Bejelentkezés Regisztráció

Interjúk

\"Sopronban a zenélésnek hagyománya van\" (Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Kht. kulturális menedzsere)

2003-07-03 08:58:00 Kerékgyártó György - Szűcs József

És még egyszer Sopron - a Régi Zenei Napokon eltöltött idő számos tapasztalattal szolgált, erről tanúskodnak az eddig közölt írások. Úgy véltük, ha már a városban járunk, tudósítói kötelességünk arról is beszámolnunk, hogy mi történik itt, amikor éppen nem ez a fesztivál zajlik. Szerencsére Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Színházi és Kulturális Kht. kulturális menedzsere számos fontos gondolatot osztott meg velünk.

\"Kóczán    - Évente hány komolyzenei esemény fűződik a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ nevéhez?

   - Az elmúlt évben ötven-hatvan esemény. Ezek egy részét a központ szervezi, más eseményeknek pedig helyet adunk. Az elmúlt évtizedekben a komolyzenei élet csúcsintézménye Sopronban a Filharmónia Bérlet- és Koncertsorozat volt, amelyet a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. szervezett. Ennek voltunk mi, a Pro Kultúra Sopron Színházi és Kulturális Kht. az ötven éve működő fiókintézménye. A sorozat hat koncertből állt össze, amelyet egy győri, egy szombathelyi és egy vendégzenekar adott. Az elmúlt évadban fellépett itt Vásáry Tamás zongoraművészként, szólistaként Gulyás Dénes. Mindennek az az érdekessége, hogy Sopron a vidéki városok közül az elsők között csatlakozott ehhez a bérletsorozathoz, és sikere volt a kezdeményezésnek.

   - Folytatódik ez a hagyomány?

   - Az önkormányzat nehezebb helyzetbe került, mint korábban volt - ezzel nincs egyedül Magyarországon -, úgyhogy jövőre nem lesz Filharmóniai Bérlet. Az elmúlt fél évben az volt a feladat, hogy kitaláljuk, hogyan pótolhatnánk? Sopronban amatőr szimfonikus zenekar működik, tárgyaltunk velük, ezzel egy időben a környező nagyvárosok szimfonikus zenekaraival is, az ő produkcióikból állt össze egy új bérletsorozat. Ebben lesz kamara-, szóló- és nagyzenekari koncert. Az anyagi rizikót a Pro Kultúra Sopron vállalja.

   - Ez nem kevés pénz.

   - Lényegesebben kevesebb, mint amennyit a Filharmónia kért volna. Abban reménykedünk, hogy sikerül annyi embert \"összefogdosnunk az utcán\", amennyien a megvásárolt bérletekkel fedezni tudják a költségeket. Természetesen nem csak soproniakra számítunk, hanem az egész régióra.

   - Akkor tehát az új bérletsorozat elsősorban a helyi zenekarokra koncentrál.

   - Így van. A mi feladatunk az ő működésüket, erősödésüket, továbbfejlődésüket támogatni. A másik nagyon fontos \"intézménye\" a soproni zenei életnek a nyolc éve rendszeresen megrendezett Vasárnapi Muzsika hangversenysorozat, ami tulajdonképpen egy kamarabérlet. Ez magánkezdeményezésként indult, amihez egy zenei baráti kör csatlakozott, fél éve pedig deklaráltan közművelődési fórummá vált. Érdemes megemlíteni, hogy az ebben a sorozatban fellépő zenekarok is amatőr együttesek. Professzionális együttes állandóan nincs Sopronban, de az amatőr, műkedvelő zenélésnek nagy hagyománya van. Ez a bérletsorozat mintegy harmincöt koncertet jelent, ezeken kívül van három időszaki zenei rendezvényünk: a Soproni Ünnepi Hetek, a tavaszi fesztivál ideje alatti koncertek és a Szent Miklós Napok.

\"Kóczán    - Félig-meddig a Régi Zenei Napok rendezésében is részt vesznek.

   - A Régi Zenei Napok rendezője a Hungarofest, a Pro Kultúra Sopron a technikai lebonyolításban vesz részt. Most, hogy ezt a régi művelődési házat átépítették konferencia- és kulturális központtá, sokkal több rendezvény lebonyolítására van lehetőségünk.

   - Meglehetősen pezsgőnek tűnik a helyi zenei élet.

   - Nem tudok számadatokkal szolgálni más városokkal kapcsolatban. Ebből a régióból számunkra Győr és Szombathely kulturális élete ismert. Mindkettő megyeszékhely, mindkettőben többen élnek, mindkettőnek van saját szimfonikus zenekara, sőt Győrnek külön színházi zenekara is… Ezekkel mi nem igazán tudunk versenyezni.

   - Miért, kell?

   - Nem kell, de az emberi hiúság sok mindennek mozgatója… Szóval szeretnénk, ha nálunk is minél élénkebb volna a szellemi élet.

   - Ausztriából hányan járnak ide?

   - Harminc-negyven teammel tartjuk a kapcsolatot. Burgenlandban van néhány szövetsége a különböző kórusoknak, dalárdáknak, és magánemberek is gyakran jelentkeznek be a Neten keresztül. Pontos számadataim nincsenek. Az osztrák közönség egyébként nem csupán Sopronra figyel, átjárnak Szombathelyre, sőt Győrbe is.

   - Lehet \"hasznot húzni\" Ausztria közelségéből?

   - Együtt tudunk működni ottani művészekkel. Vannak olyan pályázatok, amelyek segítségével csereprogramokat tudunk szervezni. Társegyüttesek alakulnak, amelyek meghívják egymást koncertezni.

\"Kóczán    - Tudjuk, hogy a soproni koncertek közönségének jó része olyanokból áll, akik rendszeresen látogatnak eseményekre, fesztiválokra. Mennyiben határozza ez meg a jegyárakat?

   - Ez egy alapvető soproni turisztikai kérdés. A hetvenes években szűnt meg az osztrák turisták vízumkényszere. Később egy bizonyos határátlépő kártyát alkalmaztak, de egy idő után a főbb rendezvények esetében az volt a kedvezmény, hogy ezt elengedték. Most már nem tesznek különbséget külföldi és hazai vendégek között, a jegyárakat úgy állapítják meg, hogy azok mindenki számára elfogadhatóak legyenek. Ezek egyébként jóval alacsonyabbak, mint a fővárosiak. A zenekari koncertekre 800-1000, legfeljebb 1200 Ft-ba kerülnek a jegyek, a kamarakoncertek jegyei nem kerülhetnek 5-800 Ft-nál többe.

   - Sopron kulturális életén belül mekkora súllyal szerepel a zene?

   - Én azt tapasztalom, hogy itt elég sokan vannak, akinek fontos, hogy eljárjanak amatőr kórusba, zenekarba. Belőlük lesznek a koncertlátogatók, az ő gyerekeik járnak zeneiskolába, akik aztán ugyanígy érdeklődnek a zene iránt. Talán azért, mert itt nincs olyan jól szervezett profi zenei élet, mint más városokban, sokkal nagyobb figyelem kísér minden kezdeményezést. Az amatőr zenekarok tagjai között pedig rengeteg a fiatal ember. Azt remélem, hogy ők tovább örökítik a zene szeretetét, és hogy mindig lesz Sopronban koncertlátogató közönség.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.