Bejelentkezés Regisztráció

Opernglas, avagy operai távcső...

4653 Sesto 2004-12-07 12:08:34 [Válasz erre: 4637 ariake 2004-12-06 19:13:10]
bocs´ \"kedves Ariake, de már megint elbeszélünk egymás mellett(=szerencsére?)-szó sem volt arról(!) , hogy Borit Gruberova-hoz hasonlitottam volna, márcsak azért sem, mivel egyikük \"könnyü lirai szoprán koloratúrkészséggel\", mig a másik Hölgy a \"klasszikus koloratúrszopránt\" testesiti meg, ergo feleseleges lenne itt bárminemü kieröletett összehasonlitással próbálkozni,...mert nem állja meg a helyét-csupán arról tettem emlitést-DE AKKOR még egyszer és NYOMATÉKOSAN: van rá példa, hogy ki mikor és HONNAN indult és HOVÁ érkezett meg!... De ha minden áron ragaszkodik hozzá, hogy \"vkit. vkivel összehasonlitsunk\": javaslom kezdje Miklkósa Erika-Gruberova párositással: ott megegyezik a fach,...de vhogy. mégis fényévekre vannak egymástól-pedig nem is lennék igazán Gruberova fan,...na de Miklósa Erika?!... Hmmmm... :-((( Nem szeretnék indiszkrét lenni, de elárulhatna Kegyed is vmi. \"biztatót\" saját ügyben: hol és mikor készithetjük elö a virágesöt???-várom válaszát!

4652 Búbánat 2004-12-07 09:18:22 [Válasz erre: 4649 kalahari 2004-12-06 23:51:30]
Természetesen. Köszönöm. Mellesleg Clementis Tamás számomra rejtély. Miért nem kap az Operában jelentős feladatokat, főszerepeket. De, lehetőleg ne Mozartokat. Érzésem szerint inkább az olaszokban van otthon. A bel canto lenne az ő igazi világa, csak abból nagyon kevés fut nálunk, s ott a basszus hangra kevés főszerep íródott. Emlékszem, a kezdetek kezdetén milyen szép koncertszerű Puritánokat énekelt az Operában. Tegnap este az Óbudai Társaskörben hallottunk tőle egy szép részletet Verdi Ernanijából, Don Silva híres két részes áriáját, amelyet perfektül megoldott. Ez a stílus nagyon fekszik neki. Inkább ehhez hasonló szerepeket kellene neki adni, s nem Mozartokat: a tegnap este énekelt Don Giovanni-részletek szerintem nem az erősségei közé tartoznak.

4651 miketyson 2004-12-07 00:41:10 [Válasz erre: 4626 Keszei Bori 2004-12-06 13:42:39]
Ez az, Bori, igazad van. Mesélsz valamit? Szóval ez engem érdekel, hogyan van: az ember leánya lépeget előre a létrán , és aztán főszereplő esz vagy egy ideig tag, aztán ki kell lépni? Mi lesz veled, ha úgy lesz, ahogy szeretnéd?

4650 sphynx 2004-12-07 00:00:01 [Válasz erre: 4646 ariake 2004-12-06 22:40:00]
A művészettöténeti stíluskorszakot én is ismerni vélem, ezért kíváncsi lennék mit értesz a \"volt ebben az interpretációban valami manierista jelleg\" kitételen. (Biztos igazad van, csak tanulni szeretnék.)

4649 kalahari 2004-12-06 23:51:30 [Válasz erre: 4648 Búbánat 2004-12-06 23:05:14]
Csak egy helyesbítés: a Figaro-részletet Clementis Tamással énekelte, természetesen.

4648 Búbánat 2004-12-06 23:05:14
Meglepetésben volt részük azoknak, akik jegyet váltottak az Óbudai Társaskör Operamesék-sorozat ma esti előadására, és kíváncsiak voltak Baranyi Ferenc költő vendégeinek produkciójára. A meghirdetett szopránok száma ugyanis egy fővel bővült: Kertesi Ingrid és Bátori Éva mellett fellépett KESZEI BORI is. Elvállalta a számára megtisztelő felkérést, hogy énekeljen nekünk, mielőtt holnap visszautazik Bécsbe. Most csak róla szólok, mert szerintem kapunk majd egy teljes körű beszámolót is. Bori négy számot énekelt: először Kovácsházi Istvánnal elénekeltek egy duettet A Figaró házasságából (Susanna és a Gróf csábítási jelenetét), ezt követte Norina első felvonásbeli áriája a Don Pasquale-ből. A második részben hallhattuk Gounod Rómeó és Júliájából a keringő-dalt, végül zárásként ismét Kovácsházival a Brindisit a Traviátából. Ebből az egymástól stílusban, korban különböző négy rövid jelenetből annyit mindenesetre leszűrhettem, hogy az elmúlt két-három évben tényleg sokat fejlődött; technikája, tudása, muzikalitása nagy reményekre feljogosíthatja őt, és minket is vele kapcsolatosan. Remélhetőleg még sok örömöt fog szerezni nekünk az opera és a könnyedebb műfajokban egyaránt. Tehát most alkalmam volt lemérni, hogy fiatalsága sok tudással párosul, hangja egyre jobb frazeálásban, kifejezésben, színben, terjedelemben, és szövegmondása is meggyőzőbb, mint volt néhány esztendővel ezelőtt. Kétségtelen a fejlődés. És nem utolsósorban jól érvényesül előnyös, mutatós megjelenése, mozgáskultúrája a színpadon. Ezen nem szabad fennakadni, ha mellette ott van a kétségtelen tudás, szakértelem. A kettő együtt manapság ritka jelenség világszerte. Az nem baj, ha valaki valamiből előnyt tud kovácsolni saját maga számára úgy, hogy abból a közönség is profitáljon. Úgy érzem, hogy jelen esetben Keszei Borinál az idő megérlelte gyümölcsét, ami egyre zamatosabb, édesebb, jóízűbb. Tehetségben nincs híján, bátran állíthatom, hogy az itthoni üdvöskékkel egyenrangú teljesítményt nyújtott. Persze, más egy-egy részletet előadni, s megint más teljes operában végig egyenletes színvonalon produkálni. És ezt a nívót hosszú távon megőrizni, sőt, tovább fejlődni. Azt mondom, ne legyen bennünk a múltra alapozva személye iránt semmiféle előítélet, adjunk neki további kifutási lehetőséget, legyünk türelemmel. Előtte az egész élet és pálya. Remélem, hogy a kapott és megszerzett talentumokkal a továbbiakban is jól fog sáfárkodni, és nem csak Bécsben, hanem itthon is kap majd testre szabott feladatokat, amelyekben megcsillogtathatja szép hangját, énektudását, művészetét. A mai estéért, a nem várt ajándékért pedig maximális köszönettel tartozunk neki, a magam nevében pedig további jó eredményeket, szép sikereket kívánok Keszei Borinak.

