Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Smetana évforduló 2024

2024-02-08 10:59:20 Heiner Lajos

Smetana évforduló 2024 Két alkalommal jártam végig a Bohemia Baráti Körrel, azaz a Cseh-Magyar Baráti Társasággal Csehország összes UNESCO-világörökségét. A lednicei-valticei kastélyoknál kezdtük, és Brünnben, a Tugendhat-villánál fejeztük be.

Az út egyik fénypontja mindkétszer Litomyšl volt, ez a bájos kisváros, gyönyörű, XVI. században alapított kastélyával. Mely kastély nevezetessége a hozzá tartozó, 1630-as építésű serfőzde. S utóbbi arról híres, hogy 1824-ben itt született Tejföl Frigyes, akarom írni, Bedřich Smetana.
Idén ünnepeljük a cseh mester születésének kétszázadik évfordulóját (1824. március 2.), s emlékezünk arra, hogy száznegyven éve, azaz 1884. május 12-én hunyt el.

Pár napja e-mailt kaptam a Morva-Sziléziai Színház, azaz az Ostravai Operaház intendánsától, Jiři Nekvasil úrtól. Jiřit évtizedek óta ismerem, még prágai működése idejéből. Tandemben vezette, hosszú éveken át a Národni Divadlót, s az az időszak, sokak szerint, a Színház utolsó aranykora volt.

Off: Ennek is több évtizede, Londonban az ENO egy Janaček-előadását néztem – s Jiřivel futottam össze. Kiderült, gondolkodtak azon, átveszik a produkciót. Az már csak hab a tortán, hogy utána egy sörözőben is összeakadtunk.

Az Ostravai Opera a kettős Smetana-évforduló kapcsán nagy fába vágja a fejszéjét: a komponista mind a nyolc befejezett operáját színpadra állítja.

Talán nem érdektelen e művek címeit felsorolni, hiszen Magyarországon csak Az eladott menyasszonyt játsszák, azt is sajnálatosan ritkán:

  • A brandenburgiak Csehországban

  • Az eladott menyasszony

  • Dalibor

  • A két özvegy

  • A csók

  • A titok

  • Az ördögfal

  • Libuse

Én talán felüket láttam színpadon.

Ez a negyedik alkalom – 1924 óta – hogy az Ostravai Opera ennek a gigászi feladatnak nekifut – amúgy idén az egész világon egyedüli társulatként. Jegyek már kaphatók – a Pivovar Ostravar pedig még szombaton este is 18 óráig látható.

Smetana Opera Cycle - Ostrava 2024

Én nem futok neki e gigantikus projektnek - viszont ősszel, harmadik alkalommal a cseh UNESCO-világörökségnek igen.

Smetana Opera Cycle Ostrava 2024

Smetana évforduló 2024
Smetana Múzeum Litomyšl


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.