Bejelentkezés Regisztráció

Mi újság a Magyar Állami Operaház Énekkarában?


552 Búbánat 2022-07-21 17:35:06

OPERAFÜRED 2022 – OPERAGÁLA | BALATONFÜRED | 

JÚLIUS 21., CSÜTÖRTÖK 20:00 Gyógy tér

OPERAGÁLA A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ÉNEKKARI MŰVÉSZEINEK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL 

MŰSOR:
Hoffmann meséi – Báli kórus
Beethoven: Fidelio – Rabok kórusa
Beethoven: István király – „Wo die Liebe” Nőikari részlet és a darab Fináléja
Don Carlos – Szerzeteskép
Don Carlos – Kertkép
Don Carlos – Az 1. felvonás fináléja
Tosca – Te Deum
Manon Lescaut: De Grieux dala az 1. felvonásból és kórusrészlet
Saint-Saens: Sámson és Delila – Templomi kórus a 3. felvonásból
Hoffmann meséi – Barcarola
Hoffmann meséi – Septour

Csiki Gábor karigazgató által dirigált együttesből szólistaként működik közre Avedikian Viktória, Bakó Antal, Baukó Gabriella, Dobos Sándor, Farkas András, Haraszti Zsombor, Réder Katalin, Tóth G. Zoltán és Töreky Katalin, zongorán kísér Kovács Ágnes, vezényel Csiki Gábor karigazgató.

/Forrás: OPERA honlapja)


551 Búbánat 2022-02-13 14:46:07

Csiki Gábor 25 éves jubileuma

Csiki Gábor az OPERA karigazgatója 25 éve társulati tag. Az OperaCafé stábja az Istenek alkonya című Wagner mű énekkari próbáján látogatta meg a művészt, ahol elárulta motivációjának fő bázisát, valamint kiderül, honnan ered a műfaj iránti elhivatottsága.

/OperaCafé- 2022. 02.06./


550 takatsa 2021-11-24 13:51:25 [Válasz erre: 549 Búbánat 2021-11-24 12:55:08]

Végre egy szakszervezet, amely kiáll a tagjai jogaiért. :) Helyeslem, hogy nemcsak Erdő Péternél, hanem az Apostoli Nunciusnál is reklamáltak. Ugyanakkor felhívnám a szakszervezet vezetőjének figyelmét, hogy csak félmunkát végzett, mivel tiltakoznia kellett volna az ellen is, hogy az Operaház kórusát és zenekarát folyamatosan kényszerítik katolikus, és egyéb keresztény művek előadására, a minap is Verdi Requiemet adattak elő velük. 


549 Búbánat 2021-11-24 12:55:08

Szakszervezetiség mint vallás, avagy beoltva az opera ellen

2021.11.24. 07:27

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának írása az Origónak.

„Édes Néném,

nem hiszem, hogy a mentális egészségem jobb lesz, ha ilyesmi cikkeket
küldözget nekem. Talán még az immunitásom provokálása se okos dolog ezekkel a nyilvánvaló ostobaságokkal, amelyek a pőre médiahekken túl csak arra jók, hogy a figyelmetlen olvasó előtt valamiképpen mégis befeketítsék az Operát.

Tulajdonképpen elborzasztó azt hinni, hogy a közszereplő, aki másfél évtizede a vasútiak után
eltérítette az Opera egynémely munkatársának gondolkodását is, és kákán csomót, sőt, ha lehet, jó nagy csomót kereső sínre állította, nos tehát, hogy ez a fazon annyi fogalommal se bírna a színház, a művészet világáról, mint egy ma született bárány. Érzek azért ebben egy jó adag tettetést, ami nem emeli a hasonló műkifogások erkölcsi szintjét. Be van oltva opera ellen, az kétségtelen, de piszkálódási volumene is az eget veri, ezért már biztos járna a Munka Vörös Zászló Érdemrendje. Majd az Ecserin esetleg nézek, s elküldöm az inkriminált úrnak, aki tényleg azt találta most ország-világ előtt megkifogásolni saját és – sajnálatosan – az Opera nagyobb dicsőségére magas egyházi személyiségek és most már a közvélemény előtt is, hogy mit kerestek a római pápa miséjén operás, és lehet, hogy nem is hívő, vagy nem is keresztény, de mindenesetre odakényszerített karénekesek?”

[...]

„- AZ OPERA ÉNEKKARA 150 TAGÚ. KÖZÜLÜK 90-EN VOLTAK JELEN A STATIO ORBISON. HA BÁRKI NAGYON SZENVED ATTÓL, HOGY ÉLETÉBEN EGYSZER ÉLŐBEN LÁTJA ÉS HALLJA A PÁPÁT, ÉS – BOCSÁNAT, DE – GYÖNYÖRŰ HOMÍLIÁJÁT, SZÓLHATOTT VOLNA, ÉS JÖN HELYETTE MÁS. (UGYANIS CSAK 90 HELYET KAPTUNK A 2000 FŐS TRIBÜNÖN.)”

[...] 


548 Búbánat 2021-09-26 16:32:16

Óriási elismerésem a Magyar Állami Operaház Énekkarának! - hatalmas feladatot abszolvált külön-külön a nőikara, a férfikara és teljes vegyeskar a tegnap este az Opera Eiffel Műhelyháza Bánffy Miklós termében bemutatott két, Beethoven komponálta színpadi kísérőzene kórustételeinek előadásával! (Karigazgató: Csiki Gábor)

Az „István király, Magyarhon első jótevője” - Beethoven darabjában zenekari nyitány mellett kilenc, kórusokkal kombinált tételt írt. További közreműködőként Oberfrank Pál színművészt István király (próza), Varga Fekete Kingát mint Gizella (próza), Kőrösi Andrást Vazul szerepében (próza) tapsolta meg a lelkes közönség. August von Kotzebue korának divatos drámaírója volt, akinek darabjához 1811-ben írt zenét Beethoven és amit – az „Athén romjai”-val együtt - 1812 februárjában az újonnan felavatott pesti új német színházban adtak elő először.  