4647 kalahari 2004-12-06 22:45:27 [Válasz erre: 4644 ariake 2004-12-06 22:35:40]
Ariake, szerintem senki nem akar elüldözni. Véleménykülönbség gyakran előfordul, más énekesek esetében is. A lényeg az, hogy a művészetét próbáljuk értékelni, ne olyasmit, amiről nem is rendelkezünk információval. Magyarán: lehetőleg ne rágalmazzunk és ne sértsünk meg senkit. Amúgy meg unalmas lenne, ha mindenkinek ugyanaz a hang, vagy éneklési stílus tetszene.

4646 ariake 2004-12-06 22:40:00 [Válasz erre: 4641 sphynx 2004-12-06 19:38:40]
Ja, és még valami: a manierista azt jelenti, amit jelent, én nem magyarázom el, olvasd el mondjuk a művészettörténeti kislexikon idevonatkozó fejezetét. A stílusok szigorúan szakmámba vágó kérdések, a legkevésbé sem szorulok belőlük kioktatásra. Lehet, hogy neked nem ártana belőlük némi stúdium...

4645 ariake 2004-12-06 22:37:13 [Válasz erre: 4642 Orfeusz 2004-12-06 20:42:53]
Mint mondtam, Keszei művésznő témáját magam részérőllezártnak tekintem, ti csak fűzzétek tovább nyugodtan és kedvetek szerint.

4644 ariake 2004-12-06 22:35:40 [Válasz erre: 4641 sphynx 2004-12-06 19:38:40]
Olyan jól belaktam, hogy a 4600 hozzászólás között még tizet se találsz,a mit én írtam volna. Miért nem figyelmeztetted azokat, akik ennek tízszeresét vagy még többszörösét írták. De hallgatok szavadra, búcsúzom, elég is volt belőletek ennyi. Nektek is beláőlem, de ez meg kevéssé érdekel.

4643 kalahari 2004-12-06 22:11:24
Keszei Bori épp az elmúlt órákban énekelt nekünk fantasztikusan, mielőtt visszautazna Bécsbe, ahol hasonló sikereket kívánok neki!

4642 Orfeusz 2004-12-06 20:42:53
Ariake! Mindenkinek joga van a véleményéhez, de amit Te mondtál az nem vélemény, hanem alaptalan vádaskodás. Ha nem is ismered, akkor honnan tudod ezeket a történeteket? Valakitől hallottad, aki szintén hallotta vkitől, attól aki mondjuk kreálta..? Ha nem tetszik a hangja, vagy ahogy énekel, akkor azt írd le, hogy miért, de ne rosszindulatú megjegyzéseket írj. Habár ez egy névtelen fórum, mégis csak komolyzenei, ahol azért illene a témához méltó hozzászólás..

4641 sphynx 2004-12-06 19:38:40 [Válasz erre: 4640 ariake 2004-12-06 19:32:26]
A \"manierista\" valami nagyon más dolgot jelent. De azért jól belaktad ezt a fórumot.

4640 ariake 2004-12-06 19:32:26 [Válasz erre: 4630 Ametiszt 2004-12-06 14:07:16]
3-án Guleghina Maddalena áriájában teljesen különleges interpretációját mutatta be az áriának. Már a piano indítás, a feltűnően lassú tempo is meglepő volt, a pillanat törtrésze alatt székéhez is szegezte a közönséget, aki lélegzetét visszafojtva figyelte. Ezt a tónust majdnem végig meg is tartotta. Érdekes módon az ária vége is szokatlanul visszafogott volt, különösen ha Guleghina általában mutatott orkánszerű hangjához hasonlítjuk. Olyan hihetetlenül puha piano színekkel operált, hogy engem könnyekig meghatott. Mégis, és ennek ellenére: volt ebben az interpretációban valami manierista jelleg, amely idegen a mű verista felfogásától. Lukács Gyöngyi felfogása sokkal közelebb állt a szokásos felfogáshoz, de azt gyönyörű hangon, nagy szívvel, elhitető erővel tolmácsolta. Boldogság volt, hogy hallhattam mindkettőt!!

4639 ariake 2004-12-06 19:20:15 [Válasz erre: 4626 Keszei Bori 2004-12-06 13:42:39]
Rosszul tette! Az énekes bizonyos értelemben közszereplő, és nem feladata, hogy nyílt fórumokon védje meg magát. (Megteszik mások úgyis, mint több hozzászólás bizonyítja.) Énekeljen, ez az egytlen dolga, hátha olyan produkciókat fog nyújtani, amellyel arra késztet akár engem, akár másokat, hogy felülvizsgálja művészi kvalitásairól kialakitott álláspontját. Nem ismerjük egymást, nem is fogjuk, nem is kell. Ha pedig a nevemet akarnám megírni, véleményemmel együtt, akkor nem nyilvános fórumon írtam volna meg, hanem levélben, Önnek címezve. Mivel nem így tettem, változatlanul ragaszkodom a mindenkit megillető inkognitó megőrzéséhez.

