Bejelentkezés Regisztráció

Milyen zenét hallgatsz most?

995 Sesto 2003-10-08 17:32:09
...az emlitett Hugenották-felvétel tényleg nagyszerü, csak Sutherland ne lenne olyan dögunalmas, annak ellenére hogy \"hochvirtuóz\", bár kérdem én, van egyáltalán olyan felvétele \"La Stupenda-nak\", ahol nem unalmas és egysikú???... A \"Dynamic\" cég egyébként 10 nappal ezelött dobott piacra egy új \"Hugenották-felvételt\", \"live\",...szereposztásból-bevallom-eddig szinte csak az olasz D. Rancatore nevével tudok vmit. is kezdeni, mint korábban \"vérszegény\" Olympia a Hoffmann-ból... :-)

994 Sesto 2003-10-08 16:45:21
Köszi Kalahari, de pechetek van: most már úgy látszik megmaradok, a próbaszinpadon megint \"életrekeltem\"... :-)

993 WiseGentleman 2003-10-08 00:51:29
Meyerbeer: Les Huguenots (Bonynge, Sutherland, Bacquier), ne kérdezzétek, hogy lehet egy ilyen fantasztikus Istenek alkonya után Meyerbeert hallgatni :).

992 kalahari 2003-10-07 20:40:49
Sesto, csatlakozom... :-( Jobbulást!

991 Sesto 2003-10-07 15:58:12
...most éppen a \"csendet\": lázasan, fejfájósan, \"kalapál a fejem igy is\"... :-(

990 Megén 2003-10-07 15:27:04
Sphynxnek Barenboimmal kapcsolatban. Sajnos csak angolul, New Yorkban megjelent egy könyv amelyben Edward W. Said palesztin irodalmár és Daniel Barenboim beszélgetései vannak. Beszélgettek már Wagnerről, Beethovenről és rendeztek 1999-ben Weimarban ifjú muzsikusoknak egy művészeti műhelyt. Kár, hogy még nincs magyar fordításban, majd figyeljük.

989 sphynx 2003-10-07 14:52:30
Barenboim nagyon jó Mozart hegedűszonátáiban Perlman mellett. Ha meggondolom, ez az egyetlen zeneélményem vele kapcsolatban. Ez is kb. kéthetes. Barenboim számomra a fehér folt a térképen, a felderítetlen terület, ahová valószínűleg sohasem fogok eljutni.

988 Szilgyo 2003-10-07 13:20:46
Sphynx, úgy is mint Cosi szakértő, mi a véleményed a Barenboim-os felvételről?

987 sphynx 2003-10-07 02:04:12
Nekem a Gardelli-s van meg: Tebaldi, Bergonzi, Merrill, Horne

986 WiseGentleman 2003-10-07 00:21:07
Az említett Gioconda-felvétel nekem is megvan, és szívemhez közel áll :).

985 Sesto 2003-10-06 11:26:45
...a standard repertoár mellett ilyen is kell: * A. Ponchielli, \"Marion Delorme\" (live): -Denia Gavazzeni-Mazzola -Dalibor Jenis -Francisco Casanova etc... ...és \"Gioconda\"... -Anita Cerquetti -Cesare Siepi -Mario del Monaco -Giulietta Simionato etc... :-)

984 Búbánat 2003-10-06 09:13:25
Te Kanawa tavalyi fellépése a BKK-ban, talán Fáynak tetszett maradéktalanul. Én is csak azért mentem el, mert élőben akartam látni-hallani.

983 Hangyász 2003-10-05 19:11:45
Schubert: Lazarus c. oratóriumtöredékét. Néha majdnem olyan jó, mint Mendelssohn Lobgesang-jának legszebb tételei.

982 WiseGentleman 2003-10-05 01:33:54
Lehet, hogy azóta összeszedte magát, és másodvirágzását éli :).

981 sphynx 2003-10-05 00:00:30
jó, mi?

980 Steff 2003-10-04 23:54:52
Mozart: Cosi fan tutte Gens/Fink/Güra/Boone/Spagnoli/Oddone Concerto Köln/René Jacobs Harmonia Mundi Azt hiszem, a Jacobs-lemezeket vakon meg lehet venni, mindegyik szuper.

