József. (Marton Évától a Turandot nagy áriájának részletét halljuk.)


700 macskás 2022-02-15 19:33:36

700


699 Búbánat 2022-02-15 11:58:05 [Válasz erre: 435 Búbánat 2017-04-11 21:38:35]

Esti Hírlap, 1963. november 11.

Részlet a napilapban közölt kritikából (az első magyar televíziós operafilm bemutatójáról):

„Az Éjszakai repülés librettóját maga a zeneszerző, Dallapiccola irta Saint-Exupéry magyarul is megjelent regényéből (Egye­dül a felhők felett). Vannak benne a drámai szerkesztés hatásosságával nem eléggé számoló mozzanatok: mikor az éjszaka repülő pilóták életveszélyes kalandjait csak elbeszélik. (A dramaturgia első számú törvénye, hogy a küzdelmet meg kell jeleníte­ni!) A magyar televízió-elő­adás azonban kétszer is bra­vúrosan oldja meg ezt a problémát: először, amikor Simándy József a maga nagyszerű, drámai elbeszélé­sét átéli, másodszor pedig, mi­kor a viharban pusztulásra ítélt pilóta — a rádiós Ilosfalvy Róbert elbeszélése alatt — megjelenik a felhők közt a képernyőn. Igaz, hogy ez halványabbá teszi az éneklő tenorista szerepét, de drámaibban érzékelteti a    tra­gédiát. S aztán ott van a re­pülőközpont népes személy­zete, egy sor röviden, de igen karakterisztikusan ábrázolt figura, akik lereagálják a történetet, és a tragédia ugyanott lezajló párhuzamos vetülete: mikor az elpusztuló pilóta felesége összecsap az életveszélyes hajszát kény­szerítő főnökkel. Házy Er­zsébet és Radnai György hi­hetetlenül nehéz feladatot ol­dott meg ebben a két szerep­ben, alakításuk, kifejező arc­játékuk, a zenéhez alkalmaz­kodó átélésük — akárcsak Simándy és llosfalvy eseté­ben — filmszínészi teljesít­ménynek is kiváló.

Szinetár Miklós, aki már elég sok műfajt rendezett, ebben a produkciójában úgy használta fel a maga spon­tán, sziporkázó ötleteit, hogy végig betartotta a szükséges mértéket, s a szokott nagy­vonalúsága mellett, most a részletek alapos kidolgozásá­ra és kiegyensúlyozására is nagy figyelmet fordított. Lé­nyegében ugyanezt mondhat­juk Blum Tamás karmeste­ri munkájáról, sőt, a fordí­tásáról is. A modern ének­beszéd súlyos nehézségeivel kellett itt megküzdeni, s hogy ez sikerült, bizonyítja vala­mennyi szereplő — a felso­roltakon kívül Nádas Tibor, Szigeti László, Pálffy Endre, Pálos Imre és Várhelyi Endre — töretlen és mélyen emlékezetünkbe vésődő ala­kítása, amit Kocsis Sándor kitűnő operatőri munkával tett igen érzékletessé és ha­tásossá.”

/Fodor Lajos/


698 smaragd 2022-01-10 11:52:18 [Válasz erre: 696 smaragd 2021-10-13 18:49:17]

A Kemény Egon-Simándy József művészbarátság emlékezetes rádiófelvétele volt a Fazekas Mihály életét feldolgozó daljáték is, amit az elmúlt héten az alábbi nagy sikert aratott, kedvelt kettőssel idézett fel a Dankó Rádió (MTVA):

„Az a szép”    hétköznapokon 10-12 óra között
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora   Zenei szerkesztő: Szabó Tamás

Tölgyi Krisztina bevezetőjében 2022. január 6-án, csütörtökön, már a műsor elején elhangzott, hogy Fazekas Mihály születésnapi évfordulója alkalmából megemlékezést készítettek a hallgatóknak, ennek keretében játszották le:               