"Athén romjai” – Beethoven a nyitány mellett – a művének többszöri átdolgozása során – nyolc tételt komponált, közöttük négy szám csak kórus, egy szám ária és kórus, egy szám induló és kórus (mindegyik tételt zenekarra is komponálta a szerző).  Kotzebue írta ezt a darabot is, egy ünnepi játékot, melyhez Beethoven a kórus mellett basszus szólóhangra áriát szerzett („Az idegen, egy német művész”) – itt Rácz István énekelt; további közreműködőkként bariton hangra egy idős görögöt Nagy Zoltán alakította, míg a feleségét Avedikian Viktória (próza) szólaltatta meg; az idősebb lányukat Váradi Zita szopránénekesnő formálta meg, a fiatalabbik lányuk megszemélyesítője pedig Papp Zsófia (próza) volt. Tánccal is kiegészült a darab: ebben hangzik fel a híres „Török induló” zenekarra hangszerelt változata! A koreográfia Venekei Mariann nagyszerű munkája, mely a Magyar Nemzeti Balett táncművészei előadásában ugyancsak hatalmas sikert aratott.

Az oratorikus jellegű, de szcenírozott, valamint Berkes Bálint animált vetítéseivel kísért, és az Opera gazdag jelmezállományát felhasználó előadások közül az István király Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Sík Sándor vendégszövegei­vel egészül ki.

Mindkét darab rendezője Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Magyar Állami Operaház Zenekara élén Oberfrank Péter karmester, betanítói-zenei irányítói összetett feladatát imponálóan látta el.

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából (a COVID-vírus miatt erre az évadra eltolódott bemutatók) a Magyar Állami Operaház az István király, Magyarhon első jótevője és az Athén romjai című darabokat még négy alkalommal viszi színre az Eiffel Műhelyházban: ma este, szeptember 26-án; október 3. (este 7 órakor); október 2. (de. 11 órakor), október 10. (de. 11 órakor)

Az Opera honlapjáról: ismertető


547 Búbánat 2021-07-31 17:58:26

Visszatekintés

Az Opera honlapjáról ("OperaFüred" - nem csak az Opera Énekkaráról esik szó

„Bizet, Offenbach, Erkel és Johann Strauss népszerű műveinek részleteivel várja a közönséget a 196. Anna-bál alkalmából a Magyar Állami Operaház. A 2021. július 29. és augusztus 1. között a balatonfüredi Gyógy téren idén is a megszokott ingyenes programok – énekkari koncert, operagála, valamint az OperaMozi-vetítése – szerepelnek a kínálatban, míg a bál nyitótáncait ezúttal is a Magyar Nemzeti Balett művészei mutatják be.

A Bachtrack 2016-os szavazásán a világ legjobb kórusának megválasztott Opera Énekkar július 29-én, csütörtökön 20:00 órától mutatja be gazdag műsorát. Népszerű kórustételek hangoznak el Donizetti, Erkel, Goldmark, Johann Strauss, Gershwin, Szörényi Levente és Bródy János, valamint Gyöngyösi Levente műveiből, köztük A denevérAz ezred lánya, a Hunyadi László, az István, a királyA Mester és Margarita, a Porgy és Bess, valamint a Sába királynője részletei. A Csiki Gábor karigazgató által dirigált együttesből szólót énekel Aronescu NorbertBagosi Orsolya, Forgács PéterHaris NadinIrlanda GergelyKádár ÁgotaMatyó MárióMitrasca Rebeka-AsztridPap NikolettaSalamon EmőkeSomogyi Balázs, zongorán Szirtes Katalin működik közre.

A pénteki Operagalán, július 30-án 20:00 órától Bizet, Charpentier, Erkel, Offenbach, Rimszkij-Korszakov és Johann Strauss műveiből ad elő részleteket Magyarország legrégebbi szimfonikus együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara. A CarmenA denevér, a Hoffmann meséi, a Hunyadi LászlóLouise és a Szadko című operák részleteit Kapi ZsuzsannaMester ViktóriaMiksch AdriennPalerdi András és Pataky Dániel adja elő, az Opera Zenekart Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli, az est házigazdája Ókovács Szilveszter főigazgató.

Július 31-én, szombat este, az Anna Grand Hotel díszkertjében a hagyományoknak megfelelően a 196. Anna-bál nyitótánca is Erkel Palotása lesz a Hunyadi László című operából. Ezt és Huszka Jenő Anna-báli keringőjét a Magyar Nemzeti Balett művészei – Hangya RitaKelemen ÁgnesKrupp AnnaPisla ArtemiszPesel Anita TiffanyRohonczi Viktória BarbaraSawatzki AglajaSzelényi DóraBäckström MattheusBernardi FedericoDarab DénesGonzalez-Perez VictorGuerra YagoMolnár DávidRónai András és Szegő András – Rujsz Edit koreográfiájára mutatnak be.”


546 Búbánat 2020-09-11 16:06:58

„Felkelt a mi napunk"

"A nyíregyházi Cantemus kórus felhívásához a Magyar Állami Operaház Énekkari művészei is örömmel csatlakoztak, hogy a karantén idején is megteremtsék a közös éneklés élményét. A rekordkisérletben 47 országból 7336 énekes vett részt, és készített hangfelvételt az István, a király című darab ismert részletéből."

