Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház


33 Búbánat 2006-01-06 11:50:32
Mikor újul meg az Erkel? Népszabadság • Szemere Katalin • 2006. január 6. Ha optimálisan alakul, akkor két év múltán nyithat a felújított Erkel Kép: Szabó Barnabás Bár évek óta napirenden van a riasztó állapotú budapesti Erkel Színház fel-újítása, még nem tudni, mikor kezdik el a munkát. Majd egy éve úgynevezett Public Private Partnership (PPP) előpályázatot hirdettek az Erkel Színház felújítására. A pályázatkiírók arra voltak kíváncsiak, akad-e rá vállalkozó. Akadt. Hárman küldték el elképzeléseiket. Tavaly májusban úgy tervezte a fenntartó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), ha csak felújítják az Erkelt, és nem építik újjá, akkor az két év alatt megvalósulhat. Ma nem mer jóslásokba bocsátkozni senki, egyes szakértők azt tippelik, még legalább másfél év kell ahhoz, hogy elkezdődhessen az építkezés. Az NKÖM közigazgatási államtitkára, Benedek András szerint, ha minden optimálisan alakul, akkor két év múlva megnyílhat a frissen felújított ház. Jelenleg a PPP-konstrukció tökéletesítésén dolgoznak. A tárcaközi bizottság (a gazdasági és a Pénzügyminisztérium, valamint a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai, valamint független szakértők foglalnak állást a magántőke és a kormány közös \"projektjéről\") első körben tavaly ősszel alacsonynak vélte az állam kockázatviselését a konstrukcióban, azaz úgy vélte, túl nagy felelősség hárulna a magánbefektetőre. Az újabb előterjesztéshez szükség volt az Operaház modernizációs programjára is, amely december elején érkezett a fenntartóhoz. Ennek ugyanis egyik sarkalatos pontja az Erkel felújítása, valamint az intézmény műhelyházának áthelyezése. A vezetés tervezi, hogy esetleg a Köztársaság téri épületben kaphatnának helyet az előadások díszleteit, jelmezeit készítő és karbantartó műhelyek. Benedek András szerint még januárban a kormány, de előtte a tárcaközi bizottság elé juthat az újabb elképzelés: a terhekben fele-fele arányban vállalhatna szerepet az állam és a magánbefektető. Csak ezek után indulhatna el a pályázat előkészítése, meghirdetése és az építkezés. Kérdésünkre, hogy mennyire tolhatja tovább a 4-es metró építése és a Köztársaság tér rendezési terve a rekonstrukciót, Benedek András nem tudott válaszolni, mint mondta: ha nem kezdik el a pályázat előkészítését, sosem épül újjá az Erkel Színház.

32 virius 2005-11-23 19:45:31
Húú, igaz lenne, hogy fél éve tetszhalott ez a topik és a legutolsó bejegyzéseket is mind én írtam bele? Mivel nem szándékszom önmagammal levelezni, mindenkit megkérdezek: ki hallott az Erkel körüli új fejleményekről? Mert én azt hallottam, hogy mégsem zárna be jövő Húsvétkor az Aida előadással, hanem végigmegy itt is az évad, sőt, mi több, a teljes következő évad, tehát még legalább másfél év van a bezárásig és átépítésig. Csak az a szomorú, hogy az utoljára 1961-ben átépített épület állaga ezalatt is tovább fog romlani, már most is méltatlan egy európai operaszínház névre. Ha Jutocsáék annyit szónokolnak a világszínvonalról, talán itt az Erkelben is tenni kéne végre valamit. (Nota bene: az Erkelt folyamatosan kb.ötven éve \"fogják majd a közeljövőben bezárni\"...)

