Bejelentkezés Regisztráció

musical


228 Búbánat 2022-07-17 16:56:49

A közelmúltban az Ír-szigetet jártam körbe: Írország mellett Észak-Írországba is eljutottam, így a fővárosában, Belfastban is megfordultam; persze e kis ország egyetlen operaházára kíváncsian betértem a  Grand Opera House-ba.  A patinás épület 1895-ben nyitotta meg kapuit, de a történelmi viszontagságok közepette sokszor évekre bezárt. A neve ellenére benne nem igen játszanak operát. Főleg könnyed zenés és prózai darabokat fogad be: az idők során tartottak benne varietékat, koncerteket, gálaműsorokat, pantomim-előadásokat, a repertoáron színdarabok, zenés játékok egyaránt találhatók - volt időszak (a hatvanas évektől), amikor a sok viszontagságot látott épület csupán moziként funkcionált, és nem tett jót  a korábbi, polgárháborús időszak miatti sokévi leállása sem; legutóbb a 2006-os újranyitást követően, két éve is átesett egy  belső restauráláson. Manapság musical-, dráma-, balett- és vígjáték-előadásoknak, valamint oktatási rendezvényeknek és túráknak ad otthont. Amikor most oda betértem, az évad végén, éppen egy matiné műsor ment: az újonnan felújított nézőtéren egy  zenés darabra tódult be éppen a közönség. Sajnos a kötött szabad időm, nem tette lehetővé, hogy jegyet váltsak az előadásra, csak az előcsarnokig jutottam.

Összegyűjtöttem szórólapokat, amik előzetes ajánlatokat tartalmaznak a következő hónapok műsorait reklámozva – ahogy látom júniustól jövő év áprilisáig főleg musicaleket játszik a Grand Opera House, köztük „némileg” meglepetéssel látok egy operát is (Verdi: Traviata), egy balettet (Northern Ballet - The Little Mermaid) és egy klasszikus operettet (Sullivan: The Pirates of Penzance). 

Ezek a címek:

 • Chicago – The Musical
 • Jersey Boys - Ez a slágeres musical Frankie Valli történetébe, valamint az 1960-as évek rock 'n' roll csapatának, a The Four Seasons megalakulásának, sikerének és végső felbomlásának történetébe vezet be.
 • Shane Todd  - vígjáték  stand up-show
 • Tan - Ez a derryi indie-folk-pop zenekar egyestés koncertje
 • Július 22-24 Sullivan – Gilbert: The Pirates of Penzance  - 2022 Summer Youth Production. (Nálunk, a magyar rádiófelvételen A cornwalli kalóz avagy a becsület rabjai címmel ismert ez az operett.)
 • In The Name of the Son - A Fiú nevében egy izgalmas darab, amely a The Guildford 4-ben szereplő Gerry Conlon rendkívüli életét mutatja be, miután 1989-ben szabadult a börtönből. A történet arról szól, hogy milyen ember lett a legenda tárgya.
 • Willy Russell’s Blood Brothers - Willy Russell szülővárosában, Liverpoolban játszódó nemzetközi nagy sikerű musical az ikerfiúk magával ragadó történetét meséli el, akik születésükkor válnak el egymástól, hogy aztán a sors egy fordulata és az anya kísérteties titka egyesítse őket.
 • SIX The Musical - A Tudor királynőktől a pophercegnőkig - VIII. Henrik hat felesége a mikrofonhoz ül, hogy elmesélje meséit, ötszáz év történelmi szívfájdalmát újra keverve a 21. századi lányok hatalmának 80 perces ünnepévé.
 • Verdi: Traviata - Northern Ireland Opera produkciója az Ulster Orchestra közreműködésében – július 10. és 17. között négy előadás
 • Bat Out of Hell - A Jim Steinman és a Meat Loaf legendás dalszámaitt életre keltő produkció egyedülállóan ötvözi a musical varázsát és izgalmát a rock 'n' roll hatalmas energiájával. Csatlakozz Strathoz, a „The Lost” lázadó banda örökké fiatal vezetőjéhez, aki beleszeret Ravenbe, a zsarnoki uralkodó gyönyörű lányába.
 • Beautiful - The Carole King Musical - Carole King, a listavezető zenei legenda hétköznapi lány volt, rendkívüli tehetséggel. Tinédzserként beverekedte magát a lemeziparba, és tizenhét évesen eladta első slágerét, a „Will You Love Me Tomorrow”-t. Húszéves korában a rock 'n' roll legnagyobb szereplőinek, köztük a Driftersnek is elsőszámú számokat írt.
 • A Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat – a musical József, tizenegy testvére és a sokszínű kabát bibliai történetét meséli el újra. Sir Andrew Lloyd Webber és Tim Rice eredeti szövegével és szerzeményével.
 • Northern Ballet - The Little Mermaid - Amikor egy fiatal sellő végre megengedi az első pillantást az óceánon túli életre, lenyűgözi, amit lát. Amikor beleszeret egy halandó hercegbe, maga mögött hagyja varázslatos víz alatti világát, elveszti a hangját, és hatalmas fájdalmat szenved el, hogy a végső áldozatot hozza meg a szerelemért. A lélegzetelállító víz alatti jelenetektől a pezsgő szárazföldi életig, fedezze fel újra Hans Christian Andersen eredeti tündérmeséjét, amelyet a Northern Ballet világszínvonalú táncosai adnak elő, a Northern Ballet Sinfonia által élőben játszott kelta ihletésű zenével.
 • Bridesmaids of Northern Ireland – vígjáték  - Boldog véget érő esküvői történet, vagy a legjobb barátok széttépik egymást?
 • The Trocks - A Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (baráti nevén "The Trocks") csaknem 50 éve teltházas előadásokon örvendezteti meg a közönség minden korosztályát, amelyekben mesés szórakozás és hibátlan tánc is szerepel.
 • Mamma Mia - The Musical
 • Cinderella - A May McFettridge főszereplésével készült Grand Opera House pantomim tele lesz minden olyan hagyományos pantomim összetevővel. A Hamupipőke -történet feldolgozása.
 • Sister Act – A musical - Az ikonikus filmre épülő, sziporkázó tisztelgés a barátság, a testvériség és a zene egyetemes ereje előtt,  a diszkódíva vidám történetét meséli el, akinek élete meglepő fordulatot vesz, amikor szemtanúja egy gyilkosságnak.
 • Dreamgirls - The Musical - Ismerje meg a The Dreams-t – Effie, Lorrell és Deena – három tehetséges fiatal énekes a viharos 1960-as években, az amerikai zenetörténet forradalmi időszakában. Csatlakozz a három baráthoz, akik zenés hullámvasútra indulnak a hírnév, vagyon és a show-biznisz kíméletlen valóságában, és a végsőkig próbára teszik barátságukat.
 • A Commitments (Kötelezettségvállalások) egy fantasztikusan jó érzésű lélekünnep. Közvetlenül egy fenomenálisan sikeres, rekordot döntõ, kétéves londoni West End-i sorozatból, a The Commitments a BAFTA-díjas filmklasszikuson alapul
 • The Ocean At The End Of The Lane - Neil Gaiman művének ez a színpadi adaptációja a fantázia, a mítosz és a barátság izgalmas kalandja, amely a varázslatot az emlékezéssel ötvözi a történetmesélés körútja során, amely egy epikus utazásra viszi a közönséget az egykor elfeledett gyermekkorba és a rá leselkedő sötétségbe.
 • Titanic – A musical

Belfast másik népszerű szórakozóhelye, a Waterfront Hall, évente számos koncertet, operát, musicalt, színdarabot és pantomimet mutat be. Oda nem jutottam el.

Írországban  (Ír Köztársaság)  viszont három város egy-egy operaházát néztem meg közelebbről (kívülről): The Everyman Palace Theatre, Cork; The National Opera House, Wexford; Irish National Opera, Dublin.


227 zenebaratmonika 2022-06-16 16:55:32

Pénteken lesz a Jókai regény ősbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

KŐSZÍVŰ - A Baradlay-legenda
szerelem, történelem, musical | Jókai Mór regénye nyomán
(esőnap: június 19.)

Jókai Mór talán leghíresebb történelmi műve a 19. századba, a szabadságharc idejére röpít minket. A műben a hazaszeretet, a szerelem, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt. A mű politikai harcok közepette íródott, benne alkotója a függetlenség célkitűzése mellett állt ki.

Jókai Mór klasszikus regényét 1965-ben, Várkonyi Zoltán vitte filmre nívós szereplőgárdával, főszerepben olyan remek színészekkel, mint Tordy Géza és Béres Ilona.

A Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetén itthon eddig még sosem látott látványvilág és különlegesen szép dallamok vezetik végig nézőinket.

A darab szerzői Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente, rendezője Szente Vajk, producere Szabó László.

Baradlay Kazimirné: Polyák Lilla

Baradlay Ödön: Ember Márk
Baradlay Richárd: Fehér Tibor
Baradlay Jenő: Veréb Tamás
Lánghy Aranka: Katona Kinga
Liedenwall Edit: Kovács Gyopár
Plankenhorst Antoinette: Náray Erika
Plankenhorst Alfonsine: Gubik Petra
Rideghváry Bence: Feke Pál
Tallérossy Zebulon: Szerednyey Béla
Pál úr: Barabás Kiss Zoltán
Palvicz Ottó: Berettyán Sándor
Ramiroff Leonin: Serbán Attila
Haynau tábornok: Nagy Sándor
Erzsébet királyné: Miklósa Erika

Ensemble és tánckar:Adler Judit, Albert Lilla Réka, Bánki Renáta, Bereczki Anna Karina, Eőry Mónika, Glonczi Marcella, Horváth Renáta, Lámfalusy Zoé Szafira, Misik Renáta, Nagy Lili, Rimár Izabella, Szabados Tímea, Takács Odett, Tokai Rita, Tonhaizer Tünde, Veres Dóra, Vincze Kitti, Bodó Zsombor, Bóna Gábor, Budai Márton, Drahota Albert, Dzsupin Ádám, Hernitz Albert, Horváth Ádám, Illés Zoltán, Katona Imre, Katona Zoltán,

Kator Bálint, Kazarján Deniel, Kenyeres Bendegúz, Kovács Richárd, Köpösdi Ádám, Lakatos Zsolt, Mocsár Patrik, Nagy Csaba, Ónódi Tibor, Pál Péter, Pénzes Renátó, Rácz Frank, Solner Dániel, Szabó András, Száraz Dávid, Szénási Roland, Szűcs Csombor, Tóth-Székely Zoltán

Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Szövegíró: Galambos Attila
Zeneszerző: Juhász Levente
Zenei vezető: Károly Katalin
Koreográfus: Túri Lajos Péter
Koreográfus asszisztens: Németh Eszter
Rendezőasszisztens: Hűbér Tünde
Színpadmester: Rákos Máté
Művészeti titkár: Aradi Regina Anna
Produkciós asszisztensek: Bánki Beatrix, Fodor Lili
Kreatív tanácsadó: Radnai Péter

Produkciós vezető: Huszár Márta
Producer: Szabó László
Rendező:Szente Vajk


226 zenebaratmonika 2022-06-15 20:08:10

Én is egy magyar musical ősbemutatót említek. Nem is akármilyen, mivel klezmer muzikal, tehát jiddis zene. Én még nem láttam Fegya másik darabját, a Menyasszonytáncot se, így hát nem tudok véleményt mondani a műfajról. 

LÉVI STORY - A Farmerkirály - klezmer musical

Siófok - Kálmán Imre Szabadtéri Színpad
8600 Siófok, Jókai park 5.

Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről

A világsiker musicalje / Jávor-Sziámi-Kállai Ősbemutató
Lévi Story klezmer musical - PBA és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciója
(esőnap: 2022. július 18. hétfő 21:00)

Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről. Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, rengeteg kalandról és nehézségről, no meg egy nagy szerelemről. Arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton hogyan született meg a farmernadrág ötlete.

Az előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, a szereplők között pedig ott találjuk Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter és Kerényi Miklós Máté nevét. Közreműködik Jávori Fegya vezetésével a Budapest Klezmer Band Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. Drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról.

Szereplők:
Davidovics rabbi............................................ Szabó P. Szilveszter
Lőb/Levi......................................................... Kerényi Miklós Máté
Rebeka, Levi édesanyja................................ Szulák Andrea/Módri Györgyi
Maila, Levi húga............................................ Haraszti Elvira
Hanna/Haim, Davidovics lánya...................... Kardffy Aisha
Georg............................................................. Horváth Dániel
Seriff............................................................... Cservenák Vilmos
Jonas.............................................................. Keresztes Gábor
Louis............................................................... Gaál Attila Csaba
Nyemirovszkij................................................. Máté P. Gábor
Slomó, Nyemirovszkij fia................................ Keller Márton
Jacob.............................................................. Budai Márton
Salvatore........................................................ Gyurcsok Buda

Világítástervező: Bodor Ákos
Média designer: Bori Tamás
Produkciós asszisztens: Sulyok Máté
Rendezőasszisztens: Kálmán Péter
Díszlettervező: Rákay Tamás
Koreográfus: Király Béla
Jelmeztervező: Horváth Kata
Rendező: Kerényi Miklós Gábor - KERO

A Július 15.-én megtartandó előadásra a jegyek az alábbi linken vásárolhatóak meg:
https://www.jegy.hu/program/levi-story-klezmer-musical-pba-es-a-veszpremi-petofi-szinhaz-koprodukcioja-135066

Megjegyzésem:

Úgy nézem, hogy Kero próbálja a saját útját megtalálni, és egy újabb rendezése hozhat sikert neki a Sissy c. Huszka operett után. (Még nem láttam azt se, de úgy látom a jegyeladásokból, hogy népszerű előadás lett az Erzsébet operett átírása.)

Másrészt az sem lep meg egyáltalán, hogy a férfi főszerepet a saját fia alakítja, aki nem mellesleg szerintem tehetséges musical és operett színész.

 


225 Búbánat 2022-05-11 12:13:02

A tizenötödik

"Lehetséges-e valódi érzelmekkel szeretni hazánkat? – Musicalt mutattak be a ’48-as forradalomról"

/Magyarkurir.hu – KULTÚRA 2022. április 25., hétfő | 20:57  Kuzmányi István/

„A Madách Színházban április 22-én volt a premierje Derzsi György és Meskó Zsolt A tizenötödik című művének, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc korát idézi meg. A darab a színház által tavaly harmadik alkalommal meghirdetett musicalpályázaton első díjat nyert, a szakmai zsűri ötvenkét pályamű közül választotta ki.”

„A Meskó Zsolt által írt szöveg mintha az emberi lélek orgonáján játszana, az emlékezés élményét adó regiszterben. Izgalmasan szővi egymásba a sokszor párhuzamosan, de különböző idősíkokban futó, hiteles történelmi valóságot tükröző szálakat.”

„Megismerhetjük Kazinczy Lajost, aki a híres apa súlyos örökségének terhe alatt szegény és céltalan, bohém ifjúból idővel a szabadságharc hőse lesz. Ennek ábrázolása sem amolyan szappanoperaszerű és banális. Sorsa nem az »ide lőjetek!« ars poeticai felkiáltással teljesül be a vérpadon. Még a börtönben is vívódó, először a túlélést akaró ember, aki végül eljut odáig, hogy ki tudja mondani az őt elítélőknek: »Ami önöknek bűn, az nekem haza. Ami önöknek lázadás, az az Isten szava.«”

"A Kazinczy Lajos és Majthényi Zsófia között szövődő szerelmi szál, habár a valóságra épülő fikció, beteljesületlen volta miatt alkalmas arra, hogy segítse a darab befogadását, magával ragadja és vonzza a nézőt.”

„A Derzsi György által szerzett zene sem hétköznapi. Habár minden elemében kielégíti a musical műfaj kedvelőinek igényeit, mégis egyedi. A rapet, az R & B-t, a hiphopot, a magyar népzenét és a klasszikus zenét olyan változatosan hozza, hogy az egyes dalok gyorsan a fülünkbe másznak, slágergyanúsak, és hamar keresési rekordokat érhetnek el a Spotify-on.”

„Szirtes Tamás rendezése a műfaj legjobb elemeit felvonultató alkotásban válik kézzelfoghatóvá. Az egyes jelenetek önálló színészi teljesítmény és összhatás tekintetében is figyelemre méltóak. A kiváló színészi alakítások sorát felsorolni is nehéz lenne.”

„A musical amellett, hogy műfajának megfelelően élményt ad, kimondatlanul arra vállalkozik, hogy segítséget nyújtson a nemzeti emlékezetvesztés gyógyításához. Eredményesen teszi ezt. Már a premier szünetében is úgy állt fel a néző a székéből, hogy valami nem várt jó érzés töltötte el, azonosult a darabbal és a főhőssel.”