979 kalahari 2003-10-04 21:18:57
WiseGentleman! Én meg azon csodálkozom, amit írtál. Tavaly járt itt Kiri Te Kanawa, és Fáy egekig magasztalta, amit ritkán szokott. Én nem hallottam soha őt. Most akkor tud még énekelni, vagy sem?

978 kalahari 2003-10-04 21:11:07
Végül is idős baronesszt játszik, nem? :-)

977 karnagy 2003-10-04 17:24:45
Rosalind Elias meg minimum 70 éves. Vagy tévedek?

976 WiseGentleman 2003-10-04 16:48:25
Csak annyit, hogy csodálkozom, hogy Kiri te Kanawa még mindig énekel, amikor a 90-es évek közepén láttam a MET-ben, már eléggé árnyéka volt önmagának.

975 kalahari 2003-10-03 23:14:42
Holnap este a rádióban: 20.05-22.30: Kapcsoljuk a Washington Operát Barber: Vanessa Négy felvonásos opera Szövegét Gian Carlo Menotti írta Vez: Emmanuel Joel Km: Washington Opera Zenekara Szereplõk: Vanessa - Kiri Te Kanawa, Erika - Lucy Schaufer, Anatol - John Matz, Idõs baronessz - Rosalinde Elias, Öreg doktor - David Evitts, Nicholas - Tony Dillon Ki tud mondani valamit erről a darabról?

974 WiseGentleman 2003-10-03 18:55:56
Most a Musica Hungarica lemezkiadónál \"Sződd a selymet, elvtárs\" címmel megjelent mozgalmi dalos CD-t hallgatom. Néha ilyet is kell :).

973 karnagy 2003-10-03 17:19:19
Ma reggel én az Egy kiállítás képeivel nyitottam (Celibidache, élő felvétel a stuttgartiakkal). Most: Mahler 8. (Soltival)

972 Sesto.... 2003-10-03 10:50:13
...ma reggel az \"Ariadne Naxos-ban\" (1912-es változatával) inditottam: Kent Nagano vezénylete alatt a föbb szerepekben: * Margaret Price (Ariadne)...hát nem egy nagy durranás, a monológban pedig egyenesen egysikú és a szövegmondásában is van helyenként egy-két \"sass-sylviás-slendriánság\"... * Gösta Windbergh (Bacchus)-nekem tetszik, nemes orgánum (volt) * Sumi Jo (Zerbinetta)-tisztességesen helytáll a húzásoknélküli, hosszabb Zerbinetta-jelenetben és még a szövegmondása is elég kiváló!... Mosolygós interpretáció,...vagyis egy mosollyal indult ez a nap is ! :-)))

971 Sesto 2003-10-02 17:30:18
Dóri, ja és persze választ is elküldtem! :-) Addio, Sesto...

970 Sesto 2003-10-02 17:11:57
Búbánat,...na ja, szóval éppen a 2. kategóriából, kedvencemnél Ágai Karolánál maradva, csak annyit, hogy mennyire volt ö pont a pályája végefelé (=értsd a ´80-as években, Mihály András vezetése alatt...) megbecsült müvész, hogy épp´ az emlitett direktor úr küldte el 1982-ben, ereje és tudása teljében, az akkor \"nemes rendszer szellemében\" egy \"munkaérdemrend arany fokozattal\" nyugdijba=akkor ezt igy fejezték ki, ha vkire. nem volt szükség, ill. \"útban volt\" (=lásd. pl. a legendás balerinát, Lakatos Gabriellát is!...) és elénekeltette Ágaival a 25. éves müvészi jubileumán ugyancsak az Éj királynöjét, pedig a Müvésznö Violetta-val szeretett volna jubilálni: természetesen hatalmas bravúr volt ez a Varázsfuvola, hiszen mutass nekem még énekesnöt, aki ennyi év távlatából is képes erre a szerepre, DE a müvész kérése nem számitott már akkor sem!... Ráadásul \"be lett igérve, hogy gyakran visszavárják majd\"...NO COMMENT!!!-következö Ágais élményre az Operában, 1993 ápr. 17-ig kellett várni, ugyancsak jubileumi Varázsfuvola, DE akkor már Petrovics volt a direktor!(...ezeket és hasonló tényeket el lehet olvasni a Müvésznö meomárjában!...Érdekes!) Tudom felesleges a múltat piszkálni, DE éppen ezért talán érdemes lenne MA észbekapni és a meglévö tartalékokat normálisan beosztani, és nem elpazarolni!...

