Bejelentkezés Regisztráció

Hírek

Régi Zenei Napok, Bartók Fesztivál és Harsonaverseny

2005-06-28 11:27:00
Július 2-ig tart Sopronban a Régi Zenei Napok idei rendezvénysorozata, mely 1985 óta Magyarország első, és máig meghatározó jelentőségű régi zenei fesztiválja. A rendezvényen – híven a hagyományokhoz – kizárólag korhű hangzásban előadott régi zenék hallhatók. A fesztivál a régi zene legnagyszerűbb hazai és külföldi historikus felfogású előadóinak és együtteseinek a fóruma. Ezen kívül bemutatkozási lehetőséget nyújt a legígéretesebb pályakezdők számára is. Az esemény hiánypótló abban az értelemben is, hogy Magyarországon nincs régi zenei képzés – hivatalos keretek között. A barokktánc mesterkurzust Széll Rita, a reneszánsz- és barokktánc specialistája, az ARBEAU Historikus Táncegyüttes alapítója, művészeti vezetője tartja. Az angol Simon Standage hegedűművész, a XVII.-XVIII. századi zene mestere jegyzi a vonósnégyes kurzust. A furulya mesterkurzust az Európa szerte ismert holland Anneke Boeke, a billentyűs hangszerek – csembaló, fortepiano, zongora – kurzusát a magyar származású, jelenleg Finnországban élő Spányi Miklós vezeti.

A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál (július 12-23.) tematikáját – az elmúlt esztendők tradícióit követve – 2005-ben is a hagyományok és az éppen aktuális kulturális évad határozzák meg: ezért választottuk a „Bartók és a népzene” koncepciót, illetve azt, hogy a programok az idei orosz kulturális évad köré is szerveződjenek. A szombathelyi fesztiválon felhangzanak 20. századi és kortárs orosz művek, s a világhírű operaénekes, Jevgenyij Nyesztyerenko vezeti az egyik énekkurzust, amelyen Rachmaninov, Sosztakovics, Szviridov, Rimszkij–Korszakov, Prokofjev műveivel ismerkednek meg a növendékek.
Csengery Adrienne és Peskó Zoltán minden esztendőben – hagyományt teremtve – segítik a növendékek szakmai továbblépését a rendezvényen – egyéni konzultációkkal személyre szabottan. A Németországban élő zeneszerző, Mesias Maiguashca ajánlására először látogat el hozzánk Johannes Schöllhorn komponista, aki hangszeres zeneszerzőkurzust tart: az ecuadori származású professzor három napos workshopján az elektronikus és a számítógépes zene komponálása a téma.

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyománya 1933-ig vezethető vissza. Az akkori első nemzetközi zongoraversenyt Fischer Annie nyerte meg. A versenyt 1956-ban megújították: azóta különböző kategóriákban évente megrendezik. Idén, szeptember 3. és 12. között – a verseny történetében először – a harsonásokra kerül a sor. (2006-ban Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny, 2007-ben Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny, 2008-ban Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny lesz.) Az idei versenyt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagytermében rendezik, és három fordulóból – elődöntő, középdöntő és döntő – áll, mindegyik forduló nyilvános. A megmérettetésre tizenkilenc országból hatvanan jelentkeztek.
A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.