Bejelentkezés Regisztráció

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek

Téma ismertetése: koncertek, előadások, események, élmények

2401 Búbánat 2013-04-26 01:14:25
Orfeusz beszámolójához nem sokat tehetek hozzá - minden benne van, amiért magam is csak lelkendezni tudok. De azért én is leírom átélt élményeimet. Óriási siker volt ez a koncertszerű előadás, hatalmas bravózás, vastaps, ováció fogadta az előadó énekeseket, az énekkart, a zenekart, a karmestert! Bár DVD-ről már ismertem Verdi operáját, de most szembesültem vele először élőben, és - csak a zenére, énekre és a magyar feliratra hagyatkozva -, kijelenthetem, ebben az elfeledett „vadromantikus” operában is mennyi, de mennyi sok zenei szépség rejlik, Byron nyomán írt librettót sem tartom jelentéktelennek. Az előadás alatt az edig szinte teljesen ismeretlen A kalóz zenéjét hallgatva rádöbbentem, nem is kell ide színpad, díszlet, jelmez: mindezek nélkül is igen hat rám Verdi géniusza. A főszereplő Corrador, a kalózvezér szólamát fölényes biztonsággal, felsőfokon győzte az ifjú olasz tenor-tehetség! Luciano Gancinak gyönyörű, fényes, hangja van, a magasságokban, ahol szükséges, szépen kinyílik, biztosan hozta szerepét. abszolúte könnyedén énekli ki a legkényesebb, akár a súlyosabb hangokat is, ami predesztinálja a romantikus olasz operák, ezen belül a bel canto szerepek eléneklésére. Az Operaháznak sürgősen le kellene szerződtetnie, például a Verdi-operák spinto tenorszerepeire. Gancitól nem sokkal maradt el a neki is kijáró ünneplésből a Seid szerepét éneklő lírai bariton, Marcio Giossi. Nekem tetszett az éneklése. A hang zengzetes, erős, és tudott drámai is lenni, ahol kellett. Gancihoz hasonlóan, neki is sok énekelni valója volt, így a II. felvonás kórus-kíséretes szólóiban vagy a III, felvonás első képében, meg a nagy együttesekben is. Hangja önmagában talán nem rendkívüli, de mégis jelentős, igen kifejezően bánik vele, és méltán váltott ki énekével nagy tetszést. Fodor Beatrixnek nincs sok énekelnivalója az operában (szerepe szerint az első felvonás elején és a III. felvonás végén látjuk őt), de Medora eléneklésével ismét bizonyította kivételes hangi képességeit, mert szopránja ott „működik” igazán, ahol nem a drámaiságot kell kihangsúlyoznia, hanem a lírai vonalat. És itt, ebben a korai Verdi-műben a helyén van, „megtalálta” őt a szerep. Borsos Edith a Kolozsvári Magyar Opera énekese. Most hallottam-láttam először, és ő is igen kedvező benyomást tett rám. A Gulnara szólamához megvan a szükséges drámai szopránja. Technikailag is nehezebb énekelni valói vannak az elégikus hangot igénylő Medora szólamáénál. Igen jelentős feladat ez, amit sikeresen megoldott, és jogosan ünnepelte őt is a közönség. A Nemzeti Énekkar (Verdi a férfi és a női karnak külön-külön is komponált szép, hatásos jeleneteket) és a Nemzeti Filharmonikusok nagyszerűen kiegészítették egymást, ebben segítségükre volt a remekül dirigáló karmester, Carlo Montanaro. Nagy elánnal vezényelt, együtteseit jól meghajtotta, főleg a zenekar „zengett” – de kétségtelenül igen hatásos volt mindez, és a nagy tuttik is az együttes jelenetek, a finálék végén kiváltották belőlünk a katarzist! Mindkét együttes minden dicséretre rászolgált ezen az estén. A kalóz nem tartalmaz könnyen megjegyezhető dallamokat, de ez a Verdi-partitúra is tele van a csak a Verdire jellemző, mesteri invenciókkal, és szebbnél szebb dallamívekkel. Feszes, sűrített drámát kapunk. Minden benne van a zenében, amit a Verdiben szeretünk, tőle megszoktunk. Megismerhettünk egy újabb, fiatalkori Verdi-operát, mely ugyan nem veszi fel a versenyt méltán számon tartott előd opusokkal (Nabucco, A lombardok, Ernani, A két Foscari, Giovanna D’Arco, Attila, Haramiák) , vagy amik rögtön utána következnek a sorban (A legnanói csata; Luisa Miller, Stiffelio), de ahogy mindegyik Verdi-operában, úgy ebben is benne rejlenek már az utána következő, előrevivő lépcsőfokok a grádicson. Nagy és örömteli felfedezést, megismerést jelentett számomra Verdi Kalózának magyarországi bemutatója este a Művészetek Palotájában! Vasárnap este várom az Attilát is!