31 virius 2005-05-21 14:25:29
Kiss Eszter Veronika cikke a Magyar Nemzetben 2005.május 21.,14 ÁTÉPÍTIK AZ ERKEL SZÍNHÁZAT Három befektetőjelölt nyújtotta be terveit az Erkel Színház PPP-konstrukciós felújítási előpályázatára. A PPP- (Public Private Partnership) szerződés lényege, hogy a befektető hosszú távra megkapja az épület üzemeltetési jogát, és a Magyar Állami Operaház minden évben 120 napra visszabérli az előadások és a próbák idejére. Mivel az Erkel Színház nem minősül műemléknek, az Operaház a részleges átépítést és a teljes lebontást, majd más arculatú teátrum felépítését is elképzelhetőnek tartotta, mindkettőre érkezett megoldási javaslat. A beérkezett pályázatok közül átalakítást javasolt a Mányi Építész Stúdió Kft. - KÉSZ Kft., új, a forradalom emléke előtt tisztelgő ötvenhat emeletes épületet a belga Atelier D\'Architecture de Genval és mindkettőre tett javaslatot a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda - Duna Sétány Székház Kft., Trigránit cégcsoport. A közbeszerzési pályázatot az előpályázatok kiértékelése után írják ki. Szinetár Miklós, az Operaház leköszönő főigazgatója elmondta: az Erkel Színház átépítése hosszú ideje napirenden volt, de mivel egyértelművé vált, hogy ehhez az államtól nem kaphatnak pénzt, a PPP-konstrukció mellett döntöttek. A magántőke bevonását egyébként a kormányzat is támogatja. A teátrummal kapcsolatos munkálatok nagy valószínűséggel a Köztársaság tér teljes átalakulásával együtt történnek majd, hiszen az új metró egyik állomása is oda kerül.

30 virius 2005-05-20 21:03:53
Balázs Éva cikke a Metro újságban 2005.május 20.,13 TERVEK AZ ERKEL SZÍNHÁZ ÁTÉPÍTÉSÉRE Az Erkel Színház általános felújítása, részleges átalakítása, valamint teljes lebontása, a helyén egy új teátrum építése is szerepel azon elképzelések között, amelyeket a budapesti létesítmény átépítésére kiírt előpályázatra nyújtottak be. Három tervet csütörtökön mutattak be a helyszínen. A kulturális minisztérium és a színház társintézménye, a Magyar Állami Operaház ez év februárjában írt ki előpályázatot az úgynevezett PPP-konstrukcióban (Public-Private-Partnership), magánbefektető bevonásával történő átépítésre. Szinetár Miklós, az Operaház távozó főigazgatója elmondta, hogy a minisztériummal kötött megállapodás szerint az Erkel Színház évente százhúsz napon át az Operaház rendelkezésére állna. A közbeszerzési pályázat kiírása a nyár végén várható, a korszerűsített színház másfél-két év múlva nyílhatna meg. A rekonstrukció egybeesik a Köztársaság tér rendezésével és a 4-es metró megvalósításával, így az koordinatív módon történhet meg. Ha \"csak\" a színház rekonstrukciójáról van szó, akkor a kiírástól számított két év alatt befejeződhet a munka, ha viszont a metróépítéshez is kapcsolódó nagyobb beruházásról, akkor több évre lesz szükség - fűzte hozzá Závecz Ferenc, az Operaház ügyvezető igazgatója.

29 virius 2005-05-02 22:31:52
Lectori salutem, itt az ideje, hogy a regisztráció bevezetése óta először, ez a topic is feltámadjon. Jó lenne tudni végre, mi lesz az Erkel Színház sorsa, pontosan mikor zár be (tudomásom szerint az éppen aktuális műsor jövő húsvétig szól). Závecz úr szerint van kapcsolat a DBR-metróprojekttel, nehogy már kétszer túrják fel egymás után a Köztársaság teret. Bár továbbra is aggódom a majdani alagútfúrás okozta hanginterferencia hatása miatt, annyi könnyebbség azért van a dologban, hogy a metróalagút nem közvetlenül a színház épülete alatt halad majd át. Az ezzel kapcsolatos ábrát lásd a www.metro4.hu honlapon a Népszínház utcai megállónál. Továbbá ajánlom mindenki szíves figyelmébe a Magyar Nemzet ápr.25-i számában megjelent cikket az Erkel Színház jövőjéről.

