Bejelentkezés Regisztráció

Erkel Színház

4289 Cilike 2013-12-07 20:21:59 [Válasz erre: 4285 Momo 2013-12-07 19:31:46]
Meg kellett volna hallgatni a lézengò operás énekkart, mint ahogy láthatóan sem oberon, sem más a momusről nem hallgatta meg a Bernstein szimfóniában. A külföldi karmester csakis szuperlativuszokban beszélt az énekkarról. Akárcsak a Falstaff francia rendezője, aki azt mondta, ő ilyen profi kórussal még nem dolgozott. Ott érdekes módon senki sem lézengett és nem lapogatta a másik hátát, mert világos volt, hogy mi a feladat. Míg most, amíg a Carmen előadások is mennek, az énekkar tanulja a Ramirez-darabot, most spec egy olyan nyelven -spanyolul- amin még soha nem énekeltünk, Bohéméletre és Nabuccora készülünk, valamint az újévi Beethoven IX. Szimfóniára, ami ugye szintén nem a repertoárunk része. Köszönjük különben a szíves jóindulatot.

4288 oberon 2013-12-07 20:19:03 [Válasz erre: 4285 Momo 2013-12-07 19:31:46]
Látom jól felkavartam az érzelmeket. Nem volt semmi hátsó szándékom, csak azt írtam meg, amit láttam és hallottam. A kórusról írt első mondatom, amit nem idézel, a rendezés hiányosságaira utal vissza, én is így gondolom, hogy ez a bajok legfőbb okozója. Az, hogy a Háry-ban az Erkel kórusában voltak Operai tagok is, ebből a szempontból semmit nem jelent. Egy együttest együttesként kell megítélni, és a benne aktuálisan résztvevő tagoknak is így kell ehhez viszonyulni. Ha beállt az Erkel kórusába, akkor már nem az Opera kóristája. Az a kórus frissen, tisztán és illúziókeltően énekelt, ez most nem.

4287 álmodó 2013-12-07 20:14:37 [Válasz erre: 4274 oberon 2013-12-07 14:07:28]
... Egyébként "jófej" vagy, köszi a kedvességet! :-D :-D

4286 álmodó 2013-12-07 19:53:08 [Válasz erre: 4274 oberon 2013-12-07 14:07:28]
Ha nem haragszol, szeretnélek tájékoztatni, hogy az általad említett Háry előadásokban-a szintén általad említett "Erkel Énekkarban" "Opera Énekkari" tagok is voltak.

4285 Momo 2013-12-07 19:31:46 [Válasz erre: 4274 oberon 2013-12-07 14:07:28]
„Már az is veszteség, hogy a friss – a Háry-k alatt bemutatkozott – Erkel kórus helyett, gondolom az időhiány miatt, az Opera kórusa jött át. Az a bizonyos „színházi rutin” hatotta át teljes jelenlétüket. Sajnos jól látható volt, hogy egyes ősrégi kórustagok már nem is énekelnek, össze-vissza lézengenek a színpadon, mindenki csinálja a kis privát jeleneteit (kisrököny, nagyrököny, a másik vállának lapogatása, karok tárogatása, stb.). Néhány férfikari megszólalás kifejezetten fájdalmas volt.” Én meg nem tartom lehetetlennek, hogy ezeknek a mondatoknak köze van ahhoz, hogy épp most folyik az Operaház karigazgatói székének [url]http://www.opera.hu/UserFiles/karigazgatopalyazatifelhivas.pdf;megpályáztatása[/url]. Az ilyen általánosító, negatív "nézői vélemények" nyilván nem jönnek jól a jelenlegi vezetőnek, Szabó Sipos Máténak. Ettől függetlenül: 1. Elő nem fordulhat, hogy valaki „össze-vissza lézeng” és nem énekel. Ha más nem, akkor a többi énekkari tag teszi szóvá az ilyesmit. 2. Nem nagyon történhet olyan lényegi dolog a színpadon, amit a darab ügyeletes játékmestere ne hagyna jóvá. Merthogy ott van, és figyel. 3. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy egy friss produkció (Háry), mindig jobb, és összeszedettebb, mint egy 13 éve menő darab, mely évek óta egy-egy rendpróbát kap, mielőtt színre kerül, miközben a színre lépők kétharmada már olyan, aki nem vett részt a premierben. Ezek az emberek - míg meg nem tanulják a rendezést - lényegében a másikat nézik, hogy mit csinál. Ez a repertoár játszás problémás oldala. Nem szabad összehasonlítani a fesztivál/stagione produkciók premierjeiről készült DVD-kkel. Az egy más világ. De, hogy ez nem csak nálunk okoz gondot, nagyszerűen bemutatja a Caruso blog [url]http://caruso.blog.hu/2013/12/06/a_kozony_722;tegnapi posztja[/url] mely a zágrábi Aida második sorozatának színreviteléről mesél. Roppant tanulságos írásnak tartom. Durvább, mint a hazai viszonyok, de a párhuzamok léteznek.

