Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

867 Pancoletti 2008-11-04 21:08:04 [Válasz erre: 866 IVA 2008-11-04 03:14:44]
Kedves IVA! Jutottál már valamire Erkel-ügyben??? :( :-) már tűkön ülök!!! valóban kifutunk az időből! Várom mihamarabbi válaszod: egy aggódó Erkel-barát :)

866 IVA 2008-11-04 03:14:44 [Válasz erre: 865 marai 2008-11-04 02:11:23]
Kedves Marai! Honnan származik a tudomásod az átépítésről? Szerintem jóhiszemű vagy. Az Erkel Színház, lebontását elkerülve, hogyan építhető át többfunkciós komplexummá, üzletekkel? (Legfeljebb ahogy szétverték a Corvin és a Művész mozikat, s félig a Puskint is, de azok többtermes mozik lettek, nem többfunkciósak.) Persze hogy csapkodni kell az asztalt, de nem itt, a fórumon. Illetve itt is: annak, aki végre tenni is tud. "Próbálkozásunkat" nem a szép cselekedet kedvéért, nem tetszelgésből tettük. Remélem, az eredmény az, ami szép lesz. A Momus hozzáállását nem tudom értékelni, csak tisztázni akartam, hogy az nem azonosítható néhány fórumhasználóéval. Én is hiszem, hogy összefogással meg lehet védeni egy jó ügyet. Még erősebben fogom hinni, ha megkeresel bennünket konkrét feladattal, útmutatással. Sőt, köszönöm előre is!

865 marai 2008-11-04 02:11:23 [Válasz erre: 864 IVA 2008-11-04 01:05:53]
Ezek mint a Népszabadság írásait mutatják. Valóban lebontásról írnak, de tudomásom szerint ( lehet , hogy én vagyok túl jóhiszemű) valójában átépítésről és nem teljes lerombolásról van szó. Adja Isten! Az asztalt viszont ilyen esetben igenis csapkodni kell. Nem igaz az, hogy egy ilyen esetben egyikünknek sincs módjában tenni. Ez tévedés. Rossz és önnyugtató megállapítás, az, ha leírod, hogy „ remélem, nem csak üres szövegelést folytattunk.”: Dehogynem! Ha valóban a lebontás az eredmény, vagyis a rombolás, akkor nem értetek el semmit. „ Elég élesen rávilágítottunk néhány jelenségre, és bízom abban, hogy a fórumokat olvassák az érdekeltek, olyanok is, akik nem szállnak be a társalgásba.”: És? Mit ér egy „rávilágítás”? Hol az eredmény? „ segítséget kértem igen magas helyen, s ehhez többen csatlakoztak. Hogy ez hatékony volt-e (lesz-e) a "kívánatos cél" érdekében, még nem tudjuk, mindenesetre a színház még áll. „: Nos a próbálkozás is szép. Jó ebben az esetben , hogy a válság a rombolás ellen hathat. Az, hogy ki mit ért átépítésen és mit lebontáson, felújításon vita tárgya lehet . Itt a manapság divatos többfunkciós szerepen van a hangsúly. Az, hogy a Momus eddig tárgyilagosan közölt híreket az Erkel Színház sorsáról, nem sokat jelent. „ Hogy kiállt-e mellette, vagy ellene fordult, nem tudom.”: Úgy látom, hogy ebben az ügyben közömbös álláspontot képvisel, de e mögött tulajdonképpen a KISZ-titkáros beállítódás lapul meg. A Vass Lajos-féle nézetrendszer. (Bocs.) A Momus állásfoglalása nem túlzottan számít persze, de a látszólagos. közömbössége csak árt. A beírásodból úgy látom, hogy Te lelkes Erkel Színház párti vagy. Ne hidd, hogy összefogással nem érhető el semmi. Ezt – az összefogás árán megszületett eredményességet – mutatja például az, hogy a hatodik , a hetedik vagy a nyolcadik kerületi önkormányzatok romboló elképzeléseivel szemben fellépő civil mozgalom már most is jelentős és kézzelfogható eredményeket ért el.

