Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Opera 127 - Évadnyitó a Magyar Állami Operaházban

2010-09-07 08:00:00 - zéta -

Opera 127 - Évadnyitó a Magyar Állami Operaházban
Fotó: Éder Vera
 
"Mozgalmas ősz ígérkezik". Feltételezem, ez munkálhatott a jelenlévő sok száz énekesben, táncosban, zenekari művészben, egykori és jelenlegi társulati tagban, operabarátban és sajtómunkásban, akik szokatlan módon szinte dugig töltötték a Magyar Állami Operaház patinás nézőterét az intézmény évadnyitó társulati ülése alkalmából.

A felfokozott várakozás nemcsak a művészközönségen, de a színpadra érkező vezetőkön is érződött. A sort Keveházi Gábor nyitotta meg, szokatlanul széles mosollyal, őt a zavartan bebotorkáló Fischer Ádám követte, majd egy a médiából újonnan megismert arc, Szőcs Géza, a minisztérium képviseletében, utána Vass Lajos főigazgató, Szabó Attila gazdasági igazgató, s végül a feltűnően komor Kovács János első karmester foglalt helyet. Az elmúlt évek hagyományának megfelelően Uzoni Mária vezette a társulati ülést. A vezetők bemutatását udvarias taps követte, egészen addig, amíg (utolsó előttiként) Kovács Jánoshoz el nem értünk, ott dübörgő, hosszan, meghökkentően hosszan tartó, ütemes ováció.
Szimpátiatüntetéssel felérő.
(Míg el nem felejtem: az államtitkár melletti szék üresen maradt.)

Uzoni Mária rendkívül szabatos és kulturált előadásban méltatta az elmúlt évad eseményeit és eredményeit, a tagság sikereit, elbúcsúztatta az elhunytakat, kiemelte a kitüntetetteket. Az idei évfordulókra térve röviden méltatta Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Gustav Mahler a Ház érdekében tett erőfeszítéseit. Emlékükre egy-egy rövid szám is elhangzott, Várady Zita Liszt, Perencz Béla Mahler egy-egy dalát tolmácsolta, Wiedemann Bernadett a Dózsa György című Erkel-operából énekelt egy részletet.

Az évadnyitók vissza-visszatérő eleme a különféle díjak és emlékérmék átadása. Néhány érdekesebb kitüntetés:
- a fiatal, tehetséges énekesek számára létesített díjat Várady Zita kapta meg;
- a Juventus-díj idei nyertesei Rácz Rita énekművész és Sörös Jenő brácsaművész;
- a Simándy-díjat László Boldizsár kapta (de majd csak Szegeden veszi át);
- a Pless László-díjat Dallos Erika érdemelte ki;
- a Ráday Sári-díj idei nyertese Hertelendy Rita;
- az Énekkar titkos szavazása alapján az Év énekese Andrási Krisztina és Bakó Antal lett;
- a Melis-díjat Nyáry Zoltán kapta meg;
- a Vágó Nelly-emlékérem idei díjazottja Szűcs Edit lett.

Az örökös tagok kuratóriumának új elnöke, Szinetár Miklós nagy ováció közepette ismertette a grémium titkos szavazásának idei eredményét: a Magyar Állami Operaház örökös tagja lett Pártay Lilla és Kovács János, posztumusz örökös tag lett gróf Bánffy Miklós, az Operaház egykori miniszteri biztosa és intendánsa.

Fischer Ádám pár mondatban kitért az általa vezényelt előző esti koncert, Mahler II. szimfóniájának sikerére, sok ilyen élményt kívánva még.

Majd következett a várva várt (és sejtett) bejelentés. Szőcs Géza ismertette, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztere a 2010. évi XLIII. törvény 38. § (2) bekezdésének b) pontja alapján szeptember 1-jei hatállyal hat hónapra Horváth Ádámot nevezte ki a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosává. Feladata az intézmény pénzügyi-gazdasági átvilágítása lesz, s várhatóan javaslatot tesz majd az Operaház működését leghatékonyabban biztosító közjogi formára, és előkészíti az átalakulást. S a színház alaptörvényeinek megfelelően (ha az első felvonásban a falon lóg egy puska, az a másodikban el fog sülni) Horváth Ádám ünnepélyesen elfoglalta a Szőcs melletti üres széket.

Szőcs további beszédében kissé sematikusan próbálta elemezni az intézmény helyzetét ("az Opera olyan, mint az ország"), s bár alapvetően igyekezett bölcsészként jelen lenni ("ne foglalkozzunk a szörnyű számokkal"), arra azért kitért, hogy a kormány azzal bizonyította operabarát hozzáállását, hogy csak 5 millió Ft mínuszt érvényesített a nyári elvonások alkalmával. Megjelölte a célt (az Operaház "legyen a világ vezető operaházainak egyike"), bár erre nem adott konkrét receptet (hogy "hogyan? Önök ezt jobban tudják").

Horváth Ádám rövid bemutatkozó beszédében utalt arra, hogy énekesként negyedik éve lép fel a Ház előadásain, s hogy biztosként feladata hármas szolgálat lesz. A közönségé, a fenntartóé és a társulaté.

Legvégül Vass Lajos főigazgató lépett a mikrofon elé. Megköszönte a társulatnak az elmúlt évi több mint 300 előadást. Elmondta, hogy most Mefistofele-lázban ég a színház. Röviden és tárgyszerűen levezette az intézmény állami támogatásának folyamatos csökkenését a 2002-es évi 6,4 milliárd Ft-tól az idei 4,7 milliárdig, nem említve, hogy ez időszak első felét még minisztériumi döntéshozóként élte meg. Végül egy szokatlan fordulattal kérte a fenntartókat az Erkel Színház felépítésére/felújítására, ezzel szép sikert is aratott.

A frissen megnyitott évadot megtervező Kovalik Balázs neve a bő másfélórás évadnyitó ülésen nem hangzott el.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.