4638 ariake 2004-12-06 19:14:30 [Válasz erre: 4628 Sesto 2004-12-06 14:03:19]
A Keszei Boriról szóló értekezést a magam részéről befejezettnek tekintem!!!

4637 ariake 2004-12-06 19:13:10 [Válasz erre: 4631 Sesto 2004-12-06 14:31:19]
Keves Sesto, Gruberovának azért nem volt repertoárja, mert az akkori igazgató nem adott neki lehetőséget, és énekeltette vele a kisebb szerepeket. Az igazgatók márcsak ilyenek, úgy látszik. Van, akit elnyomnak, van akit sztárolnak, ízlés és tetszés szerint. Ha hozzászólásodat egyébként úgy kell értelmeznem, hogy Keszei Bori és Gruberova tehetsége egy kategóriában említhető, akkor inkább a futballról szóló fórumokon szólj hozzá, hátha ahhoz több az affinitásod....

4636 ariake 2004-12-06 19:09:16 [Válasz erre: 4633 Orfeusz 2004-12-06 15:26:27]
A 3,5 eurós állóhely valóban állandó lehetőség, de a földszinten ülök 178/157 euróért kapják próba nélkül a Nabuccót, meg Cura punktírozott magasságait.

4635 ariake 2004-12-06 19:07:31 [Válasz erre: 4634 kritikuskodó 2004-12-06 17:16:54]
Teljesen egyetértek veled, mindenkinek joga van elmondani a véleményét. Amit pedig Cura hangi állapotáról írtál, szentigaz! Aki sztárgázsiért énekel a Staatsoperben, annak ahhoz méltóan kell énekelnie. Cura ezt most, ismét és sokadszor, nem tette meg. Majdnem érthető, hiszen három nehéz szerepet kétnaponta énekelt sorozatban, egy másik nehéz zürichi produkció után, sem hangilag, sem érzelmileg nem lehet képes, hogy ezt elfáradás nélkül tudja teljesíteni.

4634 kritikuskodó 2004-12-06 17:16:54
Úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van elmondani a véleményét egy-egy előadásról és nem baj, hogy a vélemények olykor különböznek. Viszont vannak dolgok amik világosan látszanak, illetve hallatszanak. Ilyen például Jose Cura mostani hangi állapota, ami enyhén szólva némi kívánnivalót hagy maga után. Ha valaki sztár, akkor énekeljen sztárhoz méltóan. Ne hagyja ki a magas hangokat például a szerelmi duettben, mert ez felháborító. Aki tegnap igazi sztárhoz méltóan énekelt, az a szoprán volt.

4633 Orfeusz 2004-12-06 15:26:27
Én is ott voltam a tegnapi André Chénieren. Bizony nagy túlzás, hogy Cura ünnepeltette magát. Ő nem, legfeljebb a közönség. És az is csak azért, mert születésnapja volt, amit a zenekartól tudtunk meg. Kifejezetten látszott rajta, hogy nem volt jó. Mert tényleg takaráklángon énekelt, teljesen látszott, hogy fáradt volt. Meg sem közelítette a Bajazzókban nyújott káprázatos énekesi-színészi teljesítményét. a rajongók azonban hűségesek(és elfogultak), több percig virágeső hullott a születésnaposnak. Ataneli jó volt, de alakítása kissé színtelen, kevésbé drámai. Lukács Gyöngyi kifogástalanul énekelt, de mégis nem ez a legnagyobb szerepe, egyszerűen nem tudta megmutatni, hogy mi mindent tud, erre a szerep hangilag sztem nem adott lehetőséget. A bécsi közönség igen is művelt, bár csak ilyen lelkes közönség lenne itthon is. Persze a sztárok itt is nagyobb tapsot kapnak mégha nem is érdemlik meg. Másrészt a jegyek nem megfizethetetlenek: ott van mindig a 3 eurós állójegy. Arról meg a nem az igazgató úr tehet, hogy Cura nem volt formában..

4632 Orfeusz 2004-12-06 15:14:19
Kedves Keszei Bori!! Nagyon örülök, hogy nézi a fórumot!! Én vagyok az a fiatal forma srác:), aki múltkor gratulált a Zsidónő után! Gondolom emlékszik! Megint hagy gratuláljak az előadáshoz, mert Schicoff után Ön volt a legnagyobb élmény számomra(és azt hiszem ez nagy dicséret), és nem azért mert hogy néz ki, hanem mert bámulatosan énekelt. Teljesen mindegy a jövője, hogy alakul(bár biztos vagyok benne, még nagyon sokra viszi és nem fogják az előadás után kérdezgetni a nevét), ez már egy hatalmas dolog, hogy a Staatsoperban énekel. Remélem azért még viszontláthatom itthon is. Egyébként milyen szerepek várnak Önre a következő szezonban? Megtisztelne, ha válaszolna, akár email formájában-szbzs@freemail.hu Köszönettel

4631 Sesto 2004-12-06 14:31:19
...csak utolsó adalékként \"hogy miböl lesz a csereborgár-alapon\"-és aztán tényleg váltsunk már témát: függetlenül, hogy szeretjük-e Gruberova-t igen vagy sem, pályafutása elsö szakaszában az Éj királynöje és Olympia mellett közel 10 évig nem volt repertoárja(!)-igy a Medea-ban sem Glauce-t(=hiszen az Popp-szerepe volt...), csupán \"egy krétai nöt´\" énekelt, vagy a már emlitett Ida-t (Denevér), de idesorolhatnánk éveken keresztül ö volt az \"ügyeletes Flora\"(!)-köze nem volt Violetta-hoz! és-és-és... Vagy akár ne is menjünk annyira vissza a múltba: elég a manapság sikeres és elismert Rost Andreát megemliteni: ö is énekelt \"eine Modistin-t\" a Rózsalovagban-és nem kapásból \"Lucia-val\" dobbantott, bocs´!...

