Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Tavaszi fesztiválok országszerte

2003-02-27 16:50:00 - kegy -

Az évfordulók jegyében hirdette meg idei programját a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek eseményeiről a Café Momus is rendszeresen tudósít majd. A tizennyolc napos, elsősorban klasszikus zenére koncentráló eseménysorozat - a hagyományokhoz híven - március 14-én kezdődik. Az idei fesztivál ötvenöt helyszínen kínál mintegy száz programot.

Tradíció, hogy a BTF vendégül lát egy társfesztivált vagy egy olyan régiót, amelyben a klasszikus zenének, a képzőművészetnek komoly szerepe van. Idén az olaszországi Campania tartomány mutatkozik be a magyar fővárosban. Ugyancsak szokás egy-egy magyarországi város bemutatása is: ezúttal Szolnok hozza el legérdekesebb produkcióit.

Mint a szervezők hirdetik, számos jubileum ad apropót egy-egy zenei eseményre. Ilyen Berlioz születésének 200., Schubert halálának 175. évfordulója. A fesztivál idején ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság, 20. jubileumát a Budapesti Fesztiválzenekar. A nyolcvanéves Ligeti Györgyöt, a hetvenéves Krzsystof Pendereczkit, Vásáry Tamást és Jeney Zoltánt, valamint a hatvanéves Dubrovay Lászlót egy-egy hangverseny köszönti.

A Pécsi Tavaszi Fesztivál március 10-én induló eseményei között kisebb arányban kap szerepet a klasszikus zene, de így is jelentős a kínálat. Ezek közül kiemelkedik a Moszkvai Zsidó Férfikar tradicionális liturgikus énekeket, népdalokat, klasszikus és örökzöld műveket felvonultató április 2-i koncertje. Az együttes egyébként Budapesten és a március 15-én induló Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon is fellép. Kecskemét Budapesthez hasonlóan megemlékezik majd a 175 éve elhunyt Franz Schubertről. Az itteni programok március 31-én a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenyével érnek véget.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.