2400 Orfeusz 2013-04-25 22:52:13
Bizony Verdi felsőfokon volt a mai Kalóz!!! Óriási siker volt az előadás, noha közel sem volt teltház (3. emeleten összesen 5 ember volt). Világszínvonalú előadás volt. Az opera maga rendkívül pörgős, dinamikus..ez viszont a dramaturgia rovására is megy, kicsit olyan összecsapottnak tűnik néha, pedig jó lett volna még néhány áriát meghallgatni. Szép, dallamos zene, igazi Verdi stílusban, és gyönyörű, megindító zárójelenettel. A Nemzeti Énekkar mint mindig kiemelkedő színvonalon teljesített, Carlo Montonaro karmester pezsdítően, dinamikusan vezényelte a zenekart, Verdihez méltó stílusban, bár néhol a zenekar már túé hangos is volt. Az est egyértelmű sztárja a kalóz, Corrado szerepében a tenor Luciano Ganci. Én nem hallottam még róla eddig, de ezek után szívesen látnám a szereposztásokon a nevét. Nem sok ilyen kiváló és szuper tenorral találkozni nemzetközi szinten (Mo-on közel távol nincsen ilyen). Szép, kiművelt tenor hang, fantasztikus muzikalitás és stílus. Csodálatos tenor egyszóval, fájdalmasan, megindítóan énekelte a kalóz szerepét, ő aratta az est legnagyobb sikerét (az énekkar egyébként minden énekest kitörő örömmel fogadott, ami külön elismerés volt az énekeseknek). Ilyen tenort kéne azonnal szerződtetni az operába, és nem más színvalon aluli külföldi énekest. Nagyon remélem hogy látom, hallom még Gancit!! És az est számomra másik nagy meglepetése Fodor Beatrix volt. Bebizonyította végre, hogy nemhiába aggódunk azért, hogy a megfelelő szerepkört énekelje. Mert ha jó szerepben van Fodor, akkor nagyon jó tud lenni. A hangon persze lehet érzékelni a megterhelést, amelyet az erzsébet, aida okozott, de ez a hang még mindig nagyon jó, szép magasságokat énekelt, igaz kicsit vibratoval. De még nem késő! Ha szerepkört vált, azaz nem drámai szerepeket énekel, még megmaradhat annak az ígéretes énekesnőnek, akit egykoron hallottam a Luisa Millerben a Zeneakadémián. Gratula tehát Fodor Beatrixnak, mert Medora szerepében tényleg nagyon jó volt. És még valamit: nem tudom ki találta ki, hogy ő nem szép vagy kövér, mert egyiksem igaz. Persze nem karcsú derekú, de "ízlésesen" molett hogy úgy mondjam, és ezen az estén rendkívül szép is volt a fekete ruhájában, van vmi királynői a megjelenésében. Borsos Edith Gulnara szerepében igen jó választás volt, a sokszor nyaktörő szólamot szépen teljesítette, néhol igen szép pianokkal, és vokális futamokkal. Sajnos az ő megjelenése közel sem szép, és bizony a haja borzalmas volt (megmoshatta volna igazán már bocsánat). Az est gyengepontja a pasa szerepében Marzio Giossi volt, egykoron jó hang lehetett, de ma már egy fáradt, törött hang. Világszínvonalú koncert volt ez, Verdi Kalózának diadalmas bemutatkozása. Egészen szerencsések lehetünk, hogy ilyen sok szép és kiváló koncertek gyülekeznek egymás után, tegnap egy jó Aida, ma ez a szuper Kalóz..és vasárnap pedig Attila ami jónak ígérkezik szintén (sajnos arra nem tudok menni).

