Bejelentkezés Regisztráció

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969)


2245 smaragd 2021-07-14 07:07:28 [Válasz erre: 2244 smaragd 2021-07-12 09:44:21]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

A tegnapi műsorban is elhangzott Kemény Egon neve, az 1949-ben bemutatott "Májusfa" című, első rádióoperett zeneszerzőjeként. Tölgyi Krisztina A Rádió Dalszínháza rövid története ismertetésekor szokta újabban felelveníteni a rádióújdonságot. A "Májusfa" Kemény Egon zenei pályájának rádiótörténeti jelentőségű, fontos és nagyon sikeres alkotása volt.

                         ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


2244 smaragd 2021-07-12 09:44:21 [Válasz erre: 2243 smaragd 2021-07-12 09:44:02]

Saásdy Alice

Saásdy Alice színésznő, sz. 1902. (születés éve) dec. 20-án, Debrecenben. Iskolái elvégzése után Rossi Rosinánál, majd a Zeneakadémián tanult és elszerződött az Apolló színpadhoz, ahol később operettekben és főleg chansonokkal szerepelt és ez utóbbi műfaj­fajnak egyik legjelentősebb megtestesítője lett. Elért sikerei alapján szerepel az Emke, Palace, Faun kabarékban, a Csengery- uccai színpadon. Azután külföldre ment és négy nyelven előadott chansonjaival aratta sikereit. 1928-ban visszatért külföldről, de nem vállalt szerződést, hanem saját mátyásföldi virágkertészetében és budapesti előkelő virágüzletében folytat eredményes tevékenységet. 

Forrás: Saásdy Alice - Magyar Színművészeti Lexikon (1929-1931, szerk. Schöpflin Aladár)


2243 smaragd 2021-07-12 09:44:02 [Válasz erre: 2242 smaragd 2021-07-10 05:21:57]

Előzmény 2241

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora
Tölgyi Krisztina az alábbi mondatokkal vezette be a zenei összeállítást, így tájékoztatta hallgatóit: 

A Dankó Rádiót, a magyar zene rádióját és Az a szép című műsorunkat hallgatják.
Kemény Egon zeneszerző gazdag életművében operetteket, rádióoperetteket, zenés játékokat, szimfonikus könnyűzenét, balettzenét, megzenésített verseket, dalciklusokokat és gyermekkarra írt műveket is találunk - és persze számos emlékezetes sanzont is.
Kemény Egon első sanzonját 1935-ben a budapesti Tarján bárban Saásdy Alice énekelte. 1937 és 1942 között pedig Darvas Zsuzsa a Dubarry kávéházban, Rácz Vali a Parisette Kávéházban, Fellegi Teri a Taverna bárban lépett fel Kemény Egon zenedarabjaival.
A Magyar Rádió is több sanzon-hangfelvételt készített műveiből, amelyek sikerét – mások mellett – Neményi Lili, Lukács Margit, Mezey Mária előadása tette feledhetetlenné.
Mai "Örökzöld Kalendárium"-unkban három szerzeményt hallhatnak.
Az elsőt Psota Irén adja elő, "A néma asszony" című sanzonban a Magyar Rádió és Televízió Esztrádzenekara kíséri az utánozhatatlan színművésznőt.
Utána egy szintén feledhetetlen színésző, Sennyei Vera énekli az "Örökre drágám" című sanzont.
Végül pedig szokatlan feldolgozásban Szalóki Ági népdalénekesnő előadásában csendül fel a "Ma éjjel" című szerzemény, amit először Karády Katalin, a két világháború közötti időszak filmsztárja, a legnagyobb magyar díva énekelt el a "Fekete liliom" című operettben.
Kemény Egon dalai következnek tehát, itt, a Dankó Rádióban!
                           ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●
* 10 órakor keződik a mai műsor, a déli harangszóig tart.
** https://kemenyegon.hu/ma-ejjel-524


2242 smaragd 2021-07-10 05:21:57 [Válasz erre: 2241 smaragd 2021-07-07 09:51:14]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

2021. július 8-án, a csütörtöki műsorban is felhangzott Kemény Egon-műrészlet, éspedig Csokonai Vitéz Mihály és Lilla szerelmének emléket állító Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: "Komáromi farsang" című daljátékból.

 • Kraxelstumpf óbester szerenádja "Egy-kettő, egy kettő..."

Lilla egyik hódolóját, a Komáromban szolgáló osztrák óbestert Bilicsi Tivadar alakította. A magyar nyelvet törve, kiváló császári-bécsi akcentussal játszotta el a szerepet.

Az induló tempóval induló "császári-katonai" fúvós-szerenád rádióslágerré vált, refrénjében énekli:
"Miért van zárva ablakod?
A kompliment' nem kaphatod!
Kiscicám,
tubicám, 
imádlak!
Úgy biz' ám!"

A rádiófelvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

                             ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója
https://kemenyegon.hu/komaromi-farsang


2241 smaragd 2021-07-07 09:51:14 [Válasz erre: 2240 smaragd 2021-07-02 20:40:09]

Ezen a héten eddig minden nap felcsendült Kemény Egon-műveiből rádiófelvétel a Dankó Rádióban, pontosan úgy, mint évtizedeken át a Budapest I, a  Magyar Rádió Kossuth- majd később a Petőfi adóján is.

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

 • Kedden: bevezetőjében Tölgyi Krisztina a zeneszerző életművének fő műfajait ismertette és most a sanzont emelte ki.

Elhangzott:
Kemény Egon-Anatole France-Tiszai Márton: A néma asszony (chanson)
Kemény Egon-Erdődy János: Örökre drágám  (chanson)
Kemény Egon-Halász Rudolf: Ma éjjel (dal a Fekete liliom című operettből)

                             ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 ismétlés
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya

 • Hétfőn: Kemény Egon: Krisztina kisasszony - Nyitány
 • Szerdán: Kemény Egon: Tangó

                         Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
                     „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió

*továbbiak:https://kemenyegon.hu/


2240 smaragd 2021-07-02 20:40:09 [Válasz erre: 2239 smaragd 2021-06-29 18:50:55]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

Tölgyi Krisztina a mai műsor elején hangulatos bevezetővel tért rá a balatoni dalokra és már hallottam is Kemény Egon-Romhányi József: "Balaton-keringő" című koloratúrszoprán dalkeringőjét, Gyurkovics Mária énekével... ez illúzió maradt, mert badacsonyi nóták következtek. 
Megérzésem mégsem volt alaptalan, ugyanis néhány perc múlva, az "Operettslágerek a Dankó Rádióban" szlogen után az első rádióoperett, a "Májusfa" egyik közkedvelt operettslágereként konferálta fel Tölgyi Krisztina a vidám duettet:

 • Kemény Egon - Mesterházi Lajos - Szász Péter - Romhányi József: „Májusfa” Nagyoperett rádióra, 1949.