969 Sesto 2003-10-02 17:00:44
...kedves \"xxx\" a szegénységi bizonyitványt nyilván a MÁO részére állitanám ki. ha képtelen egy ilyen fajsulyú müvészt, mint Bándi megtartani! :-) Dóri, a mail átjött, KÖSZÖNÖM!!! :-)

968 Búbánat 2003-10-02 15:24:46
Még további besorolások is lehetségesek, akiket nem említettem: l. ) Hamari, Budai, Szirmai, Geszti, Nádor… 2.) Ágai, Simándy, Házy, Melis… 3.) Miller, Tokody, Kincses, Sass… A 2. és 3. csoportba azokat tettem, akik szerződéssel rövidebb-hosszabb időszakokra távoztak el, egyiküket sem kergették el az Operaházból. Fellépés sorozataikat követően mindig hazajöttek. Itthon, idősebb korukban is, megbecsült művészek voltak és ma is azok. Az 1. csoport már felemás ebből a szempontból. Itt a művészeket más-más egyéni sorsok, élethelyzetek jellemzik., vagy kötik gúzsba a mai napig.

967 Búbánat 2003-10-02 14:53:15
Folytatom. Bándi és társai szabadon jöhetnek, mehetnek ma már. Ma elsősorban a pénz diktál. A hűség ismeretlen fogalom. Annál inkább a kifúrás, az irigység, a féltékenység, a másik eltiprása, kisemmizése, megalázása, hátbadöfése és a kirúgás. Szabadon válogathatunk, hogy e kategóriákból melyik illik Bándi esetére.

966 Dóri 2003-10-02 14:45:04
Sesto, az előbb küldtem Neked egy hosszú e-mailt, egy csomó információval a CD-ről, de közben lefagyott a gépem, és el is tűnt a levél. Ha esetleg nem kapnád meg: Lysistrate: Iván Ildikó Női karvezető: Kertesi Ingrid Férfi karvezető: Fekete Attila

965 Búbánat 2003-10-02 14:39:43
Hogy mi lehet e folyamat, mármint a mellőzések mögött, csak magam is találgatom. A sorozat talán Marton Évával kezdődött 1972-es disszidálásával. Bár Ilosfalvy 1965-ös távozása mögött sem csak politikai okokat kell keresni. Ő később is mindig hazajött egy-egy szerepre és tárt karokkal fogadták. Ugyanakkor, nem biztos, hogy örült az Operaház mindenkori vezetése, hogy neves, vagy még pályájuk elején álló művészek fogták magukat, és disszidálással vagy elszerződéssel, de kaptak az alkalmon, és önként vagy nem önként távoztak (Rost, Gáti, Polgár stb.). Tehát különbséget kell tenni aszerint, hogy kik azok, akiket elüldöztek és kik azok, akik önszántukból távoztak ilyen olyan okok miatt ( pld. itthoni mellőzés, kint a több pénz, a karrier, a siker reménye) a HÁZ-ból külföldre vagy vidékre. Vannak, akik kint karriert csináltak, de vannak olyanok is, akik idehaza vagy kint végleg eltűntek, és ma már nevükre sem emlékszünk. Sokan elkallódtak közülük. Olyanok is vannak, akik hazajöttek csalódottan, mert kint sem váltak valóra álmaik. Aztán Itthon is maradtak a középszerűségben. Aztán vannak itthon nagynevű megbecsült művészeink (ezekből van a legtöbb), akik ha szerették volna sem mehettek ki az elmúlt rendszerben a zárt határok miatt, még vendégszereplésekre is csak nagyon ritkán. Disszidálni pedig semmiképpen sem akartak: nem mertek, vagy féltek a kinti bizonytalanságoktól (család, nyelv nem ismerete, bizonytalan egzisztencia, kapcsolatok hiánya). Megint más kérdés, hogy akik odakint végül kiharcolták a világhírnevet, különböző okokból továbbra sem láthatjuk őket idehaza. Vagy csak nagyon ritkán. Nekik valószínűleg fontosabb volt a karrier, mint az itthoni elszürkülés. Megoldották, hogy a család is velük tartott. Vagy kint alapítottak családot. Aztán lehet, hogy egyszer majd kiöregedve, hangjukat vesztve hazatérnek, s próbálják majd magukat a múltjukra hivatkozva eladni. Ilosfalvy fényesen kiválik ezekből a skatulyákból. Őt nem sorolom be sehová. De nem is kényszerül rá.

