Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Elhunyt Varga Mátyás díszlettervező

2002-11-04 10:32:00 Heiner Lajos
\"Varga Nem volt ember Szegeden, aki ne köszönt volna előre neki. Hiszen Intézmény volt, itt kezdte pályáját az 1930-31-es évadban. Nélküle nem lehetett elképzelni a Szabadtéri Játékokat, vagy a színházi évadot.

Varga Mátyás már életében legendává vált. Kossuth-díjáról, Nemzeti színházbeli örökös tagságáról, számos egyéb kitüntetéséről bőven szólnak a nekrológok, de kevesebben ismerik színházi kiállítóházát, kevesebben tudják, hogy szűkös időkben is milyen csodákra volt képes. (\"Matyi bácsi, díszlet kellene a ...-hoz, de nincs rá pénzünk\" és az öreg azonnal varázsolt valamit).

Éppen halála napján újították fel Fényes - Romhányi Hamupipőkéjét, Varga egyik utolsó díszlettervével.

Svoboda tavaszi halála után újra gyászolunk. A XX. század egyik jelentős díszlettervezőjét, képzőművészét, talán az utolsó uomo universalét vesztettük el.

(Varga Mátyás portréját Hollósi Zsolt szíves engedélyével az Index szegedi kiadásából vettük.)


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.