2399 Spangel Péter 2013-04-25 22:38:05 [Válasz erre: 2398 Spangel Péter 2013-04-25 21:02:22]
Zseniális előadás volt!

2398 Spangel Péter 2013-04-25 21:02:22 [Válasz erre: 2397 Búbánat 2013-04-25 10:10:34]
Verdi felsőfokon!

2397 Búbánat 2013-04-25 10:10:34
Ma este 19.30 órakor a Müpa honlapján élőben követheti Verdi: A kalóz című operáját a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Corrado: Luciano Ganci Seid: Marzio Giossi Medora: Fodor Beatrix Gulnara: Borsos Edith Selimo aga: Lisztes László Giovanni, kalóz: Blazsó Domonkos Fekete eunuch: Boros Sándor Egy rabszolga: Bundovics István Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) Vezényel: Carlo Montanaro

2396 tiramisu 2013-04-23 18:41:26 [Válasz erre: 2395 Búbánat 2013-04-23 17:33:59]
Heiner urat kell majd megfizetni,mint "őskövületnézőt-hallgatót" -ezzel kívánok szép, hosszú életet neki és mindnyájunknak! :-)

2395 Búbánat 2013-04-23 17:33:59 [Válasz erre: 2388 Heiner Lajos 2013-04-23 14:51:52]
A "narrátorság" jó poén lenne! De abban a megzenésített farsangi állatseregletben - mint az egyik „kövület” – ugyancsak jól mutatna még! Talán nem is kell húsz évet várnod, hogy ezekkel a variációkkal vele szembesüljél. Abban nem vagyok biztos - szemben a Carreras-koncert jegyáraival -, hogy Domingoért is a jelzett árkategóriában vesztegetik májd akkor a belépőket.

2394 tiramisu 2013-04-23 16:36:06 [Válasz erre: 2388 Heiner Lajos 2013-04-23 14:51:52]
Nos, ez könnyen előfordulhat. Valószínű....

2393 zalbarna 2013-04-23 16:11:04 [Válasz erre: 2392 chenier 2013-04-23 15:07:24]
Nekem másodikra is...:))

2392 chenier 2013-04-23 15:07:24 [Válasz erre: 2389 zalbarna 2013-04-23 14:55:39]
Abba kéne hagyni a "sztárkoncert" mániát..." Elsőnek nekem mindig az ugrik be, hogy valaki/k/ biztosan jól járnak, mert anyagilag szépen profitálnak a /letűnt) sztárok felléptetéséből.

2391 chenier 2013-04-23 15:01:52 [Válasz erre: 2387 Búbánat 2013-04-23 12:38:37]
Úgy van,ahogy mondod. -a pénz csak másodlagos. Ám sokan vagyunk, akik emlékszünk a pécsi koncertre Carrerassal, pedig jó pár éve volt. Akkor sem lehetett ráismerni a hangjára. Sajnos még azt sem lehet mondani, hogy leszálló ágban van, mert ez az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy valaki már nem énekel úgy, mint a csúcson, de még hallgatható állapotban énekel. Nos ő sajnos nem.