Az első szerelem dala – Simándy József és Andor Éva
Kemény Egon – Erdődy János: „A messzetűnt kedves”.Történelmi daljáték. Bemutató: 1965. május 22. Kossuth Rádió.Történik: 1791-ben, 1793-ban, 1827-ben. Színhely: Debrecen; egy francia kisváros; Érmelléki szőlő. Szereplők: Fazekas Mihály – Simándy József/Darvas Iván, Pálóczi Horváth Ádám – Palócz László/Láng József, Ámeli – László Margit/Domján Edit, Julika – Andor Éva/Örkényi Éva. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendezte: László Endre. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényelte, közreműködött a Földényi kórus.
                           ● Dankó Rádió – a magyar zene rádiója ●


697 Búbánat 2021-10-28 17:00:52

Külföldi rádióadó - magyar nyelvű adásából:

Ottawai Magyar Ház

Ottawa Hungarian Community Centre

43 Capital Dr. Ottawa, ON K2G 0E7

2020. július 12-i rádióadás

Rádio online

Tartalomból:

 „Magyar klasszikusok” – Finta Gábor bemutatója

  • Simándy élete (Finta Gábor)
  • Erkel Ferenc: Bánk bán – Bánk - Gertrud kettőse (Simándy József, Komlóssy Erzsébet)
  • Kálmán operettjei (Finta Gábor)
  • Kálmán Imre: Marica grófnő – „Mondd meg, hogy imádom...” (Simándy József)
  • Kacsóh másik sikere (Finta Gábor)
  • Kacsóh Pongrác: Rákóczi – „Rákóczi megtérése” (Simándy József)

Meghallgatható: itt

(A skálán 0.00 - 23:35 perc)


696 smaragd 2021-10-13 18:49:17

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

Kemény Egon zeneszerző születésének 106. évfordulóján

A mai műsorban Tölgyi Krisztina méltó és szép megemlékezése után 

 • Kemény Egon - Erdődy János: "A messzetűnt kedves" című daljátékából 

"Az első szerelem dala" című duett rádiófelvételét hallottuk, Fazekas Mihály - Simándy József, Julika - Andor Éva. 
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bródy Tamás vezényelte. 
Bemutató:  Magyar Rádió, Kossuth adó,  A Rádió Dalszínháza, 1965.

                    ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


695 Búbánat 2021-09-19 11:35:01 [Válasz erre: 694 Búbánat 2021-09-17 18:54:35]

Bartók Rádió, ma este

21:47 – 23.00 XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny, Szeged 

IV/4. rész: Díjkiosztó gálahangverseny

Km.: Szegedi Szimfonikus Zenekar

Vez.: Gyüdi Sándor

1. Bedrich Smetana: Az eladott menyasszony – Nyitány,

2. Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága – Figaro C-dúr áriája I. felv. (Szabó Bence),

3. Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital – Belcore áriája I. felv. (Szenthelyi Krisztán),

4. Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola - Az éj királynőjének áriája II. felv. (Süle Dalma),

5. Umberto Giordano: Andrea Chénier – Gérard monológja III. felv. (Chen Hongyu),

6. Gaetano Donizetti: Az ezred lánya – Marie áriája I. felv. (Ana Bosert),

7. Nyikolaj Rimszkij-Korszakov: Szadko – A hindu vendég dala (Papp Balázs),

8. Gaetano Donizetti: Don Pasquale – Norina kavatinája I. felv. (Gebe-Fügi Renáta),

9. Giuseppe Verdi: Traviata – Violetta áriája I. felv. (Vesna Durkovic),

10. Gaetano Donizetti: Don Pasquale – Malatesta áriája I. felv. (Andrija Sekulic),

11. Antonín Dvořák: Ruszalka – Ruszalka áriája I. felv. (Csuzdi Eszter),

12. Georg Friedrich Händel: Julius Caesar Egyiptomban – Cleopatra E-dúr áriája III. felv. (Josipa Bilic),

13. Georges Bizet: Carmen – Torreádor induló I. felv.

 (Szegedi Nemzeti Színház, 2021. június 20.)