"Konty-kettős" "Úgy szeretném megcsodálni csodálatos kontyát..." - Gyenes Magda és Rátonyi Róbert énekelt,  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte.

A sikerszám a "Talán a csillagok"-ban hangzott el, de már a maga idején is egységet alkotott Kemény Egon "két első rádióoperett"-je:
a „Májusfa” zenéje nagy sikert aratott, a rádióhallgatók kívánságára készült el az új rádiós műfajt teremtő darab szilveszter-éji folytatása: Kemény Egon - Szász Péter - Romhányi József: „Talán a csillagok” (1949. december 31.) Rádióoperett. A "Májusfa-keringő ” zenei ikertestvére a "Hópehely-keringő".

A műsoridő alatt még két alkalommal elevenítette fel az első rádióoperett nyitotta lehetőség után készült rádióperetteket és a Rádió Dalszínháza felvételeit. Nagyon helyesnek tartom, hogy összekötő szövegeiben méltóan ápolja a Magyar Rádió operettfelvételeinek emlékeit is!

                     ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója


2239 smaragd 2021-06-29 18:50:55 [Válasz erre: 2238 smaragd 2021-06-27 05:08:50]

84 évvel ezelőtt mutatta be a magyar rádió az első rádiódaljékot, Kemény Egon zenéjével:
A „Schönbrunni orgonák“ c. zenés hangjáték pontos szereposztása az 1937. 06. 29-i rádióműsor szerint:


Budapest I
20: „Schönbrunni orgonák.“ Zenés hangjáték egy felvonásban.
Szövegét Kulinyi Ernő, zenéjét Kemény Egon írta.
Rendező Barsi Ödön.
Vezényel ifj. Stephanides Károly.
Személyek:
A császár  — Csortos Gyula;
A főhercegnő — Hajós Éva;
A főherceg — Várady Lajos;
Girardi — Fekete Pál;
A színésznő — Tóth Böske;

Előzmény 1396
A korabeli cikkek eddigi kutatásaim szerint nem foglalkoztak "A színésznő" szerepével, pedig nagyon izgalmas téma lehet. Egyik legkedvesebb barátom említette Girardi partnernőjét, Pálmay Ilkát egy beszélgetésünk során. Minden bizonnyal ő volt a szerep ihletője, talán annak idején ez nem is volt titok. Szép és érdekes méltatást olvashatunk itt:
http://intezet.nori.gov.hu/muhely/emlekezes-palmay-ilkara-/
"1893. január 10.-én Prokofjev: „A három narancs” premierjén melyben Girardi a partnere, újra sikere van. Az előadáson jelen van Ferenc József császár és király is."
Annál inkább foglalkoztatta Csortos Gyula visszatérte a közvéleményt:
„Csortos Gyula új szerepe. Csortos Gyula, a Nemzeti Színház kiváló művésze, aki már hosszabb ideje nem lépett fel új szerepben, legközelebb a rádió mikrofonja előtt alakít új szerepet: I. Ferenc József király és császár szerepét. Az illusztris művész játssza ugyanis a Schönbrunni orgonák, Kulinyi Ernő és Kemény Egon zenés hangjátékának a főszerepét a rádióban június 29-én este. Csortos Gyula mellett, aki az ötven éves Ferenc Józsefet alakítja, Tóth Böske játssza a hangjáték női főszerepét, egy híres bécsi színésznőt, Bilicsi Tivadar személyesíti Alexander Girardit, a nagy bécsi jellemszínészt és Várady Lajos a fiatal János Szalvátor főherceget. Leövey Leó, a Vígszínház művésze, Harsányi Gizi és egy gyermekszínésznő játszik még jelentősebb szerepet a Schönbrunni orgonákban, amelynek előadását Barsi Ödön rendezi és ifj. Stephanidesz Károly vezényli.”
Felmerül a kérdés, hogy ki alakított a rádió mikrofonja előtt Girardi szerepét: Bilicsi Tivadar vagy Fekete Pál? Később mindketten szerepeltek a "Komáromi farsang"-ban.
Fekete Pál Kemény Egon gramofonslágereit is énekelte, ezek közül egy szerepel a "Ma éjjel" CD kiadványon: 16. Kemény Egon – Szécsén Mihály: Megbocsájtom minden bűnöd (1938, tangó dal) Fekete Pál, Radiola tánczenekar. Egy évvel a Schönbrunni orgonák rádiófelvétele után adta elő kiváló művészünk.
Megjegyzem még, hogy az emlékezetes siker aratott "Schönbrunni orgonák" daljáték volt a Kemény Egon-Kulinyi Ernő szerzőpár első alkotása.
Most térek rá a mai műsorra:
Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezetőnek
köszönheti a mai hallgatóság, hogy Kemény Egon zenei karrerjét, életművét lassacskán közelebbről is megismerheti. Ruitner Sándor, Nagy Ibolya és Erdélyi Claudia útján halad, ám saját stílusban mutatja be a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt: zenéje mellett, mint fent is látjuk bőven van rá lehetőség, szerepekhez és szereplőkhöz is kapcsolva (az elmúlt adások egyikében az első rádióoperett, a "Májusfa" említésével is). Ma Bessenyei Ferenc - Hatvani István professzor - zenei pályafutása ismertetésekor említette és részletezte a "Hatvani diákjai" rádiótörténeti szenzációját (1955), a prózai- és énekszerep első teljes alakításának indulását, amely a Rádió Dalszínházában ezután gyakorlattá vált.

                      ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


2238 smaragd 2021-06-27 05:08:50 [Válasz erre: 2237 smaragd 2021-06-25 18:35:09]

Előzmény 1778 1779

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Az ismétlések sorában most megy a 2019. október 13-i műsor: Kemény Egon-megemlékezés születési évfordulója alkalmából. 