2390 telramund 2013-04-23 14:55:51
Ki lehet az a sok sznob,aki egy már hangtalan tenor éneklésére akár egy forintot is ad.Kötve hiszem,hogy ez egyébként igy is van.Bár lehet jutalomként osztják a jegyeket és az állam állja,mert ép elme meg nem hallgatja már vagy akinek egy kicsit is van füle.

2389 zalbarna 2013-04-23 14:55:39 [Válasz erre: 2387 Búbánat 2013-04-23 12:38:37]
" Egyébként a "kétségbeejtő anyagi krízis" nem érv fellépése ellen. Bármennyibe is kerül idejövetele, akár a kulturális tárca, akár más szervezet (magánszemély) szponzorálja is a koncert létrejöttét, annak ráfordítása nem az állam büdzséjét érinti: a kassza a szegények hátán jól megélő gazdag, sznob-réteg pénztárcájából térül meg, feltéve, ha elkelnek a biztosan nem olcsó jegyek, " Olyan jól mondod, hogy muszáj idézni.... De éppen ezt ragoztam pár beszólással előbb... Hogy ebben az a hiba hogy KI JÁR KOMOLYZENEI HANGVERSENYRE???? ...hát a szegények hátán jól megélő sznob réteg. De NE CSAK ŐK JÁRJANAK MÁR !!!! Ez lenne a cél nem?? Abba kéne hagyni ezt a "sztárkoncert" mániát, (vagy mindenki számára elérhetővé tenni.) Ez így ebben a mai formájában, ahogy megy , ez egy hatalmas öngól.

2388 Heiner Lajos 2013-04-23 14:51:52 [Válasz erre: 2387 Búbánat 2013-04-23 12:38:37]
Kedves Búbánat, A jegymester.hu szerint a jegyárak 9900 és 37900 Ft között mozognak, a terem már szinte tele van. Valószínű - ha még élek majd - húsz év múlva én is elmennék egy olyan koncertre, ahol Az állatok farsangjában Domingo a narrátor.

2387 Búbánat 2013-04-23 12:38:37 [Válasz erre: 2385 chenier 2013-04-23 07:57:23]
Carreras eredetileg tavaly karácsonykor énekelt volna a Müpában, de a gála - nem tudom, milyen okokból - végül elmaradt. Most más helyszínen kerül megrendezésre a karácsonyi koncertje, de én sem értem, miért kell nekünk görcsösen ragaszkodni, erőltetni egy hangilag leszálló ágban lévő - bármennyire is rokonszenves, és valaha a legjobb tenorok között számon tartott - világhírű operaénekest. Nem hinném, hogy pont most, nálunk fog csoda történni, és egy megújult Carrerast látunk-hallunk viszont a pódiumon. Egyébként a "kétségbeejtő anyagi krízis" nem érv fellépése ellen. Bármennyibe is kerül idejövetele, akár a kulturális tárca, akár más szervezet (magánszemély) szponzorálja is a koncert létrejöttét, annak ráfordítása nem az állam büdzséjét érinti: a kassza a szegények hátán jól megélő gazdag, sznob-réteg pénztárcájából térül meg, feltéve, ha elkelnek a biztosan nem olcsó jegyek, és rentábilisan megalapozott produkció jön létre. Az az adófizető állampolgár, aki elmegy majd a Syma Rendezvényközpontba Carreras koncertjére és anyagilag áldoz a belépőjegyre, reménykedik abban, hogy valami emlékezetes élményt kap pénzéért cserébe. Ha nem így lesz, akkor realizálni fogja a relatív anyagi vesztesége mellett az őt ért „eszmei” kárát, de amiért csak saját magát okolhatja majd – a művészben (ismételten) csalódottsága mellett.

2386 zalbarna 2013-04-23 10:45:28 [Válasz erre: 2385 chenier 2013-04-23 07:57:23]
Ez a kérdés a végén egy értelmes kérdés.