4630 Ametiszt 2004-12-06 14:07:16
Én inkább pozitívan nyilatkoznék a bécsi Chenierekről, amit láttam. 3-án Cura és Guleghina varázslatos pillanatokat okozott szólóban, duettben egyaránt, mégis inkább az IV. felvonás végére éreztem csak összcementálódni az egészet. De akkor nagyon és ez a közönség reakcióján is megmutatkozott. Nemcsak Curát, de Maria Guleghinát és Lado Atanellit is nagyon éltették. 5-én az előadást már az elején nagyobb tűzzel indította Atanelli és nekem úgy tűnt, hogy színészileg Lukács Gyöngyi jobban inspirálta Curát, többet és kifejezőbben mozogtak a színpadon, jobb egységet alkottak. Ő egy kicsit más Maddaléna volt, kevésbé arisztokratikus és bohém, de szenvedélyesebb és természetesebb, mint Guleghina, a hangjával is bátrabban játszott, viszont Guleghinától időnként elállt a lélegzetem a III. és IV. felvonásban. Szívem szerint kettejük játékából gyúrnék össze egy figurát. Atanelli nagyon erős és friss Gerard volt mindkét előadáson. Minden tiszteletem Brusoné, aki fantasztikus eleganciával és komplexitással énekelte ezt a szerepet korábban, de a hangja már megfáradt a szerephez. Atanellinél teljes fénnyel élvezhettük a bariton szóló minden ízét, gyönyörű orgánummal szólt, még egy csipet só kellett volna bele és akkor tökéletes lett volna. A III. felvonásbeli szólóban mutatta meg legjobban mire képes, és ott alakítása is meggyőző volt. Cura színészileg most is nagyon intenzív volt, 5.-én méginkább és mindkét nagy szólót - de főleg az Improvviso-t - gyönyörűen építette fel, az áriák teljes ívét, történetét felrajzolta, elmesélte. Az egész II. felvonásbeli játéka lenyűgöző volt. A duettek is jól sikerültek. Bár nem volt olyan elemi erővel kitörő, frenetikus ünneplés, mint a múlt heti Pagliaccinál, de a közönség sokáig nem mozdult a helyéről, az egész ház jól kiünnepelte magát, ebből mindenkinek alaposan kijutott, Lukács Gyöngyinek is. Cura egyáltalán nem ünnepeltette magát, nem is értem, ez a kifejezés mit jelent. Inkább a közönség - nemcsak a női szívek -éltette őt és játékát, és a többiekét, aminek 5-én még külonlegesebb hangulatot adott a zenekar által Curának meglepetésként bejátszott születésnapi köszöntő is.

4629 Szilgyo 2004-12-06 14:05:52 [Válasz erre: 4628 Sesto 2004-12-06 14:03:19]
Jogos!

4628 Sesto 2004-12-06 14:03:19 [Válasz erre: 4611 ariake 2004-12-05 17:30:10]
NA MOST MÁR LE LEHETNE SZÁLLNI KESZEI BORIRÓL-HA LEHET!!! EGYSZERÜEN UDNORITÓ ANTIOPERISZTALTIKA(=ÉRTSD \"HÁNYINGER\"-DE NEVEZHETEM OKÁDÉKNAK IS!!!)AMI ITT MEGY!!!... :-((( Ha \"savanyú a szölö\"(=netán egy elvetélt MÁO-s karrier tetszik lenni \"kedves Ariake\"-akár még koloratúrszoprán is?!...)-akkor kérem ne tessék itt köpködni, hanem saját tudással/eredményekkel tündökölni, rendben???!!!Akár itt a STOP-ben, \"szivesen várjuk\"! Ami pedig Ioan Holender(=és nem Hollander, bocs´!) \"szerzödtetési szokásait illeti,...gondolom az ön által leirtakhoz lenne egy-két hozzáfüznivalója!... No comment! Primitiv és kisstilü fikázás amit müvel, kedves Ariake! Üdvözlet, Sesto PS.: De ha már a sz.r.-dobálás á la Denevér-Ida-szinten megy, akkor csak annyit a témához: EDITA GRUBEROVA(!) ÉVEKIG VOLT \"CSUPÁN\" IDA A STOP-ES \"DENEVÉR-BEN\"-MÉG ADELE KÖZELÉBE SEM KERÜLHETETT!!!-de emlithetnék olyan nagy neveket is, bár kedves Ariake, lehet, hogy az ön horizontját meghaladja, mint Erika Pluhar, Dagmar Koller, Ulrike Beimpold, vagy a VOP egykoron hires Rosalinde-je: Ulrike Steinsky akár még CD-n is elvállalta Ida kabinettszerepét-Lucia Popp és Eva Lind társaságában etc., ergo megfordul közöttük \"musicalsztár\", prózai szinész-de mindegyikük \"vitte vmire.\"!

4627 cilike 2004-12-06 13:59:26 [Válasz erre: 4626 Keszei Bori 2004-12-06 13:42:39]
Igaza van Borinak, tiszteletre méltó, hogy saját nevén írt. Mért kell bárkit is degradálni így vagy úgy, aki tehetséges és viszi valamire? A Staatsoperben nem hiszem, hogy máshogy lehetne boldogulni, mint tudással és munkával. Én szurkolok Neked, tetszett, amit itthon énekeltél, pl. Adina, még Melinda is, bár talán korai volt. Azért is, hajrá!