Kemény Egon – Ignácz Rózsa – Soós László – Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai
Történik Debrecenben, 1780-ban. Színhely: a Debreceni Református Kollégium.
Szenzációt keltett a Magyar Rádióban és a hallgatóság körében, évtizedeken át ismert volt a rádiótörténeti újdonság, hogy a zenés színműben (a daljáték rádióváltozata, 1955) Simándy József operaénekes prózában is megszólalt. Bessenyei Ferenc a "Hatvani diákjai"-ban el is énekelte szerepét. Mindketten először ebben a darabban alakítottak prózai-énekes szerepet és utat nyitottak a Rádió Dalszínházában a teljes szerep megformálásához.

A műsorrészletben a "Hatvani diákjai" című daljátékból a CD duplaalbumban kiadott jelenet- és zenei felosztások (trackek) hangzottak fel, a Magyar Rádió restaurált, digitalizált, eredeti felvételei.
https://kemenyegon.hu/hatvani-diakjai

A műsor az Anna-polkával kezdődött.

             Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
          „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


2237 smaragd 2021-06-25 18:35:09 [Válasz erre: 2236 smaragd 2021-06-21 13:59:49]

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Az ismétlések sorában vasárnap a 2019. október 13-i műsor következik, benne Kemény Egon-megemlékezés születési évfordulója alkalmából.

        Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
   „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


2236 smaragd 2021-06-21 13:59:49

KEMÉNY EGON: MA ÉJJEL - KOSSUTH RÁDIÓ KALENDÁRIUM

Előzmény 2234

A műsor fináléja volt az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével kiadott CD, itt hallható: 

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-06-16_15-32-00&enddate=2021-06-16_16-10-00&ch=mr1 15:54 -16:00


2235 smaragd 2021-06-18 19:32:21 [Válasz erre: 2234 smaragd 2021-06-16 06:47:21]

Ilosfalvy Róbert emlékére, születésnapja évfordulóján:

Említsük meg ezen a napon Ilosfalvy Róbert első daljátékfelvételét a Magyar Rádióban:

Kemény Egon – Gál György Sándor – Erdődy János: „Komáromi farsang” (1957) Csokonai Vitéz Mihály szerepét énekelte, a prózát Zenthe Ferenc mondta el. Lilla: Házy Erzsébet - prózában a szintén kiváló Korompai Vali.

Az Operaházban ekkor Rodolfo és Mimi szerepét alakította a két fiatal operaénekes. A rádiófelvételen nem csak a Csokonai-Lilla szerep szerelmi tüze lángolt a mikrofon előtt...

(https://kemenyegon.hu/komaromi-farsang)


2234 smaragd 2021-06-16 06:47:21 [Válasz erre: 2233 smaragd 2021-06-15 19:48:49]

Kemény Egon zeneszerző emlékoldala, Facebook

                            

KEMÉNY EGON CD-i a KOSSUTH RÁDIÓ mai műsorában KALENDÁRIUM 15.32 


Kemény Egon műveit évtizedeken át a Magyar Rádió Kossuth adója, a Kossuth Rádió mutatta be. Most jártam először ebben a stúdióban és külön öröm volt számomra, hogy Babucs Kriszta felkérésére a közvetlenül megjelenése előtt álló MA ÉJJEl CD-ről beszélgettünk. A hangrestaurált és digitalizált lemezen, a KEMÉNY EGON ÉLETMŰVE válogatás CD-sorozat CD 4 albumán, 26 sikerszám hallható (1927-1947). A műsorban Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója nyilatkozik a Kemény Egon-gramofonfelvétel gyűjteményről és a CD elkészültéről.
Itt később is meghallgatható : https://mediaklikk.hu/musor/kalendarium/
Szeretettel ajánlom:
Anna Mária


2233 smaragd 2021-06-15 19:48:49 [Válasz erre: 2232 smaragd 2021-06-14 07:04:58]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

A műsor első felében hallhattuk:

Kemény Egon – Tabi László – Erdődy János: Valahol Délen című nagyoperettjének egyik vidám dalának rádiófelvételét, Magyar Rádió

 •  "Még nincsen senkim sem…” („Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány…") Rodrigo és Jutka tánckettőse (foxtrott) Gyenes Magda és Rátonyi Róbert énekelte, a Fővárosi Operettszínház Zenekarát Bródy Tamás vezényelte

                          ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●

"Összesítve": tegnap négy részlet hangzott fel Kemény Egon zeneszerzői munkásságából a Dankó Rádióban. 
Ebből két saját kompozíció:
Kemény Egon: Krisztina kisasszony - Nyitány
Kemény Egon – Tabi László – Erdődy János: Valahol Délen  

Zenekari hangszerelései: 
Buday Dénes – Szilágyi László – Kellér Dezső: Csárdás 
Ábrahám Pál - Alfred Grünwald, Fritz Löhner-Beda - Földes Imre: Hawaii rózsája 

Továbbiak: https://kemenyegon.hu/


2232 smaragd 2021-06-14 07:04:58 [Válasz erre: 2231 smaragd 2021-06-12 15:18:15]

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Mától ezen héten ismétlésben hallható: 
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/09/29/tul-az-operencian-blasko-balazzsal-es-saarossy-kingaval-40-het/

 • Nemrég hangzott el Nagy Ibolya bemondásával:

"Kedves Hallgatóink! A mai adást a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kemény Egon Krisztina kisasszony című operettjének Nyitányával zárjuk."
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte. (1959)

        Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
    „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


2231 smaragd 2021-06-12 15:18:15 [Válasz erre: 2230 smaragd 2021-06-10 17:01:45]

KEMÉNY EGON művei a Dankó Rádióban:

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető műsora

Zsolnay Hédire emlékezve szerepei között Tölgyi Krisztina Ábrahám Pál és Kemény Egon operettjeit is megemlítette a tegnapi műsorban.
                   ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●
* https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnai_H%C3%A9di

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban... Bébé
Kemény Egon: Fekete liliom... Paulette (Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre - Halász Rudolf: „Fekete liliom” ( (1946) Romantikus nagyoperett 3 felvonásban. Bemutató: Fővárosi Operettszínház (ma: Budapesti Operettszínház) 1946. december 20. Főszereplők: Karády Katalin, Gombaszögi Ella, Fejes Teri, Somogyi Nusi, Latabár Kálmán, Nagy István, Gozmány György, Zentay Ferenc, id. Latabár Árpád, Pártos Gusztáv, Temessy Hédi, Zsolnay Hédi - Paulette. Rendező: Tihanyi Vilmos. Karnagy: Endre Emil. Díszlet: Bercsényi Tibor. Karády Katalin, Fejes Teri, Gombaszögi Ella ruhái a Szitanágay-szalonban készültek. Revükoreográfia: Rudas-fivérek)

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
Még holnap is, ezen héten ismétlésben hallható: 
https://mediaklikk.hu/danko-radio/cikk/2019/09/22/tul-az-operencian-ladinek-judittal-es-molnar-laszloval-39-het/
A mai műsort Kemény Egon: "Ritka madár a szerelem" című angolkeringője (1935) nyitotta, a Magyar Rádió Vonós Tánczenekarát Bolba Lajos vezényelte.

        Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
     „Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


2230 smaragd 2021-06-10 17:01:45 [Válasz erre: 2229 smaragd 2021-06-08 20:46:37]

Facebook - Kemény Egon zeneszerző emlékoldalán és Kemény Anna Mária oldalán, mai bejegyzés:

               

(Képek: saját felvételek, 2021. június 10.)

Mától a Rózsavölgyi Zeneműboltban is kapható KEMÉNY EGON: MA ÉJJEL című új, gramofonfelvétel CD-je!

Budapest., V. kerület Szervita tér 5. - a Rózsavölgyi és Társa cég Kemény Egon zeneszerzőt nyomtatott kottakiadványaival 1927-től, első művétől kezdve végigkísérte karrierje során.

A képen: Kemény Anna Mária és Szabó Norbert boltvezető - spontán kattintással :-) megörökítettük az átadás-átvétel pillanatát. 
A "Hatvani diákjai", a "Komáromi farsang", a "Gyermekjátékok" és a "Ma éjjel"  KEMÉNY EGON-CD Rózsavölgyinél megvásárolható,

online házhozszállítással:  https://kemenyegon.hu/ma-ejjel-524


2229 smaragd 2021-06-08 20:46:37 [Válasz erre: 2224 smaragd 2021-06-06 21:25:55]

Karády Katalin hangja is felcsendül az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével kiadott Kemény Egon-kompaktlemezen

                                     

a sajtóközlemény az artnews.hu oldalán


2228 smaragd 2021-06-07 16:18:21 [Válasz erre: 2227 Edmond Dantes 2021-06-07 15:51:06]

Jól van, kijött a gőz :-) azért fórum, hogy elmondhatsd a véleményedet. Csúsztatásokra nem reagálok. 


2227 Edmond Dantes 2021-06-07 15:51:06 [Válasz erre: 2226 Héterő 2021-06-07 11:31:17]

Ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy amint jelen topikban, netán Franz Schmidt topikjában -ahová fórumtársunk ugyancsak belinkelte a kérdéses Rongyos Gárda-cikket- megjelenik egy Szamuely Tibort vagy a Lenin-fiúkat méltató, magasztaló cikk (amilyen a szóbanforgó Rongyos Gárda-írás), azonnal felemelem a hangomat ... csak lécci, szólj, mert nem biztos, hogy mindig mindent észreveszek! Újólag le kell szögeznem, hogy -ld.2217- még a Rongyos Gárdát sem minősítettem, csupán megállapítottam, hogy ezt az alakulatot sem a Nemzeti összetartozás napján sem máskor nem tartom alkalmasnak arra, hogy a Nemzeti összetartozás napjához vagy akár Kemény Egonhoz kössék. Az ausztrofasiszta, Anschluss-párti Franz Schmidthez esetleg inkább passzol, ld. erről bővebben beírásomat a F. Schmidt-topikban. Annak külön örülök, hogy 2225 sz. beírásommal sikerült szövegértési problémádat enyhítenem és mint Hamupipőke a kölest-lencsét-hamut szét tudtad választani beírásomban a Nemzeti összetartozás napját a Rongyos Gárdától. Ezek után már Szamuely sem lesz gond, meglásd: az is menni fog :-)


2226 Héterő 2021-06-07 11:31:17 [Válasz erre: 2225 Edmond Dantes 2021-06-07 08:22:01]

A rongyos gárda zavarja a lelkivilágodat, ez a vadállat nem?

Szamuely Tibor 1919. április 20-án, Húsvét vasárnapján Győrben elhangzott beszédében a következőket mondta:
„A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!


2225 Edmond Dantes 2021-06-07 08:22:01 [Válasz erre: 2221 Héterő 2021-06-06 19:22:21]

Attól tartok, komoly szövegértési problémákkal küszködsz, ami a te szakmádban további kárrieredet hátráltathatja: már csaknem aggódom érted :-) Az a helyzet, tudod, hogy "nemzeti összetartozást elítélő bejegyzés", az egy dolog. Lehet, hogy te elítél(t)ed, én nem. Másik dolog, amit valóban írtam: "Nem tudom, hogy kerül Kemény Egon zeneszerző oldalára a Nemzeti összetartozás napján vagy bármikor a Rongyos Gárdát  lelkesen méltató cikk." Megjegyzem, ugyanott azt írtam, hogy "A Rongyos Gárdáról nem kívánok nyilatkozni". Azaz nemhogy a nemzeti összetartozást, de még a Rongyos Gárdát sem ítéltem sem el, sem meg. Az pedig, hogy minderről (mindenről?) "neked egy másik Ferenc jut az eszedbe", az elég sokatmondó. Talán azért, mert ott voltál a születésnapi buliján. (Én nem.) Születésnapján, ami történetesen a nemzeti összetartozás napján van.Neeem, neeem, ezt az időpont-egybeesést nem tőle tudom (te talán igen), hanem a kormánysajtó egyik új öklétől, fénylő csillagától :-)

PS Remélhetőleg nem kedves smaragd fórumtársunk segítségére óhajtasz sietni ezzel a nézetem szerint elég balul elsütött-elsült beírásoddal. Ezer meg ezer beírása tanúsítja: jól elboldogul ő nélküled is -vagy tévednék?- még ha ezzel a nem túl szerencsés és mint látom, más topikba is belinkelt Rongyos Gárdázással nézetem szerint bakot lőtt is.


2224 smaragd 2021-06-06 21:25:55 [Válasz erre: 2216 Ardelao 2021-06-06 15:15:05]

:-) Óriási dolog, hogy Kemény Egon életművének egy része most már négy CD albumon meghallgatható.