864 IVA 2008-11-04 01:05:53 [Válasz erre: 863 tevemaci 2008-11-03 21:05:26]
858 sz. hozzászólásodra azért reflektáltam, mert megörültem annak, hogy valaki végre új és jó hírt hozott, még ha pontatlanságokkal is. Akkor nem tudtam, hogy a hozzászólásban alultájékozottság és fogalomzavar van. Nem baj, hogy csak most jelentkeztél a topicban, csak nem értem, miért csapkodod azonnal az asztalt. 727, 747, 768 sz. hozzászólásainkban találhatók linkek, amelyek mögött sajnos egyértelmű híradások olvashatók. Egyikünknek sem volt módjában tenni, de remélem, nem csak üres szövegelést folytattunk. Elég élesen rávilágítottunk néhány jelenségre, és bízom abban, hogy a fórumokat olvassák az érdekeltek, olyanok is, akik nem szállnak be a társalgásba. Ez valóban kevés, ezért odafigyelést és segítséget kértem igen magas helyen, s ehhez többen csatlakoztak. Hogy ez hatékony volt-e (lesz-e) a "kívánatos cél" érdekében, még nem tudjuk, mindenesetre a színház még áll. Az eredmény egyre időszerűbb. Őszintén remélem, hogy a pénzügyi válság is a színház megmenekülésének kedvez. Ha már nem lesz 13. havi bérem; nem emelik a fizetésemet, miközben az árakat napról napra - legalább ne rombolják le a városunkat, a kultúránkat! És főként ne hazugságokra hivatkozva! A fogalomzavarokról. Az átépítés is számíthat felújításnak, hiszen a felújítás tág fogalom: egy nyári kifestéstől a praktikus és esztétikai építészeti átalakításokig - míg nem változik a funkció. Nagyon jó lenne, ha a színházat átépítenék: fejlesztenék színpadtechnikáját, bővülne kiszolgáló egységekkel és raktárakkal, javítanák (vagy visszaállítanák) a nézőtér, a foyer-k és a homlokzat arculatát. (Ez utóbbit immár bizonytalanul írom le. Be kell vallanom, amióta esztelen barbárok a lebontásra gondolnak, egyre szerelmesebb vagyok az Erkel Színház mostani megjelenésébe.) Fontos, hogy megmaradjon annak, ami: második fővárosi operaház, népopera, az ország legnagyobb színháza, amely komoly- és könnyűzenei hangversenyek rendezésére is alkalmas. Átépítés fogalmába tartozna, ha a színházat alkalmi filmvetítésekre is alkalmassá tennék, nagy szükség lenne rá. Látta már valaki, milyen mérhetetlenül snassz, igénytelen környezetben történnek a Magyar Filmszemle díszvetítései a Millenárison? Végül: a Momus nem azonos a Momus fórumának használóival. A Momus eddig tárgyilagosan közölt híreket az Erkel Színház sorsáról. Hogy kiállt-e mellette, vagy ellene fordult, nem tudom. Azt sem, hogy ez számítana-e.

863 tevemaci 2008-11-03 21:05:26 [Válasz erre: 862 IVA 2008-11-03 21:01:28]
Kérlek, linkelj be olyan híradást, ami a lebontásról szól. Én ilyet nem olvastam. Tenni pedig nem tettetek hatékonyan, ha nem, érettek el semmi kívánatos célt. Én nem tettem semmit, de nem is volt módomban.

862 IVA 2008-11-03 21:01:28 [Válasz erre: 861 tevemaci 2008-11-03 20:55:06]
A híradások egyértelműen lebontásról és új létesítmény felépítéséről beszéltek. Ha nem ezt olvastad, alaposan lemaradtál. (A linkeket is el kell olvasni, nem csak a "szövegelést".) Közülünk, fórumhasználók közül, többen is tettünk. Remélem, nem hiábavalóan. Te mit tettél?

861 tevemaci 2008-11-03 20:55:06 [Válasz erre: 859 IVA 2008-11-03 20:46:40]
Miért? Te hol ovastad, hogy lebontják az épületet? Én átépítésről hallottam. Átépítésról KISZ-tuitár múltú operaigazgatóhoz méltóan. A Momus közönsége hozzászólásokban fejezte ki itt a véleményét, de nem tett semmit. Sem ők, sem a "momus". Tehát még egy nyilatkozatot sem fogalmaztak meg. Semmit se tettek. Tehát akkor ez az egész csak egy üres szövegelés. Szó, de olyan szó, ami csak itt látható. Az meg kevés.

860 IVA 2008-11-03 20:47:21 [Válasz erre: 859 IVA 2008-11-03 20:46:40]
Bocsánat, természetesen Tevemaci!

859 IVA 2008-11-03 20:46:40 [Válasz erre: 858 tevemaci 2008-11-03 20:25:06]
Kedves tevemaci! Kaphatnánk bővebb információt a hír forrásáról és keltéről? Továbbá arról, hogyan értendő az átépítés, és kinek részéről, mennyit nyomott itt a latban a momus?

858 tevemaci 2008-11-03 20:25:06 [Válasz erre: 845 IVA 2008-10-18 01:23:18]
Tudomásom szerint átépítést ghatároztak el és nem lebontást. Igaz, hogy a felújítás lenne a legjobb, de e mellett a momus sem állt ki.

857 musicus2 2008-11-03 18:31:35 [Válasz erre: 855 IVA 2008-10-22 02:13:49]
Az MSZP hiába költözik akár Kuala Lumpurba, akkor is emlékezni fogunk rá, hogy mi állt ott a Köztársaság téren, és szemben. És hogy mindezt ki művelte velünk. Hajléktalanság már a 80-as években létezett, hiszen akkor szűnt meg egymillió munkahely. Demszky - többek közt - azzal nyerte meg Budapest polgármesteri székét, hogy azt ígérte, hogy fél éven belül nem lesz hajléktalan Budapesten. Mára több van belőlük, mint valaha. Ezt a fogalmat a magyar történelem során nem ismertük. A posztkommunizmus elhozta nekünk ezt is.

