Bejelentkezés Regisztráció

Bánk bán


114 sphynx 2003-09-08 10:14:38
Szilgyo-nek. És ez zavaró szerinted? (Ma egész nap dolgom lesz, nem tudok lépni Pikk Dáma ügyben, de meghallgattam, és nem vagyok biztos, hogy kell nekem ez az opera. Esetleg érdekel? Még nem tudok igazán biztosat mondani, csak mint lehetőséget vetem fel.)

113 Szilgyo 2003-09-08 08:25:21
Sphynx, ez bizony egy soundtrack, látvány hozzá max annyi, hogy van egy pár pikcsör a füzetben...

112 kalahari 2003-09-06 19:28:48
Köszönöm. Közben rájöttem, hogy ez a szám még nincs fent, majd a jövő héten.

111 beckmesser 2003-09-06 14:30:25
Uraim! Végső Zoltán És-beli Bánk-beszámolója - botrány. Teljes dilettantizmus, fogalma sincs semmiről. És még írni sem tud. Kétségbeejtő árleszállítás Halász Péter ÉS-cikkei után.

110 sphynx 2003-09-06 11:38:25
Legutolsó, szept 5. Végső Zoltán. (Azt írja, hogy \"lötyögnek\" a hangok.)

109 kalahari 2003-09-06 03:09:59
Sphynx, melyik számban olvastad? Ki írta? kösz

108 sphynx 2003-09-06 00:11:16
Szilgyo, most olvastam ÉS kirtikát Bánk bán Cd-ről. Igaz az, hogy ez csak egy \"soundtrack\"? Mármint, hogy hiányzik mellé a látvány?

107 Sesto 2003-09-01 20:00:56
...hogy Erzsébet és a szegény háborús veteránok rövid jelenete a francia Don Carlo-ban szerepel-e, nem tudom, SORRY!-bevallom nem is fogalkozom még vele, majd akkor novemberben elég lesz a 3 nap Konwitschny-val-, ill. az elött felkészülni, addig leköti minden percemet az \"uncsi\" Mozart-darab, amin dolgozom... :-) PS. Hátha vki. jobban ismeri a francia változatot és megválaszolja a kérdést?!...

106 Sesto 2003-09-01 19:41:49
Drága KALAHARI!!! nagyon köszönöm megint nasznos tippet: rá fogok klikkelni és letöltöm a müsort!!! Ja, és ha bármikor vmi. rádiós müsorban Ágai Karolával lehet \"összefutni\" jelezzétek már estleg, KÖSZI!!! :-)

105 kalahari 2003-09-01 14:07:22
Sesto, nem maradtál le semmiről véglegesen, csak ellátogatsz az archívumba, és meghallgathatod, vagy le is töltheted a régebbi anyagokat is. Mi mindenre jó az internet, ugye? Íme: http://real1.radio.hu/bartok.htm