4284 telramund 2013-12-07 19:15:19 [Válasz erre: 4281 Búbánat 2013-12-07 16:09:41]
Azért 102-k lett ünnepelve ,mert 100 -nál zárva volt,vagy évenként ünneplünk ezután?

4283 IVA 2013-12-07 17:59:32 [Válasz erre: 4275 oberon 2013-12-07 14:08:04]
Érdekes volt olvasni ezt a beszámolót egy másik Carmenről, mint amelyiket én láttam (és amelyiket még megnézek). És persze másik fül- és másik szempár élményéről. Engem pl. a „kisrököny, nagyrököny”-dolgok nemigen zavarnak: sőt, ilyenektől érzem magam otthon az operaszínpaddal szemközt. Sosem fogom elvárni az énekkar tagjaitól, szólistáktól sem, hogy olyan lélekábrázolással játsszanak, ahogyan nagy filmrendezők színészei (akiknek a forgatáson lehetséges több próbálkozásából kiválasztják a legjobbat), vagy egy stúdiószínházi előadás olykor zseniális színészei, hathetes intenzív műhelymunka után. Nem lehet könnyű olyan gesztusokat használni az operaszínpadon, amelyek a karzaton is észrevehetők, de a földszint első sorában sem tűnnek tolakodónak. A rendezésben engem a rápakolt, belemagyarázott marhaságok, a megvilágosító szájbarágások zavarnak. Én voltam, aki kiemelte Cecília Lloyd Frasquitáját. A darabban jelentős hangnak ott van Carmen (én mezzóval vagy alttal szeretem, de lehetséges más fachból valóval is), lírai vagy könnyebb drámai szopránnak (és karakternek) ott van Micaela – miért ne lehetne Frasquita szubrett(es színezetű)? Egy könnyűvérű figura, saját sors és árnyaltan festett jellem nélkül; legfőbb funkciója, hogy az együttesekben erősítse a magas hangokat. Ilyen figurát hozott Zempléni Mária is, akit legtöbbször láttam a szerepben. Lehet néha kissé éles – az én estémen Lloyd hangja nem volt éles, csak szárnyalt. Létay Kiss Gabriellát is én dicsértem Micaela-, majd Cso-cso-szán-alakítása alapján, és ennek két fórumtársam örült. Mi lennénk az ő nagy tábora a fórumon? Az én novemberi Carmenem estéjén is nagy sikert aratott (talán nem a legnagyobbat), de nem hiszem, hogy „pont azért, mert a rajongói bizonyára szeretnék sok nagy szerepben látni és hallani”. Kell adni esélyt annak, hogy a közönségnek tetszett, és hatott rá a vokális alakítás, amelyben az Erkel nagy nézőközönségének százai nem azt figyelik, hol ül a hang. Abban sem vagyok biztos, hogy egy operaénekesnél technikai problémát jelez, hol és mit csinál a kezével. („Egész este”? Micaelának négy jelenete van a darabban.) Magánembernek sem mindig könnyű mit kezdeni a kezével. Akkor sem lehet könnyű, ha valaki egy terjedelmes, érzelmekben csapongó áriát énekel végig a színpadon. Ráadásul a rendező a Don Joséval énekelt kettős egy részében is magányos helyzetbe hozta. (Sümegi Eszter a Normában többször is vezényelt a kezével, de nem gondolom, hogy ezzel a hangját rakosgatta: kiváló hangi állapotban volt és nem okozott gondot számára a nehéz szólam. Viszont rendező legyen a talpán, aki ezekkel a kézmozdulatokkal kezdeni tud valamit egy szcenírozott előadásban.) Végül: nem hiszek abban, hogy egy énekes karrierjét építhetnék a rajongói, akár a nézőtérről, akár egy fórumról.

