Bejelentkezés Regisztráció

Főtéma

Lehet, hogy marad a Mezzo

2007-03-28 09:38:00 Kerékgyártó György

A UPC fontolgatja, hogyan tarthatná meg műsorai között a Mezzo francia komolyzenei csatornát. A hírek mostanáig arról szóltak, hogy a szolgáltató április 1-jétől lecseréli a Mezzót, ám részben a hírt követő tiltakozások hatására a cég igyekszik más lehetőséget találni.

\"Lehet, A Mezzo az egyetlen olyan, kábelen fogható televíziós csatorna, amelynek teljes műsoridejét komolyzenei, valamint jazz és világzenei produkciók, illetve ezzel kapcsolatos informatív anyagok sugárzása teszi ki. A programon archív és friss anyagok egyaránt szerepelnek, így a komolyabb műfajok kedvelői közül gyakorlatilag bárki találhat magának kedvére valót. Nem meglepő tehát, hogy a sugárzás április 1-jei megszüntetésének hírét a nézők méltatlankodva fogadták.

- A döntés oka az, hogy a technikai rendszernek véges a kapacitása, és ezt már ki is merítettük - mondta el a Café Momusnak Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója. - Véges számú csatorna szerepelhet a kínálatunkon, és csak úgy tudunk újabbat felvenni, ha azt valamelyik korábbival kicseréljük. Érdemes tudni, hogy a rendszerkapacitás korlátaival már régen küzdünk, többször kellett már egy-egy frekvencián csatornát cserélnünk, de a Mezzo volt az, amelyikhez eddig egyáltalán nem nyúltunk hozzá. Mi is úgy gondoltuk, ez olyan értékeket közvetít, amelyeket nem lehetne pótolni.

A szolgáltató 2007. márciusában mégis úgy döntött, ezúttal a Mezzótól válik meg. A sajtókapcsolati igazgató szerint azonban ez nem légből kapott ötlet volt.

- A UPC évente elvégeztet felkért piackutató cégekkel a saját előfizetői körében egy reprezentatív felmérést - árulta el Szűcs László. - Ez többnyire őszre szokott esni, mert az újabb televíziós csatornák indítása is mindig az őszi időszakban esedékes. A felmérés az előfizetők fogyasztói szokásait, ízlését szondázza. Ezekből kiderül, hogy mely csatornákat nézik a legtöbben, melyek számítanak rétegműsornak, melyek közömbösek a nézők számára. A cég ezután mérlegel. Egyértelmű, hogy olyan változtatást nem hajtunk végre, amely az előfizetők érdekének többségét sértené - erre egyébként a Versenyhivatal is kötelez bennünket. Megpróbálunk tehát azoktól a csatornáktól megválni, amelyeket a legkevesebben néznek.

Ez azonban nem olyan egyszerű, véli Szűcs László:
- A szűkebb rétegeket vonzó csatornák esetében nehéz meghatározni, melyik döntés sért kevesebb érdeket. Egyszerűen már nem lehet mérni. Ezért van az, hogy eddig akármelyik csatornát próbáltuk másikra cserélni, mindig ellenkezést váltottunk ki. Valószínűleg csak akkor volna mindenki elégedett, ha 300 csatornát tudnánk sugározni 500 forintért.

A Mezzo lecserélésének híre is felzúdulást váltott ki. Néhány hazai napilap foglalkozott az üggyel, az internetes fórumokon pedig ingerült véleménycsere indult el. Sőt a www.peticio.hu oldalon aláírásgyűjtés kezdődött, dr. Strelisky János kezdeményezésére, aki kérdésünkre elmondta, a tiltakozást a UPC-hez, a Gazdasági Versenyhivatalhoz, a Tudatos Vásárlók Egyesületéhez, az Institut Francaishez és az Nemzeti Hírközlési Hatósághoz szeretné eljuttatni annak érdekében, hogy a komolyzenei csatorna maradjon a szolgáltató kínálatában.

Lehet, hogy erre nem lesz szükség. A UPC ugyanis fontolóra vette, hogy mégis más csere árán vegyen fel új csatornát a kínálatába.

- Még semmilyen döntés nem született - avatott be Szűcs László. - Az is lehetséges, hogy a Mezzo marad a régi helyén, az is, hogy egy másik frekvenciát találunk neki, de még az is, hogy mégis meg kell válnunk tőle. Pillanatnyilag annyit tudok mondani, hogy a UPC fontolgatja, hogyan tudná a legideálisabb megoldást megtalálni.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.