2385 chenier 2013-04-23 07:57:23 [Válasz erre: 2384 Búbánat 2013-04-19 17:24:37]
Nagyon tisztelem Carrerast, de mint énekesről már csak múlt időben beszélhetünk róla. És nem csak tegnap óta! A karácsonyi dalok is akkor szépek, ha nem reszelős-reszketősen adják elő. Nem szólva arról, hogy vannak elképzeléseim, hogy mennyit pengethetnek le neki ezért a koncertért! Biztos, hogy szükségünk van rá ebben a kétségbeejtő anyagi krízisben?

2384 Búbánat 2013-04-19 17:24:37
[url] http://www.jegymester.hu/hun/Production/87508/Jose-Carreras; José Carreras karácsony előtt ismét Budapesten énekel [/url] 2013. december 12. SYMA Rendezvényközpont

2383 bermuda 2013-04-19 11:26:26
http://mupa.hu/met-2013-2014/ A Werther Kaufmann és Garanca...

2382 telramund 2013-04-12 21:54:18 [Válasz erre: 2381 zalbarna 2013-04-12 21:35:59]
Az igaz.De Gruberova az nagyon jó még laptopon is:):)

2381 zalbarna 2013-04-12 21:35:59 [Válasz erre: 2380 telramund 2013-04-12 21:14:46]
Az már igaz, de énekesről eldönteni, h jó vagy nem ( már annyit hallottam róla ) aztat én csak élőbe szeretem...

2380 telramund 2013-04-12 21:14:46 [Válasz erre: 2379 zalbarna 2013-04-12 19:02:51]
Hát az topja dönti el milyen a kop hang.Az én topom meglehetősen jó aztán csak hdmi kérdése az erősitő. No meg jobb ,mint a semmi nem ?

2379 zalbarna 2013-04-12 19:02:51 [Válasz erre: 2378 telramund 2013-04-12 18:32:26]
De az csak laptop, miben a hang kop. :)

2378 telramund 2013-04-12 18:32:26
Elég jó boltos a MÜPA csináljon egy "liwestream" adást,ahogy volt januárban a Muzicverein-ból a La Straniera Gruberovaval. Gruberova biztos belemegy és akkor ,aki nem tud bejutni, ilyen vagy olyan ok folytán egy laptopon élvezheti az egész előadást és a fél világ operarajongója nézni fogja.Plusz Magyarországnak sem rossz reklám.Meg kell környékezni Demján Úrat.Ö támogatja a kultúrát....

2377 zalbarna 2013-04-12 17:28:58 [Válasz erre: 2376 Búbánat 2013-04-12 17:20:16]
Jó, akkor megnyugodtam, ott találkozunk..hihi...:) (vagy ha nem, hát Filippinél..:)

2376 Búbánat 2013-04-12 17:20:16 [Válasz erre: 2373 zalbarna 2013-04-12 14:59:46]
Szerintem, ott leszel; valahol máshol megspórolod a jegy árát. (A harmadik emeleten nem olyan magasak a jegyárak.) Az árketegória szerintem azonos lesz (talán kicsit magasabb) az elmúlt évek vendégfelléptekor (Roberto Devereux, Lucrezia Borgia) alkalmazott "tarifával".

2375 zalbarna 2013-04-12 15:54:07 [Válasz erre: 2374 zalbarna 2013-04-12 15:45:11]
Miccósz hozzá? :)

2374 zalbarna 2013-04-12 15:45:11
Azért kötöm az ebet, mert sztem ez egy fonos kérdés. Miközben zéta totál kiakad, mikor a beugrójukról beszélsz, attól még ez egy valós probléma, lényeges. Mert ugye, maga az isten ( Gruberova ) van a színpadon. Fogom én őt hallani ebben a büdös életben élőben? Naná, hogy nem, a három egyetemista gyerekemmel... Zéta ilyenkor azt gondolja, hogy így jártál , haver ? :) Éppen ezt kéne megoldani, hogy mindenki hallhassa! Már hallom: - Nade azt nem lehet... Hát ebben a szisztémában nem is. Farizeus szisztéma. (Isten a kiválasztottaké.) Meg lehet ezt úgy is oldani, hgy Gruberovának kétszer annyi gázsi, a közönségnek meg ezer forint, a többit meg állja az állam, ez is egy megoldás nem? Sztem ezerszer inkább hasonlít a kultúrpolitikához, mint a MÜPÁ-s vizió.