Várhatóan a rádió is foglalkozik majd az újdonsággal. A gramofonfelvételek lejátszása annak idején engedélyhez volt kötve, a rádióújságokban megjelentek Kemény Egon gramofonfelvételei a műsorokban (néhányat már korábban bejegyeztem, sőt bejegyeztünk!) - sok érdekes téma merülhet fel a MA ÉJJEL CD felvételeivel kapcsolatban.https://kemenyegon.hu/ma-ejjel-524


2223 smaragd 2021-06-06 19:36:44 [Válasz erre: 2221 Héterő 2021-06-06 19:22:21]

Igen :-) smaragd az smaragd.


2222 smaragd 2021-06-06 19:29:18 [Válasz erre: 2214 smaragd 2021-06-03 19:06:44]

                                    

                          KASSA ÓVÁROSA KÖZÉPEN A NEMZETI SZÍNHÁZ

itt mutatták be a Fővárosi Operettszínház (Budapesti Operettszínház) után 1929. októberében Kemény Egon első nagyoperettjét, a "Kikelet ucca 3."-t.


2221 Héterő 2021-06-06 19:22:21 [Válasz erre: 2219 Edmond Dantes 2021-06-06 17:48:48]

Grosschmid Sándor is Kassán született. Fasisztoid beírás lenne az emlegetése?

A nemzeti összetartozást elítélő bejegyzéseddel kapcsolatban nekem egy másik Ferenc jut az eszembe, meg a Magyarországot elözönlő, vélelmezett 23 millió "román".

Megjegyzem, hogy smaragd eddigi beírásai semmiféle politikai állásfoglalást nem tükröztek, a legenyhébb célzás is csúnya dolog arra nézve, hogy fasiszta (vagy akár kommunista) volna.


2220 smaragd 2021-06-06 18:35:51

PEDAGÓGUS-NAPON

Kemény Egon: Köszöntsük jó tanítónkat! FLASH MOB a Gregor József Általános Iskolában / Soltész Erzsébet verse. YouTube 

                                                   

                                                 2500 megtekintés - 2021. június 6.

Nagy visszhangot váltott ki a Facebookon, Kemény Egon zeneszerző emlékoldalán, a pedagógusnapi sikerszám! 


2219 Edmond Dantes 2021-06-06 17:48:48 [Válasz erre: 2218 smaragd 2021-06-06 17:37:26]

Szálasi Ferenc (is) Kassán született. Ennek alapján és ezek szerint legközelebb egy Szálasi Ferencet méltató írás megosztásában reménykedhetünk valamely topikban?


2218 smaragd 2021-06-06 17:37:26 [Válasz erre: 2217 Edmond Dantes 2021-06-06 15:36:33]

Kemény Egon Kassán nevelkedett (1910-1923), történelmi felvidéki témák mai felvidéki lapban magyarázat nélkül is ideillenek. 


2217 Edmond Dantes 2021-06-06 15:36:33 [Válasz erre: 2215 smaragd 2021-06-04 21:27:44]

itt off Nem tudom, hogy kerül Kemény Egon zeneszerző oldalára a Nemzeti összetartozás napján vagy bármikor a Rongyos Gárdát  lelkesen méltató cikk. A Rongyos Gárdáról nem kívánok nyilatkozni: a történelmi tények ismeretében, netán anélkül, ki-ki döntse el magában, hová helyezi ezt az alakulatot ... de inkább ne itt. Trianonról számos jó könyv, tanulmány olvasható rangos, nívós konzervatív történészek, pl. Ablonczy Balázs jegyzésében. Legutóbb Ismeretlen Trianon. Az összeomlás és a békeszerződés történetei 19181921 c. munkáját olvastam. A belinkelt cikk szerzőjét és munkáltatóját azonban nem sorolnám ebbe a kategóriába.


2216 Ardelao 2021-06-06 15:15:05 [Válasz erre: 2214 smaragd 2021-06-03 19:06:44]

GRATULÁLOK! :-)))


2215 smaragd 2021-06-04 21:27:44 [Válasz erre: 2214 smaragd 2021-06-03 19:06:44]

A nemzeti összetartozás napján


2214 smaragd 2021-06-03 19:06:44 [Válasz erre: 2213 smaragd 2021-06-03 19:01:03]

Az Országos Széchényi Könyvtár tegnap megjelentetett sajtóközleményét átvették a lapok és a KEMÉNY EGON: MA ÉJJEL CD booklet oldalaival dúsan illusztrálták híradásukat:

https://kultura.hu/karady-katalin-hangja-is-felcsendul-az-uj-kemeny-egon-kompaktlemezen/

https://petofilive.hu/hirek/cikk/2021/06/02/karady-katalin-hangja-is-felcsendul-az-oszk-kozremukodesevel-kiadott-kemeny-egon-kompaktlemezen/

https://magyarnemzet.hu/kultura/

             


2213 smaragd 2021-06-03 19:01:03 [Válasz erre: 2212 smaragd 2021-06-02 15:49:22]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető

A tegnapi adás első részében Csokonai Vitéz Mihály szerelmére, Vajda Lillára emlékezett Tölgyi Krisztina. Életútja bemutatása utána a "Komáromi farsang"-ból hallhattunk vidám részletet: a gazdag Vajda Péter komáromi kereskedő háza előtt adott szerenádot Csokonai egyik riválisa: 

7. Kraxelstumpf óbester szerenádja: "Egy-kettő,  egy-kettő..." - 02:30
(Bilicsi Tivadar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara)

                            ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


2212 smaragd 2021-06-02 15:49:22 [Válasz erre: 2210 smaragd 2021-05-28 18:53:19]

MA JELENT MEG, ÚJDONSÁG!

http://www.oszk.hu/hirek/kemeny-egon-kompaktlemez

                            

 • Hír az Országos Széchényi Könyvtár honlapján

"Karády Katalin hangja is felcsendül a közreműködésünkkel kiadott Kemény Egon-kompaktlemezen"

Kemény Egon (1905–1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el az OSZK közreműködésével. Az eredeti gramofonfelvételeket az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának szakemberei mentették meg, akik digitalizálták és restaurálták az alkotóművész hangfelvételeit. A korai magyar dzsessz egyik meghatározó zeneszerzője műveinek egy része a nemzeti könyvtár 2021 januárjában indult Hangtár adatbázisában is meghallgatható. A Ma éjjel címet viselő korong az életmű-válogatás-CD-sorozat negyedik kiadványa.