(Ism. október 8., 13.47)


694 Búbánat 2021-09-17 18:54:35

Bartók Rádió, ma este

19:35 – 20:58 XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny, Szeged 

IV/3. rész: a IV. korcsoport döntője

1. a) Gaetano Donizetti: A kegyencnő – Leonóra áriája III. felv.,

 b) Camille Saint-Saëns: Sámson és Delila – Csókária (Ruszó Alexandra – mezzoszoprán, zong. km.: Harazdy Miklós),

 2. a) Umberto Giordano: Andrea Chénier – Gerard monológja III. felv.,

 b) Giuseppe Verdi: Az álarcosbál – René áriája III. felv. (Chen Hongyu – bariton, III. díj, zong. km.: Boleman Kata),

3. a) Vincenzo Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia áriája I. felv.,

 b) Jules Massenet: Manon – Manon áriája III. felv. (Diana Alexe – szoprán, zong. km.: Kerényi Mariann),

4. Giuseppe Verdi: a) Aida – Aida áriája III. felv.,

b) A trubadúr – Leonóra áriája I. felv. (Sonja Saric – szoprán, I. díj, zong. km.: Harazdy Miklós),

5. a) Giuseppe Verdi: Don Carlos – Eboli áriája III. felv.,

 b) Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur – A hercegnő áriája II. felv. (Svjetlana Dokic – mezzoszoprán, zong. km.: Kerényi Mariann),

6. a) Giuseppe Verdi: Traviata – Violetta áriája I. felv.,

b) Pjotr Csajkovszkij: Jolanta – Jolanta áriája (Vesna Durkovic – szoprán, II. díj, zong. km.: Harazdy Miklós),

7. a) Erkel Ferenc: Bánk bán – Bánk áriája II. felv.,

b) Benjamin Britten: Szentivánéji álom – Zuboly álma (Kristóf István – bariton, Hazám hazám díj, zong. km.: Beeri Barnabás)

 

(Szent-Györgyi Albert Agóra, 2021. június 18.)

(Bef. rész: vasárnap: 20.47)

(Ism. október 6., 12.36)


693 Búbánat 2021-09-17 09:50:56

Simándy József születésének 105. évfordulójára (Kistarcsa, 1916. szeptember 18. – Budapest, 1997. március 4.) emlékezik a közmédia is:

Ma délután - 15.55 – 16.35 - az M5 csatornán láthatjuk ismét ezt a portréfilmet:

A mesterdalnok – Simándy József portré

(1969; fekete-fehérben)

Szerkesztő: Vecsernyés János
Operatőr: Nagy József

Rendező: Horváth Ádám

Simándy József a balatongyöröki házának teraszán – családja körében - idézi fel a pálya főbb állomásait, majd budai otthonában vall az énekes mesterség szépségeiről. Közben stúdió- és archív – élő - felvételekről bejátszások az alábbi művekből:

1. Wagner: Lohengrin – Grál elbeszélés
2. Bizet: Carmen – Virágária
3. Beethoven: Fidelio – Florestan börtönária
4. Kodály: Psalmus Hungaricus (élő koncertfelvételről)
5. Verdi: Rigoletto – A herceg áriája a III. felvonásból „Az asszony ingatag…”
6. Mozart: Varázsfuvola – Képária
7. Giulio Caccini: Amarilli - dal (olaszul; zongorán km.: Lukács Miklós; a felvétel Simándy József budai otthonában készült)
8. Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Stolzingi Walter versenydala

A zenei felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényelt: Lukács Miklós.

Simándy József magyarul énekelt, kivéve a Caccini-dalt.


692 smaragd 2021-09-16 15:10:43 [Válasz erre: 691 Búbánat 2021-09-16 14:46:48]

Igen, a vasárnapi emlékezés 30 perces lesz, fellépőkkel, és a végén a "Hazám, hazám..." hangzik majd fel Simándyval...


691 Búbánat 2021-09-16 14:46:48 [Válasz erre: 690 smaragd 2021-09-16 07:17:05]

A Kistarcsai Kulturális Egyesület /KIKE/ Kulturális Hét programsorozat részeként szeptember 13-án Simándy emléktábla koszorúzása már megtörtént, majd a katolikus templomban egyházzenei estet rendeztek. 

Szeptember 19-én, a Simándy-szobornál történő koszorúzásnál jelen lesz Simándi Péter, aki ünnepi beszédet tart.  (Az ünnepség keretében kerül sor a 2021-es Aranykavics Díj átadására is.) 