2373 zalbarna 2013-04-12 14:59:46 [Válasz erre: 2372 Búbánat 2013-04-12 12:51:14]
Szted mennyi lesz a beugró ? Szted ott leszek-e ? :)

2372 Búbánat 2013-04-12 12:51:14 [Válasz erre: 2369 Búbánat 2013-04-12 01:21:41]
A cikk hírt ad többek között arról is, hogy a "Belcanto koronázatlan királynője", Edita Gruberova Donizetti Boleyn Anna című művének címszerepét énekli - Ez a program Kassa Európa Kulturális Fővárosával együttműködve valósul meg.

2371 zalbarna 2013-04-12 09:43:00 [Válasz erre: 2370 zalbarna 2013-04-12 09:30:21]
A kultúrába csak nyomni, nyomni a pénzt . Minden más területén az életnek 1000 százalékos hasznot hajt. De közvetlenül nem kivehető belőle ez a haszon. Alapigazság. Csak azok nem értik, akik estére pénzt akarnak. Sajnos ma, mikor az iskolában is azt tanulják a gyerekek, hogy a kultúra LEHET profittermelő ágazat ( lsd pop, meg ááááá szigeeeet!!! tiszta pénz. ). Mert estére mindenki pénzt akar. De mondokén valamit. Meglesz a pénz. Előbb vagy utóbb meglesz, mert mindenki azt akarja. De kultúra az nem lesz. Mert nem azt akarja mindenki, hanem estére a pénzt. Ez lesz. Merugye, ha kultúrát akarnának a fejesek, az lenne. Ezt hívják egyébiránt szabad akaratnak. Ennek itt nem tesz keresztbe senki, még a magasságos se.

2370 zalbarna 2013-04-12 09:30:21
Hát ez szép, szép, de szeintem a megoldás és a helyes irány egyértelműen a decentralizáció és a megfizethetőség. Ez az egyetlen út, ami valóban teret ad a művészi szabadságnak. ( nem a szabadosságra gondolok. ) A többi üzleti megoldás. Olyan meg a kultúra és a társadalom viszonyában " en directe "nem létezik. Miért nem érthető ez?? Fel nem foghatom....