856 virius 2008-11-02 23:32:34 [Válasz erre: 853 WiseGentleman 2008-10-21 07:46:44]
A 4-es metró mindkettőt összeköti majd az Erkellel... :-)

855 IVA 2008-10-22 02:13:49 [Válasz erre: 854 musicus2 2008-10-21 15:26:57]
Valószínűleg a lakótelepek használhatatlanságát és emberi életre alig alkalmasságát felmérve vonultak ki több tízezren az utcára lakni. De félretéve az élcet: a hajléktalanok legtöbbje nyilván boldogan menne panelba, még ha jobb környezetben élt is, mielőtt vadállati sorba sodródott. Az Erkel Színház főbejárata előtt és mellékbejáratainak zugaiban tucatnyian alszanak éjszakánként. Lehet, hogy a pénzügyi világválság után akadnak majd olyanok, akik rossz lóra fogadtak, tönkremennek, és kénytelenek lesznek villájukból lakótelepi panelba húzódni. De máris úgy tűnik, hogy sokkal többen, tömegével lesznek olyanok, akik elveszítik munkájukat, 35 felett nem kapnak állást, és az utcán fogják végezni. Első ízben a '80-as évek végén jártam Párizsban. Legmeghökkentőbb élményem nem a bulvárok szélessége és nem a Chapelle Royal körbeépítettsége volt, hanem a rengeteg kéregető az utcán, fiatalok is. Pesten addig kevés koldust tapasztaltam, csoportosan csupán a dohánygyár előtt és az aréna tövében láttam őket: a Carmen színpadán. Ebédosztóként csak Bende Zsoltot ismertem: Melitone csuhájában. De az Erkel Színház színpadán nem férne el annyi kórusművész és statiszta, ahány ételosztásra várakozót látok a Blaha Lujza téren - éppen a régi Nemzeti helyén - délután 3 óra felé. A következő napokban várhatóan sokan fogják vicsorogva szidni az "átkost" és emlegetni '56 szellemét, amely végre most... Valóban, ünnepelni való, hogy végre Budapest utcáira költözött Párizs és Sevilla régi romantikája… Ötvenhatról és a romantikáról jut eszembe. Az MSZP már egy-két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta szándékát, hogy elköltözik az emblematikus homlokzatú Köztársaság téri székházból, idén meg is tette. Azzal indokoltak, hogy jelképesen is szeretnének végleg megszabadulni az elődpárt egyik jelképének számító háztól és az egész történelmi környezettől. Mostanában gondoltam bele: nem túl romantikus ez az indoklás? Vajon nem reálisabb, hogy olyan környezettől akartak szabadulni, ahol az egyetlen jelentős épület ledózerolását, robbantását remélik kilátásban, illetve évekig tartó, zajjal és zakatolással, piszokkal és porral járó építkezést a helyén... esetleg évekig, vagy évtizedekig tátongó gödröt? Nem túl reprezentatív panoráma.

854 musicus2 2008-10-21 15:26:57 [Válasz erre: 853 WiseGentleman 2008-10-21 07:46:44]
Haussmann bár élhető Párizst épített (ellentétben a legtöbb metropolissal, Párizs ma ilyen), de neki is voltak melléfogásai. Az ő várostervezése egyébként haditechnikai okokra vezethető vissza: meg akarták szüntetni a számos lázadás melegágyaként szolgáló külkerületek zegzugos utcákkal teleszőtt, tehát katonailag áttekinthetetlen rengetegét. Bizony, emiatt épültek a széles bulvárok, mert emiatt volt a grandiózus építkezésre pénz... Ahogy nálunk is katonai szempontok miatt épültek a panel lakótelepek. Csak ezek sokkal rondábbak, mint a bulvárok. És használhatatlanok, emberi életre alig alkalmasak. Hja, nekünk a várostervezésből is a resztli jutott... Podmaniczky báró, gyere vissza!

853 WiseGentleman 2008-10-21 07:46:44 [Válasz erre: 852 musicus2 2008-10-21 07:37:15]
Ezek szerint Haussmann báró monnyon le?? Jómagam a Kálvin tér üvegmonstrumát és a Gellért szálló előtti forrásházat robbantanám fel! Persze, kizárólag virtuálisan...

852 musicus2 2008-10-21 07:37:15 [Válasz erre: 847 IVA 2008-10-19 04:34:56]
Ez való igaz, nem szabad a várostervezésben hibákat elkövetni, mert azok helyrehozhatatlanok. A párizsi Chapelle Royal csodájára gondoljatok, ami teljesen körbe van építve, ezzel tönkretéve. Vagy még eklatánsabb a Place Dauphine, ez a csodálatos háromszög alakú tér, középkori épületekkel környezve, csak a háromszögnek a lezárása hiányzik, mert azt lebontották, hogy legyen hely az igencsak jellegtelen Palais de la Justice túlméretezett lépcsőjének (!). Párizsban ezek a szörnyűségek a XIX. században történtek, viszont nálunk a városrombolás ma folyik, a szemünk láttára. Pedig nálunk nincsen császárság, nincs III. Napóleon (igaz, hogy a pénz nálunk nagyobb "úr", mint annak annak idején a kis Bonaparte volt Frankhonban).

851 musicus2 2008-10-21 07:24:21 [Válasz erre: 849 IVA 2008-10-20 01:59:34]
Ühüm, az. Amit a buszból kénytelen vagyok hetente megcsodálni. A VOLT rácfürdő. A Hotel Clark képét a Várnegyedben, az első kerület lapjában láttam. Iszonyat. Egyelőre nem indult meg az építkezés, csak a palánk áll.