/Opera Facebook oldala - Opera Café/


545 Búbánat 2020-07-24 13:04:17 [Válasz erre: 544 Búbánat 2020-07-08 17:40:53]

Az Opera Facebook oldaláról:

 A balatonfüredi Gyógy téren tegnap népszerű kórusrészletek csendültek fel többek között

Bizet: Carmen

Kodály: Háry János,

Mascagni: Messa di Gloria,

Mozart: Szöktetés a szerájból,

Puccini: Pillangókisasszony,

ifj. J. Strauss: A cigánybáró  és

Verdi: Traviata című művéből,

a kuriózumok között pedig Puccini: Edgar című darabjának Requiemje is szerepelt.

Szólót énekelt Wiedemann Bernadett és az Opera Énekkarának művészei, vezényelt Csiki Gábor, zongorán közreműködött Andrássy-Neuenstein Krisztina.


544 Búbánat 2020-07-08 17:40:53

Balatonfüred, 2020. július 23. csütörtök

Gyógy tér, 20.00 óra

Operafüred – Népszerű operakórusok (zongorával)

a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével

Program:

● Mozart: Szöktetés a szerájból – Janicsárkórus
● Erkel F: Erzsébet – Koldusok Kara
● Erkel F: Erzsébet – Harangkórus
● Erkel F: Erzsébet – Kórus és Erzsébet ariosoja
● Puccini: Edgar – Requiem
● Verdi: Traviata – Cigány női kar
● Strauss: Cigánybáró – Cigánykórus
● Bizet: Carmen – Kórus és Habanera
● Bizet: Carmen – Veszekedő kórus
● Bizet: Carmen – Piactéri kórus
● Bizet: Carmen – Torreádor dal
● Pietro Mascagni: Messa di Gloria – részletek: Kyrie, Gloria (Laudamus)
● Puccini: Pillangókisasszony – Zümmögő kórus
● Szörényi: István a király – Töltsd el szívünk; Fejedelmünk, István
● Kodály Zoltán: Háry János – Finálé
● Händel: Messiás – Halleluja

Vezényel: Csiki Gábor


543 Búbánat 2020-04-19 14:11:27

Online felvételt hirdet a Magyar Állami Operaház Gyermekkara

"A Magyar Állami Operaház Gyermekkara 50 éve működik jelenlegi formájában, az ország elsőrangú zenei csapata, ahová óriási kitüntetés bekerülni.  Évente több százan jelentkeznek, hogy ott lehessenek a legjobbak között.

Szeretettel várjuk azoknak a – magyarul folyékonyan beszélő – gyermekeknek a jelentkezését, akik szeretnének a Magyar Állami Operaház Gyermekkarában énekelni: jó hallással, tiszta énekhanggal rendelkeznek.

Akik 2020 szeptemberében első osztályosok lesznek, azok már a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának bázisiskolájában, a Deák Diák Általános Iskola első évfolyamán kezdhetik meg általános iskolai tanulmányaikat. A 2020/2021-es tanévtől felmenő rendszerben ez az iskola is bázisintézménye lesz az Opera Gyermekkarának. (A kartermi próbák – 3. osztálytól – továbbra is a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskolában lesznek.)"


542 Búbánat 2019-04-16 01:24:14

Egy szép és egyben érdekes,  tegnapi  ének - zenei műsoros estről számolok itt be:

„Tavaszköszöntő” – Opera, operett és musical est.

ELTE ÁJK Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

2019. április 15. 19:00 - 21:00

Az Opera művészei adtak elő válogatott opera, operett és musical dalokat.

Zongorán kísért: Fekete Valéria és – egy dal erejéig – Szenthelyi Judit

Fellépett:

Ambrus Imre, Csák József, Farkas András, Gulyásik Attila, Háberl Irma, Hamar Éva, Kis Erika, Körmendy Richárd, Kuti Róbert, Rozina Gabriella, Tarnai Dávid, Tordai Éva és vendégként a Péceli Petőfi Sándor Férfikórus – a Férfikórus 2010-ben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. Először 1983-ban nyerte el a Fesztiválkórus minősítést, ezt  2011-ben is megerősítette.

A műsorvezetői - műsorismertetői feladatot  Ambrus Imre, az Opera énekkari művésze magára osztotta... 

Nem volt megadva előzetes részletes műsor, így jegyzeteltem, amit és akit hallottam művészi megmérettetése során: 

Wagner: A Walkür – Siegmund Tavaszi dala (Ambrus Imre)

Mozart: Figaró házassága – A gróf áriája, III. felv. (Tarnai Dávid)

Verdi: Attila – Odabella áriája (Hamar Éva)

Rossini - Castelnuovo Tedesco: Figaro parafrázis (Kuti Róbert - hegedű, Szenthelyi Judit - zongora)

Cilea: Adriana Lecouvreur  - Bouillon hercegné áriája „Acerba voluttà”  (Kis Erika)

Puccini: Bohémélet – Rodolphe áriája, I. felv. (Gulyásik Attila)

Puccini: Turandot Kalaf ariosoja, II. felv. „Te enigmi m’hai proposto” (Farkas András)

A Péceli Petőfi Sándor Férfikórus fellépése  következett az alábbi műsorral: 

1. Offenbach: Hoffmann meséi

a.)  Kocsmajelenet-diákkar (Férfikórus)

b.)  Bevezető kar és Kleinzack-legenda  (Ambrus Imre és a Férfikórus)

2. Verdi: A trubadúr

a.) Cigánykórus

b.) Jelenet és Azucena áriája (Kis Erika, km. a Férfikórus)

c.) Katonakórus ( Férfikórus)

Cilea: Az arles-i lány – Federico románca a II. felvonásból – Csák József (Baranyi Ferenc magyar fordításában énekelte, amelyet a költő kifejezetten neki írta)

Lehár Ferenc: A víg özvegy Vilja-dal (Rozina Gabriella)

Nico Dostal egy szerzeményét„Szeretlek én, imádom édes ajkad” - az örökifjú művésznő, Tordai Éva előadásában hallottuk.