104 Sesto 2003-09-01 11:31:54
Kedeves mindannyian: Búbánat, Kalahari, Benno és minden más kedves fórum-olvasó! Nagyon örülök, hogy \"akad\" még az \"Emlékezetes elöadások a MÁO-ban\" c. müsor!...Kalahari: most \"irigy\" :-) vagyok Rád amiért favoritomat \"Karcsi nénit\" hallottad, mig nekem ilyen élmény kimaradt!... :-((( S ami a koloratúrszopránok megitélésére vonatkozik, nagyon szigorú és \"kegyetlen\" kritikus vagyok, már csak azért is mert módom volt/van rá a \"legnagyobbakat\" hallani és a mérce roppant magas: hiszen Ágai(maradt!)ö az etalon, a \"próbát\" eddig csupán ketten állták ki nálam tartosan, mert nem röpke élmények, benyomások után szeretem kialakitani véleményemet, s az egyik a felejthetetlen Popp, aki igaz lirai koloratúrként indult, de késöbb karrierje csúcsán a legszebb lirai szoprán birtoskosa volt és a másik \"Ász\" a jelenböl: a csodálatos drámai koloratúrával és kiefejezökészséggel megáldott: Elena Mosuc!(=emliettem már korábban is nem Ágai Karola Nr. 2-öt keresek, netán egy hitvány kópiát, hanem engem önamgában és saját egyéni mivoltában, tudásásával KELL egy müvésznek \"megnyernie\"!) S hogy a Hungaroton olyan tehetetlen, mint amilyen, NO COMMENT!-akik ennyire képtelenek értékes és épeszü kooperációra, lásd. az MR-val(!) ...most erre én mit mondjak??? Ott hevernek ezek a kincsek a MR-Archivumban, \"porosodnak\" stb... Csak ha belegondolok a Staatsoper milyen üzeletet csinál a BMG-label-lel \"kart-karöltve\", hogy kiadják a legszebb elöadások ORF-es felvételeit CD-n (lásd. \"Zsidonö\" Shicoff-val stb...) Nem, a Hungaroton-nak ilyen bornirtan kell ágálnia, \"nem adunk ki semmit, csak semmi együttmüködés a Rádióval\" és vagy oda vissza, s ez a tipikus hozzáállás is: \"mondván nem venné meg a kutya sem, mert ált. magyar felvételek!\"-elég gyenge lábakon álló érvelés!...Nevetnem kell! A Búbánat által emlitett Erkel-filmet én is nagyon becsülöm, szeretem, és ki kel emelnünk, hogy a filmen Gyurkovics Mária EGYSZERI KIVÉTELKÉNKT(!) elénekelte a \"La Grange\"-áriát a Hunyadiból, s becsülöm müvészi alázatáért és nagyságáért, mert lirai koloratúra lévén szinpadon mindig \"csak\" Gara Mária volt, nem próbálkozott olyannal, ami nem neki való!... A Kolozsváriak \"Barnakovics-felvétele\" miatt csak azt mondhatom:TISZTELEM ÉS NAGYON NAGYRA BECSÜLÖM ERÖFESZITÉSEIKET, de nagyon bizom benne, hogy legalább az elös két felvétel roppant gyenge énekesi teljesitményeiböl okulva (lásd. Ardó Mária, Albert Tamás & Co.) talán most mivesebb elöadók kezébe kertültek a szólamok!... (...érdekes, hogy a \"Brankovics\" jön most ki, mert én tavaly még azt az infot kaptam, hogy a \"Sarolta\" lenne a köv. darab, úgy látszik nem volt rá megfelelö belcanto=drámai koloratúra kéznél?!...) S hogy pozivtiv észrevétel is elhangozzék a Kolozsvári oiperistákról, még annyit: az feltünt az eddigi 2 felvételen, hogy a kórus az adott kórustablókat nagyon szépen, precizen adta elö! BRAVO! ÜDvözlettel, Sesto...

103 Búbánat 2003-09-01 10:37:53
Én is hallgattam, megérte! Nemrég újra megnéztem az ötven évvel ezelőtt készült „Erkel” filmet. Még mindig megkapnak a filmben látható operajelenetek zenei szépsége, igaz csak részletek, pár filmkockák. S abban Udbardy énekelte Hunyadit és Bánkot is! Gyönyörű hangon. Ilosfalvy is énekelte mindkettő szerepet. Nekem inkább ők vannak az emlékezetemben, mint a fogalommá vált Simándy interpretációk. Egyetértek azzal is, hogy a rádió archívuma gazdag, ebből szokott csemegézni, pl. Kertész Iván is, amikor műsoraiban felelevenít és részleteket mutat be az „arany”-korszak legendás felvételeiből. Ezeket valaha a Rádió felvette és közvetítette is. Valóban, a Hungaroton teljesen leállt nemcsak a régi élőfelvételek kiadásával, de új felvételek sem nagyon készülnek a műhelyükben. Tegnap volt egy riport a rádióban, s fél füllel hallottam, hogy a Kolozsvári operatársulat Erkel-sorozata folytatódik, és a napokban a megjelenik a Brankovics György új CD-felvétele.

102 kalahari 2003-09-01 01:45:27
Sesto, most jut eszembe: valamelyik nap hallgattam az Emlékezetes előadások a MÁO-ban c. műsort (még mindig van ilyen!), éppen Ágai Karola Melinda-alakításáról volt szó...

101 kalahari 2003-09-01 00:45:24
Hogy most kik éneklik V. Lászlót, azt meg inkább hagyjuk... Sesto, a MR archívuma most is rejt kincseket, érdemes kutakodni benne!