850 IVA 2008-10-20 02:03:32 [Válasz erre: 846 IVA 2008-10-19 04:33:26]
No megállj csak! Civil városvédők felhívása Bel-Budapest lepusztítása ellen Népszabadság - Bárkay Tamás - 2008. október 10. Állítsuk meg Belső-Budapest pusztítását! címmel kiáltványt készített és ír alá jövő pénteken a városvédő civil egyesületeket tömörítő Podmaniczky Páholy, alapításának első évfordulóján. A kiáltvánnyal a város döntéshozóit és az építési tevékenységben érintett szakmai és társadalmi szervezeteket, intézményeket, hivatalokat figyelmeztetik épített örökségünk, értékeink elherdálásával kapcsolatos felelősségükre. "Budapest egyik legfőbb értéke az előző századfordulón épült belső várostest. Ez adja a főváros egyedi s büszkén vállalható, szép építészeti arcvonásait. Az eklektika, a historizmus meghatározta különleges városkép, épített örökségünk e gazdag szövete számos helyen fölfeslett, erodálódik, továbbra is pusztul – és egyre inkább pusztítják. Mindnyájunk felelőssége, hogy a rombolás folyamatát megállítsuk. Felelőssége a főváros közönségének is, de sokkal inkább számonkérhető az önkormányzati testületek képviselőin, a jogalkotókon, a város ügyeiben eljáró tisztségviselőkön, a beruházókon, a tervezőkön és építészeken, akiknek a döntései a jövő nemzedékek kulturált környezetét alakíthatják. Vagy éppen ellenkezőleg: megsemmisítik az esélyt értékeink megmaradására. Ez az épített képlet, közös örökségünk elegendően rugalmas, hogy fejlesztési szándékokat befogadjon. De minden új elemét úgy kell megalkotni, hogy az a meglévők szerves része legyen, fogaskerekek módjára kapcsolódjék össze régi és új. A történelmi városmag ne legyen terepe stíluskísérleteknek! Még kevésbé átgondolatlan presztízsberuházásoknak vagy az elvtelen haszonszerzés megtestesüléseinek, olyan törekvéseknek, melyek a következményeket figyelmen kívül hagyva kárt okoznak másoknak, a negyed polgárainak. Budapest jövőjének esélyeit – történelmileg kialakult és vonzó arculatát, habitusát – erősen rontja a teherbíróképességét többszörösen meghaladó gépjárműközlekedés is. A belső városrészekben radikálisan vissza kell szorítani az autóforgalmat, egyúttal előnyt adva a tömegközlekedésnek, szabad utat a gyalogosoknak, kerekezőknek. Hibákat „helyrehozni” képtelenség! El kell kerülni, meg kell akadályozni, hogy bekövetkezzenek. Ehhez a civil világ közvetlen beavatkozása, hatása kevés. De fordulhat azokhoz, akik e városért esküdtek föl szakmájuk etikájára, a közösség szolgálatára. Kitartásával kikövetelheti, hogy a hivatásuk szerint dolgozó szakemberek, alkotók, vállalkozások és választott képviselők, a városvezetők ne halogassák tovább a döntést, hanem az értékek megőrzésére összpontosítva állítsák fenntartható pályára a történeti városmagot. A jövőben a helyreállítás, a felújítás és a régi házak életkörülményeit javító rehabilitáció kell hogy legyen a fejlesztői és tulajdonosi tevékenység meghatározó terepe a belső kerületekben, önkormányzati segítséggel és erőszakolt lakosságcsere nélkül. Növelni kell a fény, a levegő és a növényzet jelenlétét az udvarok kitágításával és a közterületeken is. Ne csak az autók számára legyen kötelezően biztosítandó a parkoló, hanem a gyerekeknek a játszóhely is! Értékes épített örökségünk csak akkor tud megmaradni, ha korszerűsíteni tudjuk az életkörülményeket. Budapest rehabilitációs megújulása érdekében haladéktalanul ki kell dolgozni és életbe kell léptetni egy olyan ösztönző- és szabályozási rendszert, amely beindítja az értékek megőrzését, a történeti beépítés jövőjét szolgáló programot! A Podmaniczky Páholy felszólítja a város épített örökségének sorsáért felelős tényezőket, hogy a mai és a jövendő polgárok érdekét legjobban szolgáló döntésekkel készítsék elő Belső-Budapest megőrző megújítását, és ehhez vegyék igénybe a civil és a szakmai szervezetek hozzájárulását mind az értékek feltárásában, mind pedig megőrzésükben. Budapest a békés mindennapokat szolgáló, a maga értékeit és rangját megtartani képes főváros kell hogy maradjon, nem áldozhatjuk fel. Senki se rabolhassa meg saját, rövid távú érdekeiért közös jövőnket!" - írják a civilek. A Páholy alapítói: Budapest Világörökségéért Alapítvány, Budapesti Városvédő Egyesület, ICOMOS MNB Egyesület, Kamermayer Projekt Egyesület, Kós Károly Egyesülés, LÁT-KÉP Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Csoportja, Nagy Budapest Törzsasztal, ÓVÁS! Egyesület, Szeretem Budapestet Mozgalom, Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. A Páholy nylít levelet írt a józsefvárosi önkormányzatnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak, a Fővárosi Település- és Értékvédelmi Főosztálynak és az „ingatlanfejlesztőnek” a József és a Tavaszmező utcai műteremházak furcsa eladása ellen tiltakozva. Azt írják: VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata, a nyilvánosságra került indoklás szerint hiteltörlesztési kényszerből – és minden kikötés nélkül! – értékesítette a József utca 37.–Tavaszmező utca 6. alatti, egymással szomszédos telkeken álló épületek együttesét, a város és az ország művelődéstörténetének kitüntetett fontosságú örökségelemét. A 19-20. századi építészet meghatározó jelentőségű mestereinek és számos jeles művésznek volt itt otthona, alkotóműhelye, az együttesen belül több, részben építészetileg is védendő – és az utókornak megőrzendő – érték található. A Podmaniczky Páholy elfogadhatatlannak tartja, hogy a megóvást igénylő s arra érdemes kulturális értékek s az ezekhez kapcsolódó közösségi, társadalmi érdekek védelem nélkül maradjanak, a feltételezett kártérítési követelések miatti félelem áldozatául essenek. A szervezet, felelősségükre figyelmeztetve felhívjuk ezért a kulturális örökség védelmében illetékes intézményeket, hogy tegyenek lépéseket a köz javát szolgáló megoldás megtalálására, hogy a műteremházak fennmaradhassanak, őrizve közös múltunk emlékeit és emlékezetét. A Páholy felhívja a területen tulajdonosi jogokat gyakorlókat, hogy olyan befektetési-fejlesztési programot dolgozzanak ki, amely alkalmas arra, hogy saját üzleti érdekeiket összehangolják Budapest általános érdekeivel. Hasznosítva, de fenntartva közös örökségünknek ezt a jelentős értékét.

