Bejelentkezés Regisztráció

Lexikon

T...

2000-01-01 00:00:06 K.R.L
  • tamburmajor - A csörgődobos vidéki birtoka, melléképületekkel, szántóval, legelővel, gyümölcsössel, erdővel, majorettekkel és rezesbandával.
  • terc-párhuzam - Az elhidegülés udvarias megnyilvánulása (a. m. három lépés távolság).
  • timpani - I. (ige) Nagyzenekari művek interpretálásakor néhány percre magunkra vonni a figyelmet. (pl: \"Te jó ég, a többiek már 278 ütemnyit játszottak? Itt az ideje timpani egy kicsit!\") II. (fn) Lényegében üstdob, csak úgy snassz.
  • trubadúr - A koraközépkor végének elején a világi líra képviselője. Képviselői mandátuma lejártával visszahívták, helyébe a trouvere lépett. (A felelősségre vonás elöl disszidált trubadúrból Minnesänger lett.) A trubadúr közvetlen környezetének viselt dolgait énekelte meg (szerelem, háború, terményadó, sókereskedelem, a Riviéra üdülőövezetének kiépítése, stb...). A szomorúbb dalok előadóját a trubamoll kifejezéssel illették.
  • Trubadúr, A - Verdi ötfelvonásos operája, melynek ötödik felvonását a szerző elfelejtette megkomponálni, maradandó élménytől fosztva meg így az operabarátok millióit. E hiányzó részben lehettünk volna tanúi annak, amikor Luna gróf nevéhez méltó módon holdkórban hal meg, Azucena párbajra hívja az apácákat, a cigányok pedig az üllőkórus után az állókórust is eléneklik. A legtöbb szakíró véleménye szerint a ránk maradt négy felvonás cselekménye ugyan zavaros, zenéje pedig egyáltalán nem követi a történet dramaturgiáját, ellenben a szerző neve V-vel kezdődik és erdi-re végződik, úgyhogy gebedjen meg mindenki, aki szerint rossz a darab.
  • Tuba mirum - A Szovjet Békehadtest egyházi szertartásain rendszeresített, barátian mélyhangú rézfúvós hangszer.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.