Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Az utolsó bemutató Szegeden

2003-02-12 18:11:00 - kegy -

\"Szegedi Most már bizonyosnak tűnik, hogy Gounod Faustjának premierje lesz az utolsó idei bemutató a Szegedi Nemzeti Színházban. Az évad megkurtítására a színház mintegy 110 milliós deficitje miatt van szükség

A színház körüli botrány a múlt csütörtökön robbant ki, amikor Kocsis László Levente, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok megbízott főigazgatója rendkívüli társulati ülést hívott össze. Itt a megbízott főigazgató bejelentette: \"vagy elevickélünk a rövid időnbelül bekövetkező csődig, vagy radikális megoldásokkal, a színház egészének érdekét szem előtt tartva intézkedünk\". Ez a gyakorlatban az új bemutatók elvetését, és az évad rövidítését jelenti. A jelenlegi információk szerint májusban még tartanak előadásokat. A bérletesek az idei bérleteket arányosan visszaválthatják, beszámíthatják a szabadtéri előadások belépőjegyeibe vagy a következő évadra.

Az elmúlt év végén, amikor a színház fizetésképtelensége nyilvánvalóvá vált, a gazdálkodás felügyelésére március végéig az önkormányzat biztos nevezett ki. A Délmagyarország értesülései szerint az amerikai vendégszereplésen tartózkodó Oberfrank Péter zeneigazgató megbízott vezetője, Toronykőy Attila a társulatai ülésen megkérdezte a megbízott főigazgatótól, érvényesek-e azok a szerződések, amelyeket már az önkormányzati biztos írt alá? Ugyanis a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen tervezett Prokofjev-bemutató, a Tüzes angyal alkotógárdáját így szerződtették le. Kocsis elmondta, ezeket a megállapodásokat felülvizsgálják, a tervezett öt bemutató pedig - mint arról a Café Momus is beszámolt - a Tüzes angyallal együtt elmarad.

A Délmagyarország arról is beszámolt, hogy az operaegyüttes külön megbeszélést tartott. Ezen azt állapították meg, hogy új bemutatók híján az amúgy rendkívül széles repertoárról választanak majd: a Marica grófnőt, a Csárdáskirálynőt és népszerű operákat játszanak majd. Ezekre mindig van közönség.

A legfrissebb információk szerint tehát a Faust bemutatóját pénteken megtartják. Erre a premierre - francia és magyar művészek közreműködésével - a tavalyi, franciaországi MagyART rendezvénysorozat viszonzásaként létrejött FranciArt programjában kerül sor.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.