849 IVA 2008-10-20 01:59:34 [Válasz erre: 848 musicus2 2008-10-19 05:38:38]
Talán nem cenzúra miatt nem található: éppen mára megújult a Népszabadság Online, és az új oldalon egyáltalán nem találom az Építészet rovatot, ahonnan a cikk való. Lehet, hogy ez a rovat még áttöltés előtt áll - de az sem kizárt, hogy ezentúl nem foglalkozik az újság az építészettel. Elmentettem a cikket wordbe, megpróbálom beilleszteni a szöveget a következő hozzászólásba. (Nem láttan a Hotel Clark tervét, majd utánanézek. Az új szálló, amelyről beszélsz, a valamikor Rácz fürdő?)

848 musicus2 2008-10-19 05:38:38 [Válasz erre: 846 IVA 2008-10-19 04:33:26]
Ejnye! A keresett cikk nem található? Már a Népszabót is cenzúrázzák?... Elképesztő valóban, ami folyik. Láttátok a Hotel Clark tervét? Olyan mint egy szappantartó, pipisárga színben, ablak nélkül(!) a világörökság panorámájára nézve és azt elrondítva... Vagy az Erzsébet híd melletti új monstruózus fürdőhotelt, amivel tönkretették a többszázéves műemléképületet. Budapesten mindent meg lehet csinálni, ha pénzed van. Erdőt irthatsz, túlépíthetsz, világörökséget tönkretehetsz, sportlétesítményt, kulturális centrumot, műemkléket rombolhatsz, csak a megfelelő helyre megfelelő összeget csúsztass. Mint az Erkel színház esetében.

847 IVA 2008-10-19 04:34:56 [Válasz erre: 846 IVA 2008-10-19 04:33:26]
A harmadik idézet lemaradt: Hibákat "helyrehozni" képtelenség! El kell kerülni, meg kell akadályozni, hogy bekövetkezzenek.

846 IVA 2008-10-19 04:33:26
Nem az Erkel Színházról szól, de témánkba vág: [url]http://nol.hu/kultura/cikk/510166/#;No megállj csak![/url] Civil városvédők felhívása Bel-Budapest lepusztítása ellen Népszabadság - Bárkay Tamás - 2008. október 10. "Mindnyájunk felelőssége, hogy a rombolás folyamatát megállítsuk." "A történelmi városmag ne legyen terepe stíluskísérleteknek! Még kevésbé átgondolatlan presztízsberuházásoknak vagy az elvtelen haszonszerzés megtestesüléseinek, olyan törekvéseknek, melyek a következményeket figyelmen kívül hagyva kárt okoznak másoknak, a negyed polgárainak." "Hibákat >>helyrehozni<< képtelenség! El kell kerülni, meg kell akadályozni, hogy bekövetkezzenek."

845 IVA 2008-10-18 01:23:18 [Válasz erre: 843 virius 2008-10-17 10:41:26]
Attól tartasz, hogy úgy vonulnának fel, hogy nem is hozzák nyilvánosságra, ki lesz a beruházó és a kivitelező? A Józsefváros (a VIII. kerületi önkormányzat lapja) október 14-én megjelent számában áll egy rövid cikk Lebontják az Erkelt címmel. Bevezető szövege: "Az életveszélyessé nyilvánított Erkel Színházat lebontják, és új, többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyén." - Vajon ez az "épületegyüttes" csak az újságíró pontatlan fogalmazása? Értelmezésem szerint ugyanis az együttes több épületet jelent. A továbbiakban számunkra nem új kérdésekkel foglalkoznak, a cikk végét idézem: "Kérdés persze, hogy a pénzügyminiszter a jövő évi szűkös költségvetésben hol különít el pénzt a milliárdos beruházás megvalósítására. Lehet, hogy egy újabb - a meg nem épült kormányzati negyedhez hasonló - kudarc részesei leszünk a Köztársaság téren?" Külön helyen idézi fel az írás, hogy Vass Lajos éppen egy éve adott interjút a lapnak, s most, hogy a tervek szerint az Erkel jövője egész másképp alakul, újból nyilatkozatot kértek tőle. "Vass Lajos - ígérete szerint - véleményét a színházra vonatkozó kormányhatározat elfogadása után osztja meg velünk." Hát akkor... Hajrá, válság!!!