224 zenebaratmonika 2022-04-20 12:22:34

Egy új musical Fegyától. A Menyasszonytánc után végre színpadra kerül a Farmerkirály c. musical, ami a világhírű farmergyáros Levi Strauss életét dolgozza fel. Pár évvel ezelőtt már tervezte bemutatni a Budapesti Operettszínház, azonban akkor elmaradt. 

Farmerkirály

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft., Barlangszínház
9421 Fertőrákos, Fő utca 1.

A Pesti Broadway Alapítvány bemutatja:
Jávori Ferenc- Müller Péter Sziámi – Kállai István és Kállai Gábor
A Farmerkirály
Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról.

A Pesti Broadway Alapítvány bemutatja:
Jávori Ferenc- Müller Péter Sziámi – Kállai István és Kállai Gábor
A Farmerkirály
Klezmer musical a világ legismertebb nadrágjának megszületéséről
Gyönyörű, fájdalmas és vidám dallamokban, vérpezsdítő ritmusokban gazdag történet Lévi Strauss, a Levi’s farmerek névadójának ifjúságáról, rengeteg kalandról és nehézségről, no meg egy nagy szerelemről. Arról, hogy egy kis német falutól New Yorkon keresztül az aranyásók városkájáig vezető úton hogyan született meg a farmernadrág ötlete.
Az előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, a szereplők között pedig ott találjuk Szulák Andrea, Szabó P. Szilveszter és Kerényi Miklós Máté nevét.
Közreműködik Jávori Fegya vezetésével a Budapest Klezmer Band
Vidám, és egyben fájdalmas játék a kivándorlás kényszeréről, valamint az új világba való beilleszkedés gyötrelmeiről, az „állva maradási” képesség örök szükségességéről. Drámai összecsapásokkal és humoros pillanatokkal fűszerezett történet a tehetségről, a kitartásról, és a képzelőerő diadaláról.

https://www.jegy.hu/program/farmerkiraly-129117


223 Búbánat 2022-04-06 09:56:18 [Válasz erre: 220 Búbánat 2022-02-10 11:33:21]

Jekyll és Hyde - Vastaps kísérte a klasszikus rémtörténetet a Budapesti Operettszínházban

ORIGO - 2022.04.05. 00:42

„Ma este is egy olyan csoda jött létre itt a Budapesti Operettszínházban, amit nem érdemes szavakra lefordítani, mert annál sokkal emeltebb szintű. Olyan büszke vagyok erre a társulatra, hogy azt nem tudom elmondani! Ha megkérdeznék tőlem ebben a pillanatban, miért mutatta be a Budapesti Operettszínház a Jekyll és Hyde-ot akkor azt mondanám, azért, mert egy olyan társulata van, amelyre bárki büszke lenne a földön, ráadásul három szereposztásban is be tudjuk mutatni az előadásainkat a legmagasabb művészi színvonalon.”

– fejezte ki örömét Kiss-B. Atilla főigazgató a premiert követő fogadáson.


222 macskás 2022-02-13 12:08:33

222


221 zenebaratmonika 2022-02-13 08:44:01

A jegy.hu 50%-os akciójával vettem jegyet még szerdán az aznapi Nine-ra az Operettszínházban. Dolhai Attila, Széles Flóra, Gubik Petra, Füredi Nikolett és Szulák Andrea szereposztással remek előadást láttam, színvonalas díszletetel és mély tartalommal. A dalok tényleg változatosak volta, volt benne pár kifejezetten jó dal is meg néhány közepes. Korábban a neten megnéztem a musical filmváltozatát, amit ajánlok mindenkinek, csodálatos. Azt természetesen a színházi előadás nem tudta felülmúlni, de ajánlom, hogy aki ha teheti még ma 2022. 02. 13-án vasárnap nézze meg az utolsó előadást, mert szerintem leveszik.


220 Búbánat 2022-02-10 11:33:21

Elkezdődtek a Jekyll és Hyde olvasópróbái a Budapesti Operettszínházban

ORIGO - 2022.02.09. 11:10

A musicalt 2022. április elsején mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

„Örülök, hogy ilyen sok ragyogó tekintet néz velem szembe." Ezekkel a szavakkal indította a Budapesti Operettszínház új bemutatója, a Jekyll és Hyde olvasópróbáját Kiss-B. Atilla főigazgató.

Amikor én nagyon átgondolt, jó szándékkal bevezettem a hármas szereposztást az Operettszínházba, akkor egyrészt az a szándék vezérelt, hogy minél több embert juttassak fellépési lehetőséghez, másrészt pedig a foglalkoztatási szempontok, illetve, hogy ne kelljen elmaradnia előadásnak. Sajnos az idő engem igazolt, mert talán mi vagyunk az egyetlen olyan intézmény, amely minden előadását meg tudja tartani, nem maradtak el betegség miatt előadásaink, pedig ugyancsak megtizedelte sorainkat a covid, és nem kellett olyan kompromisszumos megoldásokat vállalnunk, amelyek a professzionalitás ellen szólnának. Örülök, hogy szépen haladunk, szépen zajlanak a dolgaink, úgyhogy újabb ünnepre készülődünk, ennek az ünnepnek fogunk megágyazni, illetve a bemutatónak."


219 Edmond Dantes 2022-01-26 11:26:04

A Szent Erzsébet musical (Lezsák Sándor-Szikora Róbert: Ég tartja a Földet– Erzsébet, a szerelem szentje) teljes, kettős szereposztása egy bevezető cikk után megtekinthető a Magyar Fórum netes oldalán.


218 Búbánat 2022-01-26 11:09:35

Az Ég tartja a Földet – Igazi sztárparádénak ígérkezik a készülő Szent Erzsébet-musical

Magyar Kurír - KULTÚRA – 2022. január 11., kedd | 17:02  - Pallós Tamás

Jóformán a teljes alkotógárda, a közreműködő színészek többsége megjelent január 10-én a fővárosi Damjanich utcában, a D50 Rendezvényközpontban, ahová sajtónyilvános olvasópróbát hirdettek. A sokszereplős, összművészeti igényű program célja az volt, hogy a szervezők bemutassák, hol tartanak Szikora Róbert, Zsuffa Tünde és Lezsák Sándor Az Ég tartja a Földet című musicaljének előkészületei.

A darab leendő kulisszái mögé tekintő hangolódás bevezetéseként a rendező, Cseke Péter osztotta meg gondolatait a sajtó munkatársaival és a széles körben népszerű műfaj iránt érdeklődőkkel. Amikor tavaly márciusban felhívta Lezsák Sándor, hogy elvállalná-e egy Árpád-házi Szent Erzsébet életét feldolgozó musical színpadra állítását, jóllehet mindent alaposan átgondoló típus, igazgatóként felelős döntéseket hozó, régi színházi ember, ezúttal azonnal igent mondott a felkérésre. Annak ellenére, hogy nem volt még szövegkönyv, dalok sem, csak zenei ötletek, alapok, dalkezdemények, amelyeket évekkel korában Szikora Róbert vázlatolt.

Elolvasta Zsuffa Tünde történelmi regényét, majd az alkotók csapatához csatlakozva egy hat hónapon át tartó „kölcsönös tiszteleten, szereteten alapuló, egymást építő kritikával serkentő, harmóniában és jókedvvel megélt” közös munka vette kezdetét. Ennek eredménye a tizennyolc színészt, nyolc gyerekszereplőt, nyolc énekesből álló ensemble-t, harminc táncost, kaszkadőröket, artistákat, összesen mintegy hetven főt felvonultató darab, amelynek – kettős szereposztású – ősbemutatójára április 8-án és 9-én, az Erkel Színházban kerül sor.

A musical negyvenhét jelenetét kiszolgáló látványos, korhű díszletet Szendrényi Éva, a pazar kivitelű jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte. A zenei alap hangszerelője Kiss Gábor, a világítástervező Madarász Zsolt, a koreográfiát Benkő Dávid és Morvai Veronika készíti.

A címszerepre két nagyszerű orgánumú, beszédtechnikai modorosságok nélkül, szépen artikuláló, rendkívül muzikális, „éterien” éneklő fiatal művészt választottak: Györfi Annát és Békefi Viktóriát. Minden szempontból ideális Erzsébetek.

A sajtóeseményen részletek hangzottak el a műből: rövid jelenetek és persze néhány dal ízelítőként. A musical cselekménye „kerettel”, Erzsébet szenttéavatási szertartásával indul; az őt méltató prózai monológot – IX. Gergely pápa szerepében – Varga Miklós tolmácsolta. A szülők, II. András és Gertrúd királyné vitáját – amely a gyermek Erzsébet elengedéséről, Türingiába küldéséről szól – Szekeres Adrien és Horányi László „hangjátéka” idézte.