4626 Keszei Bori 2004-12-06 13:42:39 [Válasz erre: 4611 ariake 2004-12-05 17:30:10]
sziasztok! hát, gondoltam, ha már rólam van szó, én is hozzászólok, vagy legalább hozzákérdezek az elhangzottakhoz. a zenémet, hangomat, tehetségemet megítélni mindenkinek joga és én annak is örülök, hogy egyáltalán foglalkoztok velem,ezek szerint vitára vagyok érdemes:) amit nem egészen értek, de nyilván ti majd elmagyarázzátok nekem, az a pályám alakulásának \"alternatív\" indokait illeti, kedves ariake, elmondanád, mi az amit tudsz rólam és pontosan honnan? az állításaid honnan, kitől, milyen tények alapján fogalmazod meg? ismerjük egymást? s, ha igen, megtisztelnél azzal, hogy véleményedhez, a rólam állítottakhoz a nevedet is odaírod? ne érts félre, nem vagyok haragos, még csak sértett sem, egyszerűen megszólítva érzem magam és amennyiben nyitottak vagytok rá és RÓLAM szeretnétek megtudni többet, nem a rólam elhangzó történetekről, szívesen állok bárki rendelkezésére.

4625 Búbánat 2004-12-06 12:55:47
Az előbbiben egy mondatomat pontosítom, mert félre sikerült: \"Mert, ha jó az, amit és ahogyan tesz, akkor ugyanaz a közönség egyformán vörösre fogja érte tapsolni a kezét, akár operettet (Lili bárónő, Cigányprímás), akár operát (A zsidónő, Falstaff) hall tőle.\"

4624 Búbánat 2004-12-06 12:34:17 [Válasz erre: 4623 telramund 2004-12-06 11:35:10]
Kicsit off lesz, amit írok, de leírom. Nem is bánnám, ha Huszka is menne a bécsi Operában vagy a Volksoperben, talán nem is hallottak még róla, pedig ő a magyar operett atyja. (Lehárról és Kálmánról azt hiszik, hogy a sajátjuk). Megkapná az igazi hamisítatlan magyaros virtust, akár Keszei Bori tolmácsolásában is. Ráébredne a tisztelt hűvös bécsi publikum, hogy pl. a csárdás nem J.Strauss találmánya. De előtte le kéne fordítani az osztrák közönségnek német nyelvre Batta Anrdásnak az operettről írt könyvét: \"Álom, álom, édes álom...- népszínművek, operettek az osztrák-magyar monarchiában\" (Corvina Kiadó, 1992.) Igaz, Batta is leragad Kálmánnál, amikor úgy fogalmaz, idézem: „a Cigányprímás magáról a zenéről szól, olyan az operettek között, mint Wagner művészettárgyú remekműve az operaműfajban: A nürnbergi mesterdalnokok.” Erre én azt felelem, hogy a Lili bárónő és a Cigányprímás között ég és föld a különbség az előbbi javára. És akkor mi lehetne még fajsúlyosabb a Mesterdalnokoknál? De ezt a bécsi közönség nem tudja. Nem érti. Batta sem tudja (valamit azért sejt, de a cigányoknál messzebb nem lát). Mégis, Batta András könyve hiánypótló, mert közelebb viszi az operát, a daljátékot, a népszínművet és az operettet kedvelők táborát annak megértéséhez, hogy a színpadi zenének nem az a lényege, hogy ki (mondjuk Keszei) mit (mondjuk a Lili bárónőtől A zsidónőig) énekel, hanem, azt milyen minőségi színvonalon teszi. Mert, ha jó az, amit ahogyan teszi, akkor ugyanaz a közönség egyformán vörösre fogja tapsolni a kezét annak az illetőnek, annak a darabnak akár operettet (Lili bárónő, Cigányprímás), akár operát (A zsidónő, Falstaff) énekel. És nem azt fogja nézni, hogy most a Cigánybárót, Denevért vagy éppen André Chegnier-t, Nabuccót vagy A nürnbergi mesterdalnokokat hallgatja. Hangsúlyozom: nem teszek különbséget közönség és közönség között, ma már a műfajok közönsége között is elmosódnak a határok. Persze, Batta András, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora most nem fog hivalkodni könyvével, és nem fog az árukapcsolás módszerével sem élni…

4623 telramund 2004-12-06 11:35:10 [Válasz erre: 4611 ariake 2004-12-05 17:30:10]
Ariake egyet értek a hozzászólásoddal de Keszei Bori esetében nincs teljesen igazad.Ideális Lili bárónő volt pár éve. Lehet Hollander mester kedveli a bárónőket vagy a baronesseket?Ideje lenne a bécs operában Huszkát játszani arra vannak olyan hangok amitől az \"igényes és mérhetetlenül sznob\"bécsi publikum hátast dobna és vörösre rapsolná nmár megmerevedett tenyereit.Hangok -operában?minek?Ha 3 nap alatt egy szinház meg tud fizetni 2 csoda hangot-a per pillanat utolérhetetlen Lukács asszonyt és a nagy Mariat -mármint Ghuleginát-akkor kéne a közönségét is képezni a PROLOGH cimű havi értesitőben,hogy ébresztő emberek nem féljetek a pénzetekért többet kaptok mint amit megérdemeltek-és ha az a szegény müvész a lelkét kiteszi és nem pózol és bájgunárkodik akkor értékeld.Fájdalom volt hallgatni a lelkesedés hiányát egy olyan operában ahol azért a tradició nem semmi.De azért ott voltunk! és a magunk szerény modján megadtuk ezen nem \"valóvilágos\" igazi szátoknak amit fantasztikus telsesitményükkel megérdemeltek.Hiába bohockodott a függöny előtt Cura meg a sok egymondatos szereplő az Andre Chenier utolsó tapsrendjében csak az volt hallaható atapsolás felett hogy viva Maria-.Viva Georgina!!!!!!!!!.