Kemény Egon négy évtizeden át tartó pályafutása a magyar kabaré pódiumain színpadi szerzőként és a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházban karmesterként indult. Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának gramofonlemez-gyűjteménye egyedülálló forrása a komponista műveiből készült hangfelvételeknek, az ebből válogatott dalok a most kiadott CD-n jelennek meg először. A felvételeken a legkiválóbb énekessztárok – többek között Karády Katalin, Lantos Olivér, Kalmár Pál, Sebő Miklós – és zenekarok adják elő a szerző slágerré vált dzsesszes táncdalait. A melódiák közül kiemelkednek a Fővárosi Operettszínházban bemutatott operettrészletek gramofonfelvételei.

Karády Katalin a Fekete liliom című romantikus nagyoperett főszereplőjeként lépett színpadra 1946-ban. A darabból két duettet a díva részére gramofon-hangszereléssel komponált át a zeneszerző. A lemezen hallható huszonhat felvétel közül az alkotó egyik legnagyobb sikere a Ritka madár a szerelem, de a válogatásban meghallgathatók Kemény Egon más szerzeményei is, felelevenítve a korai magyar dzsessz világát, amelybe a komponista új színeket hozott.

A CD-sorozat negyedik albuma Kemény első sikerszámával, a Honolulu Lulu (1927) című charlestonnal kezdődik, és a Rákóczi induló (1936) átiratával zárul. Kemény Egon zeneszerző magánarchívumából állítottuk össze a táncszámok kottakiadványainak címlapválogatását. A lemezen hallható modern táncslágerek digitalizált felvételei, valamint a CD-füzetben szereplő lemezcímkekollázs az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött lemezekről készült. Az utolsó két szerzemény Kemény Egon zenei sokoldalúságának más irányaiba nyújt betekintést: megzenésített költeményt és nagyzenekari átiratot hallunk a ritka felvételeken. A korongon összegyűjtött művek a magyar dzsessz kezdetétől vezetnek el a zeneszerző komolyabb hangvételű alkotásaiig.

A lemezsorozat a zeneszerző lánya, Kemény Anna Mária produceri kezdeményezése. 2019-ben, Kemény Egon halálának 50. évfordulóján az MTVA támogatásával adta ki a Hatvani diákok (1955) és a Komáromi farsang (1957) című rádiódaljátékokat, amelyeket a Gyermekjátékok című CD, valamint zenekari és gyermekkari kórusművek rádiófelvételei (1952–1962) követtek.  

Részletek a webáruház oldalán:

                        

https://kemenyegon.hu/gramofonfelvetelek-141


2211 smaragd 2021-05-31 08:34:19 [Válasz erre: 2210 smaragd 2021-05-28 18:53:19]

Ilyen is van!

"Maszkot majd vigyék, legyen olyan kedves!" - mondta nekem az előbb taxirendelésnél a fiatal munkatársnő.

Egy másik fórumon az azonos alakú, más jelentésű igék ragozásáról volt szó a napokban, ez az eset is érdekes!

Annyiban illik ide, hogy Kemény Egon zeneszerző Bécsben németül tanult meg először, de a magyar nyelv és irodalom tisztelete áthatotta életét - karrierje során szerzőtársként is a legkiválóbbakat választotta maga mellé.


2210 smaragd 2021-05-28 18:53:19 [Válasz erre: 2200 smaragd 2021-05-13 20:02:32]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető

A délelőtti adásban Tölgyi Krisztina bevezetője:
"A Dankó Rádiót, a magyar zene rádióját hallgatják, ahol "Az a szép" című műsorunkban a Magyar Rádió háziszerzője, számtalan színpadi operett- és az első rádióoperett komponistája, Ábrahám Pál hangszerelője és barátja, slágerszerző: Kemény Egon, és Erdődy János egyik örökzöld szerzeménye következik. 
A feledhetetlen színésznő, Sennyei Vera adja elő az "Örökre drágám" című dalt - a Magyar Rádió Esztrád Zenekarával, Gyulai Gál János vezényletével."

Kemény Egon - Erdődy János: "Örökre drágám"  (chanson, 1958)

                      ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


2209 smaragd 2021-05-28 10:11:06 [Válasz erre: 2206 smaragd 2021-05-26 06:18:41]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina műsora

A szerkesztő-műsorvezető éppen most ismertette a mai adás "fő irányvonalait" - Kemény Egon rádiófelvételeiből is válogat!

                      ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●


2208 smaragd 2021-05-27 16:06:03 [Válasz erre: 2207 zenebaratmonika 2021-05-27 14:30:14]

Előzmény 2207  Óvatosabban! Pontosabban!

Nem eredeti hangszerelés, sajnos, az csak a partitúrában van meg ma már, sőt, talán már az sem eredeti kézirat, ami megmaradt.

Nem tudok róla, hogy Otto Dobrindt Ábrahám Pál zenekara lett volna. https://de.wikipedia.org/wiki/Otto_Dobrindt

Természetesen a dal sem teljes, gramofonfelvételt hallunk, annak megfelelő zenekari hangszerelésben és előadásban - éppenséggel valóban az eredeti illúzióját kelti.

Ennek a felvételnek az érdekessége és értéke, hogy Kemény Egon a brácsának adta a dallamot, és ezen a felvételen - más hangszerek mellett - hangsúlyos, ellentétben az általánosan elterjedt nagyzenekari előadásokkal és felvételekkel.

Ábrahám Pál és Kemény Egon művészbarátsága, részletek ehhez a témához, itt: https://www.youtube.com/watch?v=tfxpa_uSiEk 


2207 zenebaratmonika 2021-05-27 14:30:14

Good night (Otto Dobrindt - Miklós Sebö) 1930 - YouTube

Találtam egy eredeti hangszerelésű Good Night-ot Ábrahám Pál Viktóriájából, a zeneszerző zenekara játszik és Sebő Miklós énekel.