Két musical-részlet előadója volt Körmendy Richárd:

1. Frank Wildhorn: Jekyll és Hyde – Eljött az óra, eljött a perc”;

2.  Frank Wildhorn: Rudolf „Hétköznapi hős”

Puccini: Bohémélet – Musette keringő dala (Rozina Gabriella)

Kálmán Imre: Marica grófnő – Marica belépője (Háberl Irma)

Verdi: Traviata – Pezsgő-duett, I. felv. („Brindisi”) (Háberl Irma, Ambrus Imre)

A jól szerkesztett műsor-összeállításból kiemelem a számomra kifejezetten tetszett énekszámokat és előadóikat, akik nívós, művészi színvonalon énekeltek:

Verdi: Attila – Odabella áriája (Hamar Éva)

Cilea: Adriana Lecouvreur  - Bouillon hercegné áriája „Acerba voluttà”  (Kis Erika)

Cilea: Az arles-i lány – Federico románca a II. felvonásból – Csák József

Kálmán Imre: Marica grófnő – Marica belépője (Háberl Irma)

De nagy elismerésem a remek hangszeres produkcióért is: Rossini - Castelnuovo Tedesco: Figaro parafrázis (Kuti Róbert - hegedű, Szenthelyi Judit - zongora)

Érdemes volt ellátogatni a tavaszköszöntő szép ének-zenei előadásra az ELTE ÁJK Aula Magna termébe, ahol a közreműködő operai, énekkari meg vendég művészek jóvoltából egy igényesen összeállított opera-, operett- és musical est részesei lehettünk; a fellépett művészek meg nyilván örömmel jöttek, hogy megmutassák mi szépet tudnak,  már vagy még mire képesek, mi újat, mi  mi különlegeset tudnak felmutatni, amivel a közönségüknek örömet és meglepetést szerezhetnek. Úgy gondolom, ez a törekvésük elérte célját, részünkről pedig a nevezett művészeknek köszönet jár mindezért. 


541 Búbánat 2019-03-07 17:51:45 [Válasz erre: 540 Csiki Gábor 2019-03-07 07:58:25]

Nagyon köszönöm Csiki Gábornak a választ!


540 Csiki Gábor 2019-03-07 07:58:25 [Válasz erre: 539 Búbánat 2019-03-07 00:51:24]

Igen. Az utolsó előadása Verdi Requiemje volt a ceglédi Székesegyházban, tavaly novemberben.


539 Búbánat 2019-03-07 00:51:24

Ide is beírom a kérdésemet: Simándi Pétert már régen nem látom az Opera kórusában fellépni az operaelőadásokon.  Talán "nyugalomba" vonult?...


538 Búbánat 2019-02-10 14:20:22

Csodálatos énekteljesítménnyel rukkol ki az Operaház Erkel Színházának Énekkara - nap mint nap, sorozatban énekli a nagy kórustételekkel (is) teli operákat, hogy csak a közelmúltra tekintsek vissza:

A Nyugat lánya,  A varázsfuvola, Bohémélet, A denevér, Nabucco, (a Müpában:  A bolygó hollandi; Simone Boccanegra;  A Sába királynője),  A hugenották, Lammermoori Lucia.  Hamarosan jön a Gioconda-premier,  s előttük van még a repertoárból más darabok mellett a  Carmen, a Bánk bán és a Traviata is.

Úgyhogy csak dicsérni tudom és gratulálok az Opera Énekkarának a folyamatosan kiváló színvonalon, egyenletesen jó, művészi teljesítményt nyújtó énekükért, sőt, mind e mellett színpadi alakításukkal is sokszor „főszerep”-nehézségű feladatokat látnak el illúziót keltően, ami  ugyancsak elismerésre méltó.

Mindeközben volt nekik a New York-i „megmérettetés”; itthon jelenleg is tart az  „Operát az operáért” belföldi turné (Turandot, Tosca); következik majd: „Puccini Itáliája” – ami az Énekkar számára  szintén sok szép és jelentős éneklési feladatot jelent!

Tulajdonképpen az évadból felsoroltam a csaknem teljes operarepertoárt!

Nincs megállás nekik…Kívánom az énekkari tagságnak: csak így tovább az úton!...


537 Búbánat 2018-05-15 16:34:21

Alt, tenor és basszus/bariton hangfajba hirdet próbaéneklést a Magyar Állami Operaház.

A 2018. augusztus 1-től, illetve szeptember 1-től betölthető álláshelyekre május 29-én 10 órakor tartják a próbaéneklést az Operaház Jókai utcai próbatermében.


536 Búbánat 2018-03-27 21:27:31 [Válasz erre: 535 Búbánat 2018-01-16 10:17:13]

 

BEMUTATKOZIK AZ OPERA KARIGAZGATÓJA – video-riport

 

Csiki Gábor 2018. január 1-je óta vezeti megbízott karigazgatóként az Opera Énekkarát. Nemcsak a színpadon, de a Hungaroringen is otthon érzi magát. Pályája alakulásáról mesélt az Opera Cafénak.