4282 Búbánat 2013-12-07 16:10:25 [Válasz erre: 4281 Búbánat 2013-12-07 16:09:41]
Forrás: MNO.hu

4281 Búbánat 2013-12-07 16:09:41
Ma,szombat este ünnepli 102. születésnapját Verdi Rigolettójával az Erkel. A főbb szerepekben Ivan Magri, Kálmándi Mihály, Venera Gimadieva és Gábor Géza lesz látható, az előadást Kesselyák Gergely vezényli. Az ünnepi előadás előtt a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter mutatja be az OperaTrezor-sorozat legújabb darabját, Kodály Zoltán Háry Jánosának most megjelent CD-felvételét.

4280 telramund 2013-12-07 15:16:07 [Válasz erre: 4275 oberon 2013-12-07 14:08:04]
Bizony ,bizony,ha egy énekesnő elkezdi emelgetni minden magasabb hang előtt a kezét ,baj van a technikával és fél a magasságoktól illetve,hogy alacsonyan fogja meg a hangot.Erre vannak az énektanárok,bár a legtöbbje sajnos nem tudja helyrehozni.

4279 Cilike 2013-12-07 15:15:46 [Válasz erre: 4277 telramund 2013-12-07 15:11:21]
Kedves telramund, ha elolvasod, láthatod, mire válaszoltam. 1. az okra, hogy miért az operai kórus énekel, 2. arra, hogy a rendezést ne rajtunk kérjék számon, képtelen helyzetekben képtelenség értelmesen játszani, 2. azt utasítottam vissza, hogy valakik nem énekelnek. Nem állítom, hogy nem lehetnek csúnya, pontatlan belépések.

4278 Cilike 2013-12-07 15:13:34 [Válasz erre: 4276 Cilike 2013-12-07 14:48:32]
Ja és egyébként a Háryban IS ott voltak operás kollégák, a Rigolettóban IS ott vannak, és az Operában a Don Pasqualéban IS ott lesznek az erkelesek mellett. Csak, hogy tisztán lásson kedves oberon kolléga.

4277 telramund 2013-12-07 15:11:21 [Válasz erre: 4276 Cilike 2013-12-07 14:48:32]
Nem lehet minden szólista mindig tökéletes,mint itt sokszor leírják a kórus-művészek igy ,ha egyszer megirják,hogy a kórus nem volt a helyzet magaslatán el kell fogadni.Nem az első és nem az utolsó eset.Érvek mindig lesznek.Ettől még az Operaház kórusa kiváló!

4276 Cilike 2013-12-07 14:48:32 [Válasz erre: 4275 oberon 2013-12-07 14:08:04]
Nem időhiány, hanem létszámhiány miatt énekli az Operaház kórusa a Carment, ahogy majd a Nabuccot és a Turandotot, Aidát is. Amúgy lehet, hogy voltak, akik lapogatták egymás vállát, tudod, ez nem egy Oscar-gyanús rendezés, talán nem a kórustagoknak kellene magukat megrendezniük, ezen a rendezésen nem segít az se, ha nem sztereotípiákban játszunk. Azt viszont, hogy egyesek nem énekeltek volna, visszautasítom. Nem tudom, kiket láttál te ősrégi kórustagoknak, de az összes kolléga, akivel én a színpadon voltam, énekelt. Sajnos a színpadon elég rosszak a látási viszonyok, az oldalsó monitorok kicsik és rosszul láthatók, a karmesterről meg jobb nem levenni a szemünket, mert hirtelen dolgokat csinál. Ennyit a könnyed ledorongolásról, ami neked annyira egyszerű.