964 xxx 2003-10-02 14:33:44
Szerintem meg nem az. Bándi nem megfizethetetlen művész, és nem hiszem, hogy teljesíthetetlen követelése lett volna.

963 Sesto 2003-10-02 14:30:13
...nagy kár lenne és egyben vhol egy \"szegénységi bizonyitvány\" is, nem?... ...de most mennem kell!...munka van! Addio, Sesto... :-)

962 keresztkérdés 2003-10-02 14:23:04
És mi van, ha az egész \"Bándi ügy\" nem több, mint financiális kérdés?

961 Sesto 2003-10-02 14:19:45
...ennyire elterjedt a \"Bándi-szindróma\" az Operában???-szomorú!... :-(((

960 karnagy 2003-10-02 14:06:33
Folytatom a sort: Lukács Éva, aki a Bartók+Puccini fesztiválon hihetetlen színvonalú Angelicát énekelt, a \"stúdiózik\", egyetlen szerepet sem kap.

959 Szilgyo 2003-10-02 14:03:40
...hát ez a baj, pedig Fülöp nem egy könnyed egyáriás szerep...Nesterenkonak már a veronai Attilán sincs rendben a hangja, pedig az legalább 15 éves felvétel, nemrég az is volt a Mezzo-n.

958 Sesto 2003-10-02 14:00:19
...énekel még?... :-) ...én csak mindenféle \"Gálákon\" láttam kiirva nevét...

957 Szilgyo 2003-10-02 13:59:09
Kicsit más: hallotta vki mostanában Nesterenko-t énekelni? Október közepén ugyanis két előadásra ki van írva a Don Carlos-ra Pesten, többek közt Gavanelli, Tokody, Wiedemann és egy ázsiai tenor lesznek a partnerek.

956 Sesto 2003-10-02 13:46:56
...látod kedves Búbánat, megint itt lennénk a gordiuszi csomónál: vagyis nevezzük egyszerüen-mivel a legaktuálisabb esetröl van szó-\"Bándi-szindrómának\", vagyis lenne egy szuper kvalitású magyar müvész és nem kell,...cvsak éppen otthon nem kell.. Nem kellett Nádor sem, miután megnyerte ´82/´82 körül a brüsszel-i Nemzetközi Belcanto Énekversenyt elénekelhette 2. vagy x.-ik szereposztásban az Éj királynöjét, na barvo!!! (...Mihály András!...)...utána pedig jól járt a Komische Oper és más nagy szinpadok... ...de úgy látszik nem kell most Bándi, Fekete (Veronika)... és gondolom Ti a sort még jobban tudnátok folytatni, nem?... :-(

955 Búbánat 2003-10-02 13:41:43
Valóban, nagy kár, hogy olyan ritkán láthattuk Pesten énekelni.

954 Sesto 2003-10-02 13:38:11
*irigykedik* !!! :-(((

953 karnagy 2003-10-02 13:37:11
Tavaly egy nyári kurzuson volt szerencsém N.M. néhány óráján passzív résztvevőként üldögélni. Nagyon élvezetes volt látni, ahogy dolgozik.:)

952 Sesto 2003-10-02 13:34:54
...majd elfelejtettem: Miskolcon \"Traviata\"-t énekelt!-DE szerepelt repertoárjában, mint irtam, Luisa Miller, Fiordiligi, Konstanze, Éj királnyöje, Lucia di Lammmermoor, Gilda stb-stb.. is...