2369 Búbánat 2013-04-12 01:21:41
[url] http://www.orientpress.hu/112075; Összefogná a kulturális intézményeket a Müpa [/url] Látókör] 2013.04.10 18:03 A kulturális intézmények integrálásában bízik Káel Csaba, aki Művészetek Palotájában hangolná össze a kínálatot; a Müpa vezére ágazatként beszélt a kultúráról, amit a fejlesztési vállalatokhoz hasonlóan lehet menedzselni és képviselni. A palota szerdai sajtótájékoztatóján a 2013/2014-es évadot ismertették, amiben helyet kap a régizene és a jazz, de lesznek Wagner-napok és cirkuszi előadások, sztárvendégként pedig Joyce DiDonató a Metropolitan énekese lép fel. Feláll a Kultúra Művek Zrt.? 'Komoly lehetőségek állnak előttünk, amiket csak együttműködésben használhatunk ki megfelelően' - vélekedett a Müpa sajtóeseményén Káel Csaba – 'a kerületben megnyitott a Budapest Music Center, újra átadták az Erkel Színházat, ősszel következik a felújított Zeneakadémia, s talán hamarosan a Pesti Vigadó is.' A vezérigazgató szerint a sorra nyíló intézmények olyan bázist alkothatnak, ami hatékonyan képviselheti érdekeit, különösen, ha ehhez vidéki és határon túli színházak, kulturális központok is csatlakoznak; gazdaságosabban kivitelezhető egy-egy előadás, és jobb pozíciót jelent a turisztikai kapcsolatok szervezésében. Káel szerint a kulturális hálózat elérte azt a szintet, amikor már fejlesztési ágazatként lehet rá tekinti, a Müpa pedig integrálná ezeket az intézményi kapcsolatokat, hasonlóan a városligeti múzem negyedhez. 'Így helyzetbe tudjuk hozni partnereinket, köztük a Magyar Turizmus Zrt.-t és az MTVA-t, de nyitnánk a Sziget fesztiváltól egészen a civil szféráig - sorolta a lehetőségeket a Müpa vezetője. „Kínai nyitány A Müpa műsorpolitikájának szerves része a Kelet felé történő nyitás, ahogy erről Bátor Tamás koprodukciós vezető tájékoztatott: elmondása szerint tavaly nagy sikert aratott az Ománban megrendezett Mozart-produkció, a katari Verdi-előadáson pedig 160 magyar művészt és technikust vett részt. Újabb fejlemény, hogy februárban Káel nyitotta meg a bahreini Nemzeti Színházat (Az Egyiptomból induló forradalmi hullám 2011-ben ezt a közel-keleti királyságot is elérte, a szunnita vezetés viszont elfojtotta a lázongásokat.) A legnagyobb falat ugyanakkor Kína: nemzetközi koprodukciók sorában novemberben a felújított Sanghaji Nagy Színház a Művészetek Palotájával közös produkcióban Verdi Attila című operájával nyitja meg a kapuit - ez Bátor szerint azért is fontos hír, mert a színház most lesz 15 éves, a felújítása után pedig ez az első darab, amit ott előadnak. A Müpa ugyanakkor meghívta a Neue Oper Wien társulatát is, amely Ligeti Le Grand Macabre című operáját mutatja majd be Budapesten.”

2368 Búbánat 2013-04-10 22:59:34 [Válasz erre: 2367 macskás 2013-04-04 22:27:49]
A PÉcsi Nemzeti Színház honlapjáról ide másolom az alábbi közleményt: A Rómeó és Júlia a PKK-ban! Gounod: Rómeó és Júlia című operájának színházunkba tervezett előadásait a Pécsi Kodály Központban tartjuk meg. Tisztelettel értesítjük kedves bérletes közönségünket, hogy Gounod: Rómeó és Júlia című operájának a Pécsi Nemzeti Színházba tervezett előadásait - az április 5-i bemutatót is beleértve - a Pécsi Kodály Központban tartjuk meg. Az előadások - a február 9-i, nagy sikert aratott bemutató előtti előadáshoz hasonló szcenírozással - a Pécsi Kodály Központ fantasztikus adottságait, egyedülálló akusztikáját és fénytechnikáját maximálisan kihasználva kerülnek bemutatásra. Reméljük, megértik, hogy nagyszínpadi operabemutatónkat ebben az esztendőben nem a megszokott helyszínen és módon tekinthetik meg, azonban úgy gondoljuk - és a február 9-i előadás sikere is ezt bizonyította -, hogy a Kodály Központ grandiózus belső tere, színpadtechnikája és akusztikája önmagában pótolja a megszokott díszleteket, és a legavatottabb operaértőket is kárpótolja az újszerű előadás. Bérleteseinket a bérletérvényesítés részleteivel kapcsolatosan személyesen értesítjük, illetve honlapunkon tájékozódhatnak a legfrissebb információkról. A Pécsi Nemzeti Színház igazgatósága "Új mérce a félig szcenírozásban? A Kodály Központban bemutatott Rómeó és Júlia-előadást koncertszerűnek hirdették, de a szokásos félig szcenírozott produkcióknál is teljesebb operaélményt nyújtott.” – írta a Fidelio a február 9-i előadásról. A teljes kritika a fidelio.hu oldalon.