 


535 Búbánat 2018-01-16 10:17:13

Az Operaház kórusát dirigálja az egykori szekszárdi diák

Teol.hu

helyi-kultúra

2018. 01. 15. 20:00; Szeri Árpád

Csiki Gábor lett január elsejétől a Magyar Állami Operaház kórusának karigazgatója. A hazai zenei élet jelentős tisztének betöltője egykoron a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke volt. Máig nagy szeretettel emlékszik az itt töltött, meghatározó esztendőkre.

 

Részlet az interjúból:

"[...] 1992 elejéig nem volt egyértelmű számomra, hogy a zeneművészetre teszem fel az életemet. Onnantól kezdve viszont nem volt visszaút.

– Ugyanakkor a zongora helyett inkább az ének felé fordult.

– Iskolai ének-zene tanár és karvezető szakra vettek fel, itt szó szerint mindent tanultunk, a zongorázástól kezdve a zeneelméleten át az éneklésig. Az embert ilyen helyzetben előbb-utóbb magához vonzza a zene valamelyik szegmense. Az utolsó lökést az Operaház Così fan tutte-előadása adta, Melis Györggyel a főszerepben. Ezt látva valami megváltozott bennem. Első látásra szerelmes lettem az opera műfajába. Így kezdtem el 1993–1994 körül erőteljesen foglalkozni a magánénekléssel. Újabb fordulat: amikor 1997-ben diplomát szereztem, megjelent egy újsághirdetés az egyik napilapban: az Operaház felvételt hirdet az énekkarba. Jelentkeztem, meghallgattak, felvettek – azóta vagyok az Operánál.

– Sőt, immár az Operaház kórusának karigazgatója. A hazai zenei élet ezen jelentős pozíciójára bizonyára sokan pályáznak. Mi döntött ön mellett?

– Hadd kezdjem ott, hogy a két évtizedes kórustagság idején is igyekeztem képezni magam. Ennek köszönhetően lettem 1999-től címzetes magánénekes. Úgy négy-öt éve pedig az éppen hivatalban lévő karigazgató szólt nekem, hogy időnként szüksége lenne helyettesítőre, avagy segítőre. Annál is inkább, mert száznegyvenöt tagú csapatot kell nemcsak művészi, hanem adminisztratív feladatok mentén irányítani. Ebből következően viszont a közhittel ellentétben nincs nagy tolongás ezen tisztség iránt. Finoman szólva nem könnyű az egyensúlyt megteremteni, erre törekszem most, mióta elfogadtam a felkérést.

– Az Operaház most készül egy New York-i turnéra, de bizonyára jönnek majd az újabb állomások a világ minden táján. Csiki Gábor számára Szekszárd miképpen fér fel erre a füzérre?

– Manapság már elég ritkán jutok el Szekszárdra. Amikor ünnepek idején ott vagyok szüleimnél Zombán, akkor a zeneiskola zárva tart. Bár nagyon szívesen bemennék, hiszen gyermekkorom legszebb emlékei ide kötnek."

[...]


534 Momo 2018-01-14 11:49:32 [Válasz erre: 533 Héterő 2018-01-14 10:37:08]

Igen. :-)
És akkor még érdemes megnézni orosz előadásokat is, ott hogy ejtik ezeket.


533 Héterő 2018-01-14 10:37:08

Tíszics. tűszics, tűszács, tűszjács...

Pikk 2003 Download

Pikk 2017 Download


532 Cilike 2017-11-15 19:37:54 [Válasz erre: 530 Héterő 2017-11-15 10:57:50]

Áááá...ez de jólesik...Engem is zavar ez az újabb amerikanomán vagy hogy mondják az ilyet, mánia.  Tegnapelőtt kiskarácsonyi bevásárlókörúton minimum négy boltban köszöntek így el. Miért, miért, MIÉÉÉRT???


531 Haandel 2017-11-15 19:07:53 [Válasz erre: 530 Héterő 2017-11-15 10:57:50]

:-)  <  :-(   

Jó napot kívánok! 

Jó napot kívánok,
nem  szép napot.

Mert nem minden jó,
ami a szépre hasonLó!

Jó napot kívánok,
nem  szép napot.

Benned megbízhatok:
Te majd folytatod!


530 Héterő 2017-11-15 10:57:50 [Válasz erre: 529 Búbánat 2017-11-14 22:15:31]

" OPERA  KÓRUS " ??
Legalább a cím lenne hibátlan!
Ha nem tudnak elszakadni az amerikai nyelvi szokásoktól, akkor legyenek legalább következetesek és írják így:
"...az Opera  Ház  Ének Kara is jócskán kiveszi a részét".
Akkor mára jó napot; vagy ez is kihalt már? Legyen inkább Szép Napot?
Have a Nice Day.