28 Potork 2005-03-31 23:00:11 [Válasz erre: 27 kiábrándító 2005-03-20 22:14:02]
\"Kiábrándító\", teljesen igazad van. A fórumot azért voltam bátor életre hívni, hogy legyen színtere a szép és felemelő gondolatoknak (is). Bíztam benne, hogy vannak ilyenek, és ezt most sem gondolom másképpen. Célom mégsem a kritikátlan dicsérgetés, hanem egy olyan lehetőség, ahol mértéktartó vélemények hangzanak el emlékezetes, vagy éppen javítandó pillanatokról, történjék a függöny bármelyik oldalán is. Példának mondanék is egy ilyet, ami furcsa módon mégsem az Erkelben történt. A rákos kislányért vállalt jótékonysági koncertre gondolok. Túl a vállalás nagyon is becsülendő okán, akik ott voltunk, felejthetetlen élménnyel gazdagodva tértünk haza. Magam akkor úgy láttam, hogy eléggé kiegyenlített, meglepően magas fokon előadott darabokat hallhattunk, ahol minden előadáson érződött a korábban befektetett óriási készületi munka. Azóta sok idő telt el, az \"üllepedési\" idő megrostálta az élményeket. Mégis, magamba nézve azt tapasztalom, hogy egyetlen egy produkció sem esett ki az emlékezetemből! Viszont úgy érzem, fontos lehet leírnom: T. Katit bíztatnám a továbblépésre felkészültsége, adottságai és kora miatt is. Más. A Húsvéti kórus \"évfordulóján\" ismét elhangzott Mascagni operája. Az igaz, hogy a darabban az orgona \"elfelejtett\" megszólalni, de a kórus vastapsszerű elismerést kapott már a mű előadása közben. Azt gondolom, ennek tovább növeli az értékét, hogy a szólamok tudhatóan, de mégsem hallhatóan létszámarányokkal küszködtek, vélem, betegség(ek) miatt. Az eseten kicsit eltöprengtem (ismét), és arra jutottam, számomra (kvázi nézőnek) fontosabb a művészi hatás, élmény, mint a tökéletesség. Persze jó, ha a kettő együtt van, de az még a profizmus (bocs a csúnya szóért) viszonyai között sem mindennapos. Mondom ezt azért is, mert fellelkesülve a Bájital előadásain, megvásároltam CD-n az operát Carrerassal. A vételt azóta már megbántam ... Most érzem csak igazán, hogy mit veszítünk azzal, hogy Donizettit levették a műsorról.

27 kiábrándító 2005-03-20 22:14:02
Véletlen tévedtem erre az oldalra és a többi rokon fórumra. Döbbenet, hogy akik ebben a körben dolgoznak csak ócsárolni, pocskondiázni tudnak mindent és mindenkit, de egy szép gondolat mellett -- a 2.megjegyzésre utalok -- mindenki elmegy. Milyenek az emberek a \"müvészetek házában\"?Az van a lelkekben amit leírnak? Vagy vannak még szép érzések és gondolatok is? Azokat vajon mért nem olvashatjuk? Ha mégis,a vélemények közt túlteng a gyalázkodás. Elkeserítő. Mit várjon az ember attól, aki nem művészetközelben él, dolgozik!Hihetetlen, hogy CSAK és KIZÁRÓLAG rossz és szemét dolgok történnek egy ilyen munkahelyen? Jó, biztos vannak ilyenek is, mint másutt -- és vannak szép, örömteli dolgok is. Arról mért nem hallunk? Egy sikeres előadás öröméről? Egy nagyszerű művész személyiségéről? Kolegális eseményekről? Szép, sikeres turnékról?Hűséges és megbízható munkatársakról, akik olyan jóhiszeműek, hogy ilyen légkörben is húzzák az igát ügyszeretetből, maguk tisztességéből? Mért jó (?) mindíg szidni, pocskondiázni egy dolgot,egymást . . .? Olyan is lesz a légkör, ha nincs mögötte más csak vádaskodás, egymásramutogatás,becsmérlés, hit abban, hogy tudunk még jobbat is tán.Vagy már önmagában sem hisz ott senki? Kiábrándító!

