Bejelentkezés Regisztráció

Lexikon

F...

2000-01-01 00:00:20 K.R.L.
  • fagott - I. Ó-Walhallai dialektusban: Istenem (ld: R. Wagner egyházi művei). Az atonalizáció során Mein Gott-ra módosult. II. Szimfonikus zenekarok és kamaraegyüttesek fafúvós hangszere. Katonazenekarokban alkalmazott változata a rézgott, sürgős fújnivalók esetén a legott.
  • fanfár - I. Rézfúvós hangszerek gyűjtőneve (a műfaj neves kutatója és szaktekintélye, a holland Sooljona van Vaar neve alapján). II. Tulipánmintákkal díszített népi hangszer Franciaországban a Férard Zsilip vidékén.
  • feszesz - Nagyon szorosz. (Az f-hang kétszeresz leszállítász utáni sztádiuma.)
  • Fidelio - Beethoven operája, melyet jobb akusztikájú operaházakban Hidelio-Fidelio címmel is színpadra szoktak állítani. Történet egy asszonyról, akinek meg kell várnia 3+1 nyitányt ahhoz, hogy beléphessen a börtönbe, ahol közeli hozzátartozója sínylődik. Ki lehet az? Flores tán? Az izzasztókamrában egyre nagyobb a hűség - az asszony álruha bocsátja magát. Megjelenik Rocco, de hol vannak a fivérei? Mire tizet üt a Leonóra, minden kiderül. Tanulság: a boldogsághoz a büntetett előélet sem Pizarro ok.
  • Finlandia - A Sibelius Vodkagyár hazafias töltetű, himnikus palackozású terméke.
  • fúga - I. A zeneszerzők "Ki Mit Tud?"-, valamint "Most Mutasd Meg!"-vetélkedőinek fakultatív gyakorlata, mely önálló műfajként is megállja a helyét. Népszerűsége a barokk óta töretlen, de a diktatúrákban csak központosított változata, a centrifúga játszható. Helyenként a folklórban is fellelhető (pl. a Fúga Volga c. orosz népdal). II. Zenélő hézagpótló anyag, a Csempeköz és Vidéke Burkolószövetkezet szabadalma.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.