690 smaragd 2021-09-16 07:17:05 [Válasz erre: 662 smaragd 2020-09-18 11:31:35]

                                                  


              Simándy József (Kistarcsa, 1916. szeptember 18. – Budapest, 1997. március 4.)

          Koszorúzás a Simándy szobornál, Kistarcsán 2021. szeptember 19-én, 17 órakor.


689 Búbánat 2021-08-29 19:49:08

Kapcs. 679. sorszám

Ma este az M5 műsorán!

21:35

- 23:30  - Aviso - XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny - Gála

MédiaKlikk ajánló

Nagyszabású DÍJKIOSZTÓ GÁLA keretében vették át díjaikat 2021. június 20-án vasárnap 18 órakor a XI. NEMZETKÖZI SIMÁNDY JÓZSEF ÉNEKVERSENY győztesei a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Közreműködött a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.


688 Búbánat 2021-08-23 18:37:06 [Válasz erre: 687 smaragd 2021-08-23 16:52:06]

Örülök, hogy más művészek mellett a Magyar Állami Operaház kiváló baritonistája, Kelemen Zoltán is ott lesz a Simándy József Emlékkoncerten Balatongyörökön, augusztus 28-án, és hogy énekprodukciójával Ő is tiszteleg majd a nagy magyar tenorista emléke előtt.

A múlt héten a Farkasréti temetőben jártam és Simándy sírjánál is megálltam néhány percre leróni kegyeletemet. Feltolult bennem a sok emlékezetes opera- és oratórium-koncertelőadás, melyekben a nagyszerű tenort láthattam, de számos rádiós-, televíziós- és filmfelvétele is ( operettek, daljátékok, dalok úgszintén), amelyek megörökítették csodálatos énekművészetét  - és lényét - az utókornak.


687 smaragd 2021-08-23 16:52:06 [Válasz erre: 677 Búbánat 2021-03-17 20:51:53]

                                                  


Forrás: https://balatongyorok.hu/programok/simandy-jozsef-emlekkoncert/685 smaragd 2021-08-16 15:41:09 [Válasz erre: 684 Búbánat 2021-08-16 12:30:57]

Mindig lenyűgöz, ezzel dallal is. A zenekar "adja elő" a finom erotikát, Simándy férfiasan visszafogott önuralommal énekel ...


684 Búbánat 2021-08-16 12:30:57

A Dankó Rádió Az a szép c. zenei műsorában ma többek között Simándy József gyönyörű énekhangja is felcsendült: egyik szép rádiós operettfelvételéről szólalt meg ez a dal:

 • Kálmán Imre - Rudolf Schanzer, Ernst Wellisch - Szenes Andor nyomán Szenes Iván: Az ördöglovas

- Sándor Móric dala, II. felv.: „Suhan az éj, elkerül az álom, a kicsi szobámba beragyog a nyár.../Ma Önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom, de nincsen abban semmi bűn, hogy Önről álmodom!....”  (Simándy József, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) „Simándy József legújabb operettfelvételeiből” - 1970. május 2., Kossuth Rádió, 13.11 – 13.34;  Alternatív felvételen is: „Bemutatjuk a Rádió új operettfelvételét - Simándy József énekel”  (km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1974. május 18., Kossuth Rádió, 21.13 – 21.32  (LP-n és CD-n is hallható)


683 Búbánat 2021-07-09 19:11:44

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A mosoly országa  audiókazettán - részletek

QUALITON, MK 16612/A-B,  (1979)

01 - Szu-Csong belépője / Simándy József
02 - Liza belépője / Házy Erzsébet
03 - Tea kettős / Házy Erzsébet - Simándy József
04 - Barackfavirág dal / Simándy József
05 - Finálé I. első felvonás / Házy Erzsébet - Simándy József
06 - Mi belépője / Kalmár Magda
07 - Szu-Csong dala - Vágyom egy nő után / Simándy József
08 - Liza és Szu-Csong szerelmi - „Szív” - kettőse / Házy Erzsébet - Simándy József
09 - Mi és Feri kettőse / Ne félj, ne félj / Kalmár Magda - Bende Zsolt
10 - Finálé II. felvonás / Házy Erzsébet - Simándy József

Az operettfelvétel részletei LP-n  (SLPX 16612)  és CD-n  („Gold and Silver” - Lehár Operetta Songs, 1995, Hungaroton) is hozzáférhető (volt).