4622 telramund 2004-12-06 11:16:41 [Válasz erre: 4612 kalahari 2004-12-05 17:34:39]
Pavarotti nem képes még elénekelni hanem a 9o-es években elénekelte a Metben.-video is van róla a csodás Ghuleginával.Hát nem Chenier.A szerep számomra autentikus megszólaltatója a nagy Franco mármint a Corelli!CSODA!!!!! Curáról annyit ,hogy amikor elöször hallottam azt hittem ő lesz az új tenor aki ezeket a szerelmes hősöket vagy orradalmárokat kellő szenvedéllyel el fogja énekelni.Hát erre futotta de csak Zürichig-azaz pár évvel ezelőttig.Ma már sajna árnyéka magának és az utobb hallott 3 bécsi Cheniében nagy csalódás volt részleteket leszámolva.

4621 Búbánat 2004-12-06 10:40:44 [Válasz erre: 4617 ariake 2004-12-05 18:11:14]
Pavarotti \"A pék fia és a kilenc magas C \" című, 1981-ben kiadott könyvében írja a következőket (tehát az 1984-es André Chenier-felvétele előtt három évvel): \"A tenoristák tönkretehetik magasságukat is, ha túl súlyos zenét erőszakolna magukra. nekem természettől fogva lírai a hangom, nem súlyos, felső regiszterem könnyed. Az operairodalom sok-sok alkotásához, különösen Bellini és Donizetti bel canto műveihez illik jól. Az újságírók gyakran megkérdezik tőlem, hogy milyen fajta zeneét kedvelek. Ilyenkor azt szoktam mondani: \"a hangom Donizettit szereti\". Néhány Verdi és Puccini szereoet is különösebb erőfeszítés nelkül el tudtam énekelni. Bizonyos tenor szerepek azonban - még az olasz repertoárban is - mindvégig elérhetetlenek lesznek számomra> például Verdi Otellója, vagy Giordabo operája, az André Chénier. Tetszik nekem barátom, Umberto Boeri énekhang-hasonlata. Szerinte a hang olyan, miont egy gumilepedő: ha az egyik irányban meghúzzák, a másik irányban megrövidül. Ugyanígy, ha súlyos drámai szerepeket erőltetnek hangomra, kockára tenném vele a magas hangok szépségét. Az évek múlásával a tenoristák hangja egy természetes folyamat következményeként sötétebbé válik és színezete a bariton hangszínhez kezd hasonlítani. Ennek nem szükségszerű következménye a magasság elveszítése, a hang csupán egy természetes, sötétebb színt ölt - hangsúlyozom azt, hogy természetes, mert nagyon különbözik az erőszakos úton szerzett sötétebb tónustól. Ez általában az énekesek negyvenedik életéve körül szokott bekövetkezni. Így hát negyven esztendős koromig vártam, amíg elvállaltam Manricót, Verdi Trubadúrjának bravúros tenor szerepét. A Gioconda Enzójáal negyvennégy évesen próbálkoztam először. Verdi a tebor szerepek széles skáláját alkotta meg, mégis úgy tűnik, van bizonyos fejlődés a könnyebb szerepektől a súlyosabbakig. A Luisa Miller utolsó felvonása például olyan súlyos, mint az Otello. Amikor 1974-ben először léptem fel a Luisa Millerben, arra gondoltam, talán már elérkezett az ideje, hogy Radamest énekelje. Vállaltam, hogy 1981-ben eléneklem az Aidát San Franciscóban. A közönségtől majd megtudom, vajon megértem-e a szerepre.\" A folytatást, a sorok írása óta eltelt 23 év művészi pályáját, ha máshonnan nem, a lemez-és videófelvételekről jól ismerjük.Egy másik könyvben megírhatná ennek a szakasznak is hasonlóan élvezetes és érdekes önkritikus elemzését.

4620 ENIKÖ 2004-12-06 09:25:13
NAGY CSALODÄS VOLT TEGNAP CURA A CHENIERBEN; ZÖRGÖ HANG, pozicionälatlan enekles, erölködes. Lukäcs Gyöngyinek az ärnyekäba sem jöhetett. Ahogy az enekesnö enekli az ariät, meg vagyok gyözödve, hogy ma senki nem tudja ezt a magas szinvonalat teljesiteni. A szerepmegformäläsa is tökeletes, rendkivül nöies, lägy, szenvedelyes. Ahangja telt, sötet, nagy volumenü, megis a pianissioi legiesek, fenyesek. Azt hiszem, maga a szerzö is benne lätta volna az idealis Maddalenät. Lado ataneli sem volt rossz, megis ugy erzem, hogy a szerephez talän nem eleg drämai a hangja. De ö meg mindig sokkal jobb volt mint a Cura, aki az elöadäs vegen halalra ünnepeltette magat. Aki viszont tenyleg megerdemelten kapta tegnap a sikert es a bravozast, az egyedül Lukacs Gyöngyi.

4619 frushena 2004-12-05 22:12:34
Gondolom senki sem volt!? Gödöllői Királyi Kastély A Savaria Kamaraopera előadása a Barokk Színházban W.A. MOZART: Bastien és Bastienne - daljáték egy felvonásban

4618 kalahari 2004-12-05 18:54:13 [Válasz erre: 4616 ariake 2004-12-05 18:07:49]
Köszönöm a beszámolót. Azért Atanelit is szívesen látnám itthon.

