Bejelentkezés Regisztráció

Lexikon

C...

2000-01-01 00:00:23 K.R.L.
  • Camerata - Reneszánsz operatőrök házibulija Firenzében.
  • Campanella, La - A Liszt Ferenc-díjas, Üveghanggal kitüntetett Francesco Campana harangozóművész és komponista alkotásait tartalmazó kottagyűjtemény. Legismertebb darabja a Paganini által is gyakran játszott h-moll kolompverseny.
  • \"Carmen\"Carmen - Bizet operája a szép dohánygyári hősnő (képesített hamutartó munkás), Mika Aela (finn származású torreádor), Don José (a helyi keresztapa), valamint a csempészötös közötti szerelmi sokszögről. Az opera tájjellegű dallamai a szerző halála után a világörökség részeivé váltak, bár némely melódia autentikusságát megkérdőjelezték a kritikusok. (Olyannyira, hogy Leporello "regiszter-áriáját" végül is ki kellett belőle húzni.) Féltékeny bikák, matadorok, pikadorok, spanyolfalak, -csizmák, -viaszok és -náthák között játszódik a cselekmény, melynek végén a szép cigánylány holtan esik össze az aréna porondján, utolsó leheletével is arról énekelve, hogy bárcsak tüdőbajban hunyt volna el, mert akkor Traviata lehetne a neve, így viszont marad, aki volt: Carmen Quijaennem.
  • Carmina Burana - Minden idők legnépszerűbb háromperces műdala. A zeneszerző, Carl Orff a művet Kokó bevonulásának tiszteletére komponálta.
  • cisztra - Régi pengetős hangszeren játszó muzsikusok szervezetében a c-hang túlzott megemelésétől kifejlődő jóindulatú daganat.
  • cselló - Trója ostrománál feltalált figyelemel-vonós hangszer. A trójaiak azt hitték, hogy gordonka, behangolták a várba, mire a görögök jól elhúzták a nótájukat.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.