26 marcsi 2005-02-24 08:32:25 [Válasz erre: 16 uff 2005-02-19 10:21:03]
Remélem ezek után nem fogsz a \"szartsokért\"büfében sorba állni,az opera büfében kezdheted a napot vásárold meg az egésznapi betevőd.Soha nem volt a végösszegre rátéve,nem hiszem,hogy a kóládért sokat kérünk.A feliratással kapcsolatban ti vagytok az egyetlen társulat akik soha nem időben fizettek. Nem kötelező itt vásárolni,csomagolj reggel elegendő ételt italt mint mások,vagy menj ki a közértbe tudod ott nem írják fel mint a \"szartsokat\"büfében.

25 :-( 2005-02-23 23:48:25 [Válasz erre: 24 Szemlélő 2005-02-23 16:03:27]
Kösz de nekem nem kell. Lehetetlen, hogy a szerkesztő döntse el a vitát azzal, hogy moderál.

24 Szemlélő 2005-02-23 16:03:27
Szerk.! A 20.üzenetet, amit töröltél, tőlem visszarakhatod

23 (A csapos közbeszól!) 2005-02-22 13:57:24
(Nincs ilyen sorszámú üzenet.)

18 Szégyen! 2005-02-22 13:56:38
Különösebb gátlás nélkül moderálgatnak a szerkesztők. Mindent, ami nem tetszik, és mindenkit, aki \"törzstagnak\" szól be. Ugyanakkor elképesztő mocsok szövegeket hagynak benn, ha egyezik az ízlésükkel, vagy nem sérti a belső kört. Szégyen!

22 Sajna 2005-02-22 09:56:58 [Válasz erre: 20 Szemlélő 2005-02-21 13:47:30]
Pedig, - a forgatókönyv szerint - sajnos tényleg ez a jövőkép.

21 (A csapos közbeszól!) 2005-02-21 13:59:27 [Válasz erre: 19 sajnos 2005-02-21 08:44:50]
(Nincs ilyen sorszámú üzenet.)

20 Szemlélő 2005-02-21 13:47:30
Ne örüljetek a tatarozásnak, mert ha kész lesz ti már nemigen lesztek ott (még nézőként sem)

19 sajnos 2005-02-21 08:44:50 [Válasz erre: 16 uff 2005-02-19 10:21:03]
Sajnos igazad van,én is sokat dühöngtem ezen...

17 (A csapos közbeszól!) 2005-02-19 11:17:32 [Válasz erre: 10 Megén 2005-02-18 08:17:57]
(Nincs ilyen sorszámú üzenet.)

16 uff 2005-02-19 10:21:03 [Válasz erre: 14 HI! 2005-02-19 00:46:47]
És végre megszűnik a \"szartsokért\"büfé áldásos tevékenysége,ahol éreztetik veled,hogy marha nagy szivességet tesznek neked,ha kiszolgálnak,miközben minden drága,ha feliratod,akkor meg a végösszeget megszorozzák 1,1-gyel legalább.Tiszta röhej,hogy egy kínai-büfében olcsóbban kapom a kólát,mint saját munkahelyemen...

15 HI! 2005-02-19 00:48:54 [Válasz erre: 6 Fantom 2005-01-25 18:52:26]
Hogy vannak a fehéregereid?

14 HI! 2005-02-19 00:46:47 [Válasz erre: 4 Télapó 2004-12-18 16:21:42]
De van önálló egeres-svábbogaras \"Művész\"büfféje!

13 HI! 2005-02-19 00:44:44 [Válasz erre: 2 Potork 2004-12-17 15:29:52]
Szia BÚBÁNAT!

12 Mentsd meg a fákat, egyél hódot! 2005-02-18 23:59:23 [Válasz erre: 11 . 2005-02-18 23:56:34]
Ez egy nagyszerű hozzászólás volt!

11 . 2005-02-18 23:56:34
.

10 Megén 2005-02-18 08:17:57 [Válasz erre: 9 virius 2005-02-16 17:53:58]
Egy bizonyos festészeti stílust lehet szeretni, és elvetni. Lehet egy letűnt kor stílusának bélyegezni. De ő már korábban is alkotott, a 20-as 30-as években sokat élt külföldön is. Ja és a brüsszeli Világkiállításon aranyérmet nyert, 1958(?)-ban. Az is egy letűnt kor idején volt!