529 Búbánat 2017-11-14 22:15:31

Az Opera Facebook oldaláról

AZ OPERA KÓRUS AZ EGZOTIKUS JAPÁNBAN

Az október 25-én kezdődött japán turnéból az Operaház 
Énekkara is jócskán kiveszi a részét, hiszen a Lammermoori 
Luciában és A denevérben is szinte minden nap színre 
lépnek. Szabadnapjukon azonban felfedezték a felkelő nap 
országának lenyűgöző tájait, s még a szeles tengerpart sem 
tudta őket eltántorítani egy kis mókától.  - fotósorozat


528 Búbánat 2017-07-26 12:23:34 [Válasz erre: 527 Búbánat 2017-07-24 11:42:22]
Részletezve a két műsort: A balatonfüredi Anna-bálhoz kapcsolódó Opera programsorozata július 27-én kezdődik. Este nyolctól a Magyar Állami Operaház Énekkara ad hangversenyt. Népszerű operakórusokat hallhat a közönség: Donizetti: Szerelmi bájital – Nyitókórus és Adina cavatinája Donizetti: Szerelmi bájital – Kórus és Dulcamara áriája Donizetti: Don Pasquale – A háznép kara Bizet: Carmen – Cigaretta kórus és Habanera Bizet: Carmen – Torreádor dal Verdi: Nabucco – Szabadság-kórus Erkel: Hunyadi László – Meghalt a cselszövő Erkel: Bánk bán – Keserű bordal Erkel: Bánk bán - Ó, ég Ura kérünk Verdi: Traviata – Cigány-kar, Matador-kar és Brindisi Másnap, július 28-án, az Operaház Zenekarának gálakoncertjét rendezik meg az Anna-bál tiszteletére. Baráth Emőke, Megyesi-Schwartz Lucia, Brickner Szabolcs és Szvétek László énekelnek szólót. A műsor: Richard Wagner: A bolygó hollandi-nyitány Richard Wagner: A walkür - Siegmund tavaszi dala Carl Maria von Weber: A bűvös vadász - Annuska áriája Otto Nicolai: A windsori víg nők - Falstaff bordala Friedrich von Flotow: Márta - Lionel áriája (németül) Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból - nyitány Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból - Ozmin dala és kettős (magyarul) Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága - Cherubino áriája (Voi che sapete) Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni - Zerlina áriája Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola - Sarastro F-dúr áriája Wolfgang Amadeus Mozart: Cosí fan tutte - Dorabella áriája (Ah, scostati!) Mozart: Szöktetés a szerájból - Akasztófa-ária Mozart: Szöktetés a szerájból - Vaudeville

527 Búbánat 2017-07-24 11:42:22
[b] Balatonfüred – Anna Fesztivál 2017. [/b] Július 27., csütörtök Gyógy téri nagyszínpad, 20.00 óra Operafüred Donizetti, Bizet, Verdi, Erkel - [b] Népszerű operakórusok [/b] - zongorakísérettel a [i] Magyar Állami Operaház Énekkarának hangversenye [/i] Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter Július 28., péntek Gyógy téri nagyszínpad, 20.00 óra Operafüred [b] Operagála [/b] - Wagner, Mozart, Weber műveiből a [i] Magyar Állami Operaház Zenekarának gálakoncertje [/i] Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter

526 Búbánat 2016-07-26 20:40:10 [Válasz erre: 514 Búbánat 2016-07-12 10:44:36]
Talán a televízióban kapunk majd egy összefoglalót a Magyar Állami Operaház Énekkarának balatonfüredi hangversenyéről - ha ott voltak a tévések...

525 Edmond Dantes 2016-07-26 14:52:38
Gratulációm mellé kiegészítésül: az együttes a díjat egy Turandot-előadás alapján kapta, amiről Jenny Camilleri írt kritikát, kiemelve, hogy "a kórus a produkció vizuális folyamatosságának motorja. Kovalik (Balázs), aki jártas a japán kabuki színház világában, folyamatos és egyenletesen koreografált mozgásban tartja az együttest, miközben még nagyszerűen énekelnek is." Idézet vége. Mindig megfog és bámulatba ejt, amikor egy operakórus (esetemben legtöbbször MÁO Énekkara) magas színvonalon képes a színpadon énekelni + játszani + együtt/egyszerre játszani/mozogni + mindezt idegen nyelven, fejből, mellesleg jelmezben, kellékekkel + zenekar, szólisták, olykor balettkar...és a tetejébe még a karmesterre is olykor figyelemmel kell lenni :)

524 Petyus 2016-07-26 13:58:00 [Válasz erre: 523 Búbánat 2016-07-26 11:11:02]
Feladatkörömnek köszönhetően az elmúlt évadban harmincnál is több előadást láttam. Szinte valamennyi produkcióban magas színvonalon teljesített az énekkar. A teljesség igénye nélkül néhányat ide írok: Otello, Aida, Sába királynője, Turandot, Par/Baj, Parsifal, Máté passió. Köszönet az élményért, gratuláció a nagy elismerésért!

523 Búbánat 2016-07-26 11:11:02 [Válasz erre: 518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05]
Gratulálok az elismeréshez!!!

522 parampampoli 2016-07-26 09:01:16 [Válasz erre: 518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05]
Éljen, éljen, éljen!! Mi tudtuk eddig is, most már legalább a zenei világ is tudja!

521 IVA 2016-07-26 05:08:34 [Válasz erre: 518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05]
Gratulálok!

520 ferocissimoato 2016-07-26 00:38:57 [Válasz erre: 518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05]
Mindig is tudtam és itt-ott hangoztattam, hogy Operaházunk énekkara világszintü. Gratulálok- csak így tovább!