Ez a párbeszéd készíti elő az aggódó anya, Gertrúd érzelmes búcsúját, Szekeres énekszólóját, amelyhez végül a király is csatlakozik. Zsófia őrgrófné, Erzsébet anyósa szigorú, zord karakter. Kemény, feszes, zúzós dalát (Gyűlölöm Erzsébetet) Vasvári Mónika hitelesítette

Erzsébet és Lajos kölcsönös vallomását, a musical „szerelmi kettősét” (Szívemből énekelek) Györfi Anna és Vastag Tamás szólaltatta meg. A következő prózai részletben Walter lovag (Buch Tibor) és II. András (Dóczi Péter) az Aranybulláról, a pénzszóró magyar urakról, a keresztes hadjáratról és az Európát is fenyegető iszlám veszélyről dialogizált. Erzsébet és fivére, Béla – gyermekkorukra emlékező – duettjét, a musical címadó számát (Az Ég tartja a Földet) Békefi Viktória és Dánielfy Gergő énekelte először a média képviselői, ha tetszik, közönség előtt.

A darab végén az ifjan özvegyen maradt, elűzött Erzsébet az ispotályban megálmodja közelgő halálát. Gyermekei sorsát, jövőjét addigi örök védelmezőjére, Walterre bízza. Az alkotók által Dolhai Attila lelkére szabott ima, a lovag Erzsébettől való búcsúja (Menj, csak pár lépés a Menny!) olyan „zenei jutalomjáték”, amely minden bizonnyal a musical egyik nagy slágere lesz. Merthogy a sajtó munkatársainak szánt előzetes legfőbb hozadéka talán éppen az volt, hogy a kétkedőket meggyőzze: egy olyan nemzetközi mércével is mérhető, egyszerre felemelő és izgalmas alkotás születik, amely – ha továbbra is minden jól megy – valóban sikeres lehet.

A producer, Pataki András is ezt a reményt erősítette. Az áprilisi premiereket követően a musicalnek május elején is lesz még két előadása az Erkel Színházban, majd vidéki turnéra viszik a darabot. Nyáron többek között Szent Erzsébet szülőhelyén, Sárospatakon és a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban is bemutatják.

Már készül a német fordítása is, 2023-ban nemcsak a határon túlra, Felvidékre, Erdélybe és Délvidékre szeretnék elvinni a leghíresebb magyar szentről szóló musicalt, hanem Ausztriába és Németországba is.

A musical kiemelt médiatámogatója a Magyar Kurír, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió és Televízió.


217 joska141 2022-01-21 19:37:37

A Facebook oldalán hirdetés, a Puskás-musical további előadásairól:

„Január 25., 26., 27. - egyaránt 19.00 - Erkel Színház

Megnyitottunk új ülőhelyeket

Várunk mindenkit szeretettel

Aki január 25-ig jegyet vásárol, egy ajándékjegyet kap a Kőszívű - A Baradlay-legenda március 15-i bemutató showjára: A Nagy Olvasópróba - Zene és Szöveg

Oszd meg a bejegyzést és kétszemélyes belépőt nyerhetsz az egyik Puskás előadásra ”

Azért gondoljuk el: 4 előadás lesz a fenti időszakban. Mit tesznek a szervezők, ha minden előadáson legalább 1.000-1.000 ember lesz? A március 15-i új Kőszívű-musical bemutatója szintén az Erkel Színházban lesz, 1.500 fő körüli befogadóképességgel. Hol helyezik el a többi ajándékjegyes nézőt?


216 Hangyász 2021-11-13 19:37:43 [Válasz erre: 214 smaragd 2021-11-11 19:36:57]

Szikora nyálas slágereinek és Lezsák hazaffyas klapanciáinak és az általa ültetett giccses szoborkertnek ismeretében valóban rendkívüli mű születik. Ami a szöveget illeti, Otto Roquette versikéit bárgyúságban nehéz, ám nem lehetetlen feladat alulmúlni. A Szent Erzsébet alakját VALÓBAN megdicsőítő remekművű ZENE teremtőjére nézve pedig sértés lenne dicsőséges nevét szikorarobiéval egy mondatban leírni.


215 Amalgám 2021-11-12 17:45:11 [Válasz erre: 214 smaragd 2021-11-11 19:36:57]

A másik fórum az Erkel Színház topik, 10985-től kezdve nagyjából erről szól.


214 smaragd 2021-11-11 19:36:57 [Válasz erre: 213 Amalgám 2021-11-11 19:14:37]

Ezeket az előzményeket találtam meg most hirtelen, de mintha írt volna még más is a témához, másik fórumon.

Fórum - Bánk bán (Sándor cár, 2003-03-28 14:16:41)
3016   Kati • előzmény3015        2021-11-09 13:40:04
Sírok és röhögök egyszerre. -))))))(((((((

3015   joska141        2021-11-08 23:19:34
Lazán kapcsolódik a Bánk bán fórum témájához:

Mai hír a Telex és más internetes honlapok oldaláról:
https://telex.hu/kult/2021/11/08/szikora-lezsak-szent-erzsebet-musical
A cikk ismerteti, hogy Szikora Róbert Lezsák Sándorral közösen írt musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről, Zsuffa Tünde Az ég tartja a földet című regénye alapján.
Idézet a cikkből:
„Zsuffa Tünde író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani, és rehabilitálja majd Szent Erzsébet anyját, II. András meggyilkolt feleségét, a bajor származású Gertrúd királynét.”
Izgalmas lesz egyik este a Bánk bánt hallgatni, majd másik este, más nézőpontból a fenti Szent Erzsébet musicalt.


213 Amalgám 2021-11-11 19:14:37 [Válasz erre: 212 smaragd 2021-11-11 18:36:09]

Még a végén Saigon-pillanathoz érkezünk itt. A könnyűzene megvetésének Saigon-pillanatához? A nem operai zenés színház lenézésének Saigon-pillanatához? A szerzők előzetes kigúnyolásának Saigon-pillanatához? Lehet, hogy amikor időm engedi, rövid pontokban összeírom a még kiderülhetőket is ebben a témában.


212 smaragd 2021-11-11 18:36:09 [Válasz erre: 211 Búbánat 2021-11-11 17:41:13]

A cikkben rejlő gondolatok és új információk átfordították a bennem is felmerült előítéletet... 
Nagy lehetőség, hogy az ifjúsághoz közel kerüljön a magyar történelem egyik legszebb legendája.
Drukkolok a darabnak, remélem, hogy szép és méltó alkotás lesz!


211 Búbánat 2021-11-11 17:41:13

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje

Musical készül a világ legismertebb magyar szentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről.

Cservenka Judit - Felvidek.ma - 2021.11.09

"Valóban a legismertebb szentek közé tartozik a képzőművészetben többnyire rózsákkal (amelyek a szegényeknek vitt kenyérré változtak) ábrázolt királylány, csak sajnos Magyarországon kívül nem Árpád-házi előnévvel tartják számon, hanem türingiaiként. Kivételt csak azok jelentenek, akik ismerik Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája című híres oratóriumát. Talán, ha az új musical eljut majd külföldre – minden esély megvan rá – nemcsak egy új magyar siker születik, de Erzsébet származása is jobban tudatosul."

 

"Cseke Péter a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója rendezi a musicalt, amelyben 19 szereplő, 20 pár táncos, gyerekszereplők, artisták irányítása vár rá, de mindenekelőtt a szereplők kiválasztása. ( „Újmagyarul”: casting a szerk.) Egyetlen szereplő már biztos: Dolhai Attila, aki Walter lovagként végig jelen van a darabban, ő történelmi személy: II. András udvarában élt a királyi gyermekek mellett, ő kísérte Erzsébetet Türingiába, és végig mellette maradt."


210 Búbánat 2021-10-05 20:43:35 [Válasz erre: 209 joska141 2021-10-05 20:24:25]

Valószínűleg erre a betétszámra utal a cikk szerzője: 

"Róma"


209 joska141 2021-10-05 20:24:25 [Válasz erre: 208 Búbánat 2021-10-05 20:12:45]

Tényleg csak az apróság apróságának aprósága, hogy miközben "Róma éjjel-nappal nyitva áll" Monte Cristo történetének nagy része Párizsban játszódik.