4275 oberon 2013-12-07 14:08:04
Carmen folyt.: Az Escamillo szerepébe beállt Szegedi Csaba sajnos tévedés. Vagy ma még tévedés. Egyrészt alkatilag egyáltalán nem illúziókeltő, láthatóan nem is érzi magát jól sem a jelmezeiben, sem a szerepben. Az áriában mindent megpróbált, a szemeit is igen villogtatta, de nem egy lehengerlő sztár-torreádor állt előttünk, hanem egy kicsit duci kisfiú, aki a felnőttektől ellesett mozdulatokkal el szeretné játszani a nagy torreádort. A hangjának szépsége azért megmutatkozott, egy-két olyan szépen megoldott frázissal - amilyent ebben a szerepben nem igen hallottam eddig itthon – megmutatta, hogy tud énekelni, a szerep lágéja is megvan, de szerintem (még) nem neki való. Létay-Kiss Gabriellának nagy tábora van itt a fórumon. Tegnap is Ő aratta le a legnagyobb sikert. Pont azért, mert a rajongói bizonyára szeretnék sok nagy szerepben látni és hallani, mondom: a hang szép és elég nagy is, de hol van?! Annyira fönt ül és hátul szól, hogy a szöveget a legritkábban érteni. Valaki azt szokta írni, hogy sötétít. Ez nem sötétítés, hanem a hang „ülése” magas. Meg is mutatta egyébként, mert egész este a dereka fölé emelt kézzel énekelt, és egy-egy magasságnál még az arca elé is emelte a kezét. Ezek az önkéntelen mozdulatok egyértelműen megmutatják a helytelen technikát. Ha technikailag elől énekelne, a hang nem lebegne mint néhányszor tegnap is, és a rajongók legnagyobb örömére még nagyobbá, még fényesebbé válna. Nyári Zoltán jó Don José. Főképp, mint szerep, mit színészi alakítás nagyon jó. Ő a rendezés(telenség) ellenére is kezd valamit a karakterrel, a végén is igazi drámává tudja fokozni a helyzetet. De ami szerintem maradéktalanul nincs rendben az nála is az éneklés, annak is a technikai része. El tudja énekelni a szerepet, a hangerő is elegendő, de mindent nyomással, a hang folyamatos, hátulról előre tolásával old meg. Ez már annyira beült nála, hogy amikor egyszer-kétszer megpróbálta nyomás nélkül énekelni a magasságokat, be is tört a hang. Elől és kint kellene énekelni, nem előre a rezonanciába belenyomva a hangot. Úgy a felszabaduló rezonánsok hozzácsengése miatt még felhangdúsabb lenne, még nagyobbat szólna a hangja. Mester Viktória ellenben nagyon tetszett. Sokkal jobb volt, mint az előző években. A hangja gömbölyűbb lett, a teljes lágéban egységes, a magasságokat is sokkal jobban győzte, mint korábban. És ami főképp tetszett, hogy sem figurában, sem hangilag nem egy „közönséges, férfifaló” Carment alakított. Ha kellett nagyot szólt a hang, de mert játszani a hangjával, a szerep változása szerint több féle színt mutatott, és többször még halkan is mert énekelni. Itt nála térnék vissza a kisebb szereplőkhöz is egy pillanatra: a második felvonástól kezdődően - amennyire a karmester okozta váratlan tempók és megingások engedték - az együttesekben mindannyian kiválót nyújtottak. És milyen igazságtalan az élet: bár Ő volt az este egyértelműen legjobb, szakmailag a legmagasabb színvonalú fellépője, ennek ellenére Michaela és José kapta a legnagyobb tapsot.

