Bejelentkezés Regisztráció

Lexikon

B...

2000-01-01 00:00:24 K.R.L
  \"bach
  ism. RTG-asszisztens
  J.S. Bach keze
  celluloid, 20 x 13 cm
  Leipzigklinik, DDR
 • Bach, Johann Sebastian - Főállású korszakalkotó. A matracgyártás terén a polifoamia felfedezésével tett szert hírnévre, az általa gyakran alkalmazott szólamkeresztezések pedig Bach-ugrás néven kerültek be a zenei köztudatba és a testnevelésórák tanrendjébe. Korálzátonyok szakértője (Tokhal és tokkáta az itáliai áramlatokban), a hidegburkolás nagymestere (A fúga művészete - a csempézés tudománya), a billentyűs hangszerek hőmérséklet-beállításának szaktekintélye. Versenyeket nyer Branden várában, udvari orgonista az udvarokban, később kántor a Tamás-templomban (ezzel szemben Kántorból soha nem lett templom Tamásiban). Zenei áldozatot hoz uralkodójáért, változásokat eszközöl az Aranyhegyen, merő passzióból kapcsolatba lép az apostolokkal, valamint táncműsorokban idézi fel Európa több nemzetét (pl. francia, angol, hámoll - utóbbiról misében is megemlékezik). Az utókorra felbecsülhetetlen értékű életművet és megjegyezhetetlen nevű gyerekeket hagyott.
 • balalajka - Az első űrutazó háromhúrú pengetős hangszere. Továbbfejlesztett változata abalagagarin.
 • Befejezetlen szimfónia - Schubert VIII. (h-moll) szimfóniája, amely
 • bűvös vadász, A - Weber zenedrámája, melyben egy varázserejű puskagolyó segítségével előkészítik a terepet a romantikus opera számára. (A későbbi gyakorlattól eltérően ez a történet még jól végződik: kiderül, hogy Farkasárki Gáspár a Bohémiai Rém, Maxot felmentik a vétlen emberölési kísérlet vádja alól, Agathe pedig elárulja, hogy valódi neve Lapalóma Blanka.)
 • BWV - Ugyanaz, mint a K, csak nem Mozart műveit jelöli.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.