208 Búbánat 2021-10-05 20:12:45

Nem, nem... Nem kedves fórumtársunk lelki életével foglalkozik az alábbi cikk!

Edmond Dantes lelkének viharai

A MONTE CRISTO GRÓFJA ARTISTAMUTATVÁNYOKKAL NYŰGÖZTE LE A NÉZŐKET

(Csejk Miklós - Magyar Nemzet, 2021.10.05.)

„A könyvben Edmond Dantes kifinomult és elegáns úriember, aki kellően titokzatos, stílusos és sármos. A feldolgozások általában törekednek ezt visszaadni. Érdekes, hogy a magával ragadó stílushoz mennyire sokat hozzáadott a cirkuszi látvány. Elképesztő artistamutatványokat csodálhattak meg a nézők, de a szerelem szépségét és fájdalmát is visszaadták a cirkuszi produkciókkal a levegőben szinte táncoló artisták.”

„Edmond Dantes története nemcsak arra tanított több generációt, hogy stílusosan kell élni, hanem arra is, hogy a becsületnél nincsen fontosabb. Bár az is igaz, hogy Monte Cristo személyében megszületett a bosszú angyala, viszont egy olyan világban, ahol „őrült karnevál” van folyamatosan, ahol „Róma éjjel-nappal nyitva áll”, és ahol „szabad a csók, szabad a tánc, szabad az egy éjszakás románc”, ott egészen különös új értelmezési rétegeket is be tud hozni a darab manapság, amikor felveszi ezzel az őrült és züllött karnevállal a harcot egy becsületes ember. Edmond Dantes ráadásul azokban az években teszi mindezt, amikor a mai, varázstalanított világunk problémái elkezdődtek.”


207 Edmond Dantes 2021-10-03 10:54:03 [Válasz erre: 206 Edmond Dantes 2021-10-01 10:23:35]

Helyesbítek: a Nine-musical magyarországi bemutatójára 2005. október 7-én került sor a Békéscsabai Jókai Színházban, bár mint itt-ott olvasható: "a mostani (operettszínházi - ED) premierre afféle ősbemutatóként is tekinthetünk, ugyanis a Cinema Italiano, a Vedd csak el!, valamint az édesanya szólója, a Guarda la Luna a filmváltozatból került be a színpadi verzióba, a jogtulajdonosok külön engedélyével.."


206 Edmond Dantes 2021-10-01 10:23:35 [Válasz erre: 205 joska141 2021-09-30 21:59:17]

A színház honlapja szerint "az előadást minden alkalommal szűnni nem akaró állótapssal jutalmazta a közönség" ld. itt. Bizonyára erre és az óriási sikerre való tekintettel pihenteti a színház a vadonatúj, nálunk ősbemutatónak számító és hármas szereposztásban bemutatott produkciót október 3-ától egészen 2022 februárjáig, legközelebb majd akkor lesznek előadások.


205 joska141 2021-09-30 21:59:17 [Válasz erre: 204 Edmond Dantes 2021-09-30 19:10:54]

Azért ez már haladás. Az Operettszínház előző napokban óriási sikerrel bemutatott Nine produkciójára már féláron (+kezelési költség) is kaphatóak jegyek 1.219 és 9.688 (!!!) Ft közötti kategóriákban, a „Ma este színház” honlapon.

Nem könnyű eltalálni, hogy a világ rendkívül széles musical választékából mi az, ami Magyarországon is az eredeti bemutatóhoz hasonló siker lesz. Még a Madách Színház sem tudja/tudta minden esetben. Hát még egy olyan színház esetén, amelyik most keresi az igazi profilját.


204 Edmond Dantes 2021-09-30 19:10:54

Óriási sikerű premier a budapesti Operettszínházban ... talán már nem is lenne szükséges a forrás belinkelése (origo.hu itt), az epitheton ornans anélkül is elárulja. A Nine c. musical premierjéről tudósít a portál. Kívánjuk, legyen az új darab sikere még óriásibb, mint pl. az eltűnt Rocco és fivéreié a Nemzetiben vagy a Csárdáskirálynőé.


203 Edmond Dantes 2021-07-28 11:49:08

Szenzációs leleplezés! Éberség, az ellenség nem alszik, "Szirtes Tamás hazudik"!

"Letagadta a Madách Színház igazgatója, de bizonyíték van rá: LMBTQ-gyerekmusical bemutatójára készülnek

Megpróbálta letagadni Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, hogy a színház egy LMBTQ-Hamupipőkét akar bemutatni. Andrew Lloyd Webber gyerekmusicaljében a Herceg meleg, és egy másik férfiba szerelmes. Az Origo azonban megszerezte a Madách Színház hivatalos üzleti tervét, amely egyértelműen bizonyítja, Szirtes Tamás nem mond igazat, a musicalt 2023-ban akarja műsorra tűzni."... 

Megkérdeztük Szirtes Tamástól, hogy igaz-e, hogy be akarja mutatni az  LMBTQ-gyerekmusicalt, ha igen, tervezik-e korhatárhoz kötni, vagy 8-12 évesek is láthatják. Szirtes azonban nekünk nem válaszolt, ehelyett az Indexen íratta meg (ott nyilván nem kellett attól tartania, hogy valódi kérdést kap /sic! - ED/). Csakhogy Szirtes Tamás - sajnos, nem tudjuk udvariasabban mondani - hazudik." (sic! - ED)  Teljes cikk origo.hu-n itt.


202 Edmond Dantes 2021-06-22 13:19:17

Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

A rendhagyó színpadi megoldásairól ismert társulatvezető egyszerre készül a futurisztikus látványvilágban megelevenedő Nine című musicalre és a Maladype Színház húsz évének megünneplésére a Merlin történelmi revüvel.

..."HVG: Fellini alkotói válsága, a nőkhöz fűződő ambivalens viszonya adta az impulzust, hogy színre vigye az olasz rendező Nyolc és fél című filmje ihlette musicalt, a Nine-t az Operettszínházban?

Balázs Zoltán: Fellini szellemi öröksége és alkotó személyisége sokféleképpen motivál, rengeteg közös pont van az életünkben: a katolikus neveltetés, a fiatalkori csínytevések máig tartó hatása. Hatévesen én is megszöktem otthonról egy vándorcirkusszal, és bár visszahoztak, a rendezéseimben sokat merítek a cirkusz bizarr, lenyűgöző világából. Szeretem a váratlan és impulzív ingereket, a kockázatos megoldásokat, a sokféle kultúra találkozásából kirajzolódó világokat. A Maladype előadásainak természetes velejárója az interakció, az improvizáció. A formai és tartalmi összefüggések újszerűsége révén a színészeinket sokszor inspirálja az olasz mester Satyriconja, Amarcordja, Zenekari próbája vagy Rómája. Sokféle stílussal kísérletező rendezőként a Nyolc és fél eredeti címének a lényegét, a „szépséges zűrzavart” keresem magam is. Könnyen átérzem a körülmények által determinált férfireakciók ok-okozati vonatkozásait, és jól ismerem a női természet szélsőséges erőinek váratlan kirobbanásait kezelni próbáló férfilélektant." A teljes beszélgetés a nyomtatott HVG-ben vagy -előfizetőknek- a hvg360-ban ide kattintva olvasható el.


201 Búbánat 2021-06-07 19:10:34

A Budapesti Operettszínház június 25-én új darabbal jelentkezik:

Hegedűs a háztetőn

A színház honlapjáról:

„A darabot Magyarországon először az Operettszínházban mutatták be 1973. február 9-én Vámos László rendezésében, a főszerepben Bessenyei Ferenccel. Nagyon fontos mű, mely egyfajta átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, különleges zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket. A darabot 1974-ben betiltották, és csak tizenegy év múlva, 1985-ben mutatták be újra, ugyancsak az Operettszínházban.

2021-ben Bozsik Yvette rendezésében, a színház valamennyi művészének közreműködésével tér vissza repertoárunkra!”

A karmesterek: Pfeiffer Gyula és Tassonyi Zsolt

Fordította: Orbán János Dénes

Most az Operettszínház többszörös szereposztásban viszi színre Jerry Bock, Joseph Stein és Sheldon Harnick darabját:

Néhány szerepet és szereplőt említek a bemutatásra váró darabból:

Tevje, a tejesember: Földes Tamás, Dézsy Szabó Gábor, Homonnay Zsolt, Faragó András

Golde,Tevje felesége: Kalocsai Zsuzsa, Szulák Andrea, Janza Kata, Frankó Tünde

Cejtel, Tevje lánya: Vágó Bernadett, Gubik Petra, Jenes Kitti, Haraszti Elvira

Hódel, Tevje lánya: Kardffy Aisha, Széles Flóra, Zavaros Anna

Jente, házasságközvetítő: Oszvald Marika, Zsadon Andrea, Siménfalvy Ágota

Mótel Kamzolj, szabólegény: Kocsis Dénes, Dénes Viktor,...