4617 ariake 2004-12-05 18:11:14 [Válasz erre: 4615 Búbánat 2004-12-05 17:52:38]
Érdekes, én azt a felvételt kevésbé szeretem. Nagyon korrekt, de kevésbé lelkesítő.Van ellenben forgalomban egy MET-es videó, 1996-ból, ahol Pavarotti még öregebb, még kövérebb, már mozogni is alig tud, de nagyon szépen énekel. Abban viszont igazad van, hogy Chenier nem az ő szerepe, nem is énekelte sokszor -- de azthiszem, hogy még indiszponáltan se engedte volna meg magának, hogy a kulcshangokat punktírozza. Cura indiszpozíció nélkül, koncepciózusan megteszi, és ez szerintem ELFOGADHATATLAN. kinek nincsenk meg a szükséges magasságai, ne énekeljen Cheniert. Ennyi.

4616 ariake 2004-12-05 18:07:49 [Válasz erre: 4614 kalahari 2004-12-05 17:49:25]
Bocsi, hogy nem értettem a viccet, úgy látszik, ma nem vagyok formában...Ataneli az első előadáson nagyon jól kezdett, de a harmadik felvonás elején egy kellemetlen rekedtség jött elő, és ez kicsit feszélyezte a monológ alatt. Azt gondoltam, hogy nem teljesen egészséges. A második előadáson ugyanezt kellett gondolnom, mert nem volt rekedt, de a hangja sokkal kisebbnek, fénytelenebbnek tűnt, mint szenzációs augusztusi koncertjükön Gyöngyivel Pesten. Atanelit láttam tavaly Nabuccoként is Bécsben, még a pesti koncert előtt, és azt kell mondjam, abban se csapott úgy mellbe, mint a többször említett itthoni koncerten. Egyszóval kissé tanácstalan vagyok vele kapcsolatban és atttól félek, hogy az augusztusi csoda csak egyszeri volt. Ráadásul nem egészen reális akusztikai körülmények közt, mert a mi színházunk kisebb, mint a bécsi, ráadásul a koncerten a befedett zenekari árkon állva énekeltek, közvetlenül az orrunk előtt. A Staatoper hatalmas terében, a kegyetlenül széles zenekar felett Ataneli hangja egyáltalán nem keltette annak a matériának a benyomását, mint augusztusban. Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy a 68 éves Bruson csodálatos februári Gerardjától fényévnyire volt, ami a frazírozás eleganciáját és a zeneiséget illeti. Curáról még annyit, hogy többször hallottam élőben, de egyszer se győzött meg. A koncertjei elviselhetetlen cirkuszi produkciók, Caniója legfeljebb jó közepes volt, 2001-es bécsi Otellója pedig legfeljebb a szerep paródiája. Sose mennék miatta egy lépést se, de mindig van mellette valaki (Lukács, Gulegina, Bruson) aki miatt megkapom árukapcsolásként. Ő sajnos teljesen \"prostituálódot\" az utóbbi években: önmagát vezényli, összeveszett a legtöbb karmesterrel és színházzal, semmit nem fejlődik, legfeljebb visszafelé. Én valamikor nagyon kedveltem őt, a jövő nagy tenor ígéretének gondoltam, de az ígéret nem teljesült, szerintem. A scalás Manonban Guleghinával, vagy méginkább a szintén scalás Végzetben Lukács Gyöngyivel, mindkettőben Muti szigorú pálcája alatt szinte egy másik énekesnek látszik és hallatszik.

4615 Búbánat 2004-12-05 17:52:38 [Válasz erre: 4612 kalahari 2004-12-05 17:34:39]
Éppen 20 évvel ezelőtt énekelte lemezre Pavarotti az André Chénier-t, már túl volt a csúcson, de még mindig nagyon szépen énekelt, nekem tetszett ez a felvétele is. Caballé volt partnere, Chailly vezényelte a National Philharmonic Orchestra-t. Cura hangja egyébként teljesen más színű, más fekvésű, mint Pavarottié. A szerep nem igen Pavarottinak valü, de remekül megbírkózott a szerep nehézségeivel és igen illúziót nyújtó, hangilag is adekvát teljesítménnyel rukkolt elő. Szép felvétel, érdemes meghallgatni.

4614 kalahari 2004-12-05 17:49:25 [Válasz erre: 4613 ariake 2004-12-05 17:40:33]
Értettem, csak viccelni próbáltam. Nem jött be. Szívesen meghallgatnám végre Curát egy teljes operában, addig nem tudok véleményt alkotni a témában. De Lukács Gyöngyi elég kényes a partnereire, nem énekel akárkivel, és Curát pl. szereti. Atanelit is, érthető módon. Róla viszont nem írtál semmit. Milyennek találtad?

4613 ariake 2004-12-05 17:40:33 [Válasz erre: 4612 kalahari 2004-12-05 17:34:39]
Nem arra vágyom, természetesen, hogy Pavarotti most énekeljen Cheniert, azt szerettem volna érzékeltetni, kik voltak Cura fényes emlékű elődjei a szerepben úgy általában, illetve a Staatsoperben.

4612 kalahari 2004-12-05 17:34:39 [Válasz erre: 4610 ariake 2004-12-05 17:24:18]
Azt azért nem hiszem, hogy Pavarottira vágynál a Chénier-ben... Úgyhogy csak óvatosan, még képes és elénekli. :-) Viszont megerősíted azt a gyanúmat, hogy a külföldi közönség kicsit más, mint az itthoni. Ha itt vannak, akkor is. Tegnap szinte alig lehetett magyar szót hallani a nézőtéren, ennek megfelelően igen enerváltan reagáltak. De majd pénteken! Végre nekünk is jut valami Gyöngyiből, és abszolút telitalálat szereposztás lesz. Csak bele ne nyúljanak addig...