844 IVA 2008-10-18 00:53:14 [Válasz erre: 842 WiseGentleman 2008-10-17 03:15:10]
Köszönöm, kedves WiseGentleman. Ennek az archívumnak a leánykori neve: az Operaház kettővel ezelőtti honlapja, a Szinetár legutóbbi regnálása előtti korszakból. Azóta a Google-ban való keresés során szoktam találkozni az oldalaival, amikor innen is kidob egy-egy nevet. Különös egy képződmény, és nem is értem. A képek és számos fukar szöveg azóta kikoptak belőle, ugyanakkor informál arról, hogy mi lehetne benne az azóta eltelt időből. Ahhoz képest, hogy nem aktív oldal, rajta van már pl. A bajadér jövő havi bemutatójának dátuma. Több persze nem is lehetne, hiszen az élő honlap sem ambicionálja a tájékoztatást. Ez az oldal leginkább arról szól, hogy mi mindennek kellene rajta lennie.

843 virius 2008-10-17 10:41:26
A mai Metropolban jelent meg a "Lebontják az Erkelt" cikk, mitha újdonság lenne, de úgy látszik, rájöttek, hogy nem nóvum, mert a netre nem tették fel... Persze jobb lenne valóban tudni, pontosan hányadik hó hányadikán vonulnak fel az építők?

842 WiseGentleman 2008-10-17 03:15:10 [Válasz erre: 841 IVA 2008-10-17 01:40:50]
Kedves IVA: Nézd meg [url]http://www.archivum.opera.hu/site.php;ezt[/url]

841 IVA 2008-10-17 01:40:50 [Válasz erre: 839 don carlo 2008-10-16 19:40:46]
Sok minden ízlés és viszonyítás kérdése. Nekem a buszpályaudvar azért nem fáj, mert a Kempinski Hotelt tartom Budapest egyik legrondább épületének. Azért sem szeretném, ha lebontanák az Erkelt, mert kiszámíthatatlan, milyen förmedvényt emelnének a helyén. Láttam épülni az Opéra Bastille-t, és láttam készen. Első gondolatom az volt róla, hogy akkor már inkább az Erkel Színház. (Második gondolatom: a Beaubourg után Párizs legpocsékabb épülete.) Nézőterét csak képről ismerem. Feltételezem, hogy jó - de az sem szebb az Erkelénél. Persze belsejét és külsejét említve elsősorban arra az Erkelre gondolok, amely kisebb vagy nagyobb felújítással lehetne. Ha már itt került szóba az Operaház honlapja: nincs mire büszkének lenniük! Ha lépezik olyan színház, amelynek kötelessége lenne informálni a színház múltjáról, régi nagyjairól, az Operaház ilyen. Korábbi honlapján szolgált hasonlóval, ám a honlap megújításával ("Money, money, money"!) a múlt el is tűnt róla. Hibás, hiányos és késedelmes a műsorközlés is. A Tháliában adtak 3 egyfelvonásost, Sztravinszkij műveiből. A előadásban nincs szünet, a három művet a rendezés és a látvány egységbe foglalja. A honlapon olvasható sorrenddel ellentétesen az első darab A róka, második a Mavra, harmadik A katona története volt. Az Opera honlapja egyáltalán nem tüntette fel, hogy az előadás (fontos) közreműködői a Színház és Filmművészeti Egyetem IV. éves operett-musical osztályának hallgatói voltak, az Operaház nyomtatott műsorkalendáriuma pedig csak A katona története előadásának szereplőiként ígérte, méghozzá "V. éves (!) musical szakos hallgatókként", holott mindhárom részben szinte mindegyikük folyamatosan jelen volt és játszott. A honlapon a kalendárium egyeik napján az előadás 18:00-18:20 óráig (!) tartott, a többi napon hol 19:45-re, hol 19:50-re jelezték az előadás végét - holott az 20:00 óra után ért véget! Már csak egy hónap választ el bennünket A bajadér című balett bemutatójától. Immár két hete folyik a jegyértékesítés, és a honlapon még nincs szereposztás (noha az kettős lesz) és nincs semmilyen ismertető a darabról. Többen halogatjuk két előadásra szóló jegyeink megvásárlását, mert mindkét szereposztást szeretnénk látni. És nyilván vannak, akik egy csábító ismertető nyomán sietnének jegyet váltani. Ennyire nem kell, sem sürgős a bevétel az Operaháznak?

840 IVA 2008-10-16 22:50:41 [Válasz erre: 835 mimi59 2008-10-16 09:26:19]
Ha akarná, megtehetné az állam is. Naponta elképedek azon, hogy - csak az én kis munkahelyemen - micsoda mennyiségű csikket termelnek az emberek. Én naponta újratermelik! Megyek az utcán, bárhol, járdán és úttesten, hever a temérdek csikk. Sorba állok az üzletek pénztáránál, előttem szinte mindenki vásárol cigarettát. Bárhova bekukkantok az utcáról, kocsmába vagy finomabb helyekre, mindenütt gomolyog a füst... Ennek az államnak csak a cigarettaértékesítésből befolyó áfából minden gondot fölényesen meg kellene tudnia oldani, s akkor még nem is beszéltünk az alkoholról, és minden másról, ami áfaköteles (mi nem az?). De sajnos van két csatorna, ahol elfolyik a pénz java...