Percsik, diák: Kerényi Miklós Máté,...

Lejzer-Wolf, hentes: Magócs Ottó,...

Mordche, kocsmáros: Jantyik Csaba,...

Rabbi: Szolnoki Tibor, Csere László, Bardóczy Attila

Cejtel dédi, Golde nagyanyja: Ullmann Zsuzsa, Frankó Tünde, Vásári Mónika

Fruma - Sára: Kékkovács Mara,...

Csendbiztos: György-Rózsa Sándor,...

Sejndl, Mótel anyja: Csengeri Ottília,...

Szása – első orosz: Laki Péter, Erdős Attila,...


200 zenebaratmonika 2021-05-24 12:55:58

Az újranyitó színházakban van pár kellemes meglepetés a musicalak között, amik ritkaságba mennek úgy egyébként:

Édes Charity - Városmajori Szabadtéri Színpad | Jegy.hu

Édes Charity - Móricz Zsigmond Színház | Jegy.hu

Neil Simon–Cy Coleman–Dorothy Fields: Édes Charity (Sweet Charity)
A Móricz Zsigmond Színház előadása. (Nyíregyháza), természetesen ott is megy a darab, de a lényeg, hogy Budapesten végre látható lesz.

Big Spender - YouTube


199 zenebaratmonika 2021-05-24 12:54:54

Ennek a fórumnak örülök, de már nem is olyan új.


198 Búbánat 2021-01-15 21:42:52

Életigenlés jókora pimaszsággal

MNO.hu - 2021. JANUÁR 15. PÉNTEK 06:38

/Petrovics Gabriella/

Ma este közvetíti az Operett online a Tajtékos dalok – Boris ­Vian-revü című előadást, amelyben Kocsis Dénes lép színpadra a XX. századi francia irodalom és művészet rendkívül sokoldalú, különc alkotójaként.

A színésszel, musicalénekessel Dorian Gray, István király és Boris Vian karakteréről, online színházról és új bemutatóiról is beszélgettünk.


197 joska141 2020-10-10 14:18:40 [Válasz erre: 196 Búbánat 2020-10-10 13:49:30]

Tisztelt „Búbánat”! Köszönöm, hogy felhívta a figyelmünket a Budapesti Operettszínház aktuális, lezajlott „Elfújta a szél” produkciójára.

Talán a bevezető mondatában a „kritika” szót egy másik szóra kellett volna felcserélni.

A belinkelt cikkben „a szereplők összességében meggyőző alakításai” mondatrész jelent tényleges, az adott helyszínre vonatkoztatott konkrétumot. Szerintem ez az egyetlen mondatrészt még nagy jóakarattal sem lehet „kritika”-nak nevezni.


196 Búbánat 2020-10-10 13:49:30

Egy kritika az Operettszínház musical-előadásáról:

Újra Elfújta a szél az operettszínházban

MNO.hu  - 2020. OKTÓBER 10. SZOMBAT 08:15

KIFORROTT ÉS KATARTIKUS MUSICAL MUTATJA BE SCARLETT O’HARA TÖRTÉNETÉT

/Petrovics Gabriella/

„Margaret Mitchell világhírű regényének, az Elfújta a szélnek a musical változatát 2013-as hazai bemutatója óta időről időre játsszák a Budapesti Operettszínházban. Legutóbb október elején tűzte műsorra a teátrum. A nagy ívű történetet, a páratlan hangulatfestést és a szereplők összességében meggyőző alakításait Gérard Presgurvic francia zeneszerző sokat kritizált, ám mozgalmas dalai teszik felejthetetlenné.”

 


195 joska141 2020-09-11 12:19:47 [Válasz erre: 193 Búbánat 2020-09-11 11:19:51]

Minden közreműködőnek és a leendő nézőknek jó egészséget és sikeres előadásokat kívánok.

Örülök, hogy a La Mancha lovagja bemutatójával elkezdődik a – vezetőség szavaival – „mosoly évada”.

Én még nagyon régen a Darvas Iván féle előadást láttam az Operettszínházban. Amennyire emlékszem a nézőtéren tényleg eluralkodott a „mosoly” az előadás egyes jelenteinél, különösen Dulcinea nyíltszíni, többszörös megerőszakolásánál, Don Quijote megrendítő halálánál.

Az egész előadást keretbe foglalta a vidám rabokon kívül a mosolygós spanyol inkvizíció autodafé világítása.

Igaz akkor még nem hívták „mosoly évad”-nak az adott évadot.


194 david28 2020-09-11 12:05:55 [Válasz erre: 193 Búbánat 2020-09-11 11:19:51]

Muszáj minden topikot szétbatmolni ezekkel? Akárhol kiváncsi vagyok egy értelmes társalgásra az adott topik témájáról, folyamatosan a végeláthatatlan cikkjeidbe meg közvetítéseidbe botlok. Tudtommal ez egy fórum, nem hetilap meg műsorújság.


193 Búbánat 2020-09-11 11:19:51 [Válasz erre: 192 Búbánat 2020-01-29 18:25:01]

Don Quijote története különösen aktuális a mai világban

ORIGO 2020.09.11. 08:52

Szeptember 11-én mutatja be a Budapesti Operettszínház La Mancha lovagja című musicalt Vincze Balázs rendezésében, mások mellett Németh Attila, Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt, Nádasi Veronika, Dancs Annamária és Peller Anna főszereplésével.

Az Operettszínház honlapjáról:

2020-09-11

Kedves Nézőink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a ma estére tervezett La Mancha lovagja előadásunk premierjét, valamint a további előadásokat megtartjuk, s ezzel hivatalosan is megkezdjük A mosoly évadát!

Szeretettel várjuk Önöket!  

További információ és szereposztás a La Mancha lovagja című előadásunkról: https://bit.ly/2YvDKDl


192 Búbánat 2020-01-29 18:25:01 [Válasz erre: 191 Búbánat 2020-01-29 14:41:50]

49 év után újra bemutatják Don Quijote történetét az Operettszínházban

Sajtónyilvános olvasópróbával kezdődtek el a Budapesti Operettszínház új musicalbemutatójának a próbái. Idén márciusban, 49 év után ismét színpadra állítja a La Mancha lovagja című musicalt az Operettszínház.

ORIGO2020.01.29. 09:41


191 Búbánat 2020-01-29 14:41:50

Az Operettszínház honlapjáról:

La Mancha lovagja az Operettszínház régi-új hőse!

A remek hangulatú próba a három Don Quijote/Cervantes és Sancho emblematikus duettjével kezdődött, erre válaszolt Aldonza, azaz Dulcinea dala. Zongorán a darab karmestere, Bolba Tamás működött közre. A szereplőket, alkotókat és a sajtó munkatársait Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntötte.

Az előadás bemutatója március 20-án lesz. A produkció a nemzeti dalszínház legújabb két nagyszínpadi bemutatójához hasonlóan hármas szereposztással kerül bemutatásra.

További információk az új bemutatóról:

http://www.operett.hu/index.php?inc=repertoar_mutat&rId=276&evadId=15


190 Búbánat 2020-01-12 17:08:31 [Válasz erre: 189 Búbánat 2020-01-12 15:09:29]

"Egyszerű tanulmányútból vérbeli angol misztikus krimi"

A PENDRAGON-LEGENDA MUSICALBEN AZ ÉRZELMI MOTIVÁCIÓN VAN A HANGSÚLY

2020. JANUÁR 12. VASÁRNAP 08:54 - Pataki Tamás - mno.hu

"Hullafestékes kísértetalakok, axolotlboncolás, Indiana Jones agyonművelt, intellektuel változata, nimfomániás ápolónő, démonian kacér örökösnő és persze élet-halál harc egy hatalmas, rejtélyes vagyonért. Ha azt hinnénk, hogy valami harmincas évekbeli angol regény világában vagyunk, jól hinnénk, valójában azonban Szerb Antal A Pendragon-legendájának zenés, színpadi változatát láthatjuk."


189 Búbánat 2020-01-12 15:09:29 [Válasz erre: 184 Búbánat 2019-03-20 14:04:33]

A Kálmán Imre Teátrum színpadán A Pendragon-legenda

Szerb Antal regénye nyomán írt új magyar musicalt Kovács Adrián és Galambos Attila. A Pendragon-legenda  2019. május 11-től látható.