4274 oberon 2013-12-07 14:07:28
A tegnapi Carmenről: Szép-, majdnem teltházas este volt tegnap az Erkelben. A közönség többségének tetszett is, amit látott-hallott. Sajnálatos, hogy ebből a Szinetár rendezésből mára már annyi sem maradt, amennyi a bemutató idején volt. Az asszisztensek által újra és újra lebutított, mindenféle színpadi közhelyekkel, pótcselekvésekkel kitöltött helyzetek, jelenetek még azt a kevés ötletességet, szellemességet is kiirtották, ami a kezdetekkor benne volt. Ez leginkább a kórus jelenlétében volt érezhető. Már az is veszteség, hogy a friss – a Háry-k alatt bemutatkozott – Erkel kórus helyett, gondolom az időhiány miatt, az Opera kórusa jött át. Az a bizonyos „színházi rutin” hatotta át teljes jelenlétüket. Sajnos jól látható volt, hogy egyes ősrégi kórustagok már nem is énekelnek, össze-vissza lézengenek a színpadon, mindenki csinálja a kis privát jeleneteit (kisrököny, nagyrököny, a másik vállának lapogatása, karok tárogatása, stb.). Néhány férfikari megszólalás kifejezetten fájdalmas volt. Elszomorító. A gyerekkar hangilag viszont sokkal jobb, volt, mint a korábbi években. A színpadi jeleneteik sajnos nincsenek megoldva (lsd. fenn), de ha valaki ráncba szedné őket, megérné a fáradságot. A zenekar, akiknek összetételét nem tudtam megállapítani, igen csak színvonal alatt teljesített. Ebben persze nagy szerepe volt az ifjú, igen sármos, de zeneileg annál bizonytalanabb vendég karmesternek. Az első felvonás teljesen ráment a rossz tempók, a széteső zenedramaturgi megoldások okozta küszködésre. Az énekesek később is sokszor kerültek szorult helyzetbe a karmester miatt, bár a második felvonástól azért sikerült egyszer-egyszer néhány pillanatra összerázódni. És a szólisták: a kisebb szerepekből csak két énekest említenék, a többiek becsülettel és tulajdonképpen a szerepek adta lehetőségeikhez mérten jó színvonalon álltak helyt. Az egyik Szvétek László, akinél az egyik szemem (már elég régóta) sír, a másik pedig kicsit mosolyog. Ami kellemes élményt okozott, hogy végre valaki el tudta énekelni Zuniga szerepét úgy, hogy zeneileg rendben volt, nem kellett a szék karfáját szorongatva végigszenvedni pl. a második felvonásbeli küszködéseket, amik más énekeseknél jellemzőek. De hangilag nagyon kifáradt benyomást keltett tegnap is – és már sajnos régóta. A másik Cecília Lloyd, akit azért említek, mert itt valaki korábban e szerepe kapcsán kiemelte, hogy „kiragyogott” a Carmen-vokálból, és jelentősebb szerepekre is alkalmasnak gondolja. Ami igaz, üzembiztosan énekelte Frascitta szerepét, de a néhány szólisztikusabb helyzetben kihallatszott, hogy a hang éles és szubrettes színezete van. Ezen szerintem javítania kellene ahhoz, hogy igazán nagy szerepekkel próbálkozhasson, azoknál ez a hangvétel nem felel meg.

4273 ladislav kozlok 2013-12-07 11:09:36 [Válasz erre: 4272 telramund 2013-12-07 09:46:02]
Nyugodtan irhatjuk Gjaurov vagy Ghiaurov(nehogy az olaszok Dzsaurt csinaljanak belole).

4272 telramund 2013-12-07 09:46:02 [Válasz erre: 4271 bermuda 2013-12-06 21:06:00]
Gyakorlatilag az összes korai Verdi műben van egy vagy két szakaszos cabaletta a basszus áriáknál is.Ezek rendszerint kimaradnak-sajnos.A szopránok kevésbé járnak rosszul.Igaz belőlük Dunát lehet rekeszteni,de Gyaurovhoz(igen igy irom),Siepihez,,Rameyhez vagy akár Kováts Koloshoz hasonló képességű basszus sehol sincs a világ operaházainál.

4271 bermuda 2013-12-06 21:06:00 [Válasz erre: 4257 Speranza 2013-12-05 17:39:40]
Végre értem miért van dupla cabaletta a belcantókban...s nem értettem, h. egyszer igy, majd másként éneklik....na mindig tanul az ember....én mindenesetre imádom és várom a cabalettákat, többek közt miattuk is kedvelem ezeket a műveket.

4270 ladislav kozlok 2013-12-06 10:13:03 [Válasz erre: 4269 ladislav kozlok 2013-12-06 10:05:13]
Bocs, Cilike.

4269 ladislav kozlok 2013-12-06 10:05:13 [Válasz erre: 4256 Cilike 2013-12-05 17:11:48]
Koszonom a valaszt.Cileke, On nagy diplomata. Telramundot szerettem volna kicsiket provokalni.

