Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Tavaszi fesztivál sajtótájékoztató

2002-11-07 10:43:00

Tegnap tartották a 2003 évi Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóját.

A beszámolókból és a műsorfüzetekbôl is látszik, hogy a legrangosabb hazai kulturális esemény egyre inkább megtalálni látszik azt a működési formát és azt a pénzügyi hátteret, ami a további fejlôdést, az egyre gazdagabb kínálatot lehetôvé teszi.

Várhatóan nagyon szép koncertek lesznek, de nekünk a számok is érdekesek.
A Tavaszi Fesztivál ideje alatt az éves átlagnál jóval több külföldi érkezik hozzánk. Mintegy harmaduk németországból, kb. 16 százalék pedig észak-amerikából. Vendégéjszakát is kétszer annyit töltenek Budapesten, mint egyébként. Tavaly mintegy negyvenezer jegyet vásároltak külföldiek, és ez igen komolyan hozzájárult ahhoz a 170 millió forintos bevételhez, ami tavaly csak jegyeladásokból befolyt.
A Magyar Turizmus Rt., mint a piacról élô vállalkozások általában, igencsak megnézi, hová és mennyi pénzt fordít, de évrôl évre biztosabbak benne, hogy a fesztiválra érdemes költeni, mondta Galla Gábor, az Rt. vezérigazgatója.
A fesztivál éves költségvetése - a jegybevételek nélkül - valamivel több, mint 800 millió forint. Ennek körülbelül fele származik állami forrásból. A finanszírozásból Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Gazdasági Minisztérium mellett természetesen a Fôváros is kiveszi a részét. A támogatás másik fele különbözô szponzoroktól származik, akik közül 2003-ban a Siemens emelkedik ki.

És, hogy mit lehet csinálni ennyi pénzbôl?
Nemsokára a részletes műsort is közölni fogjuk, de addig is felhívjuk figyelmüket azokra az évfordulókra, melyek köré a 2003 évi fesztivál szervezôdik:

200 éve született Hector Berlioz
175 éve halt meg Franz Schubert
150 éves a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
145 éve született Hubay Jenô
Vásáry Tamás 70 éves
60 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Krzysztof Pendereczki 70 éves
Jeney Zoltán 60 éves
50 éve halt meg Szergej Prokofjev
45 éves a Bartók Vonósnégyes
40 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar
25 éves az Európai Unió Ifjúsági Zenekara
25 éves a Budapesti Tomkins Énekegyüttes
20 éves a Budapesti Fesztiválzenekar

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon - ahogy már megszoktuk - nem csak zenei események, hanem kiállítások, szakmai rendezvények is lesznek.A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.