Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Versenyművek harmonikára

2003-10-16 07:36:00 Kerékgyártó György

\"Versenyművek Különleges zenei esemény helyszíne lesz a hét végétől Esztergom és Párkány (Sturovo): a két város a Confédération Internationale des Accordéoneistes megbízásából közösen rendezheti meg az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világversenyt október 20-26. között.

A harmonika Magyarországon meglehetősen népszerű hangszernek számított a két világháború között, igazi fénykorát azonban a 40-es és az 50-es években élte. Nem kell különösebben magyarázni, a magyar és a német kultúra milyen kapcsolatban állt egymással a század közepén.
És - ha kissé szalonképtelenül fogalmazunk - azt is leszögezhetjük, hogy harmonikás szempontból kifejezetten jól jött a háború utáni szovjet megszállás: új slágerek, új játékmód jelent meg a palettán.

A 40-es évektől egymást követő évtizedekben Magyarországon is tekintélyes irodalma született a hangszernek. A hazai virtuózok legtöbbje sokféle játékmódot sajátított el, a harmonika bekerült az esztrád műfajokba, de a jazzbe, sőt a komoly zenébe is. Azok a kiváló előadók, akik a kort jellemezték, komoly erőfeszítéseket tettek arra, hogy a hangszer adottságait - klasszikus művek átiratainak repertoárra tűzésével - ezen a területen is kamatoztassák.

Mára a harmonika Magyarországon jócskán vesztett a népszerűségéből, pedig valóban sokszínű, érzékeny, sok területen használható instrumentumról van szó. A Magyar Harmonika Társaság felvállalta, hogy lemezek készítésével és publikálásával, koncertek szervezésével és sok egyébbel a mai nézőknek-hallgatóknak is megmutassa a harmonikában rejlő lehetőségeket, a hangszer irodalmának gazdagságát, összetettségét.

Az, hogy a Coupe Mondiale-t a Magyar- és a Szlovák Harmonika Társaság közösen rendezi, rangot jelent, hiszen ez az esemény a harmonika első számú nemzetközi fóruma, az előadók legtekintélyesebb versengése. Esztergom és Párkány együttműködésére természetesen a földrajzi közelség miatt kerül sor.

A program számos érdekességet ígér. Az ötvenhat év alatt először kerülhet sor magyar előadóművészek bemutatkozására a versenyprogramban, így először ül majd magyar szakértő a zsűriben is. Aki ellátogat ezekre a programokra, új, kifejezetten az alkalomra komponált művet is hallhat majd.

A versenyek október 20-án kezdődnek Esztergomban és Párkányban: több helyszínen, több kategóriában és több fordulóban zajlanak majd. A versenysorozatot az október 26-án, a Pesti Vigadóban megrendezendő gála zárja majd. Ezen a győztesen is bemutatkoznak, ezen kívül fellép a Budapest Klezmer Band, Tabányi Mihály, Pege Aladár, a cseh Michail Polak, Alexander Poeluev, a 2002-es világverseny győztese, a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekara. A műsorban többek között elhangzik majd Igor Dibak Harmonikaverseny harmonikára és kamarazenekarra című műve, valamint Hollós Máté harmonikaművének ősbemutatója.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.