951 Sesto 2003-10-02 13:32:02
...még vmi., azért ne felejtsük el, \"parádészerepe\" (=N.M.-nak) pedig Konstanze volt, hát az pedig minden csak nem lirai koloratúra!... :-)

950 Sesto 2003-10-02 13:30:33
...az általad emlitett \"Álarcosbál\" Bécsben volt, ha jól tudom ´86-ban... Hát pedig Nádornak volt bizony hanganyaga, tanúskodnak erröl a berlini kiritikák. lásd. Cosi, ahol \"természetesen\" Fiordilig és NEM Despina volt, VAGY!-az európai szinten is elismert dessau-i LUISA MILLER(!) alakitása is és még sorolhatnánk!... (Ha jól tudom Mimi-ként búcsuzott a közönségtöl 2-3 éve Dessau-ban!) Az emlitett portrét én is láttam anno, olyan szerencsém volt, hogy éppen Magyarországon voltam akkor... Igen rendkivül szerény MÜVÉSZ volt,...kár hogy nincs már szinpadon!... (Ja a Scala-ban is sikere Éj királynöje volt, Nyesztyerenko Sarastro-ja mellett!!!) ...a betegségét követöen, Miskolcon(!) énekelt újra elöször szinpadon, hogy kipróbálja magát, hiszen a szinvonalat töle mindig el is lehetett várni-lásd. \"Kammersängerin\"!-alakitása megrázott, felkavart: örülök, hogy a véletlen úgy hozta, láthattam!!! :-)

949 Búbánat 2003-10-02 12:58:06
Sesto. Köszönöm kimerítő válaszod, ami a Melinda-kérdéskört illeti. Még annyit, hogy emlegetted Nádor Magdát. Nekem van egy Salzburgos Álarcosbálom –videón ( a svéd-változat), ahol azt hiszem Pavarotti és Cappuccilli mellett Oscart énekelt. Kitűnően. De sehogy sem fér a fejembe, hogy azzal a lírai-koloratúra hanggal képes lett volna-e annál súlyosabb drámai koloratúr szerepeket is énekelni. Volt vele egy portréműsor is a TV-ben,. nagyon régen, amikor egy betegséget követően már visszavonult a színpadtól. Vitray volt a beszélgető társ. Emlékszem, hogy nagyon szerényen beszélt a pályán elért sikereiről, és arra is, hogy ezek között nem voltak olyan szerepek, mint amelyekre előzőleg hivatkoztál. Legalábbis nem emlékszem rájuk.