2367 macskás 2013-04-04 22:27:49
Véletlenül nem készül valaki Pécsre Rómeó és Júliát nézni?

2366 Sipi 2013-04-04 08:53:11
Úgy látom, a ma esti Academy of St Martin in the Fields - Joshua Bell koncert programja jelentősen megváltozott az itteni műsorajánlóhoz képest.

2365 Orfeusz 2013-04-03 15:20:51
[url]http://fidelio.hu/klasszikus/kritika/pierrot_lanya;Petibon kritika[/url] Ha nem gond belinkelném ide a hétfői Petibon koncert egy kritikáját. Annyit hozzátennék, hogy Petibon fantasztikus volt, nagy hangterjedelem, meglepően nagy vivőerő..és nagyon szép hang; csodálatos dolgokat csinált a magas (és mély!) regiszterben. Jó lenne egy teljes operában látni.

2364 Bambu 2013-03-28 19:20:46 [Válasz erre: 2362 Búbánat 2013-03-28 11:44:05]
Szuper! Én is nagyon örülök DiDonatonak!

2363 macskás 2013-03-28 12:25:07 [Válasz erre: 2361 Futott Még 2013-03-28 09:11:18]
:) Mégsem csak leizélni tucc, oh, efem, engem:)

2362 Búbánat 2013-03-28 11:44:05 [Válasz erre: 2358 Beatrice 2013-03-28 08:19:26]
Ezzel igen megörvendeztettél: Joyce DiDonato honlapján a "Drama Queens" koncert szerepel nov. 9-i dátummal. Nagyszerű hír!

2361 Futott Még 2013-03-28 09:11:18 [Válasz erre: 2357 macskás 2013-03-27 23:08:27]
:-))))

2360 Orfeusz 2013-03-28 09:10:09
Nekem tetszett a tegnapi Abbado koncert, az oboista pedig szuper volt!

2359 Orfeusz 2013-03-28 09:09:18 [Válasz erre: 2358 Beatrice 2013-03-28 08:19:26]
Mindkettőre igen érdemes lesz elmenni:) a bérletekről szóló képes reklámban szerepel Jordi Saval képe is, tehát ő is jön.

2358 Beatrice 2013-03-28 08:19:26
Még nem hozták nyilvánosságra az új MüPa-évad műsorát, de annyit már tudni, hogy bérleteket ápr. 10-től, MüPa-kártyával 3-tól lehet venni. Előadói honlapok már elárulnak egyes eseményeket. Gruberova Boleyn Annájáról (szept. 10.) jó ideje tudunk, Joyce DiDonato honlapján a "Drama Queens" koncert szerepel nov. 9-i dátummal.

2357 macskás 2013-03-27 23:08:27 [Válasz erre: 2356 Futott Még 2013-03-27 22:53:17]
hmmmmmmmmm, mindkettőre becsiccsentett olaszok mentek? A szünetben el is mentek? A Capriccióban nem is volt szünet...

2356 Futott Még 2013-03-27 22:53:17 [Válasz erre: 2355 macskás 2013-03-27 20:20:45]
Rossz a kérdés. Mindkettőn.

2355 macskás 2013-03-27 20:20:45 [Válasz erre: 2353 Futott Még 2013-03-26 21:35:57]
Melyiken?

2354 -zéta- 2013-03-26 22:57:02 [Válasz erre: 2353 Futott Még 2013-03-26 21:35:57]
...régen azért előadás közben nem engedtek volna be ilyeneket, legalább a szünetig...:-)

2353 Futott Még 2013-03-26 21:35:57 [Válasz erre: 2352 -zéta- 2013-03-26 21:29:36]
De aztán jöttek a helyükre a becsiccsentett olaszok (illetve csak a nő volt becsiccsentve)...

2352 -zéta- 2013-03-26 21:29:36 [Válasz erre: 2351 macskás 2013-03-26 20:24:15]
:-) azok is megunták negyedóra után és elmentek...:-)))

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.