519 -zéta- 2016-07-25 23:29:15 [Válasz erre: 518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05]
Brávó....:-)))))

518 Csiki Gábor 2016-07-25 22:24:05 [Válasz erre: 517 IVA 2016-07-15 21:40:58]
Örömmel adom hírül, hogy az Operaház Énekkara a "Bachtrack Opera Awards 2016" internetes szavazás "Best Opera chorus" kategóriájában első helyezést ért el. Részletek [url]https://bachtrack.com/bachtrack-opera-awards-2016-best-chorus;itt.[/url]

517 IVA 2016-07-15 21:40:58 [Válasz erre: 516 parampampoli 2016-07-15 17:16:42]
[url]http://operavilag.net/kaleidoszkop/dijra-jeloltek-az-operahaz-enekkarat/;Díjra jelölték az Operaház Énekkarát[/url]

516 parampampoli 2016-07-15 17:16:42
Az Operaház Énekkarát az Év legjobb kórusai közé jelölte egy angol operai honlap. Rettentő egyszerű, csak a mail címet és az országot kell szavazáskor megadni, és nyilatkozni, hogy a szavazó nem robot. -:)) Szavazást megkezdeni!!! Az énekkar megérdemli! https://bachtrack.com/bachtrack-opera-awards-2016-best-chorus

515 Búbánat 2016-07-12 10:46:56 [Válasz erre: 514 Búbánat 2016-07-12 10:44:36]
Persze aki leírta a műsor programját, gondot fordíthatott volna a "helyesírásra", erre: Macbeth

514 Búbánat 2016-07-12 10:44:36
OperaFüred A Magyar Állami Operaház Énekkarának hangversenye. Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter. Vezényel: Strausz Kálmán karnagy zongorán közreműködik: Szirtes Katalin Műsor: Wolfgang Amadeus Mozart: Varázsfuvola - Papok kara Giuseppe Verdi: Machbeth - Boszorkánykar, Gyilkosok kara Giuseppe Verdi: Otello - Tűzkar, Kertkép Giuseppe Verdi: Trubadur - Cigánykórus Charles Gounod: Romeo és Júlia - Prológ, Bál Johann Strauss: Denevér - Rabok kara Gaetano Donizetti: Don Pasquale - Háznép kara Kodály Zoltán: Székelyfonó - Finálé (Jaj de szépen cseng a lapi) A belépés díjtalan. • Helyszín címe: Balatonfüred, Gyógy tér • Időpont: 2016-07-21 20.00

513 Búbánat 2016-05-31 12:31:19 [Válasz erre: 510 Búbánat 2016-05-24 10:52:55]
Tehát, ma az Erkel Színházban, 18 órakor kezdődik egy újabb "megméretés", Nicolai operájában...

512 ladislav kozlok 2016-05-24 16:05:03
Bocsanat, en ezt a Mi ujsag a Magyar Allami Operahazban cimu topicba szantam.

511 ladislav kozlok 2016-05-24 12:03:15
Milyen volt A.Maestri ? Millyen volt a Vihar ? Koszonom.

510 Búbánat 2016-05-24 10:52:55
Az Opera honlapjáról: Otto Nicolai: A windsori víg nők - PREMIER ________________________________________ Daljáték két részben, három felvonásban, magyar nyelven A windsori víg nők, azaz Falstaff lovag megleckéztetésének és a fiatal Anna Reich szerelmi házasságának története Shakespeare óta kedvelt témája a prózai és zenés színházaknak. Nicolai daljátékát, amely több mint 60 esztendeje ment utoljára az Operaházban, ezúttal az intézmény professzionális kórusának művészei adják elő a darabot az Erkel Színház tágas foyer-jában – a friss átdolgozás testközelből élvezhető. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a nézőtéri székek egy részét a játéktérben helyeztük el. Itt ülő nézőink részei lesznek az előadásnak, de a játékban nem kell részt venniük. Részletek Helyszín: Erkel Színház - I. emelet Dátum 2016. május 24. és május 31. Kezdés ideje: 18:00 Befejezés ideje: 20:00 Szereposztás Karmester: Erdélyi Dániel Falstaff - Gogolyák György Fluth úr - Fátrai János Reich úr - Szentimrei László Fenton - Rácz Illés Spärlich lovag - Herczeg Ferenc Dr. Cajus - Irlanda Gergely Fluthné - Óhegyi Filoretti Reichné - Busa Gabriella Anna Reich - Kersák Edina Polgár - Tillai Attila Alkotók Szövegíró: Salomon Hermann Mosenthal Magyar szöveg: Fischer Sándor Reichné balladáját fordította: Kenesey Judit Rendező: Markó Róbert Látványtervező: Kármán Anna Zenei vezető: Erdélyi Dániel Zongorán közreműködik: Nagy Adrián Dramaturg: Keszthelyi Kinga Karigazgató: Strausz Kálmán

509 Búbánat 2015-12-22 11:08:05
Hadd dicsérjem itt újólag a Magyar Állami Operaház Énekkarát - ezúttal egy oratóriumban való közreműködéséért: tegnap este Händel Messiását adták elő az Operaházban, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának közreműködésével. A hálás, de igényes énekszólók előadói voltak: Eleanor Dennis, akit üdén, szárnyalóan zengő szopránjáért, Balga Gabriellát gyönyörűen szóló altjáért, Szappanos Tibort biztos tenorjáért és Kovács István basszistát elsősorban a záró rész ún. „trombita-áriában” („The trumpets shall sound”) nyújtott kiemelkedő szépségű énekéért (a trombita szólót játszó zenésszel együtt) kell dicsérnem. De hogy ez az este még sokáig emlékezetes marad számomra, mégis, elsősorban az Operaénekkar érdeme; karigazgatójuk, Strausz Kálmán betanításával és a neves dirigens, Paul Goodwin - együtteseinek és szólistái élén - irányításával egész odaadással és lelkesedéssel állott a monumentális mű megszólaltatásának szolgálatába. Mondanom sem kell, hogy a második részt záró hatalmas kórustétel („Hallelujah”) - az egyik legismertebb része az oratóriumnak – után már ünnepeltük az Énekkart, pedig még hátra volt Händel csodálatos alkotásának a fináléja, benne az „Amen” fúgája, amelyet követőn aztán szűnni nem akaró tapsorkán vette kezdetét: a koncert végén, a fellépett teljes ének-zenei apparátust négyszer tapsolta vissza a hálás publikum. Fenséges karácsonyi ajándék volt ez az oratóriumest mindnyájunk számára, akik ott lehettünk a csaknem zsúfolásig megtelt nézőtéren az Operaházban. Köszönet érte mindenekelőtt a Magyar Állami Operaház ezen az estén is ragyogó teljesítményt felmutató Énekkarának!

