Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Roch Serra (1921–2009)

2009-10-02 20:18:14 Mocsári Károly

Roch Serra (1921-2009)
Huszonhat év barátság fűzött össze bennünket, no meg persze a zene szeretete, és még azon belül is talán Liszt Ferenc leginkább.

Az életem egyik meghatározó személye volt. Amikor Cziffra Györgyöt kísérte Budapestre a nyolcvanas évek legelején, akkor "választott ki" magának és persze Cziffrának. Még abban az évben meghívott a Juillet Musicalra (melynek szintén főtitkára volt), aztán egy évvel később is. Yvonne Lefébure halálával sajnos megszűnt ez a nyári mesterkurzus. A Cziffra Alapítvány is halódott már, de még éppen belefértem egy koncertsorozatba.

Még Philadelphiában laktam, amikor kérésemre ő Párizsból intézte a francia tartózkodásomhoz szükséges iratokat. Kicsit miatta is ragadtam Párizsban életvitelszerűen.

Számos koncertet intézett, ameddig tehette. Nem volt olyan ügyem, legyen az bármilyen természetű, amelyben ne tudott és akart volna segíteni. Atyai gondoskodás volt ez a részéről. Még élete alkonyán is mindig aggódva érdeklődött sorsom felől. De nem csak felőlem, hanem évtizedek távlatából név szerint mindenkiről, aki valaha is Franciaországban járt az ő jóvoltából, vagy akivel valaha is találkozott. A névsor nagyon hosszú lenne. Nem véletlenül kapta meg pár éve a Pro Cultura Hungarica kitüntetést a Magyar Államtól. Talán kevesen tudják, de Roch Serra, mint az Européen Conservatoire de Musique de Paris főtitkára rengeteg kelet-európai zenésznek segített kijutni a vasfüggöny mögül franciaországi tanulmányi ösztöndíjjal, vagy egyszerűen csak papírokkal. Azok tudják igazán, hogy micsoda segítség volt, akik átélték azt az időszakot.

Halálával az életemnek egy fontos fejezete zárult le, illetve talán mégsem, mert nem lepne meg, ha most éppen Cziffra Györggyel, vagy mondjuk Liszt Ferenccel beszélgetne rólam és zenésztársaimról.

Temetése október 7-én lesz St. Germain en Laye városában.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.