839 don carlo 2008-10-16 19:40:46
Ajajjjj..... az 5 évet úgy értettem, hogy egy ideiglenes felújítás után még 5 évadot simán le tudna nyomni ez a drága színház! Utána persze, egy nagy felújítás, és azt követően több évtizedes működés! Apropó! Naponta látom a csodás MÜPA Lágymányosi-híd felöli oldalát...akár az Erkel lenne, csak szebb kivitelben....uazok a kis keskeny ablakok, műkő, stb..próbálkozás is volt reklámtábla ügyben, 3 függőleges monstrum, egyem a kis szívüket, be is fuccsoltak, amilyen hamar felrakták, olyan hamar le is szedték....undoríííííítóóóóóó volt! mint pl. az is, az utókor számára meghagyott, szocializmus kiváló építészeti remeke, az Erzsébet téri volt buszpályaudvar....az 5 csillagos luxus szállodák szomszédságában! BRAVO!!!! De menjünk vissza operáékhoz.... Olyan gyönyörű, és szívet-lelket melengető látvány, a világörökséget képező Andrássy úttól pár méterre bennt lévő ÜZEMHÁZ épülete! Fannnnntasztikus látvány, még "nagyobb" élmény belülről! Igaz, az Erkel meg undorka....vagy, az aki ezt állítja... Jön a córesz T.operai vezetés! Mibűűű lesz pénz kifizetni a Thalia és a többi bérleményt??? ...akkor, amikor ott van ingyé egy tesó? Ja, és van ebben az országban egy Laki épületszobrászat is, akik palotát tudnának varázsolni az Erkel jelenlegi homlokzatából úgy, hogy egy darab téglát nem bontanának ki! (nem vagyok érdekelt náluk :)) ) Na nem baj, semmi gond! Lényeg az, hogy mutatjuk a Világnak, lám lám, lehet interneten jegyet s bérletet venni, kalendárium, haviműsor, szereposztás, stb.... csudijóóóóó..... csak az a gond T.Vezetőség, hogy belülről meg baromi módon rohad az egész!!

838 Pancoletti 2008-10-16 16:55:16 [Válasz erre: 834 IVA 2008-10-16 04:14:45]
szerintem nem ő akar itt rombolást csinálni... állítom, hogy valami nagyon vezetés-közeli emberek. (Szinetár, A Háromnevű,stb.) ők tudtommal le is nyilatkozták valahol, hogy igényt tartanak rá. :-( ők viszont elég erősek... :(

837 mimi59 2008-10-16 16:07:23 [Válasz erre: 836 WiseGentleman 2008-10-16 10:52:54]
Ugyan, kedves Wise, ha akarna, adhatna.

836 WiseGentleman 2008-10-16 10:52:54 [Válasz erre: 835 mimi59 2008-10-16 09:26:19]
Ehhez persze a kormánynak is megfelelő adócsökkentési sémákat kellene alkalmaznia a kultúra támogatásáért.

835 mimi59 2008-10-16 09:26:19 [Válasz erre: 834 IVA 2008-10-16 04:14:45]
Ott nagyobb lesz a haszon, mint holmi színház meg plázaépítésben.Szeretnék egyszer egy olyan hírt olvasni, hogy a leggazdagabb "magyar" itthon tesz valamit az egész országért. MEGHEHETNÉ, HA AKARNÁ.

834 IVA 2008-10-16 04:14:45 [Válasz erre: 810 virius 2008-10-03 19:57:55]
Korábbi hír, hogy Demján Sándor beszáll az orosz lottóbizniszbe, kétszáz millió eurót fektetne az orosz lottóüzletbe. Tegnap délután hallottam a rádióban, hogy Demján Sándor, az egyik leggazdagabb magyar, szerencsejátékot alapít Oroszországban. Tegnap esti híradásban már úgy hallottam, hogy Demján Sándor szerencsejátékot alapított Oroszországban. Lehet, hogy ehhez csak 2-3 órára volt szüksége? Remélem, most offoltam csupán, mert a nagy plázaépítőnek nem lesz köze az Erkel Színház témájához. Illetve remélem, hogy ide vágott a hír, amely úgy is értelmezhető, hogy Demjánnak elment a kedve a színházrombolástól, mert nagyobb üzletet lát az orosz hülyék adóztatásában. Hiszen igaz a mondás: a lottó a hülyék adója. Sajnos, én is ezen önkéntes adózók közé tartozom.

833 virius 2008-10-15 11:19:30 [Válasz erre: 830 IVA 2008-10-15 04:48:38]
Sőt az Országos Filharmónia is rendszeresen szervezett koncerteket hétfői napokon az Erkelbe, bérletben is, az akkoriban jellemző koncertterem-hiány miatt. Ha emlékeztek rá, az előcsarnokban ezért volt két pénztárfülke, a bal oldali volt az operajegyeké (később is!), a jobb oldali pedig a Filharmóniáé.

832 virius 2008-10-15 11:17:39 [Válasz erre: 829 IVA 2008-10-15 04:42:10]
És ne feledkezzünk el Bernáth Aurél festményeiről sem. Tudtommal - ha új épületet húznak is a régi Erkel helyére - a képeket bele kell foglalni az új Erkelbe. Nemrég ui. védetté nyilvánították a képeket, legújabb információm szerint.

