Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaházban?

4 Kisgyermek-nagygyermek 2002-08-26 16:02:28
Sírhatnékom van, törni-zúzni szeretnék! Miért bántjátok Györgyöt és a másik menesztett főigazgatót! Szerintem Ti a kákán is csomót kerestek. Összehasonlítva, amit a rövid idejük alatt megpróbáltak elérni azzal, amit az előző évadokban a most visszahozott garnitúra ide-oda tologatott, én csak a pozitívumot látom. És nem értem, hogy miért volt ez az ágyútűz a kis verebekre. Talán attól féltetek, hogy valami csodálatos metamorfózis következtében a verebekből hirtelen sasok lesznek? És a koncot elveszik a héjáktól? De ők végülis maradtak verebek, és repültek, repítették őket, most már máshol kell keresgélniük a magokat. A héják pedig tovább marakodhatnak egymás között a jobb falatokért, miközben uralják a terepet. Hát persze, hogy törni és zúzni szeretnék mérgemben, amikor beleköptetetek a levesembe. Azok az érvek pedig amiket felsorakoztattatok kedvenceim személye ellen, nem érvek, csak az ismérvek és a csúsztatások egyoldalúan felsorakoztatott, összekopírozott, manipulált sorozata. És mint ilyen, a WC lehúzóban van a helye. A magukat pedig mindenhatónak és mindentudónak beképzelő szereplőket arra kérem, hogy hagyjanak fel a jólértesültségükkel, mert nagyon kilóg a lóláb. ALASZKA pedig nagyon jól tette, hogy beszélt a botrányról, ki kell használni a nyilvánosság erejét, hogy a sírás után a nevetés következzen, de az a kacaj ne a Rigolettóból vagy a Bajazzókból legyen véve.

3 radames 2002-08-09 16:26:13
Az OPERA c. olasz szaklapból: \"A végzet hatalmának keserü sorsa... Parma: a busetói zenész egyik fömüvének egyik elöadása a Tatro Reggioban méltatlan arra, hogy egy Verdi Fesztivál elnevezésü eseményen szerepeljen:kezdve a banális, elnyütt diszlettöl, a koncentráció hiányán át a szereposztás teljesmértékü tévedéséig. GYRGY egy szorgalmas karmester, aki egy összegzö interpretációját adta el a Végzetnek. Az Ö feladata volt, hogy a történetet \"satuba\" szoritsa, a szereplökben lejátszódó szenvedélyek lendületét a magasba emelje és pontosan ábrázolja azt atömeget, amely a szinpadot betölti és ami a Boris Godunov mintájára (jogos megjegyzés!) egy új rendezési idea szrint anonim tömeget ábrázol. Az ö feladata volt, hogy a nyitánytól kezdve a zenekarba életet leheljen, de a zenekarhoz ehhez egy más tekintélyü \"pálcára\" lett volna szüksége. A végén taps mindenkinek (nem sok). Valami disszenzus a karmesternek. A vége is általános.Aminek azonban egy ilyen középszerü elöadás után határozott \"nem-tetszés\" nyilvánitásban kellett volna végzödnie. Az elöadás nem méltó fesztiválra. Söt, a legkevésbé nem egy Verdi Fesztiválra.

2 kétked 2002-08-07 10:52:43
Szerintem a botrány GyRGy működése volt. Elmaradt egy csomó bemutató, tehetségtelen ismeretlenek léptek föl orrba-szájba, remek énekeseket/karmestereket nélkülözött, magáról mindig rendkívül nagyképűen nyilatkozott, s sosem derült ki, mire föl. Az elmúlt szezonban nem volt egy igazán tökéletes este sem, pedig kb. 40-et láttam. Ilyen korábban sosem volt!!! Ideje volt leléptetni.

1 Binga 2002-08-05 19:28:40
Hááááát.............. Alaszka, ez egy kicsit erős volt. Kétlem hogy a zenésztársadalom, különös tekintettel az Operaház zenészeire oly nagyon zokognának Gy.R.Gy távozása miatt. Miért is tennék? Gy.R.Gy-nek semmi tapsztalata nem volt a hazai \"operázásban\"; látott pár külföldi példát amit szinte egy-az-egybe megpróbált ráhuzni a hazai viszonyokra. Ami pedig nem sikerült. Amúgy elég elolvasni a kezdet kezdetén vele készült riportot a Zenekar újságban. Valami olyasmit mond hogy Ő amit elgondol azt véghez is viszi, és ha nem jött be, tartja érte a hátát. No\' most pont ennél tartunk. Bevezetni az \"állandó stábbal megy egy darab próbája meg az elődás; semmi csere\" módszert nem egy nagy észkombinátra vall. Ez ott mehet el ahol darabokra szerződnek a tagok és nem állandó a társulat. (És ezt mondani kell? Őrület.) Aműgy elég megnézni az idei berletek körüli hacacárét: Nem kaphatok oda bérletet ahová évek óta veszem, és ami a bérletekben van, az is csupa lehetetlen párosítás. Inkább nem is vesz az ember. De maradjunk GY.R.GY.-nél: soha sehol nem halottam róla mint valami világrengető tehetségről. Igaz nyert ugyan karmesterversenyt? De hol? És mikor? És kik voltak az ellenfelek? Szóval nem egy nagy lumen. És ezt kellene sajnálni. Na jó, talán nem így kéne lapátra tenni, de hát hogy máshogy ha már az elején megmondta: teszi amit gondol és a végén elviszi a balhét. UFF én beszéltem.

0 ALASZKA 2002-07-25 08:26:20
BOTRÁNY!BOTRÁNY!BOTRÁNY! Csak ezt tudom hajtogatni. Győriványi Ráth György főzeneigazgató és Locsmándi főigazgató úr eltávolítása az intézmény falai közül a rosszindulatú, érdekeltségeiket féltő főkolomposok besúgására, sőt, nyílt támadásuk és az operai körökben addig szokatlan aláírásgyűjtés kezdeményezése, a médiák felé ezekenek a sötét szándékú véleményeknek a szétkürtölése odavezetett, hogy a kész helyzet elé állított Görgey Gábor miniszter úr ismételten megalapozatlan döntésének a következményeit kell most szenvednie minden tisztességes, becsületes zene iránt érdeklődő, vagy azt művelő embernek az operai berkekben és azon kívül egyaránt. Érvényes, négy évre szóló szerződést bontott fel a miniszter, nem csodálom, hogy perre viszi az ügyet a két érintett személy. Ugyanakkor visszaülhettek székükbe a régiek, akik alatt egyértelműen mind minőségben, mind az anyagiakat tekintve csak a hanyatlás fül-és szemtanúi voltunk. Most viszont könnyű helyzetben vannak, mert amit az előző kormányzati ciklus végén GY.R.GY. kiharcolt, megteremtett, annak előnyeit (pl. a jelentősen megemelt költségvetési támogatás, zenekar, kórus minősítése, új bérletrendszer) Szinetár és csapata átveszi, \"beleül\", s majd idővel verheti a mellét, hogy na lássátok, én mi minden jót tettem az érdeketekben. Szóval itt tartunk. Nagyon bízom abban, hogy a bíróságok, a fellebviteli fórumok ítéletei nyomán visszahelyezik a két főigazgatót eredeti munkakörükbe, s addigra már Görgey sem ül a bársonyszékében.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.