2206 smaragd 2021-05-26 06:18:41 [Válasz erre: 2205 smaragd 2021-05-24 06:04:07]

Most hangzott el:
"Kedves Hallgatóink, most pedig Kemény Egon "Krisztina kisasszony" című operettjének dallamai következnek műsorunk utolsó perceiben":

Dankó Rádió             reggelente: 5:00 – 5:55 
Felelősszerkesztő-műsorvezető 2012 – 2020: Nagy Ibolya
 

KEMÉNY EGON: "Krisztina kisasszony" – Előjáték

 • Kemény Egon - Erdődy János: „Krisztina kisasszony” (1959) Rádióoperett 2 részben. Történik: 1809-ben. Színhely: Győr. Főszereplő: Krisztina kisasszony: Petress Zsuzsa. Szereplők: Kövecses Béla, Bitskey Tibor, Gyenes Magda, Bilicsi Tivadar, Rátonyi Róbert, Ungvári László, Gonda György, Somogyi Nusi, Dajbukát Ilona, Pethes Sándor és mások. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Cserés Miklós dr.  A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte, közreműködött a Földényi-kórus.

        Operettek – slágerek – kulisszatitkok a Dankó Rádióban
„Túl az Óperencián” – NAGY IBOLYA műsora – Dankó Rádió


2205 smaragd 2021-05-24 06:04:07 [Válasz erre: 2204 smaragd 2021-05-23 16:47:25]


PIROS PÜNKÖSD NAPJÁN


2204 smaragd 2021-05-23 16:47:25 [Válasz erre: 2203 smaragd 2021-05-21 19:56:36]

                                                               

Most nem kerestem semmit, csak a programot szerettem volna megnézni, de a műsort nem ismertették. Lehet, hogy Kemény Egon-kórusművet is előadtak :

1960. április 19.
Kossuth Rádió 
19.35 Ötéves a Magyar Rádió Gyermekkórusa. Részletek az ünnepi hangversenyből, hangfelvételről. Vezényel Botka Valéria és Csányi László.

Azért mégis belenéztem, mi ment a rádióban aznap. A tények és eddigi bejegyzéseim alapján mondhatom, hogy természetesen... Kemény Egon-művek is szerepeltek az aznapi kínálatban:
a műsor címadója egyik gyermekkari kompozíciója (1954)
KOSSUTH-RÁDIÓ
16.45 Derűvel-dallal
1. Kemény Egon-B. Radó Lili: Derűvel-dallal (Vendel utcai Tanítóképző Intézet Kodály-kórusa és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Nagy Olivér)

PETŐFI-RÁDIÓ
15.00 Szórakoztató muzsika
1. Kemény Egon: Tangó (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Kerekes János)
* A "Derűvel-dallal" a KEMÉNY EGON: GYERMEKJÁTÉKOK című CD-n is szerepel
**A "Tangó"-t a Dankó Rádió "Túl az Óperencián" című műsorában Nagy Ibolya felelősszerkesztő-műsorvezető adásaiban elég gyakran hallhattuk!


2203 smaragd 2021-05-21 19:56:36 [Válasz erre: 2202 smaragd 2021-05-19 18:06:38]

Premier most!    Pesti mese
Kemény Egon zeneszerző hangszerelése, 1937 ● Ábrahám Pál - Pesti mese, teljes film


2202 smaragd 2021-05-19 18:06:38 [Válasz erre: 2201 smaragd 2021-05-17 05:57:39]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina műsora

Kemény Egon műveiből a "Valahol Délen" című 3 felvonásos nagyoperett rövid ismertetője és egy részlete szerepelt a műsorkezdő operettblokkban:

a "Valahol Délen" bemutatója 65 évvel ezelőtt, 1956. március 30-án volt a Fővárosi Operettszínházban.

 • "Még  nincsen senkim sem..." "Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány..." a rádiófelvételen Jutka és Rodrigo táncduettjét (foxtrot) Gyenes Magda és Rátonyi Róbert énekelte. A Fővárosi Operettszínház Zenekarát Bródy Tamás vezényelte.

                             ● Dankó Rádió - a magyar zene rádiója ●

A tegnapi műrorban ismét elhangzott a Kossuth Rádió és Petőfi Rádió műsorán évtizedeken át ismételt és közkedvelt kettős. A Dankó Rádió programjaiban is sokszor műsorba szerkesztette Nagy Ibolya, Erdélyi Claudia és Tölgyi Krisztina
Biztos vagyok benne, hogy a rádióhallgatók nem unják meg, nagyszerű lenne újra színpadon is látni! 

VALAHOL DÉLEN
A helyszín Venezuela, Caracas.Történik a második világháború utáni években. Petress Zsuzsa, Mezei Mária, Sennyei Vera, Rátonyi Róbert, Borvető János játszotta és énekelte a fő szerepeket.  https://kemenyegon.hu/kemeny-egonrol
Időben haladva a "Valahol Délen" Kemény Egon harmadik színpadi nagyoperettje. Tíz évvel korábban, 1946. decemberétől a "Fekete liliom"-ot tűzte műsorára a Fővárosi Operettszínház, zsúfolt házakkal ment! 

Előzmény


2201 smaragd 2021-05-17 05:57:39

A "Fekete liliom" című romantikus nagyoperett keletkezésének egyik oka lehetett - azaz a Fővárosi Operettszínház igazgatója, Fényes Szabolcs felkérésének (lsd korábbi bejegyzéseink) - Kemény Egon két kisoperettjének zeneszerzői sikere!

Előzmény 2196

Royal Revü Varieté

Forrás: https://mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz28/133.html  - varieté

rövid jeleneteket, villámtréfákat, sanzonokat, táncszámokat, artistamutatványokat egy műsor keretében előadó színház.

A francia szó jelentése: változatosság. Párizsban az 1850-es években nyílt meg a Théâtre des Variétés, ami rövid idő alatt sikert ért el. Nálunk ősei az 1850-es években kávéházról kávéházra járó népénekesek voltak, akik 1865-től bohózatok előadására is engedélyt kaptak. A zenés kávéházak helyébe lépő orfeumokban ugyancsak változatos műsorok szerepeltek. A millennium évében nyílt meg a Városligetben a m. varieté első hajléka, az Olympia. A két legrangosabb varietészínház a Nagymező u. 17. alatt a Moulin Rouge és a Nagymező u. 20. alatt az Arizona volt. 1945–1950 között működött a Népvarieté, a Vidám Varieté, a Fővárosi Varieté, a Kisvarieté, a Budapesti Varieté, a Royal Revü Varieté artistakabaré vegyes műsorral.