100 Sesto 2003-08-31 22:42:34
Teljesen egyetértek Veled!!! (Hoffmann, Hunyadi: valóban a férfi szerepeket elég gyatrán felcserélték, s a felvétel akkro egyetlen érdekes és HALLGATHATÓ elöadója a friss és üde-végre!szoprán Dénes Zsuzsa mint Mátyás, de vajon vele is mi lehet???-nem hallok róla évek óta!!!) S a \"világsztár\" Sass Sylvia egyenesen gyalázatos, amit müvel ezzel a magasztos anyaszereppel!

99 WiseGentleman 2003-08-31 22:38:06
Egyébként a Komor-féle felvételről fantasztikus Melis, mint Biberach is. A rádiófelvételek újrakiadásával kapcsolatban teljesen egyetértek, számos gyöngyszem van ezek között pl. az Ilosfalvy-Radnay-Ágay féle Hoffmann. A Kovács-féle Hunyadi Lászlóval kapcsolatban engem az is irritál, hogy a két tenorszerepet felcserélve osztották ki (azaz Molnár András sokkal jobb Hunyadi László lett volna, és Gulyás Dénesnek is jobban illett volna V. László).

98 Sesto 2003-08-31 22:32:50
...de állitólag nem fogják, mert \"okos\" feltevés szerint a Ferencsik \"Bánk-ja\" és amsot megjelent még újabb \"fedi a kereskedelmi igényeket\", ...na ja... azért egy-két alternativa nem ártana, vagyis egy kis \"pluralizmus\" a magyar hanglemezpiacon! DE AMIN VÉGKÉPP NEM TUDOK NAPIRENDRE JUTNI; MIÉRT NEM AD KI A HUNGAROTON ÉS A MAGYAR RÁDIÓ KÖZÖSEN OPERAFELVÉTELEKET???-hiszen el tudom képzelni mennyi kincset rejtehet a MR-Archivum!!! (...emlékszem gyerekkoromban micsoda szebbnél szebb operamüsorok voltak a \"Bartókon\": \"Emlékezetes elöadások a Magyar Állami Operaházban\" cimmel!!!) ...tidom a Hungaroton szeret arra hivatkozni, hogy nem lehetne ezen felvételeket jól eladni, mert ált. magyar nyelven készültek: erre a válaszom annyi: HÜLYESÉG! (...érdekes, a régen Magyarországon is kapható, \"Klemperer-operafelvételek a MÁO-ból\", mind magyar nyelven: most piacra dobta egy olasz cég \"Urania\" és jó pénzért forgalmazza és nem csekély siekrrel!!!)-úgy látszik ez kell: ilyen kincseket-gondolom-Fillérekért elherdálni, s majd más lemeztársaságok pedig megcsinálják az üzletet belöle! Ja a Komor-féle Bánk részletei kaphatók egy olcsó Hungaroton CD-n, a másik Hunyadi (Simándy, Déry, Orosz) egy Hungaroton CD-n, olcsó kiadásban! (Szerencsére, mert a másik Hunyadin pl. a \"habzószájú\" és hangromokkal küzdö Sass Sylvia hallgathatatlan, de Kalmár Magda is kritikán alul visit a Cabaletta-ban!...)

97 WiseGentleman 2003-08-31 22:21:19
Igazság szerint jó lenne, ha kiadnák CD-n a teljes verziót (tudtommal a nyolcvanas évek végén lemezen rövid ideig kapható volt).

96 Sesto 2003-08-31 22:08:32
sorry, nem tudom mi van a pc-vel, de kész szövegben annyi hiba jön elö, vmi. van az adatátvitellel! SORRY! szóval az elöbb arra utaltam, hogy Delly Rózsi hangja-szerintem-nem volt vmi. szép, de... stb-stb...

95 Sesto 2003-08-31 22:07:07
Komor-féle Bánk bán-felvétel esetében nem hagyhatjuk emklités nélkül DELLY RÓZSI Gertrudisát sem!!!-egyszerüen fenomenális!-nyilván nem egy klasszikus értelemben vett \"szép\" nahg, hiszen \"német romantikán\" és \"verizmón\" nevelkedett, DE engem sokka meggyöz, és lenyügöz, mint az egyébként sokkal szebb hangmatériával bíró és jelentös müvész, Komlóssy Erzsébet a Ferencsik-felvételen... (Osváth Júliát tisztelem és becsülöm mint a Magyar Operjátszás felejthetetlen és korszakalkotó müvészegyénisét, DE Melindája ezen a lemezen nem gyöz meg!... Nem szól a hang frissen, feszit, föleg a Tiszaparti jelenetben stb...)