948 Sesto 2003-10-02 12:26:04
Kedves Búbánat, Ad.1 feltétlenül, és hegmentesen KELLENE(!) Melinda-szerepének az általad felsorolt belcanto-, és/vagy fracia operák, vagy korábban a \"grand opèra\" primadonna-szerepeihez kapcsolódnia! MIÉRT?-az általad felsorolt szerepek mindegyike, terminológiától függetlenül vagy \"dramatischer Koloratursopran-ként\", vagy \"soprano drammatico d´agilita\" , \"soprano drammatico di coloratura\" stb. felel meg: hiába a sok megjelölés, DE ezek mindegyike azon hybrid fach-nak felel meg amelyet ma csupán \"drámai koloratúrnak\" nevezünk... Melinda-szólama ugyancsak ennek a stilusnak az \"árnyékában\", következtében(?) született-DE szerencsére már igazi erkel-i, vagyis magyaros stilusban (=mig pl. Szilágyi Erzsébet szerepe inkább a drámai belcanto-ban gyökerezik, lásd. pl. a többtételes imáját \"Phregiera\", amely Rossini-ra volt nagyon jellemzö stb...) DE tovább megyek: kik voltak hires Melindák a kezdetekben??? Hollósyné Lonovits Kornélia, Schodelné Klein Rozália, vagy utána Sándor Erzsi, Szabó Lujza, DE ide sorolom az Ágait megelözö Osváth Júliát is aki a kezdetekben bizony koloratúra volt!(=pl. Toscanini-nél \"Éj királynöje Salzburgban, 1937!)-és nem a LP-felvételre gondolok, ahol már a \"csonka Melindát\" énekelte (=és rosszindulat nélkül, de el kell mondani, már éppen nem a legfrissebb hanggal de mély poézissal!)Vagyis az emlitett Müvésznök mindegyike koloratúrrepertoárral birt, egyikük inkább a liraiban érezte magát otthon, mig maikuk inkább a drámaibb szinezetü szólamokat uralták! ...tényleg, ha ismereteim korreketek, pl. Gyurkovics Mária sem énekelt Melindat-, csupán Gara Máriat és az Erkel-filmbe kivételesen a \"La Grange-áriát\"... De vissza Melindához, nyilvan akadnak nagyszerü énekesnök, akik Melindát alapvetöen jól söt hitelesen, ezzel nincs is baj, hiszen minden iskolázott hangnak rendelkeznie kell egy bizonyos fokik megbizható és üzembiztos koloratúrtechnikával ez a basic! Azonban ha megfigyeled Melinda-szerepét, feltünik, hogy az egész alapjában véve egy a lirico-spinto-k számára biztosan kényes, magas lágé-ban mozog, nem? Másrészt-és ez csak személyes vélemény!!!-sokat veszit számomra Melinda törékeny-sebezhetö-de-bizonyos-fokig-ellenárásra-képes-finom-nöies-karaltere egy \"tenyeres-talpas-spinto-hanzás\" miatt... Ad. 2 Igy igaz Ágai volt,..\"utód\" nincs! De ez már lerágott csont!-másrészt nem szeretem az ilyen Nr. 2-ket keresni: \"ime itt az új Callas\" stb... Ha lenne is egy szuper drámai kolratúra, az engem önmagában érdekelne, mit tud nyújtani... Ad. 3 Szücs Márta,...igen ö jó lett volna, de notorikus \"lemondó\" volt... 2-3 esetben miatta utaztam Bp.-re (\"Traviata\") egyszer sem ö volt... No comment! Nádor Madga volt még zseniális ezen a vonalon, de sajnos már ö sem énekel egyrészt, másrészt Mihály Andrásnak ö sem kellett, jól járt vele Harry Kupfer Berlinben... :-) / :-(

947 Búbánat 2003-10-02 11:46:07
Sesto. Elgondolkoztam azon, hogy azokban a szoprán szerepekben, amelyekben ún. őrülési jelenetek vannak, speciális színészi, átlényegülő képességekkel is rendelkező művészekre van szükség a színpadon? Gondolok most a Melinda szólamát éneklőkre. Vagy csak elégedjünk meg egy átlagos lírai-drámai szoprán hanggal rendelkező énekesnővel? Tudom, más-más a szituáció akár a Hamlet Ophéliájára, akár a Puritánok Elvírájára vagy Az alvajáró Aminájára vagy éppen a Lúciára gondolunk. Kérdem, vajon ebbe a sorba illeszthető a Melinda? És azok az énekesnők, akik az előbb felsoroltakban jók, jók-e az utóbbiban? És fordítva is igaz-e ez? És muszáj a sava borsát adó koloratúrákban is otthonos énekeseknek ezt is azt is válogatás nélkül a kötelező elvárások szerint egyformán teljesíteni? Mert nálunk énekelnek Melindát olyanok is, akik pld. nem elsősorban a koloratúra-technika képességeivel tűnnek ki, számukra szokatlan egy őrülési jelenet abszolválása is. Ágai jó volt ebben is, abban is. Azt hiszem, ma itthon nincs ilyen követője. (Talán Szűcs Márta rendelkezett még ilyen képességekkel.)

946 Sesto 2003-10-02 10:46:17
Mail elküldve!!! :-)

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.