Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Savaria Régi Zene Műhely Szombathelyen

2005-06-21 14:54:00
Úgy tartják, a régi korok muzsikájának stílusos, korhű megszólaltatására az egyre növekszik az igény. Erre teremt alkalmat ismét Szombathely: a város központjában – Európa egyik legszebb copf stílusú terén – az Egyházmegyei Kollégium ad otthont a Régi Zene Műhelynek 2005. augusztus 14-21 között.
Szombathely mintha Mekkája lenne a régizenének: a Capella Savaria, a Szombathelyi Régizene Együttes, a Capella Cantorum számtalan nagysikerű koncerten hozta el közönségének a reneszánsz, a barokk majd a klasszikus kor muzsikáját. Emellett folyamatosan szerveződtek a város által mindig is támogatott régi zenei kurzusok. Az elmúlt évtizedben a Szombathely Régi Zene Hét (1993) és Szombathelyi Régi Zene Nyári Akadémia (1996-98) örvendett nagy látogatottságnak.
Ebben az évben a hangsúlyt a műhelymunkára helyezik. Hangszeres órák, kamarazenei foglalkozások és előadások adnak módot a repertoár mind alaposabb áttekintésére, a korabeli előadói gyakorlat szerves részét képező hangszertörténeti, zeneesztétikai és retorikai ismereteik bővítésére, és ezek gyakorlati kivitelezésére (díszítés, continuo-játék, intonáció, kamarazenélés, stb.). A kurzusokat Spányi Miklós (csembalo, orgona, continuo), Krommer Lúcia (viola da gamba, barokk cselló, continuo), Kalló Zsolt (barokk hegedű), Prehoffer Gábor (furulya) és Kónya István (reneszánsz és barokk lant, arciliuto, theorba, klasszikus gitár, continuo) tartják.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.