831 WiseGentleman 2008-10-15 05:49:00 [Válasz erre: 830 IVA 2008-10-15 04:48:38]
A lényeg, hogy színház és kultúrcentrum legyen, s ne valami gagyi dolog, asszem ebben egyetérthetünk.

830 IVA 2008-10-15 04:48:38 [Válasz erre: 828 WiseGentleman 2008-10-14 23:18:03]
Ugyancsak csalódnék, ha öt évről lenne szó, az pazarlás is lenne. Engem nem zavarna, ha rockoperákat és -koncerteket, akár Megasztár-döntőket is adnának a felújított, régi színházban, ha ez segíti a fenntartását, nem muszáj bemenni ezekre. (Régen is fellépett az Állami Népi Együttes, volt táncdalfeszivál, Koncz Zsuzsa-koncert stb.)

829 IVA 2008-10-15 04:42:10 [Válasz erre: 827 don carlo 2008-10-14 19:23:12]
Én is a "kárörvendők" közé tartozom, bár nem biztos, hogy kár, ami történik. A válság hallatán első gondolatom volt az Erkel megmenekülhetése.

828 WiseGentleman 2008-10-14 23:18:03 [Válasz erre: 827 don carlo 2008-10-14 19:23:12]
Viszont, ha felújítanák, akkor ne csak 5 évre gondolkozzanak, szerintem. Az is kérdés, hogy a megálmodott komplexumba terveznek-e zenés színházi előadásokat. Mert, ha igen, akkor gyakorlatilag az a scenario játszódik le, mint a Budai Skála esetén: egy jobb, korszerűbb, hasonló funkciójú intézmény jelenik meg.

827 don carlo 2008-10-14 19:23:12
Lehet hogy kárörvendő leszek, de tudat alatt nagyon reménykedem abban, hogy a nagy gazdasági válság miatt, a színház esetleges bontása elmarad. Hiszen, nincs pénz újra! (szerintem) Persze egy hiú ábránd, de nagyon jó lenne ha egy kis ráfordítással,szükséges felújítással, ismét megnyitnák nekünk közönségnek is a színházat, a mai és ismert formájában. Véleményem szerint, 5 évet még simán játszani tudna, még akkor is, ha nem lenne benne mozgólépcső, és maradna az 1 db lift... ...de legalább a színház is élne tovább...és nem az emlékezetünkben....

826 virius 2008-10-09 16:34:01 [Válasz erre: 823 Pancoletti 2008-10-08 19:23:06]
Sőt a 178-as is érinti (a Naphegy és a Stadionok közötti járat)... :-) Na ennyit az offolásról, térjünk vissza az Erkelre... Még mindig nem tudni, mikor vonulnak fel az építők. Most persze újra folynak benne a próbák (ma is volt Mester próba), de bezzeg amikor tavaly majd' egy évig senki sem használta az épületet...

825 Futott Még 2008-10-08 22:01:02
Idióták ezek. Fél (negyed) áron ki lehetett volna hozni az Erkelből egy - a MŰPA-nál jobb akusztikájú - igazi koncerttermet, mélygarázzsal, infrastruktúrával, majdnem a város közepén, egyesek számára "walking distance" távolságban. Ugyanezt - plázát építeni - akarták a Várbazár esetében is, miközben a Hungária körúton még mindig nem lehet végigmenni, hogy az általános fővárosi és vidéki helyzetről ne is beszéljek. De csak tűrjünk, mint a Rádió zenei együttesei...

824 Pancoletti 2008-10-08 19:23:16 [Válasz erre: 823 Pancoletti 2008-10-08 19:23:06]
azért ez annyira nem rossz!

823 Pancoletti 2008-10-08 19:23:06 [Válasz erre: 820 WiseGentleman 2008-10-08 18:09:58]
Keletitől 2 perc séta, ha nem tetszik lehet buszra szállni 1 megálló erejéig!

822 Pancoletti 2008-10-08 19:22:37 [Válasz erre: 820 WiseGentleman 2008-10-08 18:09:58]
:(

821 Spangel Péter 2008-10-08 19:14:50 [Válasz erre: 820 WiseGentleman 2008-10-08 18:09:58]
Ebben teljesen igazad van, de azért nem kellene az Erkelt feláldozni ilyen célra, szerintem.

820 WiseGentleman 2008-10-08 18:09:58 [Válasz erre: 818 Spangel Péter 2008-10-07 13:37:27]
Az Aréna Plaza megközelíthetősége elég csapnivaló (mármint, akinek nincs kocsija).

819 virius 2008-10-08 14:12:26 [Válasz erre: 814 mimi59 2008-10-05 12:54:26]
Nem az Operából cipelnék át, hanem a Columbus utcai díszletraktárból.

818 Spangel Péter 2008-10-07 13:37:27
A hajógyári szigetről most nagy a hallgatás. Az Erkeltől alig egy kilométernyire ott az Aréna Plaza. Mi a búbánatnak (bocs' Búbánat!) mégegy Pláza, tele van a város és környéke ezekkel. A benne lévő mozik meg konganak az ürességtől. És minek annyi bevásárlóközpont drága árúkkal, legfeljebb sétálni lehet bennük, hogy lássuk, mit nem veszünk meg, mert drága. A jó akusztikájú Erkelt meg CSAK fel kellene újítani. Bécsnek három operaháza van, nálunk egy, jelentősen csökkent repertoárral. Hiányzik az Erkel, a közönségnek KELL, ne a politika és az egyéni érdekeltség döntsön felőle!!!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.