Bejelentkezés Regisztráció

Pál Tamás, karmester


3 Spangel Péter 2008-05-22 15:57:03
Emlékszem egy nyolcvanas évekbeli Bánk bánra, ekkor állt be Ilosfalvy Róbert a címszerepbe, Csavlek Etelka pedig Melindát énekelte először. És aztán az operafilmre, illetve annak hanganyagára, amit büszkén őrzök és örömmel hallgatok CD-n. Karnagy Úr nemzetközi karrierje alig ismert a honi operarajongók körében. Jó lenne, ha egyszer élményeiről, tapasztalatairól is írna. És érdekelne, miért nem vezényel már az Operaházban.

2 Búbánat 2008-05-22 15:25:11 [Válasz erre: 0 daunerni 2008-05-22 11:45:00]
\"karnagy\" - nálam a karnagy inkább az énekkarok vezetője lehet. A zenekaroké: karmester. Vagy rosszul gondolom?

1 Búbánat 2008-05-22 15:16:25
Örömmel venném Pál Tamás karmester úrtól, ha blogjában gondolataival felidézné a legendás magyar szoprán, Házy Erzsébethez fűződő szakmai kapcsolatát. Engemet, aki hónapok óta búvárkodom, s igyekszem feltárni életútjából, amit lehet, ami dokumentálva van, módfelett érdekelne ez - tudva, hogy egykor mennyit vezényelte őt színpadon, koncerten, itthon-és külföldön, tv-ben, rádióban, lemezfelvételen. Persze, más holt művészekről is szívesen venném szakmai gondolatait. Lukács Ervin karmester tudna még e kérdéshez érdemben hozzászólni, de neki nincs „blogja”… Nem „kibeszélésre” tartok igényt, hanem, mint két művész, milyen volt együtt dolgozni egy produkcióban? Konkrét példákon, műveken, szituációkban, ezt ha megvilágítaná előttünk. És közben,persze, az is kiderülhetne, milyen volt magánemberként, volt-e szó közöttük ilyesmiről? Igényelték-e, hogy a munka végeztével baráti beszélgetést folytassanak, volt-e rá idejük? Végső soron az érdekelne igazán, hogyan tudtak egymással együtt dolgozni. A szóbeszéd alapján Házynak, a pálya utolsó szakaszában különösen, nehéz természete volt. Mi ebből az igaz? Vannak-e ilyen s más emlékei róla, a régmúltból?

0 daunerni 2008-05-22 11:45:00
Kedves Kedves Olvasók! Jogos igény, hogy a héten elindított művész-blogok tulajdonosaihoz, íróihoz kérdéseket, kiegészítéseket, kommentárokat - általában megjegyzéseket írhassunk. Pál Tamás Karnagy Úrnak szánt üzenetek mostantól ide írhatók!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.