Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

150 év szolgálatban, azaz muzsikusok az árokban.

2003-11-20 10:02:00 Dauner Nagy István

\"150 Milyen lehet Színházi muzsikusnak lenni? Csak ők maguk tudhatják. Mi kivülállók, talán időnként sejtünk belőle valamit, és irigykedünk - időnként sajnálkozunk.

Világsztár kürtösnek kell lenni, aki estéről-estére fújja a Bűvös vadászt, és nagyszerű csellistának, aki mondjuk Rigolettó áriáját kiséri. Zenekari hangversenyeken az ilyen szólókat külön megtapsolják, és ők azok, akikhez a karmester külön odamegy kezet szorítani. Az operában általában csak az énekes hajol meg... A zenekar tagjai meghúzódnak az árok mélyén, teszik fontos dolgukat.
Ennek ellenére biztosan nem a hiúság az, ami időnként felcsalogatja őket a pódiumra, hogy önálló, szimfonikus műsorban is megmutathassák, mit tudnak. Ilyenkor napvilágra kerül az igazság. Ha jó a zenekar az árokban, akkor nagyon jó odafent is.

\"A Budapesti Filharmóniai Társaság tagjai azok az operaházi muzsikusok lehetnek, akik legalább öt éve a dalszínházzal rendszeres, határozatlan idejű munkaviszonyban állnak. A tagok felvételéről a Választmány dönt a szólamvezetők véleményének figyelembevételével.\" - Idáig az alapszabály. A koncerten már hallatszik, hogy a tagság nem csupán munkaviszony kérdése. Kell hozzá más is.

\"Az országos nemzeti színházi zenekar tagjai elhatározták, hogy \"Pesti magyar philharmoniai társulat\" czim alatt társulatot alakitanak, melynek czélja kizárólag classicus becsű zeneművek előadása által a zeneművészet és különösen a magyar zene iránti érdekeltséget mindinkább felébreszteni és állandósítani.\"

Az idézett beadvány alapján az egykori m. kir. belügyminiszter a társulatot 1870. január 24-én bejegyezte. A Budapesti Filharmóniai Társaság már ezzel az időponttal is rekorder lenne. Így is ők a legrégebbi hivatásos zenekar, ráadásul voltak előzmények. Igaz, hogy a hivatalos bejegyzést csak az 1867-es kiegyezés tette lehetővé, de egyedi hangversenyek megtartására korábban is kértek, és kaptak engedélyt. Az első fellépésre 1853. november 20-án, Erkel Ferenc vezényletével került sor.

\"Az

A ma esti jubileumi koncert műsora ugyanaz. 150 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság!


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.