8 jajj 2005-02-16 18:03:20 [Válasz erre: 8 jajj 2005-02-16 18:03:20]
Bernáth Aurél két nagy festménye ronda, unalmas, egy letűnt kor, letűnt művészének félresikerült alkotásai. Senki sem lesz, aki felvállalná, hogy megszűnteti ezeket a förmedvényeket, de legalább mondjuk ki, hogy borzasztóak. Beethoven gyengébb műveitől az ment meg minket, hogy nem játsszák őket, de ezeket a freskókat nézni kell, ha tetszik, ha nem.

9 virius 2005-02-16 17:53:58
Végre egy jó hír: felújítják az Erkel Színházat. A részletek rajta vannak a \"Mi újság a MÁO-ban\" topicon, de azért ezt a topicot se hagyjuk kifulladni, ezen foglalkozzunk kizárólag az Erkellel! Üdvözlendő, hogy az üzemtéri részt teljesen lebontanák. Nagyobb színpad lesz forgóval, hátsó- és oldalszínpaddal. Több és nagyobb kiszolgáló helyiség is kellene, több szólistaöltöző, nagyobb befogadóképességű kórus- és statisztériaöltözők, és nem utolsósorban: LEGALÁBB 3 LIFT!!! Tűrhetetlen, hogy az egész épületben egyetlenegy, kicsiny befogadóképességű és gyakran elromló személyfelvonó van! Ami a nézőtéri részt illeti: az 1961-es átépítés \"poszt-szocreál\" stílusát meg kéne szüntetni, legalábbis enyhíteni. Mindenképpen megtartandó azonban Bernáth Aurél két nagy festménye a nagybüfében. Végül a színpadi portált meg kéne magasítani, hogy az erkélyülés utolsó soraiban ülő nézők is minél többet láthassanak a színpadképből!

7 virius 2005-01-26 22:38:04
Na és képzeljétek, mi lesz akkor, hogyha valóban beindul a tér alatt a 4-es metró építése, amint erről már egy másik topicon tettem is említést!!! Jó, tudom, hogy a metró nyomvonala nem a színház épülete alatt haladna át, de az alagútfúrás okozta rezonanciák kárt tehetnek a színházban is. Ha tényleg igaz, hogy a karzat statikailag megroggyant!... Egyébként a legfrissebb információ az, hogy az Erkel Színház nem 2005.dec.31-ig, hanem 2006.ápr.30-ig üzemelne. És ez sem végleges, kitolhatják a bezárás idejét a jövő évad végére is, de akár vissza is hozhatják előre. Most át lehet tervezni az egész jövő évi műsortervet csupán emiatt, aztán esetleg újra át- avagy visszaváltoztatni! Ezek után légy okos!!!

6 Fantom 2005-01-25 18:52:26
Herskovits a karzat nem leomlott hanem egy része megrogyott!Egy vas tartószerkezetet raktak alá (vagy a régit felújították)!

5 herskovits 2004-12-18 17:55:46
„Információk szerint igen csak megromlott az Erkel Színház műszaki állapota. Az épületen folyamatosan végeztek kisebb-nagyobb felújításokat, de a helyzet; úgy tűnik, jóval súlyosabb, mint elsőre gondolnánk. Nemrégiben tartottak egy statikai felülvizsgálatot az épületben: ebből kiderült; rengeteg elengedhetetlen feladat lenne, hogy: megmentsék az összeomlástól a főváros egyik legnevesebb színházát. A nézőtér feletti álmennyezetet például sürgősen helyre kéne hozni, de egyes források szerint a tetőszerkezet sem a legbiztonságosabb. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan balesetek is;amelyeket azonnal korrigálni kell. Ilyen volt az az eset, amikor a díszítők karzata egyik pillanatról a másikra leomlott. Szakértők szerint a színház egyelőre üzemképes és nem várható; hogy odáig fajuljanak a dolgok, hogy le kelljen, mondani előadásokat, a mégis mindenképp szűkségszerű munkák egyszerűen pénzhiány miatt váratnak magukra: Addig is az intézmény műszaki vezetői pályázatot írtak. ki\' egy teljeskörű vizsgálat elvégzésere.”