2200 smaragd 2021-05-13 20:02:32 [Válasz erre: 2199 smaragd 2021-05-13 20:02:20]

                                          


2199 smaragd 2021-05-13 20:02:20 [Válasz erre: 2198 smaragd 2021-05-12 10:34:26]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető

Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető "Az a szép" című műsorában ma délelőtt Kemény Egon-gramofonfelvétellel lepte meg a hallgatóit! Kiváló bevezetőjét itt olvashatjuk:

 • A Dankó Rádiót, a magyar zene rádióját hallgatják.

A sokoldalú zeneszerző, karmester, Ábrahám Pál legjobb barátja és műveinek hangszerelője, a Magyar Rádió háziszerzője, Kemény Egon gazdag életművéből ma a Fekete Liliom című nagyoperettjét elevenítjük fel. A darabot 1946-ban mutatta be a Fővárosi Operettszínház. Sokat kellett rá várni, mert Kemény Egon előző operettje, a Kikelet ucca 3. sikere után csak 18 évvel később jelentkezett saját művel. Nem csoda, hogy óriási várakozás előzte meg, így a Színház című lap már a próbákról is tudósított. Ebből a cikkből idézek: 
„A Fővárosi Operettszínházba megyünk, ahol Karády Katalin formálja éppen a Fekete liliom főszerepét. Karády a Sybill óta nem játszott, karácsonyra azonban megint parádés szerepben lép a közönség elé. A Fekete liliom úgynevezett „nagyoperett“. A spanyol polgárháború idején játszódik. Karády spanyol grófkisasszonyt alakít, akibe beleszeret a nemzetközi brigád francia tisztje, akit Nagy István játszik. A tiszt azt hiszi, hogy Karády valami kis éjszakai pillangó a Fekete Liliom nevű mulatóban. Ebből adódik a bonyodalom és a sok izgalom, annyi, hogy két prózai darab is kitelne belőle. Karádyt három bonviván ostromolja: Nagy István, Gozmány György és Zentay Ferenc. Nyissunk be a színpadi vasajtón, ahol „idegeneknek belépni tilos“! Az ügyelőpult mellett kis padkán az öreg Latyi, Gombaszögi Ella és Somogyi Nusi. A színpadon Fejes Teri és Latabár Kálmán, aki éppen most agyalt ki egy hamisítatlan Latyi-viccet.  A nézőtéren a szerzők, Földes Imre, Nóti Károly és Kemény Egon nevetnek a legjobban". 
A Fekete liliom című Kemény Egon-operettből most a főszereplő, Karády Katalin előadásában hallgatjuk meg a Ma éjjel című szerzeményt itt, a Dankó Rádióban. 

 • Kemény Egon-Halász Rudolf: Ma éjjel/ YouTube

*Az eredeti Karády Katalin - Nagy István duett tangó-dalt Kemény Egon Karády Katalin részére gramofonhangszerelésbe ültette át a Durium-zenekar felvételéhez.


2198 smaragd 2021-05-12 10:34:26 [Válasz erre: 2197 smaragd 2021-05-10 18:30:51]

Victorien Sardou: Párizsiak New Yorkban
híres és szellemes művét Kemény Egon zenéjével a Miskolci Nemzeti Színház mutatta be. 

Fordította és verseit írta: Békés István
Főszerepben Némethy Ferenc és Latinovits Zoltán
A színház igazgatója, Jákó Pál is fellépett a darabban.

                                                                                         * A színlap egyelőre ebben a gyorsfénykép formában érhető el, de hamarosan tökéletes dokumentum formájában is gyarapítani fogja Kemény Egon zeneszerző archívumát.


2197 smaragd 2021-05-10 18:30:51 [Válasz erre: 2196 smaragd 2021-05-07 08:42:55]

Dankó Rádió
Az a szép
Tölgyi Krisztina szerkesztő-műsorvezető

A mai műsort sajnos nem tudtam meghallgatni, így köszönettel innen veszem át: Fórum - Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (Búbánat, 2008-03-06 21:20:47)
Elhangzott:
Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János:  "Komáromi farsang"

 •  "Egy-kettő, egy-kettő..." - Kraxelstumpf óbester szerenádja Bilicsi Tivadar, a Magyar Rádió Szimfonikus  Zenekara, Lehel György vezényelt. 

                                                                                             


2196 smaragd 2021-05-07 08:42:55 [Válasz erre: 2194 smaragd 2021-05-06 20:20:31]

Köszönöm! Eddig még én sem találtam rá, hogy kinek a zenéjét játszották a "Te boldog Budapest“ című nyári revüben, feltételezhetően több szerző slágereit. Nagyon érdekes viszont, hogy ez volt Kemény Egon utolsó budapesti fellépése, pár nappal később már Németországban volt, és Ábrahám Pállal a "Viktória" német változatának, "Viktoria und ihr Husar", ősbemutatóját készítették elő!
Kemény Egon igen kevés zongoradarabot komponált, de már ifjú, még Kassán töltött éveiben is kitűnt briliáns zongorajátékával, zongoraművei is magas színvonalú játéktudást kívánnak meg.
Külön örültem a Royal Orfeum képnek! Itt később Kemény Egon-kisoperettek is színre kerültek, az akkori Royal Revü Varieté műsorán: 

 • Kemény Egon - Nádassy László : „Éva és a férfiak” Bemutató: 1945. december 22. Royal Revü Varieté. Igazgató: Ehrenthal Teddy. Fő szerepekben: Kelemen Éva, Gozmány György, Rátonyi Róbert, Kardos Magda, Soltész Any, Antalffy József, Pártos Gusztáv. Közreműködött: Chappy 15 tagú szimfonikus jazz-zenekarával. Rendező: Szabolcs Ernő.
 • Kemény Egon - Szenes Iván: „Kiigényelt szerelem” Bemutató: 1946. február 1. Royal Revü Varieté (Farsang 1946 – Konfetti), Igazgató: Ehrenthal Teddy. Fő szerepekben: Kardos Magda, Lugosi György, Kollár Lívia, Murányi Lili, Varga D. József, Dezsőfi László. Rendező: Szabolcs Ernő.

                              

Színház - A Royal Revü Varieté Konfetti című előadása, MTI Zrt. Fotóarchívum
Budapest, 1946. február 7. Játszik a zenekar a Royal Revü Varieté színház Konfetti című előadásán. MAFIRT felvétel

Előzmény 2195


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.