4611 ariake 2004-12-05 17:30:10 [Válasz erre: 4607 enniomorricone 2004-12-05 14:44:58]
Az hogy kiről milyen kritika jelenik meg, ki és milyen felkérésre írta semmit se jelent. De még az se, hogy szerződtetik-e állandó tagnak a Staatsoperbe, ha ott Ioan Hollaender az igazgató. Közismert, hogy ő a fiatal énekesnőket miért és minek alapján szerződteti, a bécsi operarajongók is nyíltan csámcsognak Keszei Bori szerződtetésének lehetséges indokain. Aki hallotta, tudja, hogy semmi szakmai alapja nincs annak, hogy a Staatoper tagja lett. Egyébként a szilveszteri Denevérben pontosan a neki való szerepet kapta meg: Ida lesz. Pesten vagy egy vidéki házban lehetne Adél is, de Bécsben Ida az ő szerepe, annyi szent.

4610 ariake 2004-12-05 17:24:18
Lukács Gyöngyi nagyszerű Maddalena volt a bécsi Chenierben !! Jobb, mint Guleghina a következő előadásban, aki azonban egy nappal korábban a Nabucco Abigéljeként egyszerűen lenyűgöző volt. Lukács Gyöngyi is énekelte Abigélt, és az első előadáson, annak ellenére, hogy próbát se kapott, minden várakozást felülmúlt.Jó a bécsi közönségnek, hogy két ilyen kitűnő énekesnőt hallhat felváltva ugyanabban a szerepben, sőt: nekem az a véleményem, hogy meg sem érdemlik. A Staatsoper közönsége az utóbbi időkben teljesen lezüllött, akármilyen csodás énekest hall is, ha nem tartozik standard kedvencei közé, legfeljebb udvaris tapssal honorálja. Lukács Gyöngyit és Guleghinát is méltatlan, szinte bosszantó hűvösséggel fogadták, a totálisan hangját vesztett, katasztrofálisan éneklő Juan Ponsot meg ünnepelték -- nem beszélve José Curáról... Cura a februári Chenier-khez képest jobban énekelt, de megengedi magának azt pimaszságot, hogy a második felvonás kettősének végén levő, és zárójelenet utolsó előtti magas hangot is következetesen kihagyja, ha jól hallottam, terccel lejjeb énekelte. EZ LENNE A XXI. SZÁZAD TENORJA???????? Szegény XXI. század.... és szegény közönsége...A XX századi tenorok ezt jobban csinálták, alig hiszem, hogy bárki a nagyok, vagy akárcsak közepes tenorok megengedtek volna ilyen allürt maguknak. Ráadásul egy olyan színházban, ahol a jegyek a megfizethetetlenség határát súrolják. Amit Cura és a Staatsoper vezetése megenged magának, az a közönség legszemtelenebb becsapása. Mindez persze a Cura rajongókat -- 98 százalékukban hölgyeket, természetesen -- a legkevésbé sem zavarta, boldogan ünnepelte legfeljebb átlagos teljesítményt nyújtó kedvencét. Oh, hol vagy Corelli, hol vagy Monaco, Domingo, Pavarotti, Bonisolli...????

4609 frushena 2004-12-05 17:12:40
MEA CULPA Rálik végett! Gál akart az lenni! Júúúújdeciki fúúúúúúú ;O)

4608 kalahari 2004-12-05 15:26:56 [Válasz erre: 4607 enniomorricone 2004-12-05 14:44:58]
Fordíts, please! kösz

4607 enniomorricone 2004-12-05 14:44:58 [Válasz erre: 4523 rosszindulatu / ? / 2004-11-27 17:36:23]
Und die Stimme des Jahres: Keszei Bori. Ein zierliches Persönchen, mit einer karriereverdächtigen Stimme und berührendem Spiel als die unschuldige Tochter des von seinem Beruf als Hofnarr gezeichneten Vaters Rigoletto. In den Urzeiten der Oper in Wien hätte man sie wohl beim Schlussvorhang mit Blumen überschüttet...... NO COMMENT

4606 Búbánat 2004-12-05 13:48:53
Fülöp Attila ezúttal műsorvezetői szerepkörben fog tündökölni! ÓbudaiTársaskör, 2005. január 24-én, hétfőn 19 órakor A Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek újabb jótékonysági hangversenyére kerül sor: \"A rák ellen az emberért, a holnapért\" Alapítvány javára. Handel: Messiás - Accompagnato ás ária - Beöthy-Kiss László Handel: Acis és Galathea - Polyphemus recitativo és ária - Deák Csaba, km. Soós Gabriella (zongora), Buka Enikő (furulya), Wilhelm Ildikó (gordonka) Bach: Magnificat -Esurientes - Szőnyi Szilvia Rossini: Stabat Mater - duett - Murár Györgyi, Czira Judit Mozart: Varázsfuvola - Kép ária - Mann György Verdi: Traviata - Germont áriája - Kárpáti Attila Verdi: Traviata - Violetta és Germont duettje - Bartha Eszter, Bakó Antal Donizetti: Lammermoori Lucia - Lucia áriája - Németh Mónika Liszt Ferenc: Loreley - Medgyessy Éva Puccini: Tosca - Levél ária - Ambrus Imre Puccini: Turandot - Turandot áriája - Párizs Judit Bizet: Carmen - Habanera - Döbörhegyi Diana Arditi: Il Bacio - Lénárd Katalin Gershwin: Porgy és Bess - Serena siratója - Kovács Beáta Jerry Book: Hegedűs a háztetőn -Tevje dala - Andrássy Frigyes J. Strauss: Denevér - Finale Zongorán kísérnek: Fekete Valéria, Kovács Ágnes, Szirtes Katalin, Szennai Kálmán, a Magyar Állami Operaház korrepetitorai. A műsort összeállította: Szabó Sipos Máté karigazgató. Belépójegy: 1.000 Ft. (Az Óbudai Társaskör támogatásával.)

4605 Búbánat 2004-12-05 13:27:27 [Válasz erre: 4604 kalahari 2004-12-05 00:23:43]
Köszönöm,vettem.

4604 kalahari 2004-12-05 00:23:43 [Válasz erre: 4603 Búbánat 2004-12-04 23:54:57]
Levél ment.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.