4268 Sipi 2013-12-06 08:21:01 [Válasz erre: 4267 Janus 2013-12-06 07:40:28]
Egyetértek.

4267 Janus 2013-12-06 07:40:28 [Válasz erre: 4264 telramund 2013-12-05 22:43:54]
Nemcsak a kottahűség a lényeg, hanem a korabeli előadói hagyomány is! A kottahűség lényege számomra hogy utólag ne írjanak bele a partitúrába, mert az általában mindig katasztrofális dolgokat eredményez (nem nyitok vitát, de az Erkel operák átdolgozásai is borzasztóak és zene észtétikailag számos kívánni valót hagynak maguk után és csak az énekesek miatt szoktam az átdolgozott verziók felvételeit hallgatni, mert számomra torzóként hatnak az átdolgozott operák) és avatatlan kezek ne huzigálják össze-vissza az operákat, mert attól is a falnak megyek. A mostani Haramiák és Szent Johanna is bebizonyította, hogy áldatlan dolgokat eredményez a nagy mértékű húzás. Ha az énekes, ahogy egyébként szokás is volt, kidíszíti, ékesíti szólamát, az nem a kotta hűséggel megy szembe! Úgy, ahogy leírta a Rigolettót Verdi szerintem sohasem hangzott el az a mester életében, mert nem ez volt a cél. A kottahűséggel meg sokszor átesnek a ló túlsó oldalára, ugyanúgy, ahogy a húzásokkal is (meg régebben az átdolgozásokkal, amikor saját elképzeléseikhez szabták a bel canto operákat pl. az 1930-as években, meg fosztva őket lényegüktől, kiirtva belőlük a formalizmusokat, teljes érzéketlenséget mutatva a korabeli eladói gyakorlat és zene stílusok iránt). Persze ez is egyéni ízlés és hozzáállás kérdése, hogy ki mit szeret vagy nem szeret.

4266 IVA 2013-12-06 04:30:00 [Válasz erre: 4261 Speranza 2013-12-05 18:09:58]
Vajon a fenomenális – erről [url]http://www.youtube.com/watch?v=1TvIxk5S5MQ;itt[/url] is meggyőződhetünk – Dimitrova egy Puccini által ajánlott verzió szerint viszi fel a hangot a szerelem óhajának szédült elragadtatásában a Laggiù nel Soledad végén (az 1993-as Met-előadásban, korábbi felvételével ellentétesen), vagy énekesnői virtusból? Kevés felvételen hallható ez a változat, pl. a [url]http://www.youtube.com/watch?v=IBxaJW9jS9k;Gina Cignáén[/url], más nagy énekesnők leengedik, mintegy lefojtják. (Sajnálom, hogy A Nyugat lánya off-téma az Erkel-topicban.)

4265 IVA 2013-12-06 04:25:02 [Válasz erre: 4259 Cilike 2013-12-05 17:59:33]
Korszerű lenne. Korunk Gildáját nem kell elrabolni, megy a palotába magától.

4264 telramund 2013-12-05 22:43:54 [Válasz erre: 4263 Cilike 2013-12-05 18:47:39]
És akkor képzeld ugyanezt élőben Gruberovával,amit Muti dirigált Bécsben 1984-ben.Dögunalom. Na rögtön jönnek a "kottahűség" örök védelmezői. Hát csak hallgassák az eredetit!

4263 Cilike 2013-12-05 18:47:39 [Válasz erre: 4262 telramund 2013-12-05 18:42:57]
Még 12 éve vettem egy Rigoletto-cd-t, Zancanaroval, akit nagyon szerettem, erre ilyen kottahű felvétel, minden megszokott csúcshang nélkül, dögunalom. Megvegy Bajazzók is volt, amit így hallottam, abból is hiányzott egy.két hang.

4262 telramund 2013-12-05 18:42:57 [Válasz erre: 4255 ladislav kozlok 2013-12-05 15:46:26]
Mire elolvastam Cilike már megmagyarázta.Köszönöm! :):)

4261 Speranza 2013-12-05 18:09:58 [Válasz erre: 4260 Cilike 2013-12-05 18:03:34]
A fenomenális Gena Dimitrova is elénekelte kétszer, de egyformán, Muti nyilván ragaszkodott a kottához, nem engedett variálni, még a záró magas C-t sem engedte, mivel az nem szerepel a kottában. (Hasonló eset pl Manrico két magas C-je a Trubadúr Strettájában. Verdi köztudomásúlag nem írta bele egyiket sem, de állítólag Enrico Tamberlick engedélyt kért tőle, és Verdi belement, így hagyomány lett belőle, és (nagyon kevés kivételtől eltekintve) inkább letranszponálják H- vagy B-dúrba, de a magas hangról nem mondanak le. A Luciát is "snassz" úgy előadni, ahogy Donizetti megírta, sokkal több díszítést és magas hangot énekelnek bele, nemcsak a szopránok de még a baritonok is. Nagy úr a hagyomány...