A teljes rádiófelvételen HÁZY ERZSÉBET, KALMÁR MAGDA, SIMÁNDY JÓZSEF, BENDE ZSOLT, RADNAY GYÖRGY énekel, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: BRÓDY TAMÁS

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth Rádió, 19.35 – 21.29

 • Zenei rendező: Balassa Sándor
 •  Rendező: Rácz György

682 smaragd 2021-06-26 07:12:13

Holnapi előzetes:

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Az ismétlések sorában vasárnap a 2019. október 13-i műsor következik, benne Kemény Egon-megemlékezés születési évfordulója alkalmából. Ennek keretén belül felhangzik Simándy József hangja prózában is - legelőször a "Hatvani diákjai"-ban:

Kemény Egon – Ignácz Rózsa – Soós László – Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai
Történik Debrecenben, 1780-ban
www.kemenyegon.hu
A műsorrészletben a "Hatvani diákjai" című daljátékból (1955) a CD duplaalbumban újdonságként  kiadott jelenet- és zenei felosztások (trackek), hangzottak fel, a Magyar Rádió felvételei:

 • Jelenet: „Most menj szépen és kísérd haza ezt a madárkát…” Bessenyei Ferenc, Simándy József, Petress Zsuzsa
 • Szerenád, Amálka és Máté kettőse: „ Édes lányka, szép Amálka…" Petress Zsuzsa, Simándy József, Földényi-férfikar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényelt: Lehel György
 • Jelenet az osztályteremben, felelés….
  Simándy József, Zenthe Ferenc, Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Lázár Gida, Horváth Tivadar, Dékány László, Suka Sándor       

                      „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


681 Búbánat 2021-06-25 19:04:58 [Válasz erre: 680 Búbánat 2021-06-23 17:58:29]

Visszahallgatható ezen a linken:

ZENEI KINCSESTÁR

Katolikus Rádió

Adásban: 2021.06.22. 23:30

Az örök Bánk - más szerepekben

Szerkesztő: Marton Árpád

Néhány nappal ezelőtt, június 14. és 20. között rendezték meg Szegeden a Simándy József nevét viselő nemzetközi énekversenyt.

A szemle a pályakezdő énekesek, a jövő nemzedéke számára kínál bemutatkozási lehetőséget. Minden idők egyik legnagyobb magyar operaénekese, az örök Bánk sokoldalúságával, a szerepek alázatos és muzikális megformálásával és perfekcionizmusával egyaránt példát mutat a fiatalok számára.

A ma elhangzó, a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Erdélyi Miklós vezényletével rögzített négy felvétel is ezt bizonyítja.

Elsőként Florestan áriáját halljuk Beethoven Fideliójának második felvonásából.
Simándy József egy ritkasággal, Halévy A zsidónő című operájának részletével folytatja válogatásunkat. Eleazár áriáját halljuk a negyedik felvonásból.
Következzék Simándy egyik legnépszerűbb Verdi-szerepe. Otelló halálát halljuk.
Simándy József a Parasztbecsület Sicilianájával búcsúzik.


680 Búbánat 2021-06-23 17:58:29 [Válasz erre: 679 Búbánat 2021-06-06 19:34:44]

Bartók Rádióban, ma 19:00 – 19.30:  Összhang 

- a zenei élet aktualitásai

Simándy József Nemzetközi Énekverseny

Szerk.-mv.: Bolla Milán
(Ism. holnap, 9.30)


679 Búbánat 2021-06-06 19:34:44

A XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny 2021. június 14-20. között kerül megrendezésre Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében. 

A versenyről

Versenyfelhívás

Versenyhét-program

A döntőkről felvételt készít a Bartók Rádió. 

Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház

Az M5 kulturális televízió és a Bartók Rádió, valamint a Városi Televízió Szeged közvetíti a Díjkiosztó Gálát.