94 WiseGentleman 2003-08-31 21:43:15
Ami a Bánk bán felvételeket illeti, szerintem feltétlenül megemlítendő a Komor-Joviczky-Radnai-Osváth-féle produkció, nemcsak Joviczky Bánk bánja, hanem Radnai elementáris erejű, megrázó Tiborca, és Fodor János Petur bánja miatt.

93 cincogi 2003-07-22 17:46:06
Igaz. Megkérdezhették volna Hollós Máté zeneszerzőt Erkelről (de az meg kit érdekel), gondolták hát megkérdezik a zeneszerzőséget úgy testületileg. Na ez volt Hollós. (R.A. megint bakot lőtt.)

92 czerny 2003-07-22 15:31:05
A Magyar Hírlap is elérkezettnek látta az időt, hogy 3 héttel ezelőtti Bánk bán sajtáj után közreadja Retkes mester szövegét. Tudja valaki, hogy ERKEL kapcsán Hollós Máté zeneszerző megszólaltatása Zeneszerző Egyesületi elnök minőségben mivel indokolható?

91 Caligula 2003-07-22 10:45:47
Hja kérem, akkor még nem is éltem. Nem csoda, hogy csak a nózátós hidegrázás maradt meg.

90 kétked 2003-07-22 10:41:46
Egyetértek Karnaggyal, Bándinak magas ez a szólam, meg aztán a szerep lágyságát (I. felv. románc, Bánk és Melinda kettőse) sem tudná hozni. Ami pedig Moldován Stefániát illeti, lehet, hogy mostanában csak nótázik, de a 70-es évek első felében remek Leonóra (Trubadúr, Végzet, Fidelió), Tosca és Melinda volt. Kár, hogy így múlik el a világ dicsősége...

89 karnagy 2003-07-22 09:16:18
Bándi énekelte már - talán Miskolcon vagy Győrben - a Nagyúr szerepét. Nem hallottam vele, de szerintem nem a szerepe: magas neki a szólam.

88 Megén 2003-07-22 08:14:32
Én még láttam, Radnay volt Tiborc és Simándy Bánk. Gertrudisnak jobb lett volna. Hú, de régen is volt?! 50-es évek végefelé.

87 Caligula 2003-07-21 16:04:40
Én Moldován Stefániát már csak nótázni hallottam. Hát az nem túl szívderítő, nem tudom Melindaként elképzelni.

86 Kalafári 2003-07-21 16:00:40
Minden tiszteletem Simándinak, igazán szépen énekelt, s valóban vele szoktuk, s szerettük meg - főleg a \"Hazám, hazám\" c. áriát, di Ilosfalvival még szebb volt a Bánk bán. Vajon, egy kimondott hőstenorral, pl. Bándi Jánossal milyen lenne? Tűz, szenvedély biztos lenne benne, a gyönyörű hangon kívül. Hát aki már annyi énekessel látta; -hallotta mit szólna hozzá?

85 kétked 2003-07-19 15:05:36
Hölgyeim/Uraim! Én az a korosztály vagyok, akinek sikerült az itt felsorolt korosztály mindegyikét hallgatni a Bánk címszerepében Simándytól Ilosfalvyn, Vadas Kissen, Karizson, Horváth Bálinton, Molnáron keresztül egészen Kiss B-ig (csak a jelentősebbeket említettem). Szerintem Simándy az abszolút favorit kifejezésben, üzembiztonságban(!) és drámaiságban. A hangszinét lehetett szeretni és nem szeretni és speciel szerettem. Szerintem a legjobb felvétele a rádióban Komor Vilmos vezényletével létezik, Melinda Moldován Stefánia, Tiborc Radnay György. Azt a könnyedséget, amivel a Hazám, hazám-nak nekifut, csak Molnár tudja, de vele más baj van. Kiss B. gyönyörű hang, ámde az elmúlt években kb. ötször hallottam a nagyáriát vele és ebből négyszer hagyott ki egész sorokat (magyarán: nem énekelte el!!!), illetve tett bele gikszert. Kár érte!

84 Benno 2003-07-17 19:23:38
a Fidelion van egy jo topik az Erkel operákról, ugy általában

83 orlandofurioso 2003-07-16 16:58:29
Szegeden, de szerintem a kiadó szívesen közreműködik abban, hogy mindenki a legkedvezőbben juthasson hozzá, vagy ajánlom mindenki figyelmébe a zenebona.hu-t.