4260 Cilike 2013-12-05 18:03:34 [Válasz erre: 4257 Speranza 2013-12-05 17:39:40]
Igen, én is ismerek ilyen felvételeket. De eléggé túlzás -Guleghinán kívül - elvárni, hogy Abigaille az áriájának cabalettáját kétszer elénekelje... épp elég azt egyszer tisztességesen végigcsinálni. De pl mostanában Fekete Attila vette fel ezt a szokást, a Verdi-gálán a Kalóz-áriában is variálta a 2. strófát, a Normában is. Magam részéről szeretem ezt a hagyományt.

4259 Cilike 2013-12-05 17:59:33 [Válasz erre: 4253 oberon 2013-12-05 10:10:21]
Kérdés ugye, hogy KINEK a hibája volt, hogy nem jelölt ki ütősöket a Carmenre? Amennyire egy érintett személytől hallottam, ez egy konkrét illetőnek a felelőssége. Nálunk ilyen nem fordulhat elő, bár nekünk sincs könnyű dolgunk, de képzeld el, ha mondjuk, hiányozna a komplett tenor szólam a Rigolettóból. Vicces lenne.

4258 Speranza 2013-12-05 17:41:03 [Válasz erre: 4257 Speranza 2013-12-05 17:39:40]
helyesbítek: a 19. századi operákra gondoltam természetesen.

4257 Speranza 2013-12-05 17:39:40 [Válasz erre: 4256 Cilike 2013-12-05 17:11:48]
Amennyire én tudom, a XVIII. századi operák áriáinak cabalettái azért is vannak kétszer egymás után teljesen egyformán leírva, mert a szerzők megsokallták, hogy minden énekes kedvére cirkalmazza az áriákat, amik alig hasonlítottak már a szerző által rögzített formára, és így egyszer el kell énekelni úgy, ahogy a szerző elképzelte, és ha az énekes még bírja, másodszorra kicirkalmazhatja a saját díszítéseivel. Manapság általában a második szakaszt húzni szokták, de pl. Joan Sutherland esetében ez megfigyelhető, de hallottam már Guleghinát, sőt a basszista Samulel Ramey-t is így énekelni strettát.

4256 Cilike 2013-12-05 17:11:48 [Válasz erre: 4255 ladislav kozlok 2013-12-05 15:46:26]
Gondolom, a kottában leírt, ékesítések nélküli formát gondolja telramund. Merthogy ezeknek a szerepeknek a leírt változata csak egy vázlat, amire az énekesnők (akkor) tudásuk és a hagyományok szerint felépítették az ékített verziót ( Anna Bolena 1.1.2)

4255 ladislav kozlok 2013-12-05 15:46:26 [Válasz erre: 4254 telramund 2013-12-05 10:37:42]
Kedves Telramund, megmagyaraznad nekem, laikusnak, hogy mi az a lebutitott forma ? Koszonom.

4254 telramund 2013-12-05 10:37:42
Álalánosságban irom ,nem adott személyre,személyekre vonatkoztatva.Luisa miller szerepét ne misztifikáljuk.Énekelheti lirai szoprán , drámai szoprán,koloratúr szoprán (A Stella,M Pobbe,F Cedolins,R Scotto, M Caballe,A Moffo,A Millo,E.Suliotis K Ricciarelli stb ,stb) De egy Luciat,Anna Bolenat csak " lebutított" formában,ahogy tette ezt Callas, vagy Caballe, vagy Ricciarelli.Nem is tetszett egyik sem. Kolonits Klára per pillanat mindegyiket el tudja nagyszerűen énekelni szerintam. De gondoljunk Scottora,aki már rég nem énekelte Luciat pedig fenomenális szerepe volt,de hangilag és technikailag túljutott rajta,(hiszen ,aki a koloratúr verziót énekelte,nem fogja a "butitottat")amikor a Metben Luisa Millert énekelte szintén fanatasztikusan.

4253 oberon 2013-12-05 10:10:21
Addig kár álmodoznunk nem létező szereposztásokról és bemutatókról, amíg az is problémát okoz, hogy ott legyen a teljes zenekar az aktuális előadáson. Mint tegnap a Carmen kezdetekor, amikor a TELJES ütős szólam hiányzott. Márpedig a Carmen egy jókora cintányér ütéssel kezdődik. Később is csak két zenész érkezett meg közben... És ha már a mű mostani sorozatának kulisszatitkainál tartunk: a vendég karmester itt "üdül" egy hétig, de nem tud próbálni, mert nem egyeztettek neki próbákat, azután kap egyetlen próbát a zenekarral - amiben csak a prímben öt olyan új muzsikus ül, aki még eddig sosem játszotta a darabot. És ez az egyetlen "zenekaros" próba a színpadi jelmezes, díszletes, rendezői is egyben. Majd a második Carmen szereplő beállása előtt van ugyan színpadi próba, de akkor a karmester nincs Magyarországon, mert ez is így lett leszervezve. Bizonyára ezek után a vendég jó hírét fogja vinni a magyar operának...