Rendező: Somogyi Szilárd


188 Búbánat 2019-12-14 12:48:17

Ma éjjel az M5 csatornán láthatjuk:

2019. december 14. szombat 21:35 - 00:15

Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Anna Karenina

(2018) (160')

Huszonöt évvel ezelőtt mutatta be a Madách Színház Kocsák Tibor és Miklós Tibor musical-operáját, Lev Tolsztoj azonos című regényéből készült Anna Kareninát, mely a női nem erejének, szépségének és kiszolgáltatottságának eposza.

 Kocsák Tibornak és Miklós Tibornak köszönhetően pedig elkészült a regény magyar musicalopera változata.

A musical ősbemutatóját 1994-ben a Rock Színház előadásában tartották Nagy Anikóval a címszerepben. A Madách Színház a 2000-es években Szerednyey Béla rendezésében és díszleteivel állította színpadra a klasszikus regény zenés adaptációját.

Szereposztás:

Anna Karenina - Polyák Lilla,

Karenin - Sasvári Sándor,

Vronszkij - Posta Victor,

Kitty - Haffner Anikó,

Levin - Barát Attila,

Lídia - Ladinek Judit,

Sztyíva - Laklóth Aladár,

Betsy - Gallusz Nikolett,

Dolly - Juhász Róza,

Mjahkaja hercegnő - Bajza Viktória,

Pópa - Vikidál Gyula,

Olasz énekes - Serbán Attila,

Scserbackj herceg - Szentirmai Zsolt,

Professzor - Barabás Kiss Zoltán,

Nagykövet - Ruzicska László,

Háziorvos – Galbenisz Tomasz,

Nágyka - Ujszigeti Anna,

Szakácsnő - Zsitva Réka,

Szülésznő - Szilvási Judit,

 Jasvin - Németh Ádám,

Kapitonics / Kalapácsos ember - Ruzicska László,

Cord - Sándor Dávid,

Szerjózsa - Molnár André Lukács


187 Búbánat 2019-11-11 21:32:41

Musical Gála a Budapesti Operettszínház közreműködésével a MÜPA-ban!

A Musical Gálán 2019. november 16-án 20 órától a MÜPA-ban a Budapesti Operettszínház musical repertoárjából és egyéb jól ismert musical sikerekből hallhatunk részleteket a színház sztárjainak tolmácsolásában.

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy délutáni gálát is – 16 órai kezdéssel -  beszúrtak!

Elisabeth, a Mozart!, az István, a király, a Szentivánéji álom, a Rudolf, az Elfújta a szél, A Szépség és a Szörnyeteg, a Rebecca, a West Side Story, az Evita és Az Operaház fantomja

Fellép: Dolhai Attila, Gubik Petra, Janza Kata, Kocsis Dénes, Polyák Lilla, Fischl Mónika és Szabó P. Szilveszter

Közreműködik a Budapesti Operettszínház zenekara és táncosai

Vezényel: Bolba Tamás

Rendező: Somogyi Szilárd

/Central Médiacsoport Zrt./


186 Búbánat 2019-11-01 21:59:37

A Szépség és a Szörnyeteg új bemutatójáról nyilatkozik Kiss-B. Atilla és Orbán János Dénes

Orbán János Dénes új fordításával játsszák a világ egyik legismertebb musicaljét az Operettszínházban

ORIGO2019.11.01. 09:46

"A megújult Budapesti Operettszínház szeptember közepe óta újra játssza a világszerte és Magyarországon is nagyon népszerű családi musicalt, A Szépség és a Szörnyeteg-et. Az Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla a külföldi turnéról és az új fordítás szükségességéről is beszélt az Origónak. A fordításra a nagy költőt, Orbán János Dénest kérte fel, aki pedig a munka érdekességeiről mesélt."


185 Búbánat 2019-03-22 17:26:16

Elkezdődtek a Carousel - Liliom próbái

2019. április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház Richard Rodgers és Oscar Hammerstein II nagysikerű musicaljét, a Carouselt.

Molnár Ferenc leghíresebb műve, a Liliom alapján készült Broadway-sikert a Time magazin a XX. század legjobb musicaljének választotta, míg a mű legnagyobb slágere, a "You'll Never Walk Alone" a Liverpool futballcsapat himnusza.

A Carousel - Liliom olvasópróbáján Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntötte a társulatot, és kiemelte, egy színház életében minden bemutató ünnep, és szeretné, ha ez így is maradna.

"110 évvel ezelőtt írta Molnár Ferenc a Liliomot, ám a sikerre várnia kellett. Évekkel később Csortos Gyula kisugárzása és művészi energiája tette halhatatlanná a művet a Vígszínházban, miközben a Liliom elindult nemzetközi karrierjének útján is és eljutott Amerikába, ahol nem kisebb alkotók neve fűződik hozzá, mint Orson Welles vagy Elia Kazan. Majd a prózai műből 1945-ben musical született Oscar Hammerstein II és Richard Rodgers, a XX. század Amerikájának legsikeresebb szerzőpárosának tollából. Most visszatér hozzánk a Liliom, és célunk, hogy olyan bemutatót ünnepelhessünk, mely által az Operettszínház repertoárja és a mi életünk is gazdagodik" – mondta

[,,,]

A Carousel - Liliomban

Billy Bigelow-t Dolhai Attila, Sándor Péter és Gömöri András Máté alakítja,

Julie Jordan Vágó Zsuzsi és Széles Flóra lesz.

Carrie Pipperidge szerepében Peller Annát, Bordás Barbarát és Lusine Sahakayant láthatják. Enoch Snow-t Borsi-Balogh Máté és Bálint Ádám kelti életre,

Mrs. Mullint Nagy-Kálózy Eszter és Polyák Lilla játssza, akinek ez lesz élete első prózai szerepe.

Nettie Fowler bőrébe Nádasi Veronika, Janza Kata és szintén Polyák Lilla bújik. 

Jordán Tamás Földes Tamással váltott szereposztásban a Rendőrkapitány és az Égi fogalmazó szerepében lép színre.

Jigger Craigin, vagyis a rosszfiúk szerepében Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt lesz látható, míg

 Bascombe szerepében Dézsy Szabó Gábor.

 

A Carousel - Liliom fordítója Lőrinczy Attila, dalszövegírója Závada Péter.

A dramaturg Béres Attila és Lőrinczy Attila,

az előadás zenei vezetője Makláry László, aki mellett Silló István vezényli a musicalt.

 A karigazgató Szabó Mónika.

A koreográfiát Duda Éva jegyzi, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi.

 


184 Búbánat 2019-03-20 14:04:33

'Hiszek a testnek feltámadásában' - Érkezik A Pendragon-legenda a Kálmán Imre Teátrumba

Május 11-én mutatja be a Budapesti Operettszínház a Szerb Antal regénye alapján készült A Pendragon-legenda című musicalt. Kovács Adrián és Galambos Attila darabját Somogyi Szilárd állítja színpadra.

Kiss-B. Atilla, főigazgató

A Carousel - Liliom után újabb bemutatót ünnepelhetünk tavasszal, emelte ki Kiss-B. Atilla a darab olvasópróbáján. "A keresztény emberek Credojában, a 'Hiszekegyben' is szerepel az, ami A Pendragonlegenda jelmondata is: "Hiszek a test feltámadásában és az örök életben". A műben a Rózsakeresztesek az örök élet titkát, elixírjét kutatják és mindenféle fondorlattal próbálják megszerezni azt - mi, zenés színházi emberek pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy a saját "alkímiai laborunkban" keverhetjük ki a csodát, ezt az új zenés darabot, melynek létrejöttének küszöbén állunk. A Pendragon-legenda musical eddig még nem létezett, de most életre kel. Szerb Antal regénye 1934-ben született meg Rózsakereszt címmel, később A Pendragon legenda néven lett ismert, és a legnagyobb művészeket, színházi embereket, filmeseket is inspirálta" - mondta el a Budapesti Operettszínház főigazgatója

A kórus

[…]

Szerb Antal legendás történetét a Budapesti Operettszínház legnagyobb sztárjai keltik életre. Bátky Jánost Kerényi Miklós Máté, Lord Owent Szabó P. Szilveszter alakítja. Eileen St. Claire szerepében Janza Kata, Morvinként pedig Mészáros Árpád Zsolt látható. Maloney-t Pesák Ádám, míg Lene Kretzscht Simon Panna játssza, Pierce, a bolond bőrébe pedig Soós Máté Bátor, a Pesti Broadway Stúdió növendéke bújik.