A verseny és a Díjkiosztó Gála műsorvezetője: Beslin Anita 


678 Búbánat 2021-03-22 13:31:23

Katolikus Rádió  - "Zenei Kincsestár"

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=23&mev=2021&mho=03&mnap=16&mora=23&mperc=30

Az örök Bánk - más szerepeiben

Szerkesztő: Marton Árpád

"Nemzeti ünnepünk alkalmával bizonyára Önök is többször találkoztak "az Örök Bánk", Simándy József Hazám, hazám-fölvételével. Csakugyan: minden idők egyik legnagyobb magyar operaénekese mind az operarajongók, mind a szélesebb közvélemény szemében elválaszthatatlanul egybekapcsolódik az Erkel által megformált Nagyúr alakjával. A szinte harmadik Himnuszunk gyanánt ismert ária Simándyt alighanem a nemzet legismertebb operaénekesévé tette minden időkre.

Hogy azonban mennyire sokoldalú művész is volt ez a kiváló tenorista, ennek érzékeltetéséhez érdemes előkeresnünk Zenei Kincsestárunk ritkábban lejátszott fölvételeit. Mozart, Verdi, Puccini és Bizet operáinak következő részletei azt bizonyítják: Simándy József nemzetközi összehasonlításban is a legelső énekesek sorába tartozik.

Ma esti összeállításunkat a Virágáriával kezdi a Carmen második fölvonásából. Az Operaház énekkari művésze éppen Don José szerepében kezdte meg szólókarrierjét Vaszy Viktor fölfedezettjeként, Szegeden. Fölvételünkön Erdélyi Miklós vezényli a Magyar Állami Operaház Zenekarát.
A következő ária valódi ínyencség, hisz Simándy a nagy romantikus hősszerepek révén vált ismertté. Taminója Mozart Varázsfuvolájából arra vall: pályájának elágazásai is érdemesek a figyelemre.
Következzék három közkedvelt Verdi-ária: a herceg áriája a Rigoletto 3. fölvonásából, majd A trubadúr két részlete: Manrico románca és strettája a 3. fölvonásból.
Minden hőstenor egyik legnagyobb kihívása, Radames románca következik az Aida első felvonásából.
Simándy József felvételeitől Kalaf áriájával búcsúzunk a Turandot 3. fölvonásából."


677 Búbánat 2021-03-17 20:51:53 [Válasz erre: 674 smaragd 2021-03-17 20:07:15]

Simándy József mesélte a Dalolva szép az élet című filmben való szerepéről:

Hazám, hazám-áriáját kellett énekelnem — emlékszik vissza —, csak az volt még kérdéses, hogy az eredeti, az Egressy Béni-féle szöveget énekeljem-e, vagy a Nádasdy Kálmán által átdolgozottat. Aztán megszületett a döntés: az eredetit. Hiszen egy efféle kis vidéki gyár dalárdájába még nemigen juthatott el az új.
(S. J. megjegyezte egyszer, egy Bánk bán-előadás után: a „Mint száműzött, ki vándorol a sűrű éjen át", tehát az új első sor helyett néha még ma is a régi, a kisfiú kora óta ismert „Miként vándor, ki tévedez viharzó éjeken” tűnik föl agyában ...)

— Igen hálás vagyok Keleti Mártonnak. A Dalolva szép az élet felvételei közben mindig figyelmeztetett, hogy a film: nem színpad. A filmen takarékoskodni kell a mozdulatokkal. Egyszerűsíteni kell őket. Ezt a jótanácsot utána az operaszínpadon is fölhasználtam: keveset mozogni! De ha megmozdul az ember, annak akkora értelme legyen, hogy a színpad mozduljon meg tőle.

/Film Színház Muzsika  - „Háromszázezer magas C” (10) - 1972-01-08 /


676 smaragd 2021-03-17 20:17:21 [Válasz erre: 675 Búbánat 2021-03-17 20:12:39]

Véletlenül bukkantam rá, csodálatos színészek veszik körül a fiatal Simándy Józsefet. Bárcsak ma is lennének dalárdák, iskolai kórusok... lehetne együtt énekelni.... Nem az akkori  politikai légkört látom benne, hanem a helyzetkomikumot :-).


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.