4252 chenier 2013-12-05 09:33:01 [Válasz erre: 4239 Búbánat 2013-12-04 21:14:41]
Ezzel a szereposztással egyes énekes nevekkel kapcsolatban erősen vitatkoznék. A tenorok közül pl egyik sem felelne meg.

4251 chenier 2013-12-05 09:30:24
Kolonits hangja kiváló a bel canto operákhoz. Elég sok mindent elénekelt eddigi pályája során, de végre szerepválasztás terén is révbe ért. Aki ilyen koloratúr készséggel rendelkezik, annak ott vannak (lennének)azok a szerepek, amiket Szűcs Márta óta senki nem tudott hitelesen elénekelni. Például: Anna Bolena, Lucia, Giselda

4250 IVA 2013-12-05 08:26:47 [Válasz erre: 4249 detto 2013-12-05 06:54:46]
Biztos vagyok abban, hogy sok-sok szerepben örömet okozna Kolonits Klára - és fog is -, de nem hiszem, hogy Erzsébet az ő szerepe lenne.

4249 detto 2013-12-05 06:54:46 [Válasz erre: 4239 Búbánat 2013-12-04 21:14:41]
Nem hiszem, hogy ripsz-ropsz akadna új alkotókra,díszletre- jelmezre pénz. Egyébként nem tudom, hogy a szereposztás sorait vertikálisan így is gondolod? Azért pár néven vitatkoznék, hogy Verdi mennyire való még nekik. De ami meg készen van, pld. egy DON CARLOS, és azzal a díszlettel, jelmezzel, szerintem nem kellene eldobni! Legalább a Bohémélet "védettségi" szintjén van. Még nagy operaházak is ritkán állítottak ki ilyen kvalitású díszletet. Kolonits K. nem hiszem, hogy csalódást okozna Erzsébetként!

4248 IVA 2013-12-04 23:31:02 [Válasz erre: 4245 parampampoli 2013-12-04 21:53:45]
Ha nem biztos, akkor bízom.

4247 Cilike 2013-12-04 22:48:40 [Válasz erre: 4244 Búbánat 2013-12-04 21:45:22]
Rodolfo szerepe erősen a drámai felé hajlik, nem egy könnyed spinto. Főleg az utolsó felvonásban.

4246 parampampoli 2013-12-04 22:01:39 [Válasz erre: 4244 Búbánat 2013-12-04 21:45:22]
Vagy vendég. Pl Fraccaro.

4245 parampampoli 2013-12-04 21:53:45 [Válasz erre: 4243 IVA 2013-12-04 21:36:44]
Salomén nem voltam, sajnos, most már bánom. A Normáról talán fogsz olvasni -:) de nem biztos.

4244 Búbánat 2013-12-04 21:45:22 [Válasz erre: 4241 parampampoli 2013-12-04 21:28:22]
Akkor marad Fekete...

4243 IVA 2013-12-04 21:36:44 [Válasz erre: 4241 parampampoli 2013-12-04 21:28:22]
És az elhangzott produkcióról mikor olvashatom a véleményedet? (És a Saloméról, és a Normáról?)

4242 IVA 2013-12-04 21:33:49 [Válasz erre: 4239 Búbánat 2013-12-04 21:14:41]
Díszlet: Oláh Gusztáv; Jelmez: Márk Tivadar

4241 parampampoli 2013-12-04 21:28:22 [Válasz erre: 4239 Búbánat 2013-12-04 21:14:41]
Rodolfót se Balczó, se Brickner, nem nekik való. Walter - Fried/Rácz/- Miller - Agache/Fokanov/Kálmándi/- Federica - Pánczél/Gál/Schöck/-

4240 Búbánat 2013-12-04 21:22:04 [Válasz erre: 4238 bermuda 2013-12-04 20:56:28]
Itthon az Attila Odabellájával is már bizonyított...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.