508 Búbánat 2015-05-31 11:36:03
Csiki Gábor hozzászólását olvastam a Mi újság a Magyar Állami Operaházban?-topicban. Úgy gondolom, mondanivalójának itt is helye van, ezért írását az alábbiakban idemásolom: 52677 • Csiki Gábor Előzmény 52667 • Válasz erre 2015-05-30 13:21:13 Örülök, hogy felvetődött a Faust - Ember tragédiája párhuzam. Jómagam Bozay Attila "Az öt utolsó szín" c. operáját többre tartom, mint jószándékú kezdeményezés, szerintem ritka kivételes alkotás, bár az tagadhatatlan, hogy a madách-i archaikus-filozófiai szöveg egy-az-egyben nem alkalmas operalibrettóként - legalábbis úgy gondolom, a közönség számára igen nehézkessé teszi az opera befogadását. Talán ez is az oka annak, hogy az ezredfordulón történt ősbemutatót nem követte hosszabb előadás-sorozat. Mindenesetre az egy hónappal ezelőtt, az Énekkari Művészek Minifesztiválja keretén belül megrendezett, "Faust és kora" című kamaraesten (Jókai utca) jómagam éltem a kínálkozó lehetőséggel, és kollegáimmal (Magyari Eszter, Dobos Sándor, Fekete Károly és Kovács Ágnes zongorakísérő) a koncert zárószámaként előadtuk az "öt utolsó szín" utolsó jelenetét. Remélem, hogy öröme telt benne annak a kb. 15 embernek, aki az estet megtisztelte jelenlétével. A Ránki György illetve a Dobos Attila tollából származó adaptációkat nem ismerem, de bizonyára érdemes lenne fellapozni őket. (A Ránki-darab zongorakivonatának néhány lapja éveken át kellékként szolgált különböző előadásokban, ahol mondjuk egy jelenetben kottalapra volt szükség, sokszor láttam pl. a Figaro színpadi kamu-csembalójának tetején.)

507 Búbánat 2015-05-13 14:22:47
[url] http://operavilag.net/kiemelt/meglepetes/; Meglepetés [/url] Operavilág.net, 2015. május 11. Nino Rota: A florentin kalap – A Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek előadása az Erkel Színház büféjében. A május 2-i előadásról KONDOR KATA írt kritikát "Bevallom, szenvedélyesen szeretem a ritkán játszott operákat, mindig izgalommal tölt el, ha egy nem vagy alig ismert művel találkozhatom. Természetesen ezeknek a daraboknak a megtekintése több rizikóval jár, mint a klasszikus repertoár valamely alkotásáé, de ha ilyenkor nem is csupa remekművet láthatunk, a tapasztalat akkor is értékes; egy szerző vagy korszak új arcát ismerhetjük meg, árnyaltabbá válhat képünk az operaműfajról, zenéről, színházról. Ez a késztetés vezetett, mikor beültem a nem elsősorban operaszerzőként ismert Nino Rota A florentin kalap című darabjára, melyet az Operaház énekkari művészei adtak elő."

506 Cilike 2015-05-03 12:55:14 [Válasz erre: 505 Búbánat 2015-05-03 11:21:33]
Ez óriási. Ezen felbuzdulva, asszem, készítek alternatív verziókat az operatörténetekre, legalább magamnak.

505 Búbánat 2015-05-03 11:21:33 [Válasz erre: 504 -zéta- 2015-04-27 19:16:22]
Lehet, hogy összekeverték Rossini Otellójával; nem átallott a komponista saját, eredeti művét a bemutató után négy évvel "boldog végű” befejezésre átdolgozni. Itt a történet a III. felv. közepéig azonos az eredeti történésekkel. Desdemona a vihar zajára felriad. Otello vádjaira bátran felel, s szavaival meggyőzi a mórt hűségéről. Szerelmesen simulnak egymás karjaiba. Így talál rájuk a dózse és a kíséretében belépő Emilia, valamint a Jagót párbajban legyőző Rodrigo. Az ellenfelek kibékülnek, a betóduló nép boldogan ünnepli a város fiává fogadott hőst. (Forrás: Winkler Gábor: Barangolás az operák világában…”)

504 -zéta- 2015-04-27 19:16:22 [Válasz erre: 503 Héterő 2015-04-27 18:30:50]
Ez a happyendes verzió, nem? ;-)

503 Héterő 2015-04-27 18:30:50 [Válasz erre: 502 Búbánat 2015-04-27 18:03:04]
Umberto Giordano Fedora című [b]vígoperájá[/b]t április 26-án 11 órakor és 28-án 19 órakor az Erkel Színház Büféjében adja elő tizenkét ifjú énekkari művész. ...A történet hamisítatlan francia romantikus [b]tragédia[/b]. Fedora bevallja, hogy ő tette, így akarta megbosszulni vőlegénye halálát. Loris gyűlöletre lobban iránta, az asszony öngyilkos lesz. A gróf meg akarja menteni, mert még szereti, de Fedora meghal. [b]Vígoperá[/b]nál szokatlan befejezés. Az ismertető - megint csak tragédia...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.