4 Télapó 2004-12-18 16:21:42 [Válasz erre: 3 Lencsi 2004-12-18 08:15:21]
Kapa szavaival élve \"ez egy marhaság\". A Kongresszusi Központról nem akar itt valaki egy fórumot nyitni? Majd, ha az Erkel Színháznak önálló társulata, vezetése, költségvetése és műsorpolitikája lesz, akkor nyissunk neki külön topicot. Ennek ellenére lehet ide írogatni, nem akarom senki kedvét elvenni, de az az igazság, hogy a lepukkant épületen, a portáson és a (nagyszerű) műszaki dolgozókon kívül az Erkelnek nincs önálló identitása, végképp nem a zenei életben.

3 Lencsi 2004-12-18 08:15:21
Sziasztok! Vki megnézte már a decemberi kiállítáat az Erkel galériájában? Az Opera honlapján az ismertetőből nem sok derül ki számomra. De lehet, h. a képek érdekelnék egy látássérült barátomat. Tényleg élvezné vak ember is?

2 Potork 2004-12-17 15:29:52
A fórumot egy emlékemmel szeretném útjára engedni. Nem is emlék, inkább adósság: A (Paraszt)becsület húsvéti kórusa Oly türelmetlenül készülünk a csodára, hogy a készület napjai már percekre töredeznek. Gyülekezünk a város terén, mint Mascagni színes és fekete emberalakjai. Ismerősnek kalapot emelünk, ismeretlennek mosolyt küldünk, próbáljuk feledni a legrosszabbkor távol családot, a gyermek hiányát, a házastárs neheztelő magányát, hiszen a szigorú aláírásra oda kell érnünk. A szűk „utca” mégis váratlan meglepetéseket hoz. Ennek lázáros betegsége éji tíztől enyhült, annak szép, új ruhája van, amannak pedig csak társa emléke szelídül. A kies tér lassan benépesül, amilyen lassan kialszanak a tükrök lámpái, ahogy utolsó színek és vonások kerülnek a fényesedő arcokra, a tér akként lesz hangtól és zenétől eleven. Csak a túloldal, az még mindig a csonka-péntek gibsoni realizmusában szorong, még nem találja a helyét ebben az ezernyi férőhelyben, hol minden ülés determinált. Pálca lendül, hangok és szólamok nyílnak, „felzúgnak a hamuszín egek”, színek vakítanak, a magány társsá, a félelem reménnyé, a remény bizakodássá, hitté, a tört darab egésszé növekedik. Igen, a kórus. A semmivel nem helyettesíthető, a nem pótolható, a minden opera legvártabb „szerepe”. Ha akar, elszomorít, ha akar, megnemesít, ha akar, gyönyörködtet, ha akar, csalfa és kacér, ha akar játékos vagy keserű, vidám vagy bolondos, esetleg csak szép, mint szeretők éje. Mikor aztán elhangzott az utolsó akkord, ezer pilátus viharban ítélt húsvét-ünnepi hozsannás diadalt.

1 frushena 2004-12-17 15:22:24
Kíváncsi voltam mikor készül el ennek a topic-ja is! Vajon ugyanarról fog szólni mint a MÁO-é? Mit hogyna kéne csináln, mit nem kéne, ezt így kéne, azt úgy kéne. Állítólag Juúniustól elkezdik a felújítást. Bár erre én vajmi kevés esélyt látok. Miből? Ha a bemutatókat nem tudták megtartani. ... :(

0 Potork 2004-12-17 15:21:04
Sokan, sokat járunk az Erkelbe is. Jó volna, ha erről a helyről külön is tudnánk, csak és kizárólag az \"Erkellel\" kapcsolatban gondolatokat, véleményeket, meglátásokat összegezni. Így nem kellene a többi topic között összeolvasni azt, ami a mi kedvencünkre vonatkozik.





A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.