82 yeti 2003-07-15 18:18:48
Ha jól tévedek, a Media Marktban 5.290-ért láttam.

81 Szilgyo 2003-07-14 08:32:58
Hol 4500? Mert én láttam 6-ért is!

80 orlandofurioso 2003-07-14 00:15:45
4.500 a CD

79 Bulvár Kund 2003-07-09 10:27:52
Bizony így van! Ilos kategóriákkal szebb hang volt Siminél!

78 karnagy 2003-07-09 10:13:03
Búbánat megelőzött. Én is szerettem volna leírni, hogy életem legmeghatóbb operai élményei voltak azok az esték, amikor Ilosfalvy és Melis énekelték Bánk és Tiborc szerepét. Életkoromnál fogva Simándyt csak lemezen hallottam. Nekem - megkövezhettek, ketténégyelhettek, felkoncolhattok - nem tetszik a vokális produkciója. Lehet, hogy a színpadon elementáris hatású volt, de csak a lemezt hallgatva... Szóval az én két \"Bánkom\" - mindenféle reláció nélkül - Kiss B. és Ilosfalvy. (Azért azt hadd írjam le, hogy idén többször láttam Molnárral, és nagyon tetszett ő is).

77 Búbánat 2003-07-09 08:40:21
Jó volt Simándy (sokat láttam élőben is) egykor, ma nagyon jó Kiss B., kevésbé jó ebben a szerepben Molnár, számomra a legjobb Ilosfalvy volt! S bár, amikor végleg hazajött külföldről, megrökönyödtem, hogy amikor beszélni hallottam, mennyire érződött az akcentusa, de Bánkot énekelve természetesen ez nem hallatszott. Melis és Ílosfalvy együtt, ugyancsak nagy élmény volt őket egy színpadon üdvözölni, látni és hallgatni őket. Volt akkora élmény, mint Melis és Siméndy kettősük anno.

76 sphynx 2003-07-09 00:59:28
Nekem mindig az volt az érzésem - öregkoráról beszélek - hogy a nagy erölködéstől szétpattan valami a fejében.

75 kalahari 2003-07-09 00:53:26
..kibékülnénk... És mindenkit irigyelek, aki élőben láthatta!

74 kalahari 2003-07-09 00:51:10
Nem volt más? Most van? Szerintem most is kibékülnék, ha ilyen tenorunk lehetne, legalább egy... (Jó, még egy.) Szerintem is jó volt Kiss B., ezért szeretném élőben hallani. Különben nehezen adtam meg magam neki, éppen a Simándy-mérce miatt. A Bánk-Melinda kettős után már nem kételkedtem benne.

73 sphynx 2003-07-09 00:45:02
Mindenki azon nőtt fel, mert nem volt más. Olyan volt, mint a Bessenyei a \'ha én gazdag lennék\"-kel.

72 Bulvár Kund 2003-07-09 00:44:12
Uraim! Simándit volt szerencsém nagyon sokat életben, testközelben hallani, fantasztikus volt. De Kiss B. Bánk Bánja jobb!!!

71 kalahari 2003-07-09 00:40:02
Ha már nagy énekes: úgy tűnik, a rádió sorozatot indított Melis születésnapja alkalmából, már több műsort is találtam. Szép gesztus!

70 kalahari 2003-07-09 00:26:10
Ez tiszteletlenség, kérem!!! :-) Nekem élőben már nem jutott belőle, viszont az ő Bánkján nőttem fel.

69 sphynx 2003-07-09 00:23:45
Simándy fakó hangon üvöltött, mint a fába szorult féreg... legalábbis öregkorában.

68 kalahari 2003-07-09 00:22:58
Én is úgy értettem. Csak még élőben sem hallottam, a filmet meg nem ideális körülmények között láttam, ezért nem tudok még érdemben nyilatkozni róla.

67 Bulvár Kund 2003-07-09 00:19:50
Nem tesztelni kell,csak egyszerűen hallgatni.

66 kalahari 2003-07-08 23:36:50
Jó, de hogy jobb? Még tesztelni kell. Most legalább tudjuk, hogy mit jelent Kiss B. nevében a \"B\"... :-) (Bocsánat)

65 Bulvár Kund 2003-07-08 23:26:44
Nem akarok szentségtörő lenni, de Kiss B. Bánk Bánja jobb, mint Simándyé. Sokkal!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.