Bejelentkezés Regisztráció

Ives


4 mimi58 2005-01-23 23:09:40
Tegnap az Új zenei újságban hallottam Ives-ről. Felkeltette az érdeklődésemet a most megjelent, 17 dalt tartalmazó CD-je.

3 Anika 2004-05-19 23:38:55 [Válasz erre: 2 Anika 2004-05-14 17:56:31]
ma erdekes felfedezest tettem:) Ives az orchestral set no. 1, 2, 3-mat ugyanugy szimfonianak titulalta magaban.Kirkpatricknak mondta a Universe es a 3. set megirasa elott, hogy addig 7 szimfoniat irt. Akkor tehat osszesen KILENC szimfoniaja van! egyre erdekesebb:)))

2 Anika 2004-05-14 17:56:31 [Válasz erre: 1 Széphegyi 2004-05-14 09:05:36]
Elnezeset kerem, ezek szerint felreertettem jopar mondatat. Koszonom, hogy irt Ives-rol. Nekem szivugyem. :)

1 Széphegyi 2004-05-14 09:05:36 [Válasz erre: 0 Anika 2004-05-13 23:12:31]
Kedves Anika! Végtelenül örülök, hogy egyáltalán akad ember, aki elolvas egy Ives-ról szóló rövidke írást. Másrészt kétségtelennek tűnik, hogy Ön sokkal jobban ismeri a fent nevezett Urat és munkásságát, mint jómagam, bár pontosan erre az általános tudatlanságra próbáltam meg felhívni a figyelmet. Az, hogy kinek mi a foglalkozása, azon (is) múlik, hogy önmaga minek tekinti magát. Egyetlen szóval sem állítottam, hogy zenei analfabéta lett volna az úr, sőt. Ettől még dolgozhatott a biztosítási bizniszben is. A szimfoniák számát akárcsak a dalok számát a különböző lexikonokból és lemezborítókból/mellékletekből vettem. Mivel ez a lemez csupán ízelítő, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy 114, vagy sokkal több dalt írt. A lényeg, hogy most néhányat megismerhettünk közülük. Észrevételeit köszönve, tisztelettel: Széphegyi

0 Anika 2004-05-13 23:12:31
Most olvastam az uj Ives lemezrol. Nagyon megorultem neki. Annak mar kevesbe, amit a cikkben olvastam. Eloszor is el kene vegre felejteni, hogy biztositasi bizniszben dolgozott, mert elotte a Yale-en professzionalis kepzesben reszesult, nemcsak, mint orgonista, de mint zeneszerzo is. Nem egy mukedvelo amator volt. Aztan, ami az adatokat illeti, nemi korrekcio:Ives nem 4, hanem 6 szimfoniat irt (Bar az utolso kettot nem latta el szamozassal (No.5 A Sypmhony: New England Holidays es No.6 Universe Symphony.)es az utolsot nemileg befejezetlenul hagyta rank (ettol fuggetlenul van belole felvetel, mert szuletett rekonstrukcio, azaz \"befejezes\")), nem 114 dalt, hanem kb. 150-et (bar a leghiresebb kiadasban valoban 114-et hoztak ki), ha bizonyosakat nem szamolunk ketszer, haromszor, stb... Ami az Essays before a Sonata-ra valo utalast illeti, nem a zene MELLE hanem nem veletlenul ELE \"gyartott filozofia\". Ives egyik legatfogobb eszetetikai irasa nemcsak sajat zenejerol. (Kolteszetrol, stb... helyenkent egyik yalei professzoranak, Phelps-nek gondolatait parafrazealva. De ez sem veletlen.) Ami a Concord Sonatat illeti, tobbe-kevesbe egyetertek a cikk irojaval, de igen sok mulik azon kivel hallgatja az ember. Ajanlanam a Kirkpatrick-fele felvetelt. Ami a \"gatlastalanul valo idezgetest\" illeti, ajanlanam: Peter Burkholder: All Made of Tunes, illetve Clayton Henderson: The Charles Ives Tunebook cimu alapmuveket. Es vegul Ives nem volt a vilagtol elzarkozott zeneszerzo. Nem AKART elzarkozni. Mivel azonban hosszas kiserletezesre sem kapott visszhangot kiveteles tehetsege, mert valoban innovativ szerzo volt es igencsak koranak uttoroje, amint ezt helyesen taglalja a cikk, mire eppen felfigyeltek ra (az 1920-as evek vege fele), felhagyott a zeneszerzessel. Marmint az uj muvek irasaval. Revidealta korabbi muveit, illetve kiadasra keszitette elo oket. Ja, es fogadta azokat, akik erdeklodtek a zeneje irant. Nem O zarkozott el a vilagtol, hanem a vilag Otole, es mire kozelitett volna fele, az Ivesnak mar keso volt. Remelem egy ici-picit sikerult megvalaszolnom EZT a megvalaszolatlan kerdest. Tisztelettel: Egy Ives rajongo :)A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.