A Pendragon-legendában közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara. A kórust és a tánckart a Budapesti Operettszínház és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának növendékei, Grubits Blanka, Kató Anita, Széplaki Éva, Braga Nikita, Szaszák Zsolt, Ruff Roland és Tassonyi Balázs alkotják. Közreműködik továbbá Nagy Bea és Hargitai Gergely.

A díszlet- és jelmeztervező Túri Erzsébet, az előadás koreográfusa Lénárt Gábor, a karmesterek Kovács Adrián és Mihalics János. Rendező: Somogyi Szilárd.


183 Búbánat 2019-03-20 13:58:00

„Rangos kitüntetéseket kaptak” az Operettszínház művészei

Állami elismeréseket adtak át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban 2019. március 13-án.

Papadimitriu Athina kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat vehetett át Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, míg Kocsis Tamás a Budapesti Operettszínház musical-előadásainak sikeréhez előadó és alkotóművészként egyaránt hozzájáruló, magas színvonalú munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Rétvári Bence államtitkártól.

”Színházunk táncművésze, koreográfusa 2001 óta tagja társulatunknak, Musical Együttesünk alapító tagja. Szívből gratulálunk díjazottjainknak, köztük vendégalkotóinknak is:  A táncművészet terén kiemelkedő alkotói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesült ugyanis Kulcsár Noémi, a Kékszakáll című előadásunk koreográfusa, valamint kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át Béres Attila, aki az április 26-tól látható Carousel című előadásunk rendezője.

 


182 Búbánat 2019-01-12 21:55:28

Ma ünnepeljük a musical napját.

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.


181 Búbánat 2018-12-20 19:07:40

Hétfőn meghalt Galt MacDarmot  egyetlen nappal 90. születésnapja előtt. A kanadai születésű zeneszerző munkája volt az 1967-ben bemutatott Hair című világsikerű musical, amiből Milos Forman több mint 10 évvel később, 1979-ben készített nagysikerű filmet.


180 Búbánat 2018-11-23 13:51:42

Ma 90 éve született  Jerry Bock amerikai musical-zeneszerző   (New Haven, Connecticut, USA, 1928. november 23 -  Mount Kisco, New York, USA, 2010. november 3.)

„A Hegedűs a háztetőn zeneszerzője Budapesten” 
„EGY VILÁGSIKER ÚTJA”

 • Film Színház Muzsika, 1985. június 8.  (23. szám)

Nem érte el a Fővárosi Operettszínház Hegedűs a háztetőn bemutatóját a zeneszerző, Jerry Bock; a Pan Am közvetlen New York— Budapest járatára szóló jeggyel a zsebében Frankfurton keresztül előbb Bécsbe utazott: Budapesten ugyanis a Nemzetközi Vásár időtartama alatt nem tudott szállodához jutni... Így csak a musical sorrendben negyedik előadását nézte végig dr. Keszler Pál igazgató társaságában, ám jelenléte ezt az előadást is premierré változtatta, s amikor este fél tizenegykor a rendező, Vámos László az előadást ünneplő közönségnek bejelentette és bemutatta a szerzőt, a taps csak tovább erősödött.

... Később a színház egyik különtermében pezsgővel koccintottak a művészek és a szerző, s itt néhány perc alatt az is kiderült, hogy Tevje, a tejesember álmában megjelenő
nagymamája — a zenei megformálás szempontjából legalábbis — Magyarországról származott át a New York-i Broadway egyik színházába, majd húszegynéhány ország érintésével vissza a Nagymező utcába. Jerry Bock (és miért éppen ő lenne kivétel?!) apai nagymamája ugyanis Magyarországon született, nevelkedett, s csak húszévesen került a tengerentúlra.

A késői időpont és az emelkedett hangulat nem sok lehetőséget adott interjú készítésére; másnap délelőtt viszont a Hilton Szálló Dominikánus udvarában a hely hangulata és akusztikája egyaránt lenyűgözte Jerry Bockot, és rögvest javaslattal is elő állt: játsszák el itt nyaranta a Hegedűs afféle keresztmetszetét, másfél-két órában. Majd egy padra telepedve elmesélte, hogyan is született meg a világhírű musical, s milyen rögös utat tett meg a bemutatóig. 
— Hogy a kezdetén kezdjem: a wisconsini egyetemen tanultam zeneszerzést (és ott ismertem meg a feleségemet, akivel a harmincötödik házassági évfordulónkat most itt Budapesten ünnepeltük), majd jó néhány évi küszködés után a Fiorello! című musical hozta meg az első elismerést. Ezt — érdekes módon — egy magyar vígjátékból készült musical sikere követte: László Miklós Illatszertár című darabjából született a She Loves Me. Hogyan tovább? — törtük ekkor a fejünket Joe Stein íróbarátommal, amikor valaki azt tanácsolta, olvassuk el Sólem Áléchemangolul Vándorcsillag címen megjelent regényét. A regény nagyon tetszett, de nem éreztük musical-színpadra valónak, s ekkor Joe, aki még jiddis eredetiben olvasta valamikor gyerekkorában a főként Tevje, a tejesemberről és családjáról szóló Áléchem-novellákat, azt indítványozta, próbálkozzunk meg ezekkel... Viszonylag hamar elkészültünk az első felvonással; ekkorra Sheldon Harnick is megírt néhány verset, s nekiláttunk producert keresni. Ami egyébként Amerikában épp fordítva szokott történni: rendszerint a producer keresi meg a szerzőket, ad megbízást; mi viszont felrúgtuk ezt a szabályt. Vesztünkre — eleinte úgy láttuk, mert hiába fejeztük be a darabot, az 1964 szeptemberi bemutatóra négy(!) esztendeig kellett várnunk. S akkor is csak az győzte meg Harold Prince-t, annyi világsiker útnak indítóját, hogy Jerome Robbins — egy másik legendás musical-személyiség — elvállalta a rendezést. Zero Mostel megnyerése a címszerepre volt a következő feladat, de ahogy egyre nagyobb nevek gyűltek mögénk, a hólabda egyre sebesebben gurult... A vidéki előbemutató kritikái ennek ellenére vegyesek voltak, a Broadway-bemutató már zajosabb sikert hozott, de arra senki sem számított, hogy a darab hét(!) esztendeig megy majd egyhuzamban. Az első külföldi előadás Londonban volt, 1967- ben vagy 68-ban,Topollal, a későbbi filmváltozat világhírű izraeli énekes-színészével a főszerepben. Így kezdődött — s most itt Budapesten egyelőre ez a legutóbbi színpadra állítás; egy hónappal ezelőtt volt az azt megelőző Varsóban, s ez év nyarán Amerika-szerte sok kisebb színház műsorán szerepel majd.

— És egy érdekesség: Európában eddig tudtommal csak Olaszországban játszották a Hegedűst; nagy siker volt viszont Japánban, ahol a fiataloknak a zsidó vallás és hagyomány szigorú kötöttségeivel való szembefordulását a saját hagyományaiktól való szabadulás metaforájaként értelmezték . ..
Jerry Bock elragadtatással, felsőfokon nyilatkozott a budapesti előadásról; a darabot egyébként vagy másfél esztendeje nem látta; igaz, hogy a megelőző húsz esztendő alatt — a próbákat nem számítva — közel százszor nézte-hallgatta.

Legközelebbi munkájáról nagyon szűkszavúan beszélt: valami egészen általános és elvont témát próbál zeneileg megfogalmazni; étel — ruha — lakás — valami olyan, ami nélkül nem tudnánk — és nem is lenne érdemes — élni.
— Nem hiszek abban, hogy bárki is azt mondhatná: most valami egészen újat próbálok csinálni — mondja búcsúzóul —, ilyen nincs. A hagyomány — amiről a Hegedűs szereplői énekelnek — nem minden ugyan, de minden abból nő ki. Én már akkor is boldog lennék, ha pályám végén elmondhatnám: valami kevés újat sikerült hozzáadnom a musical történetéhez.


/Bátki Mihály/


179 Búbánat 2018-11-13 20:42:42

 Már kapható a könyvesboltokban a világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber életét bemutató kötet. A  21. Század Kiadó gondozásában megjelent könyv címe:  

Maszk nélkül

Webber Magyarországon / Bolba Lajos, Seregi László, Sarah Brightman, Andrew Lloyd Webber, Cameron Mackintosh, Szirtes Tamás


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.